Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Mä olen ostellut niin minimaalisesti Suomi-tavaraa, että mulle riittää ihan "normaalitkin" ostot. Muutoin mennyt rahat lähinnä Suomi-rahastoon ja ulkomaisiin suoriin ostoihin. Mutta kiva, että järkkäävät. Noita saisi vaan olla monta kertaa vuodessa :D

  Nuo "Tänään rommaa11!" ja "DAX 9099"-pellet saa onneksi ignorella helposti piiloon.
   
 2. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Ei onneksi tullut niitä -5% lukemia, aamulla näytti futujen perusteella vielä aika pahalta. En kyllä mihinkään korjausliikkeeseen usko ensi viikolla, tänään tunnuttiin vetävän vai hieman henkeä. Maanantaina varmaan sukelletaan uudelleen.
  Mutta mikäpä tässä, muutamia huumorihintoja löytyy helsingin pörssistäkin joita voisi pienet siivut ostaa. On vaan pelko persiissä, että tältä tasolta tiputaan vielä lisää, jos suomen talous, kreikka, mamu ja muut uutiset on kovinkin negatiivisia.
  ps. On kyllä aika hassua ettei täällä saisi laskuihin ottaa mitään kantaa tai heti on trolli tmv. Pahahan tässä on ikuisesta nousustakaan jauhaa
   
 3. tuoppi`

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2002
  Viestejä:
  5 298
  Enemmänkin kyse on siitä sävystä miten noihin ottaa kantaa. Asiallisia kannanottoja voi tehdä, mutta tollaset "kohta rommaa" tyyliset viestit ei hyödytä ketään.
   
 4. PDGBU

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2010
  Viestejä:
  715
  Yhyy en kestä totuutta. Dax futu 10050 et kyl toi mun heitto aika nappiin osui.
   
 5. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Voihan se vielakin laskea mutta markkinat on nyt over sold ja vix pompahtelee siihen malliin etta jos jollakin on hieman cashia niin voisi ostaa vaikka joitakin leading osakkeita. Itse en ole 10 vuoteen huolehtinut niinkaan markkina-arvojen heilunnasta vaan keskittynyt enemman long term ja osinkoihin...strategia jonka tama fakiiri taalla joka uskoo etta aurinko nousee nordnetin pulleroiden plogista tyrmasi.
   
 6. Karampa

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2004
  Viestejä:
  543
  Kyllä pitää olla kovan tason guru, että uskaltaa laittaa ennustuksen 3% laskusta viikon päähän!

  Kiinnostais kuulla myös teidän rommaajien/käteisenä venaavien omat sijoitussuunnitelmat, miten tätä varmaa tietoa laskusta hyödynnätte ja millä tasoilla/minkä tapahtumien jälkeen meinaatte laittaa rahat nousun puolesta?

  Itse asiassa olisi mielenkiintoista tietää, miksi yleensäkään teillä on viime aikoina ollut mitään sijoituksia, verta oli kuitenkin enemmän kaduilla viime joulukuussa ja syksyllä 2011. Niitä rommauksia odotellaan vieläkin...
   
 7. timpsukka

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2005
  Viestejä:
  83
  Oliskohan aika kokeilla kullan ostamista... Lienee pitkän aikavälin rahan arvon säilyttämisen kannalta olisi vaikka sama nyt ostaakin? Hinta 1020€/oz on lienee keskiväliä, ei korkein nähty hinta mutta toisaalta pohjalle on vielä matkaakin... Rahastot vaikuttivat kiinnostavilta mutta asiaa pohdiskeltuani olen tullut siihen johtopäätökseen että nykyinen rahajärjestelmä ei kestä ja nämä nykyiset maailmantalouden yskähtelyt ovat vasta alkusoittoa. Aikaväli tämän nykyisen järjestelmän keinohengitykselle voi tietysti olla vaikka kymmeniä vuosia mutta kiinan 1000 miljardin rahanpainaminen ja muu maailman rahan painaminen tarkoittaa ettei ainakaan säästöjä kannata euroina pitää. Toisaalta koska lähtö olettamuksen on maailmanlaajuinen kriisi tulevina vuosina, en voi nähdä osakerahastojenkaan menestyvän. Onko muita samoilla linjoilla?

  Ja tietysti mahdollisuus on kriisissä että paperi ja fyysinen irtaantuivat toisistaan, mikä olisi omalla spekulaatio-olettamuksellani hyvä asia.
   
 8. Smallspender 2.0

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2013
  Viestejä:
  115
  Kyllähän sitä tässä itsellekin sellainen hieman pidempiaikainen karhu-markkina maistuisi, niin pääsisi taas helmiä kalastelemaan. :psmoke:

  Mutta eiköhän jo viimeistään maanantaihin mennessä keskuspankeissa ole taas panikoitu ja lisäelvytystä puuhaillaan innolla kasaan ympäri maailmaa.
   
 9. Itsellä sellainen kutina että meno ei näytä "normaalilta". Ei ole tullut edes mitään uutisia ja pörssit kyntää silti vähän. Eli hyvät oston paikat, mutta ehkä joutuu vähän odotella ja katsella koska näyttää oudolta.
   
 10. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  [​IMG]

  Kun kullan tuotanto senkun vaan kasvaa vuosi vuodelta ja tälläisiä uutisia tulee ulos:
  http://www.bbc.com/news/world-europe-33994483

  Niin miettisin kyllä kaksi kertaa ennenkuin pistäisin säästöjäni johonkin mikä 100% varmuudella ei tuota mitään. Spekulaatio-keinottelutuottoja voi tulla, mutta mitään reaalista tuottoa kultaharkkohan ei koskaan tule takomaan.
   
 11. Derzu

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  380
  Heh, totta periaatteessa joo. Tällaisella "odotusarvolla äärettömän pitkän ajan kuluttua" tosin ei ole käsitteenä mitään virkaa osakemarkkinoiden luonteesta johtuen. Osakkeen arvostuksen määräävät tekijäthän ovat: 1) yrityksen tase, 2) yrityksen liiketoiminta tällä hetkellä, sekä 3) markkinoiden arvio yrityksen liiketoiminnasta tulevaisuudessa. Lyhyen ajan kurssimuutoksista tuo kolmoskohta selittää käytännössä kaiken, sillä kaksi muuta pysyvät sillä välin ennallaan. Markkinoiden tulevaisuusarvioissa puolestaan lähitulevaisuus painottuu, koska iso osa sijoittajista ei aseta kovin pitkän ajan tavoitteita, ja tulevaisuuden arvioitavuuskin heikkenee sitä enemmän, mitä pitemmälle mennään. Eli se mikä matemaattisesti näyttää "äärettömältä" onkin reaalimaailmassa odotusarvo koskien suht lähitulevaisuutta.

  Nyt näyttäisi odotettu bear moodi vihdoin käynnistyneen kunnolla, tai siis käynnistyihän se jo huhtikuussa. Veikkaanpa ettei tämä ihan vielä ollut tässä. Sattuneesta syystä tämä laskettelu tuntuu helpottavalta... nimim. 'odotellut >60% cashina jo keväästä lähtien' :kahvi:
   
 12. timpsukka

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2005
  Viestejä:
  83
  Eikös kullan hinta ole kasvanut pörssissä suunnilleen saman verran kuin tuotantokin esittämässäsi graafissa? Siis yhtä pitkällä aikavälillä on tapahtunut vastaavaa moninkertiastumista hinnassa kuin tuotantomäärässä. Tavallaan tuo voi olla hyväkin asia fyysisen kannalta, jos se on vuosikymmeniä kestänyt tuotannon kasvamisen samalla moninkertaistaessa hintansa? Samalla se kertoo rahan inflaatiosta ja huonosta menestyksestä pitkällä aikavälillä? Eli esim pullakahvi ABC:llä on tänään 5€ (30 markkaa) kun se 90-luvulla oli 5 markkaa, hieman kärjistäen? Kuitenkaan kenenkään palkkakehitys ei ole ollut vastaavaa (meikäläiset duunarit)...

  Nyt jos lähtöolettamuksena olisi ennennäkemätön maailmanlaajuinen taloudellinen kriisi, jonka seurauksena joitakin kaivosyhtiöitäkin menisi nurin, on epävarmaa miten kullan tuotantomäärä kehittyy? Mahdollisesti voi vaikka pysähtyä? Mutta jos kulta on tähän asti jo kestänyt niin eikö taloudellisessa katastrofissa voi olettaa kestävän entistä paremmin? Ainakin osakerahastoja paremmin.
   
 13. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Ristiriitainen lause. Voiko kulta tuottaa vai ei. Ei tosin maksa osinkoja tai muuta kassavirtaa jos sita tarkoitit mutta voi tuottaa kylla. On hieman luonteeltaan kuin mun antiikkinen vaatekaappi jonka arvo tuplannut 20 vuodessa mutta vaatteiden sailytykseen hiton epakaytannollinen, eli siita ei ole muuta iloa oikeastaan kuin arvonnousu ja nayttaa kauniilta, kultaharkolla voi myos olla arvonnousua ja nayttaa kauniilta mutta myos kayttoarvoa eli toimii paperipainona tosi hyvin.
   
 14. Zepi

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2000
  Viestejä:
  10 294
  Hinta voi nousta, mutta kassavirtaa se harkko ei tuota. Tai aika vaikea siitä yhdestä harkosta on vielä kultamuseota perustaa ja alkaa laskuttamaan ihmisiltä pääsylippuja.

  Jos ihmiset eivät antaisi kullalle sentimentaalista keräilyarvoa, niin miten mahtaisi maailmanmarkkinahinta määräytyä louhinnan kustannusten ja teollisen kysynnän perusteella?

  Mutta antaa ihmisten keräillä jos tykkäävät keräillä. Jos joku osaa ennustaa keräilijöiden hamstraushimot, niin siitä vaan pelaamaan, mutta itse en tuollaiseen rulettiin kannusta.

  Oma suositukseni on hommata osinkoaristrokraatteja joiden tulovirta perustuu ihmisten perustavanlaatuisten tarpeiden tyydyttämiseen vaan koko rahalla salkkuun.
   
 15. TheThh Banned

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2011
  Viestejä:
  7 266
  Maailman maat osakemakkinoidensa kokoisia:

  [​IMG]
   
 16. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597

  Juu, oman sijoittamisen ydinteema on just osinkoyhtiot myos mutta muutakin mahtuu mukaan pienemmin painotuksin, ja sitten on noita "lottokuponkeja" tyyliin bitcoin rahasto jne jotka joko napsahtaa puoleen tai toiseen mutta ei kaada venetta.

  Mutta ehka kuitenkin sana ruletti kullan yhteydessa aika vahva, keskuspankeillakin sita on ja yleensa keskuspankkiirit on kaikkea muuta kuin pelureita.
   
 17. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  Muuten...nyt saa hyvään osinkotuottoon royal dutch shelliä, ottaa vielä sen b-version (RSDB) eli puntamääräisen niin saa ikuisesti vahvistuvan valuutan omaa paskaeuroa vastaan...heko-heko.
   
 18. keeppari

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2004
  Viestejä:
  2 080
  Big Oil on ottanut siipeen sen verran, että siellä on ihan hyviä yieldejä. Kannattaa vaan tutkailla vähän syvemmin, että mistä EPS koostuu ja mikä on ollut payout-% lähihistoriassa. Shelliin päädyin itsekin, kun ymmärtääkseni EPS on noista vähiten riippuvainen öljyn hintakehityksestä. Shell on kuitenkin jaellut tulosta aika avokätisesti osinkoina, joten osinko on varmasti tulilinjalla, jos EPS sukeltaa. NYSE:stä saa sekä A- että B-sarjaa ihan dollareissakin noteerattuna ADR:nä.

  Toinen mielenkiintoinen samalta toimialalta on tietysti Chevron, S&P500-osinkoaristokraatti, jolla olisi myös 5,65 % yieldi perjantain päätöskurssiin ja huomisen jälkeen varmaan entistä korkeampi. Shelliäkään ei voi sanoa millään järjellä velkaiseksi, mutta CVX:n leverage on aika olematon ja payout-% on ollut huomattavasti Shelliä maltillisempi. Miinuksena sitten tietysti se, että toimiala on pääasiassa sitä öljyä ja nykyisen bearin vaikutus EPS:iin sen mukainen.

  Näiden lisäksi tietysti kannattaa tarkistaa esim. TOT, BP, XOM ja STO. Kaikki varmasti vähäriskisimpiä vetoja, mitä öljyn parista tällä hetkellä löytää (vrt. poraajat). Treidaavat myös suunnilleen 5-yr lowissaan tällä hetkellä, joten tuskin ihan metsään menee, jos huomenna asettaa ajallisen hajautuksensa alkupanoksen.
   
 19. Sam Pepys

  Rekisteröitynyt:
  22.09.2012
  Viestejä:
  597
  2. maailmansodan jalkeen nykyinen firma ja sen edeltava inkarnaatio ei ole osinkoa laskenut (valuuttakurssi on sita heilutellut kylla) eli kovin herkasti ei ole koskaan laittanut osinkoa tulilinjalle mutta kertahan se olisi ensimmainenkin.
   
 20. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Harmittavasti itselläni ei ollut sijoitettavaa rahaa vuoden 2008 romahduksessa, olisin ostanut asevalmistaja-Saabin osakkeita, mutta kyllä niillä varmaan vieläkin tienaisi http://www.bloomberg.com/quote/SAABB:SS kun uutisia katsoo niin asevarustelua on käynnissä siellä sun täällä. Kurssi tulee pian vähän pompsahtamaan kun Brasilian kaupat sinetöidään ja pompsahduksia ylöspäin on tiedossa senkin jälkeen.
   
 21. keeppari

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2004
  Viestejä:
  2 080
  Ei oikeasti kannata tuijotella pelkästään sitä kovaa yieldiä ja osinkohistoriaa, vaan miettiä vähän kokonaiskuvaa ja tutustua lafkaan vähän syvemmin. Noilla kriteereillä löytyy kyllä useampiakin jäätävän capin raaka-ainefirmoja, jotka näyttävät tällä hetkellä kovilta osinkokoneilta pintavilkaisulla. Tästä voisi kirjoittaa pitkänkin tarinan, mutta keskitytyään pääasiassa vain Shelliin tällä kertaa ja todetaan yleisesti raaka-ainebeareista, että ne voivat kestää pitkäänkin. Kulta oli bearissa 20 vuotta ennen vuosituhannen vaihdetta, eikä öljy tule tällä menolla vaihtamaan suuntaa ennen muutamaa konkurssia ja mergeriä.

  Mutta sivuraide välttäen mennään siihen Shelliin. Osinko ja sen jatkuvuus on toki ko. firmalle ylpeydenaihe, jota se pyrkii ylläpitämään kaikin keinoin. Aiemmin tänä vuonna lupasivat, että loppuvuoden osinko pysyy ennallaan, mutta sen pidemmälle eivät luvanneet yhtään mitään. Parempi olla lupaamattakin, sillä tiivistelmänä:

  • Kovaa osinkoa on ollut kiva maksella kovasta tuloksesta. Vielä 2010-2012 Shell kirnusi mukavaa $20 mrd tulosta joka vuosi. Sittemmin on ollut vähän hiljaisempaa; $16 mrd vuonna 2013, $15 mrd vuonna 2014 ja vuoden 2015 estimaatti vähän alle $13 mrd.
   • Samaan aikaan osinkoa on hilattu ylös ja payout-% on tälle vuodelle noin 90 %, kun vuonna 2012 se oli hyvinkin maltilliset 40 %. Tämän vuoden arvioidusta $13 mrd tuloksesta siis $11,8 mrd jaetaan ulos osinkoina.
  • Osingon maksukyvyn turvaamiseksi Shell on ilmoittanut myyvänsä $30 mrd edestä assettejaan (mitä toki harrastavat kilpailijatkin tällä hetkellä), mutta pitkällä tähtäimellä tulosta tekevien assettien myyminen heikentää lafkan kilpailukykyä.
   • Reserve replacement rate on jo nyt surkea 47 %, kun esimerkiksi ed. viestissä sivuamani CVX ilmoitti viime vuonna yli 100 % raten (toimialan ka. > 80 %). Ei tässä nyt mahdoton kiire ole, kun Shellillä on reservejä 6 bbl ja tuotanto vuodessa n. 500 miljoonaa barrelia eli tavaraa riittää tällä tahdilla 12 vuodeksi.
  • Edellisessä kohdassa esitetyn kehityksen korjaamiseksi Shell ilmoitti huhtikuussa ostavansa BG Groupin suht jykevällä $70 mrd kauppasummalla. BG tuottaa tällä hetkellä 600 000 barrelia öljyä päivässä ja reservejä riittää 30 vuodeksi. Kaupan toteutuessa Shellin velkamäärä nousee keskimääräistä matalammalta tasolta suht korkeaksi kilpailijoihin nähden. Lisävelkaa on ilmeisesti tulossa ainakin $30 mrd.
   • Aiemmin tänä vuonna Shellin puheista sai sen käsityksen, että kauppa kasvattaisi tulosta $6 mrd tähän vuoteen nähden, jos öljyn hinta on $90 barrelilta. Jos pysytään $50 tasolla, tulee profittia $2,5 mrd. Alkoivat kyllä myöhemmin pehmentää puheitaan kauppaan liittyvillä cost cuteilla ja toiminnan tehostamisella, kun usko $90 hintoihin lähitulevaisuudessa alkoi vaikuttaa haihattelulta. Mikä lie totuus lopulta.
   • Osingon kannalta uhkakuvia maalailee myös se, että kauppa rahoitetaan osin annilla, jonka jälkeen nykyiset BG:n omistajat omistavat 19 % Shellistä. Jos osinko halutaan pitää nykyisellä tasolla ensi vuonna, niin kokonaisuudessaan osinkosumma onkin annin jälkeen lähempänä $15 mrd.
  • Yhteenvetona kaikki edelliset kohdat, jos ei tästä tilityksestä pysty yhdistämään pisteitä. Jos öljy pysyy $50 tuntumassa, niin BG-diilin oletetut $2,5 mrd tuotot eivät riitä kattamaan $3 mrd kasvaneita osinkovastuita. Käytännössä koko tulos menisi pelkkien osinkojen maksuun.
   • Velkaa tulee olemaan sen verran paljon, ettei osinkoja voida paikkailla velkarahalla. Rahoituskustannukset ovat korkeammat. Luottoluokituksen heikentäminen syventäisi lovea entisestään.

  Kyllä sieltä osinkoja tulee saamaan vastaisuudessakin ja firma on sektorillaan varmaan parhaassa kunnossa kuitenkin tällä hetkellä. En kuitenkaan menisi laskemaan sen varaan, että osinko pysyisi ennallaan seuraavat vuodet, jos öljy matelee jossain alle $70 lukemissa. Toistaiseksi pudotuspelit eivät ole vielä edes kunnolla alkaneet.
   
  Viimeksi muokattu: 24.08.2015
 22. ddude

  Rekisteröitynyt:
  12.10.2007
  Viestejä:
  1 544
  Loistava kirjoitus.
   
 23. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Daxin futuurit -3%, kiinassa indeksit -10%. Tänään nähtäneen se -5% indeksidroppi suomessakin. Putoaa kyllä kun kivi, saas nähdä millä tasolla se pohja loppujen lopuksi on
   
 24. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Kylläpäs on myrskyä ilmassa, joten hyvä paikka palata taas markkinoille. Tänään sitten ensimmäiset ostot pitkästä aikaa. Ölppäfirmatkin ovat ottaneet oikein kunnolla naamaan. Tänään siis paluu ostolaidalle myös noiden suhteen ja aion laittaa ensimmäistä kertaa isommalti rahaa kiinni ja sitten toki ajallinen hajautus. Ölppälistalla Chevron, Exxon, ConocoPhillips, Halliburton, Core laboratories, Ensco, Noble ja Kinder Morgan. Spekulistalla on vielä pari nimeä kuten Linn Energy, mutta taidan katsoa vielä minne markkina menee ennen kuin noihin laitan mitään kiinni. Katsoin alkutalvella, että esim. osinkoaristokraattien keski-P/E huiteli jo 23 kieppeillä. Reilumpikin pudotus olisi pelkästään positiivinen. Dollaripohjaisesti osinkoaristokraatit ovat tosin olleet bearissa jo vuoden alusta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti