Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

 1. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Vahva veikkaus on, että ei mene. Mutta pitää kysyä. Samoin tuo hallintarekisteriasia. Voisin laittaa sinne mailia, ja tiedustella näitä.
   
 2. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  Yhtiökokoukset maksavat helvetisti, osakeanteihin osallistuminen maksaa.
  Sopimusehtoihin lisäksi kuuluu, että Degirolla on oikeus lainata osakkeitani eteenpäin. Ehdoissa jopa mainitaan pienen pieni riski, jonka tuo "ominaisuus" aiheuttaa.

  Lisäksi osakeomistuksiin kuuluu vuosimaksu (2,50e vuosi / pörssi), eli tulee edullisemmaksi kun ei hirveän paljon hajauttele ympäri maailmaa.

  Taidan avata tuonne kuitenkin jenkkisalkun, kun välityspalkkiot alle 1eur/kauppa. Jenkkiosakkeisiin muutenkaan ole sen kummemmin mahdollisuutta osallistua yhtiökokouksiin tai osakeanteihin.

  Tarkkana saa olla, ettei saldo ylity. Saldon ylittymisestä tulee heti 7,50eur penalty.
  Erittäin pitkälle manuaaliselta touhulta vaikuttaa tuolla sijoittaminen: itse joutuu huolehtimaan kaikesta veroilmoituksista lähtien.
   
 3. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  Joo, ei mene. Jokaisen omalla vastuulla lähettää tiedot veroviranomaisille. Degiro ilmoittaa tietoja veroviranomaisille, vain jos veroviranomaiset suoraan pyytävät tätä (esim. veropetosepäilyissä).
   
 4. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  hups
   
 5. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Taidan siis pitäytyä vähän kalliimmassa, mutta huolettomammassa vaihtoehdossa
   
 6. MkH

  Rekisteröitynyt:
  03.09.2001
  Viestejä:
  3 626
  Tuo yksinään on jo sen verran iso ja vaivalloinen asia, että maksan mieluumin korkeampia välityspalkkioita pelkästään sen takia.
   
 7. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  Jep, samoilla linjoilla. Kerro Paapaa jos kyselet että miten tuo on.
   
 8. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Riippuu aika pitkälti välittäjän raporteista, onko verotus iso ongelma vai vain pieni hidaste. Ja siitä, käykö paljon kauppaa, vai keräileekö vain osingot.

  Esim. IB-välittäjällä osinkojen ilmoitus on helppoa. Raportista saa saadut osingot ja maksetut lähdeverot euroissa, joten ne on helppo pistää suoraan verottajalle, eikä aikaa mene juurikaan (tein sen itse eilen). Mutta luovutusvoitoissa, joita en harrasta, olisikin hieman enemmän vaivaa.

  Ja yhtiöjärjestelyt aiheuttavat omat mukavat mausteensa soppaan.
   
 9. Crasso

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  1 919
  Ja jos taas ei käy paljoa kauppaa ei niillä kauppahinnoillakaan ole niin väliä. Siksi itse en esim ole vaihtanut pois Nordnetistä kun vaihtoehdot tuntuu kulusäästöön nähden masokismilta manuaalisine ilmoituksineen.
   
 10. Rev7

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2006
  Viestejä:
  525
  Eikai tämä pidä paikkaansa että tuo alle 1000e per vuosi myynti olisi tuloa kelan mielestä. Kelahan huomioi vain veronalaiset tulot. Tuo on verovapaa luovutus.

  https://kysykelasta.kela.fi/viewtopic.php?f=20&t=1603

  Itselläni on nimittäin juuri tuo tilanne esim. 2014 osalta, että reilusti voitolla olleita osakkeita myin alle tonnilla ja siitä kiinni paljonko joutuu palauttamaan. Kelan asiointipalvelussa tarkastellessa tuo kyllä näkyy tulona, mutta eikai verottaja sitä lopulta sitten kelalle ilmoita. Vuoden päästä taitaa vasta selvitä, tarvittaessa kyllä haraan vastaan kaikin keinoin koska eihän verovapaa luovutus voi minkään lain mukaan olla veronalaista tuloa.

  Ja sitten toinen asia liittyen IB:hen ja veroilmoituksen täyttöön. Osingot tosiaan löytyvät IB:n raportista helposti ja viime vuodelta ei luovutuksia tullutkaan IB:n kautta. Osingot siis kannattaa ilmoittaa itselle parhaan valuuttakurssin mukaan joko päivä, viikko, kuukausi tai vuosi. Eli onko tuo siis tehtävä niin, että koko ko. vuoden ilmoituksen täyttää sitten samalla tavalla valitun kurssin mukaan? Esim. jos ilmoittaa vuoden kurssilla niin kaikki osingot vuoden kurssilla ja taas jos päivän kurssin mukaan niin kaikki osingot sen päivän kurssilla kun ne on saatu? Vai voisinko esim. ilmoittaa IBM:n osingot vuoden valuuttakurssilla ja kokiksen osingot sen päivän kurssilla?

  Itse siirryin viime vuonna IB:lle jenkkiosakkeiden osalta lähinnä sen takia, että tuo laina on IB:llä niin naurettavan halpaa 1,5%. Ei niin että tällä hetkellä velkapositiota olisi mutta tulevaisuutta ajatellen. Ja onhan nykyään Nordnetilläkin tuo 1% korkotarjous, sen jos olisin tiennyt niin en ehkä olisi jaksanut nähdä vaivaa siirtyä.

  Mutta en tosiaan muuten kyllä buy&hold sijoittajana olisi tosiaankaan siirtynyt, kuluissa ero on pieni tai jopa negatiivinen jos vain holdaa eikä uusia ostoksiakaan tule. Ei niin että tuo vaiva veroilmoituksen täyttämisestä niin iso olisi, mutta jotenkin vaan tuntuu vaivattomammalta ja ehkä jostain naurettavasta syystä myös turvallisemmalta tuo Nordnetin asiakkuus.
   
 11. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Tuosta valuuttakurssiasiasta. Siitä olen nähnyt vain yhden blogaajan selvityksen, en mitään virallista. Ja blogaajan mukaan pitää siis käyttää samaa tyyliä joka paikassa. Eli jos yhden osakkeen kohdalla käyttää kuukausikurssia, pitää sitä käyttää ihan joka paikassa.

  Itse ilmoitin IBn osinkorapsan luvut maittain niputettuna. Ynnäsin sijaisosingot samaan syssyyn.
   
 12. Make-_

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2009
  Viestejä:
  22
  Mistä nämä sopimusehdot näkee? Ei löytynyt sivustolta helposti.
   
 13. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  Rekisteröitymisen yhteydessä oli linkki PDF:ään. Käskettiin myös rekisteröityessä kopioimaan omalle koneelle talteen tuo kyseinen PDF.

  Voi myös rekisteröityä Custody-asiakkaaksi, jolloin Degirolla ei ole oikeutta lainata omistuksia eteenpäin, mutta osa kuluista on tällöin isompia.
  Esim. jokaisesta osingosta täytyy silloin maksaa 1e + 3% osingon määrä. Ei saa myöskään Custody-asiakkaana reaaliaikaisia kursseja ilmaiseksi pohjoismaisiin pörsseihin.

  Tuolta voi vertailla hintoja normiasiakkaan ja Custody-asiakkaan välillä:
  https://www.degiro.fi/hinnat.html
   
 14. Make-_

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2009
  Viestejä:
  22
  Ei viitsisi rekisteröityä pelkkien sopimusehtojen näkemisten takia, jaksatko uploadaa johonkin? :)

  Hieman epärehellinen fiilis mestasta kun ei sopimusehtoja saa ilman rekisteröimistä. Varmasti jää monelta huomaamatta tuo lainaushomma. Välittäjä kiinnostaa kuitenkin alhaisten kulujen takia; yhtiökokouksiin en ole osallistumassa.
   
 15. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  No kopioin sen kohdan. En viitsi uploadata kun en tiedä onko jotain identifioivaa watermarkia PDF:ssä.

  4.4 Positiot kolmansien osapuolten kohteissa
  DEGIRO ja Beleggersgiro hallinnoivat kaikkia Asiakkaan niiden kautta pitämiä positioita kolmansien osapuolten, kuten selvitysosapuolten ja ensisijaisten meklareiden kohteissa, rahana ja Rahoitusinstrumentteina. Kaikkien Asiakkaan puolesta hallinnoitujen positioiden edut ja haitat ovat Asiakkaan vastuulla ja lukuun. Tämä tarkoittaa, että DEGIRO kirjaa Saldoon kaikki tuotot, kuten osingot ja valuuttakurssien nousut, mutta myös kaikki tappiot, kuten valuuttakurssien laskut ja kolmannen osapuolen selvitystilasta tai konkurssista johtuvat tappiot. Mikäli sovellettavissa, DEGIRO vähentää verot sekä muut pakolliset summat Lakien ja Sääntöjen mukaisesti.

  4.5 Käyttöoikeus kolmansille osapuolille
  Jos kolmannet osapuolet, kuten selvitysosapuolet ja ensisijaiset meklarit, joiden kohteissa DEGIROlla ja Beleggersgiro Long Shortilla on Asiakkaan puolesta hallussaan positioita joko rahana tai Rahoitusinstrumentteina, vaativat näiden Rahoitusinstrumenttien käyttöoikeutta, Asiakas antaa täten DEGIROlle nimenomaisen luvan myöntää tämän oikeuden näille kolmansille osapuolille. Kyseisille kolmansille osapuolille myönnetty käyttöoikeus tarkoittaa, että kyseisen kolmannen osapuolen tasolla varojen erottelua ei tapahdu. Tämän johdosta kyseisen kolmannen osapuolen konkurssista voi aiheutua vahinkoa. DEGIRO varmistaa, että tämä riski minimoidaan valikoimalla mukaan otettavat kolmannet osapuolet ja hajauttamalla positiot lukuisten kolmansien osapuolien kesken ja tarkkailemalla niitä huolellisesti ja vaatimalla turvatoimia tai oikeusturvaa, kuten oikeutta sulkeutuvaan nettoutukseen. DEGIRO kohdistaa kaikki Rahoitusinstrumenttien muodossa olevat Rahoitusinstrumentit, jotka ovat - milloin tahansa - kolmannen osapuolen käytettävissä, DEGIROn tai Beleggersgiro Long Shortin hallinnossa suhteessa heidän omistuksiinsa asiakkaille, joiden puolesta DEGIRO tai Beleggersgiro Long Short hallitsee kyseisiä Rahoitusinstrumentteja kyseisellä tilillä kyseisen kolmannen osapuolen kanssa. Mitä tulee Arvopapereihin jotka ovat Beleggersgiro Long Onlyn hallussa, käyttö-oikeutta ei myönnetä.

  4.6 Vaje
  DEGIROn vastuulla on aina varmistaa, että kaikkien rahana ja Rahoitusinstrumenttien muodossa olevien positioiden arvo, joita DEGIRO ja Beleggersgiro pitävät hallussaan kolmansien osapuolten kanssa DEGIROn asiakkaiden lukuun ja vastuulla, vastaa kaikkien asiakkaiden rahana ja Rahoitusinstrumentteina olevien oikeuksien arvoa DEGIROlle ja Beleggersgirolle. On kuitenkin mahdollista, että esiintyy tilapäisiä vajeita tietyssä valuutassa olevan rahan tai tiettyjen Rahoitusinstrumenttien määrässä, joita Beleggersgiro hallitsee DEGIROn asiakkaiden puolesta. Tämä voi johtua esimerkiksi DEGIROn tai huoltajan tai ensisijaisen meklarin virheestä. On sanomattakin selvää, että tällaisessa tapauksessa DEGIRO pyrkii selvittämään, mistä vaje johtuu ja poistamaan sen mahdollisimman nopeasti. DEGIROn asiakkaiden suojaamiseksi niin kauan kuin vaje on olemassa, sovelletaan seuraavaa sääntöä:
  Jos tietyssä valuutassa rahana tai Rahoitusinstrumentteina olevissa positioissa, joita DEGIRO ja Beleggersgiro pitävät tilillä kolmannen osapuolen kanssa DEGIROn asiakkaiden lukuun ja vastuulla, on vajetta, tämä vaje jaetaan kaikkien sellaisten DEGIROn asiakkaiden kesken, joiden lukuun kyseisestä Rahoitusinstrumentin valuuttaa pidetään kyseisellä tilillä, suhteessa kyseisessä Rahoitusinstrumentin valuutassa olevaan kokonaispositioon, jota heidän kunkin puolesta pidetään kyseisellä tilillä. Jos vajetta ilmenee, DEGIROlla on oikeus lykätä Ohjeiden täytäntöönpanoa, kunnes riittävä selvyys vajeesta on saatu ja se on jaettu tai saatu korjattua. Jos vaje johtuu DEGIROn asiakkaan kyvyttömyydestä toimittaa tarpeeksi takausta tai rahoitusta sijoitukseensa, DEGIRO poistaa vajeen itse.
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2015
 16. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  Ja tulkitsin tuon siten, että Beleggersgiro Long Shortilla pidetään normiasiakkaiden varoja, kun taas Beleggersgiro Long Onlyllä pidetään Custody-asiakkaiden varoja.
   
 17. Terminaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2010
  Viestejä:
  164
  Joo taidan sittenkin olla sijoittamatta penniäkään Degiroon..
  En käy kauppaa aktiivisesti, vaan lähes pelkästään vain ostan uusia osakkeita.
  Kyllä nuo Nordnetin riistokaupankäyntikulut voi maksaa siitä turvasta, että osakkeet tosiaan on mun nimissä oston jälkeen. Bonuksena saa vielä helppouden, ettei tarvitse verottajalle lähetellä mitään.

  Toivottavasti Degiron mukaantulo kuitenkin loisi paineita muille välittäjille laskea hintoja.
   
 18. absolut1

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2008
  Viestejä:
  461
  Mistä johtuu ettei Nordnetin kautta ostetut ulkomaan osakkeet, ETF ja rahastot eivät näkyneet veroilmoituksen varallisuus tiedoissa?

  Osingot näistä kuitenkin löytyi veroilmoituksesta.
   
 19. Make-_

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2009
  Viestejä:
  22
  Kiitos tuosta. Siltä vaikuttaa kyllä. En taida tuohon lottohommaan pistää penniäkään.
   
 20. Beasti

  Rekisteröitynyt:
  19.01.2004
  Viestejä:
  224
  En tiedä. Minulla ainakin näkyi.
   
 21. nikoliz

  Rekisteröitynyt:
  22.08.2012
  Viestejä:
  674
  Kaverilla jäi viime vuoden IB:ssä tehdyt tappiolliset myynnit ilmoittamatta veroilmoituksessa. Tuskin on suurikaan rikos? Ja verottajaa tuskin haittaa, kun ei tarvitse vähennellä tulevaisuuden mahdollisista luovutusvoitoista.
   
 22. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Veropetos, eikö siitä yleensä tuu kaks vuotta kakkua, linnaa, lusimista jne
   
 23. Rev7

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2006
  Viestejä:
  525
  Ainut tapa miten tuosta voisi hyötyä taitaisi olla se, että ilman noita myyntejä muut luovutukset jäävät alle tonnin, jolloin ne muut luovutukset saisi verovapaasti. Jos näin ei tilanne ole, niin en keksi miten tuosta voisi hyötyä, joten ei siitä varmasti mitään rangaistuksia ole tulossa. Voihan ne jälkeenpäinkin ilmoittaa, 5v aikaa korjata verotusta. Veropetos tmv. rikosnimike taitaa edellyttää että teosta saisi jotain hyötyä.
   
 24. baarijakkara

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2011
  Viestejä:
  183
  Vastaus naapuripalstalta...

  Niin, verottaja saa tiedon vain suomalaisessa arvo-osuusjärjestelmässä olevista arvo-osuuksista. Eli niistä, jotka ovat Suomen Euroclearissa omalla nimelläsi. Ulkomaiset osakkeet ovat hallintarekisterissä ja niissä näkyy pankin nimi omistajaluettelossa. Siksi ne pitää ilmoittaa itse.
   
 25. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  En oikein tiedä, mikä selitys tuo on. Kysymys kuuluu: miksi Nordnet ei ilmoita kaikkia omistuksia, kun se kuitenkin ilmoittaa esim. osingot ja luovutusvoitot? Ei kai Euroclear noita ilmoittele. Onko kyse velvollisuudesta vai mistä? Mene ja tiedä. Mutta eipä noiden lisäämiseen montaa minuuttia mennyt kun sopivasta rapsasta copy-pastesi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti