Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. gamelprutt Banned

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2014
  Viestejä:
  7 830
  Miten verottaja muuten kontrolloi noita IB:n lappuja?
   
 2. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Ei mitenkään. Jokainen tilin omistaja raportoi vuosittain omistukset, myynnit ja osingot.
   
 3. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Tottakai kelpaa, mutta kannattaako sinun käyttää sitä kurssia on eri asia. Toki jos sinun osinkovirtasi on jatkuvaa (eikä niin että 90% maksuista tulee maaliskuussa) niin tällöin sillä ei liene mitään väliä vaikka käyttäisi vuoden kurssia, sillä keskiarvo noista vuoden osingoista tulisi joka tapauksessa.

  Eihän verottalle kelpaa mikä tahansa kurssi, eikö se pidä olla keskikurssi (päivä/viikko/kuukausi/vuosi tai jotain tuolta väliltä) eli siis et voi ottaa vuoden alinta tai ylintä, jos otat esim kuukauden kurssin niin eri kuukausien tapahtumille pitää käyttää ko. kuukauden keskikurssia??? Eri asia tietenkin on se että tarkistaako kukaan ilmoitustasi...

  Itsellä kun on kaikki osakkeet USAsta ja kun IB rapsassaan näyttää alarivillä euroina koko osinkokasan, niin itse olen laittanut suoraan sen yhtenä konttiä eli "yhtenä osinkona" verottajalle ja kommentteihin että maksuista saa tarkan listan paperilla jos kiinnostaa. En tiedä että onko tuossa päivän kurssilla laskettu jokainen osinkorivi euroiksi vai millä - luulisi että on päivän kurssilla).

  Mikäli osakkeita on useasta maasta niin sitten tuo bundlaus ei toimi enää ihan niin hyvin ja tällöin pitäisi tosiaan hakea rivi/yrityskohtaisia euromääriä, jolloin se vuoden keskikurssin käyttö on varmasti houkutteleva vaihtoehto, mutta periaatteessa kaikki osakkeet voi bundlata jos Suomella on verosopimus ja IB on niistä vienyt max 15% veroa, koska tällöin se on verotuksellisesti ihan sama monellako rivillä ne on...
  - tähänkin olisi helppo tehdä v/hlookup ja laskea/optimoida että mitä kurssia kannattaa käyttää päästäkseen pienemmillä veroilla, täytynee harkita (toivottavasti jo ensi vuonna) sitten kun säästöpotentiaali on +50e eli tuo tarkoittaisi karkeasti ~500e veroja (10% valuuttakurssiheitolla) eli ~1500-2000e osinkoja...
   
 4. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Osinkojen osalta olen siinä käsityksessä, että IB:n osinkorapsa näyttää osingot euroissa laskettuna maksupäivän kurssilla. Ja ilmeisesti myös niin, että tämän vuoden alussa maksetut korjaukset on otettu huomioon. Eli tuo valuuttakurssiongelma koskisi lähinnä luovutusvoittoveron laskemista erityisesti kun osto ja myynti ovat eri vuosina.
   
 5. Taivasvaeltaja

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2013
  Viestejä:
  384
  Tekisi kyllä mieli dumpata Nokia tän yrityskaupan seurauksena.
   
 6. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Mun tapauksessahan tuolla juuri on suuri merkitys. Varsinkin nyt kun Euro heiluu voimakkaasti suhteessa taalaan. Toi sääntö menee "Verotuksessa voi sijoittaja käyttää valuutan muuntokurssina päivän, viikon, kuukauden tai vuoden valuuttakurssia - mikä vain on sijoittajalle edullisin vaihtoehto.". Eli kyse ei ole keskikurssista. Toki jos otat jonkun päivän kurssin EKP:n sivulta on se jonkun päivän keskikurssi. Mun kannattaa aina poimia suurin eurokurssi. Käytän tätä niin kauan kuin se vain menee läpi. Kerron sen selvästi veroilmoituksessa.
   
 7. jinx1980

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2003
  Viestejä:
  1 629
  Sanoisin kyllä että olet väärässä tuon tulkintasi kansssa, vuoden kurssi on (tietenkin) vuoden keskikurssi , tai jos ei olisi niin mikä sitten olisi viikon tai kuukauden kurssi? Läpihän tuo menee varmasti tuollaisenakin kun ei noita kukaan oikeasti tarkasta mutta väärin/lainvastaista tuo on käyttää vuoden korkeinta tai matalinta yhden päivän kurssia vuoden jokaisena päivänä...

  Lainattu muualta rautalankaa:

  Eli siis valuuttakurssioptimoinnissa voi valita itselleen edullisimman vaihtoehdon seuraavien väliltä:
  -Päivän keskikurssi (kyseisen tapahtumapäivän)
  -Viikon keskikurssi (kyseisen tapahtuman viikon)
  -Kuukauden keskikurssi (kyseisen tapahtuman kuukauden)
  -Vuoden keskikurssi (kyseisen tapahtuman vuoden)

  Jos valitset tuosta nyt vaikka tuon kuukauden ja sulla on osinkoja maaliskuussa ja kesäkuussa ja yksi myynti syyskyyssa, niin niihin kaikkiin pitää käyttää ko. kuukauden keskikurssia.
   
 8. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Itse en ole löytänyt verottajan oppaista muuta mainintaa kuin että laskuissa käytetään päivän kurssia "muun selvityksen puuttuessa". eikä tuota muuta selvitystä mitenkään ole avattu. Eli ilmeisesti nuo ohjeet on jonkun verovirkailijan suusta/blogista? Vai onko jollain heittää sitaattia verottajan sivuilta?
   
 9. hardy74

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2009
  Viestejä:
  795
  Sekavaa uutisointia Nokian ja Alcatel-Lucentin kaupasta: "Nokia ostaa jälkimmäisen maksamalla siitä 55 senttiä per osake. Nokian omistajille 65 prosenttia uudesta yhtiöstä ja A-L:n 35."

  Täh? Jos Nokia ostaa yhtiön sen omistajilta, mistä se uuden yhtiön omistus heille tipahtaa?
   
 10. koelli

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2000
  Viestejä:
  188
  Ei 55 senttiä vaan 0,55 uutta Nokian osaketta per ALU:n osake.

  Edit: Ja prosentitkin on tuossa väärin. Mistä tällaisen uutisen löysit?
   
 11. jeppejehupoika

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2009
  Viestejä:
  2 414
  Tässä suunniteltu vähän muksua, ja mieleen tullut lapselle joku tili tms hankkia. Säästötilien olematon korko ei houkuta. Olen laskeskellut että olisi 10k€ säästössä kun lapsi syntyy, siis lasta varten. Ekat pari vuotta jos tosta saisi lapselle lelut, vaatteet, sängyt, lääkärit yms maksettua (ei ruoka tai vaippamenot), loput voisi sijoittaa, ja ainakin omista rahoista voisin sen jälkeen min. 100euroa kuussa laittaa. 18 vuotiaaksi asti.


  Mikähän olisi paras tapa, kun en jaksaisi joka kuu 18vuotta sadan euron summalla kikkailla jotain osakkeita? Ekan vuodenhan voisi kokeilla ostaa 100eurolla jotain random (vähän taustatyötä kuitenkin :) ) osakkeita joka kuukausi. 18v jos saisi säästettyä. Lisäksi synttärirahat yms jos laittais siihen 10vuotiaaksi asti, sitten saisi ostaa mitä haluaa synttäri/joulurahoilla.

  tai jos johonkin kolmeen eri kohteeseen laittais rahaa, esim 400euroa vuodessa

  ps. toi 10tonniakin kerääntyy tossa ihan mun käyttötilille koko ajan, oikeastaan joskus vähän vituttanutkin kun on ollut aiemminkin joku lähes 10k ihan vaan käyttötilillä inflaation sitä syödessä. On toki ASP-tilikin jossa tavoite jo täytttynyt.
   
 12. Derzu

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2011
  Viestejä:
  380
  Mulla oliskin pari kysymystä, kun mainitsit että 70. En ole koskaan ymmärtänyt näin laajaa hajautusta suorilla osakeostoilla. Noin suurella osakemäärällä tuotto lähestyy suurimmalla osalla sijoittajista väistämättä indeksiä tai jää siitä jälkeen. Lisäksi sijoittamalla kasvu-etf:ään tai -rahastoon ei joutuisi maksamaan osingoista aina veroja turhaan välissä.

  Eli ne kysymykset:
  - Oletko jotenkin todennettavasti ja tilastoidusti päässyt pitkällä aikavälillä (merkittävään) ylituottoon aktiivisijoittamalla 70 osakkeeseen?
  - Ehditkö oikeasti seurata kunnolla noin montaa yhtiötä?
  - Koetko, että saamasi mahdolliset ylituotot (tai muu hyöty, mikä??) kompensoivat aktiivisijoittamiseen väistämättä kulunutta aikaa ja vaivaa riittävästi?

  Itselle on tuntunut sopivalta 4-7 osaketta + muutama etf ja rahasto. Jotenkin ajattelisin, että aktiivisijoittajalle voisi sopia 10 tai max. 15 osaketta (ja tällaista määrää olen lukenut myös parin ammattisijoittajan suosittelevan). Ehkä himokkaimmalle pörssihaille jopa 20-30 menisi vielä. Mutta että 70 kpl? Paapaalla taisi olla vielä enemmän. En jummarra, selittäkää. :confused:
   
 13. Sponssi

  Rekisteröitynyt:
  29.08.2006
  Viestejä:
  4 045
  Prosentithan tuossa oli oikein. Kun Nokia ja Alcatel-Lucent yhdistyy, niin nykyisillä Nokian omistajilla on sen jälkeen n. 65% uudesta yhtiöstä ja Alcatelin nykyisillä omistajilla n. 35%

  Eli toistepäin (hiukan nurinkurisesti) ajatellen, Nokian omistajat menettää nyt 35% nykyisestä omistuksestaan Nokiassa ja saa kaupassa 65% omistusta Alcatelistä :D

  Riskejähän tuossa yhdistymisessä on se, ettei löysien karsiminen olekkaan niin helppoa ja tässä tosiaan menee vielä vuosia stten yhdistymisen jälkeenkin ennenkuin yhdistymisen rahalliset edut alkaa realisoitua.

  Mutta itse ainakin olen luottavainen ja tulen luultavasti ostamaan lisää Nokiaa nyt kun Nokiasta on tulossa 2016 astetta isompi firma päätoimialallaan ja mailman toiseksi suurin alallaan. Mitään lisäosinkoja ei varmaankaan ole tulossa, vaikka Here myytäisiin, koska ko. sopparissa on aivan varmana estetty rahastaminen nykyisten osakkaiden puolesta tulevien kustannuksella. Aivan kuten Alcatelkaan ei voi myydöä omaisuuttaan ja jakaa lisäosinkoja.
   
 14. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Minullakin vähän yli 60 osaketta parilla välittäjällä.

  1. Indeksi on indeksi, eikä osakkeiden lukumäärästä voi päätellä, seuraako salkku jotain indeksiä vai ei, sillä osakkeiden painot ovat tässä oleellisia. Eli osakepoiminta mahdollistaa täyden valinnanvapauden salkun koostumuksen suhteen. Saat siis valita haluamasi riskitason ja hajauttaa silti riittävästi. Sopivaa ETF:ää ei ehkä löydy helpolla - eikä ehkä kasvuversiona, jolloin veroissa tulee jopa takkiin.
  2. No, luultavasti pitkällä aikavälillä joku kasvu-ETF jopa hakkaa tuotoissa, koska verotus. Ulkomaan osakkeissa veroetu on pienempi kuin Suomi-firmojen kohdalla. Tärkeää myös pitää kulut minimissä, onnistuu helpommin ulkomaisella välittäjällä.
  3. Mielenkiinto ja harrastuneisuus. Suorat sijoitukset ovat mielenkiintoisempia ja harrastus saa maksaa.
  4. Seuraaminen ei vaadi yhtään enempää kuin itse haluaa. Itselläni näppärä Google Sheet, josta näen värikoodein, jos jonkun firman kurssi on merkittävästi muuttunut. Silloin voi kaivella enemmän. Muutoin riittää satunnainen pälyily ja tulostietojen katselu osareiden yhteydessä, jos silloinkaan. Jenkkifirmojen seurantaan Seeking Alpha. En usko, että kaiken energian fokusointi yhteen firmaan tekisi itsestäni tippaakaan menestyvämpää sijoittajaa. Uskon hajautuksen voimaan.
   
 15. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Nordnetin Kuukausisäästöohjelma on pop. Pistät vakiosumman pariin todella hajautettuun kasvu-ETF:ään, joissa minimaalinen kulu ja mukana tuossa ohjelmassa. Lisäksi esim. Nordnetin Superrahastot, jotka kuluttomia. Tai sitten esim. suoramaksu Seligsonin pariin rahastoon kuukausittain. Ei vaadi tippaakaan vaivannäköä tai edes kiinnostusta. Kunhan ei unohda verkkopalvelujen käyttäjätunnusta/salasanaa :D
   
 16. baarijakkara

  Rekisteröitynyt:
  13.01.2011
  Viestejä:
  183
  Jep. Todella helppoa ja vaivatonta. Vaatii toki vaivan henkilöllisyystodistuksen kopioimisesta ja oikeaksi toteamisesta mutta sen jälkeen on jo voiton puolella. Nordnetissä esim. näillä kahdella kattaa markkinat todella hyvin: iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF ja iShares MSCI World UCITS ETF (Acc). Kuukausisäästösopimuksessa ei tarvitse miettiä muuta kuin että tilillä riittää katetta, automaattiset tilisiirrot kehiin niin ei tarvitse miettiä sitäkään :)
   
 17. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Syy suureen määrään on yksinkertainen. Aloin sijoittamaan osinkoaristokraatteihin poimimalla aluksi TOP10:n tasapainotettuna. Sitten homma lähti laajenemaan, ja nyt niitä on kaikkiaan 53, eli hallinnoin omaa NOBLea http://finance.yahoo.com/q?s=NOBL Laskin, että näin saan tarpeeksi merkittävän veroedun, joten parempi hoitaa hallinointi itse. Tasapainotus on tähän asti tapahtunut ostamalla. Vain kerran olen joutunut myymään muutaman lapun. Muuten sijoitan pelkästään yrityksiin joihin uskon ja jonkin verran erikoistilanteisiin jolloin dumppaan laput mäkeen kun aika on oikea. Esim. öljypuolelta on nyt 11 lappua salkussa, joista tuskin jää salkkuun kuin 2-4 kunhan pahin aliarvostus korjaantuu.
   
 18. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Pitää tätä vielä kommentoida. Tuo lainaus on yhdestä blogista "Kohti taloudellista riippumattomuutta" ja siinä todetaan, että puhutaan nimenomaan keskikursseista - paitsi päivän osalta päätöskurssi käy.
   
 19. Highway

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  819
  Tuleeko tällainen kun alkaa tehdä nostoja vai mikä homma? Ei minun ole tarvinnut henkilöllisyystodistusta kopioida kun tuonne on rahaa työntänyt
   
 20. mendoza

  Rekisteröitynyt:
  04.08.2009
  Viestejä:
  291
  Henkkarit pitää kopioida oikeiksi todistettuina, kun avaa Nordnettiin arvo-osuustiliä alaikäiselle (tai jos ei itse omista verkkopankkitunnuksia).

  Avasin just omalle pennulle ja ihan helppoa oli: hakemus, vanhempien keskinäinen valtakirja ja molempien vanhempien passinkopiot työkaverin oikeaksi todistamana, avot. Nyt lapsen tilille saa tehdä talletuksia kuka vaan (NN:n tili ja lapsen viitenumero). Minä näen lapsen tilin omalla vanhalla kirjautumistunneksella ja voin säätää kuukausisäästöohjelmaa.
   
 21. hardy74

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2009
  Viestejä:
  795
  Voi vinetto näitä pörssien sekopäisyyksiä. Tänään Helsingissä pörssi alas 2,20%. Ihan vain henkimaailman syistä, myytiin nyt tänään halvalla kun oli kevätmasiksessa sellainen fiilis? Sekopäistä, ei mitään syytä.
   
  Viimeksi muokattu: 17.04.2015
 22. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Kuhan ottavat ennakkoa perinteiseen sell in may -teemaan. Eiköhän tässä indekseistä puhallella ilmaa pois seuraavien kuukausien aikana. Ehkäpä sen 15-20%?
  Nyt olis hyvä olla käteistä
   
 23. Crasso

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  1 919
  Jaa, että seuraavien kuukausien aikana. Lyödäänkö vetoa. Jos syyskuun 1. on kadonnut 20% niin maksan 2000€ ja jos ei sinä 1000€?
   
 24. hardy74

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2009
  Viestejä:
  795
  Laskuhan kyllä alkaa, globalaisti, eiköhän 400 vuotta pörssihistoriaa todista sen. Mutta veikkaan että vasta syksyllä 2016 (kun ECB:n korkopaperien osto-ohjelma loppuu). Tai ehkä ennakointina jo loppukeväällä tai kesällä 16.
   
 25. bb12

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2012
  Viestejä:
  1 427
  Seligson pharma, kehittyvät ja 25 brands.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti