Osakkeisiin sijoittaminen - mistä aloittaa?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja sendi, 23.02.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Cumbo

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2010
  Viestejä:
  1 506
  Seuraan omia sijoituksiani Excelin kautta. Syötän sinne ostot jne. Excelin pitäisi hakea jostain hakea tiedot arvopaperien hinnoista, hinnan kehityksestä jne.. Eli onko joku fiksumpi tapa saada tuo spreadsheetin tieto exceliin kuin "Tiedot" --> "Internet"?

  Spreadsheetin näyttää muokkailun jälkeen tältä:

  [​IMG]

  E: "Yhteensä" tarkoittaa tietysti keskiarvoa.. :)
   
 2. Jenkkipankkeja suosittelisin, saa olla isokin rytäkkä että ne laskisivat rajusti. Toinen on juuri noi monialakuluttajayritykset J&J, Procter&Gamble jne. koska niissä aina joku nurkka nostaa kurssia, jos joku toinen tuote sattuukin hidastamaan.
   
 3. /elA

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2005
  Viestejä:
  142
  Mietityttää pitäisikö pitää Seligsonin rahastoja, vai myydä ne nousuhuuman aikana pois. Tällä hetkellä sijoitukset jakaantuvat 33% Global Top 25 Brands, 33% Global Top 25 Pharmaceuticals ja 33% Nordea.

  Seligsonin rahastot ja Nordea ollut hallussa 2014 Syyskuusta saakka. Rahastoissa nousua n. 15% ja Nordeassa n. 5,5% tänä aikana. Saisi ihan mukavat pikavoitot, mutta jos arvonnousu jatkuu niin sylettäisi hiukan.
   
 4. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 524
  Voithan purkaa osan ja loput jättää katsomaan ralli loppuun. Näin ei vituta liikaa, kun arvonnousut sulavat kääteen tapahtuessa ja toisaalta ei vituta liikaa jos ralli jatkuukin.
   
 5. Mureke

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2007
  Viestejä:
  61
  Lunastaisin ne rahat, joita ei ole varaa hävitä. Jos rahoille ei ole käyttöä, ne tuottavat todennäköisesti parhaiten osakkeissa.
   
 6. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Teillä, jotka oletatte isomman korjausliikkeen tulevan ja olette isommalla possalla käteisen kanssa liikkeellä, niin millainen markkinoillepaluusuunnitelma teillä on, jos laskua ei tule? Kuinka korkealta hyppäätte takaisin, vai odotatteko jonkinlaista laskua, vaikka menisi kuinka kauan - ja vaikka sen laskun pohjatkin olisivat nykyistä korkeammalla?

  Ihan vain uteliaisuutta kysyn, että millaiset b-suunnitelmat itse kullakin on.
   
 7. amoult

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2000
  Viestejä:
  293
  Ainoa varma voittaja on verottaja ja välittäjä jos "kotiuttaa voittoja" ilman että on tuottavampaan sijoituskohdetta tiedossa tai muuten rahalle käyttöä. Eli holdaamalla edetään täällä. käteistä tosin on kertynyt normaalia enemmän kun ei tahdo mieleistä ostettavaa löytyä. Tai no dollareita tuli ostettua ennen EKP ulostuloa :)
   
 8. James5

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2011
  Viestejä:
  1 591
  Täällä on nyt suunnilleen puolet rahana, dipeistä aina ostan ja myyn pois sit ku hyvältä tuntuu. Eiköhän nousun sekaan mahdu vähä korjausliikettäki
   
 9. Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2000
  Viestejä:
  2 726
  Mielipiteethän tunnetusti ovat kuin p***ereikiä, tässä minun.

  Ei tuossa nykyisessä sijoittamisessasikaan ole mitään vikaa mutta kun olet noin nuori ja sijoitushorisontti on noin pitkä eikä selkeästi ole oikein käryä mitä tekisi niin unohtaisin ne korkosijoittamiset kokonaan ja keskittyisin laajaan hajauttamiseen ETF:n tai rahastojen kautta. Ei kuitenkaan kannata myydä niitä jo ostettuja pois missään tapauksessa.

  Joko 100% johonkin Nordnetin World-ETF:ään (iShares Core MSCI World UCITS ETF) (tosin tuossa jossain vaiheessa vertasin historiaa, niin Seligsonin Global 25 brandsin tuottokäyrä on lähes identtinen)

  Ja jos haluaa lisäksi kehittyviä markkinoita esim. 15% painotuksella niin laittaa sitten vaikka esim iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF:ää.

  Noihin kun laitat ja jos seurailet tulevaisuudessa enemmänkin markkinoita, voit sitten hienosäätää painotusta esim. suorilla osakesijoituksilla tai korkorahastosijoituksilla.


  Itsellä on pääsääntöisesti mennyt suorat sijoitukset niin päin helvettiä, että keskityn lähinnä noihin kahteen Nordnetin kautta kuukausisäästönä ostettavaan ETF:ään sekä Seligsonin Pharokseen ja global brandsiin :)
   
 10. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Luin jonkun aikaa sitten hauskan kertomuksen Suomalaisista sijoittajista ja virheistä. Alla 3 tyyppiä.

  1. Varmistelijat. Ostamalla kalleinta osaketta vikaan ei voi mennä. Seuraavat myös osakkeen nousua kauan ennen kuin hintahuipuissa ostetaan.
  2. Osta ja unohda, mitä hemmettiä menikö Nokia konkurssiin? Ja mulla kun oli kaikki säästöt siinä.
  3. Mailmanlopun odottajat.. Myy myy myy, pienikin notkahdus kurssissa saa myymään kaiken. Sitten odotellaan valtavaa kuoppaa jota ei taaskaan tullut.. Odotteluun kyllästyneenä ostetaan osakkeet kalliimmalla takaisin.

  Siellä oli ihan suoraan sanottu että hyvin harva pystyy noita rahastoja biittaamaan, ja sunnuntai sijoittajan kannattaisi näissä pysyä-
   
 11. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 524
  Jos ammattilaiset eivät voita indeksiä, mikä toivo sunnuntaisijoittajalla on :D
   
 12. vki

  Rekisteröitynyt:
  07.06.2011
  Viestejä:
  236
  Eipä tuo indeksin päihittäminen osakepoiminnalla nyt niin vaikeaa ole jos on aikaa ja kiinnostusta käydä yksittäisiä yrityksiä läpi ja etsiä mahdollisesti ylituottoa antavia kohteita. Niitä on löytynyt suhteellisen helposti viime vuosina, mutta nyt kun kurssinousu on jatkunut jo useamman vuoden niin alkaa olla vaikeampaa. Vuosi 2014 oli ainakin HEX:issä melko vaatimaton indeksin osalta, mutta itse sain silti yli 25% tuoton. Vuonna 2014 ja kaikkina vuosina ennen sitä omistin vain suomalaisia osakkeita. Varmaan aika moni tässäkin ketjussa on saanut indeksiä parempia tuottoja ainakin satunnaisesti.

  Toki minulla on myös korkoja ja osakerahastoja joissa on noin 50 000 euroa. Indeksiin sijoittaminen on "varma" keino saada keskimääräinen markkinatuotto ja saada pääoma kasvamaan. Kääntöpuolena se on myös äärimmäisen tylsää. Rahaa jää kuukaudessa sen verran paljon säästöön, että jatkuva rahan dumppaus johonkin geneeriseen indeksirahastoon veisi itseltäni kaiken mielenkiinnon tästä touhusta.

  Itse tykkään poimia muutamia yrityksiä, perehtyä liiketoimintaan, käydä yhtiökokouksissa yms. Suorat osakesijoitukset ovat itselleni ennen kaikkea älyllinen haaste. On mukavaa tehdä excel-harjoituksia ja tutkia jotain uutta yritystä ja todeta olleensa oikeassa.

  Pidän kerralla keskimäärin 5-8 yritystä (aika ei riitä useamman seuraamiseen). Sijoitussummana on aina vähintään 5000 euroa per yritys. Jos jokin muuttuu liiketoiminnassa oleellisesti, niin myyn pois (esim. Saga Furs). Jos osake kallistuu liikaa fundamentteihin nähden niin myyn pois ja yritän etsiä toisen osakkeen tilalle. Jos en löydä ostettavaa niin sijoitan vapautuneen pääoman rahastoon.

  Viime vuoden paras sijoitus oli Neste Oil. Se oli aivan selvästi alihinnoiteltu. Ensimmäinen erä maaliskuussa 2014 kyytiin hinnalla 14,78€ ja tuplaus heinäkuussa hintaan 14.40€. Kurssi nyt aikalailla siellä missä pitäisikin olla, eli yli 20 euron (23.47€ tällä hetkellä). Öljyn hinnan lasku ja euron heikentyminen dollaria vastaan on vain voimistanut tätä kurssinousua.

  2015 vuodelle salkkuun tuli ensimmäinen ulkomaalainen osake ikinä, eli Norjalainen Statoil. Hankintahinta noin 128 NOK per lappu.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2015
 13. /elA

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2005
  Viestejä:
  142
  Pistinpä menemään Seligsonin rahastoista myyntitoimarin. Saa nähdä annanko Nordean istua salkussa, vai laitanko lihoiksi. Myymällä Nordean(kin) osakkeet 1k€ voitto pamahtaa rikki ja verottajan karvainen käsi vie osan fyffestä.
   
 14. G0r5

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  10
  Verottajan karvainen käsi vie osan voitosta, jos myynnit on yli 1k€ vuodessa.
   
 15. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Kauankin jatkanut sijoittelua=? Oletko laskenut koskaan ihan todellisuutta paljonko olisi ollut rahastoissa ja paljonko nyt arvoa?
  Ja varmasti monikin saa indeksejä parempaa tuottoa joskus, se ei vaan tuppaa pitkällä tähtäimellä riitttämään.
   
 16. ie1

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  6 524
  vkl taitaakin olla aika pätevä. Kuulostaa siltä, että joku voisi ottaa salkunhoitajaksikin. Tosin jotta tuo olisi vertailukelpoinen pitäisi ottaa ne kulut huomioon eli käytetty oma aika. Mutta kun on harrastus niin eihän se sitten kulu ole vaan ilo. Enpä tiedä voittaako salkunhoitaja indeksin kuinka helposti ilman kuluja.
   
 17. johanmild

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2013
  Viestejä:
  1 160
 18. mikrobitch

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2010
  Viestejä:
  1 816
  Olisi kiva kuulla tästä kirjasta kokemuksia. Ei pelkästään sijoittamisen näkökannasta, vaan muutenkin. Olen tuon lukemista harkinnut, mutta ainakin toistaiseksi tuo on aika kallis eikä halpispokkariakaan ole tarjolla.

  Onkohan tuossa mitään "uutta" jota esim. David Chiltonin 'Wealthy Barber' ei jo kävisi läpi? Nimittäin ei huvittaisi ostaa kirjaa ja lukea vain samaa minkä on jo lukenut, mutta suomeksi. :D

  Vaikka kyllä tästä netistä ihan ok raportteja löytyy...
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2015
 19. amoult

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2000
  Viestejä:
  293
  Hae kirjastosta, ei maksa mitään. Näin ainakin itse toimin ja sopii kirjan teemaankin mukavasti ;)
  Ei tuosta mulle oikein mitään jäänyt käteen ainakaan sijoitusoppaana, mutta tuo onkin enemmän sellainen elämäntapa opas. Huomasi, että on monta kirjoittajaa. Teksti oli epätasaista ja toistoa oli aika paljon.
   
 20. NeoGeo

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2005
  Viestejä:
  1 302
  Pitäis varmaan siirtyä myös säästään seligsonin rahastojen sijaan nordnetin kuukausisäästöohjelmalla iShares Core MSCI World UCITS ETF ja iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF niin olis noi kulut vielä pienemmät. Ei noita osuuksia näköjään tuu myytyäkään niin myyntikulujen eroilla seligsonin rahastojen ja nordnetin etf välillä ei oo merkitystä.

  Ainut asia mitä pohdin on sellainen, että miten noi esimerkiksi iSharesin etf toimii? Tarkoitan, että kauanko tollainen etf on pystyssä vai lopetellaanko niitä tai yhdistelläänkö muihin etf ja mitä sellaisessa tapauksessa omille sijoituksille niihin tapahtuu? Tuoko liikkeellelaskijat jotain vastaavia uusia etf silloin tällöin markkinoille jolloin pitäis myydä vanhasta kuolevasta etf omistus pois ja siirtyä käyttään uutta etf tuotetta? Voi olla tyhmiä kysymyksiä, mutta onko jollain jotain tietoa tällaisista skenaarioista?
   
 21. -Cone-

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2000
  Viestejä:
  1 435
  Viimeisen EKP-liikkeen jälkeen korjauksen todennäköisyys on jäänyt pieneksi, tosin vahva dollari alkaa näyttämään huonolta USA:n kannalta. Yleensä en pidä käteistä vapaana, vaan hoidan mahdollisuudet IB:n tai Nordetin lainoituksen kautta ja sitten makselen pois. Tosin Nordnetin tapauksessa pyrin lainoitusta aina välttämään sen kalleuden vuoksi. IB:n 1,5 % on no brainer, toki huomioiden margin-vaatimukset ja sen, että laittavat salkkua automaattisesti lihoiksi margin call -tapauksissa. Tuottamattoman käteisen säilyttämistä ennakkoon tuntematonta aikaa en pidä järkevänä.
   
 22. Valtteri Ekola

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2007
  Viestejä:
  215
  Keskimäärin joka toinen vuosi pitäis tulla turpaan ja joka toinen vuosi indeksin voisi voittaa ihan sattumalla. Lisäksi havaintobiaksen takia vaan ne jotka on saanut ylituottoja raportoi siitä. Toinen on sitten riski + likviditeetin menetys. Eli jos salkussa on pienempiä yrityksiä (small cap) niin niille on ihan mahdollista saada indeksiä parempaa tuottoa rahoitusteoreettisesti, mutta mahdollisesti riski kasvaa ja suurta määrää pienen yrityksen osakkeita ei voi myydä sen vaikuttamatta hintaan (eli heikentynyt likviditeetti).
   
 23. RantuRambo

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2012
  Viestejä:
  2 523
  Osta ja unohda-strategia on itseasiassa helppo keino päihittää indeksit. Tuossa kakkoskohdan strategiassa ongelmana on hajautuksen puuttuminen.
   
 24. Paapaa

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2005
  Viestejä:
  11 030
  Näinhän se on. Indeksin voittamiseen vaikuttaa vertailuindeksi, salkun riskitaso, tuuri jne. Ja yleensä tosiaan raportoidaan ne erityisen tuottoisat kaupat ja vuodet. Tai jätetään raportoimatta se, että suuri osa salkusta on käteisenä. Tai unohdetaan ne "oppirahat". Tämä noin yleisenä havaintona nettiraportoinnista. Mutta toki on useita, jotka ovat indeksin tavalla tai toisella voittaneet. Olisi lähes tilastollinen mahdottomuus, ettei heitä olisi. Se on eri asia, paljonko on taidon, paljonko tuurin merkitys.

  Pasi Haviahan biittasi indeksiä pitkään blogissaan ja on tutustunut anomalioihin ja eri strategioihin suurella pieteetillä. Mies ei vain lätissyt pehmoisia "helpoista ylituotoista", vaan perusti rahaston (HCP Quant), joten jokaisen on helppo todeta, mitkä ovat miehen taidot sanojen tajana. Toistaiseksi aikaa kulunut niin vähän, että mahdoton sanoa mitään strategian toimivuudesta.
   
 25. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236

  Täysin totta ja hajautuksen puuttuminen on varmaan melkoisen yleistä. Kuinkahan monelta meni suunnilleen kaikki esim juuri nokian kanssa.


  Juuri näin, ja samalla laskelmista unohdetaan häviöt, tyhjät kuukaudet kun ollaan kytätty hyvää ostettavaa.
  Ihan sama kun nettipelien kanssa voitin 1000€ kolikkopeleistä!! Tosin olen hävinnyt sinne 2000€ vuosien aikana, olen siis voitolla :)
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti