Onkos täällä jossain SDD - HDD vertailu/keskustelu?

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet: PC & Mac' , aloittaja Harmaa Neiti, 18.09.2018.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Tästä on varmaan puitu enimmät jo pari vuotta sitten tai jotain... mutta jälkijunaisena yritän vasta ymmärtää tuota uudistusta ja hyötyjä haittoja verrattuna toisiinsa.

  Miksi myydään paljon SSD kovalevyjä, jotka on vaan 256Gt ? ( Siis kun ikuvanha HDD:kin on 500Gt niin miksi tuossa uudemmassa systeemissä riittäisi vähemmän tilaa?)
  Tai sitten näkee kyllä joitain, joissa tuo SDD on tuon 256Gt ja merkitty + 1Tt ... niin siis onko se tera sitten mitä plaatua? Onko tuo yhdistelmä ratkaisevasti parempi juttu?

  Ja mitä leluja nuo on joissa ei puhuta kuin että on joku eMMC ?


  Lisäys: Toimintaperiaatteessa lie eroja? Vai millä selittyy, että myynissä pienempiä SSD levyjä kuin aikoinaan HDD levyjä? ( esim. vert. 256Gt <-> 500Gt)
   
  Viimeksi muokattu: 24.09.2018
 2. sipppe

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  352
  256 Gt SSD lähinnä Windowsille, 1Tt HDD muille ohjelmille on aika yleistä läppäreissä, tosin 512 SSD on valtaamassa alaa. Hinnastahan se on kiinni. eMMC on lähinnä puhelimien ja pienten (halpis)läppäreiden useimmiten emolevylle juotettu muisti, ei juuri yli 128 Gt. Ei varmaan kauan mene kun läppäreihinkin tarjotaan 1 Tt SSD:tä vakiona, sen verran reipasta on hintojen lasku ollut. Ja SATA3 - väylästä siirrytään NVMe - standardiin, mikä on jopa 6- 7x nopeampi.
   
 3. Desgorr

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2010
  Viestejä:
  3 004
  Ja tosiaan SSD on huomattavasti nopeampi niin siirtonopeudeltaan kun hakuajoiltaankin verrattuna perinteisiin kiintolevyihin. Eli Windows ja ohjelmat käynnistyy vikkelästi. Tämän takia noita hommataan.
   
 4. Alensia

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  2 990
  Aika sankari saat olla, jos 256-gigaisen SSD:n saat Windowsilla täyteen. Asennuksen jälkeen kun turha soopa on siivottu pois, Windows 10 vie alle 10 gigaa tilaa. Tuohon 256-gigaiselle SSD:lle mahtuu lisäksi vaikka mitä hyötyohjelmia ja muutama pelikin. HDD:lle en asentaisi yhtään mitään, ainoastaan mediavarastona noita nykyään voi käyttää (latausajat ovat moninkertaisia SSD:hen verrattuna, näinollen käyttökelvottomia).
   
 5. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Mihin kaikilla on niin kiire :-) Ei mua vakuuta hyvänä parannuksena joku pelkkä nopeus.
   
 6. Alensia

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  2 990
  Niin no mitäpä sitä investoimaan jos jaksaa odotella, torista saa parillakympillä noita vanhoja Atom-pohjaisia läppäreitä. Ei ole kiire mihinkään :kahvi:
   
 7. sipppe

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2011
  Viestejä:
  352
  Tuossa juuri vertailin pelin (Wreckfest) käynnistystä - Sata3 HDD 32 sekuntia, NVMe SSD Raid 0 10 sekuntia.
   
 8. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 405
  Läppärissä HDD ja kun kolautat sopivasti niin siinä meni se levy. Sekä SSD:llä pienempi virrankulutus sekä tuottaa vähemmän lämpöä.
   
 9. Goble81

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2010
  Viestejä:
  1 667
  Kolmen-neljän vuoden päästä viimeistään HDD levyä vaivaa fragmentoituminen jolloin koko koneen toiminta on voinut hidastua lähelle käyttökelvotonta. Ei ole kiire mihinkään, mutta se turhaan tiimalasia tuijotettu aika vasta onkin hukkaan heitettyä aikaa jolloin ei ehdi tekemään edes niitä vähemmän tärkeitä asioita.

  - HDDllä on myös ikävä tapa rouskuttaa korvin kuultavasti (illalla vieruskaveri ei tykkää hyvää rouskuttavasta kovosta). SSD on täysin äänetön.
  - HDD kuumenee ja lämpö on myrkkyä koneelle ja itse HDDlle. Koneet kuumenee muutenkin joten HDD lämpö siihen päälle vain pahentaa asiaa.
  - Uskallan väittää, että HDDlle sattuu tänäpäivänä enemmän levyrikkoja kuin SSDlle. SSD on immuuni tärähdyksille (kunhan nyt et lekalla lyö konetta).
  - Ja nopeusero on kuin yö ja päivä.

  noh, jokainen taablaa tyylilllään.
   
 10. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  No heh... ei tässä nyt varsinaista nopeus-vastarintaa ole. Halusin kuulla USEITA eri eroja ja vertailuja - että niinkuin siitä näkökulmasta p e l k k ä nopeus ei riitä.
   
 11. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Jos kone kiltisti pöydällä kolautuksia ei niin tule pelänneeksi.
  Vähempi lämpö ehkä merkittävämpi ero.
   
 12. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Jossain oli joskus joku juoru, että HDD:n pahin uhka olisi kolahdukset - mutta SSD muutenvaan herkempi viottumaan. Itsellä ei hajuakaan onko niin... vasta tutustun aiheeseen
   
 13. 2·pirkka

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  108
  Netti on täynnä kaikenlaisia juoruja. Varmaan niin hullua väitettä ei olekaan, ettei sille löytäisi netistä hakemalla tukea.

  Totta on, että HDD on arka kolauksille. Muuten HDD:llä ei ole mitään etukäteen määrättyä rajaa kuinka monta kertaa sille voi tallentaa uutta tietoa. Teoriassa HDD:n tallennustila ei siis "kulu käytössä", mutta käytännössä mekaanisen laitteen rakenneosat kuluvat, voiteluaineet kuivuvat tai tulee muita ongelmia. Ilman ulkoista syytä HDD ei yleensä hajoa kerralla niin, ettei ongelmien ilmetessä ainakin pääosa tiedoista olisi vielä pelastettavissa.

  Toisin kuin löytämäsi juoru kertoi, SSD on käytännössä kestävämpi, mutta toisin kuin HDD:n tallennustila, SSD:n solut "kuluvat" siten, että on tallennuskertoja solua kohti on rajallinen määrä. Valmistajat ilmoittavat takaamansa tallennuskertojen määrän esimerkiksi TBW-luvulla (Terabytes Written), joka kertoo kuinka monta teratavua dataa koko levylle voi tallentaa sen elinaikana. Käytännössä kuluttajalevyjenkin TBW-lukemat ovat sellaisia, ettei niitä mitenkään saavuteta kotikäytössä.

  SSD on siis yleensä kestävämpi ja luotettavampi käytössä, mutta, kuten kaikki elektroniset laitteet, sekin voi yllättävästi vikaantua kesken odotetun käyttöiän. Jos tällainen tapaus kohdalle sattuu, on SSD:ssä sellainen ominaisuus, että vikaantuessaan se usein menee kerralla täysin käyttökelvottomaksi, jolloin tiedostojen pelastaminen ei onnistu. Sellaisen tilanteen varalle on keksitty varmuuskopiointi, joka on aivan yhtä tärkeää niin HDD- kuin SSD-levyillekin.
   
 14. Harmaa Neiti

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2018
  Viestejä:
  12
  Jaahah...muutama kuukausi meni ihan muissa merkeissä...mut tähän ei oo tullut kommenttia sillä aikaa:

  Miksi myydään paljon SSD kovalevyjä, jotka on vaan 256Gt ? ( Siis kun ikuvanha HDD:kin on 500Gt niin miksi tuossa uudemmassa systeemissä riittäisi vähemmän tilaa?) Toimintaperiaatteessa lie eroja? Vai millä selittyy, että myynissä pienempiä SSD levyjä kuin aikoinaan HDD levyjä? ( esim. vert. 256Gt <-> 500Gt)
   
  Viimeksi muokattu: 02.02.2019
 15. 2·pirkka

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2018
  Viestejä:
  108
  Tuo on pelkästään rahakysymys. Sama tallennustila SSD:llä maksaa moninkertaisesti sen mitä HDD:llä, vaikka ero on nopeasti pienentynyt. Ensimmäiset SSD:t olivat hyvin pieniä (32Gt) ja kun 256Gt:n kokoinen SSD tuli markkinoille 10 vuotta sitten, se maksoi noin 350 euroa. Jo samaan aikaan 1Tt:n kokoisen HDD:n sai 50 eurolla, joten SSD:lle tallennetun gigatavun hinta oli lähes 30-kertainen verrattuna HDD:lle tallennettuun gigatavuun. Ero on tuosta merkittävästi pienentynyt, mutta on vieläkin nelinkertainen HDD:n hyväksi.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti