Onko USB-viidakkoon edes mahdollista saada selkeyttä?

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja ekso, 29.04.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. ekso

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  77
  Win10 laitehallinnassa on USB-laitteita ilmeisesti joka puolella. On Universal Serial Bus Controllers, Network adapters sisältää myös USB-laitteita ja HID myös.

  Välillä kaikki toimii hyvin. Välillä usb:ssä oleva wifi-dongle ei toimi. Välillä bt-dongle ei toimi. Uudelleen kytkeminen yleensä auttaa. Ilmeisesti ongelmia tulee myös siitä, että haluaisin käyttä usb-hubia, eikä Win10 taida ymmärtää sitä täydellisesti, koska kai sekin käyttä jotain omaa kolmannen osapuolen ajuria..

  Kamelin selkä katkesi, kun bt-dongle yksinkertaisesti ei enää suostu olemaan bt-dongle. Kun sen kytkee, bt päälle/pois -kytkin tulee kyllä näkyviin mutta SILTI Win10 ei tunnista sitä bt-vastaanottimeksi. Kaiken maailman ruljanssit kävin sen kanssa läpi, mutta en saa sitä enää toimimaan.

  Siispä, nyt haluaisin siivota winukan kaikki usb-asetukset ja -ajatukset pois ja kytkeä ne puhtaalta pöydältä takaisin yksitellen ja asentaa päivitetyt ajurit, sekä yrittää välttää samalla hubin käyttöä. Uskon, että se toisi vakautta, eikä tarvitsisi koko ajan olla etsimässä ratkaisua teknisiin ongelmiin.

  Miten itse suorittaisitte kyseisenlaisen operaation?

  Onko jotain hyviä periaatteita mitä en hoksaa noudattaa, jotta vastaavia ongelmia ei tulekaan?
   
 2. Alensia

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2004
  Viestejä:
  3 213
  Ensimmäisenä listaisin käytetyn laitteiston, eritoten emolevyn tarkan mallin. Toisekseen, USB-hubit aiheuttavat toisinaan ongelmia ihan sama oliko ajurit oikeat vai ei, vältä niiden käyttöä. Selkein vaihtoehto olisi tehdä Windows 10:n puhdas uudelleenasennus käyttäen USB-tikkua (asennusvaiheessa mukautettu -> poista osiot) niin silloin häviää taatusti kaikki koneelta, eli ota tarvitut tiedostot talteen. Windows 10 osaa hakea aika laajasti oikeat ajurit laitteille, mutta jos vaan valmistaja on julkaissut (ja päivittänytkin viime vuosina) ajurit laitteelleen nettisivuillaan, kannattaa kokeilla niitä.
   
 3. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  862
  Ainakin sen osaan sanoa että valitsemalla laitehallinnan yläreunan valikoista "View devices by connection" (tai mitä se nyt sitten onkaan suomeksi) näyttää laiteluettelon järjestettynä sen mukaan mikä on kiinni missäkin, eli kunhan löydät USB-ohjaimet, kaikki USB-hubit ja muut USB-laitteet löytyvät sitten niiden alahaaroina. Saattaa helpottaa oleellisesti USB-laitteiden löytämistä laitehallinnasta.

  USB-hubien pitäisi hoitua Windowsin standardiajurilla ellei hubissa ole jotain vallan erikoista. Ylimääräistä ajuria vaativa hubi kuulostaa epästandardilta ja siksi lähtökohtaisesti epäilyttävältä.

  Huomaa että USB 3 SuperSpeed-laitteet saattavat käytetystä signalointitavasta johtuen vuotaa häiriöitä juuri samalla 2.4 GHz taajuuskaistalla jota Bluetooth ja 802.11b/g/n WiFi käyttää, joten Bluetooth/WiFi-radiovehkeitä ja nopeita USB 3-laitteita ei kannata sijoittaa tiiviisti vierekkäin, vaan väliin kannattaa jättää hajurakoa.
   
 4. ekso

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  77
  Alensia: Z370-A PRO, Win10Home-64bit. Käyttiksen uudelleenasennus toki olisi miellyttävän puhdas ratkaisu, mutta se menisi liian työlääksi, kun asetukset ja ohjelmat on niin hyvin säädössä. Toivoisin löytäväni välimallin ratkaisun.

  telcoM: Mainiota! Tuo helpottaa laitehallinnan tutkimista huomattavasti. USB-hubini ovat toimineet hyvin, enkä tiedä onko niille mitään erillisiä ajureita, kun en osaa sitä todeta, kyseessä oli oma oletukseni.
  USB3 SuperSpeedista: tarkoitat varmastikin vain niitä laitteita jotka ovat radiolähettimiä? Voiko niiden kanavan päättää itse? Eli jos laitan wifiin vaikkapa kanavan 11 ja usb-laitteisiin kanavat 1 ja 6?

  Kiitti!
   
 5. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 469
  Jos lähdet sieltä poistamaan niin kannattaa painaa sieltä ylhäältä "show hidden devices".
   
 6. ekso

  Rekisteröitynyt:
  09.12.2007
  Viestejä:
  77
  Sieltä löytyi iso läjä kaikkea. Poistin ne ja käynnistin tietokoneen uudelleen. Se onnistui, eli en tullut ilmeisesti poistaneeksi mitään erityisen tärkeää.. Laitoin usb-laitteet takaisin kiinni ja tarkastin ajurit, tällä kertaa ilman hubia. Toivotaan, että ei tule ongelmia.
   
 7. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  862
  Ei, vaan nimenomaan se USB3-piuhassa kulkeva signaali on itsessään suhteellisen laajakaistainen signaali juuri tuolla 2.4 GHz taajuusalueella, ja jos USB-laitteen suunnittelija ei ole miettinyt toteutusta häiriösuojauksen kannalta tai laitteen kasaaja on ollut vähän huolimaton sopivassa kohdassa, se saattaa vuotaa laitteesta ulos radiohäiriöiden muodossa.

  Tuollaiset gigahertsiluokan signaalit ovat sikäli haastavia, että mikä tahansa ylimääräinen piuhanpätkä tai piirilevyveto jonka pituus sattuu olemaan jaollinen signaalin aallonpituuden kanssa alkaa luonnostaan toimimaan antennina, joka sitten lähettää ympäristöön jollakin teholla, joka riippuu siitä kuinka hyvin "antennin" pituus osui kohdalleen signaalin aallonpituuden tai sen puolikkaan, neljänneksen jne. kanssa. Ja kun signaalin taajuus on suuri, aallonpituus on vastaavasti niin pieni että tahattomia osumia sattuu helposti. Joten niiden välttämiseksi suunnittelijan pitää ihan erityisesti miettiä asiaa siltä kannalta... tai sitten koteloida koko laite niin että häiriöt eivät vuoda ulos.

  Kun työpaikalla otettiin käyttöön ensimmäisiä USB3-porteilla varustettuja läppäreitä, tietyn konemallin mukana tuli lappunen jossa kerrottiin että Bluetooth tai WiFi-laitteet eivät välttämättä toimi hyvin tietyissä USB3-porteissa jos viereisessä portissa on mikä tahansa USB3 SuperSpeediä käyttävä laite, ja suositeltiin käyttämään Bluetooth/WiFi-vehkeitä joko välijohdon kanssa tai esim. telakan USB2-portissa jotta ne saadaan fyysisesti kauemmaksi häiriölähteestä. Eli toisin sanoen valmistaja oli huomannut ko. läppärimallin häiriösuojauksen USB3-liitäntöjen lähiympäristössä hieman riittämättömäksi, mutta ei ollut vielä ehtinyt korjaamaan asiaa? Myöhemmissä malleissa tuota lappua ei enää näkynyt, eli ilmeisesti suojausta oli parannettu USB3-suunnittelukokemuksen karttuessa.
   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti