Omatekoisen Subwooferin rakentaminen ja vahvistin apua

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Opukka, 31.07.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Lamanka

  Rekisteröitynyt:
  24.05.2008
  Viestejä:
  503
  Hyvä päätös. Sitten viel toi käytetty 10" XLS mitä täällä kauheesti mainostetaan ni eiköhän pelaa :)
  Muista panostaa tukevaan koteloon jos materiaalit on "ilmaisia", yli 20mm seinämäpaksuus ni tulee kerralla kuntoon ;)
   
 2. toplerone

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2004
  Viestejä:
  576
  No woot! Tuo video-2 sourceko? Tuli vaan mieleen että se on joku hömppähömppä lähtö eikä "todellinen" pre-outti ?
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. khyllä

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2001
  Viestejä:
  586
  Kytket vaan tuohon (audio) video-2 outtiin tuon focuksen päätteen, niin pitäisi toimia.
   
 5. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Eipä mahda mennä volumepotikan läpi tuo kytkentä, eli subbarivahvari ohjautuisi täydellä signaalilla koko ajan. Näin mutuilisin...
   
 6. toplerone

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2004
  Viestejä:
  576
  Lisää mutuilun arvoisia ajatuksia otetaan vastaan. :D
  On seuraavan kerran vehkeet sitten mun, kun käy :smoke: ilmiö.


  Kävin jo miettineeks tuon lankun kytkentätä, ja pitäis olla aika idioottivarma setuppi ilman ylimääräsiä kemppi efektejä: Laturi->Akku +Napa->Sulake->Lankun +Napa. Akun miinus luonnollisesti lankun miinukseen ja lankun heräte powerin molexista 12v.

  Jos tuo outti ei mene integroidun volumen läpi, niin turhaan sitä enää lankun gainillakaan pysty korjaamaan vaan siellä on täys syöttö päällä? Vaikuttaa lupaavalta...
   
 7. Opukka

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2008
  Viestejä:
  71
  Ku lueskelin tosta peerlesin xls 10 niin siin sanottii et 60l ois sopiva. Josteen tän sivun ohjeiden mukaan. Jesse.fi | Projekteja Ihan tarkasti niin tulisko ihan hyvä? koska käytännössä sama vahvistin ja sit ois vielä sama elementtiki. Tuolla alhaalla on kaikki mitat ja sillee et oisko sopivan kokonen laatikko?

  Edit: toi arsi tuolla vähä mietti et jaksaakohan tää zachry DSW-150 vahvistella tota peerlesiä, no mitäs muut on mieltä?
   
 8. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Ei sillä lootan muodolla niin ole väliä kunhan sisätilavuus on toivottu. Voit elementin sähköisistä arvoista katsoa itse minkälaisen ja kokoisen kotelon haluat tehdä. Sitten vielä kysymys kuuluu haluatko refleksikotelon (putkella) vai suljetun kotelon. Molemmissa on omat edut.

  Suljettu on helpompi rakentaa eikä vaadi paljoakaan tilaa, mutta jos haluat venyttää toistoa niin sillon refleksi taas toimii paremmin. Toiston "napakkuuteen" yms en ota kantaa. Huomioi kuitenkin, että refleksiviritteisen tapauksessa itse refleksiputki vaatii tilaa jonkin verran etenkin jos putki on suora (ettei käy niin että kun putkea pistää koteloon niin se ei mahdukaan pituussuunnassa). Jos tuon linkkisi ohjeen mukaisesti teet niin huomioi, että siinä on oma lokero vahvistimelle. Jos jätät vahvistimen pois kotelosta niin turhaa teet sille koteloon paikkaa...

  Zachryn riittävyydestä ei ole mitään tietoa. Jos joku tietää paljonko tuo oikeasti antaa ulos niin sitten ehkä jotain voi sanoa. Jos et omakotitalossa ole soittamassa niin varmasti saat riittävästi meteliä naapurisovun turmelemiseen.
   
 9. Opukka

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2008
  Viestejä:
  71
  Omakotitalohan se on mutta parempihan se on kun voi täyzii luukuttaa. En tärvele naapurisopua. :D Ja aattelinpa sittenkin tuon vahvarin toho koteloon upottaa. mutta teen juuri noiden ohjeiden mukaan niin eiköhän tästä jotain synny. Koitan ottaa paljon kuvia että voin näyttää mimmoisen taideteoksen saan tästä tehtyä vaikka aluksi olikin vähän hifi sanasto hukassa :D Mutta katotaan parinkuukauden päästä millanen siitä tuli.
   
 10. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Jos haluat pitää toiston suht. neutraalina (eli diskantit, keskiäänet ja bassot soivat suhteessa oikealla tasollaan) et voi soittaa sen lujempaa kuin nytkään, koska niiden pikkukaiuttimien (ja niiden vahvistimen) rajat tulee aivan yhtä nopeasti vastaan oli subbaria tai ei. JOS tekisit niille pikkukaiuttimille ylipäästön esim 100hz kohdalta niin sitten homma voisi toimia paremmin kun työjako olisi selvä (pikkukaiuttimet toistaa >100hz ja subbari <100hz). Kannattaa siis ehdottomasti tarkistaa onko siinä Zachryssä ylipäästöä niissä high level output liittimissä.

  Jos ylipäästöä ei ole niin ainut keino saada paljon melua on soittaa subbaria huomattavasti lujempaa kuin pääkaiuttimia. Mökää lähtee enemmän, mutta se on sitten pelkkää basson kuminaa.
   
 11. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 744
  Ei ole Zachryssä ylipäästöä, mutta se kannattaa toteuttaa laittamalla vaikka 220uF (bipolaarinen) konkka (470u jos 4 ohmin kaiuuttimet) Z:lta kaiuttimelle lähtevään johtoon toiseen piuhaan. Hieman vähenee kuormitus pikkusarjan vahvistimella.

  Mutta, lopputulos voi olla aika mielenkiintoinen, koska usein noissa pikku sarjoissa on jotain sähköistä boostia signaalissa bassoja tukevoittamassa. Mahdollisesti piikittävä ylipäästö, joka leikkaa alle 60Hz.n taajuudet pois...
   
  Viimeksi muokattu: 06.08.2009
 12. TRed

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2004
  Viestejä:
  885
  voisin kuvitella, että tuo subbari soi kauniimmin zachrylla kuin tuon simexin kanssa (ollut tuollainen ba-300, mutta zachrya ei joten tuo on ihan mutua) .. ainakin simexillä on kiinteä subsonic joka vie höyryn alimmilta mörähdyksiltä.

  Janne Ahonen on noita modistellut ja ohjeistanut:
  Simex BA-600/480/150 Modifiointiohje

  edit: tuon Jesse.fin väitettä 10hz mörähdyksista en kyllä allekirjoita.. on varmaan ollut ohi menevä rekka tai jotain.
   
 13. Jusa101

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  1 319
  Samaa lueskelin itsekkin että ei tuo 10" XLS ylety millään 10hz asti, itselläni XLS-12 80litran refleksikotelossa, hifitalo X-3, ja eipä silläkään noita taajuuksia soitella.
   
 14. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Kyllä sieltä varmaan 10hz mörähdyksiäkin saattaa tulla, mutta ne onkin sitten -60db vaikka 50hz tasoon nähden. Helppohan se on signaaligeneraattorilla ajaa 10hz subbarille, josta sitten ruuvaa volumea niin peijoonisti että jokin tärisee. Kun se 10hz pitäisi saavuttaa 3db sisällä muusta toistoalueesta niin ei puhettakaan, että onnistuu (ei onnistu edes Velodyne DD-18 3KW piikkiteholla, eli antanee jotain perspektiiviä parin satasen DIY-XLS:ään).
   
 15. TRed

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2004
  Viestejä:
  885
  Jatkoa..

  Tuossa projektissa kotelo oli viritetty 25hz ja kun sitä ajetaan kaikenkukkuraksi simexillä jossa subsonic aloittaa (muistaakseni) jostain 30hz tuntumasta niin ei todellakaan olla edes lähellä tuota 10hz millään järjellisellä volumella.

  Siis pointtini oli, että tuota(kin) sivustoa kannattaa lukea hivenen varauksella. Nätti laatikko kuitenkin tuli ei siinä mitään. Paljon pahempia on nähty ja varmaan kuultukin jopa omassa olohuoneessa ;).
   
 16. Jusa101

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2005
  Viestejä:
  1 319
  Nojoo, tuolla "kuulumisella" tarkoitinkin että niitä ei normaalissa leffakäytössä huomaa juurikaan. Ja eihän tuo 10hz enää oikeastaan kuulumista ole vaan lähinnä tärinää. Saa olla jo kunnon LLT-subi että -3db piste olisi 10hz tai alle. :D
   
 17. Opukka

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2008
  Viestejä:
  71
  Joo en tuota Huuto netin uutta xls-10 elementtiä ostanut kun olisin joutunut maksamaan siitä 122&#8364;! nyt pitäis valita joku muu. nyt tulee ehkä tyhmä kysymys mutta kun mulla on se subbari vahvistin niin teenkö sillä mitään jos ostan vaikka tämmöset taikka teen. http://www.ljudia.fi/hifi-kotiteatt...iutinrakennussarjat-c16380/sarja-2400-p78119/ Älkää takertuko nyt noihin elementteihin sun muihin kuten "Noi on iha paskat". Vaan että ilmeisesti tuosta lähtee kaksi johtoa joten koska tuossa on sekaisin subbareita ja diskantti niin mihin tommonen oikeen kytketään että se soi? Ilmeisesti basso vahvari ei oikeen oista niin ylös kun ton diskantin pitäis. Kertokkaas pystynkö hyödyntää tota bassovahvarii mitenkää?
   
  Viimeksi muokattu: 09.08.2009
 18. jounika

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2009
  Viestejä:
  4 744
  Tuossa kaiuttimessa on kaksi basso/keskiäänielementtiä ja 1 vinkudiskantti. Ja siinä on "jakosuodin" joka 3500 hertsin kohdilta jakaa alemmat taajuudet niille basso/keskareille ja ylemmät diskanteille (ilmeisesti "jakosuodin" on diskantin sarjavastus). Subbarilla tarkoitetaan sub-matalien taajuuksien toistinta ja yleensä vielä erillistä pömpeliä. Eli sillä subbarivahvistimella et tee tavallisten kaiuttimien kanssa mitään.

  Yleensä kaiuttimia on 2, jolloin tarvitsee kaksi vahvistinkanavaa, siinä sunkin moduulissa vain 1. Eli tuollaiset kytketään siis ihan tavallisen vahvarin kaiutinlähtöihin. Tietenkin voit hommata tuollaiset ja laittaa ne sen ministereohärvelin kaiuttimien tilalle ja jätät vahvarin odottamaan, että saat subbarielementin hommattua.
   
 19. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Tarvit.... VAHVISTIMEN! Subbarivahvari toimii pelkkänä päätevahvistimena ja riippuen sen mahdollisesta alipäästöstä se toistaa vain bassotaajuudet. Sinulle on tässä ketjussa jo pistetty linkit erinäisiin oppaisiin, jotka kuvaa aivan perustasolla alkeet. Suosittelen hyvin lämpimästi edes vilkaisemaan niitä.
   
 20. TRed

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2004
  Viestejä:
  885
  No ei ainakaan ole hinnalla pilattu tuo rakennussarja. Isompi versio maksaa ~100€ ja siinä saa jo 8kpl bassoelementtejä plus ne diskantit.

  Aloin itsekin jo semi-vakavasti miettimään tuollaisen isomman sarjan tilaamista :). Olen jo pidemmän aikaa pyöritellyt mielessäni subbaria jossa olisi X määrä pienempiä elementtejä sen yhden ison sijaan. Tuosta sais halvalla elementit proto versioon. Tosin ljudia ilmoittaa tilantarpeeksi kahdelle elementille 50L joten esim. nuo 8kpl tarvitsevat jo melkoisen laatikon. Eikä T/S ilmoiteta niin ei tuota pääse edes tarkistelemaan.

  Ehkäpä thredin aloittaja hommaa tuon ehdottamansa rakennussarjan ja hyödyntää nuo elementit subbariinsa niin ratkeaa tämäkin ongelma kerta laukauksella.

  ~100L laatikko ja kaikki neljä elementtiä siihen. Kytkee ne sitten zachryyn. Hmm.. taitavat olla muuten 8ohmin elementtejä.. "4ohmin kaiutin" ja kytkennän mukaan heillä on elementit kytketty rinnakkain. Noista ei järkevästi synny 4ohmia vahvarille .. 2 tai 8 .. 8 ohmilla voisi ehkäpä kokeilla.. ainakin helppo kuorma vahvarille ja pitäisi tarkkuutta tuoda samalla ..sitä nuo varmaan tarvitsevatkin. 2ohmia olisi ehkä liikaa zachrylle.. kun ei niitä varmaan aiota hiljaa soittaa.

  tai jotain...
   
 21. Tseh

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2006
  Viestejä:
  1 063
  No nyt kun vihdoin pääsin ketjun loppuun ja sain viimeisetkin kyyneleet silmistäni pyyhittyä niin voisin vastata.

  Itsellä oli suhteellisen kauan tuo Ljudian pakettiratkaisu johon siis tein itse kotelot. Täyttävät hyvin isommankin tilan verrattuna tuollaiseen ministereo-sarjaan. Uskoisin että kun valmistat kotelot ohjeiden mukaan ja maalaat mustaksi (viilutus saattaa mennä jo liian pitkälle) niin koet varmasti jotain mullistavaa verrattuna noitten minipurkkien ääniin. Toistoltaan nuo kajarit ovat tunkkaiset (eli "basso" voittoiset) jonka varmaankin aiheuttaa nuo kahden ison elementin yhdistäminen ja halpa diskantti. Mutta en sanoisi etteikö niilläkin musiikista pääsisi jopa nauttimaan jos ei tosiaan hirveästi hifistellä halua. Pienemmässä suljetussa huoneessa eivät varmaankaan toimi erikoisen hyvin tosin. :smoke:
   
 22. Opukka

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2008
  Viestejä:
  71
 23. TRed

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2004
  Viestejä:
  885
 24. Opukka

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2008
  Viestejä:
  71
  oho luulin eeka et siin tuee vaa yks
   
 25. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Ei millään pahalla, mutta ei niin hyvälläkään. Eikö opukka olisi helpompaa jos kävisit kirjastossa lainaamassa "Tee itse hifikaiuttimia" ja "Autohifi"-kirjat? Kaksi oikein loistavaa kirjaa, josta kyllä selviää akustiikasta kytkentöihin kaikki tarpeellinen.

  Itse aikoinaan aloitin lukemalla kirjat ensiksi ja sitten vasta kyselemällä jos jotain jäi epäselväksi. Täältä saat vain virheellistä tietoa kuten esimerkiksi nuo kommentit "ei "autosubfoower voi toimia kotona....".
   
 26. hutilo94

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2009
  Viestejä:
  36
  Pyydän nyt heti jo anteeksi tämän topicin nostamisen.

  Mutta olisin itse väsäämässä jonkin näköistä bassoboxia kaverini kanssa ja ajattelimme tälläisiä Myydään MDS Fanatic Erillissarja, 50 &euro; - Nettimarkkina

  Merkki on kuulemma hyvä, mutta tekeekö noilla mitään, jos jakaa 2 erilliseksi bassoboxiksi? Ja noihin molempiin boxeihin olisi tulossa diskantit tai midin, kummat olisivat paremmat?

  Tulisi joidenkin vanhojen pioneerejen ja 2 B&W DM560 hi-fi kajareiden
  kaveriksi.

  Kaverin kanssa ajateltiin että tehdään noista fanaticeista molemmille(siis toiselle toinen noista kajareista ja toiselle toinen) omat boxit, molempiin olisi tulossaresonanssi putket.

  Joten onko projeksissa mitään siementä?
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti