Ohjelmointi osaksi opetussuunnitelmaa? Ajatuksena kaunis.

Viestiketju alueella 'Tietotekniikkauutisia maailmalta' , aloittaja kamelinvarvas, 17.10.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. kamelinvarvas

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  2 726
  Kaksi kansanedustajaa heitti ilmaan läpän ohjelmoinnin lisäämisestä peruskoulun opetussuunnitelmaan. Ohjelmointia halutaan opettaa oppilaille siis jo ala-asteiässä. Onnea opettajien, ja oppilaidenkin, koulutukseen sekä opetustason valvontaan. Opetetaan opettajille ohjelmointia, tosta noin vaan. No big deal. Opetetaanko ensimmäisenä esim. Javaa vai hypätäänkö suoraan C++:aan? Ennen kuin klikkaat allaolevan artikkelin auki luettavaksesi, tee arvauksia noiden kahden kansanedustajan sukupuolesta, koulutuksesta, iästä ja miksei puolueestakin.

  ?Uusi oppiaine lisättävä peruskouluun?: Ohjelmointi | Uusi Suomi

  Sitten kun ollaan saatu naljailut pois systeemistä, voidaan kai ehkä jos jospa sittenkin keskittyä siihen MITÄ lapsille ja aikuisille opetajille VOI opettaa tietotekniikasta. Eihän se niin paha ajatus ole, että tietotekniikkataitoja laitetaan lukujärjestykseen. Opetustaito, opetushalu, oppimishalu ja oppimiskyky ovat kunkin kohdalla toinen juttu.

  Ei... lisää on tulossa.

  Samalla voitaisiin kai opettaa ala-asteikäisille lapsille esim. lääketiedettä tai ydinfysiikkaa. Eksitentialismi olisi myös aika tärkeä takoa lasten päähän jo nuorena. No joo... Eiväthän nuo kaksi kansanedustajaa tiedä mistä puhuvat. Ei heidän voida odottaa tietävän mitä he ovat pyytämässä. Varmaa on se, että kumpikaan heistä ei tiedä edes ohjelmoinnin alkeita, taikka tunne yhtään ohjelmointikieltä. Osaavatko edes nimetä yhtään ohjelmointikieltä? Jos osaavat, syön jotain mikä maistuu pahalle. Veikkaan, että monimutkaisin juttu, minkä kumpikaan noista kahdesta on tehnyt tietokoneella, on USB-tikun liittäminen USB-porttiin, ja silloinkin ensin kahdesti väärinpäin. Ehkäpä myös toinen heistä on näppäillyt kokonaisen URLin osoitepalkkiin ulkomuistista.

  Kukaan, joka vähänkään tietää ohjelmoinnista, tietää, että sitä ei noin vaan opeteta. Ensin täytyy olla pätevä ohjelmoija, ja sen päälle vielä pätevä opettaja. Entäpä sitten kun luokan Jani-Ville-Valtteri, kuutosen keskiarvon oppilas, raggarilupaus ja tuleva Duudsoni, ei opikaan koodaamaan? Tarvitaan ihminen, joka on omistanut roppakaupalla ajatusta sille, miten esittää asiat niille, jotka ponnistavat maasta. Nämä ihmiset ovat harvassa, eikä kenestä tahansa voida muokata ohjelmoinnin opettajaa!

  Noni... nyt alkaa helpottamaan.
   
 2. superkickstart

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2007
  Viestejä:
  1 345
  Rinnastatko todellakin ohjelmoinnin lääketieteeseen tai ydinfysiikkaan... Ohjelmoinnin perusteita voi opettaa hyvinkin yksinkertaisesti ja tarkoitus ei olisi varmasti lähteä suoraan koodamaan c++ softia. Tämänhän voi periaatteessa rinnastaa matematiikkaan ja peruskielioppiin. Todellisuudessa ohjelmointi voi olla jopa yksinkertaisempaa. Opetuksen voi tehdä myös hauskaksi esimerkiksi käyttämällä minecraftin kaltaisia pelejä.

  Itse ainakin olen tämän kannalla. Samalla voitaisiin lisätä esimerkiksi markkinoinnin opetusta.
   
 3. Poistettu
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 18.10.2016
 4. Tippuri

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2004
  Viestejä:
  309
  .........
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2015
 5. Elvis Jagger

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2007
  Viestejä:
  15 517
  Paska aloituspostaus. Mutta veikkaan noiden kansanedustajien silti olevan vähän pihalla ja kerjäävän vain huomiota tälla kirjallisella kysymyksellä.

  Ehkä aineen nimen ei pitäisi olla ohjelmointia eikä sisällönkään, vaan vaikka tietojenkäsittelyoppia (vai miten "computer science" nyt haluakaan suomentaa). Jossain on kyllä varmasti jo otettu kouluihin. Kaikenlaisia liikkeitäkin asian puolesta on jo: Code.org | Anybody can learn

  ps. Saiko aloittaja koskaan tätä valmiiksi? :rolleyes:
   
 6. mikrokuitu

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2011
  Viestejä:
  144
  -
   
  Viimeksi muokattu: 07.10.2016
 7. superkickstart

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2007
  Viestejä:
  1 345
  Ei niistä kaikista tarvitse tulla uusia Torvaldseja. Osaa voi kiinnostaa aihe enemmän ja osaa vähemmän. Ihan niin kuin muissakin aiheissa. Varmaa on kuitenkin se että koska aiheeseen tutustutaan aiempaa aikaisemmin, vaikuttaa tämä varmasti oppilaiden tulevaisuuden valintoihin.
   
 8. kinnu

  Rekisteröitynyt:
  15.11.2000
  Viestejä:
  326
  Tykkään ideasta. Tuntuu että osa porukasta ajattelee tässä jotenkin vähän liian kunnianhimoisesti. Että kaikista pitäisi tulla jotain pelintekijöitä tms kun on vähän koulussa tutustuttu ohjelmointiin. Opetetaanhan kaikille matematiikkaakin, vaikka kaikista ei sen alan professoreita tulekaan. Samalla tavalla ohjelmoinnin perusteista voi olla monessa hommassa hyötyä, vaikka ei mikään varsinainen koodari olisikaan. Osaa sitten tehdä makroja ja skriptejä omia hommia helpottamaan. Jos tässä maailmassa halutaan kansantaloutena pärjätä, niin tietotekniikkaosaamista pitäisi löytyä. Siihen ei riitä, että porukka osaa tökkiä kosketusnäytöltä oikeaa ikonia.
   
 9. mikrokuitu

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2011
  Viestejä:
  144
  -
   
  Viimeksi muokattu: 07.10.2016
 10. tjeema

  Rekisteröitynyt:
  03.11.2011
  Viestejä:
  1 557
  -
   
  Viimeksi muokattu: 17.10.2016
 11. Sasus

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2005
  Viestejä:
  645
  Olen sitä mieltä, että matemaattis-loogisesti suuntautuneita/lahjakkaita voitaisiin ohjata ja opastaa ohjelmoinnin pariin jo aikaisemmassa vaiheessa. En kuitenkaan usko, että ohjelmointi kannattaisi ottaa osaksi perusopetusta. Tilanne ei kuitenkaan ole se, että olisi valtava määrä ohjelmointitöitä mutta ei tarpeeksi tekijöitä.
   
 12. jak_pdgm

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  1 638
  Hieno homma. Opetettiinhan ohjelmointia yläasteella jo 90-luvulla Turbo Pascalilla, oli muistaakseni vieläpä pakollinen ja valinnaisena Visual Basicia. :comp:
   
 13. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  Ilmeisesti tuosta on jossain vaiheessa luovuttu kun nuoremmille tulee yllärinä tämmöiset ajatukset?

  Silloin kun itse olin yläasteella niin kyllä siellä väännettiin Pascalia. Silloin taisi olla valinnainen aine, mutta ei missään nimessä mikään nörttikerho. Siellä opeteltiin tekstinkäsittelyt, taulukkolaskennat yms perustaidot ja jossain vaiheessa koodailtiin Pascalilla. Käytössä oli joku kotimainen kirjasto jolla esimerkiksi grafiikan tuottaminen oli todella helppoa.

  Eihän sen ohjelmoinnin tarvitse mitään rakettitiedettä olla, samalla tavalla kaikissa muissakin aiheissa peruskoulu raapii kevyesti pintaa (kannattaa joskus ottaa joku oikea fysiikan tai matematiikan kirja kouraan niin ymmärtää mitä tarkoitan). Olennaisin anti on mielestä se, että syntyy käsitys miten ne ohjelmat menevät. Että on sääntöjä joiden mukaan kone toimii, tajuaa jotain loopeista ja ehtorakenteista.
   
 14. Melbac

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2001
  Viestejä:
  10 374
  heheh,hyvin kyllä vaikuttaa toi Supercellin juttu näiden puheisiin ja ehdotuksiin.Hauskasti luulevat että "digitaalinen murros" tapahtuu nyt tms.:D:D
   
 15. Melbac

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2001
  Viestejä:
  10 374
  Pyöritä kuutioita ruudulla tms?.Toi visual basic oli kyllä jotain ihan kammottavaa tohon aikaan kun muistia oli vähän ja prossun sekä näytönohjaimien tehot oli olemattomia ja tohon päälle vielä hidas kovalevy.Nykyajan jonnet ei taida edes tietää mitä tarkoittaa "nykiminen".. :D
   
 16. kkuula

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2004
  Viestejä:
  2 972
  Yläasteella valinnaisena taitaa edelleenkin olla tietotekniikka? Jo parikymmentä vuotta sitten tuossa valinnaisessa opeteltiin ainakin meillpäin ohjelmoinnnin perusteet.

  Tietoteknikan perustaitojen opetus pitäisi kyllä aloittaa mielestäni heti toiselta-kolmannelta luokalta ja jakaa oppilaa taitojensa mukaan tasoryhmiin joissa jo perusjutut osaaille hieman haasteellisempaa tehtävää. Ohjelmontia voisi ehkä ottaa hieman mukaan yläasteella pakollisena jos nyt ensin on saatu edes opetettua suurimmalle osalle perusteet tietokoneen käyttöön..
   
 17. Tippuri

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2004
  Viestejä:
  309
  .........
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2015
 18. Overflow

  Rekisteröitynyt:
  31.01.2001
  Viestejä:
  1 247

  Juuri näin, piti itse tulla postaamaan tämä. Ainakin aikana ennen intternettiä koulun tietojenkäsittelytunnilla koodattiin.
  Sitä edelsi aika, jolloin ei kuuslankulla päässyt pelaamaan, ellei peliä osannut basicilla käynnistää
  Kuuslankun aikoihin oli meikäläiselläkin leluna robotti, joka piti ohjelmoida tekemään erinäisiä liikkeitä. Robottiin pystyi tekemään verrattaen monimutkaisiakin asioita. Onhan näitä vastaavanlaisia lelurobotteja edelleenin lapsille myynnissä.

  Aika helposti ajautuu nykyäänkin tekemisiin koodin kanssa kun on androidit ja facebookit ja wikit yms yms
   
 19. Whig

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  6 299
  Joskus aikoinaan itselläni oli yläaseteella Logo nimisellä kielellä ohjelmointia. Jotain tuollaista voisi olla ihan OK käydä läpi, että ihmiset tajuavat idean mutta sen syvällisemmin ei ehkä kannata.
   
 20. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 132
  No ei siellä kyllä tuossa mielessä heikoimman ehdoilla mennä, että kaikista asioista tyydyttäisiin opettamaan vaan se mitä luokan heikoinkin viitsii opiskella. Pikemminkin massan ehdoilla mennään.

  Eihän se ohjelmointi mitään erityisen hankalaa tai abstraktia ole, kunhan vaan ympäristö valitaan oikein eikä yritetä asioista hankalampia kuin ne ovat. Sillä tavallahan se matikkakin toimii. Ei siellä lähdetä teoreettisista perusteista liikkeelle vaan "matilla on kaksi omenaa, marjalla kolme kuinka monta pekka syö".
   
 21. Yak

  Rekisteröitynyt:
  21.06.1999
  Viestejä:
  905
  Ei se nyt noin vaikeaa ole. Kyllähän lapsille opetetaan kieliäkin, miten tämä eroaisi siitä?
   
 22. Tippuri

  Rekisteröitynyt:
  07.12.2004
  Viestejä:
  309
  .........
   
  Viimeksi muokattu: 11.06.2015
 23. konvehteja

  Rekisteröitynyt:
  27.12.2012
  Viestejä:
  4 165
  Kyllä tietotekniikan opetusta pitäisi lisätä reilusti. Käsittämätöntä, että meilläkin työpaikalla on parikymppisiä heppuja, joille perusasiat, kuten tiedostojen kopiointi kovalevyltä usb tikulle tuottaa ongelmia. Puhumattakaan taulukkolaskennasta. Vaikka meidän hommissa ei vaadita, kuin sarakkeiden kopiointia vanhan eteen jatkumoksi ja siihen uusien arvojen syöttämistä, niin ei jumalauta, kun pitää samaa asiaa sadatta kertaa neuvoa kädestä pitäen. Tulostusrajojen määrittely on kanssa aivan hepreaa ja ihmetellään, kun vain puolet sivusta tulostuu jne.
   
 24. kamelinvarvas

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2006
  Viestejä:
  2 726
  Sait ylipuhuttua. Sinällään lapsille voisi opettaa nippelitietoa lääketieteestä ja ydinfysiikasta, joten miksei ohjelmoinnistakin. Ala-aste- tai yläasteikäisten ei tosin voida odottaa koodaavan mitään. Vieraiden kielien ja ohjelmoinnin ero lienee se, että ohjelmointiin liittyy abstrakteja, joiden opettaminen alaikäiselle on vähintäänkin haastavaa. Vierasta (ihmis)kieltä opiskellessa on olemassa lähtökohta: oma äidinkieli. Ohjelmointia opiskellessa lähtökohta täytyy rakentaa lähes tyhjästä.

  EDIT: Jaa... niin... ellei lähtökohtana käytetä esim. jotain peliä! Tällöinkin, opettajan täytyy tuntea peli (softa) ja sen sielunelämä. /EDIT

  Ohjelmointi sikseen. Kansalaisten perustietämys tietotekniikasta on surkealla tasolla. Opetetaanko kouluissa mitä staattinen sähkö voi tehdä elektroniikalle? Kurkataanko kouluissa kotitietokoneen sisään? Opetetaanko kouluissa mitkä ovat tietokoneen peruspalikat, miten valitaan oikea prossu emolevyyn? Opetetaanko kouluissa hakukoneiden ja netin käyttöä, käytännön harjoituksin? Kuinka löydetään lentolipun hinta Thaimaan matkalle tai kuinka löydetään naapurikaupungin paikallisliikenteen bussiaikataulut? Kuinka Windows päivitetään? Mitä tehdä jos näytön teksti on suttuista, risuista, liian pientä, tai jotenkin muutoin epämiellyttävää lukea? Mitä tehdä, jos tietokoneen sisältä kuuluu rahinaa?
   
 25. WanhaPatu

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2003
  Viestejä:
  1 984
  Miksei? Itse koodasin ala-asteella C64:ää Basicilla MikroBitin ohjeiden mukaan ja yläasteella ATK:n opintoihin kuului Pascal -ohjelmointi. Teimme mm. ihan toimivan pelin.

  Tästä olemme varmasti samaa mieltä. Kohta lukiosta valmistuva siskoni ei esimerkiksi käynyt yhtään ATK-kurssia koko lukion aikana. Ja sen huomaa, kun näitä perusasioita tulee eteen.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti