Nykyläppärien autolaturit

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet: PC & Mac' , aloittaja Krisse, 10.01.2019.

 1. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Alkaa pinna olemaan sen verran kireällä noiden tarjousläppärien suorituskyvyn kanssa että voisin pikkuhiljaa taipua vähän kalliimpaan ja tehokkaampaan. En vaan ole oikein löytänyt autolaturiratkaisua, eikä niistä oikein keskustelujakaan ole - kaikenlaista muuta laturikeskustelua kyllä.

  Monimerkkilatureitahan on saatavana ihan hyvin ja nykyään käytössä oleva noin 50 euroa maksanut 'tarvikelaturi' on pelannut moitteettomasti, mutta noissa näyttää olevan vattilukemat vähän toista maata kuin noissa tehokkaammissa läppäreissä. Löytämäni autolaturit ovat yleensä vajaa satavattisia, kun taas katselemissani läppäreissä näyttää olevan jopa 200 vattia ja myyntipuheissa saattaa lukea että kolmessa vartissa akku latautuu jopa 80% täytökseen. Niin nyt herääkin kysymys että löytyykö tehokkaampia autolatureita, ja jos ei niin mitä tapahtuu tuollaisen 90 vattisen yleislaturin kanssa (jos edes on oikeanlaista liitintä)? Pärjään kyllä ilman 45min/80% -latausta, mutta haluaisin akun virtatason edes pysyvän paikallaan raskaamassakin käytössä.

  Invertteri+verkkolaturi ei vaikuta oikein kauhean järkevältä ratkaisulta vaikka varmasti toimiva olisikin. Ja paljonhan sellain invertteri edes kiskaisee amppeereita akulta jos 200w läppärilaturi puksuttaa täysillä?

  Ideana olisi 16 gigaa muistia, tallennustilaa vähintään puoli teraa ja prossua ja näytönohjainta sitten sen mukaan mihin tonnin-puolentoista budjetti riittää. Ja kyseessä on siis asuntoautohengailu, en meinannut henkilöautolla ajellessa pelata :-D
   
 2. Rockbear

  Rekisteröitynyt:
  24.03.2012
  Viestejä:
  927
  Jos jaksaa odottaa sen 3-5 viikkoa postia, niin suosittelen kyllä tilaamaan halvalla jostain ulkomailta esim kiinasta. Sähkölatauspankki on yksi hyvä, joka on vielä edullinenkin murobbs käyttäjille.
  Saksakin on yksi edullinen paikka.
   
 3. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Joo ei mulle ole hankintapaikalla väliä, ongelma on nyt vaan se etten ole löytänyt yleensäkään mistään minkäänlaista läppärin autolaturia joka lupaisi tuon 150-200w mitä noiden jonkun tehoisten (?) läppärien verkkovirtalaturit on.
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 542
  Jos haluat virtaa riittävän raskaaseen käyttöön, niin se hyvä syys valita sen mukainen poweri.

  Muuten tuossa vaiheessa olisi ehdottanut USB C auto poweria, ja sellaista läppäri joka sitä tukee.

  Se käytännön raskaskäyttö ja tarvittava teho on niin tapauskohtaista, ja kaikki laitteiden omatkaan powerit ei riitä piikki kuormaan, eli autokäytössä voi pohtia onko sielläkään tarve.

  Jos se läppäri nappaa paljon virtaa välillä, niin yksi ajatus voisi olla Inverteri ja USB C Power (lauri), kummassakin katsottava että on hyvät hyötysuhteet. (invertteri kummassakin).
  Sulla ilmesiesti pelikannettava ja pelailu mielessä ?

  Autossa ilmeisesti tupla sähköt, eli auton akku(t) erikseen ? ja viihdekäyttö erikseen (purkaus vahdilla). Siitä riippumatta tarvitset tukevat johdot/liitännät jos meinaat yli satawattia tuupata läpäriin, lisäksi monissa auto latureissa ja invertereissä on myös oma jännitevahti joka voi katkaista latauksen keskenkaiken. Mutta ilmeisesti parkissa on käytössä verkkovirta, eli tarve ilmeisesti silloin kun liikutaan ja ollaan turvavöissä ? (pitkiä matkoja tiedossa?)


  Laatu on vaihtelevaa ja itse tilatessa ottaa kyllä sellaisen vastuun että on aina syytä tiedostaa pystyykö sen myös kantamaan. Huomioitavaa, kysyjä mainitsi erikseen että asuntoauto.

  Eli jos sontaa haluaa niin senkin hankkisin EUsta, mielummin kotimaasta, mutta pyrkisin jonkinlaista laatua valitseen.
   
  Viimeksi muokattu: 11.01.2019 klo 09:17
 5. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Autosähköt, akut ja invertterit on kyllä hanskassa, kuuluvat sekä toimenkuvaan että harrasteisiin. Ja ei me olla verkkovirrassa ikinä (silloinhan voisin käyttää sitä läppärin mukana tulevaa verkkovirtalaturia) niin siksi joku 12 volttiin perustuva laturi hakusessa, mutta mielummin siis joku 12 -> 19 volttia ratkaisu kuin 12 -> 240 -> 19

  Ja kaiken tehon irtiottaminen tulee olemaan harvinaista, mutta se on edelleen epäselvää että kykeneekö tollanen 90 watin monimerkki 'tupakansytytinlaturi' hoitamaan akun ylläpidon tai jopa latauksen kevyessä nettipläräilyssä. Jos kykenee, niin sitten voisin kyllä taipua siihen että kevytkäytössä tollanen pikkulaturi ja kun sitä lataustehoa joskus tarttee enemmän niin sitten invertteri+verkkovirtalaturi.
   
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 542
  Yksittäisestä "90 watin" random monimerkistä en tiedä. yleistän 100W teholuokalla kyllä moni läppäri latautuu ja voi käyttää, suht tehokkaat työkoneet vähän isommalla näytöllä ja paremmalla näytönohjaimella huippuja ottavat omasta akusta.
  Eli riippuu kannettavasta.
  Se teho pelikannettava joka pystyy jäähdyttään helposti yli >100W tarvii paljon tehoa kuomirtuksessa. Kuvailtuun käytöön katsoisin virtapihempiä malleja.

  Jos virtapihit ei riitä ja kun sinulla on se järeä akusto ja kaapelointi millä saat satojawatteja pitkiaikoja kyykkäämättä pitkään niin ehkä se 230 inverteri voi olla parempi vaihtoehto kuin jotain random 3. osapuolen powerit.

  Jos hankit läppärin jolla sadalla watilla pärjää (lataa), niin USB-C poweria tukevia kannattaa ainakin katsella, niihin on laajasti niitä virtalähteitä eli voi ehkä helpompi löytää käyttöösi sopiva ja ehkä parempi sellainen missä ei jännitevahtia. Tuosta voisi olla iloa muidenkin laitteiden kanssa.

  Ehkä jo vilasit, eli aika harvassa on ne läppärit joissa yli 100Wh akku ja silti luvataa toimintaa aikaa reilusti ihan kysytyllä käytöllä
   
  Viimeksi muokattu: 14.01.2019 klo 08:17
 7. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Nyt on läppäri (Lenovo Legion Y530, virtalähde 135w) hankittu ja testejä tehty.

  Testasin lataamista halvalla 300 watin kanttiaaltoinvertterillä (+läppärin mukana tullut verkkovirtalaturi) ja Verkkokauppa.comin jo valikoimista poistuneella Slim car charger 90w:llä (https://www.verkkokauppa.com/fi/product/24306/grbtg/SlimCharger-Car-90W-autolaturi-kannettaville) joka palveli hyvin edellisen hitaan ja surkean tarjousläppärini kanssa.

  Virran kulutus akulta eri tilanteissa:

  Vanha läppäri, vajaa akku, toimistokäyttö: 3.2A
  Invertterin tyhjäkäyntikulutus 0.8A
  Uusi läppäri toimistokäytössä lähes täydellä akulla, invertteri+verkkovirtalaturi: 4A
  Uusi läppäri toimistokäytössä lähes täydellä akulla, autolaturi: 3.5 - 4A

  Testitilanteessa ei ollut oikein kunnon kuormitusta saatavilla, mutta totesimme että http://webglsamples.org/aquarium/aquarium.html demolla saatiin virrankulutus nousemaan 5 ampeerin pintaan. Otettiin piuha hetkeksi irti, ja kun akku oli vajentunut 70% nurkille niin kytkettiin piuha takaisin. Kun vähän vielä kiusattiin niin saatiin autolaturi kiskomaan akulta 7.5 ampeeria ja läppärin akun lataustasokin hiljakseen vielä nousi. Kun kalademo sammutettiin niin virrankulutus putosi 5 ampeerin paikkeille.

  Pääteltiin tuloksista että yleismallinen 90w autolaturi näyttäisi selviävän toimistokäytöstä ihan hyvin vaikka verkkovirtalaturi onkin 135w. Epäselväksi sen sijaan jäi tuo 7.5 ampeerin tilanne. 7.5 ampeeriahan on aika tarkkaan se 90w mitä tuo autolaturi tarjoaa (tietenkin hyötysuhde ja todellinen akkujännite täytyy huomioida, mutta ei tässä nyt NASAn kuurakettia suunnitella joten tarkkuus välttänee) joten askarruttamaan jäi se että sattuiko testailumme viemään juuri tuon 7.5A vai rajoittiko virtamäärää tietokone (ei saanut enempää ja tyytyi siihen) tai laturi (ehkä siinä on joku äly että se antaa suosiolla sen minkä antaa eikä riko itseään tai mene hiljaiseksi).

  Vanhassa läppärissä oli puhdas Win10, uudessa oli vielä tuossa vaiheessa Ubuntu 16.04 tikulta ajettuna. Nyt on uudessakin Wintööti ja softat kunnossa, jatketaan tutkimuksia vielä.
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 542
  Mitä äkkiä katselin haulla tietoja tuosta Lenovosta, niin mutuillen kokoonpanosta riippuen tollainnen saattaa viedä isolla kuormalla tehoa selkeästi yli 100w, samoista tiedoista arpoen toinen ääripää jossain kymmenen watin pintaan.

  Hyvä huomio tuo kyykkäsikö laturi, vai hanskasko ne homman terveesti. Ilmeisesti tuossa se Lenovon normi latausliitäntä mitä käytytitte (ei taida UCB-C latausta tukea?), Lenovolla on eri tehoisia virtalähteitä ja mutuillen ainakin osa laitteista hanskaa homman ihan ok, ja edelleen mutuilen että laite tunnistaa powerin teholuokan, miinaksi muodostuu yleisadapterit.

  Mutta mainitsit että Ubuntu, josta tuli mieleen Lenovon / winkkarin virranhallinta ja varsinkin jos laite missä myös erillinen tehokas näytönohjain, en sano etteikö Ubuntu voisi olla vaikka parempi, mutta lähinnä sitä oliko ko se tuohonpakettiin optimoitu. Ja jos tuolla testillä saitte riittävän sovellussuorituskyvyn käyttöön niin tuskin haittaa jos optimointuna pienemmällä pääsee. Ilmeisesti tuota erillisnäytönohjainta ei tarvita ? Testissä näyttö ei tainnut olla täydellä kirkkaudella ?

  Akkukin lataantu Ubuntun kanssa, ei tosin ihan selvinnyt kuinka isolla teholla <20w ?
   
 9. E.T

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2000
  Viestejä:
  9 984
  Sen verran aidon China Export tuotteen oloinen, että tuskinpa se 90W on siinä muuta kuin maksimi ottoteho.

  No ainakaan 12V:llä toimivissa ei voi olla vaarallisen sähköiskun riskejä, vain pelkkää tulipaloriskiä...
  https://tukes.fi/artikkeli/-/asset_...lastentarvikkeet-ja-sahkolaitteet-vaarallisia
  http://marek.tukes.fi/
  https://ec.europa.eu/consumers/cons...s/repository/content/pages/rapex/index_en.htm
   
 10. Krisse

  Rekisteröitynyt:
  10.02.2005
  Viestejä:
  14
  Linuxi tikkuversiona oli ihan vain koeajokäyttiksenä, Win10 virittelin eilen illalla. Siihen kun löytyi sitten helposti testisofta (3DMark Vantage tässä tapauksessa) niin kävin aamulla tallilla tutkailemassa asiaa lisää kuormituksella.

  Kun vehkeestä otettiin kai kaikki irti, oli invertterikäytössä 12 voltin kulutus lähelle 16 ampeeria eli hyötysuhteet huomioiden läppärin verkkovirtalaturi antoi ehkä ylikin sen speksatun 135w

  Tuon jälkeen oli sitten vuorossa kiintoisampi testi, autolaturi koneen ollessa täysin kuormitettuna. Autolaturi kiskoi akulta 8.5 ampeeria eli 11.8 voltilla 100 wattia, siitä 10% hyötysuhteeseen/häviöihin niin ollaan ilmoitetussa 90 watissa. En jaksanut - tai oikeastaan uskaltanut - pyörittää 3DMarkia kokonaan joten en tiedä koneen suorituskyvyn tasosta tällä laturilla, mutta ainakaan mitää virheilmoituksia tai epämääräisyyksiä ei esiintynyt. Muutaman minuutin koeajon perusteella en myöskään osaa sanoa vaikutusta akun varaustilaan.

  Edelleenkin olen sitä mieltä että joko läppäri tai autolaturi rajoittaa hallitusti toimintaa. Vaikka toi nyt toimikin, niin en taida viitsiä tuota autolaturia käyttää kuin normaalissa 'somekäytössä', invertteri lienee turvallisempi valinta tehokäytön aikana. Tosin 3 tuntia täydellä hyökillä viekin sitten asunto-osan akuista jo kolmanneksen joten täytynee rajoittaa Duke Nukem 3D:n pelaamista reissuiltoina :-D

  Ja mitä tulee käyttämääni/linkkaamaani autolaturiin ja sen aitoon China Export luukkiin, niin omasta mielestäni tuo on kyllä aika paljon fiksumman oloinen vehje kuin useimmat mitä on esim Ebayssa tullut vastaan. Siitä huolimatta otan oikein mielelläni vastaan vinkkejä varmast laadukkaista, edes tämän tehoisista autolatureista koska tämä on vähän sellainen kohta missä panostan kernaasti luotettavuuteen.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti