Neutraalia journalismia - onko sitä (edes ollut)?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja kaappimuro, 13.05.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. visvalisko

  Rekisteröitynyt:
  03.12.2005
  Viestejä:
  473
  Ihan mahdollista, mutta kannattaa myös muistaa se, että asiat näkee tietyllä tavalla jos haluaa nähdä ne tietyllä tavalla.
   
 2. Elintoiminto

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2008
  Viestejä:
  57
  "Puolueeton" lehdistö on itseasiassa melko uusi keksintö, parikymmentä vuotta korkeintaan. Ennen eri lehtien poliittinen kanta oli selvemmin esillä.
   
 3. Hewi

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2004
  Viestejä:
  7 421
 4. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Jos tarkoitat puoluepoliittista sitoutumista, niin Hesari on ollut sitoutumaton vuodesta 1932 asti. Toki sillä on ollut selkeä linja sen jälkeenkin, mutta yhden yksittäisen puolueen ideologiaan sitä ei moneen vuosikymmeneen ole voinut yhdistää. Muitakin pitkään sitoutumattomia lehtiä on.

  Noin 1980-1990-luvulla kyllä moni puolueisiin sitoutunut maakuntalehti julistautui sitoutumattomaksi. Tämä tapahtui aika lailla sen takia, että maakuntien ykköslehdet halusivat saada lisää markkinoita muidenkin puolueiden kannattajista, ja tällä tempulla myös puoluepoliittisesti sitoutuneet pienemmät lehdet aika lailla kuolivat pois.
   
 5. Urkki

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  395
  Enpä tiedä mitä erityistä ongelmaa uutisoinnissa on. Suomi on pieni maa ja täällä on hyvin vähän erilaisia mielipiteitä massaviestimissä. Tärkeintä kuitenkin on että uutiset ovat täysin yliarvostettu tapa ymmärtää maailmaa ja hankkia tietoa sen nykyisistä tapahtumista. Uutiset ovat kuitenkin suosittuja koska niin harvoja kiinnostaa tietää mitään mistään, kunhan on vain jotain tekemistä tylsiin hetkiin, jotain nopeasti ymmärrettävää jotain joka auttaa näennäisesti ymmärtämään sitä mitä maailmassa tapahtuu.
   
 6. Zakhal

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2006
  Viestejä:
  2 049
  Tietyssä vaiheessa usko puolueettomuuteen katoaa kun on kriittisesti tarkastellut tarpeeksi monta esimerkkitapausta puolueellisuudesta. Parempi vaan että olisivat läpinäkyvia asian suhteen niinkuin lehdet englannissa.

  Liekkö lähin totuus se että lehti niinkuin kaupunkikin. Lehden mielipiteet vastaa enemmän tai vähemmän kaupingin äänestäjien mielipidettä.
   
 7. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Siinä, että on paljon eri kanteilta uutisoivia tahoja, on se ongelma, että monet mielestään kriittiset ihmiset yksinkertaisesti valikoivat siltikin vain ne tiedotusvälineet, joiden uutisia haluavat uskoa. Ongelma on hieman kärjistynyt netin myötä, kun aivan pelkkää paskaa suoltavatkin saavat helposti sanansa kuuluviin. Se on yllättävän vaikeaa suhtautua aidosti kriittisesti omiin suosikkilähteisiinkin.
   
 8. Zakhal

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2006
  Viestejä:
  2 049
  Itsellä ei ole mitään suosikkilähdettä. Lähes joka lähteen saa tarkistaa useampaan kertaa että se ei ole potaskaa ja silti tuntuu että itseltäkin lipsahtaa aina välillä kun ei huomaa jokaista katsoa tarpeeksi tarkkaan. Jälkeenpäin hävettää jos postaa paskaan perustuvia mielipiteitä esim facebookkin joten tulee ihan jo siitä syystä oltua huolellinne.

  Voisi sanoa että on helpompi löytää puolueellisia lähteitä kuin puolueettomia. Puolueellisen löytämiseen riittää kun tietää joitakin faktoja mutta puolueettoman tapauksessa pitäisi tietää kaikki.
   
 9. smee

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2009
  Viestejä:
  13 600
  Ja jos tietää kaikki faktat, niin ei tarvitse mitään lähteitä. Tosin useammin sitä vain luulee tietävänsä kaikki faktat. Menee vähän filosofiseksi, mutta sitähän koko pohdinta puolueettomuudesta on.
   
 10. visvalisko

  Rekisteröitynyt:
  03.12.2005
  Viestejä:
  473
  Sellainen muuten vielä, että jos Suomessa tosiaan otettaisiin ulkomailta ja lehdet alkaisivat avoimesti puolueellisiksi, lehdet kuitenkin olis varmaan loppujen lopuks samassa tilanteessa: Lukijat valittaisivat kuitenkin, ettei lehti kirjoita kaikkea edustamansa linjan näkökulmasta.
   
 11. Devnullable

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2010
  Viestejä:
  95
  Voi olla, että muutaman kaljan jälkeen käyn vähän hitaalla, mutta en ymmärrä hölkäsen pöläystä kirjoituksestasi.
   
 12. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Lehtikuvilla kyllä vaikutetaan ihmisiin tosi paljon. Oikealla kuvavalinnalla saadaan ne 'hyvät' ja 'pahat' vaikkeivat kuvat edes liittyisi tilanteeseen. Tuo Kyrön kuva on kyllä toisaalta oikeastaan loistava otos.

  Vaikeahan se täysin puolueeton on olla. Aina jonkun mielestä vedetään johonkin suuntaan. Vaikkapa tuo Persujen nokkapokka mitä olivat käyneet. Persujen mielestä tietenkin tarkoitushakuista panettelua. Kyllähän sen jokainen ymmärtää että jos kaksi rehellistä suomalaista miestä on kumpikin omasta mielestään täysin oikeassa niin eihän sellaista asiaa voi ratkaista muuten kuin nenäverellä. Lehtien pitäisi tuolloin kertoa kiihkottomasti Persujen tuomasta uudesta poliittista kulttuurista, ottamatta mitään kantaa tapaukseen.
   
 13. Zeroksi

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2007
  Viestejä:
  292
  Uskoisin Helsingin Sanomien olevan ihan avoimia esim. aikoinaan EU- ja nykyisin NATO-myönteisyydestään? Tunnen toimituksen väkeä ja ainakin ihan vapaasti puhuivat linjoistaan, joten tuskin tuo mikään suuri salaisuus on olevinaan.
   
 14. Rakki

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2006
  Viestejä:
  65
  Lehtien tyylilliseen objektiivisuuteen pyrkiminen on osaltaan seurausta puoluesidonnaisuuksien purkautumisen jälkeisestä markkinoitumiskehityksestä. Suurempia yleisöjä tavoittelevat lehdet joutuvat hiomaan itsestään kantaaottavuudet puhutellakseen useampia ihmisiä.

  Vastauksena kysymykseen: ei ole, ei ole ollut, eikä tule. Tasapuolisuus on se sana, jota kannattaa käyttää. Neutraalius, jolla varmaan tarkoitetaan objektiivisuutta, ja käsittääkseni tässä asiapohjaisessa yhteiskunnallisessa journalismissa, luodaan pitämällä toimituksen näkemykset erillään tekstistä.

  Eli lähteytetään, sanotaan kuka sanoo, mitä tapahtuu, jne. Vähän kuin savolaisen puhetta, mutta niin, että faktat on oikein. Työpaineen ja tosiaikaisen skuuppikilpailun myötä siitäkin on alettu lipsua, kun ei ole aikaa tarkistaa kaikkea aina.

  Aihevalinnat ja valtava tiedon karsiminen, jota aina täytyy tehdä, tekee sitten sen journalismin kannan. Valinta ja karsiminen eivät voi olla olemassa samaan aikaan neutraaliuden kanssa, joten journalismin neutraalius on mahdoton vaatimus. Ellet halua, että lehti on lakikirjan paksuinen pumaska jossa ruoditaan vuosi sitten tapahtuneita asioita.

  Iltalehdet sitten erikseen.

  Miksi jorunalismin pitäisi olla neutraalia ja minkä suhteen? Vaatimus kytkeytyy näkemykseen journalismin yhteiskunnallisesta tehtävästä. Mikä se on? Puhutaanko tässä nyt uutisjournalismista vai ylipäätään journalismista?
   
 15. Yanney

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2003
  Viestejä:
  2 028
  Kyllähän nykyään tilanne on parempi kuin koskaan, ihan Internetin vuoksi. Vaikka puolueetonta mediaa ei olisi olemassakaan, niin ainakin tietoa on saatavilla runsaasti monesta eri lähteestä, ja jokainen voi myös itse osallistua sisällön tuottamiseen, kuten me nyt tässä juuri tehdään.

  Silti on aika ikävä juttu, että perinteisillä medioilla on yhä paljon valtaa etenkin vanhempien ikäluokkien suhteen, kilpailua on loppujen lopuksi aika vähän, ja mielipideilmastoa yritetään surutta muokata haluttuun suuntaan, osin siinä onnistuenkin.

  YLE:n pitäisi kyllä ehdottomasti olla puolueettomampi, koska rahoitus tulee kansalta. Jos suomenruotsalaiset vihervasemmistofemakot hallitsee jotain Hesaria, niin sille ei oikein mitään mahda eikä välttämättä tarvitsekaan mahtaa, mutta YLE:n tilannetta ei voi hyväksyä.
   
 16. Sotakoira

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2004
  Viestejä:
  125
  Helsingin Sanomat on 90-luvun jälkeen ollut tietyllä tapaa aika värittynyt lehti.
  Enpä voisi kuvitella tilaavani Helsingin Sanomia, kelpaa edes ilmaiseksi.

  Uusi Suomi on paras :)
   
 17. Otsonalle

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2011
  Viestejä:
  162
  Vastenmieliseksi ne tekee ainakin minusta se, että ovat kaikki suomalaisia vastaan. Ei se valehtelu puolueettomuudesta. Ennen ne vielä jätti asiat kertomati, nyt koska on netti, sitten vaan haukkuvat suomalaisia.
   
 18. Rakki

  Rekisteröitynyt:
  09.03.2006
  Viestejä:
  65
  Internet-haulikon piiput osoittavat vähintäänkin kahteen suuntaan. Toisaalta se on lisännyt tarjontaa ja saatavuutta, toisaalta pirstaloinut ja tehnyt punnitun tiedon hankinnasta entistä epävarmempaa. Toisaalta se on helpottanut tietojen tarkastamista ja ruohonjuuritason laadunvalvontaa, toisaalta heikentänyt journalimin yleistä laatua asettamalla tiukempia kilpailuvaatimuksia ja vähentämällä yritysten tuottoja, jolloin resursseja pitää karsia.

  Näiden kysymysten äärellä painivat alan kovimmat ammattilaiset, eikä kukaan tiedä, mihin journalismi on menossa.

  Kuka/mikä muokkaa mielipiteitä missä ja miten? Olisko tuosta jotain analyyttisempää kommenttia, jonka voisi kirjoittaa aktiiviin?

  Tietenkin yhden maakuntalehden kanssa elävät ovat melko suppeassa tietopiirissä. Suurin osa saa ylen, maikkarin ja nelosen uutiset ja jonkin kaupunkilehden sen lisäksi, niin tahtoessaan. Surullisinta on, kun joku haluaa journalismin ajattelevan puolestaan. Silloin ei mikään määrä tietoa riitä.

  Olisi kiva, kun täällä on näitä median manipulaatiosta harmittelevia, jos ihmiset kritiikissään menisivät syvemmälle ja kertoisivat mikä siinä tietyssä kritisoitavassa journalistisessa julkaisukanavassa on vikana. Itseä ainakin kiinnostaa nämä näkemykset.

  Saataisi keskusteluun paljon enemmän substanssia.

  Hesari jo tulikin Yanney:ltä, entä YLE? Ja miten se vihervasemmistolaisfemakkous näkyy Hesarissa? En kysy kiistääkseni, vaan mielenkiinnosta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti