NAS/vast. ilman "kiinteää" nettiyhteyttä

Viestiketju alueella 'Massamuistit' , aloittaja Anjin, 02.05.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Anjin

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2008
  Viestejä:
  67
  Tarttis langattomasti käytettävän massamuistin, jossa oleviin tiedostoihin pääsisi käsiksi niin pöytäkoneella ja läppäreillä (eri windowsin versioita), tableteilla (android) kuin tulevalla televisiollakin (merkki/malli ei vielä tiedossa). Lisäksi tiedostojen varmuuskopiointi ulkoiselle USB-kovolle tulisi sujua kohtuullisen näppärästi. Käyttö yhden huushollin alueelta riittää, tietoihin ei välttämättä ole tarvis päästä käsiksi kauempaa netin välityksellä, joskaan ei siitä haittaakaan olisi.

  Joku Synologyn 1- tai 2-pesäinen perusmalli on ollut harkinnassa, mutta mahdollinen(?) ongelma on se, ettei huushollissa toistaiseksi "kiinteää" nettiyhteyttä. Pistorasiat nettiä varten ovat seinässä, mutta taloyhtiön väki vääntää ja kääntää siitä, otetaanko joku taloliittymä vaiko ei, ja jos niin mikä. Jutut ovat sitä tasoa, että niiden perusteella mennee vielä vuosia ennen kuin mihinkään päätökseen päästään.

  Olen hoitanut surffailun heittämällä kännystä nettijaon päälle, mutta onnistuuko NASsin (tai vastaavan ratkaisun) käyttö tällä tavalla mitenkään? Jos känny luo verkon, niin osaako NASsi kytkeytyä siihen (langattomasti), hoituuko NASsin konffaus mitenkään, ja mikäli vastauksen edellisiin ovat myönteisiä, osaavatko esim. läppäri ja NASsi keskustella kännykän luoman "tilapäisen" wifin yli keskenään?

  Kiitän!
   
 2. Obi-Lan

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2007
  Viestejä:
  2 370
  Synologyn saa käsittääkseni liitettyä WLANiin jäseneksi, pitää vain hankkia erillinen USB-Wifi tikku ja confaus pitää hoitaa ensin lankaverkon kautta (vaikka suora kaapeli koneesta nassiin). Se kuinka luotettavasti tämä toimii kännykän hotspotin kanssa onkin sitten eri asia.

  Huoneiden pistorasiat todennäköisesti menevät johonkin ristikytkentä kaappiin huoneistoissasi? Oma ehdotus olisi LAN verkko kytkimellä ja NASsilla. NAS voisi jakaa IP osoitteet ilman gatewaytä niin koneet eivät pyri tämän verkon kautta nettiin. Tämän jälkeen kone voisi olla piuhalla kiinni LANissa ja käyttää nettiä taas langattoman kautta. Streamaus, tiedostojen kopiointi yms. joutuu huomattavasti jouhevammin gigaisen langallisen verkon kautta.
   
 3. Hopeapaa

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2005
  Viestejä:
  567
  Itse lähtisin rakentamaan ratkaisua ns. mokkulareitittimen ympärille:
  -3G/4G valmiudella oleva reititin, jonne perään usb-modeemi LTE tuella

  Tuo sitten jakaa 4G-nettiyhteyttä muihin laitteisiin WLAN:lla ja ethernet-piuhalla. Jos joskus otat sitten talonetin, niin sen voi kytkeä reitittimen kautta ja muuten netin käyttö pysyy ennallaan.

  Jonkinlaiseen tuplaliittymään vaihdat, että saat sen toisen simmin tai ihan perus dataliittymän käyt miltä vaan operaattorilta.

  Yleensä hieman paremmissa reitittimissä saa auttavan NAS:n kaupan päälle, kun tökkää usb-levyn vielä kiinni purkkiin (2 usb:ia monesti juuri mokkula+levy tarpeisiin).

  Toki kun tuommoiset kamppeet hommaat, niin mikä tahansa ethernet-NAS toimii kivasti ja näkyy kotiverkon sisällä vaivatta.
   
 4. Anjin

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2008
  Viestejä:
  67
  Tässä taitaa olla voittava ehdotus, kiitos!

  Pahoittelut hieman epäselvästä selostuksesta. Kämpässä ei siis ole sellaista kaapelointia, että sinne voisi pystyttää LANin. Kahdessa huoneessa on "nettipistorasia", jotka ovat yhteydessä sähkökaapin vieressä olevaan kaappiin (ristikytkentäkaappi?), joka ei talonetin puuttuessa ole yhteydessä yhtään mihinkään.. Jos talonetti joskus tulee, voi toisen noista pistorasioista liittää siihen, ja sitten reitittimen tuohon valittuun pistorasiaan. Tai sitten jättää rasiat kokonaan käyttämättä ja tunkea reitittimen kaapin sisään, ja jakaa sieltä WLANilla.

  Tuo mokkularatkaisu kuulostaa tässä vaiheessa erittäin hyvältä. Jos joskus talonetti tulee, onnistunee siihen vaihtaminen varsin pienellä vaivalla.

  Otan mielelläni vastaan ehdotuksia toimintavarmasta, helposti varmuuskopioitavasta ja sekä virrankulutukseltaan että meteliltään pienestä NASsista (joku 1-2 pesäinen Synology + WD red?) ja reitittimestä.
   
 5. antilope

  Rekisteröitynyt:
  20.10.2015
  Viestejä:
  976
  Adls modeemikin toimii lanina , vaikka netti puuttu, jos vain siinä reititin ja wlan sisällä.
  Toki ei kannata uutta ostaa,. mutta noita saa ilmaisksikin.


  mutta tosiaan eipä se paljon enää nykypäivänä maksa jos netin jakaa samalla https://www.verkkokauppa.com/fi/product/10869/dmncv/Netwjork-N-4G-WiFi-reititin

  eli wan porttiin talon netti ja lan porttiin nas, tai riippuu vähä millainen systeemi tulee.
  • Kaksi Ethernet-porttia joista toinen voi olla WAN tai LAN
  mutta mokkula ratkaisussa tarvitset uuden netin mokkulaan ja itse mokkulan. Toki voit valjastaa yhden tietokoneen jakamaan käynnykän nettiä verkkoon.
   
  Viimeksi muokattu: 22.05.2016
 6. Anjin

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2008
  Viestejä:
  67
  Noniin, projekti on venynyt ja vähän paisunut. Tarpeet ovat selvillä ja nyt olisi aika lähteä verkkoon shoppailemaan. Olen vaan pudonnut (myös) reitittimiin liittyvistä asioista niin pahasti kärryiltä, että pyydän suosituksia.

  Taloon tulee siis Synologyn DS216+II tai DS716+II (ratkeaa huomenna kumpi), jota käyttää oman huushollin väen lisäksi verkon yli muutama sukulainen.

  Alkuun hankitaan NASsin lisäksi 4G nettitikku/mokkula, ja myöhemmin lankaa pitkin kulkeva yhteys ulkomaailmaan. Ja näiden väliin joku reititin.

  Tarttis siis neuvoa siitä mitkä kikkareet (reititin + USB-mokkula) hankkia, jotta paketti saataisiin pelittämään, ja vauhtia riittäisi tulevaisuudenkin tarpeisiin. Kämppä on reilu sata neliötä ja valtaosa seinistä valettua betonia, ja WLANin olisi hyvä kuulua koko huushollissa, vaikka reititin todennäköisesti sijoitetaankin ihan perimmäiseen nurkkaan.. Lisäksi käytännössä kaikki data tullaan varastoimaan NASsiin, joten esim. kuvankäsittely hoidetaan wlanin "yli".

  Turhasta ei huvita maksaa, mutta parempi sijoittaa nyt muutama jeni enempi jottei vuoden sisään tarvitse olla ostamassa parempaa.

  Kiitän vinkeistä jo etukäteen!
   
 7. Pusherman

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2004
  Viestejä:
  8 886
  Mokkula toimii varmasti eri laitteiden kanssa yhteen ilman säätämistä, kun siitä löytyy ethernet liitäntä. Reitittimeksi 5GHz AC luokkalainen, esim. Torissa näkyy olevan kolmen antennin TP-Link Archer C5 v1.20 65€ pyynnillä (IMO liian paljon 1,5v vanhasta), johon saa myös custom firmwareja niin ei ole valmistajan päivitysten armoilla.
   
 8. Anjin

  Rekisteröitynyt:
  19.10.2008
  Viestejä:
  67

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti