Näin tehdään hiljainen PC - Tutoriaali 2.0

Viestiketju alueella 'Kotelot ja modifiointi' , aloittaja Lagaaja, 18.10.2007.

 1. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  ESIPUHE

  Tietokoneen täydellinen hiljentäminen kotikonstein on oikeastaan lähes mahdotonta. Kuulokynnyksen alapuolella olevia kokoonpanoja kyllä tulee esille aina silloin tällöin, hyvänä esimerkkinä MetkuModsin täysin passiivinen kotelomodifikaatio ja toisena ääripäänä "ionijäähdytys". Tämän tutoriaalin tarkoitus on kuitenkin kasata yhteen omiin kokemuksiin pohjautuvat ja myös murobbs:ssä yleisesti hyväksi todetut menetelmät siitä, kuinka kuka tahansa voi ilman suurempia kädentaitoja tehdä tietokoneestaan erittäin hiljaisen. On myös hyvä muistaa, että "hiljaisuus" on käsite, joka vaihtelee kuulijan mukaan - itse pidänkin tietokonetta aidosti hiljaisena vasta, kun se ei ole selkeästi kuultavissa omalla työpisteelläni istuen ja vaikka netissä surffaten (= idlessä).

  Kokosin tähän nyt parin kuvan kera helpot esimerkit siitä, kuinka itse tein jälleen tietokoneestani mahdollisimman hiljaisen. Ohjeet keskittyvät siis nimenomaan ilmajäähdytteiseen kokoonpanoon, mutta saa tästä vähän apuja jos haluaa vesijäähdytteisestä kokoonpanosta ne viimeisetkin pihinät pois.

  Nämä eivät ole mitkään viralliset ohjeet koneen hiljentämiseen, enkä ota mitään vastuuta jos joku hajoittaa omia osiaan vastaavanlaisia modauksia tekemällä. Näiden ohjeiden on vain tarkoitus niputtaa selkeästi yhteen hiljennyksen keskeiset seikat tavalla, jonka aloittelijakin ymmärtää. Halukkaat voivat lukaista aiheesta myös ISO 9296 artikkelin muodossa.  KOTELO

  Kotelon merkitys kokoonpanon hiljentämisessä on huomattava, joskin (pienellä) vaivalla mistä tahansa peltilootasta saa hiljaisen. Vanha muroviisaus kuuluukin, että "mikään kotelo ei ole oikeasti hiljainen". Joitakin asioita on kuitenkin hyvä ottaa harkintaan kotelon hankintavaiheessa, mikäli aikoo suhteellisen hiljaista kokoonpanoa tavoitella. Mitä vankempi materiaali ja rakenne, sitä vähemmän paitsi esiintyy resonointia niin myös ääni eristyy paremmin. Mutta oli kotelo kuinka paksusta materiaalista tahansa, niin se ei yksinään estä äänen karkaamista. Mitä enemmän kotelossa on reikiä, niin sitä enemmän kopasta karkaa ääntä. Mikäli kotelo on siis työpöydälläsi ja suhteellisen lähellä, älä valitse mitään reikäjuustoa -> hyvä ja kiinteärakenteinen etupaneeli ei auta jos kylki on täynnä reikiä. Kotelo kannattaa muutenkin sijoittaa sellaiseen paikkaan, josta ei ole suoraa kuuloyhteyttä sen käyttäjälle. Mikäli teet kuten minä, eli laitat kokoonpanosi pöydän alle niin muista hankkia sille myös teline tai jokin muu MacGyver-patentti jolla nostat sen irti lattiatasosta. Lattialla makaava kotelo kun toimii samalla pölynimurina, joka puolestaan johtaa kasvaviin lämpötiloihin ja kasvavaan tuuletuksen tarpeeseen eli kasvavaan äänentasoon. Eli ihan maalaisjärjellä pärjää näitäkin asioita arvioitaessa. Kotelovalinnassa kannattaa kiinnittää myös ennalta huomiota johdotusmahdollisuuksiin, eli tapoihin joilla saadaan piilotettua mahdollisimman suurin osa esimerkiksi virtalähteen johdoista. Tämä helpottaa osien asennusta ja vaihtoa sekä avaa enemmän tilaa ilmankierrolle, joka puolestaan vähentää tuulettimien pyörimisnopeuden nostamisen tarvetta.

  Itselläni tutoriaali 2.0:aa kirjoittaessa kotelona toimii Muropaketin testissäkin käynyt Cooler Master Silencio 550. Koteloa markkinoidaan nimenomaan vakiona jo hiljaisena ja siinä tuleekin nykytrendin mukaisesti jo vaimennusmatot esiasennettuna molempiin kylkiin. Yksi tärkeä valintakriteeri minulle oli myös kotelon erittäin umpinainen rakenne, sekä ovi. Umpinaisen rakenteen edut kävinkin jo äsken läpi, mutta ovi blokkaa tehokkaasti etutuulettimien tuottamat äänet ja hajoittaa ilmanoton (=äänen karkailun) etupuolella erisuuntiin. Ovessa oli myöskin sisäpuolella esiasennettua vaimennusmateriaalia, joka oli tosin ohuempaa ja muutenkin tarpeellisuudeltaa huomattavasti kyseenalaisempaa kuin kylkipaneeleihin kiiinnitetyt matot.  KOTELOTUULETTIMET

  Ilmankierto (tai lähinnä sen riittävyys) tuntuu olevan nykyään kuumin väittelyaihe koteloista keskusteltaessa. Siinä missä aiemmassa tutoriaalissani kerroin, kuinka tehokkaankin kokoonpanon (huom. vuonna 2007) saattoi jäähdyttää riittävästi vain yhdellä ainoalla kotelotuulettimella, nykyään ei monelle omasta mielestään "riitä" edes kolme taikka neljäkään tuuletinta. Se on totta, että tietyllä tapaa kotelon hiljaisuus kulkee käsi kädessä osien lämpöjen kanssa, koska korkeammat lämmöt vaativat kovempaa tuuletintehoa. Kuitenkin mielestäni tuulettimien järkevällä sijoittelulla ja panostamalla laadukkaisiin tuulettimiin määrän sijasta saadaan helposti vähintääkin yhtä hyviä tuloksia. Kotelotuulettimia valitessa ei missään nimessä tulisi tuijottaa sokeasti valmistajien ilmoittamia arvoja, vaan katsoa puolueettomien sivustojen suorittamia testejä, joissa eri tuuletin malleja vertaillaan samassa käyttöympäristössä. Tutoriaali 2.0:ssa minulla on käytössä nyt kaksi kappaletta 120mm Scythe Kama Flow 2 1400 -tuuletinta. Kyseisessä tuuletinperheestä löytyy hitaamminkin pyörivä 900-malli, mutta valitsin nopeamman 1400-mallin sen erinomaisen skaalautuvuuden vuoksi. Tuulettimista toinen on asennettu takapaneeliin mahdollisimman lähelle prosessorin jäähdytinsiiltä ja toinen on asennettu etupaneeliin. Silencio 550:ssa on kaksi tuuletinpaikkaa etupaneelissa joista valitsin ylemmän, sillä sen kohdalla on vähemmän ilmavirralle suoranaisia esteitä ja ilmavirta ohjautuu suoraan tasaisemmin sekä näytönohjaimelle että prosessorille. Tuulettimet eivät tietenkään pyöri jatkuvasti maksiminopeudella, vaan ne säätyvät automaattisesti prosessoin lämpötilan mukaan. Tähän tarkoitukseen voi käyttää emolevyn BIOS-valintoja tai vaikka ulkoisia säädinpaneeleja, mutta itse suosittelen lämpimästi SpeedFan-ohjelmaa. Sen käytöstä on jo olemassa suomenkielinen (joskin vanhentunut) opas, mutta päätin tehdä vielä uuden oppaan tänne murobbs:n puolelle.

  Vertailukohtana käytössäni olevien tuulettimien nopeudet ovat 30%/460rpm ja 100%/1400rpm. Käytännössä alle 600rpm on jo "äänetön" minun kokoonpanossani. Tuulettimet tulisi aina kiinnittää koteloonkumitapeilla, jolloin tuulettimien värinät eivät saisi resonointia aikaiseksi kotelossa. Pahimmillaan värisevät tuulettimet yhdessä suoraan koteloon pultattujen kiintolevyjen kanssa saavat aikaan epäpyhän resonointisinfonian, joka ilmenee kotelon värinänä sekä ihmiskorvaan ärsyttävänä, "edestakaisena" resonointiäänenä. Kumitappien pituus tulee valita sen mukaan, onko tuulettimessa avoimet vai umpinaiset kulmat. Tässä kuva pitkistä kumitapeista, jotka sopivat luonnollisesti molemman tyyppisiin tuulettimiin:
  [​IMG]

  Kotelon kaikki alkuperäiset tuuletinaukkojen sormisuojat olen leikannut sivuleikkureilla irti ja pyöristänyt leikatut reunat u-nauhalla. Tuo nauha/tiiviste/lista pysyy paikoillaan ilman jopa ilman liimaa, koska se tarttuu muotoilunsa vuoksi erittäin napakasti leikattuun metalliin. Köyhänmiehen versio samasta nauhasta on auki leikattu ja suolistettu sähköjohto, joka kyllä yleensä vaatii sitten liimaakin pysyäkseen paikoillaan. Tässä ennen/jälkeen kuvat kotelon etupaneelin tuuletinaukoista:
  [​IMG] [​IMG]

  Sormisuojien leikkaaminen siis parantaa ilmankiertoa ja poistaa ylimääräisiä suhinoita, joita normaalisti syntyisi tuulettimen siirtäessä ilmaa suurella nopeudella tiheän mettaliverkon läpi. Jos kuitenkin haluat/tarvitset jostain syystä sormisuojan, niin sitten kannattanee ostaa erikseen asennettava lankaritilä-malli, joka (muistaakseni todistetusti) lisää kaikista sormisuojista vähiten ilmanvastusta eikä myöskään lisää ääntä tuulettimilla joissa on matala kierrosnopeus:
  [​IMG]
  Kuva lainattu mainiosta Silent Rig -verkkokaupasta.  VIRTALÄHDE

  Virtalähteet eli powerit ovat hieman harmaata aluetta hiljennyksen osalta. Myynnissä on ainakin ollut kokonaan passiivijäähdytettyjä virtalähteitä, mutta niissä on kuulemma esiintynyt sirinää yms. komponenteista lähtöisin olevaa ääntä, joka voi olla itseasiassa häiritsevämpää kuin aktiivisen tuuletuksen tuottama tasainen humina. Huom! Virtalähteiden avaaminen ynnä muu modaaminen on vaarallista ja evää poikkeuksetta tuotteen takuun. On suositeltavaa tehdä sitä vain jos todella tietää mitä tekee. Nykyään monissa koteloissa virtalähde sijaitaa kotelon pohjassa josta se ottaa jäähdytysilmansa oman aukon kautta. Tällöin se ei häiritse kotelon sisäistä ilmankiertoa ja pysyy myös viileämpänä saadessaan jatkuvasti kotelon ulkopuolista ilmaa. Kovassa rasituksessa tosin tällöinkin virtalähteen tuulettimen nopeus nousee, joten on suotavaa eristää virtalähteen suora kontakti kotelon kanssa resonoinnin estämiseksi. Tähän tarkoitukseen Silencio 550:ssa onkin pohjassa pienet kumitapit jo valmiina:
  [​IMG]

  Lisäksi ylläolevassa kuvassa näkyykin jo sommitteluvaiheessa Sharkoonin valmistama, virtalähteen päätyyn liitettävä kumieriste, jonka tarkoitus on estää myös virtalähteen takaosan suora kontakti koteloon.
  [​IMG]

  Kannattaa siis panostaa jo alusta alkaen laadukkaaseen virtalähteeseen, koska laadukkaiden osien myötä tulee käytännössä aina myös parempi (=hiljaisempi) jäähdytysratkaisu. Suositeltavia virtalähteiden valmistajia ja malleja löydät tästä ketjusta, jonne on hyvä osoittaa myös aiheeseen liittyvät kysymykset. Omien kokemuksien mukaan Corsairin valmistavat virtalähteet ovat laadukkaita sekä hiljaisia, ja suositeltavin vaihtoehto lienee Corsair RM -mallisto (erityisesti hiljaisia kokoonpanoja varten suunniteltu). Uutta virtalähdettä hankkiessa olisi suotavaa kuitenkin valita sellainen tuote, jossa on modulaariset kaapelit. Kiinnittämällä vain tarvittavat piuhat virtalähteeseen saat kotelon johdotettua siistimmin ja ilmakierron vapaammaksi.  PROSESSORIN JÄÄHDYTYS

  Prosessorijäähynä minulla on passiivisena Thermalrigt HR-02, joka on yksi harvoista (ellei peräti ainoa?) markkinoilla oleva nimenomaan ilman tuuletinta käytettäväksi tarkoitettu jäähdytyssiili. Moni murobbs:nkin käyttäjä usein kyseenalaistaa jäähdytyssiilien käytön ilman tuuletinta, koska periaatteessa hiljaakin siinä kiinni pyörivä tuuletin parantaa jäähdytystehoa välittömästi. Totuus kuitenkin on, että jokainen tuuletin lisää väkisinkin äänentuottoa ja nykyprosessorit eivät välitä siitä ovatko lämmöt rasituksessa 70°C vai 80°C. Kotelon takatuuletin on muutenkin erittäin lähellä HR-02:a, koska sen lämpöputket ovat fiksusti muotoiltu hieman "vinoon" tuoden jäähdytysrivaston lähemmäksi. Hyvänä nyrkkisääntönä kaikkien passiivikäyttöön tarkoitettujen jäähdytinsiilien hankinnassa toimii oikeastaan se, että mitä harvempi jäähdytysrivasto (ja enemmin heatpipejä) löytyy niin sitä parempi, koska tällöin saadaan hyödynnettyä jäähdytintä jo pienilläkin ilmavirroilla.

  Mikäli et juurikaan ylikellottele prosessoriasi, niin on suositeltavaa kuitenkin sen verran BIOSia sorkkia, että säädät prosessorin voltit niin pieneksi kuin mahdollista. Tämä vaikuttaa suoraan prosessorin lämmöntuottoon. Itse aina silloin tällöin koneen avauksen yhteydessä käyn puottamassa pykälällä voltteja alaspäin. Mikäli pelailen niin näen pysyykö kone rasituksessa vakaana vai ei. Tämä i7 920 ainakin alivoltittuu pirusti ja toistaiseksi ei loppua näy. Tämän on sitä "kasuaalia twiikkaamista", eli ei naama irvessä haeta niitä rajoja, vaan vähän kerrassaan. Mitä alemmat voltit prosessorilla niin sitä pienempi lämmöntuotto eli sitä pienempi jäähdyttämisen tarve - ja kaiken lisäksi sähkölaskukin pienenee (ainakin marginaalisesti).. Kevyellä varauksella tätä samaa metodia voi hyödyntää toki kaikkiin muihinkin koneen komponentteihin, joiden jännitteitä pääsee säätämään.

  Mitä tahansa aftermarket-jäähdytintä kiinnittäessä on hyvä muistaa tehdä pari testikiinnitystä. Kiinnittämällä ja sen jälkeen jäähdyttimen irroittamalla näkee millainen kontakti piirillä ja jäähdyttimen pohjalla on ja oliko jäähdytystahnaa sopivasti vai ei. Vähintään kaksi kiinnitystä kannattaa tehdä ennen lopullista asennusta, koska hyvästäkin jäähdyttimestä tulee välittömästi huono epätasaisella kontaktilla. Tässä esimerkkikuva HR-02 ensimmäisen kiinnityksen jälkeen:
  [​IMG]  NÄYTÖNOHJAIM(I)EN JÄÄHDYTYS

  Uuden tutoriaalin kokoonpanossa näkyy käytössäni oleva ATI HD5850 näytönohjain, jossa on kiinni vain sen vakiojäähdytin. En ole nähnyt tarvetta vaihtaa tuota (ainakaan vielä) mihinkään aftermarket-jäähdyttimeen paristakin syystä. Ensinnäkin AMD Overdrive ohjelmistolla - joka siis on vakiona integroitu ATI:n ajureihin / Catalyst Control Centeriin - saa itse säädettyä jäähdyttimen tuulettimen nopeutta portaattomasti. Toisekseen tuo on erittäin hiljainen työpöytäkäytössä jo vakiona. Jos kuitenkin haluaa säilyttää kokoonpanon hiljaisuuden kovankin rasituksen alla (esimerkiksi elokuvia katsoessa yms) on Muropaketissakin uutisoitu muutamasta massiivisesta jäähdyttimestä, jotka jo pelkän kokonsa puolesta soveltuvat käytettäväksi passiivisesti. Toisaalta taas näytönohjain sijaitsee kotelossa sellaisessa kohdassa jossa ei ilma juurikaan yksinään virtaa, joten nykyisellä kahdella kotelotuulettimellani ja nykynäytönohjainten valtavalla lämmöntuotolla ei kovin hyviä yhtälöitä voi saada aikaan. Vertailua ja väittelyä ATI HD5X00-sarjojen näytönohjaimien jäähdytysratkaisuista voi käydä tarkemmin täällä.  EMOLEVYN JA MUISTIEN JÄÄHDYTYS

  Emolevyn jäähdyttämisestä ei ole juurikaan kerrottavaa nykyään, koska käytännössä kaikki emolevyt ovat passiivisesti jäähdytettyjä. Niissä harvoissa (ja vanhoissa) emolevyissä joista piirisarjan tuuletin löytyy, osoittautuu se myös koneen ikävimmäksi äänenlähteeksi, koska pienen halkaisijansa vuoksi se joutuu pyörimään erittäin suurella kierrosnopeudella. Välttämättä se ei ole tällaisissa emolevyissa edes tarpeellinen, mutta ei silti kannatta jättää piiriä ilman jäähdytystäkään, vaan vaihtaa tilalle omalle kukkarolle sopiva passiivisiili.

  Muistien erillinen jäähdyttäminen on emolevyn viilentämisen lisäksi sellainen osa-alue, jota harvemmin ajatellaan hiljaista tietokonetta kasatessa. Aktiiviset jäähdytysratkaisut ja massiiviset aftermarket-heatspreaderit kannattaa jättää suosiolla ylikellottajille. Muisteja ostettaessa voi toki ostaa suoraan sellaiset muistikammat, joissa tulee mukana heatspreader, mutta muuta huomiota ne eivät juurikaan tarvitse (hiljaisuutta ajatellen siis).  KIINTOLEVYJEN KIINNITYS JA JÄÄHDYTYS

  Heti alkuun muistuttaisin, että kiintolevyt eivät ole juuri moksiskaan jopa 40-50°C lämpötiloista (johon ne helposti nousevat etenkin kesähelteillä), eli ei tarvitse siis säikähtää vähäisemmän tuuletuksen aiheuttamaa lämpötilan nousua. Jos olet kuitenkin huolestunut kiintolevyjesi lämmöistä, niin tarjolla on kaupallisia ratkaisuja (yleensä 5,25" paikkaan sijoitettavia koteloita) tehostamaan lämmönsiirtoa ja mielenrauhaasi.

  Kiintolevyt lisäävät kolmella tapaa kokoonpanon ääntä. Ne resonoivat koteloa vasten jopa rasittavammin kuin tuulettimet, niiden käynti- ja hakuäänet ovat yleensä tarpeettoman kovia ja erottuvia sekä ne myös lisäävät kotelon sisälämpötilaa joka puolestaan vaikuttaa tuulettimien nopeuden säätelyyn.

  Resonoinnin ehkäisemiseksi on hyväksi todettu tapa ripustaa kiintolevyt kangaskuminauhojen varaan lepäämään väljissä 5,25" tyhjissä paikoissa. Itse olen hakenut aina metrin pari noin 2 cm leveää mustaa kangaskuminauhaa Eurokankaasta, hintaa on tainnut olla reilun euron. Tästä nauhasta leikataan kaksi "telinettä" joiden läpi kiintolevy pujotetaan paikoilleen. Kangaskuminauhojen päät voit joko solmia tai niitata kiinni. Ennen kiinnittämistä varmista, että nauha jää tarpeeksi kireälle, jottei kiintolevy pääse turhaan liikkumaan. Esimerkkikuva eräästä toisesta kokoonpanostani:
  [​IMG]

  Itse kiintolevyn mekaanisten osien aiheuttamiin ääniin paras ratkaisu on AAM-ominaisuuden kytkeminen päälle. Useimmat kiintolevyt tukevat sitä, mutta se ei ole vain vakiona päällä jostain käsittämättömästä syystä. Googlettakaa ja ladatkaa ilmainen IBM / Hitachi Feature Tool v. 2.12 (uudemmista versioista karsittu AAM-säätö kokonaan pois). Eli tuo bootattava .iso vain poltetaan levylle ja käynnistetään sen kautta. Ohjelman avulla pääsee vaikuttamaan kiintolevyn ominaisuuksiin melko turvallisesti. Ohjelma näyttää suoraan tukevatko kiintolevysi AAM-ominaisuutta vai eivät ja onko se vielä käytössä. Pääset myös kokeilemaan "lennosta" kuinka paljon ominaisuuden kytkeminen vaikuttaa kiintolevysi äänekkyyteen. Sanomattakin selvää, että AAM-asetus tulee asettaa hiljaisimmalle mahdolliselle tasolle. Ohjelma tuntuu toimivan aika monen eri valmistajan levymalleilla, jopa sellaisilla joissa mainitaan ettei AAM tukea ole. Kannattaa siis kokeilla! Muista myös käyttöjärjestelmäsi puolelta asettaa automaattinen kiintolevyjen sammutus päälle esimerkiksi 5-10 minuutin idle-ajan jälkeen. Näin raskaammat datalevyt vaikenevat ja on taas yksi äänenlähde vähemmän huolehdittavana.

  Jos nyt aivan extreme-hiljaisuus linjalle lähdetään, niin jo konetta kasatessa kannattaa hankkia mahdollisimman vähän kiintolevyjä, ja panostaa niiden tilavuuteen määrän sijasta (jokainen levy kun tuottaa äänen lisäksi myös lämpöä, joka taas lisää tuuletuksen tarvetta). Suosittelen asentamaan käyttöjärjestelmän 2,5" levylle, ja tallennustilaa varten hakkia laajempikapasiteettisia 3,5" lättyjä. 2,5" kiintolevyt ovat huomattavasti hiljaisempia käyntiääneltään, eivätkä myöskään värise yhtä voimakkaasti kuin normaalit levyt. Jos olet huolissasi pikkuisten suorituskyvystä ja löytyy ylimääräisiä eruoja taskusta, niin suuntaa katseesi suosiolla SSD-levyihin, joiden äänen- ja lämmöntuotto on käytännössä olematonta.  VAIMENNUSMATOT

  Vasta sitten, kun on kaikki muu oleellinen äänenlähde eliminoitu, kannattaa harkita äänenvaimennus-/eristysmattojen hankintaa. Näiden mattojen tehtävänä on paitsi vaimentaa kotelon sisäisiä ääniä ja niiden ulospääsyä, myös tuoda lisää massaa kotelolle ja vähentää näin kotelon resonointia. Ei oikeastaan kannata ostaa kalliita "ATK-erikoismattoja jotka on tarkoitettu juuri tietokoneen hiljentämiseen", vaan esimerkiksi rautakaupasta sen kokoisia paloja mitä itse tarvitsee. Kuten todettu, Silencio 550:ssa oli vakiona jo suurimmilla pinnoilla ihan kelpo vaimennusmateriaalia, joten minulle riitti melko pieni pala erillistä mattoa. Koteloihin esiasennettujen vaimennusmateriaalien kohdalla kannattaa kuitenkin käyttää taas sitä tervettä maalaisjärkeä - parin millin kerros pehmeää mattoa ei vaikuta millään tavalla ääneen. Olen vuosien saatossa kokeillut useampaa erillaista vaimennusmateriaalia ja edelleen parhaana valintana pidän Bilteman raskasta äänenvaimennuslevyä. Matto on vaahtomuovista valmistettu ja siinä on aaltoileva pinta. Sen sisällä on myös raskasmuovilevy, joka tuo massaa matolle melkoisesti ja toimii ääneneristeenä. Verkkokaupan kuvista poiketen tuo matto on nykyään väriltään tumman harmaata, mutta muuten kyseessä on sama tuote. Tuotekuvauksessa maton luvataan alentavan melutasoa jopa 40 dB, mikä on aikamoisen kova väite.. Tässä vielä kuvaa maton sommitteluvaiheesta karkeiden ensileikkausten jälkeen, tuossa käy hyvin ilmi tuon materiaalin paksuus:
  [​IMG]

  Lisää juttua matoista kannattaa lukaista tästä asialle omistetusta ketjusta. Tuolta kannattaa varsinkin lukea tuuletusaukkojen prosentuaalisesta koosta suhteessa kotelon kokonaispinta-alaan. Käytännössä mitä enemmän on kotelossa reikää sitä enemmän karkaa ääntäkin ulos. Vaimennusmattojen tärkein tehtävä onkin resonoinnin poistamiseksi pienentää juuri kotelon sisäistä äänen "kaikumista" ja/tai kimpoamista metallipinnoista toiseen. Paksuja vaimennusmateriaaleja käytettäessä ne tuovat mukanaan myös se hyödyn, että ne pienentävät kotelon tilavuutta sekä tukkivat ylimääräiset reiät pakottaen näin ilman virtaamaan tehokkaammin sinne minne sitä tarvitaan.  OPTISTEN ASEMIEN HILJENNYS

  Lisäksi tässä vielä mainittakoon, että jos näitä ohjeita sovelletaan HTPC käyttöön tai tietokonetta käytetään muuten vaan paljon Blu-Ray/DVD-elokuvien katseluun, niin on erittäin suositeltavaa hidastaa myös optisen aseman lukunopeutta ohjelmallisesti. Itse käytän tähän tarkoitukseen Nero DriveSpeed ohjelmaa jolla olen säätänyt levyjen maksimilukunopeudeksi 2x. Toki Google varmasti kertoo myös muita ohjelmia jolla vastaavaa pystytään säätelemään. Eroa äänentasossa et osaa aavistaa ennen kuin kokeilet!  Lopuksi vielä pari kuvaa omasta, varsin hiljaisesta myllystä: kuva1, kuva2. Kuvien ottamisen jälkeen olen siirtänyt tuon etutuulettimen prosessorin jäähyyn kiinni, eli teoriassa vähentänyt kotelon etupuolelle vuotavaa melua ja samalla pudottanut pari astetta prosessorin lämpötilaa.
  --  Edit 17.11.2008: Threadia siivottu ja koetettu selkeyttää, ja nousipa samalla stickyksi. Huomioikaa uudet (ja miksei vanhatkin) lukijat, että vaikka komponentit/kotelo/jäähdyttimet olisivatkin "vanhentuneita", niin silti kaikki tutoriaalissa käsitellyt aiheet ja faktat pitävät yhä paikkansa.

  Edit 06.07.2009: Threadia siivottu MuroBBS:n uudistamisen vuoksi aikaisemmin moden toimesta, nyt tein itse vielä pientä viilausta.

  Edit 18.07.2010: Jälleen pientä viilausta ja linkkien tarkastus. Hieman lisätty ja tarkennettu kotelosta, virtalähteistä ja kiintolevyistä juttua.

  Edit 24.07.2011: Tutoriaali 2.0 on valmistunut! Paljon uutta tekstiä sekä uudet kuvat lisätty ja linkit päivitetty. Palaute on tervetullutta :kippis:

  Edit 02.08.2012: Lisäsin parit kuvat valmiista kokoonpanosta linkkien taakse, kun tulee foorumin kuvarajoitus vastaan.

  Edit 13.09.2013: Lisätty maininta Corsair RM virtalähdemallistosta.
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2013
 2. apezu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.1999
  Viestejä:
  2 210
  Mukavan kattava perusohje. Kannattaa myös muistaa seuraavat asiat:
  - Ilmanottoaukkojen sormisuojien vaihtaminen lankaritilöihin ja leikattujen reunojen pyöristys (vähentää pyörteitä eli suhinaa)
  - Piuhojen siistiminen ilmankierron parantamiseksi, suositelkaamme ns. modulaarisia virtalähteitä
  - Ilmataskujen poisto. Varsinkin virtalähteiden päälle jää usein muutamia senttejä ilmaa, jota tuulettimet eivät siirrä. Tukkii vaahtomuovilla, jolloin kaikki kotelon sisäilma on tuulettimien virtauksien vaikutuksessa.
  - Kotelon muovisen etulevyn massan lisäys poistaa hyvin resonansseja, varsinkin kun kiinnittimet alkavat löystyä.
  - Kotelon kovamuovisten tassujen vaihto pehmeisiin. Itse totesin noiseblockerin (kalliit) vaahtokumiset tassut oikein hyviksi (ostin jimmsiltä, 8e/4kpl)
  [signature]Puolue epäilee imperialistien sabotaasia. Eläköön Puolue![/signature]
   
 3. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  Jos kuminauhojen hapertuminen huolestuttaa niin vaihtoehtona mainittakoon erilaiset vaatteissa käytettävät joustavat asiat. Ompeluliikkeeseen vaan kaikki koneen hiljentäjän mars! :)

  Hyvä perusohje.
  [signature]Asus M2N32-SLI Deluxe Wifi - AMD X2 4600+ - 2GB Crucial - 8600GTS - Seagate 200+250GB+320GB - Silverstone 560W - Antec P180B[/signature]
   
 4. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  Ääh, aivan unohdin tuon pyöristämisen ja ritilän leikkauksen, tein sen jo kotelon ostettuani niin ei mieleen muistunut. Kiitoksia palautteesta :)
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 5. Jesmo1

  Rekisteröitynyt:
  30.08.2007
  Viestejä:
  3 597
  Näitä lisää!! Tosi hyvät ohjeet ja ennen kaikkea hyvin nidottu juttu.
   
 6. blackhorse

  Rekisteröitynyt:
  07.04.1999
  Viestejä:
  2 108
  P150 etutuuletin pitää kovinta mökää täällä. Kun tuulettimen ottaa "irti", se on hiljainen. Eli siis siellä edessä alhaalla oleminen tuottaa jostain syystä ääntä. Sormisuojat (se hunajakenno siinä pellissä) on leikattu irti, kun luulin äänen syntyvän osittain siitä. Kertokaapas modauskingit, miten saan sen hiljaisemmaksi.

  Sori kun varastin threadia.
  [signature]Eli minun asiantuntemukseni väittää -JAT
  Ylipäätään prosessorien nopeus pitäisi testata ilman ohjelmistoja.Ai mahdotonta?No niin on nykytiedolla moni muukin asia. -JAT[/signature]
   
 7. Suosääski

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2005
  Viestejä:
  4 240
  En toki tiedä millaisen tuulettimen olet hommannut, mutta tuollainen 92mm tuuletin lienee riittävän hiljainen jos sitä ajelee 7-9 voltilla. Eli esim Zalman fanmate väliin ja laskee kierroksia sen avulla.
   
 8. blackhorse

  Rekisteröitynyt:
  07.04.1999
  Viestejä:
  2 108
  Tuuletin on hiljainen niin kauan, kunnes se laitetaan sille kuuluvalle paikalle ja isketään kuoret kiinni. Lisäksi levyt kyllä jäähtyy joten kuten, mutta tuntuu että ilmaa ei paljoa siirry. Eli kova meteli, huono tuuletusteho. Tuulettimella on säädin ja se on minimillä. Kun tuuletin on irti (eli pöydällä/kädessä/lattialla) se tuntuu siirtävän enemmän ilmaa kuin Noctua NF-S12 joku malli.

  Eli edelleen, vika on kotelossa. Mitä pitäisi tehdä kotelolle?
  [signature]Eli minun asiantuntemukseni väittää -JAT
  Ylipäätään prosessorien nopeus pitäisi testata ilman ohjelmistoja.Ai mahdotonta?No niin on nykytiedolla moni muukin asia. -JAT[/signature]
   
 9. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  http://www.skenegroup.net/fi/artikkelit/antec_p150.3

  Tuosta artikkelista nyt tutustuin tähän P150 malliin. Vika on eittämättä kotelossa, sillä tuuletin ei saa kunnolla niin paljoa ilmaa mitä se voisi siirtää, koska käsitykseni mukaan senhän pitäisi tuosta oven reunoilta se ilma saada? Ainakin (jos vain mahdollista) niin kannattaa käyttää pelkästään sitä kuminauha kiinitystä kiintolevylle ja ottaa ne kelkat pois. Tuo kuvailemasi mekkala voi syntyä joko resonanssista taikka sitten silkasta ilmavirrasta, sillä tuo ilman sisäänotto pelkästään noiden ritilöiden välistä ei ole riittävä keino. Korjatkaa jos olen väärässä, en ole tuohon P150 malliin pahemmin perustunut.

  Mutta jos asia on näin kuten kuvailin, niin helpoin modaus mitä voit aloittaa on leikata tuo oven alaosa pois, eli tuo missä tuota ritilikköä on alhaalla. Tämä modaus ei hypi silmille ja avittaa varmasti ilmankierrossa. Ja toiseksi kannattaa suosia tuulettimen kiinnitystä kumitapeilla.
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 10. foenix

  Rekisteröitynyt:
  29.12.2000
  Viestejä:
  377
  Millä kiinnitit ton bilteman maton? Mulla on jotain kakspuoleista mattoteippiä mutta eihän tuo siinä pysy. Liimalla?
  [signature]meh[/signature]
   
 11. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  Käytin rakennusliimaa tuossa. Mikä tahansa "järeämpi" liimausaine/massa toiminee tässä. Ja Erikeepperi ei sitten ole sitä järeämpää tavaraa ;)
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 12. anidabi

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  3 777
  Ihan pätevän ohjeen tietokoneen hiljäntämiseksi olet tehnyt, siitä propsit kotiin. :)

  Mut ihan varma en ole tuosta bilteman äänieristymaton pätevyydestä kun verrataan hifistien käyttämiin akustointilevyihin jotka ovat vielä halvempia kuin tuo bilteman matto. Siitä onkin pieni keskustelu tuossa vaimennusmatto ketjussa. Tässä parit lainaukset:

  Pitänee ottaa enemmän selvää miten hyvää tuo bilteman matto on verrattuna ecophonen akustointilevyyn. Tuosta edellisestä keskustelusta unohtui mainita että löytyy myös ohuempaa akustointilevyjä rautakaupasta, mutta niiden vaimennuskerroin samoja taajuuksia kohtaan laskee. Jos tollainen bilteman matto mahtuu koteloon niin pitäisi myös mennä saman paksuisen akustointilevynkin.[signature]Intternet on lätäkkö![/signature]
   
 13. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  Ymmärrän pointtisi kyllä, mutta kuten tutoriaalistani ilmenee, ovat matot vasta viimeinen niitti äänen hiljennykseen.

  Itse päädyin tuohon Bilteman mattoon paristakin syystä: aaltoileva pinta "rikkoo" ääniaaltoja, paksu pehmeähkö materiaali myös imee itseensä osan äänistä, ja ehkä tärkeimpänä seikkana tuo sisällä oleva raskasmuovilevy tuo matolle painoa enemmän kuin luulisi, ja se omalta osaltaan paitsi blokkaa äänen ulospääsyä myös lisää massaa koteloon, joka on usein tuon maton oikea perimmäinen tarkoitus tietokoneen vaimennuksessa. Massan lisäämisellä haetaan nimenomaan resonointien hävittämistä, tekemällä kotelo niin raskaaksi etteivät esim. kiintolevyjen värinät enää pysty vaikuttamaan koko koteloon.

  Niin, ja en suosittele käytettäväksi levyjä, joiden pinta on ominaisuudeltaan ääntä heijastavaa, koska vaikka tällainen matto toisikin lisää massaa koneelle, se vahvistaa tuuletin aukoista yms. ulos tulevaa ääntä, ja hyöty muuttuu helposti haitaksi tässä tapauksessa.[signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 14. anidabi

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  3 777
  [edit] Tyhjää täynnä.[signature]Intternet on lätäkkö![/signature]
   
 15. anidabi

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  3 777
  Sen verran voisi vielä kysäistä että, mistä mahtaa saada halvalla noita kumisia tuulettimen kiinnitysruuveja? only4prossa näyttäis olevan 4,2? 8kpl satsi.

  Käykö ihan noi perus pikku nappulat vai pitääkö olla niitä erityispitkiä? http://www.only4pro.com/index.php?id=showitem&index=1520
  [signature]Intternet on lätäkkö![/signature]
   
 16. apezu

  Rekisteröitynyt:
  20.12.1999
  Viestejä:
  2 210
  Se riippuu ihan tuulettimesta. Joissain nuo kiinnityslaipat ovat tämmöiset: http://www.only4pro.com/img/tuotteet/orig/Revoltec_120mm_1.jpg. Tällöin lyhyet tapit käy (linkittämäsi pitkät mallit ottavat tällöin kiinni molemmista laipoista). Pitkiä tarvitsee jos asennusreiät ovat tämmöiset:http://www.only4pro.com/img/tuotteet/orig/ZM_120_mm_1.jpg yhtä pitkää reikää olevat, sillä lyhyt kumitutti ei ota mistään kiinni, eikä sen asennus voi onnistua tukevasti.

  [signature]Puolue epäilee imperialistien sabotaasia. Eläköön Puolue![/signature]
   
 17. jaffons

  Rekisteröitynyt:
  21.12.2006
  Viestejä:
  1 372
  onkos jossain että kuinka isot tuuletus reiät kannattaa tehdä jotta saadaan optimaalinen äänen esto ulos kotelosta?
  [signature]asus P5K-SE, E2160 @3, 1gb [email protected], 160gb,
  20'' wide, vista ultimate
  ja viimeisenä muttei suinkaan vähäisempänä...
  -98 RIVA TNT 16mb[/signature]
   
 18. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  En ole itse taulukkoja asiasta löytänyt, mutta tämäkin on taas näitä ikuisia tasapainottelu kysymyksiä äänen ja ilmavirran välillä. Tottakai 120mm tuulettimen reiästä eniten myös ääntä karkaa, mutta toisaalta myös eniten ilmaa liikkuu pienemmällä äänellä, ja näin saadaan paremmin passiivijäähdytettyä kone, tähän olen itse ainakin päätynyt (kun kopan tuuletus-layout on perus ATX-mallinen). Tämäkin riippuu tosin myös tuuletinpaikkojen sijoittelusta, ja usein ne kannattaakin sijoittaa (jos vain mahdollista) pois päin koneen käyttäjästä.
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 19. Griffin

  Rekisteröitynyt:
  29.11.1999
  Viestejä:
  17 205
  Tuulettimien ohjaukseen kannattaa pistaa mcubedin TBAN säätöyksikkö. Sen avulla tuularit saa säätymään automaattisesti, tarpeen vaatiessa. Laite ei ole millään tavoin riippuvainen muun koneen toiminnasta, eikä vie koneen resursseja, sillä laitteessa on oma prossu, joka hoitaa sen toiminnan.

  Analog hubin avulla koneen saa myös sammumaan, jos joku arvo ylittyy.
  [signature]!!Don´t read this!! You did it!! Bad Bad!![/signature]
   
 20. Erkko!

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2007
  Viestejä:
  170
  Nyt en varmaan oikein ymmärtänyt, mutta mikäs se sellainen passiivijäähdytetty kone on, jossa on aktiivinen ilmanvaihto?

  Yksi konsti vähentää tuulettimista aiheutuvaa ääntä. On kanavoida ne. Eli tuulettimet jää koneen sisälle ja siirtää ilman kanavaan. Mitä enemmän kanavassa on kulmia ja käännöksiä ja mitä pehmeämmästä materiaalista kanava on rakennettu, sitä vähemmän tuulettimen meteliä siirtyy käyttäjän korviin. Ongelmaksi tuossa tulee aina koneen koko, koska normi ATX koteloon tuollaista ei niin vain rakenneta.


  [signature]MB: DFI LANPARTY UT nF4 SLI-D
  CPU: AMD Opteron 175 @2.7GHz max
  MEM: GSkill 2 x 1Gb (3.4.4.8 1T)
  PSU: Corsair 520HX
  VCard: RX850XT[/signature]
   
 21. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  Ei siis kirjaimellisesti, vaan että koneen komponentit saadaan passiivisilla (=tuulettimettomilla) jäähyillä viilennettyä.

  Ja noiden tuulitunnelien teon jätin tarkoituksella pois, onhan kyse nyt perus ATX-kopan vaimentamisesta :) En nyt tähän hätään sitä muro postausta löytänyt, jossa joku oli tehnyt puisen "laatikon" sisään kokoonpanon, ja käyttänyt erittäin taidokkaasti juurikin noita tunneleita ja niiden supistuksia yms.
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 22. Inehmo|

  Rekisteröitynyt:
  05.01.2007
  Viestejä:
  898
  Noilla tiedoilla en ite löytäis kuitenkaan joten vetoan johonkin muuhun. Olisi kiva nähdä yllämainittu viritelmä. :)
  [signature]Amd Athlon 3500+ @ 2625MHz
  2x 512MB DDR400
  X1800XL
  Asus A8N-SLI Deluxe[/signature]
   
 23. Kaino-Vieno

  Rekisteröitynyt:
  25.01.2007
  Viestejä:
  484
  Ilmeisesti tätä tarkoitit.
   
 24. Lagaaja

  Rekisteröitynyt:
  02.01.2007
  Viestejä:
  3 222
  Kyllä juurikin tuota.
  [signature][/signature]
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 27.05.2009
 25. Erkko!

  Rekisteröitynyt:
  05.03.2007
  Viestejä:
  170
  Ei todellakaan ollut ideanani dissata hyvää rakennelmaasi. Tuossa on ideoita, joita en itse ole ollenkaan hyödyntänyt omissa vermeissäni. Ainakin tyhjäntilan täyttö, oli sellainen. Itse pidän myös enemmän käytännöllisistä ratkaisuista kuin ylisuurista koteloista. Lämpötekniikasta ei itselläni ole kovaa tietoa, mutta olen ymmärtänyt kotelon muodon auttavan ilman vaihdossa.. jopa passiivisena. Alhaalta ja ylhäältä leveä, mutta keskeltä kapea kotelo (jouhevasti kapeneva), jossa lämpiävät komponentit (CPU/GPU) ovat kapeimmalla kohdalla toimisi kuten jäähdytystorni. Kapeassa kohdassa lämpiävä ilma nousee voimakkaasti laajentuessaan ja poistuu ylhäältä. Samalla leveä alaosa imee viileää ilmaa sisäänsä kohtalaisen helposti. Ongelmaksi noissa tulee kuitenkin PSU:n sijoittelu ja rankka modaus.

  Oma nettikoneeni on jäähdytetty vain powerin 120mm tuulettimella ja melko rankasti alikellotettu 1400MHz -> 1050MHz. Kyseessä on siis huomattavasti tehottomampi kone kuin tuo teikäläisen.

  Ainoan muutoksen/lisäyksen, jonka olisin tehnyt koneeseesi olisi takapanelin tuulettimen tunneloiminen CPU coolerin ympärille. Näin se pakottaisi lisää ilmavirtausta suoraan rivoille ja jäähdyttäisi tehokkaammin, vaikka kierrokset pysyisivät samoina. Miksei samalla (jos emolla on hyvät säätömahdollisuudet) laittaisi tuota tuuletinta toimimaan suoraan rasituksen suhteen? Pelikoneeni CPU coolerilla on kaksi tuuletinta, joista toinen toimii suoranaisesti kotelotuulettimena (tunneloitu) ja toinen on coolerissa kiinni (emo ohjattu).. jälkimmäinen käynnistyy vasta prossun rasituttua (40°C). Joten se pysyy sammuksissa idlessä ja pienessä rasituksessa.

  Ei mitään, hyvän jutun olet kirjoittanut. Hieman parempia kuvia olisin toivonut.
  [signature]MB: DFI LANPARTY UT nF4 SLI-D
  CPU: AMD Opteron 175 @2.7GHz max
  MEM: GSkill 2 x 1Gb (3.4.4.8 1T)
  PSU: Corsair 520HX
  VCard: RX850XT[/signature]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti