Muron lakimiehet hoi.

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja cam70, 22.03.2010.

 1. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Onko perinnöstä luopumisilmoitukselle erityisiä muotovaatimuksia ja tarvitseeko tätä toimittaa muille kuin pesänhoitajalle? Riittääkö siis vapaamuotoinen ilmoitus paperille "minä xx en ota vastaan isäni perintöä ja se jaettakoon perimysjärjestyksen mukaisesti/muiden perillisten kesken" tms.? Päiväys ja allekirjoitus, mutta mitään todistajia ei varmaankaan tarvita. Yksi sanoi, että tuo pitäisi toimittaa maistraattiin, mutta eikö riittävää ole, että perunkirjoitukseen tuo kyseisen lapun ja se liitetään siihen mukaan ja verottajalle?

  Sen olen painottanut tietysti, että euroakaan tai tuoliakaan ei pidä mennä ottamaan vastaan, sekä kannattaa pysyä muutenkin kaukana pesästä, sillä sehän tulkitaan helposti perinnön vastaanottamiseksi, josta sitten taas seuraa 2x verotus. Tapauksessa siis isovanhemman perintö ideana siirtää suoraan lastenlapsille.
   
  Viimeksi muokattu: 24.01.2019
 2. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 853
  http://asiakirjamalleja.fi/asiakirjamallit/perinnostaluopumisilmoitus.pdf

  Todistajia ei tarvita.

  Siihen ei saa mennä laittelemaan itse mitään siitä miten perintö kuuluisi jakaa.

  Useimmiten perinnöstä luopumisesta ilmoitetaan perunkirjoituksen yhteydessä. Perinnöstä luopuminen on tehtävä lain mukaan kirjallisesti. Perinnöstä luopuja täyttää ja allekirjoittaa asiakirjan ja toimittaa sen kuolinpesän asioita hoitavalla henkilölle.

  EDIT: Perunkirjan liitteeksi toimittaa sitten verottajalle tuosta lapusta kopio että luopuu perinnöstä.
   
  Viimeksi muokattu: 24.01.2019
 3. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Ok kiitos, se ihmetytti kun eräs tuttava lakimies oli sitä mieltä, että luopumisilmoitus pitää toimittaa maistraattiin. Tietääkseni tämä ei ole tarpeen kylläkään.

  Luopumisilmoituksessa voi kyllä sanoa mielestäni, että perintö menköön lapsille jos ovat suoraan sijaantulijoita, mutta kaikki muu määrääminen on toki ei-kannattavaa. Toki turhaa tuokin, senkus vaan ilmoittaa luopuvansa perinnöstä, niin sillä selvä.

  Perinnöstä luovutaan velkojien takia, enkä halua pienintäkään riskiä takaisinsaantikanteista. Eli perunkirjoitukseen luopumisilmoitus mukaan ja homma sillä selvä, eikä varsinaisen perijän(luopujan) tarvitse tulla edes paikalle?
   
  Viimeksi muokattu: 24.01.2019
 4. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 853
  Paperi riittää. Ei siellä tarvi itse olla paikalla perunkirjoituksessa.

  Missään nimessä ei kannata kirjoittaa mitään siitä kenelle oma perintöosuus tulisi mennä josta luopuu. Sehän luopuminen ei ole tehokasta jos kirjoittaa vaikka että oma osuus menee mielellään veljellä Y tai veljenpojalle X vaikka ne olisivat menossa sinne ilman niiden kirjoittamista.


  Jos kuolinpesällä on enemmän velkaa kuin omaisuutta niin tuskin niitä perijöitä jonoksi saakka ilmoittautuu.

  Ks. https://perukirjanetissa.fi/varattoman-perunkirjoitus/

  https://www.minilex.fi/a/varattoman-kuolinpesän-velat
   
 5. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Niin siis tarkotin sitä, että pesässä on varoja, mutta ensisijaisen perijän(lapsen) ei kannata omien velkojensa takia ottaa mitään vastaan, vaan perintö menee suoraan lapsenlapsillle. Tarkoitin, että en halua velkojien alkavan ajamaan luopumista tehottomaksi haistettuaan rahaa ja siksi kaikki saa mennä niin pilkulleen kuin mahdollista..
   
 6. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 853
  Sitten kannattanee lakimiehelle maksaa muutama sata euroa siitä että hoitaa ne luopumispaperit viimeisen päälle hyvin kuntoon.

  Maistraatille pitää toimittaa perunkirja jos alaikäinen perii yli 20 kiloeuroa:

  https://www.maistraatti.fi/Document...psen omaisuuden hoitaminen.pdf?epslanguage=fi
   
  1001001 tykkää tästä.
 7. Maca1

  Rekisteröitynyt:
  15.01.2017
  Viestejä:
  14
  Kun päiväkodissa tapahtuu onnettomuuksia, niin kenen pitää tehdä ilmoitus ja kenelle? Ilmeisesti läheltäpititilanteista päiväkodin pitäisi tehdä itse ilmoitus, mutta kenelle ja missä menee läheltäpititilanteen ja onnettomuuden raja? Sekä onko näille jotenkin erilainen ilmoitus?
   
  Viimeksi muokattu: 12.02.2019
 8. Untitled

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  195
  Anopin puolesta kyselen. Oli saanut tammikuussa puhelun jostain Suomen luonnonsuojelusta, numerosta 0409210469. Aluksi oli kysellyt kiinnostaako kierrätys ja pyytänyt luettelemaan mitä kierrättävät. Sen jälkeen oli sanonut että palkinnoksi kyselyyn osallistumisesta haluaa lähettää tutustumispaketin, joka ei sido mihinkään mutta halutessaan voi jatkaa tilausta hintaan 29,90€. Anoppi oli suostunut ottamaan tutustumispaketin vastaan mutta kieltäytyi osallistumasta mihinkään jatkotilauksiin. Vastaus oli että "hyvä, hyvä, ei sitä nyt tarvitsekaan päättää".

  Noin viikon päästä tuli epämääräisessä kirjekuoressa bambuhammasharja. Kuoressa luki lähettäjänä Tikka Design, puhelinnumero 0451554018 ja sähköpostiosoite info@tikkadesign.com. Mitään muuta hammasharjan lisäksi kuoressa ei ollut.

  Tänään anoppi sai sitten uuden kirjeen. Kuoressa luki nyt Suomen luonnonsuojelu ja se sisälsi kolme bambuhammasharjaa ja laskun, eräpäivä tänään 28.2.:
  [​IMG]


  Tämän jälkeen anoppi yritti soittaa kuoressa olevaan numeroon 0451554018 mutta numeroon ei saada yhteyttä. Hän lähetti sitten laskussa olevaan osoitteeseen sähköpostia, ettei ole tilannut mitään, eikä maksa laskua. Nopeasti napsahti sähköpostiin oheinen vastaus:

  Sähköpostissa liitetiedostona puhelunauhoitus .mp3 muodossa.

  No, tuota laskua hän ei tietenkään maksa. YTJ:stä laskulla olevalla y-tunnuksella 2975847-2 löytyy yksityinen elinkeinonharjoittaja, tunnus annettu 4.2.2019. Mutta ei mitään tietoja, osoitetta, henkilöä. Eihän tuo ole edes ALV rekisterissä ja silti yrittää ALVia periä.

  Mitä sitten kannattaa tehdä? Mahdollisia vaihtoehtoja:

  1) Antaa asian olla, mahdollisesti lähettävät karhulaskun ja sitten laittavat perintään. Pitää sitten alkaa Suomen perintätoimisto oy:n kanssa tappelemaan.

  2) Tehdä rikosilmoitus asiasta ja ilmoitaa tästä sähköpostitse kirjeen lähettäjälle.

  3) Jotain muuta, mitä?

  Kysymys esitetty myös eräällä toisella forumilla :-)
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
 9. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Mitä laskuun tulee, niin siitä puuttuu alvikanta, ilmeisesti laskun juokseva numerointi (ei taida olla sutattuna) ja yrityksen osoitetiedot. Tavaroiden toimituspäiväkin puuttuu. Lasku tulisi siis vähintään korjata asianmukaiseksi. 7 päivän maksuaikakin tietää seuraamuksia myyjälle, joita ei varmasti ole huomioinut. Lisäksi postikulujen alvi on virheellisesti 0, pitäisi olla sama kuin bambukepeillä. Se että Postissa voi ilman alvia maksella postikuluja, ei tarkoita, että etämyyjä voi näin tehdä.

  Mikäli nauhoitteesta selviää, ettei asiakas ole ymmärtänyt sitoutuneensa jatkotilauksiin, niin tällöin kauppias on laiminlyönyt informointivelvoitteensa ja sopimus ei päde. Tämän kohdan osalta kyseessä on kuluttajansuoja-asia, eli kuluttajaviranomainen hoitaa tätä asiaa, ei poliisi.

  Lisäksi peruuttamisoikeudesta (14 pv) olisi pitänyt informoida puhelimessa tai tilausvahvarissa. Mikäli näin ei tehdä missään vaiheessa, niin peruuttamisoikeus on paljon tätä pidempi.

  Mikäli asia on kuten selitetty, niin reklamoidaan sopimus pätemättömänä myyjälle. Mikäli tämä jatkaa vaikka perintätoimilla, niin perintäfirmaan voi ilmoittaa sen olevan riitautettu ja seuraavaksi voikin heittää kuluttajaviranomaiselle ilmoituksen keissistä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.02.2019
 10. Veikk0_

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2016
  Viestejä:
  125
  Voiko testamentilla määrätä, että se osa, joka perinnönjaossa kuuluisi tietylle sisarukselle, meneekin suoraan hänen lapselleen?
   
 11. sirace

  Rekisteröitynyt:
  05.10.2009
  Viestejä:
  1 014
  Et, lakiosaa et voi muuttaa.
   
 12. VPoro

  Rekisteröitynyt:
  19.11.2004
  Viestejä:
  54
  Perintökaari 15 luku 4§ toteaa perusteet, joilla lakiosan voi poistaa:

  "Sen estämättä, mitä perillisen oikeudesta lakiosaan on säädetty, perittävä voi tehdä perillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Sama on laki, jos perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

  Perinnöttömäksi tekemisestä on määrättävä testamentissa ja samalla mainittava määräyksen peruste. Peruste on sen toteennäytettävä, joka vetoaa tähän määräykseen."

  Tämä tulee ihmisille usein yllätyksenä, näitä on paljon mennyt myös oikeuteen asti (esim. https://yle.fi/uutiset/3-9268275, https://www.ts.fi/uutiset/paikallis...+mika+on+kunniatonta+ja+epasiveellista+elamaa yms.). Toki, kynnys tälle on iso, ja perusteiden on oltava toteen näytettäviä ja painavia.
   
 13. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Ja yllä oleva tarkoittaa sitä nykyään oikeuskäytännössä, että "syvän loukkaamisen" tulee kohdistua perittävään. Se, että tytär on narkkaava katuhuora, ei yleensä täytä kunniattoman ja epäsiveellisen elämän kriteeriä, sillä nykyään tuomioistuimissa ei oteta kantaa siihen, millaista on kunniallinen ja siveellinen elämä. Silloin kun laki on kirjoitettu, yhteiskunta on ollut ehkä hieman erilainen.

  Käytännössä perinnöttämksi tekeminen voi onnistua jos uhkailee tai vaikka pahoinpitelee perittävää tämän eläessä ja tämä on yksilöity testamentissa. Se, että perillinen on alkoholisoitunut sluibaava luuseri, ei riitä.

  Toki testamentin voi aina hyväksyä jolloin asia on sillä selvä. Lakiosaa tulee myös vaatia aina erikseen, se ei tule automaattisesti. Lakiosa voidaan myös aina suorittaa puhtaana rahana, joten mitään tiettyä omaisuutta ei ole oikeutta vaatia.
   
  Viimeksi muokattu: 18.03.2019
 14. Veikk0_

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2016
  Viestejä:
  125
  Okei. Elikkä kun tilanne on siis siskon suhteen se, että hän lahjoittaa lähes kaiken rahansa hyväntekeväisyysjärjestöille ollen usein sitten pulassa itekkin. Jos minulta nyt lähtee henki, niin hänen minulta perimät rahat/omaisuus menee varmasti suoraan jollekin järjestölle. Mikään ei ainakaan anna olettaa etteikö näin olisi...

  Eli, en voi siis tehdä mitään, jotta tuo siskon muksukin aikanaan perisi minulta jotain? Siskolta itseltään kun mitään ei näillä näkymin tule jäämään. Velkaa ehkä.
   
 15. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Muistelisin, ettei uhkailu tai pahoinpiteleminen ole ainoita tekijöitä, vaan myös epäkunnioittava toiminta yhdistettynä sluibailevaan elämäntyyliin.

  Tuosta juttua minkä muistelin joskus lukeneeni: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001268683.html
   
  Viimeksi muokattu: 23.03.2019
 16. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Voit tehdä paljon ja helposti jos tässä olis siskosta kyse.

  Ei siskolla ole mihinkään lakiosaan oikeutta. teet testamentin, missä määräät omaisuutesi kenelle haluat ja sisko ei näin saa mitään.
   
 17. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 853
  Ei sisarukset mitään lakiosaa saa.

  Halutessasi voit testamentata vaikka kaiken omaisuutesi sisaruksen lapselle jos haluat. Siihen voi laittaa myös jotain lisäehtoja vaikka iästä jonka ikäisenä saa perinnön haltuunsa. Laittaa vaikka vajaa 30 vuotta niin ehkä ne pahimmat hölmöilyt on ehtinyt siinä iässä jo oppia välttämään.
   
 18. asentaja

  Rekisteröitynyt:
  14.06.2001
  Viestejä:
  401
  Henkilö haki vapaaehtoisesti TE-Palveluiden järjestämään koulutukseen. Koulutuksen aihe oli sellainen jonka hakija osasi jo entuudestaan. Kun hakija meni ensimmäiselle lähiopetus tunnille sai hän kuulla että lähiopetukseen ei voi lain mukaan osallistua jos asian osaa jo ennestään.

  Mikä tämä kyseinen laki on? Koitin jo etsiä itse Finlex mutta en löytänyt mitään tuohon liittyvää.
   
 19. mikkoko

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  123
  Osaako muron lakimiehet auttaa seuraavan tilanteen selvittämisessä?
  Kyseessä siis takuuvuokran palauttaminen avioeron jälkeen.

  Olemme siis eronneet, puoliso jäi asumaan entiseen yhteiseen asuntoomme ja hänen nimiinsä tehtiin uusi vuokrasopimus (aiempi oli siis nimissäni). Muistan että olen itse maksanut takuuvuokran muuttaessamme asuntoon ja toki haluaisin sen nyt itselleni takaisin, maksakoon puolisoni sen uudelleen vuokranantajalle.

  Ongelmaksi muodostuu että takuuvuokra on maksettu tammikuussa 2010. Tiliotteita ei enää luonnollisestikaan ole minulla tuolta ajalta tallessa eikä pankistakaan tunnu edes rahalla saavan yli 10 vuotta vanhaa tiliotetta. Vuokranantaja ilmoitti minulle "ettei saa omaa tiliotettaan auki, joten meidän pitää keskenämme sopia tämä palautus". Emme ole puolisoni kanssa minkäänlaisissa väleissä joten tuo tie on mahdottomuus.

  Kysymys siis kuuluu, onko minun jotenkin saatava näytettyä vuokranantajalle että minun tililtä on ko. takuuvuokra maksettu vai tuleeko vuokranantajan kirjanpidossa tms. olla todennettavissa kuka sen summan on aikanaan maksanut?
   
 20. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Vuokranantajan velvollisuus on pitää kirjaa näistä, sitä kutsutaan kirjanpidoksi. Ja jos vuokranantaja ei saa sitä sinulle palautettua, niin minkä takia sitten ex-puoliso tämän maksaisi sinulle, kun vuokranantaja ei ole sitä palauttamassa ex-puolisolle, mikäli samat kriteerit toistuu?

  Vuokrasopparit on käytännössä aina tallessa ja niissä ilmoitetaan vakuuden osuus. Kerran vuokrasuhde on jatkunut vuosikausia, niin voinee pitää todennäköisenä, että ehtoja on noudatettu, eli vakuus maksettu. On siis vuokranantajan vastuulla osoittaa, ettei sitä olisi maksettu.
   
  mikkoko ja electron06 tykkäävät tästä.
 21. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 879
  Tässähän tämä tuli perusteellisesti kerrottua. Sen menee juurikin näin.
  Karhua vaan oma osuutesi pois. Laki on puolellasi.
   
  mikkoko tykkää tästä.
 22. ujospagetti

  Rekisteröitynyt:
  06.06.2010
  Viestejä:
  35
  Onko puolison tasingon epääminen mitenkään mahdollista? Kyseessä on tilanne, että mies on täysi narsisti-kusipää-hirviö ja vaimolla selvästi isompi talletus- ja arvopaperiomaisuus. Ko. eläkeikäinen henkilö alkanut puhumaan luottamuksellisesti, että mikäli hän kuolee ennen miestään, haluaisi minimoida sille periytyvän osuuden ja antaa kahden lapsensa periä mahdollisimman suuri osuus. Miestä ei tiettävästi ole tuomittu tai edes epäilty koskaan mistään, ainakaan vaimoonsa kohdistuvasta, mutta kohdellut etenkin henkisesti häntä kaltoin koko elämänsä.
   
 23. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Eipä taida olla paljon tehtävissä. Pitäisi pystyä näyttämään asiat myös toteen. Varmaan paras jäynä on sitoa omaisuus kiinteistöön ja antaa käyttöoikeus haluamilleen sukulaisille sekä tietysti perintöosuus. Siitä voi saada aikaiseksi pitkän ongelman.


  4 §
  Sen estämättä, mitä perillisen oikeudesta lakiosaan on säädetty, perittävä voi tehdä perillisen perinnöttömäksi, jos tämä on tahallisella rikoksella syvästi loukannut perittävää, hänen perimispolvessa olevaa sukulaistaan, ottolastaan tai tämän jälkeläistä. Sama on laki, jos perillinen jatkuvasti viettää kunniatonta tai epäsiveellistä elämää.

  Perinnöttömäksi tekemisestä on määrättävä testamentissa ja samalla mainittava määräyksen peruste. Peruste on sen toteennäytettävä, joka vetoaa tähän määräykseen.
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2021
  ujospagetti tykkää tästä.
 24. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 853
  Sillehän ei voi mitään kukaan, jos ihminen hassaa sen omaisuuden jo eläessään.

  Esimerkiksi lapsilleen voi kiinteistöt myydä vaikka niin, että niihin säilyy itsellään elinikäinen käyttöoikeus ja jos kaupan arvo on vähintään 3/4 osaa käyvästä arvosta, niin siitähän ei mene silloin lapsilta edes lahjaveroa. Saadut rahat voi sitten hassata niin ettei niistä einakaan kuolinpesään jää aikanaan mitään tietoa. Eli mielellään vaikka käteisenä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti