Murolakimiehet: Mihin perustuu lomapäivän menettäminen lauantaina?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja luuteri, 17.08.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 197
  Olen tullut siihen tulokseen että vuosilomalaki on buginen, eikä siinä ole nykypäivänä mitään järkeä. Mutta tuossa mainitsemassasi tapauksessa, lain mukaan voit pitää sen viikon lomaa, ellei TESissä ole toisin sanottu.

  Toisaalta esim. omalla työpaikallani käytetään 5-päiväistä työviikkoa joka ei perustu muuhun kuin hiljaiseen yhteisymmärrykseen. Jos tiukkoja ollaan, niin työnantajahan voisi yksinkertaisesti kieltää lomat juhannusviikolla, tai tuollaiset yksittäiset kupituspäivät, jos niistä alkaa valittamaan. Ehkä kannattaa kysyä työnantajaltasi tai luottamusmieheltä miten omassa firmassasi toimitaan?
   
  Viimeksi muokattu: 01.06.2017
 2. alliröltteri

  Rekisteröitynyt:
  24.12.2015
  Viestejä:
  312
  Kannattaa sitten muistaa, että jos kovin "kikkailee" lomiensa kanssa saaden ansaitsematonta etua useita päiviä ylimääräisinä vapaina, voi työnantajalle seuraavalla lomakaudella sitten passatakkin vain, että ensimmäinen lomapätkäsi alkaa 1.5. kestäen pari viikkoa ja loppuloma syyskuun toiselta viikolta. Siinä sitten miettii, kannattiko "kikkailla".
   
 3. Pihlaja

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2013
  Viestejä:
  430
  Sitten voi passata sille semmosen lapun missä lukee moro ja vaihtaa töihin johonkin missä kohdellaan työntekijöitä asiallisesti. Toki ekana vuonna kusee seuraavia lomia siinä. Itse olen jo kymmenen vuotta aloittanut loman juhannusviikolla tai vielä viikkoa aiemmin. Suurin osa haluaa pitää loman heinäkuun puolesta välistä elokuun puoleen väliin, joten sopii kaikille mainiosti.
   
 4. alliröltteri

  Rekisteröitynyt:
  24.12.2015
  Viestejä:
  312
  Eli työnantajaa voi kikkailemalla kusettaa maksamaan palkkaa ansaitsemattomasta rötväilystä, mutta toisinpäin homma onkin sitten taas asiatonta. Seleeeväpä tämä. Sitten vongutaan kun ei ole töitä, kun jo ennestään runsaiden arkipyhien aiheuttamien tuottamattomuuden/tappioiden kanssa tuskailevat pienyrittäjät eivät voi palkata kikkailemaan lisää ansaitsematonta rötväilyaikaa ja saikuttamaan krapulat pois maanantaisin.
   
  Viimeksi muokattu: 02.06.2017
 5. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Jos noin kovasti harmittaa lomapäivien "katoaminen" niin aina voi lohduttautua sillä että lomalla ollessa palkka juoksee kuutena päivänä viikossa normaalin viiden sijasta, aina sitä lomalla ollessa rahaa menee niin ihan kiva että tuleekin vähän ekstraa.
   
 6. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Meillä ainakin nuo irtopäivät on ihan ok, ja jos lomapäiviä on jäljellä 5kpl niin viikon niillä saat lomailla vaikka ei täyttä kuutta olekkaan. Tämä tulee "hyvityksenä" siitä, että ei ole "saanut" pitää lomaansa yhteen pötköön 4vk kesällä ja 1vk talvella. Irtopäiviä kun ei synny jos pitää lomansa perinteistäkin perinteisempään tyyliin.
   
 7. arthur2.0

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2010
  Viestejä:
  553
  Missä sopimuksessa näin? Ei taida ainakaan kuukausipalkkalaisia koskea.
   
 8. Pihlaja

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2013
  Viestejä:
  430
  Palkka juoksee, mutta päiväpalkka on 1/6 pienempi kuin yleensä :P Tai sitten tässä ajateltiin perverssisti jotain loma(ltapaluu)rahaa.
  Ei se ole kusettamista, että menee sen mukaan mitä vuosilomalaki sanoo. Toki, jos oman työnantajan käytettyjen lomapäivien laskentakäytännöissä on joku selkeä porsaanreikä, jolla saa lomapäiviä kikkailtua lisää, niin onhan se arveluttavaa sitä hyödyntää. Kuitenkin oikea ratkaisu on se, että porsaanreikä suljetaaan ja muuten homma toimii kuin ennenkin.
   
  Viimeksi muokattu: 02.06.2017
 9. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  2 469
  Ei sekään ole kusettamista että pomo sanoo milloin pidät lomasi. Tietty työttömänä on sitten helppo lomailla kun pomo muka "kusetti" kun itse kusi homman eka.
   
 10. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Näin yleisesti ottaen pakko kommentoida:

  Tämä. Hyvin monella ihmisellä on se käsitys, että heillä on oikeus päättää lomansa ajankohta ja kesto. Tämä on lain näkövinkkelistä väärin. Työnantaja saa päättää milloin pidät lomasi eikä sinulla ole siihen mitään sananvaltaa. Työnantaja saa määrätä sinut pitämään lomasi yhteen pötköön vaikka tammikuussa, jos se on lain näkökulmasta perusteltua (tähän tarvitsee kyllä hyvät perustelut, mutta teoriassa kuitenkin). Suurin osa työnantajista kuitenkin kantaa työntekijöiden päättää itse lomansa keston ja ajankohdan, sillä se on yksi tapa pitää työntekijä tyytyväisenä.
   
 11. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Kuukausipalkasta ei ole kyllä tietoa, itsellä ainakin tulee palkka 6 päivältä viikossa loma aikaan, tarkistin vielä talvilomaviikon palkkalaskelaman jossa on eriteltynä 6* lomaraha ja 6*loma-ajan palkka.
  Seraavaan tiliin pitäisi tulla 4 viikon kesälomasta 24* lomaraha ja 24* loma-ajan palkka.

  Tämä siis tuntipalkkalaisena rakennusliitossa.
   
 12. TCan

  Rekisteröitynyt:
  02.05.2015
  Viestejä:
  65
  Löysin netistä tuon saman mutta asiaa tutkittuani tuo sääntö ei tule suoraan vuosilomalaista vaan työehtosopimuksesta. Oma työehtosopimukseni ei ota kantaa vuosilomiin muuten kuin vuosilomat vuosilomalain mukaan ja lomaraha 50% loma-ajan palkasta.

  Mielestäni asia ei voi mennä näin, koska vuosilomalaki sanoo että lomapäiviä kuluu vain arkipäivistä eli ma-la. Tällöin jos olen vaikka juhannusviikon lomalla siinä on vain neljä arkipäivää. Jos joka kuudes päivä menisi joka tapauksessa "ekstrana" niin silloin siinä mielestäni rikotaan vuosilomalakia.

  Outoa, miten yhden kuitenkin kovin yksinkertaisesta laista on saatu noin tulkinnanvarainen ja sekava :)
   
 13. 4ntti

  Rekisteröitynyt:
  06.12.2010
  Viestejä:
  613
  Jos se menisi noin niin silloinhan jokainen ma-pe työskentelevä varaisi lomapäiviä vaan ma-pe jaksoille 4 perättäistä viikkoa ja kesän jälkeen hänellä olisi vielä 10 lomapäivää jäljellä (lomaoikeus 30pv/5viikkoa)
   
 14. TCan

  Rekisteröitynyt:
  02.05.2015
  Viestejä:
  65
  Oletan että normaalia ma-pe työtä tekevä kuukausipalkkainen jos haluaa pitää lomaa ma-pe se merkitään järjestelmään aina ma-su. Näin homma ainakin toimi edellisellä työnantajallani. Järjestelmä myös osasi automaattisesti huomioida jos viikolle sattui arkipyhä, jolloin lomapäiviä kului yksi vähemmän. Silloin ei vain koskaan tullut tilannetta, että olisi jäänyt tuo kriittinen 5 päivää niin ei ehtinyt nähdä miten järjestelmä olisi siihen reagoinut.
   
 15. Jezetus

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2006
  Viestejä:
  1 746
  En tiedä, millä alalla olet, mutta ainakin PAMin työehtosopimuksessa on lueteltu miten nuo pyhät menee. Esimerkiksi juuri juhannusviikolla lauantai on ainoa päivä johon ei pala lomia (tietty sunnuntai aina). Perjantai siis "normi päivä".

  EDIT: Ja mitä siihen kysymykseesi tulee, jos työnantajalle on ok, niin mikset vain pidä sillon tammikuussa lomaa ma-pe ja la ja su on normi vapaat? Omalla työpaikalla tämä ei ainakaan ole ollut ongelma.
   
  Viimeksi muokattu: 02.06.2017
 16. sdsf

  Rekisteröitynyt:
  23.05.2009
  Viestejä:
  674
  En ole koskaan kuullut, että Suomessa olisi ollut työnantajaa, joka vaatisi työntekijään pitämään kesälomansa tammikuussa.
  Laitonta tuo olisi ainakin Wikipedian mukaan:
  Oletko koskaan ollut työelämässä pitempään? Mistä olet saanut päähäsi nämä omat ideasi loman pitämisestä?
   
 17. Kikkee

  Rekisteröitynyt:
  08.04.2014
  Viestejä:
  2 090
  Vuosiloma annetaan työntekijälle työnantajan määräämänä ajankohtana, jolleivät työnantaja ja työntekijä sovi loman pitämisestä 21 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

  Vuosilomasta 24 arkipäivää on sijoitettava lomakaudelle (kesäloma). Muu osa lomasta (talviloma) on annettava viimeistään seuraavan lomakauden alkuun mennessä. Kesäloma ja talviloma on annettava yhdenjaksoisena, jollei työn käynnissä pitämiseksi ole välttämätöntä jakaa sitä osaa kesälomasta, joka ylittää 12 arkipäivää, pidettäväksi yhdessä tai useammassa osassa.

  Jos loman antaminen lomakaudella aiheuttaa kausiluonteisessa työssä olennaisia vaikeuksia työnantajan toiminnalle, kesäloma voidaan antaa lomakauden ulkopuolella saman kalenterivuoden aikana.

  Työnantaja päättää

  • vuosiloman ajankohdan. Vuosiloma on annettava lomakaudella, ellei 21 §:ssä tarkoitetulla tavalla toisin sovita. Kesälomakausi on 2.5.–30.9. Talvilomakausi on 1.10.–30.4
  • sopimalla siirretyn ja yksipuolisesti siirtämänsä (kausiluonteinen työ tai työn käynnissä pitämiseksi välttämätön vuosiloman siirto) sekä työntekijän pyynnöstä siirretyn (työkyvyttömyys, äitiys- ja isyysvapaa) vuosiloman ajankohdan, ellei sen ajankohdasta sovita 21 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

  Sori, meni väärin tuo Tammikuu -vertaus, koska se ei ole enää samaa kalenterivuotta :D

  Ja ei, tuskin näin millään työpaikalla toimitaan, mutta teoriassa se olisi mahdollista.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti