Murolääkärit: Hampaista huolehtiminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja yannara, 14.11.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Käykö Keuhko

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2009
  Viestejä:
  5 226
  Olin jokunen viikko sitten hammasleikkauksessa. Homma meni ihan ok.
  Käyttelin Corsodyliä viikon verran ja kuten ohjeessa varoiteltiin, hampaat menivätkin hieman ruskeaksi sen jälkeen.
  Millähän möhnällä yrittäisi saada taas leegot valkeammiksi nopeasti ja turvallisesti, onko vinkkejä?
   
 2. HeviDent

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2006
  Viestejä:
  124
 3. Savuporo

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2009
  Viestejä:
  56
  Kylläpäs "hammasvammaisia" on paljon. Itse pesen hampaat vain iltaisin, paitsi aina en jaksa. Teininä oli pitkiäkin aikoja etten pessyt ollenkaan. Lankaa en ole käyttänyt ikinä. Mitään ongelmia ei ole kumminkaan ole kohta 40 vuoteen ollut, pari pientä reikää on joskus paikattu, mihin ei tarttettu edes puudutusta.
  Sen verran kuitenkin välitän hampaistani, että käyn 2v välein hammaslääkärissä tarkistuttamassa tilanteen. Joskus on ollut hiukan hammaskiveä etualahampaiden takana, mikä on äkkiä rapsutettu pois.
   
 4. Strutter

  Rekisteröitynyt:
  08.02.2010
  Viestejä:
  615
  Itsellä menee nykyään liian usein siihen että pesen vasta aamulla töhnät pois hampaista. Täytyis parantaa tapansa.
   
 5. paskalokki

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2009
  Viestejä:
  7 962
  Itsellä tässä pari päivää sitten tuli afta suuhun, joulun tienoilla vihloi hampaita vähän. Mietin, että voisi varata ajan tarkastukseen vaan, viime kerrasta pari vuotta kuitenkin jo. En polta, en juo kahvia, hampaat silti aika keltaiset. :-C Nykyään koittanut pestä hampaita vähän tiheämmin, mutta valkeammat olisi silti kivat. Onko tuo Apteekista saatavana töhnä oikeasti tehokasta?
   
 6. Hype

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2004
  Viestejä:
  1 266
  Mulle tehtiin keväällä juurihoitoa kotipaikkakunnalla ja samainen hammas alkoi särkemään älyttömästi vähänaikaa sitten. Olen kesätöissä toisella paikkakunnalla mistä ei saanut kuin yhden särkyajan, koska en ole paikkakuntalainen. Pitäisi mennä 150km päähän kotipaikkakunnalle hammaslääkäriin mutta kun olen kolmevuorotyössä ja en omista autoa niin se on melkeinpä mahdotonta.. Yksityisillä juurihoitokin on niin älyttömän kallista.

  Sain onneksi tuolla särkyajalla hampaaseen väliaikaiset paikat, mutta eivät nekään syksyyn asti kestä :/
   
 7. bensameloni

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2009
  Viestejä:
  565
  ens torstaille varasin ajan ja olis tarkotus laittaa julkisivuremonttia + reijät mäkeen
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2010
 8. Matti.Pekka

  Rekisteröitynyt:
  26.10.2004
  Viestejä:
  71
  nostetaas koska ajankohtainen.

  joku aika sitte etuhammasta juurihoidettiin mutta jäi kesken koska työt ei oikein sallinnu poissaoloja jja hampitohtori käynnit oli parin kuukauden välein.

  Muutama viikko sitten purasin luuta piffiä syödessäni ja rusahduksen myötä hammasta rupes toisinaan särkemään, kitalaen etuosa rupes turpoilemaan ja ikenetkin turpoili.
  Ja tänään hauks, ruks! nyt etuhammas lähtis irti jos viittisin ees puhaltaa kunnolla. tais mennä lopllisesti poikki.
  Mutta jos jotain positiivista ettiin niin kaikki kolotus hävis , hampaan seutu ja ympätistö on aika tunnoton.

  Vosiin nykästä tuon leekon irti itekkin ku se ikenen varassa hytkyy mutta sitä en saa kuitenkaan survottua takas kun ois kiva että joku palikka näyttelis ees hampaan virkaa.

  Huomenna taitaa olla hampilääkärireissu. Ilmeisesti hämmaslääkäripäivystystä ei ole iltaisin.

  Jee, mulle tulee kunnon jääkiekkoilijan hymy :)
   
 9. Leopardi

  Rekisteröitynyt:
  17.09.2006
  Viestejä:
  6 815
  hitto tota purentakiskoa kun joka aamu vaan herää siihen kun se on maagisesti teleportannut yöpöydälle.
   
 10. NPD

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  1 561
  poistoksi
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2016
 11. Limonadi

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2004
  Viestejä:
  558
  Tähän sama onneksi. Tosin tämän triidin innoittamana päätin vetäistä hammaslangalla hampaiden välit ja kylläpä on nyt freshi olo suussa:)
   
 12. HeZu Banned

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2000
  Viestejä:
  634
  Eipä oo reikiä rautahampaissa. Enpä erityistä huolta ole hampaista pitänyt, mutta lääkärit ovat kehuneet.
   
 13. Rev7

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2006
  Viestejä:
  526
  Mikäköhän mahtaa olla kun jotkut aineet aiheuttaa ihan mahdottoman vihlonnan hampaisiin. Esim. syöt karkkia päivän mittaan enemmän (suklaa ei aiheuta mitään, mutta jotkut karkit), niin seuraavana päivänä ihan järkyttävä vihlonta kaikissa hampaissa. Ei pysty harjaamaan eikä syömään mitään. Poskihampaiden purupinnat siis lähinnä hellinnä. Saman aiheuttaa alkoholijuomat runsaammin käytettynä (en tiedä onko alkoholi vai sokeri syynä), mutta huomattavasti pahempana. Esim. ryyppäät illalla niin pariin seuraavaan päivään ei tee mieli viedä hammasharjaa lähellekään hampaita. Sitten kun lievittää niin ei mitään ongelmaa enää. Ilmiötä jatkunut parin vuoden ajan.

  Ja mitä mahtaa seurata paikkaamattomista rei'istä? Koko hammas mätänee? Pari potentiaalista taitaa taas löytyä, nämäkin tulee esille juuri em. aineiden nauttimisen jälkeen. Hampaita harjatessa huomaa että vihloo niistä kohdista. Huomattavaa tosin on, että normaalitilanteessa hampaissa ei tunnu mitään, ei edes näiden mahdollisten reikien kohdalla. Onko ne reikiä siis ollenkaan? Kaikkia ruokia voi syödä ihan normaalisti ja harjatessa ei tunnu miltään. Muutama reikä tosiaan on paikattu tässä ehkä reilu vuosi sitten, mutta nämä uudet on kyllä eri kohdissa jos nyt reikiä edes ovat. Ei viitsisi millään uudestaan mennä, kun ei nämä normaalisti haittaa mitään.
   
 14. alternative_nickname

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  168
  Aikoinaan laittoivat samasta syystä itselleni muutaman ja vuosien kuluessa ovat irtoilleet. Ei ne tosin värjääntynyt.
   
 15. NPD

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  1 561
  poistoksi
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2016
 16. alternative_nickname

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  168
  Lopputulos oli oikein mainio etenkin hintaansa nähden (muutamia kymppejä?). Yläetuhampaisiin ja kulmahampaisiin niitä taidettiin laitella ienrajoihin, eli vain vauriokohtiin. Taisin liioitella tuota irtoilua, nyt kolmen-neljän vuoden jälkeen osasta alkaa se vanha vaurio pilkottaa, muttei siis mitenkään ole kopsahdellut irti näkkäriä järsiessä. :-)
   
 17. Makee

  Rekisteröitynyt:
  19.11.1999
  Viestejä:
  36
  Helpoimmat sijoitukset mitä hampaistoon voi tehdä on ostaa sähköhammasharja ja hammasväliharjoja.

  Sähköhammasharjalla pitää vaan opetella harjaamaan uudella tavalla, eli yksi hammas kerrallaan (2sec.) ja 45asteen kulma kohtisuoraan hampaan ja ikenen rajaa kohden. Sähköhammasharjan käytöstä on ihan tieteellisiä tutkimuksia jossa todetaan puhdistuksen olevan huomattavasti tehokkaampaa käsiharjaan verrattuna. Lisänä sähköhammasharjalla on helpompi välttyä liian kovalta paineelta joka ennen pitkää saa ikenet vetäytymään, hammassementin paljastumaan ja harjausvaurioiden synnyn joka johtaa kylmänarkuuteen ja vihlontaan johon ei kunnollisia hoitoja ole. Sähköhammasharjalla hampaat tuntuvat usealla heti ensimmäisten kertojen jälkeen puhtaammilta ja hammaskiven muodostus hidastuu.

  Kun hampaat on pesty sähköhammasharjalla kannattaa fluori jättää osa fluorista suuhun ja käyttää esim. TePe hammasväliharjoja http://www.hammasvaline.fi/files/799/414/TePe_idb_original.jpg niin että niillä käy kerran/kaksi joka hammasvälissä.Hammasväliharjoilla saadaan fluoria hammasväleihin ja vielä ehkä jopa tärkeämpänä jos parodontiittia ajatellaan niin saadaan happea kuljetettua paikkaan jossa anaerobiset (happea sietämättömät) bakteerit viihtyvät. Hammasväliharjat ovat ylivoimaisia verrattuna hammaslankaan taka-alueella, koska hampaiden pinnat hammasväleissä on ylhäältäpäin katsottuna hieman u:n muotoiset joten hammaslanka ei niin selkeästi osu hampaan joka kohtaan. Lisänä harjakset käyvät hieman ikenen alla joka sekoittaa bakteerien biofilmiä.
  Se on fakta että kun hammasvälihajoja aletaan käyttämään ikenet vuotavat verta. Tämä on merkki tulehduksesta ikenissä jolla on riski ennen pitkää edetä parodontiitiksi joka nakertaa hampaan kiinnityskudosta ja luuta pois. Pääsääntö on että jos kipua ei tunnu niin käytät hammasväliharjoja oikein! Verentulo ja tulehdus loppuu kyllä muutaman viikon käytän jälkeen ja ikenien värikin muuttuu enemmän vaaleanpunaiseksi terveemmäksi ikeneksi.
  Itse tulee hammasväliharjoista tullut rutiini joka illaksi joka lisää hampaiden harjaukseen kulutettua aikaa noin 1min. Yhtä harjaa voi käyttää niin kauan kun harjaksia on kiinni.

  Monet suun sairaudet ovat petollisia siitä ettei kipua tunne, etenkin jos ongelmat etenevät hitaasti (ts. suuta hoidetaan jonkun verran). Kannattaa ymmärtää että kun hammas paikataan niin etenkin muovin kanssa paikan elinikä on noin 5-10 vuotta (ja huonosti hoidetussa suussa vielä vähemmän). Aina kun paikka vaihdetaan uuteen porataan hammasta lisää. Kun hammasta on samasta kohtaa paikattu useamman kerran joudutaan hammas juurihoitamaan, joka tarkottaa hampaan "tappamista". Tämä taas aloittaa hampaan haurastumisen joka jossain vaiheessa voi johtaa siihen että hammas murtuu juureen asti ja hammas menetetään.
   
 18. Makee

  Rekisteröitynyt:
  19.11.1999
  Viestejä:
  36

  Suosittelen suoraan säästämään keramiseen laminaattiin joka hyvin hoidettuna voi kestää kymmeniä vuosia. Muovi värjääntyy vuosien saatossa, jolloin sitä joudutaan korjailemaan ja tämän yhteydessä aina menetetään hammasta lisää ( eikä se alunperinkään ole esteettisesti yhtä hyvä). Eli pitkällä aikavälillä säästät laminaatin kanssa jos koet hampaan korjauksen tarpeelliseksi.
   
 19. Makee

  Rekisteröitynyt:
  19.11.1999
  Viestejä:
  36

  Oletko juonut paljon happamia juomia? Kuulostaisi siltä että hampaiden kiille on huuhtoutunut vuosien saatossa pois etenkin alahampaiden purupinnoilta (tämän huomaa kun katsoo alahampaita niin purupinta näyttää enemmänkin kulhomaiselta kun taas normaalihampaassa näkymä on enemmänkin auramainen syvä kuoppa). Kun kiille puuttuu niin ala paljastuu huokoinen dentiini. Dentiinissä on suoria aukkoja (tubuluksia) jotka ovat johtavat hampaan ytimeen. Happo (tai välillisesti sokeri josta bakteerit tekevät happoa) huuhtelee hampaan pinnan ja avaa nämä kanavat jolloin kaikki kylmä/hapan ja jopa ihan mekaaninen ärsytys tunnetaan vihlontana.

  Kun karies on päässyt kiilteen (muutaman millin paksuinen) läpi dentiiniin se ei enää kotihoidoin oikeen pysähdy. Jos hampaita hoidetaan niin karies etenee hitaasti ja hampaan ydin vetäytyy pikkuhiljaa kauemmaksi puolustusreaktiona. Kuitenkin jossain vaiheessa karies saavuttaa hampaan ytimen ja hammas joudutaan juurihoitamaan. Välillä tässäkään vaiheessa hampaassa ei ole kipua jolloin bakteeri pääsee kansoittamaan koko hampaan ytimen ja etenemään leukaluuhun. Leukaluuhun päästyään bakteerit voivat aiheuttaakkin jo yleistyviä oireita.
   
 20. Jauho_81

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2008
  Viestejä:
  360
 21. Rev7

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2006
  Viestejä:
  526
  Kyllähän sitä kokista jonkun verran uppoaa. Ehkä joku 1-2l/viikko, eli ei nyt kuitenkaan ihan jatkuvasti. Ja tätä tahtia jatkunut ehkä muutaman vuoden. Kahvia en juo. Hampaat on tullut tähän saakka harjattua kerran tai kaksi päivässä, nykyään aina kahdesti. Ja ikää tosiaan 20v, joten voidaanko puhua vuosien saatossa huuhtoutumisesta? En nyt näin amatöörinä kyllä osaa sanoa onko tuo hammas kulho vai aura, osa on pyöreämpiä kuin toiset, osa ihan kulmikkaita ja osassa jotain epämääräistä muhkuraa.

  Mitä suosittelisit että tekisin näille? Varsinaisesti ei elämistä haittaa, kun tuo vihlominen kyllä pysyy kurissa harjaamalla säännöllisesti. Alkoholia ja karkkiakin tulee harrastettua niin harvoin ettei nekään aiheuta varsinaista ongelmaa. Mutta toisaalta kun katselin tuota juurihoitoa, niin vaikutti sellaiselta operaatiolta johon en tässä hammaslääkärikammossa kyllä ilman pakkopaitaa varmaan menisi. Etenkään jos tuloksena on, että kaikki poskihampaat tuon käsittelyn saisivat. Eli kannattaako vaan harjata ahkerasti ja vetää fluoria naamaan ja mennä sitten hammaslääkärin pakeille jos/kun alkaa häiritsemään enemmän vai mennä suosiolla jo nyt tarkastamaan tilanne.
   
 22. Makee

  Rekisteröitynyt:
  19.11.1999
  Viestejä:
  36
  Jos tuut ongelman kanssa toimeen hyvin niin ei kannata tehdä muuta kun hieman kiinnittää huomiota ettei ongelma pahene. Kuulostaa siltä että pidemmälä ajalla kiille on hiljalleen liuennut pois, karkeasti sanoen olet saanut fluoria liian vähän suhteessa happoihin.
  Happamat juomat ovat pahimpia kiilteen kannalta. Normaalisti ruuan/sokerin happamuuteen suu kerkee reagoida eritämällä sylkeä ja suojelemalla hampaita kalvolla. Hapan juoma pääsee usein laimentumattoman osumaan juuri etenkin alatakahampaiden purupinnalle josta kiille kuluu suhteellisen nopeasti. Fluori suojaahapn vaikutuksia. Kun käytät fluoria (tabletteja/hammastahnaa) hampaat vahvistuvat mutta lisäksi limakalvot kerryttävät fluorikiteitä itseensä. Kun seuraavan kerran happoa tulee suuhun nämä limakalvossa olevat kiteet vapauttavat fluoria suuhun joka mahdollistaa hampaiden suojautumisen eroosiolta. Kun erittäin happamia juomia juodaan (kokis) niin happamuus saa aikaan koko suun kattavan happamuuden joka vie fluorit myös limakalvoilta.
  Jos happamia limuja juodaan kannattaa sen jälkeen ottaa fluoritabletti joka palauttaa fluorin määrän myös limakalvoissa jolloin hampaat pysyvät puolustautumaan. Tämä ei pitäisi hirveän paha lisä olla (maksimissaan pakkauksen yläraja).
   
 23. Rev7

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2006
  Viestejä:
  526
  Kiitos neuvoista, kokeillaan näillä mennä. Ilmeisesti hampaat oireilee jotenkin ekana ennen kuin suurempia vauroita tapahtuu? Eli ei ole vaaraa että sitten kun jaksan hammaslääkärille mennä niin sieltä tulee ilmoitus että kymmenkunta hammasta juurihoitoon.
   
 24. Euso

  Rekisteröitynyt:
  09.04.2008
  Viestejä:
  422
  Kannattaa myös pitää se yleissääntö mielessä, että heti syömisen jälkeen ei kannata hampaita harjata, varsinkaan jos on juonut/syönyt jotain hapanta. Hapan+hammasharja ei tee hyvää kiilteelle. Eli aina pitäisi se n. tunti odotella, jotta happohyökkäys asettuu. Purkkaa kannattaa tietty pureskella ruoan jälkeen.
   
 25. NPD

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2002
  Viestejä:
  1 561
  poistoksi
   
  Viimeksi muokattu: 08.12.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti