Murolääkärit: Hampaista huolehtiminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja yannara, 14.11.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 004
  Halkeamat voi muutenkin tarkoittaa automaattisesti juurihoitoa jos kävi huono tuuri.
   
 2. karkkipurkki

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2011
  Viestejä:
  540
  Kyseessä ei ole välttämättä mikään varsinainen halkeama. Pystysuorat halkeaman näköiset viivat etuhampaiden kiilteessä ovat ihan normaaleja:

  Craze Lines: Hairline Cracks In Your Front Teeth | Oral Answers
   
 3. Finadeon

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  490


  Kiitos, taitaa olla vaan tuollainen, ainakin samalta näyttää. Näyttää tosiaan siltä kuin koko hammas olisi halki.

  Ensimmäisessä linkin kuvassa oleva lohkeama, jossa alaetuhampaasta on pieni palanen lähtenyt reunasta pois, on samaa kokoluokkaa kuin tuo toisesta omasta hampaasta lähtenyt palanen.
   
 4. ilkka99

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2001
  Viestejä:
  2 196
  Onko kellään kokemuksia implanteista. Itsellä pitäisi kohta puoleen poistaa yksi poskihammas joka lohkesi juureen saakka. Nyt siinä on ollut väliaikainen paikka mutta poisto tuon kanssa on edessä. Tilalle pitäisi tietenkin saada implantti mutta mistä tuollainen kannattaa hankkia. Virossa olisi kai aika halpaa hoidattaa ja saisi vielä kela korvaukset mutta en tiedä yhtään mistä aloittaa tuon implantin kanssa.

  Edit: Unkarissa olisi kai todella halpaa mutta implantti vaatisi vähintään sen kaksi keikkaa
  http://www.implanttikeskus.fi/hinnasto.php
  Mikä on Legacy Implantti?
   
  Viimeksi muokattu: 26.02.2015
 5. SloBo

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2000
  Viestejä:
  1 029
  Hakeudu opiskelijaksi yliopistoon niin pääset YTHS:lle laitattamaan implantin mahdollisesti puoli-ilmaiseksi. Tosin en tiedä, onko tämä aina automaattisesti näin, mutta näin minulla kävi tällainen tuuri aikoinaan.

  Varaudu siihen, että joudut odottamaan ennen operaatiota leukaluun paranemista jopa viikkoja. Huonolla tuurilla leuassasi on liian vähän luuta, mihin porata, ja saatat tarvita luunsiirron leukaasi. Tällöin kyseessä on kertaluokkaa kalliimpi operaatio, eikä se onnistu ihan parillakaan reissulla.

  Implantointia varten tarvitaan myös suusta valokset, jotta hammasteknikko voi rakentaa sopivan proteesin. Tämäkin saattaa vaatia erillisen käynnin lääkärissä.

  Implantointi itsessään ei ole juuri isohkoa porauskeikkaa ihmeellisempi operaatio. En tiedä, tehdäänkö niin aina, mutta omani asensi hammaskirurgi leikkaussalissa (tai sitä muistuttavassa tilassa) vällyihin peiteltynä, minkä koin vähän liioitteluksi.

  Itse operaatiossa leukaluuhun porataan reikä, johon väännetään ruuvi oikeaan momenttiin. Parin viikon kuluttua ruuviin kiinnitetään kruunu. Touhu ei satu ollenkaan, kun pistetään kunnon puudutus. Kaiken varalta antoivat antibioottikuurin.

  Legacy on tavaramerkki.
   
 6. Pertti_Pasanen_Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2001
  Viestejä:
  3 332
  Multa on poistettu yksi poskihammas(ymmärtääkseni ensimmäinen poskihammas) mikä halkesi eikä siihen ole mitään tilalle laitettu eikä myöskään sille ole mitään tarvetta, kun hammaslääkärissä aikoinaan asiasta puhuttiin.
   
 7. ilkka99

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2001
  Viestejä:
  2 196
  Jos en laittaisi tuohon implanttia rupeaisi asia henkisesti syömään varmaan ajan kanssa. Tieto jo hampaan menettämisestä sai minut tolaltaan. Olen sen verran nuori vielä että näen tuon sijoituksena loppuelämään.

  Kiitos tästä infosta. Kirjoitan vaikkapa raportin tuosta implantin otosta tänne kunhan se tässä lähtee etenemään. Ystävän ystävä oli hankkimassa virosta implanttia ja kuulemma 500euroa oli hintaa - selvittelen tuota huomenna.
   
 8. Pertti_Pasanen_Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2001
  Viestejä:
  3 332
  Olin itse 25v silloin, kun tuo jouduttiin tekemään eli tuosta on 3v aikaa nyt. Eihän se tietenkään kivalta tuntunut, mutta kun se ei mitenkään ulospäin näy niin en asialle mitään viitsinyt tehdä eikä hammaslääkärinkään mielestä siinä olisi ollut mitään järkeä.

  Toki jos itsestä pahalta se tuntuu ja sillä implantilla saa paremman mielen niin miksei sitten sijoita siihen.
   
 9. leksor

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  182
  -
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2015
 10. Pertti_Pasanen_Spede

  Rekisteröitynyt:
  25.10.2001
  Viestejä:
  3 332
  Ei ne siellä näe yksityisten tietoja. Sun pitää pyytää omat tietosi mukaan sieltä yksityiseltä.
   
 11. leksor

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  182
  -
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2015
 12. TheConsul

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2012
  Viestejä:
  24
  Ja kiskon teko privaatissa about 360e... Ymmärrän jos raha on tiukalla ja haluaa säästää, mutta voi olla että nyt säästää väärässä paikassa. Ens viikolla kisko ois suussa.

  Disclaimerina sanottakoon että toki kiskon hinnoissa voi olla paikkakuntakohtaisia eroja mutta kyselee vaikka respasta paljonko maksaa perushammaslääkärin tekemänä.
   
 13. ripazka

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2009
  Viestejä:
  19
  Vinkkinä juurihoidetusta hampaasta jonka kanssa oli enemmän ja vähemmän ongelmia:

  Vasemmalla kuudennessa ylähampaassa oli reikä 2006, paikkasivat sen ihan asianmukaisesti. 2007 alkoi perus juuren tulehtumisen oireet. Aluksi pyörin yleislääkärillä kun en osannut kertoa mistä kipu tuli. Oletin sen olevan jossain vasemman posken ja korvan seudulla kun siellä tuntui kipua. Kärvistelin vuorokauden ja sitten alkoi tuo kuumalle herkkyys ja alkoi olla peli selvä. Yhteensä parin päivän ja yön jälkeen ensimmäisistä oireista pääsin hammaslääkärin penkille ja kertoi että juurihoito edessä ja tehdään samalta istumalta.

  Juurihoito itsessään ei tunnu missään, ajatus siitä on paljon pahempi kun itse toteutus. Juurihoidon jälkeen, puudutuksen lakattua hammaskipu oli täysin pois. Parin hoitokerran jälkeen oli hammas ns. valmis. Hammaslääkäri sanoi että hampaalla voi ajaa kahdesta vuodesta - loppuelämään. Hampaasta jäi paljon omaa, eli juurihoito oli sinänsä järki ratkaisu tähän tilanteeseen (ja onkin).

  Hammas toimi hyvin vuoteen 2012. Ainoana merkittävänä vinkkinä tulevista ongelmista oli se, että joskus hammas oireili hieman illalla. Eli aamulla hammas tuntui ihan omalta, samalta kuin kaikki muutkin, mutta illalla hammas tuntui (vaikea kuvailla) hieman siltä, kuin sillä olisi "tunto". Eli kun painoi kielellä hammasta, hammas tunsi kielen aiheuttaman paineen. Tämä ei ollut kipua missään tapauksessa, vain todella lievää paineen tunnetta. Tässä vaiheessa haluan sanoa, että jos kenelläkään on ed. mainittua tunnetta, menkää hammaslääkäriin ja mainitkaa asiasta! Kannattaa varmistaa ettei hammas korota. Juurihoidetun hampaan kanssa on vaikeampi sanoa puudutettuna, että tuntuuko se hyvältä vai pitääkö sitä vielä hioa, olkaa tämän kanssa todella tarkkoina!

  Vuonna 2012 yksi ilta hammas alkoi tuntea selvästi enemmän painetta. Syödessä tunsi hampaan kokoajan. Seuraavana aamuna tuo muuttui kivuksi. Menin hammaslääkäriin ja hammaslääkäri otti röntgenin ja kaikki näytti olevan kunnossa. Kipu oli melko voimakasta (2/5 - 3/5, verrattuna tulehtuneeseen juureen), säteili hieman hampaan ympäristöön. Hammaslääkäri huomasi, että edelliseen kruunuun oli jäänyt huokoinen kohta hampaiden väliin ja ien on ollut lievässä tulehdustilassa x-määrän aikaa (väli vuosi verta helposti lankaa käyttäessä), koska väliä ei saanut puhtaaksi, sinne jäi ruokaa. Hän korjasi koko kruunun ja todettiin, että on mahdollista, että hammas on myös korottanut vuodesta 2007 (eli siis ollut liian korkea ja ottanut suurimman osan purentavoimasta). Se jäi teoriaksi, mutta hammas jätettiin muita hieman lyhyemmäksi. Sain myös 2 kuuria, toinen oli penisilliiniä ja toinen oli hammaslääkärin mukaan "hevos antibioottikuuri", jonka alottaisin vain jos on pakko.

  Kipu paheni, tuli kuumetta ja ien turposi melkoisesti hampaan luota. Mitään "mätäpussia" ei tullut ikeniin, eikä märkää näkynyt. Otin hevoskuurin ensimmäisen napin illalla ja aamulla herätessäni oli kaikki vaivat pois kipuineen ja turvotuksineen. Se siitä.

  2014 otettiin röntgen hampaasta, juurien ympärillä ei näkynyt röntgenillä mitään. Missään vaiheessa illalla paineentuntemukset eivät loppuneet. Joskus ne tuntuivat enemmän, joskus ei ollenkaan.

  Nyt pari viikkoa sitten alkoi särkeä taas vasenta poskea. Menin hammaslääkäriin, röntgenillä näki että kahden juuren päässä oli tulehdusta. Toisen oli melko lievä, aivan siinä juuren kärjessä. Toinen oli edennyt jo pidemmälle. Hammas täytyi poistaa.

  Poisto vei sen 9min ja olen hel**tin tyytyväinen että se on nyt pois mun suusta. Ottaisin edelleenkin juurihoidon tarvittaessa, mutta jos moisia oireita olisi missään vaiheessa en miettisi hetkeäkään mitä sille tehtäisiin. Edelleen on epäselvää mistä tuo vuosien kirous johtui (alunalkaen tietysti siitä etten käynyt hammaslääkärissä tarpeeksi usein), mutten sellaista enää halua toiste.

  Pahoittelut pitkästä setistä. Toivottavasti on jollekin hyötyä edellisestä.
   
 14. Murhh

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  994
  ^
  Itselläni oireet hieman samanlaisia hampassa joka on juurihoidettu kymmenisen vuotta sitten, ja uudestaan juurihoidettu tänä vuonna oireiden takia. Tuntuu että itse hampaaseen koskee, vaikka se on juurihoidettu.
  Ei tulehdusta juuren päässä kuten sinulla, lääkäri epäilee A) juuren mikrohalkeamaa b) vaurioitunutta hermoa (ikenessä?)
  Nyt on panacod ja gabapentin 2 viikkoa, ja sen jälkeen selviää hampaan kohtalo. Poisto on viimeinen mahdollisuus koska kyseessä etuhammas. Ovat kai leikkaamassa ikenen auki, jotta selviää onko siellä juuressa halkeama.

  Noi lääkkeet kyllä auttoi kipuun kun ne sain, mutta aika nopeasti on teho vähentynyt.. Tai sitten siihen koskee vain enemmän.
   
 15. ripazka

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2009
  Viestejä:
  19
  Itsellänikään ei tosiaan näkynyt tulehdusta juuren päässä vielä viime vuonna eikä myöskään 2012 jolloin oli melkoiset oireet. Ikäviä vaivoja. Etuhampaissa on tietysti tuo esteettinen puoli lisäksi (tosin esim implantti joutunee lievemmälle rasitukselle etuhampaissa, sekä on halvempi).
   
 16. Murhh

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  994
  Aiemmin meni tuo lause ohi. Juuri tuollaista se minullakin on, iltaisin kipu on kaikista huomattavin. Joskus koskee enemmän, joskus vähemmän. Jostain syystä myös huonot yöunet pahentaa mulla tuota kipua.

  Hammaslääkärini sanoi, että myös ilmanpaine voi vaikuttaa juurihoidetussa hampaassa kipuun ja vähän samanlaista havaintoa itselläkin. Heinäkuussa oli kovia ilmanpaineen vaihteluita ja juuri noihin aikoihin särki ajoittain niin perhanasti.

  Hyvin mystisiä oireita. Niin, ja onhan tuolla hampaan sisällä yli 10 vuotta sitten katkennut juurihoitoneula, semmoinen ~1 millin pätkä.
   
 17. Varium

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2015
  Viestejä:
  13
  Muutama päivää sitten alkoi hampaiden särky ja kävin edellisenä aamuna näyttämässä, lääkäri otti röntgenet ja tutki hampaat mutta ei löytänyt mitään vikaan, meinasi, että voi johtua yöllisestä narskuttelusta ja vähän viilasi alahampaita. Onko kuinka monella ollut sama ongelma ja auttoiko kiskot? Varsinkin mukava kuulla onnistuko @leksor saamaan kiskonsa?
   
 18. ripazka

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2009
  Viestejä:
  19
  Voisi kuvitella, että siellä on alkavaa tulehdusta, toiv. saat kuntoon! Ei tollasen kanssa kannata elää omasta mielestäni, voi vaikuttaa yleisterveyteenkin jos siellä muhii jatkuvasti ja pääsevät verenkiertoon vuosien ajan.
   
 19. leksor

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2012
  Viestejä:
  182
  -
   
  Viimeksi muokattu: 27.11.2015
 20. Murhh

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  994
  Oli alkuviikosta uusi aika, ja, koska kipua ei viikkoon ole juuri ollut, hammaslääkärin ratkaisu oli että syön toisenkin kuurin hermokipulääkkeitä ja sitten 3kk päästä röntgeniin jossa katsotaan onko juuriin ilmestynyt näkyviä halkeamia. Ei tule onnistumaan, alkaa näköjään taas hammasta särkemään lääkkeistä huolimatta. Pitänee nyt viikonloppu seurata tilannetta ja alkuviikosta soitella takaisin ja vaatia että asialle tehdään jotain heti.

  Ennen oli ongelmana liian paskat lääkkeet kipuun, ja nyt on ongelmana hoidon korvaaminen vahvoilla lääkkeillä..
   
  Viimeksi muokattu: 03.09.2015
 21. Murhh

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  994
  Kenelläkään kokemusta hampaan "haamukivusta" tai yleisestikin hyvin pitkäksi venyneistä diagnooseista ja hoitoprosesseista?
  Aiemmin juurihoidettuun hampaaseen on koskenut pitkään eikä siitä, tai viereisistä hampaista, ole löydetty vikaa. Resektio tehtiin, ja lopulta kivun käytyä sietämättömäksi päätin poistattaa hampaan viikko sitten.

  No nyt sitä särkee taas, vaikka hammasta ei edes ole. Kipu on täsmälleen samanlaista kuin aiemmin.
  Päivystyksessä kävin, ja laittoivat poistoreikään jotain hoitavaa ainetta jolla ei kuitenkaan ole vaikutusta.
  Gabapentiniä olen syönyt pitkään, jonka lääkärin mukaan pitäisi auttaa tuon tyyppiseen kipuun, mutta ei sillä juuri mitään vaikutusta ole. Lisäksi on triptyliä, joka ei myöskään toimi.
  Lääkkeistä päätellen ilmeisesti epäilevät että vika on hermostossa, mutta eivät nämä vaan toimi.

  Tramadolia yritän saada kun saan yhteyden lääkäriin. Vielä en ole varsinaisesti mitään lääkkeitä pyytänyt, vaan mennyt lääkärin suositusten mukaan, mutta aivan naurettavaa touhuahan tuo tuntuu olevan kun lääkärin ratkaisuna toimimattomaan lääkkeeseen on lisätä sen toimimattoman lääkkeen annosta.

  Alkaa vaihtoehdot käydä vähiin, missäköhän lienee ongelma? Päivä päivältä lähemmäksi hermoromahdusta..
   
 22. rp::

  Rekisteröitynyt:
  20.05.2009
  Viestejä:
  1 431
  Aikaistaisin tuota röntgenkuvausta, sieltä luulisi näkyvän onko alueella muita tulehduksia tai esim. leukaluuhun levinnyttä luumätää tms.
   
 23. Murhh

  Rekisteröitynyt:
  30.03.2012
  Viestejä:
  994
  Aikaistin sitä jo ja se tehtiin. Se oli siis joku tarkkuusröntgeni, eikä vikaa löytynyt. Hampaan poistoon päädyttiin sen jälkeen, koska tilanne kävi sietämättömäksi.
  Niin, ja doximyciniä myös syönyt 2-3 viikkoa koska tulehdustakin epäiltiin, ei vaikutusta.

  Yhteensä tuota aluetta on kuvattu jo ~10 kertaa röntgeneillä.
   
 24. ryon

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2003
  Viestejä:
  147
  Oikean takahampaan takana alhaalla ienpatti oli tulehtunut ja kipeä johon määrättiin antibioottikuuri V-Pen Mega yhdeksi viikoksi sekä lisäksi suuvettä ientulehdukseen (Gum Paroex). Kuurin loputtua etuhampaat värjäytyi alhaalta suhteellisen vahvasti ruskeaksi ja hampaiden kielenpuolelta ovat täysin läpeensä ruskeat sekä raskaan plakin peitossa mikä ei tunnu lähtevän hammasharjalla mitenkään. Ksylitolia aloin lisäksi syömään.

  Ennen ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia värjäytymisen suhteen ja kahviakin mene vain kaksi pientä kuppia päivässä (jos sitäkään). Johtuikohan tämä vahva värjäytyminen jotenkin antibiooteista, suuvedestä tai ksylitolista? Ksylitolin syönninhän pitäisi muuttaa suun bakteerikantaa vähemmän kariesta aiheuttavaan suuntaan mutta asiasta ei paljoa hyötyä ole jos noin rankasti menee hampaat värjäytymään. Mitään muita elintapoja en ole muuttanut. Oliskohan asiasta syytä konsultoida lääkäriä? Ajat on varattuna sekä hammaslääkäriin & suuhygienistille mutta niihin on yli kuukausi aikaa.
   
 25. teekoohoo

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2009
  Viestejä:
  136
  ... --- ...
   
  Viimeksi muokattu: 06.01.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti