Murolääkärit: Hampaista huolehtiminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja yannara, 14.11.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. HertsiPee

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2004
  Viestejä:
  714
  Käy teettämässä kunnon kisko ja pian. Itse viivyttelin kiskon hankinnassa liian kauan ja niinpä narskuttelun takia yksi hammas lohkesi niin pahasti että se piti poistaa kokonaan, prkl...
  Nyt on kunnon kisko enkä osaisi enää nukkua ilman sitä.
   
 2. 612378

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2014
  Viestejä:
  1 001
  Itse en ottaisi fluoria sisäisesti kuitenkaan. Riittää noi tahnat ja suuvedet.
   
 3. niko.m

  Rekisteröitynyt:
  31.03.2013
  Viestejä:
  1 179
  Koitin joskus samaa. Rahaa meni yli 200€ reilussa puolessa vuodessa ilman että yhtään oikeasti pysyvää toimenpidettä olisi tehty, oli väliaikaisia paikkoja, niiden vaihtoja, röntgenkuvauksia, hammaskiven poistoja, puhdistuksia, jne. Muutin töihin toiselle paikkakunnalle ja sama rumba olisi lähtenyt alusta. Nyt menen aina vain kiireellisen varauksen kautta kun rupeaa särkemään. Vituttaa se saatanan pikkuinen näpertely kun mitään valmista ei tule jos juoksee tuolla normaalisti. Ilmeisesti tavoitteena on että hoidetaan kaikkia vähän, mutta huonosti, jolloin tilastot näyttävät paremmilta. Jotenkin veikkaisi jonon lähtevän myöhemmin lyhentymään jos hoidettaisiin vähän paremmin noita kuntoon eikä jätettäisi aina puolitiehen.
   
 4. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 770
  Ok.

  Täytyy myöntää, että itsellä tuo alku oli todella tuskaista kun oikeaa, osaavaa lääkäriä ei tuntunut löytyvän. Esimerkkinä, että ensimmäinen lääkäri ei puhunut sitten sanaakaan suomenkieltä (tai esim. englantia) vaan oli pakko yrittää tulkata hoitajan kautta, joka oli ilmeisesti siihen mutinaan tottunut, että auttavasti tajusi. Tämä oli siis joku latinoperäinen. Sitten kun se "oikea" löytyi niin jonkinlainen hoitosuhteen muodostuminenkin oli mahdollista. Lopputulokseen olen tyytyväinen enkä koe menettääni muuta kuin ehkä sitten siinä kuuluisassa palvelun laadussa. Hintaa ei nyt voi mitenkään verrata, olisi varmasti pitkälle yli tonnin pulittaa samasta työstä.
   
 5. Akiih

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2014
  Viestejä:
  465
  Noniin, tuli käytyä taas hammaslääkärissä ja yksi reikä ja monia reiänalkuja oli. Menee kyllä järki.. Ikää se 14, pesen hampaat päivittäin 2krt (aamu ja ilta) ja silti tulee reikä, menee yli hilseen. Joskus joku hammaslääkäri sanonut, että joidenkin hampaat ovat vain "heikompia", ja osa syy tähän voisi olla etten 2.-3. luokalla (tai joskus tuolloin) pessyt hampaita, jolloin tais mennä aikas huonoon kuntoon.

  Karkkia tai leivonnaisia syön about 2krt viikossa, vaihtelee. Kummiskin usein miten joka perjantai yksi jumbokarkkipussi :rolleyes: <- Toki tuokin kaikki pitäisi kai sitten lopettaa. Limsaa ja mehua ei tule juotua kuin muutaman kerran vuodessa, lähinnä juhlissa. En tosiaan käytä mitään muutakun hampaiden pesua, en hammaslankaa, suuvettä jne.

  Joten miten saisin asiaa parannettua, että ei niitä reikiä tulevaisuudessa tulisi..? Auttaako hammaslanka paljonkin, tarvinko jotain voimakkaampaa hammastahnaa, yms? Toki jotain aika voimakastakin tahnaa tullut käytettyä, mutta ärsytti etuhuulta ihan perkuleesti. Tällä hetkellä jotain Elmexin vihlomisen estävää käytössä. Harmittaa kun en nyt tiedä missä paikassa se reikä on (ei maininnut), niin en voi etukäteen miettiä otanko ilman puudutusta vai en. No joo, apua kaivataan!
   
 6. jäinen maiden

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2014
  Viestejä:
  1 478
  Siis imeskeltäviä tabuja. Vai kieltäydytkö purkastakin tuolla syyllä ?
   
 7. 612378

  Rekisteröitynyt:
  02.04.2014
  Viestejä:
  1 001
  Fluoripurkkaa en syö myöskään vaan ksylitolpurkkaa.

  Fluorihan on melko myrkyllinen aine sisäisesti nautittuna. Joillain alueilla Suomessakin on juomavedessä kohtuu paljon fluoria. Lisäksi teessä on fluoria. Teetä kyllä juon. :)
   
 8. jäinen maiden

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2014
  Viestejä:
  1 478
  Niinhän se olikin.
   
 9. TuuSaR

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2000
  Viestejä:
  3 597
  Apteekista fluori-imeskelytabuja ja varmistat sen kalsiumin saannin. Älä jynssää liian rajusti niitä hampaita.
   
 10. yyri

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2007
  Viestejä:
  4 701
  Onko juurihoito poskihampaaseen kuinka iso projekti? Kävin tänään paikkauttamassa hampaan joka ei ole ollut kipeä, muuten kun ihan joskus kylmänarka. Aika ison paikan ne siihen joutui laittamaan ja lähelle hermoa, ja sanoi että jos kipeytyy niin juurihoito pitää tehdä. Mitkähän on ns. mahikset että tuohon joutuu?

  Ja yllättäen tätä ennen olin vuoden jonossa hammaslääkärille, tainnut tuona aikana isontua tuo reikä.
   
 11. jaskajoku2

  Rekisteröitynyt:
  19.02.2012
  Viestejä:
  1 210
  En tiedä miten hammaslääkärin palvelut toimivat julkisella puolella, mutta sellainen henkilö kuin suuhygienisti on yleensä käytettävissä - hän siis puhdistaa hampaat ja antaa hyvät ohjeet hampaiden hoidosta.

  Jos kerran vuodessa käy hammaslääkärillä ja suuhygienistillä ja noudattaa heidän antamiaan ohjeita, niin hampaiden pitäisi pysyä kunnossa ja tilanteen eteneminen tulee seurattua.

  Perinteiset hammaslääkärit saattava olla sellaisia että eivät hirveästi neuvo ja kerro hampaiden hoidosta ja heidän suorittamansa hampaiden puhdistuskin voi olla huonompi kuin suuhygienistin, joita on ilmeisesti vasta ollut enemmän käytettävissä n. 10 vuoden ajan?

  Hammaslääkäriltä saa lähetteen suuhyhienistille, tai ajan voi varata itsekin.

  Jos julkiselta puolelta ei kyseistä palvelua löydy, niin yksityisillä hammaslääkäriasemilla löytyy varmasti ja maksaa 40-100 euroa käynniltä - kelakorvausta saa jos lähete on hammaslääkäriltä, muuten joutuu maksamaan koko summan omasta pussistaan. (koululaisilla ilmaista julkisella puolella)

  Eli lyhyesti: suosittelisin käyntiä suuhygienistillä ja ostamaan hänen suosittelemansa hammasharjat ja hammaslangat.
   
 12. Felita

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2009
  Viestejä:
  853
  Mulla kävi reilu viisi vuotta sitten juuri noin. Vuoden alussa korjattiin paikkaamalla eräs reikä, jota ei oltu huomattu edellisessä tarkastuksessa ja elokuulla hammas varoittamatta jysähti juurihoitokuntoon.

  Ei se nyt projektina mitenkään varsinaisen iso tai hermoja repivä ollut - ainakaan oman mittapuuni mukaan. Kolme kertaa piti käydä kuukauden välein rassauttamassa.

  Edit: Taitaa osa suht positiivisista muistikuvista operaatioon liittyen johtua muuten siitä, että sen ekan päivystyskeikan jälkeen se h*lvetillinen kipu helpotti aika nopeasti eikä ole sittemmin palannut :)
   
 13. Ernomies

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2000
  Viestejä:
  2 324
  Mulla oli viimeinen kunnallinen käynti sellainen että todettiin pienenpieni halkeama/reikä jota varten annettiin "paikkausaika" kolmen kuukauden päähän. Miksi ei hoidettu samalla kertaa? Muutenkin vitutti se meininki siellä, puhelimessa kysellään "onko varmasti kipeä?". Lakisääteinen palvelu joka on päätetty hoitaa niin huonosti että ihmiset pysyisivät poissa. Vähän kuin terveyskeskus.
   
 14. yyri

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2007
  Viestejä:
  4 701
  Mietin vaan että kuinkahan nopeasti tämä alkaa oireilemaan jos se tuohon juurihoitokuntoon menee. Noh, ainakin sen huomaa :mad:
   
 15. Felita

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2009
  Viestejä:
  853
  Joo, harvemmin tuo jää huomaamatta.

  Itselläni tosiaan meni se puolisen vuotta siitä, kun lääkäri oli varoittanut, että "tuli aika syvä paikka, saattaa oireilla tulevaisuudessa"
   
 16. yyri

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2007
  Viestejä:
  4 701
  Mistähän tuo sitten johtuu, paikka alkaa painamaan hermoa?

  En tiedä sitten noista aiemmista paikoista, kolme poskihammasta oikealta puolelta paikattu ja aina niissäkin poratessa vihloi, että kai nekin aika syviä on ollut.

  Siinä olisikin rahareikä jollekkin kun keksisi keinon tappaa tuo karies bakteeri ja ettei se tule takaisin. Tietty, voihan siihen mutatoitua joku pahempikin tilalle.
   
 17. Felita

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2009
  Viestejä:
  853
  Kyllä se ainakin minulla oli ihan bakteerin aiheuttama pulpiitti. Kun tarpeeksi syvään poraa, niin bakteereille voi löytyä kulkureitti hammasytimeen tekemään tuhojaan.

  Kyllähän sitä hammasta poratessa yleensä vihloo, vaikka ei naarmutettaisi kuin vähän kiillettä - sitten kun osuu puuduttamattomaan hermoon, niin siinä vaiheessa ei tarvitse enää itse arvailla, ollaanko porattu syvälle.

  Oikeastaan ainoa mitä voit tehdä on toivoa, että hammas ei menisi tulevaisuudessa pulpiittiin ja unohtaa koko asia. Turha sitä on sen kummemmin murehtia, kun asialle ei varsinaisesti mitään voi tehdä - suuhygieniasta tietysti kannattaa pitää ihan muidenkin syiden takia huolta.
   
 18. ykkosnyrkki

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2008
  Viestejä:
  81
  Jos hammaslääkäri sanoo että piti tehdä syvä paikka, niin se tarkoittaa sitä että karies on edennyt lähelle pulpaa eli sitä onteloa missä hermot ja verisuonet majailee. Poralla ei voi loppuun asti kariesta siitä poistaa koska siinä on vaara että pora menee läpi ja se on automaattijuurihoito. Siihen päälle laitetaan lääkepaikka, joka on erittäin emäksinen aine ja annetaan olla puolisen vuotta, jolla pyritään saamaan pulpaonteloa kutistumaan ja kasvattamaan kyseiseen kohtaan paksumpi seinämä. Siitä voidaan sitten raapia karies kokonaan pois ilman että seinämä menee rikki.

  Joskus tosiaan seinämä ei muodostu niin nopeasti kun bakteeri etenee ja sinne pulpaonteloon kun bakteeri menee niin silloin yleensä sattuu. Ja sattuu aika paljon.

  Juurihoito ei sen ihmeellisempää ole poskihampaaseen kuin mihinkään muualle, siellä on vain useampi kanava rassattavana.
   
 19. villekille

  Rekisteröitynyt:
  13.02.2013
  Viestejä:
  313
  Kannattaa ehkäpä käydä laserlaitetta käyttävän hammaslääkärin luona jos poraamistarvetta on, ainakin mainospuheiden mukaan tuo puree juuri siihen vaurioituneeseen kudokseen eli sillä saa puhdistettua mikrobien heikentämän hammaskudoksen pois mutta menettää minimaalisesti tervettä kudosta.
   
 20. Tommi_82

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  3 308
  Viime hammaslääkäri käynnistä alkaa olla aikaa se 6 vuotta, nyt on alkanut ajoittain vihloa kulmahammasta... Hirvittää jo valmiiksi se lasku minkä lääkäri kirjoittaa kun laittaa koko kuuden vuoden hommat kuntoon :/
  Olisi se niin helppoa kun saisi aikaiseksi käytyä vaikka kerran vuoteen tarkastuttamassa paikat...
   
 21. WeirdBastard

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2001
  Viestejä:
  208
  Täälläkin on hyvin samanlainen tapaus kuin edellisellä kirjoittajalla, mutta se oli poskihammas mikä alkoi vihlomaan viime viikolla. (Sen saa pidettyä kuitenkin vielä aisoissa kunhan vain varon juodessa ja syödessä leuan sitä puolta..) Samasta hampaasta oli lohjennut yksi pala pois kai jo joskus viime vuoden puolella, mutta sitä alkoi koskemaan vasta viime torstaina tai perjantaina, joten en ollut viitsinyt ottaa yhteyttä hammaslääkäriin ennen tätä päivää.

  Vuoron sain joulukuulle, mutta en odota sitä rääkkiä kovinkaan suurella innolla, koska edellisestä kerrastakin jäi aika kivuliaat muistot. Silloin oli juurihoitoakin yhdessä hampaassa.
  Pitkien hoitovälien takia moni pienempi vika saattaa kehittyä pahemmaksikin, mutta olen vihannut hammaskaluston ronkkimista niin paljon jo lapsesta saakka, joten en ole ikinä mennyt sinne kuin viimeisessä hädässä. En ole muutenkaan pitänyt lääkärissä käymisestä, oli vaiva sitten mikä vaan.

  Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis.. :rolleyes:
   
 22. zyge

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2004
  Viestejä:
  418
  Minulta poistettiin yläviisauden hammas torstaina. Poski ei turvonnut eikä särkyä ja verenvuotokin loppui miltei samana päivänä. Ien hieman vaalea/harmaa poistetun hampaan kohdalta. Onko normaalia vai onko syytä aloittaa antibioottikuuri?
   
 23. ykkosnyrkki

  Rekisteröitynyt:
  10.10.2008
  Viestejä:
  81
  Normaalia.
   
 24. Finadeon

  Rekisteröitynyt:
  22.12.2004
  Viestejä:
  490
  Lohkesi toisesta yläetuhampaasta alareunasta pieni palanen, samasta hampaasta on alakulmasta n. 10 vuotta sitten lohjennut vielä pienempi pala. Tämä uudempi lohjennut pala ei sekään ole kuin sen verran iso, että juuri huomaa ja tuntee kielellä. Lisäksi huomasin viereisessä yläetuhampaassa pystysuuntaisen viivan keskellä hammasta, joka näyttää halkeamalta. Ei tunnu kielellä. Ei kipuja, ehkä jonkinlaisia tuntemuksia molemmissa hampaissa ajoittain, mutta ei mitään jatkuvaa eikä vakavaa.

  Tekeekös ne hammaslääkärissä tällaisille mitään, että kannattaisi sinne aikaa varata? Tarkastuksessa käyty viimeksi 6kk sitten, eikä silloin ollut mitään ongelmia. Voihan sinne soittaa maanantaina ja kysyä, mutta olisko täällä asiantuntijoita?
   
 25. Randomizer

  Rekisteröitynyt:
  20.02.2004
  Viestejä:
  5 883
  Kannattaa mennä ennenkuin halkeama (reikiytyvät helposti) etenee kunnon reiäksi ja sitten se onkin juurihoito. Tekevät kyllä paikan siihen halkeaman kohdalle. Kesällä revitty n. 7v sitten juurihoidettu hammas pois kun oli tulehtunut uudestaan. Nyt taas on hieman routinut tuo toinenkin juurihoidettu hammas joten eiköhän sekin lähde. :/ Mulla on ainakin juurihoidot olleet melko paskalla ennusteella ja ovatkin routineet ennemmin tai myöhemmin. Suomessa ilmeisesti noita ei kunnolla osaa tehdä kuin juurihoitoihin erikoistuneet yksityiset lääkärit, ja sehän maksaa se.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti