Miten kämppä viileämmäksi?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Tarman, 21.06.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Nyt on tuulettimetkin joka kaupasta koko maasta loppu. Suomessa tosiaan kuluttaja on se jonka pitää varautua ennakolta kaikkeen kun maahantuoja- ja jakeluporras eivät viitsi. Luulisi ettei tule kellekään yllätyksenä että Suomessakin on hellettä. Ei tästä kovin monta vuotta ole niin ole niin oli pitempikin helleputki kuin nyt. Jos minä vastaisin niin antaisin näiden kodinkoneliikkeiden logistiikasta ja hankinnasta vastaaville potkut. Nykyään on ties minkälaista ennustemallia kysyntään varmaan saatavilla. Nyt menee paljon katetta hukkaan.
   
 2. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kyllä muroraati tietää taas asiat paremmin :D

  Ihan oikeastiko uskot, että S-ketju, K-ketju, Gigantti, Power tai Verkkokauppa.com ei pyri maksimoimaan tuottoja ja sinä "ulkopuolisena" osaisit heittämällä parantaa heidän varastonhallinnan ja katteet paremmiksi? Miksi et heti pirauta jollekin heistä ja tarjoa osaamistasi. "Pörssiyhtiönä" esimerkiksi verkkis saattaisi maksaa osaamisestasi ruhtinaallisesti.
   
 3. skoskine

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2016
  Viestejä:
  74
  Laskin tehontarpeen Helsingin asuinkerrostalojen jäähdyttämiseen asteella vuorokaudessa. Tulos oli se, ettei
  ilmalämpöpumppu ole järkevä tapa jäähdyttää betonikerrostaloja. Tai ainakin tehon tarve on melkoinen (160MW) verrattuna Hanasaaren voimalaitoksen tehontuottoon. Kokeilen samalla Google docsia ja julkaisutoimintoa. Laskin siksi ensin teholla 3kw, koska halusin tietää kauan yhden talon jäähdytys asteella kestää yhdellä ilpillä.

  shiittii

  e: ei nyt ihan täydellisesti toimi, mutta jotenkin, neliöt on kertomerkkejä. Ja tiedän ettei ilp jäähdytys teho ole sama kuin ottoteho, mutta tässä ei ole huomioitu mitään tehohäviöitä, siirto, ympäristö, ihminen, joten eiköhän se ole kuitenkin aika lähellä. Jos vaan ottoteho niin sitten noin 100 MW mutulla.
  Helenin kaukojäähdytys jutusta saa paremman arvion.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2018
 4. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Äkkiähän tässä laskeskelee että näillä helteillä myisi viikossa-parissa muutaman tuhat Kiinasta tuotua 50e tuuletinta joissa sanotaan vaikka 10e katetta. Parissa viikossa heittävät muutaman kymmenen-satatonnia menemään mutta ehkä pörssiyhtiöinä on varaa. Lisäksi vielä että kympin kate voi olla varovainen arvio. Nopealla toimituksella 1-2pv postissa luvattuna ostajia olisi jonoksi asti. Nyt sen sijaan viikkokaupalla myydään eioota. Puoli miljoonaa harakoille? Sen sijaan että olisi ennustanut kysynnän paremmin ja vaikka riskinä olisikin osan tuulettimien jääminen varastoon kylmänä kesänä eivät ne vuodessa malleina vanhene vaan ovat tulevaisuudessakin ihan kuranttia myytävää. Varastokustannukset vaikka pois niin jäähän tosta yhtälöstä paljon voittoa. Ei tosiaan optimointi Suomessa toimivilla firmoilla toimi. Samaan aikaan Saksalainen Trotec puskee Taloussanomien artikkelin (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005769992.html) mukaan tuhansia ilmastointilaitteita Keski-Eurooppaan asiakkaille ja suomalaisillekin toimittavat satoja kun Suomessa toimivat eivät pysty vastaamaan kysyntään vaan heittävät mieluummin katteensa menemään. Oi aikoja oi tapoja. Nykyään kun on tietokoneoptimoidut mallit joilla ei luulisi olevan vaikea optimoida. Itsekin niitä opiskeluaikoina testasin.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2018
 5. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Ja kuinka nopeasti saat sieltä Kiinasta pari kontillista tavaraa hyllyyn? Tilaat kun helteet alkaa ja tavara sulla, kun toppatakkia kaivetaan esille. Sit tulee pari kesää putkeen kuten edeltävät kesät ja kukaan ei kysele tuuletinta. Vitun fiksua varastonhallintaa ja joku toinen tuote vuorostaan tarvitsisi tilaa.

  Meinaat siis tosissasi, että he eivät haluaisi myydä ja vastata kysyntään vai mikä pointti näillä avautumisilla?
   
 6. lolleropallero

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Viestejä:
  1 148
  Ei se nyt vain mene niin, että tavaraa ostetaan varastoon ns. ”vitusti” ja katsotaan sitten miten käy; jos jää 70% myymättä niin myydään seuraavana vuonna uudestaan. Liian hidas varastonkierto ja liian suuri varastoarvo heikentävät yrityksen tulosta.
  Viime kesänä ei tainnut olla ainuttakaan hellepäivää. Nyt olisi sitten jotain sammakkoa nuolemalla pitänyt osata ennustaa, että hellejakso kestää tyyliin kolme kuukautta putkeen? Voin sanoa, että se varasto-/logistiikka-/ostopäällikkö ei olisi tammikuussa jatkanut työssään, jos olisi tilannut kesäksi moninkertaisen määrän tuulettimia. Ihan vain siksi, että tällaiset kesät ovat toistaiseksi vielä tilastollisia harvinaisuuksia.
   
 7. JQI

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  14
  Onko kokemuksia tästä verkkokaupan omasta mallista Strome 9m? https://www.verkkokauppa.com/fi/product/40884/hmxmv/Strome-9M-siirrettava-ilmastointilaite-9000-BTU - Epäilyttää, että olisiko tuo 9000 btu riittävä yksiöön. Neliöitä on 35 ilman saunaa. Halvalla saisi ensi kevääksi toimitettuna.

  Toisena vaihtoehtona on ostaa 12000 btu, mutta sitten puhutaan n. 600 euron laitteesta. Esim. https://www.verkkokauppa.com/fi/pro...ux-ChillFlex-Pro-EXP34U338HW-ilmastointilaite

  Se on varma asia, että ei enää ikinä samanlaista kesää. 28 astetta on liikaa makkarissa. Ensi kesäksi pitää hankkia jokin laite hyvissä ajoin.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2018
 8. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Mitä äkkiä katsoin, niin junarahti Kiinasta kolme viikkoa ja laivalla 6-8 viikkoa. Siihen kun vielä päälle todennäköinen odotusaika, niin kyllähän sitä nyt fiksumpi myyntimies myisi jo tuhansia tuulettimia ja laitteistoja nopealla reagoinnilla. Ei muuta kuin tilaamaan, varastothan on meillä ilmaisia ja niihin mahtuu ihan niin paljon tavaraa kuin tarve, eikä sidottu pääomakaan haittaa. Velkaa vain 200k ja makselee varastokuluja lainakorkojen päälle muutaman vuoden, kyllä se helle tulee joku kesä ja sitten vuollaan kultaa!
   
 9. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Mulla on tilauksessa siirrettävä yksiputkinen ilmastointilaite. Huoneistossa ilmanvaihto on koneellinen, eli sieltä tulee korvausilmaa. Miten tuo nyt kannattaa sitten ottaa huomioon? Laitanko IV:n minimille?
   
 10. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Mä tilasin nyt Amazonista tällaisen härvelin 29m2 yksiöön.

  https://www.amazon.de/gp/product/B06XCJ38R1/ref=oh_aui_detailpage_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

  Aika pienikokoinen ja haukuttu meluisaksi, mutta osa myös kiitellyt hiljaisuudesta. Tiedä sitten. Ideana olisi huudattaa tota töissä ollessa ja ennen nukkumaanmenoa ja sitten laittaa pois tai minimille. Saa nähdä toimiiko käytännössä alkuunkaan.

  Postit oli ilmaiset, mutta otin pikakuljetuksella, mikä maksoi ainoastaan 14€ ja tiistaiksi pitäisi jo tulla.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2018
 11. Felita

  Rekisteröitynyt:
  05.05.2009
  Viestejä:
  853
  Tietääkö kukaan muuten tuommoisten siirrettävien keskihintaisten vehkeiden kompuroiden kestävyydestä mitään? Kun periaatteessa tuommoista voisi huudattaa vaikka 24/7 ja kämpässä olisi silti luokkaa 26 astetta lämmintä - nyt olen vain laittanut sitä päiväsaikaan aina tunniksi pariksi silloin tällöin huutamaan.

  Kun ei oikein uskaltaisi pitää sitä esim. 8 tuntia putkeen huutamassa.
   
 12. 0nanias

  Rekisteröitynyt:
  28.11.2010
  Viestejä:
  432
  Mä ostin tuollaisen electrolux chillflex pro:n viime kuun puolella ja tuntuu riittävän ihan ok tällaiseen vajaa 60m2 kaksioon kunhan ei odota mitään 21 asteen sisälämpötiloja.
  Kämppään ei saa läpivetoa millään ja partsi/ikkunat on kaikki auringon puoleisella seinällä, joten tuulettelu ei juurikaan auta. Sisälämpö lämmityskauden ulkopuolella pyörii käytännössä aina 27-30 asteessa.

  Tuo makkarin jäähdyttely ennen nukkumaanmenoa oli itsellänikin suunnitelmissa, mutta se ei käytännössä toimi koska jo lyhyen aikaa koneen sammuttamisen jälkeen herää läpimärkä tyyny pään alla ja unista tulee pakostakin katkonaisia.
  Yleensä jätän koneen jauhamaan kuivausmoodissa (pienin puhallinnopeus) ja vaimo sammuttaa sen jossain vaiheessa yötä.

  Poistoputken virittelyssä uudehkon kämpän tuuletusikkunaan saa soveltaa huomattavasti luovuutta mikäli haluaa että kuuma ilma oikeasti häipyy asunnosta. Pienikin ylimääräinen virtausvastus näkyy jäähdytystehossa/putkista säteilevästä hukkalämmöstä. Korvausilman otan itse olkkarin tuuletusräppänästä, jolloin pihalta tulevat mahdolliset röökinkäryt yms ei häiritse nukkuessa.
   
 13. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Mitenhän poistoputken liittäminen sellainen tuuletusikkunaan jossa on semmoinen metallisäleikkö? Haittaakohan se ulosvirtausta jos ilma pääsee vaan väleistä läpi? Pitääkö vetää jollain metallisaksilla poikki pari sälettä? Tuliskohan sitten sanomista vuokrakämpässä?
   
 14. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Saatanpa ensi keväänä tuon toteuttaa. Tilaan 4000 kpl tuuletinta Kiinasta ja joku halpa varastotila niille. Sitten helteiden alkaessa joku domain www.tuulettimia.com tms ja verkkokauppa pystyyn ja joku "takuunopea toimitus 2pv postitse". Myyn 4000 laitetta kun Power, Gigantti ym. optimointia opiskelemattomat firma myyvät kesällä eioota ja valittelevat mediassa "oho helle yllätti".

  Kate 10e * 4000 = voittoa 40 000e. Siitä maksan verot ja kulut pois ja elän parilla-kolmella kymppitonnilla koko talven Thaimaassa juhlien. Naureskelen miten 2000-luvulla logistiikka ei joillain pelaa. Se on vähän sama kuin 90-luvulla opiskelukaverini oli kesätöissä raksalla ohjaamassa metallipalkkeja paikoilleen ja huomasi miten tavarantoimitukset tulee väärään aikaan miten sattuu ja ukot seisovat välillä tyhjän pantteina. Hän meni kirjastoon ja luki kaikki kirjat aiheesta projektien suunnittelu ja optimointi ym. Ei kuulemma ollut montaa. Seuraavana kesänä hän oli puku päällä konsulttifirmansa kautta YIT:llä ym. firmoissa tarjoamassa projektisuunnitteluaan.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2018
 15. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Miksi ei uskalla? Kompuralle annetaan noissa usein 3v takuu, enkä usko että ehdoissa kielletään huudattamasta 24/7. Onhan jääkaappikin aina päällä ja kestää vuosikaudet.
   
 16. Palli

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2000
  Viestejä:
  323
  Just. Ja sitten kun se normaali kymmenen päivän normaali helleputki on ohi, niin 2000 asiakasta palauttaa laitteen ja vaatii rahat takaisin, kuten verkkokaupassa voi tehdä.
  Sitten sulla on 2000 käytettyä laitetta, joiden varastointi kustantaa 5000 €/kk ja koitat sitten myydä varaston pois tappiolla, joten tuloksena on, että jäät 10000 € tappiolle. Kylläpä kannatti.
   
 17. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Miksi et laajenna ideaasi? Hommaat kaikkea sesonkituotetta valmiiksi, joka loppuu kuitenkin joka kerta alueittain. Esimerkiksi pullottaisit vettä valmiiksi, kun kuitenkin tulee vesikatkoja joskus ja porukka ostaa hyllyt tyhjiksi lähdevedestä.

  Tai hei, vielä helpompaa. Osta tai rakennuta isoja varastoja, jonka jälkeen myyt bisnesideasi+varastotilan jokaisen alan lampaille!
   
 18. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 570
  Vaikka bisnesideat kuulostavatkin hyvältä ja ylipäätään yrittämiseen kannustus olisi paikallaan, niin palataanpa miettimään miten saadaan asunto ja sen asukkaat viileiksi.
   
 19. JQI

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  14
  Okei. Mä laitoin tänään aamulla tuon saman tilaukseen. Viikolla 35 saa ehkä, mitä epäilen. Poistoputken kanssa on vähän hankalaa, kun uusi kerrostalo, jossa korkeat tuuletusikkunat. Uskoisin kuitenkin, että jotenkin tuon saa säädettyä toimivaksi. Lämmitystoimintoa en tarvitse mihinkään. Tämäkin talo on rakennettu, niin että lattialämmitys alhaisimmalla teholla oli helmikuussa +22 c sisällä. Voi siis kuvitella, miten hyvin toimii helteillä.

  https://i.imgur.com/YHmV7I9.jpg

  https://i.imgur.com/Yv9iT72.jpg

  Tämä olis hyvä vaihtoehto, jos olisi pelkkä makuuhuone erikseen. Tällaisessa avonaisessa 36 neliön yksiössä 8500 btu tuskin riittää kovin pitkälle. Käsittääkseni noi on tarkoitettu lähinnä 10-15 neliön huoneisiin.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2018
 20. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Kerrostalossa jäähdytätte ilmaa ja rakenteet pysyvät ikuisesti kuumempina. Ainakin oma siirrettävä ilmastointilaite puhaltaa sellaisella teholla kylmää, että 38 neliön yksiössä oli varsin mukavaa vuosia sitten. Siinä tilassa se laite oltava jossa olet itsekin. Jos haluat nukkua viileässä, niin laite olisi oltava päällä silloinkin ja itse en kyllä saisi nukutuksi samassa tilassa.

  Hirsimökissä toimii jotenkin. Ei hyvin, mutta paremmin kuin koskaan kerrostalossa.
   
 21. babych

  Rekisteröitynyt:
  12.03.2012
  Viestejä:
  14
  Onko kukaan laittanut autoon tarkoitettuja tummennuskalvoja kotona ikkunoihin? Ei tietenkään liimata kiinni vaan leikataan sopivat palat ja teipataan uloimpaan ikkunaan kiinni? Syksyllä pois kun ilmat viilenevät..
   
 22. T.N.T

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  71
  Ilmalämpöpumpun viilennyksen kustannuksia olen tässä nyt seuraillut ja sähköä on asunnon jäähdytys 21-22 asteeseen 24/7 vienyt n. 1,1 - 1,6 kW väliltä päivässä (lukemat otettu Mitsun Melcloudin energiaraportista) riippuen ulkoilman lämpötilasta ja sähkön kokonaishinta täällä nykyisellä sopparilla n. 12,5c / Kw. Joten kustannuksia n. 20 centtiä vuorokaudessa enimmillään. Myös pelkkää kuivausta/ilmankosteuden poistoa olen välillä pitänyt päällä, mutta se tuntuu vievän hieman enemmän sähköä ja viilennyksenhän pitäisi myös poistaa sisäilman kosteutta.

  Tuo ensimmäisen päivän 0,5 kW kulutus johtui siitä, että pumppu oli asennettu ja käyttöönottotestaukset tehty vasta n. 15 aikaan iltapäivällä ja oli tuon jälkeen jäähdytyksellä loppupäivän kunnon tehoilla.

  Ihan verrokkina minulla oli aiempina kesinä käytössä siirrettävä ilmastointilaite Argo Optimo 11 ja se vei sähköä moninkertaisesti enemmän päivässä vaikka oli päällä vain 3-6 h päivässä kuumina kesäpäivinä. Tällä sai lämpöjä alas jäähdytyksellä max. 4 astetta ja kyseinen laite hajosi nyt toukokuun helteillä ja ei kannattanut korjata, koska kompressori rikki. Tuo kesti 5 kesää käytösssä ennen hajoamistaan.

  Mielenkiinnolla tulee myös seurattua syksyn, talven ja kevään kulutuksia, kun olisi tarkoitus koko asunto lähes koittaa lämmittää tuolla ilpillä ja sähköpatterit säätää jollekin tyyliin 12-14 asteen ylläpitolämmölle. Asunnossa 6 sähköpatteria tällä hetkellä ja talven sähkölaskut ollut n. 200e/kk esim. tammikuussa.
   
 23. lolleropallero

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Viestejä:
  1 148
  Helsingissä tuulettimia kaipaaville vähän hyviäkin uutisia. Aurinkolahden K-marketiin on tulossa heidän FB-sivujensa mukaan ensi viikolla täydennyserä tuulettimia.
  Ja ei, en ole siellä töissä, vaan mainos tuli facessa vastaan tänään. Saa käydä sieltä kurkkimassa lisätietoa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.07.2018
 24. Kirka

  Rekisteröitynyt:
  06.05.2011
  Viestejä:
  3 348
  Oletteko vaivautuneet eristämään siirrettävien ilmastointilaitteiden poistoputkia jollain vai kannattaako edes vaivautua?
   
 25. nrm

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2007
  Viestejä:
  83
  Otin lehdestä (iltalehti tms) viikko pari ennen helteiden alkua kuvan artikkelista jossa joku tyyppi kertoi ötököiden toiminnasta tms ennustaneensa poikkeuksellisen helteen täksi kesäksi jo viime vuonna. Selitykset oli sen verran huvittavia että otin jutun puoliksi vitsinä. Iltalehdeltä ei nyt voinut edes odottaa jotain viitteitä tietenkään joten en asiaa enempää tutkinut. Toinen ennustus oli että tulisi joku ennätyspitkä helle elokuulle joka jatkuisi koko kuun. Ajoitus ehkä hieman heitti mutta tämä ainakin kuukauden kestävä helle voi jopa toteutua (tosin en tiedä mitkä ennustajan helle-raja-arvot ovat, niitä ei taidettu artikkelissa spesifioida). Eli kenties ötököiden puuhien seurannassa on jotain perää jos ennuste niihin siis todella toteutui. Periaatteessa se voisi onnistuakin : ilmanpaineet ovat ehkä merkittävin osa pidemmän aikavälin säämuutoksia ja kenties ilmanpainerintamien tietynlainen ja tietyllä tavalla jaksotettu vaihtelu aiheuttaisi joko määperässä jotain muutoksia mitä ötökät havannoi, tai sitten ötökät jotenkin pystyvät seuraamaan näitä säitä pidemmällä aikavälillä ihan itsenäisesti. Muutama muukin teoria on (mielestäni jopa parempi kuin nuo) mutta "koulu/yliopistotiede-uskovaiset" saattaisi leimata hulluksi jos esittäisin ne. Jos joku antaa rapiat 10 miljoonaa euroa niin voisin selvittää onko näissä teorioissa perää, vaatii hieman investointia (fpga algoritmi kehittäjiä, keksijöitä, radio tekniikan huippuasiantuntijoita yms ja ehkä uusien mittaustilojen rakentamista, en ole varma onko suomessa soveltuvia tiloja tehty, ulkomailla vastaavia tutkimuksia on muutama mutta tuloksia ei ole vielä juurikaan ainakaan julkisesti kerrottu).

  Eli on mahdollista että jotkut tiesi tästä sen verran etukäteen että kaupatkin olisi voineet varautua. Tietty olisi vakuuttavampaa jos tuo ennustaja olisi julkisesti jossain netissä sanonut asiasta jo viime vuonna että havaitsi jotain poikkeuksellista tms. Tuossa ehti nimittäin olla alkukesän helle jo ennen tämän ennustajan lehtijuttua, joten toinen mahdollisuus on että tuo alkukesän helle oli hyvä signaali lähteä heittämään juttua "kyllä ötökät tietää", riippumatta siitä tiesikö ötökät vai ei. Joku ötököiden seuraaja varmaan tästä kommentista nyt hieman suuttuu mutta jos ei jotain vuosikymmeniä pitkiä seurantalogeja ötököiden käyttäytymisestä ilmaannu jostain, niin koko juttu on sen varassa uskooko vanhan kansan viisautta tms. Tiedeuskovat varmasti sellaisen kiistävät kunnes joku ns. akateeminen henkilö saa sellaisen n.200+ vuoden budjetin seurata niitä ötököitä ja tehdä asiasta julkaisun (jättää tietty raakadatan julkaisematta mikäli se ei tue tutkimuksen rahoituksen loputonta jatkamista...). Koska ilman julkaisuahan ei tiedeuskovaiset mitään usko. Eli en usko että tiede tästä viisastuu ihan lähiaikoina koska kukaan ei ole keksinyt sellaista protokolla jolla voisi varmennetusti tallentaa internettiin tietoa niin että sitä ei voi myöhemmin muokata ja niin ettei se myöskään häviä. Tuollaisen vaatisi jotta voisi tehdä vuosisatoja kestävän tutkimuksen sellaisista asioista joihin tuo ötökkä-ennustaja perusti ennusteensa. Siihen sitten pitäisi globaalisti näiden seuraajien kirjata havaintoja (mieluiten tietysti vielä videoita lisäksi jotta ötököiden käyttäytymisen muutoksesta ei jää mitään epäselvyyttä).
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti