Miten kämppä viileämmäksi?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Tarman, 21.06.2006.

 1. DDT

  Rekisteröitynyt:
  01.08.2002
  Viestejä:
  625
  No kyllähän esim uusissa toimistorakennuksissa nuo ovat olleet vakiovaruste jo pitkään.
   
 2. skoskine

  Rekisteröitynyt:
  23.08.2016
  Viestejä:
  74
  Näin juuri. Itse ajattelin aluksi että suunnittelussa korjattavaa. Ongelma on luultavasti tässäkin se, että ei yksinkertaisesti ole kannattavaa tehdä asumismukavia/terveellisiä kerrostalo-asuntoja Suomessa. Halvin tarjous voittaa AINA. Suunnittelussa auttaisi heti, jos suunnittelija ei olisi 20-vuotias, vaan hän lähinnä katsoisi vierestä kun joku jostain jotain jo tietävä tekee. Sitten muutaman vuoden päästä hänen voi ehkä antaa suunnitella itsenäisesti esim. roskakatoksia tms.'
  Jos tämä katos on yhä pystyssä viiden vuoden kuluttua, voi hän siirtyä ulkovarastoihin, autotalleihin jne.

  Kävin muuten k-raudassa nyt hakemassa paalin lasivillaa, jotka laitoin ikkunan väliin, jossa on jo ikean halpis-peilit uloimmassa välissä. Ongelma vain oli sama kuin folioissa, ikkuna kuumentuu tulikuumaksi. Ei muuten kuumennu enää, hinta: 43e. Ja puolet paalista jäi käyttämättä. Pora laulanut tässä kerrostalossa tänään jollain naapurilla, vaikka vuokrakämppiä niin epäilen että muutama läpivienti on taloon tänään ilmestynyt..
   
 3. T.N.T

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  71
  Edelliset viikot kärvistelty 28-29 asteen sisälämpötiloissa ja nukkuminenkin ollut todella tukalaa, kun varjon puolella olevan makuuhuoneen lämpötilakin 26-27 ja koko yön läpivedollakaan sitä ei saa kuin korkeintaan asteen tai pari laskettua.

  Eilen asennettu Mitsubishi LN-25 muutti tilanteen täysin. Lähtötilanne oli se, että tiiliseinäisen 60 neliön rivarikaksion olohuone ja keittiö rakenteineen lämpenevät auringon paahteessa (aamu- ja keskipäivän aurinko paistaa suoraan ikkunoihin) ja sälekaihtimista, sekä pimennysverhoista ei ollut tarpeeksi apua. Auringossa lämmenneet rakenteet pitivät sisäilman kuumana jatkuvasti. Tavoite ei ollut siis pelkästään oma viilennys vaan sisätilan rakenteiden viilentäminen myöskin, kun juurisyy lämpöongelmiin on siinä.

  Tuon lämpöpumpun asentamisen jälkeen aloitin jäähdyttämään koko asuntoa ilmalämpöpumpulla ja tavoitelämpötilaksi 21 astetta, sekä puhallus täysille, kaksoissiivekkeistä toinen säädetty olohuoneeseen ja toinen käytävälle päin, jonka varrella makuuhuone. Asunnon lämpötila oli n. 4-5 tunnin päästä 22 astetta ja sitten tavoitelämpötilaksi 20 astetta ja puhallus täysille. Ennen nukkumaan menoa tavoitelämpötilaksi 22 astetta ja puhallus normaali tasolle joskus 2 aikaan yöllä, kun menin nukkumaan.

  Nyt aamulla lämpöä oli 21,5 astetta olohuone/keittiössä, sekä 22 astetta makuuhuoneessa ja tavoitelämpö 22 astetta ja LN-25 kävi vain välillä enää jäähdytyksellä pitäen lämpötilan tuossa vaikka ulkona terassin lämpömittarin mukaan jo 28 astetta ja sisällä seinät tuntuvat viileiltä, kun niihin koskettaa :)

  Mitsubishin Melcloudin sähkönkäyttöraportin mukaan tuo asennuksen jälkeinen jäähdytys vei 0,5 kW sähköä yhteensä eli ei paha omasta mielestäni.

  Lämpöpumpun ilmankierron olen makuuhuoneeseen saanut toimimaan hyvin säätämällä huoneistokohtaista poistoilmanvaihtoa suuremmalle, kun poistoilma-aukot ovat käytävän wc:ssä ja kph/saunassa, sekä makuuhuoneen yhteydessä olevassa vaatehuoneessa myös ilmanpoisto
   
 4. Jooo1

  Rekisteröitynyt:
  18.05.2009
  Viestejä:
  1 626
  Olitko ensimmäinen joka asensi ilmalämpöpumpun? Oliko luvan saaminen taloyhtiöltä läpihuutojuttu ja millä tiedoilla lähdit hakemaan lupaa? Itsellä vähän samanlainen tilanne ja ilp kiinnostaisi, mutta taloyhtiöltä asiaa kysyessä on vastaukseksi tullut lähinnä radiohiljaisuutta.
   
 5. kiivi3

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2006
  Viestejä:
  375
  Taloyhtiöllä pitää olla tehty selkeät suunnitelmat ILPien varalle, ei varmasti saa lupaa ennenkuin asiaa on yhtiökokouksessa puitu ja päätetty miten valvotaan, että ammattilainen asentaa, kuka on vastuussa kun joku menee vituiks, koska jos rakenteisiin pääsee kondenssivesi vuotamaan, kun seinään tehdään reikä (asukas varmaan aina) ja kun lupa myönnetään yhdelle, niin se pitää myöntää kaikille.
  Myös melu/ulkoyksikön asennus (ruma pömpeli) on sellaisia asioita, mitkä pitää olla mietitty loppuun asti, ettei häiritse naapureita äänellä/näkyvyydellä tms.
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2018
 6. T.N.T

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  71
  Luvan saaminen onnistui kohtuullisen helposti. Taloyhtiössä 20 asuntoa ja noista 8 asunnossa oli jo ilmalämpöpumppu asennettuna.

  Asiat mitä tein: Kyselin jo vuosi sitten taloyhtiön puheenjohtajan kantaa asiaan ja hänelle oli ok (puheenjohtajalla myös omassa asunnossaan lämpöpumppu) lämpöpumpun hankinta ja asennus. Hän halusi vaan asian tullessa ajankohtaiseksi, että katsottiin yhdessä ulkoyksikölle 2 vaihtoehtoista asennuspaikkaa, joista voimme asennusliikkeen edustajan kanssa valinta sen, kumpi käy paremmin. Sovimme myös, että kondenssivesi johdetaan letkulla terassin vieressä olevaan sadevesikouruun. Taloyhtiön puheenjohtaja oli hyvin myötämielinen muutenkin lämpöpumpuille ja kyseli kovasti, että minkä mallin aion hankkia ja pitäisiköhän omakin 8 vuotta vanha pumppu päivittää nykyaikaisemmaksi :) Ei tarvinnut yhtiökokouksessa asiaa käydä läpi, pj:n mielestä lämpöpumpun hankinta on vaan ilmoitusluonteinen juttu.

  Lisäksi isännöitsijälle piti ilmoittaa asiasta ja isännöitsijä lähetti minulle sähköpostilla muutostyöilmoitus kaavakkeen, joka piti yhdessä asennusliikkeen edustajan kanssa täyttää ja tähän liitteeksi vielä ilmalämpöpumpun tekniset tiedot ja tarjous, josta selvisi ulko- ja sisäyksikön asennuspaikat ja se, että ulkoyksikkö tulee jalustan päälle takapihan terassille.

  ps. jotain ehkä selittää lämpöpumppujen suosiosta taloyhtiössämme se, että kaikki asunnot ovat suoralla sähkölämmityksellä tässä 4 talon rivariyhtiössä
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2018
 7. JoMu

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2000
  Viestejä:
  266
  Samoja asioita kuin edellä, ja tuli luettua joskus, että taloyhtiöllä ei pitäisi olla mitään syytä kieltää jos ehdot täyttyy
  - ei sais aiheuttaa suurempaa näköhaittoja julkisivuun
  - jos aiheuttaa liiaksi melua eli enemmän mitä piti, niin pitää hoitaa kuntoon tai puretaan
  - kaikki laitteesta aiheutuvat huolto- ja korjauskulut ym. asukkaalle
  - ja jos sattuu myymään kämpän, niin laitteen huolto ym. kustannukset jää uudelle asukkaalle

  Jotkut ilmastointifirmat tarjonnee apua luvan saamisessa, valmis kaavake?

  Minkälaisen päätöksen taloyhtiöltä asia tarvitsee? Riittääkö hallituksen lupa?
   
  Viimeksi muokattu: 25.07.2018
 8. T.N.T

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  71


  Tuollainen on muutostyöilmoitus ja tuo on siis yleisluontoinen pohja eli käy kaikenlaisten asunnon muutostöiden ilmoittamiseen.
   
 9. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 230
  Onko kokemuksia ikkunoiden peilikalvoista kerrostaloasunnossa? Onko helppo asentaa/poistaa? Auttaako yhtään vai kuumeneeko kämppä rakenteiden takia joka tapauksessa? Onko vaarana ikkunoiden rikkoutuminen lämmön takia?
   
 10. kana

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2008
  Viestejä:
  629
  Ilmasointilaitteiden kosteudenpoisto. Ostin tuollaisen koneen, jossa poistoletku pihalle ja kiinteä nestesäiliö pohjassa, jonne tiivistynyt vesi menee. Tuntuu että tuo säiliö ei täyty koskaan ja jos huvikseni kokeilen tyhjentää sen niin tulee vaan pieni liru (ohjekirjassa lukeekin että säiliötä ei tarvitse yleensä koskaan tyhjentää). Kuitenkin jos irrotan tulpan letkusta ja laitan pään ämpäriin niin vettä tulee vettä aika nopeaa tahtia, toisin sanoen normaalissa käytössä vesi siirtynee kosteutena poistoletkun kautta ulos. Lähinnä mietin, että voiko tuo veden siirtäminen poistoilmaletkun kautta viedä tehoa laitteelta? Nimittäin kaikissa laitteissa mitä olen siemmin nähnyt on erillinen säiliö joka tyhjennetään aika ajoin.
   
 11. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 574
  Onko se säiliö kompressosrin päällä, kuten jääkaapeissa? Silloin lämpö haihduttaa osan nesteestä ilmaan?
   
 12. JoMu

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2000
  Viestejä:
  266
  Meidän taloyhtiössä (10 as.) on erikokoisia kämppiä, keskineliömäärän ollessa joku 100 m2 kahdessa kerroksessa (onneksi makkarit alakerrassa). Pienen kyselyn jälkeen monilla asukkailla oli kynnyskysymys se sisäyksikkö, joka on kuulemma ei-niin-kivan-näköinen. Ja tietty hinta... ehkä saisi jonkun alennuksen jos monta laitetta asentaisi yhdellä rysäyksellä. Onko olemassa siirrettäviä laitteistoja, joiden teho riittäisi n. 50m2 jäähdyttämiseen jollain tasolla? Verkkokauppa myy esim. n. 600 euroon jotain Electroluxeja.
   
 13. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 230
  Mulla on verkkiksestä hankittu juuri sellainen electroluxi. Kämppä jotain 45 neliötä, ja toki sillä saa sen kolmisen astetta tiputettua mutta pitää kovaa ääntä eikä kehtaa yöllä pitää käynnissä kohteliaisuudesta naapureita kohtaan. En kadu, mutta omaan omistuskämppään hankkisin kyllä ihan oikean ilmalämpöpumpun. Ihmeellistä jos joku nurisee sisäyksikön ulkonäöstä, kyllähän niitä saa varmaan eri näköisiäkin?
   
 14. Zener78

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2014
  Viestejä:
  236
  Eli meidän veden hinnalla olisi noin huimat 7 euroa viikossa :D
  Onko liian kova hinta hyvin nukutuista öistä?

  Nyt työmatkalla hotellissa, jossa ei ole ilmastointia huoneissa. Maksaisin tuon 7 euroa vuorokaudessa kirkuen omastakin pussista ilmastoinnista, jos olisi mahdollista. Ilmastoidut huoneet kun on varattu.
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2018
 15. Zener78

  Rekisteröitynyt:
  08.10.2014
  Viestejä:
  236
  Kyllähän se vesi parantaa laitteen jäähdytystehoa, kunhan sitä ei tule liikaa. Todennäköisesti vesi menee kompressorin päälle tai lauhduttimen päälle, josta haihtuessaan kuumaan poistoilmaan lisää lämmön poistumista.

  Mutta kerran, kun oli oikein kostea ilma elokuussa, niin kompressori katkoi käyntiään, kun vettä muodostui liikaa. Piti siis ylimääräisiä vedenhaihdutustaukoja, kun vesisäiliö täysi.
   
 16. Jankuttaja

  Rekisteröitynyt:
  11.10.2014
  Viestejä:
  2 230
  Ei, mutta missä on noin halpaa vettä?
   
 17. JoMu

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2000
  Viestejä:
  266
  Tätä mieltä minäkin. Taidanpa tehdä ihan omat ratkaisut ja hankkia pumpun ensi vuodeksi. Muut saavat tehdä ihan mitä haluavat.
   
 18. T.N.T

  Rekisteröitynyt:
  04.03.2009
  Viestejä:
  71
  Itsekin kammoksuin noita sisäyksiköiden kolkkoa ulkonäköä mitä ilppejä aluksi katselin. Päädyin tuohon Mitsun LN-25 malliin sen teknisten arvojen, erittäin hyvän hyötysuhteen viilennys/lämmitys A+++ ja tuon sisäyksikön ulkonäön takia. Päädyin itse valkoiseen väriin, kun nuo muun väriset olisivat maksaneet +100e vielä päälle ja alkup. n. 2000e budjekti oli jo ylitetty.
  [​IMG]
   
 19. kana

  Rekisteröitynyt:
  28.04.2008
  Viestejä:
  629
  Niin koteloitu ettei näy, todennäköisesti pohjassa.

  Hyvä tietää. Eli kannattaa käyttää tätä ominaisuutta ja tyhjennellä vaan jos laite sitä erikseen pyytelee :)
   
 20. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Saako kerrostalossa käyttää tommosia melko äänekkäitä 60-65 db:n siirrettäviä siirrettäviä ilmastointilaitteita öisin vai häiritseekö ne liikaa naapureita? Missä kulkee raja? Vai onko siirrettävissä tuota hiljaisempia malleja tai voiko niitä äänieristää itse paremmiksi?
   
  Viimeksi muokattu: 27.07.2018
 21. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 574
  Riittääkö pakastimessa millainen viilennysteho? Mietin vain kun jotkut rakentavat kylmäkalleilla täytetyistä kylmälaukuista tietokonetuulettimien kanssa viilennyskoneita niin mitä jos tuon veisi astetta pidemmälle ja ostaisi käytetyn pakastimen, jonka latoisi täyteen kylmäpatruunoita(valmiita tai itsetehtyjä) ja poraisi oveen reiät, vetäisi siitä putket levytetyn ikkunan läpi asuntoon ja laittaisi putkiin puhaltimet kierrättämään ilmaa?

  Pakastin luonnollisesti sijoitettaisiin pihalle/parvekkeelle, ettei laitteen lämpeneminen söisi viilennystehoja.
   
 22. electron06

  Rekisteröitynyt:
  12.11.2006
  Viestejä:
  4 874
 23. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Tuskin missään, vaan jäänyt päähän tieto et euro per kuutio maksaa vesi Suomessa. Kerran kun vilkaisee vesilaskua, niin huomaa et se paskalla käynti vasta kallista onkin.
   
 24. beatme

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2013
  Viestejä:
  3 945
  Jätä ovi auki pakastimestasi ja ihmettele pysyykö sisältö jäässä. Se teho on mitoitettu niin, että kansi/ovi kiinni. Tuossa katsoin äkkiseltään arkkupakastimia, niin vuosikulutus 323 kWh. Varmaan se vähän enemmmän voisi hönkiä jos kompura huutaa kellon ympäri, mutta luultavasti yhtä fiksua kuin Ozzyn tilaama jääkuorma uima-altaaseen.
  Lisäksi tuo massan lisääminen sisälle olisi vain jonkinlainen puskurivarasto, jonka olisit ladannut aiemmin sähköenergialla ja hyödynnät sen vain huoneilmaasi myöhemmin.

  En ole toki kokeillut, mutta jos laittaa arkkupakastimeen 300 litraa vettä, niin näinköhän jäätyy vuorokaudessa? Siitä olisi melko hyvä laskea maksimitehot.
   
 25. tth78 Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2012
  Viestejä:
  4 574
  Tätä vähän ounastelinkin...
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti