Mitä on vihapuhe?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja TheHauntedOne, 02.08.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. TheHauntedOne

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2010
  Viestejä:
  605
  Tämä asia tuntuu olevan kovasti esillä monessa eri yhteydessä, ja päätin tehdä tälle ihan oman thriidin, olen asiaa ihmetellyt jo pidemmän aikaa.

  Eli mitä ihmettä on vihapuhe? Tuntuu että tämä yhdistetään erityisesti maahanmuuttovastaisuuteen, mutta nyt tuli vielä oudompi yhteys. Kuten tuossa pakkoruotsia käsittelevässä thriidissä todettiin, ilmeisesti pakkoruotsin kritisointi on vihapuhetta

  Opettajat: Vihapuhe nkyy idinkielen kirjoitustehtviss - HS.fi - Kotimaa

  Tuossa uutisessa on myös määritelmä vihapuheelle


  Alkaa oikeasti ärsyttämään tämä miten kaikki maahanmuuttokriittisyys tuntuu olevan automaattisesti vihapuhetta tai suvaitsemattomuutta.

  Onko se vihapuhetta, jos postaan tilaston jossa näkyy että ulkomaalaistaustaiset tekevät huomattavan paljon enemmän rikoksia kuin "suomalaiset"? Onko se vihapuhetta jos totean että järkevä maahanmuuttopolitiikka vähentäisi rikollisuutta Suomessa?


  Onko tosiaan niin, kuten tuntuu väitettävän, että maahanmuuttokriittisyys on synonyymi suvaitsemattomuudelle tai muukalaisvihalle?
   
 2. laivanrakentaja

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2007
  Viestejä:
  2 004
  Mahtaisiko olla verrattavissa tähän: Hate speech - Wikipedia, the free encyclopedia? Kyseistä artikkelia ei ole suomeksi, mutta mistähän syystä?

  Negatiivinen puhe jostakin kielestä (eli ei-ihmisestä) tuskin on vihapuhetta. Muutoin ei myöskään voisi sanoa esim. "en pidä pavuista" ilman että se leimataan vihapuheeksi.
   
 3. Koala Painter

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2002
  Viestejä:
  109
  Entäs "en pidä moskeijoista", "en pidä Hufvudstadsbladetista", "en pidä tuulivoimasta", "en pidä pyörätuoleista"?

  "Vihapuhe" lienee sellaista puhetta, jonka joku kokee loukkaavana. Tai ehkä vielä merkittävämmin sellaista puhetta, josta joku ajattelee että joku voisi kokea sen loukkaavana. Jos jostain löytyy joku höyrypää, jolle tulee mieleen että puheet papujen mausta voivat loukata jotain, niin tokihan se on silloin "vihapuhetta".
   
 4. Kotikirurgi

  Rekisteröitynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  30
  Nämä ovat mielipiteitä ja ihmisillä on oikeus ilmaista mielipiteensä. Jos sen sijaan sanot, että "pyörätuolit tulevat öisin raiskaamaan lapsenne", niin se on vihapuhetta tai sitten olet vain sekaisin.
   
 5. TheHauntedOne

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2010
  Viestejä:
  605

  Tuossa onkin aikamoinen ongelma, mikä tahansa voi olla loukkaavaa.
   
 6. TheHauntedOne

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2010
  Viestejä:
  605

  Onko vihapuhetta puhua faktoista (ei mielipiteistä) jotka ovat negatiivisia jotain kansanryhmää kohden? Jos postaan tosiaan jonkun tilaston jossa todetaan tietystä maasta tulleiden ihmisten tekemien raiskauksien määrä, onko se vihapuhetta? Totean vain faktan
   
 7. Koala Painter

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2002
  Viestejä:
  109
  Mielenkiintoista. Entäs tämä: "pyörätuolissa istuvat ovat keskimääräistä useammin kykenemättömiä käyttämään jalkojaan"?

  Tai jos esitetään tällainen ajatus julkisesti: "yläkerrassa asuvat maahanmuuttajat haisevat pahalle", niin sekö ei ole vihapuhetta vaan mielipide?
   
 8. Kotikirurgi

  Rekisteröitynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  30
  Ei vaan "yläkerrassa asuvat maahanmuuttajat haisevat mielestäni pahalle". Subjektiivisen näkymyksen ilmaus on ok kunhan vain kertoo sen olevan sitä.
   
 9. Koala Painter

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2002
  Viestejä:
  109
  Entäs tämä: "Islam on mielestäni vaarallinen uskonto ja siksi kaikki muslimit pitäisi karkottaa kotimaahansa". Vihapuhetta vai mielipide?
   
 10. Kotikirurgi

  Rekisteröitynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  30
  Ei.

  Tosin koska suurin osa ihmisistä ei osaa lukea tilastoja, niin jotkut saattavat saada niistä väärän kuvan asioiden tilasta. Esimerkkinä se poliisin tekemä tilasto josta kävi ilmi, että ulkomaalaiset tehtailevat suhteellisesti huomattavasti enemmän raiskauksia kuin suomalaiset ja sitten jotkut vetivät tästä sen johtopäätöksen, että selittävä tekijä on kulttuuri tai etninen tausta. Oikeasti, kuten hesarissa vihdoinkin sanottiin, parempi selittävä tekijä on ikä. Luulen, että myös sosioekonomisella taustalla saattaa olla vaikutusta.

  Toisin sanoen se on vihapuhetta tai propagandaa jos ihan tahallasi annat ihmisille vääristyneen kuvan jonkun ryhmän rikollisuudesta.
  Mainostajat toimivat ihan samoin. Naurattaa jotkut meikkimainokset joissa lukee "78% tuuheammat ripset". Tarkoitus on vain luoda tieteellinen ja pätevä kuva jostain ihan turhasta sälästä.

  Sitten vielä erikseen "Muslimit [täytä itse]" -tyyppinen propaganda. Jos muslimeita on vaikka kolme, niin onhan se totta sanoa, että "muslimit" sitä ja tätä. Kuulija tai lukija saa kuitenkin sen kuvan, että kyseessä on jokin muslimeille tyypillinen asia.
   
 11. Kotikirurgi

  Rekisteröitynyt:
  27.01.2011
  Viestejä:
  30
  Mielipide.
   
 12. Käykö Keuhko

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2009
  Viestejä:
  5 226
 13. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  EU:ssa on joitakin maita, joissa jotkin mielipiteet on kielletty. Esimerkiksi Saksassa on kielletty epäilemästä holokaustia, ja on kielletty arvelemasta uhrien lukumäärää pienemmäksi kuin 6 miljoonaa.
   
 14. BaXteR

  Rekisteröitynyt:
  29.06.2001
  Viestejä:
  515
  Vihapuhe on sitä että et suostu omaksumaan kulttuurimarksilaista maailmankuvaa. Jos olet eri mieltä, olet vihapuhuja, rasisti, natsi ja syyllinen kaikkeen.
   
 15. innos

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2001
  Viestejä:
  3 191
  Karkea vertailu:
  Seppo Lehto = vihapuhuja
  Jussi Halla-aho = vittuilija
  Sampo Terho = herrasmies
   
 16. Echi

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2008
  Viestejä:
  1 685
  Huonoa musiikkia ja epätoivoista yritystä herättää järkytystä epäkorrekteilla nimivalinnoilla. Ilmeisesti yritetään kopioida jotan Shitter limited tyyliä

  Shitter Limited on alun perin Hyvinkäällä vuonna 1979 perustettu punkyhtye, joka siirsi sittemmin toimintansa Jyväskylään. Yhtye tuli tunnetuksi provosoivista kappaleistaan, kuten ”Saatanan ryssät”, ”Helena Pesola on huora”, ”Vittu mä tapan sut Iiro Viinanen” ja ”Tappakaa Pekka Siitoin”.

  Yhtye aiheutti närkästystä levyillään Anna pillua Helena Pesola (1989), Saanko nuolla persettäsi Harri Holkeri (1990) sekä Kemiran johtajaan kohdistuneella kappaleella ”Kemiran johtaja pitäis tappaa” levyltä Wanted Yrjö Pessi (1990).

  Shitter Limited ? Wikipedia

  Laissa taitaa olla pykälä, jossa mainitaan, että poliittikkojen täytyy sietää hieman enemmän "kritiikkiä". Joskin nuo saattavat mennä jo yli.
   
 17. Deveron

  Rekisteröitynyt:
  01.02.2009
  Viestejä:
  60
  Eipä ole ei mutta koko aihepiiri on ehtinyt tulehtua kahden mustavalkoisesti ajattelevan joukon ristipaineessa. Kun molemmilla puolilla tuntuu olevan yhtä lailla arvovaltaisesti latautunut joukko (toinen puoli herkästi kiihottuvaa kansaa ja näköjään toinen puoli aivan yhtä herkästi kiihottuvia poliitikkoja) niin näinhän sille mahdollisesti rakentavallekin dialogille kahden ryhmän välillä käy.

  Varsinkin maahanmuutossa kummallakin osapuolella on ollut jo niin pitkään oma ketunhäntä kainalossa, ettei sitä kultaista keskitietä tarpova peruskansalainen jaksa enää edes välittää. Korkeintaan se toivoo, ettei tämä jumalaton haloo jonain kauniina päivänä johda tilanteeseen, jossa joku aseistettu jantteri tivaa vakaumusta ihan kumman tahansa puolen välillä :(

  Ristiriidat yleensä pitäisi ratkaista sillanrakentamisella mutta populistiseen asemasotaan on ajauduttu. Hommahenkiset paukuttavat sotarumpuja toisaalla ja Hesari toisaalla - valitse niistä nyt sitten puoli... Hyi helvetti koko soppaa.
   
 18. Buck Naked

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2005
  Viestejä:
  93
  Hyvä topic, olen itsekin ihmetellyt kun viime aikoina poliitikot ovat alkaneet vaahtoamaan mediassa "vihapuheesta". Jotenkin tuntuu että vihapuheeksi leimataan vastapuolen kaikki "väärät" mielipiteet, oli niissä oikeasti kyse vihasta tai ei. Itse näkisin että oikea vihapuhe tarkoittaisi todella kovaa vihaa jotain kansanryhmää tms. vastaan, tyyliin että "kaikki xxx rotua edustavat pitäisi tappaa". Sellaista ei tietenkään pidä sallia eikä sen tyylistä keskustelua Suomessa netissä varmaan kovin usein näe. Kyllähän esim. maahanmuuton negatiivisista vaikutuksista pitää pystyä keskustelemaan ilman että koko keskustelu leimataan automaattisesti vihapuheeksi.
   
 19. Sotakoira

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2004
  Viestejä:
  125
  SDP:n kohdalla oikeutetusti kysyn onko vihapuhetta jos edes huumorin nojalla kertoo että "tapa talonpoika päivässä". Vakava asia, erittäin vakava kun ottaa huomioon että 1918 SDP:n edeltäjäporukka yritti tappamista käytännössä. Voisiko joku demari vastata? Jungner tai Tuomioja? Halla-ahoa ollaan kyllä potkimassa mutta ei koskaan pyydetä anteeksi oman puolueen vihatekstejä jotka ovat loukanneet kymmeniä tuhansia suomalaisia :mad:

  Arvo Salo valitettavasti potkaisi tyhjää ja siirtyi taistojen tiellä muille maille, ei voi enää kommentoida.
   
 20. pompodom

  Rekisteröitynyt:
  02.03.2010
  Viestejä:
  1 580
  Maahanmuutto Afrikasta ja islamistisista maista on suomalaisina tuhomme

  En nyt tiedä vihapuheesta, mutta Kasvin blogista tuli vastaan tällainen manifesti. Aika vastaavaa settiä kuin Breivikillä. Muutaman vuoden jo ehtinyt vanhentuakin. Eipä se teksti itsessään mitään tee, mutta jossain määrin huolestuttavaa on jos näin ajattelevia ihmisiä paljon löytyy.
   
 21. smartti

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2007
  Viestejä:
  405
  Helpompaa sivuuttaa henkilön X argumentit sanomalla niiden olevan vihapuhetta. Aikaisemmin tuli käyttöön natsikortti, hiljattain rasistikortti on ottanut tuulta alleen voimakkaasti.. Mikäs on seuraava mahtikortti, veikkauksia tulemaan.

  Oksettavaa touhua, tänäänkin radiosta moneen kertaan tullut uutisia aiheesta "vihapuhe", vittu sentään.
   
 22. DEGAUSS_

  Rekisteröitynyt:
  02.09.2007
  Viestejä:
  1 000
  Tässä hyvä englanninkielinen kommentti asiaan kun pari vuotta sitten homoseksuaalisuus lisättiin "vihapuhe" kategoriaan rodun ja uskonnon lisäksi. Eli siis kiihotus kansaa kohden täyttyy myös jos kritisoi homoseksuaalisuutta. Reportteri ei kritisoi homoja vaan kritisoi miten tätä vihapuhelakia käytetään sananvapauden rajottamiseen.

  Usassa tuli vihapuhelakeja jo pari vuotta sitten, pian Suomessa?

  Pankitukien kritisoiminen on varmaan pian myös vihapuhetta.

  "Any “hate crimes” bill is a disaster for the 1st amendment and leads into the direction of a nanny government… we are all grown-ups, correct? When someone puts you down whether it’s about race, gender, sexual orientation do we really want the federal government and the police to get involved in such petty affairs? And shouldn’t the police and the government be investing their time on more serious situations? Any ‘hate crimes’ bill is just a step towards the end of the 1st amendment and stepping into the direction of a nanny government, handing out fines and putting people in prison for hate speech.

  I’m not implying that gay rights aren’t a good thing, I think anyone of any sexual orientation, gender, etc. should have a right to marry, but this hate crimes bill is nothing more than a foot-in-the-door for other tyrannical regulations that will criminalize any type of speech.

  When you think of the phrase “hate crimes” remember that hate speech is a form of free speech and protected by the 1st amendment of the Bill of Rights and Constitution. The whole point of free speech is to protect unpopular speech like hate speech. When Obama signs this hate crimes bill into law the government will officially turn free speech into a criminal act, and soon it will become a terrorist/extremist act if Homeland Security (aka: the American Gestapo) gets its way.


  suomeks:

  "Kaikki vihapuhelait on huonoja sananvapaudelle koska se johtaa holhousyhteiskuntaan..olemme kaikki täysi-ikäisiä eikö? Jos joku haukkuu sinua, on se sitten rotu, sukupuoli tai seksuaalinen orientoituminen, tarvitaanko valtiota ja hallitusta ja poliisia mukaan näin pieniin asioihin? Eikö poliisin ja hallituksen pitäisi kuluttaa aikaansa tärkeämpiin asioihin? Mikä tahansa vihapuhelaki on vaan askel sananvapauden lopettamiseen ja askel holhousyhteiskuntaan, jossa jaellaan sakkoja ja vankilatuomioita "vihapuheen" takia.

  En vihjaa etteikö homoseksuaalien oikeudet ole hyvä asia, mielestäni oli henkilön seksualinen orientoituminenm sukupuoli etc mikä tahansa, on heillä oikeus avioliittoon mutta tämä vihapuhelaki vie jalan oven väliin joka avaa oven uusille tyrannimaisille säännöille jotka krikminalisoi kaikenlaisen puheen.


  Kun mietit sanaa "viharikokset" muista että vihapuhe on yksi sananvapauden muoto ja sitä suojelee 1st amendment, bill of rights ja perustuslaki (eli usalaisia lakeja). Merkitys sananvapaudessa on että sillä suojellaan epäsuosittuja puheita kuten vihapuheita. Kun Obama allekirjoittaa tämän vihapuhelain voimaan, hallitus voi muuttaa sen jälkeen laillisesti sananvapauden rikolliseksi teoksi"

  täältä kopioitu: Hate Crime Bill Is A Trojan Horse Against Free Speech
   
 23. SniperFin

  Rekisteröitynyt:
  08.08.2002
  Viestejä:
  4 656
  Mikä vitun sama porukka yritti tappamista 1918 käytännössä ?
  Tutustukaa nyt edes historiaan ennekuin päästelette tällaista paskaa suustanne.

  Ja tuo salon 60-luvulla heittämä slogani on kyllä surkea yritys mustamaalata nykydemareita ja kääntää keskustelu pois halla-ahon typerästä kielenkäytöstä. Veikkaanpa että jokainen ihminen silloin käytti sanaa neekeri kun puhui tummaihoisista, pitäisikö siitäkin kantaa nyt vastuuta ?
  Pässit.
   
 24. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Tämä on tosiaan poliittista peliä. Kun kortti vanhenee, se menettää tehoaan, ja täytyy keksiä uusi kortti. Uusin ja voimakkain kortti on nyt vihakortti. Edelliset kortit, kuten natsikortti tai kommarikortti, vihervasurikortti, pedofiilikortti, pilakuvakortti, muhammedkortti, jne herättävät enää säälinsekaista tuhahtelua, jos joku ajastaan jälkeen jäänyt niitä vielä käyttää. Samoin tulee käymään vihapuhekortille. Mitä useammin vihapuhekorttia käytetään, sitä nopeammin se menettää kokonaan tehonsa.

  Käyttäkää siis vihapuhekorttia aina, kun joku on teidän kanssanne eri mieltä. Vain käyttämällä nuo työkalut tylsyy.
   
 25. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  En ole asiaan perehtynyt tarkasti mutta ymmärtääkseni kaikki yleistävä, valheellinen jne. puhe, jonka tarkoitus on nostattaa vihaa tiettyä ihmisryhmää kohtaan on vihapuhetta. Nimessäkin se viha jo on, eli jos jutun pääpointti on nostattaa kyseistä tunnetta, oltaneen sellaisen puolella paitsi tietysti jos sisältö on kiistatonta totuutta.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti