Mistä halvalla isopropanolia?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja karkkipurkki, 12.09.2014.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. _o/ ALTTERI \o_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  2 882
  Sehän on kynsilakan poistoaine ja sitä käytetään myös käsienpesuaineena tietyssä hommissa kuten lasikuitu hommat, muovipinnoille sitä ei kannata kaataa eikä kaikille maalipinnoille, kaikki muovit ja maalit ei ainakaan kestä kyseistä ainetta, itse olen käyttänyt esim lukupäiden puhdistukseen, ja muuallakin, myös puhdistanut jotain pinttyneitä tahroja, joihin ei ole mikään muu tehonnut. :smoke:
   
 2. jarp Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2009
  Viestejä:
  1 119
  Poistettu.
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2018
 3. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  pään sillä saa pyörryksiin ainakin. asetonilla ja ipalla. en käyttäisi "keittiön pesuaineena"
   
 4. vhbs

  Rekisteröitynyt:
  16.03.2004
  Viestejä:
  1 034
  Miksei siihen keittiön/peilien pesuun voi käyttää ihan vaikka lasinpesuainetta tai jos tiukempaa kaipaa niin ihan lasolia?

  Kyllä itse vetelen kotona kaikki pinnat, niin seinät, lattiat kuin pöydätkin ihan jollain tuollaisella teollisuusmallin lasinpesuaineella joka laimennettu 2% seokseksi.
   
 5. MightyDuck

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2016
  Viestejä:
  73
  .
   
  Viimeksi muokattu: 02.05.2021
 6. JuoppoSepi

  Rekisteröitynyt:
  29.01.2006
  Viestejä:
  376
  Kiitos vinkistä! Hinta menettelee, kun ei tunnu Crystalia pk-seudulta löytyvän. Joku prkl. oli ehtinyt porttipuiston honkkarista hakea viimeiset.
  Kouvolassa oli hylly pullollaan. Täytyy laittaa tuo ultratone korvantaakse, jos ei ensivuonna löydä taas Crystalia ja landelle ei ole asiaa. Hankkimani litra pitäisi riittää reilusti ainakin vuodeksi. Juoksutteeseen ja puhdistuksiin ei nyt niin paljon mene kuitenkaan.
   
 7. karkkipurkki

  Rekisteröitynyt:
  12.01.2011
  Viestejä:
  540
  Viittaat tuolla valmistajalla varmaan Nevakemiin? Tämä voi olla vähän nipottamista, mutta eiköhän kyseessä ole kuitenkin maahantuoja eikä valmistaja. Nevakem todennäköisesti tilaa litkunsa & liuottimensa joltain suurelta eurooppalaiselta kemikaalitukulta, ja voi olla ettei edes heillä itsellään siksi ole tarkkaa tietoa siitä, kuka se alkuperäinen valmistaja on.

  Kysymys näiden kemikaalien puhtaudesta on hyvin mielenkiintoinen ja tärkeä. Kemikaalien puhtautta mietittäessä kannattaa unohtaa nuo markkinointimateriaaleissa tai pakkausselosteissa ilmoitetut prosenttilukemat (esim. 99% tai 99,9% tai 100% IPA), koska se on varmaa että 100-prosenttisen puhtaita kemikaaleja ei ole olemassakaan - on vain eri tavoilla epäpuhtaita. Se millä on merkitystä on kemikaalin epäpuhtausprofiili, eli minkä tyyppisiä epäpuhtauksia se sisältää. Epäpuhtausprofiilista riippuu, mihin käyttöön mikäkin kemikaalivalmiste soveltuu; jos kemikaali on sertifioitu esim. kosmetiikkalaatuiseksi tai farmakopealaatuiseksi, niin silloin sen epäpuhtausprofiili ei sisällä mitään ihmiselle haitallista. Muussa tapauksessa kemikaali saattaa ainakin teoriassa sisältää jotain epäterveellistä. Itse en mielelläni käyttäisi esim. teknistä laatua edustavaa liuotinta siivoamiseen.

  Sinänsä on myös mielenkiintoista jos Nevakem on sanonut tuon Crystalin jääneston olevan puhdasta isopropanolia. Tämä herättää luonnollisesti kysymyksen, että mistä he asian tietävät. En jotenkin usko että he itse millään tavalla valvoisivat hankkimiensa kemikaalien puhtautta esim. teettämällä epäpuhtausanalyysejä jokaisesta hankkimastaan erästä, mutta saattaahan olla että he ostamisen yhteydessä vaativat kemikaalitukulta jonkunlaisen analyysitodistuksen, josta kemikaalin puhtausaste käy ilmi.

  Siispä vinkkinä vastaisuuden varalle itse kullekin tätä ketjua lukevalle: Kun seuraavan kerran tiedustelette jonkun kemikaalin puhtautta ko. valmistetta edustavalta firmalta, niin älkää kysykö onko aine puhdasta - sen sijaan kannattaa tiedustella minkälainen on ko. valmisteen epäpuhtausprofiili. Tällä kysymyksellä saatte todennäköisesti paljon mielekkäämmän vastauksen.

  Itse kyllä lähtisin asetonin kanssa siitä oletuksesta, että se tuhoaa lähtökohtaisesti kaiken muun paitsi lasin ja metallit. Nimim. kokemustakin on. Silloin 2½ vuotta sitten kun avasin tämän threadin, niin saamieni vastausten perusteella rohkaistuin kokeilemaan asetonia aloituksessa mainitun prossujäähyn puhdistukseen. No, ei olisi pitänyt. Puhdistusoperaatiossa käyttämäni nitriilikumiset suojahanskat nimittäin kivasti liukenivat asetonin vaikutuksesta, ja prossujäähy ilmeisesti sai pinnalleen ohuen nitriilikerroksen. Jälkeenpäin olen sitten oppinut varmistamaan, että jos asetonilla meinaa jotain putsata, niin aina etukäteen on varmistettava että kaikki puhdistuksessa käytetyt välineet varmasti sitä kestävät.

  Ei asetoni muutenkaan ole kyllä mikään erityisen käyttökelpoinen puhdistusaine, mm. nopean haihtumisen takia. Heti kun saat lian irtoamaan sillä, niin se haihtuu pois ja lika jämähtää kiinni uudelleen. Pahimmillaan lika vain leviää ympäriinsä, ellei asetonia ole käytettävissä niin runsaasti että pystyt huuhtelemaan puhdistettavan kappaleen siinä useampia kertoja.

  Itseasiassa akryyliä ei välttämättä uskalla putsata edes isopropanolilla. Ainakin itse sain laserleikkaustöissä käytetyn läpinäkyvän akryylimuovin samenemaan (ja laserleikatuista pinnoista jopa halkeilemaan) kastamalla sen isopropanoliin. Jotkut muovit kestävät hämmästyttävän huonosti liuottimia. Esim. ABS-muovihan ei kestä kunnolla edes etanolia, joten aina kun aikoo puhdistaa jotain muovipintoja jollain liuottimella, niin kannattaa ensin selvittää mistä muovista on kyse, ja sen jälkeen etsiä netistä yhteensopivuustaulukko, josta käy ilmi mikä muovi kestää mitäkin liuottimia. Tosin hommaa ei helpota sekään että eri lähteet antavat osittain ristiriitaisia tietoja joidenkin muovien kemikaalienkestosta...

  Eikös tuo ole valopetrolia? Se on kuitenkin aika eri aine kuin isopropanoli...
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 8. MightyDuck

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2016
  Viestejä:
  73
  .
   
  Viimeksi muokattu: 02.05.2021
 9. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  esim. asetoniin liukeaa helposti värit niistä pyyhkeistä mitä käytät. Eli väriä leviää niihin puhdistettaviin pintoihin...eikä irtoa millään. on kokemusta.
   
 10. mulpp

  Rekisteröitynyt:
  26.09.2010
  Viestejä:
  5
  Pk-seudulla ipaa (jäänestoa) löytyi viime syksynä ainakin Puuilosta Vantaalta.

  Sopivasti laimennettuna sitä tulee välillä käytettyä peilien/lasien yms. puhdistukseen.

  e. Oli siis sekä Polaria että Crystalia, tämän hetken tilanteesta ei tosin tietoa.
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2017
 11. M1E5

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2016
  Viestejä:
  7
  https://www.amazon.co.uk/Products-I...coding=UTF8&psc=1&refRID=8G0YPA96KYXPWAE1YEE2

  Alle 2£/litra
   
 12. _o/ ALTTERI \o_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  2 882
  Itse putsaan sillee et otan paskapaperia ja avaan asetoni purkin korkin ja paskapaperi suuneteen kallistus ja paperilla suoraa tahralle ilman hanskoja, mitään muovisia hanskoja/sieniä ei kannata käyttää, ellei varmistu että se kestää aineen, tein mäki kerran sen virheen että iskin sitä sellaseen sieneen ja lääppäsin sillä, niin muuttu puhdistettava kohta vihreeks, kun se vihree sieni suli asetoniin =)

  Paskapaperi on hyvä siitäkin, et esin jos puhdistaa vaikeita liimatahroja, missä asetoni useesti sulattaa liiman ja se leviää, niin paskapaperi ei paljoo maksa kun laappasee kerran ja kääntää paperin kulmaa ja uudestaan jne, niin se ei niinkään leviä kun ei vedä kuin kerran aina yhdellä kohtaa paperia.

  Ja ihan sama ohje asetonilla kuin alkoholillakin, ensin koittaa sellaseen kohtaan kappaletta mikä ei häiritse et kestääkö materiaali sen aineen ja jos ei ole sellaista kohtaa mihin testata, niin parempi ettei mee laappaseen ollenkaan ja sitä paperia jolla laapitaan ei myöskään kannata heittää välttämättä maalatulle pöydälle vaan vaikka posliinilautaselle, ettei tu ikävää laikkua.
   
  Viimeksi muokattu: 26.01.2017
 13. perusmursu

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2008
  Viestejä:
  513
  IPA on kyllä hyvää tavaraa monenlaiseen puhdistukseen. Muistaakseni en ole saanut mitään pintaa pilalle sillä, vaikka aika moneen materiaaliin on tullut kokeiltua. Esimerkiksi valkoiset rasvasta pinttyneet keittiökaapit puhdistuivat tuolla todella helposti. Ei käryä mitenkään jumalattomasti eikä ilmeisesti ole edes kovin haitallista tavaraa. Sanoisin, että hyvä lisä joka kodin siivousvälinekaappiin.

  PS. Biltemasta saa tuota spray-pullossa. Litrahinta toki kalliimpi kuin crystal ipalla, mutta näppärä pienempiin puhdistustarpeisiin.
   
 14. jkaart

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2006
  Viestejä:
  4 833
  Ite oo tilanu kerran tinaimusukkaa ko. kaupasta ja ei ollu kyllä mitään valittamista!
   
  Viimeksi muokattu: 27.01.2017
 15. Marmorilattiapoika

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2016
  Viestejä:
  70
  Elkää impatko, kuulitteko? Palle haluu paree hajut.
   
 16. halpis

  Rekisteröitynyt:
  19.12.2006
  Viestejä:
  4 375
  Onko isopropanolin käyttöä kodin puhdistuksessa mitään syytä hillitä? Tokihan seosta voisi normaalissa puhdistuksessa laimentaa olemattomiin, mutta hinnan puolesta siihen ei ole mitään syytä ja sitten tarvitsisi useamman lantringin eri hommiin yhden 75% sijaan. Se on vain hemmetin kätevää tavaraa kun pinnat saa pyyhkiä puhtaaksi ja kuivuvat nopeasti, ilman että tarvitsevat mitään muuta käsittelyä. Eikä tarvitse varoa edes semmoisia paikkoja mihin kosteus saattaisi jättää jälkiä.
   
 17. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  Ostin ihan kokeeksi itellekin tota IPA:aa.

  Siis mitä helvettiä. Käyttääkö jotkut tuota puhdistukseen? Ei sillä ainakaan öljyjen ym puhdistuksessa tehnyt mitään. Aika huonosti se puhdistaa loppujen lopuksi.

  Brake Cleaner toimii 100x paremmin eikä jätä jäämiä.
   
  Viimeksi muokattu: 21.03.2017
 18. jarp Banned

  Rekisteröitynyt:
  11.09.2009
  Viestejä:
  1 119
  Poistettu.
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2018
 19. valurauta

  Rekisteröitynyt:
  23.01.2010
  Viestejä:
  2 476
  Puhdistuspaperiksi suosittelisin kokeilemaan Serlan Siivouspaperia: https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/serla-2-rll-siivouspaperi Se on kuin talouspaperia mutta _olennaisesti_ jämäkämpää eikä hajoa käsiin edes märkänä toisin kuin höttöisemmät paperilaadut.

  Onkohan näin hyvä tuote jo poistumassa valikoimista, kun sitä ei enää näy Serlan sivuilla? https://www.serla.fi/fi-fi/products
   
 20. Viliz03

  Rekisteröitynyt:
  07.04.2007
  Viestejä:
  973
  Loistavaa ainetta myös leikkuunesteenä. Ei jää sormiin viikoksi sinolin makua kun käyttää ipaa.
   
 21. SSG1

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2004
  Viestejä:
  496

  Mites Polar? Käyttöturvallisuustiedotteen mukaan siinä olisi voiteluaineita myös. Putsasin tuolla yhdestä puukosta liimat pois enkä tuon perustellla osaa ainankaan sanoa jäikö tuosta mitään.

  Monilla forumeilla on nyt 2016-2017 aikoina sanottu että tuo olisi 99% eikä sisältäisi voiteluainetta enää kuten joskus muinoinaan. Pitäisi varmaan pistää viestiä valmistajalle että saisi varmuuden.

  Crystalia ei ilmeisesti enää saa mistään. Kävin 3:ssa kaupassa jossa sitä on aikaisemmin myyty ja missään ei ollut, tai sitten on vaan tältä talvelta loppunut.
   
  Viimeksi muokattu: 24.03.2017
 22. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  Pitää paikkansa, Polaric GO on 99% Ipaa. Kävin viimeviikolla hakemassa puuilosta. Muut vastaavat litkut, kuten crystal ja masinol ovat etanoli-ipa seoksia (ja pääroolissa se etanoli). Käyttöturvallisuustiedotteistahan nuo tiedot löytyvät myös...

  http://www.s-taroil.fi/tiedostot/v Polaric GO UUSI KTT.pdf
  https://www.k-rauta.fi/rautakauppa-liitteet/Masinol_E100_FI_20150220_USI.pdf
  http://docplayer.fi/10833178-Kaytto...un-toiminnanharjoittajan-tunnistustiedot.html

  https://www.puuilo.fi/epages/puuilo.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2014011303/Products/10000337

  Huom! Tässä myös yksi joka 99-100% IPAA, eli King Diesel jäänesto:
  http://koivunen.extranet.materialba...7&cartUuid=4636319&uuid=4573410&type=original

  Sekä tämä joku Shellin tuote:
  http://info.kemetyl.com/648/PDFBrid...phpProduct&-recid=3969&-field=MSDS(1)

  Crystalin jäänestoa oli myös Puuilossa, mutta se on etanoli-ipa -seos, joten jätin hyllyyn.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2017
 23. SSG1

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2004
  Viestejä:
  496
  Tuossa käyttöturvallisuustiedotteessa on tuo "voiteluainetta", mutta sille ei ole annettu mitään prosenttia tai tarkempaa luokitusta. Eikös tuo tarkoita että Polar GO ei ole täysin puhdasta Ipaa vaan siinä on ylimääräisiä aineita jotka saattavat haitata sen käyttöä joissain tilanteissa?

  Nappasin viime viikolla tuota pullon ja parista puukosta olen sillä liimoja poistellut, mutta vaikea sanoa jääkö pinnalle tuota voiteluainetta. Muutamaan herkempään puhdistuskohteeseenkin tuota pitäisi käyttää, mutta niihin ei saisi jäidä mitään jäämiä.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2017
 24. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 474
  Isopropanoli >98% tuossa PDF:ssä lukee. Ja pullossa lukee >99%. Eli muita aineita on 0-1%. Todennäköisesti se on vain kosteutta...

  Enpä usko että ne erikseen mitään voiteluainetta rupeisi laittamaan n. 1%.... Eihän sillä ole paskankaan merkitystä jos tankilliseen kaataa 1 litran jäänestoa. Siitä sitten 1% on siis noin 0,01 Litraa. Eli lusikallinen voiteluainetta per auton tankki ? Juu tuskin.
   
  Viimeksi muokattu: 28.03.2017
 25. SSG1

  Rekisteröitynyt:
  19.05.2004
  Viestejä:
  496
  Kun tutkin noita niin löysin vanhoja postauksia että tuo voiteluaine olisi lisätty sen takia kun jotkut olivat valittaneet tavaran olevan "kuivaa", mitä se sitten ikinä tarkoittaakin. Tuo voiteluaineellinen tavara on ilmeisesti hiukan sinertävää. Omassa pullossani lukee vain "Sisältää isopropanoolia" eikä tarkempaa infoa. Väriltään litku on kuitenkin täysin kirkasta.

  Ilmeisesti tuota voi testata niin että tuota sotkee akkuveteen ja sitten pyyhkii lasi pintoja. Jos se jättää pinnalle harmaan rannun, silloin siinä on vielä voiteluainetta.

  Mutta tosiaan, nykyään taas pitäisi olla 99% tavaraa.
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2017

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti