Milloin öljy loppuu?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja subway, 17.10.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. subway

  Rekisteröitynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  345
  Raakaöljyn loppumisesta on puhuttu jo vuosikymmeniä, ja tuotannon kääntöpisteen, ns. peak oil, piti tapahtua jo kauan sitten, mutta se näyttää vain siirtyvän jatkuvasti. Kulutus myöskin näyttää kasvavan jatkuvasti. Se on kuitenkin varmaa, että öljy tulee loppumaan joskus – mutta milloin?

  Koska on selvää, että yksikään armeija ei voi liikkua ilman petrokemian tuotteita, viimeisestä rippeistä tullaan käymään tiukka taisto. Se joka hallitsee niitä, tulee todennäköisesti hallitsemaan koko maailmaa. Tuskinpa kukaan on niin naiivi, että uskoisi hävittäjäkoneen lentävän akun avulla...

  Polttoaineiden tuottaminen muulla tavalla on tietenkin mahdollista, mutta niillä ei voida koskaan korvata öljystä saatavia jalosteita. Mitkään metsät tai peltoalat eivät yksinkertaisesti riittäisi siihen. Sama ongelma on hiilen kanssa: riittämätön volyymi.
   
 2. Veijo M. Banned

  Rekisteröitynyt:
  15.10.2016
  Viestejä:
  12
  Ei koskaan ja hinta vaan laskee tulevaisuudessa. Kyseessä on samanlainen hoax kuin ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos johon kaikki haluaa uskoa, koska maailmanlopun toive.
   
 3. David ":DA" Imodium

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2013
  Viestejä:
  1 814
  Hyvä kysymys, mutta vastaan vain niiltä osin kuin osaan. Bambun kasvunopeus riittää siihen että yhdessä tehokkaamman tekniikan kanssa riittää liikenteen käyttöön. Siitä tuotettu biopolttoaine siis. Lämmöt saadaan uusiutuvista ja ja ydinvoimasta joten ei meillä hengen hätää ole. Iso mullistus öljystä pois siirtyminen tietenkin silti on. Ehkä liian iso maallikon mietittäväksi.

  Ps. Aseellisia taisteluja öljystä käydään jo nyt.
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 800
  Yksi syy öljynhalpaan hintaan on se että isot tuottajamaat pelkäävät että kysyntää vähenee aikaa myöten niin paljon etteivät kerkiä siihen mennessä rahastaan omia öljyvarantojaan.

  Ei ehkä loppumisesta, vaan siitä kuinka kauan on halpaa öljyä saatavilla.
   
 5. _J03_

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2010
  Viestejä:
  2 826
  Ei se mihinkään lopu - ennemmin on kyse siitä milloin siitä tulee niin kallista tuottaa (öljyhiekka jne) ettei sen käyttö ole järkevää. Todennäköisesti tähän menee vielä niin pitkä aika, että saatavilla on jo muita varteenotettavia vaihtoehtoja. Plus tekniikka kehittyy, nykyäänhän öljyhiekankin jalostus taitaa olla jopa kannattavaa. Kustannukset tulee tulevaisuudessa laskemaan edelleen -> varteenotettavat öljyvarannot kasvaa...
   
 6. David ":DA" Imodium

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2013
  Viestejä:
  1 814
  Pystytkö löytämään tälle väitteelle vahvistusta?
   
 7. _J03_

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2010
  Viestejä:
  2 826
  http://www.tekniikkatalous.fi/tekni...ää-tehoa-öljyhiekan-jalostukseen-3303582.html

  En ole pahemmin perehtynyt, mutta tuokin artikkeli vuodelta 2011, missälie nykyään mennään.
   
 8. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Joo, sen piti loppua 2010-luvulla viimeistään. No nyt painetaan tuotantoennätyksillä ja lisää lähteitä ei kannata etsiä öljyn nykyhinnoilla (esim. seadrill suurissa vaikeuksissa kun kukaan ei tarvii palveluja). Tässähän pyöri haastattelu, jossa joku eläkkeellä oleva öljyekpertti kertoi, että öljy ei edes ole "fossiilinen polttoaine" vaan rockefeller ja kaverit keksivät koko tarinan joskus 1800-luvun lopulla pitämässään kokouksessa.
   
 9. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  "Ilmastonmuutosta ei ole" on täsmälleen samanlainen kultti kuin kreationistit: mitkään tieteelliset tai muut faktat eivät vaikuta ajatteluun, koska usko on niin vahva, että se syrjäyttää kaiken järjen käytön.

  Tämä. Sekä se, että vaihtoehtojahan kehitetään jo täyttä päätä ja meikäläinenkin tankkaa jo 10% etanoliseosta, 10-20 vuotta, niin suurin osa uusista autoista käy sähköllä.
   
 10. onkimato

  Rekisteröitynyt:
  30.04.2016
  Viestejä:
  815
  Napajäätiköiden altakin paljastuu varmaan lähitulevaisuudessa uusia ja isoja öljylähteitä eli sanoisin että menee vielä monta vuosikymmentä.
   
 11. lion22

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2008
  Viestejä:
  145
  Tuo kuorossa toisteltu vakiovastaus "monta vuosikymmentä" on joka tapauksessa aika vähän tässä kontekstissa. Turha muutenkaan spekuloida, jos ei ole mitään muuta kosketusta aiheeseen kuin youtube-videot, jossa väitettiin raakaöljyn olevan maatuneita dinosauruksia. Tuollainen keskustelu on mielenkiintoista lähinnä psykologisessa mielessä... denial-vaihe?

  Mutta meidän kannalta kriittisempää tosiaan on, että maailman elintasoerot tasoittuu ja meillä ei ole omia konventionaalisia energiavaroja. Miten vaikuttaa keskivertomuron elämään, jos öljyn hinta on kympin?
   
 12. muronsyöjä142

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2015
  Viestejä:
  1 206
  Kympin öljy ei muroa hetkauta, koska valtio korottaa veroja ja vetää hinnanlaskun taskuunsa jos niin käy. Tuskin käy, sillä kartelli saadaan taas pystyyn ennen sitä ihan jo tuotantokustannuksellisista syistä.
   
 13. Zaku

  Rekisteröitynyt:
  21.11.2003
  Viestejä:
  1 999
  Uudet teknologiat liuskeöljyn sekä öljyhiekan jalostuksessa ovat tehneet sen, että öljy ei tule loppumaan pitkään aikaan. Nykyinen alhainen hinta johtuu hintasodasta , jolla Saudit yrittävät taistella markkina herruudesta USAn liuskeöljytuottajia vastaan. Liuskeöljy on kalliimpaa kuin perinteisen öljyn tuottaminen, mutta sen kannattavuus raja ollut tuolla 50 - 60 dollarin tynnyrihinnoissa. Joskin viimeisen vuoden aikana käynyt selväsksi , että nekin on kyvykkäitä taipumaan todella alhaisiin tuotantohintoihin. Öljyä taas on hiekkaan ja liuskeeseen sitoutuneena enemmän kuin mitä sitä on ollut perinteisissä öljylähteissä, joten veikkaan, että öljy ei tule loppumaan vaan me siirrymme sähköautoihin sekä muihin vaihtoehtoisiin lähteisiin ennen loppua.

  Tämä Peak oil vouhotus on täyttä huuhaata, joka ei ymmärrä taloudesta tai teknologian kehityksestä yhtään mitään ... ainut mitä ne ovat pystyneet mittaamaan on perinteisen öljyn saatavuus ja sekin on erityisen hankalaa mitata globaalilla mittakaavalla. Tuo vouhotus lähti siitä kun ennustettiin USAn öljyn tuotannon lasku aikanaan... joskin taitaa nykyään kääntynyt jo tuota teoriaa vastaan...
   
 14. mscar

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2016
  Viestejä:
  9
  Lyön vetoa, ettei ole suurin osa autoista sähköllä toimivia 20 vuoden päästä. Toivottavasti elän siihen saakka, ja murobbs on vielä olemassa, että pääsen hykertelemään oikeassa olemiselleni!

  Öljy on abioottinen aine, jatkuvasti uusiutuva. Voi toki olla, että sitä muodostuu liian hitaasti kulutukseen nähden, mutta epäilen tätäkin. Laboratoriossa on pystytty valmistamaan öljyä ilman eliöperäistä ainesta, mutta ei eliöperäisestä aineesta.
   
 15. ratkakapu

  Rekisteröitynyt:
  28.01.2010
  Viestejä:
  2 935

  Suurin osa liikenteessä olevista autoista ei 20v päästä ole vielä sähköautoja, mutta suurin osa uusista autoista on 20v päästä aivan varmasti sähköautoja (jotka osaavat ajaa itseään, mutta se on eri tarina se). Esim. Jenkeissä ja Saksassa suurin osa autoista voikin sitten olla jo sähköautoja tuolloin, koska noissa maissa auto on kulutustavaraa, joka lyödään 10v ikäisenä paaliin ja siitä saa kivan bonuksen uuden auton ostoon.
   
 16. David ":DA" Imodium

  Rekisteröitynyt:
  16.01.2013
  Viestejä:
  1 814
  Sitten kun sähköautot lyövät kunnolla läpi niin muutos on tullee olemaan todella nopeaa. Merkittävä osa autoilijoista odottaa jo nykyisen autonsa kanssa oikeaa hetkeä vaihtaa. Kaikkia käyttövoimia vertaillessa sähkö voi hyvinkin olla suurin yksittäinen osuus, mutta se tuskin tarkoittaa yli 50 % osuutta koko ajoneuvokannasta. Bensiinin osuutta tulevat syömään myös biopolttoaineet ja hybridit (tosin mikäli sähkö lyö kunnolla läpi, niin se on myös noiden osuudesta pois).
   
 17. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  598
  Vuosikymmenistä en osaa sanoa, mutta veikkaan, että tulevaisuudessa tapahtuu yksityisausautoilun ja kaupallisen liikenteen erottautuminen. Yksityisautoilijoita varmasti tullaan täälläkin "kannustamaan" sähköautoiluun, mutta porkkanan lisäksi sitä kuuluisaa keppiä on varmasti reilusti luvassa. Todennäköisesti kannattamatonta rahtiliikennettä subventoidaan raskaasti verorahoilla ja bensa- ja dieselautolla ajelu muuttuu kannattamattomaksi erinäisten verojen takia.
   
 18. yero

  Rekisteröitynyt:
  24.09.2008
  Viestejä:
  1 556
  Suurin osa uusista autoista, ei suurin osa kaikista autoista, vaikka uskonkin, että autokanta uusiutuu suhteellisen nopeasti sitten kun kunnolla päästään alkuun.

  Olen ymmärtänyt, että öljyvarat ovat pääosin sellaiselta aikakaudelta, että puut olivat jo olemassa, mutta hajoittajabakteerit yms. eivät vielä osanneet käsitellä ligiiniä. Tällöin hajoamaton aines hautautui maaperään ja tästä syntyi öljy. Kesti satoja vuosia, että hajottajat pystyivät käsittemään puuainesta. Nykyään puu hajoaa takaisin kiertoon, eikä (ehkä aivan marginaalisia määriä lukuunottamata) hautaudu maaperään, joten öljyäkään ei synny. Eli öljy on ihan aidosti uusiutumaton luonnonvara.
   
 19. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Heitän nyt lukuja vain netistä, eivät ole tarkkoja mutta sinnepäin.
  Bensan 1,7e hinnasta veroja on 1e. Tämä on vuodessa n. 3 miljardia.
  Jos keksittäisiin sellainen korvaava joka olisi työintensiivinen, niin se ulkomaille menevä 0,7e/l eli n. 2 miljardia jäisi Suomeen. Tämä voisi työllistää n. 50 000 ihmistä. Jos se raha menisi siis suoraan heidän työllistämiseensä. Sillä lähtisi n. 2% pois työttömyysasteesta.
  Jos siis kuluvasta polttoaineesta osa voidaan tuottaa Suomessa, se tarkoittaa että on vähemmän työttömiä joista maksamme veroissa.
   
 20. Pihlaja

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2013
  Viestejä:
  430
  Ja jos nyt vielä leikitellään sillä ajatuksella, että öljy olisi "loppumassa", niin sen hinta lähtisi vähitellen nousemaan, jolloin ensin sen käyttö kehitysmaissa loppuisi ja vähitellen taviksilla länsimaissakin. Tämä sitten hidastaisi loppumista merkittävästi ja hintakin saattaisi taas vakiintua. Joka tapauksesa kysynnän ja tarjonnan laki määrää sen, että kokonaan öljy ei voisi edes loppua koskaan. Ääriskenaarioissa sitten vain miljonäärit ajelisi sunnuntaisin ferrareillaan. Ja kyllähän nykyään pystytään valmistamaan synteettisiä polttoaineita esimerkiksi bensiinin korvikkeeksi, mutta se on vaan huomattavasti kalliimpaa, kuin raakaöljyn jalostaminen.
   
 21. _J03_

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2010
  Viestejä:
  2 826
  Voit rueta laskeskelemaan mihin sfääreihin suomen sähkönkulutus nousee jos puolet suomalaisista siirtyy sähköautoihin. Se sähkökin pitää tuottaa jollain -> tarvitaan uusia tuotantolaitoksia jne. Hyvällä tuurilla 50v max puolet autokannasta on sähköautoja. Tosin omasta mielestä sähköautot on edelleen täysi floppi, markkinoidaan puhtaana vaihtoehtona ja se sähkö jolla niitä ajetaan tuotetaan silti suureksi osin fossiilisin polttoainein. IMO sähköautot on tulevaisuudessa korkeintaan yksi vaihtoehto jonka voi valita auton käyttövoimaksi.

  Vetyautot olisi edelleen se paras vaihtoehto.

  Ota huomioon että esim. Neste jalostaa raakaöljyä suomessa. Samoin ST1 on rakentamassa etanolitehdasta, raaka-aineena käytetään sahanpurua :D
   
 22. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Sähköautot voisivat pitkälti ratkoa sähkön varastointiongelman uusiutuvien energianlähteiden kanssa. Kuvitellaan vaikka että auton akkujen kapaisiteetti riittää 500km matkaan ja 90% käytöstä on 20km työmatkan sahaamista, niin akkujen kapasiteetitä voi huoletta lahjoittaa vaikka 50% yhteiseen hyvään esim sellaista porkkanaa vastaan, että akuista verkkoon purettavasta energiasta maksetaan hieman enemmän kuin sieltä ladattavasta. Lisäksi tämä mahdollistaa verkon kannalta järkevän pikalatauksen, kun ekstraa maksamalla voit ladata akkusi nopeasti täyteen pysäköintialueen muista autoista, jolloin verkkoa ei tarvitse vahvistaa voimalalta asti.
   
 23. _J03_

  Rekisteröitynyt:
  17.12.2010
  Viestejä:
  2 826
  Eipä tuo silti sitä tuotantoa ratkaise.
   
 24. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Voihan sitä sähköa tuottaa vaikka samalla polttoaineella millä nyt liikutetaan autoja. Suurempien yksikköjen paremman hyötysuhteen ansiosta taloudellisemmin kuin auton moottorilla ja lisäksi sähkömoottorin/generaattorin ansiosta autoista saadaan jarrutusenergia talteen. Mutta suurin etu tosissaan on että sähköautojen voimakas lisääntyminen tekisivät vihdoin tuuli- ja aurinkovoimasta järkevää, koska perusenergiantuotantoa ei tarvitsisi enää turvata ydin-/hiili-/kaasu-/vesivoimalla.

  Ainoa oikeasti isompi ongelma on litiumin riittävyys jos akkujen saralla ei keksitä kokonaan uutta tekniikkaa.
   
 25. Asiaintuntija

  Rekisteröitynyt:
  24.01.2014
  Viestejä:
  7 120
  Sikäli lapsellinen ja vanhanaikainen alustus, että eihän öljy koskaan varsinaisesti lopu. Sen hinta vaan vaihtelee...

  Ja nyt juuri tällä hetkellä näyttää siltä, että öljyä on reilusti tarjolla näköpiirissä olevan tulevaisuuden tarpeisiin. Pikku hiljaa toki tullaan siirtymään vaihtoehtoisiin energianlähteisiin ja siirrytäänkin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti