Miksi ruokakaupan pitäminen on käytännössä mahdotonta?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Joulupuuro, 25.09.2012.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. sossupummi

  Rekisteröitynyt:
  15.05.2010
  Viestejä:
  356
  Yrityshaku kertoo tämänkin olevan K-ketjun lafka, joten ei kiitos.

  Kiina-marketit, lähituottajat ja kauppiaat jotka myy omaan laskuun toreilla tai kauppahalleissa jne. on mun mielestä niitä mestoja, mihin ehkä kannattaisi euronsa kiikuttaa.
   
 2. Sama juttu oli Hollannissa. Paljon pieniä kauppoja, leipomoita, kalakauppoja, lihakauppoja jne. Yhtään hehtaarimarkettia en edes Amsterdamista löytänyt.
   
 3. kaappimuro

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2009
  Viestejä:
  795
  Veli oli aikoinaan gigantissa töissä. Nauraa vieläkin hinnoittelulle. Legendaarisin oli joku melko tuntematon merkiltään oleva HDMI letku, joka maksoi sisään tyyliin 1.50€ ja ulos 20.90€.
   
 4. ju1ce

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2007
  Viestejä:
  847
  Kuivaa ruisleipää, hyi saatana. Ei niissä marketin ruispaloissa ole mitään vikaa, kunhan sen käy vaan hakemassa sieltä kaupasta juuri kun kuorma on tullut.
  Jälkiuunileivissä olet kyllä oikeassa, ja kunnollinen juureen tehty hapan leipä on hyvää vielä monen päivän päästä, mutta sitä ei saa kuin joltain mummoilta.
   
 5. onnenpekka

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2000
  Viestejä:
  1 548
  HDMI-letku vaan ei pilaannu hyllyyn päivässä tai kahdessa, noin niinkun ruokaan verrattuna.
  Kellään mitään havaintoa, että miten suuri osa isojen markettien myynnistä tulee elektroniikasta ja muusta sälästä? Tai aika vähissä taitaa varsinaiset ruokakaupat olla muutenkin, iso osa valikoimasta monessa kaupassa taitaa olla jotain ihan muuta kun ruokaa.
   
 6. Zulu_

  Rekisteröitynyt:
  30.09.2006
  Viestejä:
  5 730
  Siellä jossain kehäteiden varressa ne on kuten Suomessakin.
  Giganttien ym. kaapeleiden/adapterien tms. sälän hinnnoittelu perustuu siihen että kun asiakas tulee hakemaan sitä HDMI-johtoa tai Conax-sovitinta sieltä myymälästä sillä on tarve saada se heti vaikka hinta on mitä on. DealExtremestä saa kyllä sen saman piuhan eurolla mutta toimitusaikakin sitten on vähän pidempi.
   
 7. Urkki

  Rekisteröitynyt:
  08.06.2004
  Viestejä:
  395
  Gigantissa otetaan kohtuulliset hinnat kaikesta pikkusälästä. Joskus myyvät televisioita halvalla. Tai huonoja kahvinkeittimiä.
   
 8. Yanney

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2003
  Viestejä:
  2 028
  Nimenomaan kaapeleiden kaltaisessa "pientavarassa" taitaa olla isoimmat katteet melkein joka kaupassa.

  Jos kaapelia tarvitsee, niin kannattaa tilata suoraan Kiinasta, ellei ole kiire... Yhden yksittäisen kaapelin lennättäminen suoraan kotiovelle tulee helposti halvemmaksi kuin suomalaisista kaupoista ostaminen. Esim. HDMI-kaapeleissa hinnat on alkaen 1,5 euroa sis. postikulut.
   
 9. ketunhäntä kainalossa

  Rekisteröitynyt:
  01.03.2009
  Viestejä:
  2 825
  Ei oo ensimmäinen, Albertinkadulla oli muutama vuosi takaperin ja Korkeavuorenkadulla on vieläkin.
   
 10. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895
  Mooren elokuvassa sanottiin Niken lenkkareitten tuotantokustannusten olevan luokkaa 50 snt. Eikös ne maksa kaupassa toista sataa?:confused:
   
 11. Jerry Brudos

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2010
  Viestejä:
  512
  Aikamoista huttua täällä.

  Ensinäkin privat label-tuotteet tappavat viimeisetkin tuottajien haaveet katteista, joten kannattaa miettiä muutamaan kertaan, onko fiksua niitä ostaa.

  Lidl teki ensimmäisen kerran voittoa suomessa vuonna 2008, seuraavan kerran 2010, joten 6 vuotta meni ensimmäiseen voitolliseen tilikauteen. Tosin ovat oppineet suomalaisen riistohinnoittelun, eli eurooppa +20% ja siitä tuloksena 31,5 miljoonaa voittoa, mutta kumulatiiviset tappiot silti 30 miljoonaa.

  Tukkujen lisäksi hyvien kauppapaikkojen saaminen on kunnallispoliitikkojen takana ja siellähän s-ryhmällä on aika mukava edustus. Lidl joutui ostamaan paikkoja yksityisiltä, koska kunnat eivät myyneet/kaavoittaneet paikkoja heille. Eräässä Helsingin kehyskunnassa tiedän olevan pääväylän varrella päivittäistavarakaupan tontti, joka on korvamerkitty Tradekalle, mutta vuodesta -95(?) ei ole tradekaa kiinnostanut kauppaa siihen laittaa. Muille ei tiettävästi sitä edes tarjota:)

  Kuntien kaavoitus/maa-asiat on kyllä luku erikseen, lähemmäs kymmenen vuotta sitten olisin tarvinnut yritykseni toimitiloille tiettyä maa-aluetta (joutomaa) ja yritin keskustella sen vuokraamisesta kaupungin kanssa. Kun selvisi ettei minulla ole "kytkyjä", niin ilmoitettiin, että ei tipu, siihen tulee kivipuisto. No ei ole nyt kahdeksan vuoden aikana vielä kiven kiveä näkynyt:)

  Niin tuohon hinta-asiaan, St*ckman Kashmir huivi, ulosmyyntihinta n. 50 euroa, sisäänosto Guangzhoussa 3,70. Mikroaaltouuni EXW(incoterms) 7,5 euroa.

  Netin mukaan -97 Nike lenkkarit maksoivat 3,50 taalaa valmistuskustannuksina.
   
 12. suppah

  Rekisteröitynyt:
  26.07.2002
  Viestejä:
  398
  Siinä on ihan sellainen juju, että Ranskassa ei varmaan tarvitse maksaa tessin mukaan sille leipurille neljää tonnia palkkaa kuussa, jos haluaa että sitä tuoretta leipää on leivottuna valmiiksi joka aamulle. Joten ei vaadi kovin kummoista päättelyä, että miksi suomessa ei leipureille enää paljon töitä löydy ja kaupoissa myytävät leivät on useamman päivän vanhoja tai leivottu jossain muualla euroopassa ja tuotu suomeen raakapakasteina.
   
 13. onnenpekka

  Rekisteröitynyt:
  25.07.2000
  Viestejä:
  1 548
  Ja jos laittaa sen Kashmir-huivin mikroon Niken lenkkareiden kanssa, ja lautasen kautta ääntä kohti, niin kyllä se aika hyvän punkun tarttee kyytipojaks :p
   
 14. Ruokakaupassa paraskatteinen ja myynnillisestikin merkittävä tuote on muovipussi. Muuten kyllä katteet liikkuu alhaalla ja tuotto perustuu volyymiin. Eli logistiikka ja kierto pitää olla kunnossa. Tappiolla perinteisesti menee Piltti-purkit ja jotkut sisäänvetotarjoukset, kuten kahvi.
   
 15. Jerry Brudos

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2010
  Viestejä:
  512
  Kaveri oli primulalla leipurina ja sillä oli lähemmäs 50k vuosipalkka. Ei huonosti taikinan vääntämisestä:)

  /OT
   
 16. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 855
  Jostain Presidentti-kahvipaketista tulee muuten melkein 1,50 euroa kaupalle takkiin per kahvipaketti kun myyvät sitä jollakin 1,99€ tarjouksella. Sellainen kahvitarjous ja iso mainos lehdessä kuitenkin vetää kauppaan tuplamäärän asiakkaita normaaliin päivään verrattuna. Samalla suurin osa kahvipaketin perässä tulevista ostaa kärryn täyteen muutakin tavaraa.

  Toki on sitten niitä eläkeläisiä jotka käyvät ostamassa vain ne tarjouspaketit kahvia ja eivät oikeastaan muuta ostakkaan. Osa kiertää kaupassa kassan kautta useamman kierroksen ja ostavat joka kierroksella sen maksimimäärän tarjouskahvia (2 kpl yleensä).

  Muovikassihan on yksi kaupan paraskatteisista tuotteista. Sen takia ne monissa ruokakaupoissa onkin niin tarkkoina ettei kukaan ottaisi muovipusseja maksamatta. Jos isossa marketissa käy 5000 asiakasta päivässä ja muovikasseja menee saman verran ja kate on yli 10 senttiä per muovikassi niin siinähän liikkuu jo isot rahat. Toki ne hyvän palvelun omaavissa kaupoissa lahjoittaa maksutta niitä muovikasseja lisää jos asiakkaalla alkaa olla ostoksia 40-200 euron edestä eikä tavarat mahdukkaan niihin pusseihin mitä ostoshihnalle ennen maksua laittoi.
   
 17. Yanney

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2003
  Viestejä:
  2 028
  Kuluttajaa kustaan linssiin vähintään yhtä paljon kuin tuottajia, joten on aika paljon vaadittu, että kuluttajien pitäisi vielä oikein varta-vasten boikotoida kauppojen halvimpia merkkejä... Hei come on.
   
 18. härski

  Rekisteröitynyt:
  Viestejä:
  0
  Kuluttajathan sen ovat isolta osin ratkaisseet mitkä kaupat menestyvät. Se tuntuu ihmeelliseltä kun aina vertaillaan että mistäs sen maitolitran taas halvimmalla saa. Valitettavasti suurten kauppojen kohdalla yleensä sieltä.

  Tiedän yhden tapauksen jossa vanhempi, eläkkeellä oleva nais ihminen oli taksille menossa lähikauppaa kauemmas osoksille. Nainen tokaisi kuskille että on menossa ostamaan voita, johon kuski vastasi "eikö sitä olisi tuosta lähikaupastakin löytynyt". Nainen perusteli päätöstään sillä, kun siellä isossa kaupassa voi oli juuri tarjouksessa. Tulee mieleen ne ihmiset jotka tarkistavat netistä mistä saa bensaa kaikkein halvimmalla paikkakunnalta. En ole ikinä ymmärtänyt noita sentinvenyttäjiä.


  mutta jos palaa vielä aiheeseen, minusta pienet yksityiset kaupat ovat paljon persoonallisemman ja mielenkiintoisennan näköisiä. Isojen ketjujen myymälät kaikki näyttävät persoonattomilta ja tylsiltä ja samanlaisilta kaikki.
   
 19. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 895
  Joo, noilla S- ja K-ketjuilla on vielä sekin etu, että niillä on valmiit piirustukset: voi tehdä tehokkaimmin myyvän pohjakaavan, kun rakentaa uutta kauppaa, ja kun sinne asennetaan kassat ja punnituslaitteet ja varastokirjanpidot, se on se sama ohjelma ja samat laitteet kuin muissakin kaupoissa. Banaanit on aina siinä numero kolmentoista tai ykkösen kohdalla, jne.

  Yksityinen joutuu väsäämään nekin kaikki itse... no tietenkin noita ohjelmia on valmiina, mutta monta juttua joutuu opettelemaan kantapään kautta kun taas ketjuilla on moniin juttuihin valmiit vastaukset ja valmiit ohjelmat ja systeemit.
   
 20. MVA

  Rekisteröitynyt:
  10.07.2008
  Viestejä:
  1 297
  Ranskassa asukastiheys ja liikennemäärät ovat aivan erilaiset kuin täällä pohjolassa. Siksi on logistisesti järkevämpää paistaa leipä siellä missä se myydään sen sijaan että yrittäisi pakuilla jakaa sitä kaupunki ruuhkassa.

  Lisäksi esim Pariisisssa on kauppojen koko säännöstelty keskustan alueella joka estää vähänkään suuremman supermarketin olemassaolon.

  Suomessa kaupanleivät on leivottu edellisenä yönä joten "useamman päivän vanhaa" se on vasta useamman päivän päästä;)
   
 21. Embankment

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  1 268
  Onhan noita, jotain ihme ruokakipsoja, tuntuu että joka nurkka täynnä. Toisaalta usein tuo siirtyy juuri 'isältä pojalle' - tyyppisesti eli nepotismi jyllää. En asioi noissa koskaan.

  S-ketjun kortti löytyy mutta silti asioin kasvavassa määrin Lidlissä, koska halvempi. Vielä kun Lidleihin saataisiin kunnon ulkomaalaiset kassat ja muut niin alkaisi sitä asiakaspalveluasennettakin löytymään.
   
 22. JanneHir

  Rekisteröitynyt:
  01.06.2009
  Viestejä:
  161
  Tarkoitatko kenties Jontten kyläkauppaa Kirkkonummella?

  Jontten kyläkauppa on jotain ihan muuta - Verkkonummi.fi
   
 23. Simbuka

  Rekisteröitynyt:
  02.11.2005
  Viestejä:
  170
  Mulla on vähän sellainen epäilys, että Lidlin voitot näkyvät emoyhtiö taseessa eikä suomen Lidlin taseessa. Onhan Suomen McDonalds tehnyt vuositolkulla tappiota Suomessa mutta faktahan lienee se, että tällä tavalla vain väistellään verojen maksamista Suomeen. Suomen Lidl tilaa tuotteita varastoon jostain emo Lidlin suojista ja näin voitto siirtyy tuolle emo Lidlille.
   
 24. AIF Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2003
  Viestejä:
  6 585
  Lisäksi todella kova laajentumistahti syö katteita.

  Voisihan SOK:kin myydä paljon edullisemmin, ja varsinkin bonusjärjestelmä voitaisiin tehdä paljonkin edullisemmaksi, mikäli SOK lakkaisi jatkuvasti uudistamasta ja laajentamasta omia liikkeitään - siis investoimasta.
   
 25. jjx

  Rekisteröitynyt:
  23.12.2001
  Viestejä:
  14 148
  Ranskalaisten salaisuus: valveutunut kuluttaja, joka ei suostu syömään muovipussitettua leipää vaan haluaa tuoretta.

  Tuoreet leivän hankkiminen tukee paikallista pikkuleipomoa tai lähikauppaa, koska kuluttajat eivät lähde 5-10km päähän supermarkettiin hakemaan aamusella leipää.

  Ei Suomenkaan tilanne ole uusille liikkeille kovin houkutteleva, kun ainoa syy miksi kilpailua kaivataan on se että saataisiin hintoja alas. Ei kovin hyvä lähtökohta uuden ruokakaupan avaamiselle. Paljon kiinnostavampaa olisi, jos kuluttjaa sanoisivat että valikoima on kehno, lihat huonoja, vihannekset nahkeita, leipä kuivaa jne. Halpakaupan pyörittäminen on varsin ongelmallista, koska hintoja pitäisi todella leikata jotta ne saisi *näyttämään* halvoilta verrattuna Citymarket/Prisma linjaan. Ei kuluttaja jotain 10-20% erotusta vielä huomaa.

  Joskus 15v sitten olisi voinut ajatella tulevansa markkinoille jollain laatikkomyymäläketjulla, joka olisi panostanut hyvin säilyvään tavaraan. Sitä olisi ehkä vähän pienempikin ketju voinut hankkia isoja eriä. Nykyään ei tuollaiselle enää ole sijaa, harva viitsii keräillä ostoksia useammasta paikasta säännöllisesti.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti