Mikä Modeemi, kytkin tai muu verkkotuote minulle?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Moonwolf, 04.05.2011.

 1. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  ax/Wifi6 kuullostaa ihan järkevältä, jos paljon laitteita, en uskalla sano tuosta laitteesta mielipidettä, mutta jos haluat wlan purkkiin reitittimen, niin ei hinta pahalta vaikuta.

  Eli jos olet tuota laittamassa ristiinkytkentä kaappiin, niin selvitä ensin että onko Wlanilla edelltyksiä sieltä toimia kattavasti, tai ainakin hanki laite avokaupalla. Toki voi tuon muuallekkin sijoittaa, siihen parhaaseen paikkaan, en katsonut, mutta usen Asuksen purkeissa voi valita ns AP tilan.
   
 2. Tege Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2005
  Viestejä:
  34 939
 3. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Meinaatko ettei tuossa mallissa ole "enabloitu" OFDMA, AX MU-MIMO, Target Wake Time TWT ominaisuuksia ? vaikka tuote kuvauksessa ainakin osa mainitaan?
  Tuon RT-AX56U pitkäikäisyydestä ja siitä koska ominaisuut saa en tiedä, mutta hinnaltaan (<160€) ei kovin kaukana AC reititin purkista.

  Edit, taisi tuo verkkokaupanpurkki olla tyypiltään pienempää sarjaa kuin testin laite -> kannattaa vähän verrata mitä eroja.
   
  Viimeksi muokattu: 08.01.2020
 4. bastor

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2009
  Viestejä:
  5
  Piruuttain kysyn ehdotuksia wlan ongelmaani.
  200Mb kuitukaapeli ja sen boksi toimii hyvin, kunhan sen wifiä ei kuormita liikaa; alkaa kaatuilemaan.
  Hommasin wifiä varten Cisco RV160W small business wlan routerin mutta yllätys, sekään ei kestä talon kuormitusta. Pahimmillaan veti jumiin 5 päivän jälkeen.
  Puhelimet, tabletit, läppärit ym laitteita löytyy yli 20 kpl.
  Wifi6 laite ei ole vielä ajankohtainen, pitäisi kyllä AC:lla pärjätä. AX ei tietenkään ole poissuljettu.
  Mikä wifi router kestäisi kunnolla kuormitusta ? Onko nuo pelaamiseen mainostetut laitteet vain nopeuteen suunnitellut, kun omassa käytössä pullonkaula tuntuu olevan lukumäärä.
   
 5. NiceMan

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2003
  Viestejä:
  1 801
  Ei siihen firwarea ole uudempaa? Itsellä oli zykkelin ropu joka meni jumiin 1-8 päivän sisällä ja auttoi vain virrat pois/päälle.
  Nyt on asus rt68u ja kertaakaan ollut jumissa 4 vuoden aikana tosin yhteys on cat6 kaapelilla 200/100Mb
   
 6. bastor

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2009
  Viestejä:
  5
  On uusin firmis sisällä.
   
 7. nuutinenmarko

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2008
  Viestejä:
  68
  Itselle ja veljelleni pitäisi hankkia uudet reitittimet Huuhaa 315s-22 tilalle.
  Veljeni katseli tuota Asus 4G Aimesh järjestelmä verkkokaupasta mutta itselle jäi mietityttämään onko tuo Asuksen 4G-AC68U retitin kuinka tehokas jos sitä vertaa tuohon Huuhaa 315s reitittimeen?

  Millaista reititintä ylipäätään kannattaa alueelle etsiä missä ei ole kuin 800MHz ja 1800MHz saatavana??
  Vai onko tilanne se ettei Suomessa ole myynnissä muita varteenotettavia kuin NG MR1100 ja Huuhaa 715??
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Mikä teillä on nyt ongelma, nykyisen reitimmine nimi vai jokin muu?
  Jos tarpeet kohdistuu WLAN ja sisäverkko juttuihin, niin hankkia siihen tarpeisiin sopivaa rautaa.
  Jos ongelma on modeemissa (4G), niin sitte hakea sopivaa modeemia.
  Asuksen 4G reititintä en suinpäin lähtisi noutamaan, ellei nyt oli jokin mainitsematon syy sen hankkimiseen.
  Jos ei sen tarkemmin, niin 4G modeemiksi suosittelen jotain ulkomokkulaa, esim Huawei B2368 (jos Huawei kelpaa) , jos sen sisäverkko ominaisuudet riittää, niin ei tarvi lisähiluja.
  Jos laiska päivitteleen modeemi asennuksia, niin kannattaa ottaa vähän etukenoa, eikä aivan minimillä mennä sen mukaan mitä käyttöpaikalla juuri nyt tarjolla, vähän riippuen millä rahalla nyt sattuu rautaa saamaan.
  5G tuki, jos siitä lähtee maksamaan, niin tiedostaa että niiden hinnat elää ja tarjonta lisääntyy ja aikanaan kun palvelua sinne päin tarjolle niin operaattori saattaa modeemiakin tyrkyttää sopivaan rahaan, ehkä kuuluu liittymäänkin. Ulkomokkula on sinänsä helppo päivittää. (jos suunta sama)
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2020
 9. nuutinenmarko

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2008
  Viestejä:
  68

  No avataanpa sitten asiaa hiukan enempi.
  Veljelläni on 2 teini-ikäistä muksua ja vaimo. Heillä netin käyttö on pahimmillaan että 2 tabletilla katsotaan youtubea ja älytelkkarista leffaa samaan aikaan kun veljeni yrittää pelata. Pingit huitelee +300ms pahemmalla puolella ja netti lagaa kaikilla.
  Selvitin asiaa sen verran ettei heillä ole (vielä) ulkoisia antenneita kehoitin hankkimaan ja asentamaan ensimäisenä koska RSRP, RSRQ ja mm. SINR on -20db arvot ovat aivan surkeat. Antenneiksi suunnittelin Iskra P-58 MIMO koska itselläni on samanlaiset... Katsoin jo Cellmapperilla mihin linkkeihin koetetaan niitä sitten ensiviikolla suunnata. Ja vaikka antenneilla saadaan varmasti nuo arvot kohdalleen Huuhaan wifi ominaisuudet 2 kerroksisessa talossa tulevat vastaan seuraavana. Heillä kun ainakin minun mielestäni on aika paljon tuota langatonta käyttöä. Olen lukenut että Huuhaan rajallinen prosessori-teho ja muisti tulevat äkkiä vastaan jonka takia olisi järkevää hankkia kerralla jokin kunnollinen reititin... Esim. NG MR1100 + NG Nighthawk...
  Sijainti veljeni talolla on ihan ok... sen ympäristössä Elisalla 2kpl 800MHz mastoja ovat alle 3,5km päässä ja 2kpl 1800MHz mastoja alle 7km päässä.
  Muita operaattoreita ei ole edes katsottu vielä.


  Itsellä on sellainen tilanne ettei täällä kännykässä toimi kuin DNA. Kokeilin kaikki operaattorit läpi eikä tänne saa kuin yhdestä DNA:n 800MHz mastosta lukittamalla netin. Mulla on Iskra P-58 MIMO antennit suunnattu tarkasti tuohon kyseiseen mastoon. Yritin 1800MHz saada tänne kuulumaan, mutta se ei yksinkertaisesti lennä tänne asti. Masto ei ole kaukana mutta kuuluvuus ja SINR jää toimivista arvoista liikaa.

  Oma taloni on tiilirakenteinen ja sen verran sokkeloinen ettei kattavaa wifi verkkoa tahdo saada. sen takia olisi tuo MESH meillekin aika toimiva. Sen lisäksi minulle modemissa pitäisi olla Bridge-toiminto(jota 315s:ssä ei ole) koska 4G modeemi on tuolla ullakolla. Olisi siis jälkevämpää laittaa DHCP päälle siitä wifi-reitittimestä minkä kautta jaettaisiin kännyköille, 2tietokoneelle, tabletille ja älytelkkarille netti.

  Että jos näillä avauksilla jotain tietoa saisi tuosta Asuksen paketista ettei sitten tule ostettua väärää laitetta väärään paikkaan. Olen tässä viikon tutkinut näitä 4G modemien ominaisuuksia ja kovasti olen kallistumassa ettei MR1100 parempaa laitetta ole markkinoilla ja ne loput ovat aivan rimpuloita...
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2020
 10. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos Huawei on noin kovasti pannassa, niin ei sitä ole pakko ottaa.

  Se tosin vähentää ulkoisten mokkuloiden vaihtoehtoja. Ulkoisen erilliset antennit toki yksivaihetoehto, kun yhden taajuuden systeemeillä aikomus mennä, ymmärsin että yksitaajuuksisia tukareita siellä, jos eri matka niihin. Vähän isompi jumppa ja vähän sellaisga "kertakäyttöistä" , oikein pahassa paikassa ehkä välttämätöntä.

  Kotiverkon voisi toteuttaa ihan omin laittein, eli modeemi erikseen, ja reitin, wlan jne erikseen. Ilmeisesti veljesi tarvitsee vähän tukevamman reitittimen, jolla sitten takaa ainakin itselleen riittävän palvelutason, priorisoi tarpeiden mukaan.

  Wlanit, erillinen wlan AP, sijoitus optimipaikkaan, jos ei yhdellä onnistu, niin sitten useampi, piuhalla kukin.

  Mesh wlan tarjontaa on moneen lähtöön, paras etu monissa on helppo köyttöönotto, tosin voi sitten vähän rajoittaa, eli kannattaa hetki miettiä. Mutta piuhalla jos suinkin orja tukari.

  Mikä tuossa vakuuttaa ? Noin äkkiseltään ei tullut mieleen tuota ehdotella kuvailtuun kohteeseen.

  Mutta jos se tutkimustesi mukaan teille sopii parhaiten niin siitä vaan, ja tuskin haittaa jos joskus verkkoon tulee päivityksiä ja tukea taajuusyhdistelyille , tehokkaamille modululoinneille jne. tuo ei ainakaan ole ensimmäisenä vajaaksi jäämässä.

  Sen perään sitten kotiverkon palikat tarpeen mukaan.
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2020
 11. nuutinenmarko

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2008
  Viestejä:
  68
  Jos Huawei on se laite joka minun ja veljeni pitää hankkia niin sitten se... Huaweilta B715 näyttäisi olevan sellainen ettei heti tarvitse olla päivittämässä parempaan. Mutta onko muita merkkejä??


  On siis 800/1800MHz mastot on veljeni luona alle 6,5km päässä.


  Juuri tuon mainitsemasi helppouden takia veljeni siitä on kiinnostunut. Sekä itsekin. Sen tiedän ettei veljeni ala kaapelia vetämään mihinkään jos se ei ole viimeinen keino. Itselleni se ei ole ongelma kun 300m on Cat6a:ta tätä tarkoitusta varten olen jo hankkinut.


  No se juuri tuossa MR1100 onkin ettei tarvitse heti olla päivittämässä parempaan... 5G:tä tänne landelle kun ei olla saamassa koskaan. joutuu tietysti puukottamaan mahdollisesti jossakin vaiheessa ne 2 lisäliitosta 4x4 MIMOa varten, mikäli olen oikein ymmärtänyt...


  Mutta siis vaihtoehdot on vielä auki ja vinkkejä kuunnellaan jotta sopiva paketti saadaan kasaan.
  Siksi lähdin kysymään tuosta Asuksesta kun veljeni siitä oli niin kiinnostunut... Ja itsekin kiinnostuin kun kävin tuota MESHiä lueskelemassa kotimikron testejä.
   
  Viimeksi muokattu: 29.03.2020
 12. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Ulkomokkuloissa Huawei on edullinen ja varsin hyvin tekniikat tuettuna.
  Markknoilla on muutakin, aikanaan suosittu Zyxelin LTE-a malli, joka tosin taisi tukea vian kahda taajuusyhdistelyä, eli menisi nyky tilanteessa ja päivittää sitten kun operaattorit päivittelee.
  Toistan vähän itseäni, edelleen kannatan sitä että rakentaa sen kotiverko omilla palikoilla, voi valita hänen tarpeisiin sopivimman mesh sarjan. Ja sitten valitsee käyttöpaikalle sopivimman 4G modeemin. Jos menee sisämokkulalla, niin sen mokkulan voi sijoittaa 4G kuuluvuun kannalta optimipaikkaan ja siitä piuhalla kotiverkon reittimelle.
  Modeemissa pari huomiota, tarpeista riippuen ehkä eduksi jos saa siltaavaksi, tai sen puuttuessa DMZ tuki.
  Veljesi tarvii kotiverkon purkeilta sitä kuormanjako tukea, ainakin sen verran että saa priorisoitua itselleen tärkeät asiat.
  Asukset on ihan suosittuja kotireittimiä, mutta niiden 4G reittimistä en innostu samassa määrin.


  Edit:
  Ulkomokkulaa vänkään sen takia että kertomasi mukaan ymmärsin että varsin haasteellinen sisäkuuluuvuus, eli käytännössä ulkoyksikkö välttämätön. ja paljon helpompi (ja helvempi) kuin lähteä veteleen paksuja koaksiaaleja, ja jatkossa modeemin päivitys helppoa.
   
 13. nuutinenmarko

  Rekisteröitynyt:
  30.07.2008
  Viestejä:
  68
  Miten toi siltaus oikein pitää tehdä että kaikki laitteet saa yhteyden verkkoon...???

  Eli 4G modemi siltaavaan tilaan jonka perässä on wifi reititin jossa DHCP päällä.
  Verkkoa käyttää 6 eri laitetta...

  Pitääkö mulla olla julkinen ip tai jotain siltausta varten???
   
 14. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Riippuu vähän tavoitteista (mm miksi siltaa) ja laitteista.

  Mobiilissa tarjolla vain yksi ipv4, eli tarvit jokin reitittimen väliin joka sopivastasti NATaa. ja yleensä ne palomuurit toiminnot.

  Tämä yksi vaihtoehto.
  WLAN ei ole mitenkään oleellinen, eli sitä ei tarvi. Usein toki edulliset kotireittimet on wlanilla varustettu.

  Riipuu miksi siltaat. Jos tarvitset julkista IPtä niin juu, jos et niin ei siltaaminen sinänsä sitä vaadi.

  Jos siltaamiselle ei ole tarvetta, kaikki toimii hyvin jne. niin ko juttu vaatii jonkinverran harrastuneisuutta, eli kynnys on jonkin moinen.
  Jos tarve, niin ihan ensimmäisenä selvittää miten laitteen se fyysisesti (ilman hallintaan pääsyä) nollattua ns tehdasasetuksiin (ja siitä sellaiseen millä omat jutut toimii) .
  Sen jälkeen selvittää miten laitetta voi hallita sillatussa tilassa.
  Kun nuo selvittänyt ja ennen siltaamista toimivat asetukset tallessa ja palautettavissa ja ajankohta sopiva, niin lähteä testaan.
  (muista että mobiilissa IPv4 osoitteita jaetaan vain yksi, eli vain yksilaite perään, eli se reititin, jos esim modeemin wlan jää samoilla tunnuksilla, niin sieltä asiakas voi viedä sen ainoan ipn)

  Tuossa vaiheessa syytä olla joku käsitys mitä haluaa ja IPjutuista jotenkin kärryillä.

  Jos kokee haasteelliseksi, niin monesti riittää jos sen reittimen asettaa modeemi reittimessä ns DMZ alueeksi. Eli sille reittimelle 4gmodeem reittimen DHCP asetuksista kiinteä ip, ja tuo IP DMZ kohteeksi (miten sitten termit meneekini) Idea se että ulkotuleva sekalainen liikenne ohjataan suoraan reittimelle.

  Kuvio riippuu niin paljon mikä on syy/tavoite ja mikä sillä modeemilla onnistuu, silattu tilan tuki ei ole itsestään selvä, jopa firmis/jakeluketju eroja
   
  Viimeksi muokattu: 04.04.2020
 15. Tyrni

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2002
  Viestejä:
  187
  Mikä ois paras (halpa eli käytetty) korvaaja Huawei B593s modeemille. Sinällään on pelittänyt ok, mutta kun tukiasemalle tuli 4G+ niin kännykän 50 meganen on toiminut paremmin kuin reititin 100 megaisella.
  Eli uudempaa tekniikkaa saisi siis olla.
  E5186:sen sais 30 eurolla, onko jo liian antiikkia?
   
 16. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos mietit minimiä millä voi hyödyntää ko tukiaseman tarjonnan, niin selvitä ensin mitä se tarjoilee., eli taajuudet ja niiden yhdistelmät ja koodaukset. Siitä sinulle speksit millainen modeemi kannattaa hankkia.
  30€ hyvin toimivasta E5186ta on hyvä (osto) hinta, se onko siitä hyötyä riippuu kohteesta (tukeeko tukiaseman jotain taajuusyhdistelmiä) ja vaikka olisi hytötyä vs vanha, niin jostain tuoreemmasta voi olla enemmän hyötyä, en tosin tiedä millaisia muita käytettyjä sinulle on tarjottu.
  Mutta yritä selvittää vaikka operaattorilta mitä tekniikkaa siinä käyttämässäsi tukiasemassa on teille päin (ja saakka), ja niiden perusteella voit arpoa hyöty panos juttuja.
   
 17. Jecemy

  Rekisteröitynyt:
  25.12.2016
  Viestejä:
  15
  Netti pätkii pelatessa ja veikkaan sen johtuvan vanhasta modeemista (inteno DG301AL)
  Kumpi olisi parempi, Kokonaan uusi modeemi, vai vanhan siltaus ja uusi reititin.
   
 18. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos modeemi kypsä, niin vastaus ehkä helppo, se vaihtoon ja perään laatu reititin.

  Jos bootin jälkeen pelaa vähänaikaa hienosti, niin tukee ajatusta että modeemi kypsä, se toimiiko sillattuna pidempään vakaammin, voi olla, sitä voi kokeilla.

  Oletan ettet käytä WLANia.

  Pätkimiseen voi olla toki monta muutakin syytä, (tässä ilmeisesti katkoksen aikana netti ei varsinaisesti ole poikki, mutta bitti takkuaa nettiin päin kotiverkon laitteilta tuona hetkenä)
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2020
 19. HassuHannu

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2020
  Viestejä:
  3
  Tutkinto minulla on kasvatustieteistä, joten tekniikka ei ole vahvinta aluettani. Yritän kuvata tilannetta ja ongelmaa mikä meillä tällä hetkellä on, jotta saisin ainakin suuntaa eteenpäin mikä mahdollisesti ratkaisuna.

  Meillä perheessä 3 lasta, kaksi vanhimmista ahkeria youtube-/netflix-käyttäjiä. Yläkerrassa meillä tytöillä käytössä ps3, iMac plus tyttöjen kännykät. Toisella tytöistä läppäri, jolla pelaa joskus simsiä, nettikäyttö vähäistä läppärillä. Alakerrassa ainoastaan minun ps4 + rouva katsoo netflixiä puhelimesta, ja työhuoneeni, jossa työläppäri. Nettiliittymänä Elisan 100mb kotikuitu. Asumme rivitalossa. Reitittimenä on noin 4v vanha 30€ purkki Jensen AL59300.

  Ongelmana on, että kun perjantai-/lauantai-iltana saamme vauvan nukkumaan ja isälle hetkeksi peliaikaa kavereiden kanssa, yhteys on niin hidas että pelaaminen ps4 kanssa on käytännössä mahdotonta. Jopa keskusteluääni kavereiden kanssa on pätkinyt.
  Mietin siis, minkälainen verkko tänne tulee rakentaa ja millaisilla laitteilla, jotta viikonlopun pelaamisen saa edes kohtalaiselle tasolle välttävän sijaan. Testasin useampana päivänä ps4 pelaamista siten, että rj45 kaapeli tulee suoraan olohuoneen seinästä pleikkariin, ei minkäänlaisia ongelmia.
  Olen lukenut jonkin verran ja vastaan on tullut termejä pelireititin, mesh-järjestelmä, ja kytkin, mutta nämä eivät tällä kokemuksella ihan kunnolla aukea.
  Jos täältä saisi apua mistä ainakin päästä eteenpäin, olisi hieno juttu.
  Kiitokset ja palataan.
   
  Viimeksi muokattu: 25.05.2020
 20. Veyron

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2012
  Viestejä:
  188
  Jos teillä on talossa kiinteä verkkokaapelointi niin käyttäkää sitä. Kytkekää kaikki mahdolliset laitteet kiinni verkkoon ethernet-piuhoilla. Vaihda reititin parempaan.
   
 21. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Oletus että asuntoon tulee joko kupari ethernet (rj45), ja siitä netti, tai netti tulee asuntoon asti kuidulla ja sen perässä operaattorin kuitumuunnin (kuitu -> kupari ethernettiin, RJ45). Tämän (rj45) perässä sitten on tuo wlan reititin.
  Toinen kirjoittajat oletti että asunnossa on RJ45 kaapelointi, eli ristiinkytkentä (se kaappi mihin se netti tulee, jossa oletettavasti tuo wlan reitin, ja jokaisen huomeen rasioiden "toinenpää")

  Eli hanki kunnollinen, helppokäyttöinen palomuuri reitin, sellainen jonka peruskäytön voit opetella. ja jossa riittävä ominaisuude perheelle. (1

  Sen lisäksi tarvitset gigabitin perus kytkimen, jossa riittävästi portteja.
  Mahdollisesti soivan wlan tukiaseman
  Palomuuri reittimen säädät ja sen jälkeen sen WLAN porttiin netti ja LAN portiin tuo kytkin, kytkimen portteihin huonerasiat (jodotat ristiinkytkennässä) ja mahdollinen WLAN tukiasema.
  (1
  Tärkeintä että on sellainen minkä hallitset, ja riittävä suorituskyky, eli paukkuja saa olla jonkin verran. Voi olla yhdistelmä laite, wlan reititin, jos wlan toimivuus ko kaapista on riittävä joka paikassa asuntoa. Reittimiä saa alle satasellakkin, mutta voi tuota budjetoida 150-300€ ja palvelupohjaisissa + käyttömaksu.

  Mietittäviä asioita, miten haluat kasvattaa lapsia, miten hoidat netirajoitukset. Jos jälkimmäisessä tarvitset avuksia palomuurireitintä, niin se vähän mutkistaa. Jos hoidat asian kokonaan päätelaitteilla niin tätä ei tarvi miettiä
  Harkita silti voi markkinoilla olevia ns pilvitieturvareittimia (F-secure Sense tyyppisiä), jotka suunniteltu kotikäyttöön.

  Kytkin, jos ei vaativampaa säätöä, niin perus gigabitin kytkin, jossa portti jokaista huonerasian reikää varten + reititin + mahdollinen muu. Jos huoneissa on rasioita aivan mahdollisesti ja niistä osa jää jokatapauksessa käyttämättä, niin vähempi riittää (jos kytkemn porttimäärä kasvaa kahdeksasta kovasti niin koko kasvaa ja hintakin pomsahtelee) Perus 8 porttiset ei paljoa maksa, muutamalla kympillä jo saa.

  Jos johonkin huoneeseen ei tule tarpeeksi kaapeleitä, esim TV luona vain kaksi, ja tarvit siinä useamman, niin sinne kytkin, esim pleikkari suoraa, ja muut kytkimen kautta. jos sinne tulee vain yksi kaapeli, niin kytkin ja kaikki ko pisteet sen perään.

  Jos reitin ei hoida WLAN tukiaseman tehtävää, tai sen toimivuus kaapista ei ole hyvä, niin wlan tukiasema (kytkimen perään) ja sijoita se kuuluvuun kannalta optimipaikkaan, niin silloin saattaa yhdellä tukiasemalla pärjätä koko asunnon. Wlan tukiaseman minimit, Gigabitin portti, kaksitaajuus 2,4Ghz, 5Ghz. Satasella saa jo tukiasemia joilla pärjää varsin pitkälle, mutta vähän pitää valikoida.

  Mesh jutut on ympäristöön missä ei ole kaapelointia, eli tulee pohdintaa jos on sijoitus/käyttöpaikkoja joissa ei piuhaa.

  .............................. järjestys, vastaukset
  Millä tavalla hoidat lasten netin käytönvalvonnan/rajoitukset, se vaikuttaa komponentti valintoihin
  Onko asunnossa kattava yleiskaapelointi (onko joka käyttöpaikalla RJ45 rasiat) tai puutteet mahdollista täydentää.
  Onko ristiinkytkentäkaappissa tilaa (laitteille, virtalähteille, pistorasian haaroitin jne.), tai onko se sijoitettu niin että vieressä lisätilaa ja kaapelit sinne olemassa/vedettävissä.
  Voisiko toimia yhdellä WLAN tukaisemalla , voisiko se toimia riittävän hyvin ristiinkytkentäkaapista.
  Osaaminen, osaatko säätää nykyisen reittimesi, mm hanskaat sen wlan asetukset jossain määrin, SSID, salaus, kanavat, kaistanelveys jne.
   
 22. HassuHannu

  Rekisteröitynyt:
  25.05.2020
  Viestejä:
  3
  Kiitos vastauksista. Ymmärrän tilanteen tällä hetkellä näin: sähkökaapissa on yhteensä 14 rj45-reikää, jotka valitaan tarve- ja huonekohtaisesti. Neljä makuuhuonetta, jokaisessa kaksi vaihtoehtoa, olohuoneessa 4, yläkerran aulassa 2. Yhteensä 14. Meidän tarpeeseen 8-paikkainen kytkin olisi riittävä (reititin, ps4, ps3, iMac, työläppäri, toinen läppäri).
  Sähkökaappiin tulisi siis reititin + kytkin. Sähkökaapissa kaksi pistorasiapaikkaa, ja tilaa kohtalaisesti kahdelle laitteelle.
  Se mitä en vielä ymmärrä, voinko sijoittaa erillisen wlan tukiaseman olohuoneen kattoon / portaiden yläpäähän (talossa avoin pohjaratkaisu) mikäli reititin ja kytkin sähkökaapissa? Tällöin wlan tukiasemaa ei tarvitsisi pitää sähkökaapissa (yhdistelmälaite?), koska sieltä kantama on heikohko tarvittaviin makuuhuoneisiin. Vai täytyykö wlan tukiasema olla suoraan kytkimen vieressä? Miten tällöin kaapelit vedetään? En ihan siis saanut kiinni kirjoituksesta ylempänä.
  Laitteiksi ajattelin seuraavia:
  Kytkin
  Reititin

  Onko tämä ajatustapa oikea vai onko jokin virhe?
   
 23. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Wlan tukiaseman voi ja kannattaa sijoittaa kuuluvuuden kannalta parhaaseen paikkaan.
  Eli sen voi kaapeloida suoraan ristiinkytkennästä, tai jostain sopivasta rasiasta, kuten minkä tahansa muunkinlaitteen.
  Jos POE virransyöttä tukeva tukiasema, niin verkkokaapelia pitkin voi syöttää virran suoraan ristiinkytkennästä , jonne silloin tulee POE poweri (huomaa että osassa tulee mukana, osaan pitää hankkia erikseen), myös POE kytkimiä on, joilla voi syöttää virran , hinta kysymys miten haluat., huomaa lisäksi että osa tukee standarteja POE virransyöttöjä ja osa ns passiivisia ei välttämättä ristiin yhteensopiva. Varmista myös että WLAN tukaisema on Gigabitin portilla myös poe käytössä.
  Jos laiata erillisen WLAN tukiaseman, niin silloin ei tarvi panostaa WLAN ominaisuuksiin reittimessä.
  Wlan reittimen voi kyllä sijoittaa, haluttuun paikkaan, mutta silloin pitää sieltä kaapeloida myös takaisin ristiin kytkennässä olevaan kytkimeen.
  (tai hoitaa yhdellä kaapelilla VLAN kuvioilla, vähän enemmän harrastuneisuutta)
  Reittimessä ole WLAN ei välttämättä ihan turha, vaikka käyttäisit erillistä wlan tukiasemaa, esim jos reitittemessä pitäisi ns vieras wlania.

  Linkattu kytkin on pieni ja harmiton, sähköt seinään ja piuhoja kiinni.
   
  Viimeksi muokattu: 29.05.2020
 24. jagetsu

  Rekisteröitynyt:
  01.07.2005
  Viestejä:
  680
  Jos on tosiaan niin hyvä tilanne että joka huoneesta löytyy 2 kaapelia/rasiaa niin reitittimen/yhdistelmäWIFIboksin voi sijoittaa muuallekkin kuin sähkökaappiin. Eli näin:

  Netti(sähkökaapissa) <-> Olohuone, rasia1 <-> WIFI-boksin/reitittimen WAN-portti
  WIFI-boksin/reitittimen LAN-portti <-> Olohuone, rasia2 <-> sähkökaapissa oleva kytkin

  Sähkökaapin kytkimeltä piuhat tarvittaviin huoneisiin. Myös reitittimen LAN-portteihin voi suoraan kytkeä laitteita.
  Näin WIFI on paremmin sijoitettu ja kaikki laitteet yhteydessä reitittimeen.
  Oletuksena edelleen, että se netti tulee suoraan rj-45 pistokkeesta eikä sille ole modeemia/muunninta.
   
  Viimeksi muokattu: 30.05.2020
 25. Caide

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2006
  Viestejä:
  12
  Olen muuttamassa uuteen asuntoon ja melkoisen hukassa verkkotekniikan suhteen ja minkä reitittimen/moodemin hankkia. Asuntoon tulee Elisan kuidulla ETH taloyhtiölaajakaista, jonka nostan 1GB nopeuteen. Nykyisessä kämpässä on käytössä joku ISP:ltä saatu peruskaapelipurkki, joten aika muutenkin päivittää, mutta Elisan tarjoama Huawei ei houkuta. Postauksen lopussa kommentti, jonka sain rakennuttajalta netistä kysyessä ja kuva sähkökaapista.

  Asunto on 50m2 kaksio, jossa tupla rj45-paikat olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Olohuoneessa tulee olemaan piuhalla käytössä ainakin yksi PC ja vähintään yksi konsoli. TV:n ja läppärin voi ajaa piuhalla tai ilman. Langattomia laitteita puhelin tai pari, ehkä tabletti ja mahdollisesti tulevaisuudessa älyvalot yms pientä sälää, eli melko vähän liikennettä kokonaisuudessaan. Tykkään ostaa laatua ja tehdä hankinnat ajatellen tulevaisuutta, ettei tarvitse heti päivittää, mutta toisaalta täysin turhasta en halua maksaa. Luin uudesta WiFi6:sta (ax) ja sitä tukevista laitteista, mutta ilmeisesti sen tuomat hyödyt on hyvin rajalliset ja etenkin pienemmissä asunnoissa? Neljällä ethernet porttipaikalla selviän, mutta enemmän ei olisi yhtään pahitteeksi. Ylivoimaisesti tärkein asia on netin toimivuus etenkin PC:llä, eikä WiFin absoluuttinen nopeus.

  Mitä paremmin perillä olevat suosittelevat hankkimaan ja mitä ylipäätään tarvitsen? Mietin muuton kannalta tarvitseeko tuohon modeemia ollenkaan väliin, jotta piuhalla PC toimisi vai selviänkö hetken ilman? Mistä muuten tulee RKT ja KNX?

  "Talon sisässä on kuitu. se tulee joka asunnon ryhmäkeskukseen.

  Asunnon sisällä Cat 6 kaapelointi. Ja asunnon nousu cat 6, jos ei oteta kuitua pitkin.

  Cat kaapelin nousu tulee tuohon RKT liittimeen. Siitä voi ottaa omaan reitittimeen tai yhdistää huoneisiin numeroinnin mukaan.

  Liitteessä kuva ryhmäkeskuksesta. Kuitu on päätetty tuohon alatilan valkoiseen laitteeseen. Vihreään liitososaan voi kytkeä kaapelin ja toisen pään omaan reitittimeen."

  [​IMG]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti