Viimeksi muokattu: 04.08.2017
Taloon tulee taloyhtiölaajakaista ja sähkökaapista löytyy sekä kuituvaraus että ethernet jakamosta. On vielä epäselvää mitä kautta yhteys tulee, mutta 1 Gigabitin yhteys on erittäin varma.
Tarkoituksena olisi laittaa hieman isompaan yksiöön Wlan + gigabit ethernet. Kriittisimmät laitteet tulevat olemaan ethernetin päässä kiinni, jolloin wlanin nopeus on toissijainen. Ethernetrasioita on asunnossa vain 1, 2 pistokkeella.
Ethernetin päähän menevät ainakin pelikonsolit (3kpl), pöytäkone ja mahdollisesti älytelevisio. Wlanin päässä tulee olemaan älypuhelin, tabletti ja läppärit.
Ethernettilaitteiden liittäminen hoituu hyvin, kiinnostaa tietää minkälainen ratkaisu routteriksi olisi hyvä taatakseen parhaimman wan-lan throughputin.
Budjettiluokka on max. 150e
Viimeksi muokattu: 09.08.2017
Poimin sun viestistä tämän extenderin (http://www.tp-link.fi/products/details/cat-10_TL-WA850RE.html ... tämä on V4). Oma tarkoitus oli laittaa tämän perään mun monitoimilaseri (tää pelkästään RJ45).
Purkin MAC ilmestyy mun routerin ARP:iin ja sitä saa pingattua. Myöskin laserjetti saa IP:n ja sen MAC näkyy jopa mun työaseman arppitauluun oikein. Tonne ei kulje pingi, eikä laserjetti näy TP Linkin client -listassa vaikka on piuhalla kiinni.
Pääsen kiinni TP Linkin admin -liittymään nätisti, mutten Laserjetin. Mikähän tossa vois kanittaa?
edit: LJ saa DHCP:ltä näköjään staattisen IP:n perille myös
edit2: testasin läppärillä, et lykkäsin sen kii tohon rj-45 ni toimii hienosti, vika siis jossain muussa ku TP-linkissä (epäilisin, että toi mun Asuksen routteri tekee taas tepposet, ku toi laite o regannu tietyllä MAC:llä aiemmin)
edit3: Palauttelin TL-WA850RE:n Verkkikseen ja hommasin tilalle powerline-adapterit, homma lähti toimimaan. Veikkaan, että vika johtui LJ:n kanssa siitä, että toi exterderi uudelleenkirjoitteli MAC-osoitteet (powerline ei tee tuota)
Viimeksi muokattu: 11.09.2017
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 30.06.2019
Olisi edullisesti takuullinen uudenveroinen Asus DSL-AC68U kaupan. 166-199€ uutena, tämä irtoaa satasella. Sori jos rikon sääntöjä, saa poistaa tämän viestin siinä tapauksessa.
Testivoittaja monessa julkaisussa.
http://www.expertreviews.co.uk/networks/wireless-routers/1401758/asus-dsl-ac68u-review
Viimeksi muokattu: 24.08.2017
@Jjon https://www.verkkokauppa.com/fi/product/49619/hsqqq/Asus-RT-AC66U-B1-Dual-band-WiFi-reititin Ite hommasin tuon n. kuukausi sitten ja olen ollut tyytyväinen. Asunopiskelijakämpässä johon tulee reilu 500/500 netti ethernetillä suoraan seinästä.
Tuohon on aika simppeli asentaa dd-wrt(mutta ei kannata käyttää tuoreinta versiota, siinä on joku bugi jonka takia cpu huutaa 100% kokoajan tekemättä mitään järkevää.) ja tämä päivitetty B1 malli on käytännössä sama kuin kalliimpi ac68u. Tehot riittää hyvin esim. vpn clientin pyörittämiseen.
Viimeksi muokattu: 16.10.2017
Satasen 4G modeemit on niitä hinnat alkaen malleja, joko USB tai Wlan taskumodeemeita.
Se mikä sopii sinun tarpeisiin riippuu käyttötarkoituksesta ja käyttöpaikasta.
Modeemi on se mikä muuttaa sun lähettämättä bitit 4G verkkoon sopiviksa ja vastaanottaa ne ja muuttuu sinun laitteeseen sopivaksi.
Reititin ohjailee kotonasi niitä bittejä oikeisiin laitteisiin, niissä tässäyhteydessä yleensä pientä palomuurinkaltaista toimintaa. reititystä yleensä tarvitaan jos enemmän kuin yksilaite.
Jos teknisesti yhteensopiva ja kortti sopii (normaali, mini, micro, nano, eli älä murra korttia ennen kuin laite valittu), eikä ole operaattori lukituksia niin hyväksyy, yleensä siis toimii ja monesti tunnistaa automaattisesti operaattorin asetukset, siltikin voi tarvita pientä säätöä, esim APN muuttaminen jotta saa liittymälle optimoitua.
Eli tarvitset sellaisen modeemin jossa myös Wlani (reititin). Jos tarvitset ethernet kaapeli yhteyttä, niin myös niitä piuha portteja, markkinoidaan yleensä termillä 4G kotireitin, varmista että siinä on oikeasti se 4G modeemi (joskus 4G reittimiä myydään ilman modeemia).
Jos laite tulee kiinteänyhteyden korvikkeeksi, niin ei kannata hankkia 4G wlan taskumodeemeita, vaan ihan 4G reititin. Kannattaa myös varmistaa että laite tukee niitä 4G tekniikoita ja taajuuksia joita siellä kotona on tarkoitus käyttää, kaikki vanhemmat ei tue kaikkia Suomessa käytössä olevia 4G taajuksia ja halvimmat ei tue 4+:aa eli LTEa (LTE advancet), mm taajuuksien yhdistelyä. Jos käyttöpaikassa on heikot kentät niin laitteen sijoittelu on tärkeää ja voi joutua antennit pistää ulos, jolloin hyvävaihtoehto on modeemi jonka voi asentaa ulos.
Jos on epävarma niin myyjänkanssa käydä tilanne läpi, silloin myyjäkin on vähän enemmän vastuussa, jos ostat modeemi joltain toiselta, niin ongelmissa vika on aina toisessa. Myyjältä voi myös hankkia paketin niin että valmiiksi säädetty 4G wlanin osalta kohdilleen, jos tarvii kotona apuja, niin hinta pomsahtaa.
Wlanista, jos käyttöpaikka kerrostalo/rivitalo niin kaksitaajuus WLAN n tai ac, eli laite jossa 2,4Ghz ja 5Ghz wlan.
Wlan ja reititin voi olla myös erikseen jos hyvää kotiverkkoa tavoittelee, mutta en usko että haluat erikseen maksaan Wlan reittimestä > satasta ja sen lisäksi ostaa jokin sitä kalliimpi modeemi, mutta vaativimmissa kohteissa tuo voi olla järkevää ja jopa tarpeen.
Jos kertakaikkiaan ei ole halua sijoittaa riittävästi että pääsee haluttuun lopputulokseen, niin jostain on tingittävä, ensi selvittää käyttöolotushteet, eli mitä vaaditaan että yleensä saa yhteyden, tarvittavaa rautaa voi löytää käytettyjen markkinoilta, tosin käytetty varsinkin yksityiseltä on riski. Tiukan budjetin ja pienen tarpeen kaverit vetää pelkällä puhelinliittymällä jakaa sitä tarvittaessa kotona.
Tosin jos olet Telian liittymän valinnut niin onko se perustunut sen toimivuuteen kotonasi. Toivottavasti et tehnyt määräaikaista sopparia.
Viimeksi muokattu: 07.11.2017