Mikä ärsyttää liikenteessä?

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja jjx, 13.08.2007.

 1. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Jos yleistemään lähdetään niin, yleensä kai tilanne on se että nopeus ei ole liianhidas, kenenkään muun mielestä kuin sen takana tulevan.

  Jos jokin nelikaistanen motari ja lievää ruuhkautumista, niin se tuskin on se edelläajavan vika jos vauhdit on alemmat vs mitä voisi olla jos tie tyhjä. tuolloin ehkä syytä hitauteen on niissä kontissa ajavissa.
   
 2. Jaque

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2008
  Viestejä:
  426
  Passiivis-agressiivista mielensäpahoittamista jolla yritetään näyttää edellä ajavalle että haluaa ajaa kovempaa heti nyt. Kuvitellaan, ettei edellä ajava muuten ikinä väistä tai aja lujempaa jos ollaan sopivan turvavälin päässä, eihän se ole mahdollista.
   
 3. furesis

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2013
  Viestejä:
  3 518
  Mä ajan ohituskaistalla perseeseen siiinä vaiheessa, jos edessä on joku(yleensä nainen) joka roikkuu ohituskaistalla, eikä tajua vaihtaa pois, vaikka autoja pyyhkisi oikealta ohitse. En ymmärrä missä maailmassa nuo autoilevat.
   
 4. TzIT

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2017
  Viestejä:
  184
  1001001 tykkää tästä.
 5. TERMINATOR TUHOAJA

  Rekisteröitynyt:
  17.07.2008
  Viestejä:
  1 061
  ^Eihän tuossa vilkku ole päällä kuin sen kolmen vilkautuksen ajan, mikä on perus aika monessa vähänkään uudemmassa autossa. Ihan päin vittuahan toi kaistanvaihto meni, enkä mä käsitä, miksi niin moni ujostelee vilkkujen käyttämisen kanssa. Yleensä ainoa tapa ennakoida joidenkin kaistanvaihtohalukkuutta on se kun kuskilla alkaa pää kääntyilemään. Sitten yksi vilkautus ja viereiselle kaistalle, mihin vaan mahtuu... Itse kyllä ihan liikenteen sujuvuuden ja oman turvallisuuteni vuoksi on tapana antaa tilaa niille jotka haluavat vaihtaa kaistaa, mutta yhtään tilaa ei kyllä heru niille, ketkä eivät vilkuillaan joko osaa tai viitsi viestiä aikeistaan.
   
 6. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Vilkkua on käytettävä, tai rikkoo lakia. Sen käyttämisellä ei kuitenkaan vapaudu vastuusta, sillä vilkuttamisella ei ole minkäänlaista arvoa syyllisen osapuolen määrittämisessä. Tämä pätee myös toisin päin, vilkun perusteella tehdyillä oletuksilla ei vapaudu vastuusta. Laissa ei missään kohdin sanota, että vilkun perusteella saa oikeuksia tehdä jotain.
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2019
 7. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Videoiden jakavat saavat liki aina kuraa niskaan, ei siinä en itsekkään pidä jako touhusta, mutta ei se silti pitäs tehdä päätörtön (tässä Qashqai kuskin) touhusta oikeutettua.
  Qashqain kuski mokas, tuskin sitä kukaan oikeasti kiistää, ajo toisen kontissa ja teki hätäisen kaistan vaihdon (turvavälillä olisi ollut pelivaraa), ei ehkä nähnyt takaa tulevaa. Qashqain perässä tulevassa mokas, ajo Qashqain kontissa ja peitti näkyvyyttä taakse, eli asiallisella välillä olisi voinut olla iso vaikutus. Ja vaikutti siltä että kuvaaja ajoi varsin reipasta vauhtia, ja vaikutti että myös leikkasi toiselta kaistalta(ehkä kameran sijoitus hämää), eli tolkullisella vauhdilla ei ehkä olisi noin tiukkaa vaaratilannetta syntynyt. Näkyy myös kuinka pitkämatka mennään ns ennenkuin kuin kerkiää reagoimaa, vaikka oli ns valmiudessa.
   
 8. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Videolta on helppo sanoa, tilanteet näyttävät hitailta, ja toistojen myötä hitaammilta. Ratin takana asia eletään yhden kerran ja laajemman näkökentän kanssa.
   
 9. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Öö, siis videolta nimenomaan näkyy hyvin kuinka pitkä matka mennään ennenkuin kerkiää reagoida vaikka olisi ns valmiudessa.
   
 10. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  853
  En kyllä tosiaan tajua miten tuo voisi olla vasenta ajavan vika muutoin kuin jos tolkuton ylinopeus ja tuo oikea kaista olisikin se satasta ajava...

  Kaistanvaihtajalla on velvollisuus huolehtia turvallisesta kaistanvaihdosta. Tuossa olisi voinut mennä aiemmin ja nostaa nopeuden liikennevirran mukaiseksi. Nyt kuhnaili ja vaihtoi aivan järjettömällä nopeuserolla toisen eteen. Jos ei edelle ehdi, niin odotetaan seuraavaa väliä. Vasenta ajavalla ei ole minkäänlaista velvollisuutta alkaa himmailemaan, saati antaa tilaa, oli siellä oikealla vilkku päällä tai ei. Ainoa mihin vilkku vaikuttaa, niin siitä pitäisi osata varautua kaistanvaihtajaan, mutta ei se tuota tarkoita, mitä videolla tapahtuu.
   
 11. Kala

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2000
  Viestejä:
  2 057
  Ei minua kiinnosta matka, vaan aika.

  Ei sieltä kuitenkaan pidä pomppia oikealta eteen noin vain. Hitaampi vauhtikaan ei mitään takaa, jos joku ei katso taakse.
   
  Viimeksi muokattu: 22.01.2019
 12. Torspo the Jesus

  Rekisteröitynyt:
  16.02.2000
  Viestejä:
  2 333
  Videon kuvaaja vertautuu aika hyvin lenkkeilijään, joka ei suojatielle tullessa hidasta askellusta ja tarkkaile lähestyviä autoja, vaan menee täysillä kun "on oikeus". Molemmat hahmot on oikeassa, mutta ottavat tietoisen riskin(muiden osaamattomuus), joka olisi suht helposti vältettävissä.
   
 13. Zalasha

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2003
  Viestejä:
  1 612
  Varmaankin, se on kyllä hyvä itsesuojelukeino kun aina olettaa että kanssamatkustajat ovat täysiä idiootteja. Ikävä kyllä.
  Mut onhan tuo nyt vastaavaa perseilyä kuin esim jos kesällä ajaa 120 alueella ja joku henkilöauto koukkaisi rekan takaa eteen ohittamaan 80 vauhtia. Ei sitä jaksa jokaisen kohdalla jarruttaa vain siksi että on pieni riski.
   
 14. 1001001

  Rekisteröitynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  853
  Ja ainakin itse olisin reagoinut aivan samalla tavoin. Huomaan, että "ahaa lähtee ohi" ja en tee vielä mitään itse, koska oletuksena on et rivakka kaasu ja en tule ajamaan turvaväliä edes kiinni.
  Sitten tuleekin se yllättävä tekijä ja huomaankin, että ei se perhana aja lähellekään samaa nopeutta tai edes kiihdytä kunnolla, jolloin joudun tekemään voimakkaan jarrutuksen estääkseni peräänajon.

  Miten olisin välttänyt jarrutuksen ja väistön? Pudottamalla vauhdin välittömästi, kun huomaan toisen vaihtavan kaistaa. Miksi en tehnyt näin? No koska kuvittelin kuskin itseni kaltaiseksi, joka olisi tuossa polkaissut reippaasti vauhtia ja karannut horisontiin.
  Ohitan eli vaihdan kaistaa itse melko samalla tavalla joskus ja en varsinaisesti näe siinä mitään vikaa. Olen huomioinut rauhassa takaa tulevan vauhdin, miettinyt tuleeko itselleni kiire kiihdyttämään edelle ja huolehdin vilkulla ilmoittavani aikeen takaa tulevalle. En ole toki pysäyttänyt ja kysynyt häiritsenkö takaa tulevaa, mutta mielestäni en. Toivottavasti olen oikeassa :)
   
 15. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Öö ?

  Siis yritin kommentissa tuoda esille kuinka pitkä mennään ennenkuin kerkiää reagoida, vähän senkin takia että siihen voi vaikuttaa aikaan ei niinkään.

  "Näkyy" siinä se aikakin,
   
 16. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Tuossa rekkavertauksessa kai jotain tähän sopivaa, jos joku ajaa rekanperässä motarilla , niin kyllä siinä olettaa että se on tehnyt valintasa (jos ei ole pussiin jäänyt), jos se ei kiihdytä ennen ohitusta, vaan koukkaa videon tapaan ohituskaistalle, niin onhan siinä yllättäviä tekijöitä paljon.

  Videossa kasa mokia ja siihen oli jäänyt vain yksitekijä mikä pelasti kolarilta, se surkeahko vilkun käyttö, ilman sitä olisi paljon todennäköisemmin kolahtanut.
   
 17. TzIT

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2017
  Viestejä:
  184
  Näkyy myös, että Qashqai itse on edellä menevän kontissa kiinni, ja päättää tehdä äkkinäisen koukkauksen vasemmalle kaistalle edessä olevan jarruttaessa. Ja tämän takia ei saakaan kiihdytettyä ennen kaistanvaihtoa.
  Mun mielestä taas näkyy, että heti kun Qashqai alkaa siirtymään eteen niin alkaa kuvaajan autossa tapahtua. Pelkän vilkun ei vielä pitäisi viedä jalkaa jarrulle, vaikkakin nostaa valmiustasoa.

  Mutta siis joo, kyllä itselläni ainakin vähän kaasujalka kevenee tommosissa tilanteissa,mutta silti Qashqai kyllä teki kaiken pieleen. Eri asia olisi, jos olisi ollut joku näköeste ja kaistanvaihto olisi jo alkanut kuvaajan auton tullessa näkyviin, silloin voisi laittaa enemmänkin syyn kuvaajan kontolle. Nyt kuitenkin kameralle tallentunut koko tapahtuma siitä alkaen, kun Qashqai alkoi jarruttamaan edessä olevan takana, laittoi vilkun ja vaihtoi kaistaa, joten kuvaajan auton ei voi sanoa tulleen yllätyksenä.
   
  Viimeksi muokattu: 23.01.2019
 18. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Kai se kaikkien mielestä eteen koukkaan vika.

  Onnettomuudet on usein monien tekijöiden summa, yksi virhe ei vielä aiheuta, vaan monta virhettä.
  Siis ihan arvaus mitä tapahtu, Q kuski ajo edellä ajavan kontissa ja edellä ajava vähän hiljensi, Q kuskille haasteita ja päätti lähteä ohittaan. Netissä on joku video missä samanlainen tapaus tältä talvelta, sillä erolla että synty kolari.

  Miksi videoita jaetaan, kai ajatu mollata jonkun virhettä, vai olisko ajatus oppia virheistä.

  Turvaväli, turvaväli, Q kuski ei olisi silloin paniikki jarrutellut, olisi voinut kiihdyyttää rauhassa, rauhassa arvioida kaistan vaihdon, Q kuski olisi nähnyt taakse paremmin. (jos jotain sakottaa, niin koko tuo oikeankaista letka ja Qlle lisäbonari)

  Nopeus, nopeus, toisen kaistan kuski olisi näkynyt paremmin, ja jos havaittu niin vauhti ei olisi yllätys jne.
  Ajaa kaistalla, näkyy paremmi/aiemmin/selvemmin.

  Tuossa se on ilmeisesti ollut aika pelastava, kuvaaja ehkä juurkin sen vilkun ansioista havaitsi Q kuskin aikeet.
  Ja tietenkin jokainen muukin reagoi varomalla/hiljentämällä jos havaitsee videon tilanteessa vilkun, eikä vaan jatka paahtamista.

  Ja eikös joissain kaksikaista teilla edelläajavan vilkun vasemmalle käyttö kieltänyt ohituksen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.01.2019
 19. Athos

  Rekisteröitynyt:
  14.12.2012
  Viestejä:
  2 362
  Onhan niissä kommenteissa perääkin, kyllä kuvaaja on ainakin osasyyllinen, vaikkei välttämättä oikeudessa niin tuomittaisiinkaan. Silloin jos liittymän kohdalla oikealla kaistalla on ruuhkaa ja se kulkee 60 km/h niin silloin pääsääntöisesti vasenta kaistaa ei ajeta ohi 100 km/h. Avainsana on "tilannenopeus". Kaikkien vastuu on ennakointi siitä mitä tulee tapahtumaan todennäköisesti. Kyllä sieltä usein oletettavasti joku silloin eteen tulee. Näin tavallaan vetoketjuperiaatteen mukaan "kuuluisikin" sillä ei ole "reilua" että oikealla ajavat jäävät jumittamaan 50 km/h eivätkä pääse koskaan tukoksen ohi. Joku siellä kommentoikin että "Saksassa kunnioitettaisiin vilkuttajaa ja hidastettaisiin" eikä "minä minä minä". Kaikkien tulee varautua estämään onnettomuudet vaikka oikeassa olisivatkin, eihän laki anna oikeutta ajaa päälle vaikka joku tulisi kolmion takaa suoraan eteenkin.

  Lisäksi kaistanvaihtaja vilkuttaa useita kertoja ennen koukkaustaan, joka oli oletettava. Kuvaajalla sivuttaisliikeen jälkeenkin kestää tolkuttoman kauan siirtyä jarrupolkimelle. Noilla reaktioilla kuuluu vanhainkotiin, ei liikenteeseen. Vai haluttiinko tässä vain päästä töötille ja saada materiaalia Iltalehteen osin itse luodulla "läheltäpiti vaaratilanteella".
   
  Viimeksi muokattu: 23.01.2019
 20. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Video antaa vähän toisen tunteen, tulee käistys (ei välttämättä todellisuutta kuvaava) että ohituskaistan autolla on aika reippaasti vauhtia noin yleisestikkin.
  Ja oli se todellinen nopeus "noin 100" tai ei , niin videosta jää kuva että vauhtia on niin paljon että joutu leikkaamaan kaarteessa jopa oikenpuoleisen kaistan puolelle.

  Tuota voi lähestyä kahdella tavalla, kenenkään ei pitäisi vaihtaa kaistaa samoin tein kun laittanut vilkun päälle.
  Mutta toki yleisenkokemuksen perusteella jokainen kuski tietää miten käytännössä voi tapahtua, varsinkin kun näkee muutenkin kärjistyneen tilanteen. Jos tuon tetoisesti missas, niin ehkä muutaman satamillisekunttia hukkas. Joka on iso juttu ja erittäin vaarallista.
  Äänen perusteella oletin sen olleen noin sekuntti, se kai ihan ok jos ei tilannetta etukäteen lukennut.

  Uutisen teksti ja video saa ristiriitaisen olon, tiedetään vaaranpaikka, ja se että tuollaisia tilanteita voi tulla, niin jos ihan rehtejä ollaan ja komenttiasi miettii, niin varmaan monelle muullekkin se tuli mieleen.
   
  Viimeksi muokattu: 23.01.2019
 21. TzIT

  Rekisteröitynyt:
  02.08.2017
  Viestejä:
  184
  Vaikka tuo kuvaaja olisi ajanut tuossa 80km/h niin Qashqain kaistanvaihto olisi aiheuttanut vaaraa/haittaa. Se tapahtuu niin nopeasti ja myöhään, pari vilkautusta jarrutuksen jälkeen ja kaistanvaihto siinä vaiheessa, kun takaa lähestyvä on näkynyt sivupeilissä jo ennen koko tapahtumaketjua.

  Qashqai jatkaa vieläpä suoraan, eli oli tossa hitaassa jonossa ajanut jo jonkun aikaa. Kuvaajan edellä ei ole yhtään autoa, joten Qashqain kaistanvaihto näyttää hyvinkin impulsiivisen päätöksen tulokselta. Ja itseasiassa tuo jono näyttää hidastuvan kunnolla vasta tuossa Qashqain kohdalla, eli nopeusero kuvaajan ja oikean kaistan välillä tuskin on ollut niinkään suuri vielä hetkeä tuota ennen. Nuo autokamerat on melko laajakulmaisia ja voivat hämätä etäisyyksien ja nopeuksien arvioinnissa.

  Summa summarum, ei aina tarvi täysillä posottaa, mutta ei tuossa nopeusero vielä mielestäni törkeä ole, kun kolari liukkaalla 20-30m eteen tulevan esteen kanssa onnistuttiin välttämään. Jos liityt tyhjälle kaistalle selvästi alle nopeusrajoituksen, ei pitäisi olla yllätys, että siellä joku voi ajaa kovempaa. Tilannenopeus ei tarkoita sitä, että pitää varautua väistämisvelvollisuutta laiminlyöviin kanssa-autoilijoihin, vaan että pystyy pysäyttämään auton näkyvällä tien osuudella tai varautua sokeista kulmista tuleviin yllätyksiin. Tässä ei ollut tosiaan sokeaa kulmaa.
   
 22. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 965
  Juu, ihan törttö tuo oli, vilkku vilahti kerran, alle sekunnin (mutu) sisään jo kääntää kun toinen vilahdus, lisäksi varsin nopea itse kaistanvaihto.
  Tilanne ehkä synty siitä että ajeli toisen kontissa ja kaikki muutkin taisi tehdä niin, joutu paniikissa jarrutteleen ja omaa mokaa alkoi korjaamaan epätoivoisella paniikki kaistanvaihdolla.

  Vaikka se ohituskaista olisi ollut tyhjä, niin ei kai kukaan noin tee. :-)

  Tämä myös askarrutti, tekikö tosiaan niin päättömän vedon että katsomatta vaihtoikaistaa, ei vaikuttanut kuitenkaan niin paniikki tilanteelta.

  Joten mutuilin, että joko oli hetkeäaimmin peilejä katsellut jolloin ohituskaista oli näyttänyt tyhjältä. (ehkä jopa ollut, ei tiedetä), mutta kyllä sen on täytynyt nähdä takantulia peilistä ennen viivanylitystä, kai nyt kortillinen sen tarkistuksen automaattisesti tekee. No ehkä paha virhearvio etäisydyestä ja nopeudesta yhdistettynä välinpitämättömyyteen turvaväleistä. Ehkä älyttömään riskiin on vaikuttanut mahdolliset kuvaajan takanatulevat.

  Video ei tietenkään poissulje sitä että Q kuskilla esim näköogelmia, syvyysnäön lasku (ajoihan se toisen kontissa) ja ei sitä ole viellä tiedostanut.
   
 23. Zalasha

  Rekisteröitynyt:
  10.12.2003
  Viestejä:
  1 612
  Lisäksi sekin että jos ajaa tiiviissä jonossa niin vilkun näkyminen viereisen kaistan kulkijoille ei ole itsestäänselvää. Kyllä ainakin itse liityn paljon varovaisemmin jonosta viereiselle kaistalle kuin jos on vapaalta kaistalta viereiselle kaistalle. En ainakaan itse meinannut edes huomata tuon videon vilkuttajaa ekalla kerralla katsoessa.
   
 24. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Kyllä ne väistyy, kun laittaa Led-pitkät päälle jos siellä vasemmalla kaistalla on joku runkkari joka ei sinne kuulu.

  Miksi siellä pitää ajaa ylipäätään jos ei uskalla ajaa? Itse törmään päivittäin näihin uunoihin jotka vetää moottoritiellä 95km/h todellista. Totta helvetissä olen kontissa kiinni jos mulla on vakkarissa 115km/h. Yleensä tämä nysvääjä on perustuulipuku eli ajaa skoda octavialla tai tojotalla.
   
 25. S62B50

  Rekisteröitynyt:
  16.06.2009
  Viestejä:
  7 270
  Sulta pitäis kyllä tuon lausuman perusteella ottaa kortti suoraan pois ja olla palauttamatta sitä. Kaltaisiasi näkyy moottoriteillä päivittäin. Jos siellä oikealla kaistalla runkataan alinopeutta, niin tottakai voittajien kaistalla ajetaan vallitsevaa nopeutta.

  Juurikin tuollaiset spedet liikenteessä vituttaa yli kaiken.

  Tältä foorumilta parilta voi ottaa kortin suoraan pois jotka kehuivat tuota wannabejuppia qashqailla.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti