Mielipiteitä riittävästä alle 40 cm syvyyden mATX-koneesta

Viestiketju alueella 'PC-konepaketit' , aloittaja adhocz, 23.08.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. adhocz

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  165
  Lyhyesti: Paras (peli)teho mATX tai pienempään koteloon mahdollisimman hiljaisesti:


  Tavoite on taas aktivoida harrastusta ja pistää olohuoneen vanha HTPC kiertoon ja rakennella uusi kone. Tavoite saada 4k -toistoon sekä pelailuun pystyvä vaimolle kelpaava kone, joka pystyy suoriutumaan nykypeleistä tv-ruudulla ja olisi mahdollisimman hiljainen. Koneen kasauksista on kokemusta, mutta todellisista vesijäähyistä ei. Oma preferenssi on myös harrastuspohjainen eli kiinnostuksen aikana voidaan vääntää tuntikausia pieniä yksityiskohtia, mutta koneen valmistuttua paketti saa olla pitkään koskemattomana pelkät pölyt imuroiden.

  Budjetti: ei rajaa
  Käyttöjärjestelmä ja kasaus: win 10 64bit, Kasaan itse, ostan Win erikseen
  Kellotatko: optio pidetään
  Kotelon koko: ATX / mATX
  Käyttö tarkoitus:
  sujuva HTPC-käyttö 4k -tasolla, pelaaminen
  Muuta huomioitavaa? : -

  Olen pistänyt kasaan seuraavan paketin tilausta vaille:
  Emolevy Asrock Z170m Extreme4 Intel Z170
  Muisti 16 gb G.Skill RipJaws DDR4-3200 DIMM CL 16 dual kit x 2 (eli 4x8 gb)
  Prosessori Intel Core i7 6700k tray
  Kotelo Bitfenix Phenom M White
  Massamuisti 512 gb Samsung 950 Pro M.2
  Prosessoricooleri Corsair H90
  Näytönohjain EVGA Geforce GTX 1080 OC
  Näytönohjaincooleri EVGA Hybrid
  PSU Corsair AX760 Modular 80+
  Lisäcoolerit Scythe Slipstream 120x120x12 mm x 4-5

  Spoilerissa vielä Mindfactoryn ostoslista:
  [​IMG]

  Ajatus on siis se, että haluan koneen käyvän mahdollisimman kylmänä, koska kone on käytännössä aina päällä. Haluan myös ettei ääntä kuulu. Halvemmalla pärjäisi ja 1151 sekä 1080 molemmat ilmeisesti suoriutuisivat stockinakin hyvin, mutta onhan tuo AIO-ratkaisu siistimpi ja rauhallisempi. HDD-lisätilaa voi aina ostaa, mutta kaiken pohjana on mahdollisimman nopea toimiminen out-of-the-box. AIO-vesikuulerit siksi, että (no miksi kerrankin ei ja) saadaan kuitenkin stockia hiljaisempi ja vakaampi toiminta ja kunnon closed-loop olisi ilmeisesti varsin hankala toteuttaa kys. konfiguraatiolla ja huoltovapaasti. Kevyt OC tulee ilman muuta kuuloon...

  Meinasin kerrankin kokeilla myös toki prossun deliddausta (testien lämpölaskujen perusteella) ja asentaa täällä suositellut Thermal Grizzly Conductonautit prossuun sekä muualle Hydronautit.

  Isoimmat kysymykset, vastaa jos on edes johonkin kannanotto: Emolevyn valinta? Onnistuuko EVGA:n hybrid coolerin kennon kiinnitys kattoon hyvin? Onnistuuko 140 cm Corsairin H90 kennon kiinnitys hienosti takaseinään ja saako tällöin slim-120 mm -tuulettimen kiinni alle? Vai olisiko parempi vaihtaa prossun Corsair 120 mm kennoon ja lyödä pohjaan tulille 230 mm tuuletin? Ilmeisesti foorumeita lukemalla 140 mm kenno ja 230 mm tuuletin on todella niukasti mahdoton. Ajattelin lyödä Phenomiin kattoon (katossa slimmeille lisätilaa) 2 x 120 slim intake ja lisäksi tuon Hybrid GTX1080 radin katon reikien normaalituulettimien kohtaan. Tähän kiinni tilantarpeen mukaan puhaltava 120 mm stock tai slim -tuulettimen. Takaseinää tulee intake 120 mm H90 prossukenno ja kuuleri sekä pohjaan outtakena 1(-2)x120 mm slimmit kuulerit. PSU jäisi irti ketjusta. Tällä paine jäisi mahdollisesti positiiviseksi. Tom's Hardwaren äänestyksessä negative/positive air pressure tulos on tällä hetkellä 51/49. Tekisitkö itse toisin, pitääkö PSU vaihtaa?

  [edit] optiona on vielä lisätä Asus Xonas Phoebus -7.1 äänikortti sitten joskus, kun kunnolliset Win10 -ajurit julkaistaan.[/edit}
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2016
 2. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 082
  Kun kerran hiljaisuus on mainittu kriteeristössä, unohtaisin ihan alkuunsa nuo prossun AIO-jäähyt. Kyseessä kuitenkin sen kokoinen kotelo, että sinne mahtuu ihan kookaskin prossucooleri, minkä voi hyvinkin saada toimimaan semipassiivisena, eli tuuletin päällä vain kun kunnon rasitusta peleissä. Noissa AIO-jäähyissä kuitenkin aina on pakko vähintään pumpun olla päällä (ja siis aiheuttaa meteliä). En löytänyt kunnollista äänitestiä tuosta EVGA:n näyttiksestä, mutta on todennäköistä että idlessä ja kevyessä rasituksessa sekin on hiljaisempi ihan vakiojäähyllä kuin AIO-jäähyllä. Muutoin jätän koneen kokoonpanon kommentoinnin muille. :)
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2016
 3. adhocz

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  165
  double
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2016
 4. adhocz

  Rekisteröitynyt:
  03.08.2004
  Viestejä:
  165
  Tästä ilmakierrosta tuo projekti lähtikin. Kuitenkin isot prossusiilet eritoten lyövät koko ilmakierron aivan tukkoon ainakin visuaalisesti. En ole niin asiantunteva, että osaisin muokata aktiivisen kuulerin toimimaan vain tietyillä asteilla: miten tämä tapahtuu.... Faktaa suljetuista luupeista on vaikea löytää, mutta autistia miellyttää kyllä tuo AIO tuoma siisteys ja ainakin Youtube-testien tuoma viileys. Ensin olisin ajatellut kommentoitavan GTX 1080 hybridijäähyä (kyseessä on paketin kuumenevin osa). Miten itse paketoisit mATX-koteloon parhaan pelitoiminnan (ilman vaimon huutoa) alle 40 cm syvyydellä?
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2016
 5. edup

  Rekisteröitynyt:
  04.07.2015
  Viestejä:
  1 082
  Ymmärrän erinomaisesti tuon kaipuun AIO:n siisteydelle. Itsekin ostin nykyiseen (ATX-kokoiseen tosin) kokoonpanoon testeissä hiljaisimpana/toisiksi hiljaisimpana pidetyn AIO:n, mutta jouduin pettymään karvaasti juurikin sen pitämän äänen takia, ja päädyin vaihtamaan tähän nykyiseen HR-22:een.

  En ole uusimman sukupolven näyttiksiä tutkiskellut kun ei ole päivittäminen ollut ajankohtaista, niin en tosiaan niissä mikään expertti ole. Kuitenkin 900-sarjalle ainakin Asuksen Strixeissä oli jäähy, jossa tuulettimet oli idlessä ja kevyessä rasituksessa kokonaan pois päältä. Oletan että Asukselta saattaisi löytyä vastaava myös 1080:lle.

  Jos ottaisin tuon kokoonpanosi pohjaksi, tekisin varmaan jotain tämäntyylistä (muutokset punaisella ja perustelut perässä):
  Emolevy Asrock Z170m Extreme4 Intel Z170
  Muisti 16 gb G.Skill RipJaws DDR4-3200 DIMM CL 16 dual kit x 2 (eli 4x8 gb)
  Prosessori Intel Core i7 6700k tray
  Kotelo Bitfenix Phenom M White
  Massamuisti 512 gb Samsung 950 Pro M.2
  Prosessoricooleri Thermalright HR-22 (Itselläni nykyäänkin käytössä, toimii ainakin ATX-kokoisessa kopassa vallan mainiosti passiivisenakin.)
  Näytönohjain Asus Geforce GTX 1080 Strix (Strixiä juuri taas semipassiivisuuden takia, mutta varmistaisin tämän vielä erikseen että on vastaava kuin 970/980-korteissa.)
  Näytönohjaincooleri Ei erillistä cooleria (Ks. yllä)
  PSU Seasonic 760W P-760 (XP²) (Jälleen semipassiivista haetaan, tässä yksi mahdollinen.)
  Lisäcoolerit Scythe Slipstream 120x120x12 mm x 4-5 / Noctuan PWM-tuulettimia (Itse varmaan ostaisin Noctuan tuulettimia, ja nimenomaan PWM-mallisia, niin saa sitten kierrokset aina mahdollisimman pieneksi.)

  Lopuksi vielä pitäisi varmistaa että kaikki ehdotetut varmasti mahtuu, mutta en enää tähän aikaan jaksa alkaa googlailla kaikkien mittoja ym. Muistit vaikuttaa kuvan perusteella korkeahkoilta, samoin GPU:n ja powerin mitat pitäis tarkistaa.

  Tää paketti siis tähtää siihen, että kone on kevyessä käytössä täysin äänetön. Pelatessa sitten taas tietysti tuulettimien kierrokset nousee jonkin verran, mutta siinä varmaan muutakin ääntä silloin kuuluu. (Oli se sitten peliäänet kaiuttimista, näppiksen pauke tai pelimiehen kiroilu kun peli ei suju...)

  Ja tosiaan siis tuulettimille saa BIOSissa (tai myös Windowsissa toimivilla softilla) määritettyä tuuletinprofiilit, joissa voi määrittää että ne lähtee päälle vaikkapa vasta kun lämpötila ylittää 50 astetta. Tätä varten kannattaa olla PWM-malliset tuulettimet, sillä niiden ohjaus toimii paremmin kuin muilla, joissa nopeutta voidaan säädellä jännitettä tiputtamalla. PWM-tuulettimissa saa ohjaustyypistä johtuen huomattavasti alemmat minimikierrokset, ja käytännössä ainakin kotelotuulettimet kannattaa laittaa puhaltamaan niillä minimikierroksilla aina.
   
  Viimeksi muokattu: 23.08.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti