Mekaaniset näppäimistöt

Viestiketju alueella 'Rauta' , aloittaja dezeer, 18.07.2011.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. GuitarMan

  Rekisteröitynyt:
  05.07.2005
  Viestejä:
  662
  Itsekin ajattelin astua mekaanisten näppäimistöjen ihmeelliseen maailmaan uuden tietokoneen hankinnan kunniaksi. Tässä on vain se ongelma, että jos ei halua todella lelumaisen näköistä pelinäppäimistöä, vaan pelkistetymmän TKL-mallin, niin hintaa lähtee hyvin äkkiä käsistä. Näin vuosikymmenen Logitechin membrane-tyyppisiä langattomia näppiksiä hintahaitarilla 35-90 EUR käyttäneenä herääkin kysymys, että kuinka paljon tässä on kyse hifistelystä ja ns. käärmeenöljystä.

  Lähdin itse tekemään taustatyötä kriteereinä

  * TKL
  * Mahd. vähän melua (työhuone on yhtä kuin makuuhuone), menee siis Cherry MX Silenteihin (Red taitaa olla Blackia suositumpi ja pehmeytensä takia membrane-naputtelijalle mukavampi)
  * Soveltuus paljon 10-sormijärjestelmällä kirjoittavalle, joka myös satunnaisesti pelaa
  * Medianäppäimet (jos fn-näppäimet niin näppäimistössä oltava fn lock -toiminto)
  * Budjetti 90-160 EUR

  Corsairit ja Cooler Masterit hylkäsin heti alkuunsa (liian esports-kamaa). Logitech G Pro oli vaihtoehtona, mutta US layot ja huono vara-osasaatavuus vesittivät homman. Viimeisin esportsmainen vaihtoehto oli Fnatic miniSTREAK, jota saa myös Silent-kytkimillä hinnan jäädessä himpun verran alle 100 euroon. Ulkonäkö on tarpeeksi pelkistetty, arvostelut ovat olleet hyviä (miinusta lähinnä painikkeiden sormenjälkiherkkyydestä) ja fn-medianäppäimetkin ovat kivasti esillä.

  Jos esportsmaisuutta ei halua, niin hinta kasvaa nopeasti, sillä Nordic layout + Cherry MX Silent -kokoonpanot ovat harvassa. Duckyja, Filcoja tai Leopoldeja en ko. kokoonpanolla löytänyt. Toprea luonnollisesti löytyy (ruotsalainen merkki kun on), mutta hinnat menevät yli 200 euron. Jäljellä jää Marvilo, jota löytyy Maxgamingista ja hieman halvemmalla ainakin Caps- Unlockedista. Viimeksi mainitusta paikasta löytyikin putiikin "hintalaatuvalinnaksi" mainostama VA88M Charcoal. Tuossa olisi fn lock, nordic layout, miellyttävä ulkonäkö, mahdollisuus saada Cherry MX Red Silentit (tai Black Silentit) ja vielä LED-valot (punainen tai miellyttävämpi valkoinen). Hintaa tulisi n. 160 euroa.

  Mitäs täällä ollaan mieltä? Onko tuollainen 160 euron Varmilo (tai mikä tahansa muu hyvä mekaaminen näppis) kotona kirjoittavalle ja jonkin verran pelaavalle täyttä turhuutta vai tuleeko korkean hinnan mukana vuosia ja taas vuosia kestävä työjuhta, jolla on miellyttävä kirjoittaa ja pelata? Voihan toki asian ajatella niin, että kun tässä vielä muutama päivä sitten en ollut niin tietoinen mekaanisten näppisten kysynnästä ja olin ostamassa Logitechilta tai Microsoftilta langatonta applemagickeyboardmaisen minimalistista membrane-näppistä, niin joka tapauksessahan sitä olisi joutunut tuhlaamaan 90-110 euroa (ajatellen malleja kuten Logitech K780 tai Microsoft Modern/Surface Keyboard).
   
  Viimeksi muokattu: 13.12.2018
 2. silMä1337

  Rekisteröitynyt:
  27.03.2012
  Viestejä:
  266

  Mites punaiset kytkimet ja laitat sinne O-renkaat vaimentamaan pohjaus ääntä? Näppäimistöt mistä valita kasvas aikalailla. Jimmsillä 125kpl pakkaus maksaa 12,90 €
   
 3. marko_salo

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2013
  Viestejä:
  257
  Pojan Logitech g710+:ssa lähti A-kirjain irti. Mistä korvaavia voi ostaa? Logitechin suomen sivusto ei löydä koko näppäimistöä.
   
 4. pk1

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2019
  Viestejä:
  2
  Ilmeisesti keycap on irronnut? Jos keycap on vielä tallella, sen voi vain painaa takaisin paikalleen. Palaa asiaan jos se on vaikka hävinnyt.
   
 5. marko_salo

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2013
  Viestejä:
  257
  Keycap on irronnut ja siitä on puolet niistä siivekkeistä poikki. Ei pysy kun painaa paikalleen.
   
 6. pk1

  Rekisteröitynyt:
  28.07.2019
  Viestejä:
  2
  En ole varma tuosta kuvauksesta josko itse asiassa myös socket on irronnut: tämä kannattaa varmistaa hakukoneella tai lähettämällä kuva tänne, mutta puhun seuraavassa vain keycapeista.

  Kyseisessä mallissa on varmastikin niin sanotut Cherry MX -kytkimet, joka tarkoittaa että vain "Cherry MX" merkinnällä myytävät keycapit sopivat näppäimistöön. Toinen huomioitava asia on että keycapit eivät ole päältä esimerkiksi kuution muotoisia vaan niillä on oma geometriansa eri näppäimistöissä: tätä kutsutaan näppäimistön profiiliksi. Kyseisessä näppäimistössä on varmaankin profiili nimeltä "Cherry" (tämän voi varmistaa hakukoneella), mikä myös rajoittaa samanmuotoisen keycapin hakemista. Cherry-profiilissa jokaisella vaakarivillä on oma keycap geometria eli mikä tahansa Cherry-profiilin keycap ei myöskään sovellu.

  Voit toki yrittää etsiä tuollaista yksittäistäkin keycappia, mutta niitä ei yleensä ole kauheasti missään myynnissä: itse asiassa miltei kaikki tuotteet sisältävät keycapin jokaiselle näppäimelle. A-painike on kuitenkin yksi pelaamisessa kaikista eniten käytetyistä näppäimistä, minkä takia se on useissa pienemmissä paketeissa, joista moni on esimerkiksi sellaisia että niissä on vain WASD-keycapit tai mahdollisesti myös vähän joitain muita. Toki jos muutkin keycapit alkavat olla huonossa kunnossa, saattaa koko setin vaihtaminenkin olla jopa järkevä ostos.

  Eli pelkästään tiedoilla "Cherry MX" ja "Cherry profile" pitäisi löytyä oikea keycap. Kauppoja ostaa keycappeja on vaikka millä mitalla ja ne löytyvät hakukoneella, mutta laitetaan nyt yksi linkki avuksi, mistä voi myös lukea lisätietoa aiheesta https://www.reddit.com/r/MechanicalKeyboards/wiki/keycapsellers.

  Jos kuitenkin socketti eli kytkin on irronnut, saattaa koko keycap olla ehjä, jolloin tarvitsee vain uuden kytkimen.
   
  Viimeksi muokattu: 28.07.2019
 7. Joda

  Rekisteröitynyt:
  21.07.2004
  Viestejä:
  1 484
  Kysy nyt alkuun Logitechin takuusta. Tuo on vähän kyseisen mallin tyyppivika ja ne ovat lähettäneet porukalle ilmaiseksi korvaavia keycappejä riippumatta siitä onko takuu voimassa mutta vähän tuurista kiinni.
   
 8. marko_salo

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2013
  Viestejä:
  257
 9. Solidium

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2012
  Viestejä:
  158
  Minkähän takia näyttää olevan hankalaa löytää näppäimistöä Cherryn mustilla kytkimillä?

  Kaatui vettä vanhan päälle ja näppäimistö sekosi täysin. Ainakaan vielä ei näytä siltä, että se siitä enää tokenisi. Uusi pitäisi saada, ja olen noihin mustiin kytkimiin tykästynyt. Punainen aivan liian löysä.

  Mikäli joku tietää, minkä valmistajan kytkimet olisi mahdollisimman lähellä Cherry mx blackkejä, niin vinkkejä kuunnellaan ilomielin. Tai ihan näppis suosituksiakin. Vaatimuksena oikeastaan vain full size koko ja mekaaniset kytkimen edes pienellä "vasteella".
   
  Viimeksi muokattu: 27.09.2019
 10. maxdrehzahl

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2015
  Viestejä:
  5
  Jos ei valmista näppistä löydy, niin yksi vaihtoehto olisi https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...ze-iso-mekaanisen-nappaimiston-barebone-musta . Tuohon voi laittaa haluamansa kytkimet ilman kolvia. Ja jos joskus kiinnostaa kokeilla jotain toista kytkintä, niin vaihtaminen on helppoa.

  Cherry MX Black -kytkimiä kun nykypäivänä tilaa, niin on hyvin mahdollista että saa huonoa erää jossa kuuluu ärsyttävät hinkkausäänet aina kytkintä painaessa. Parempia vaihtoehtoja suunnilleen samoilla spekseillä voisi olla Gateron Black, Kailh (Box) Black tai Gateron Black Ink. Kahta ensimmäistä löytyy myös Jimm'siltä. Ja jos hinnalla ei ole väliä, niin smoothein kytkin voisi olla https://zealpc.net/collections/switches/products/tealios .
   
 11. Photiou

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2005
  Viestejä:
  845
  Tuolta löytyy ainakin yksi malli mustilla kytkimillä: https://www.keyboardco.com/keyboard/swedish-finnish-filco-majestouch-2-nkr-linear-action-keyboard.asp
   
 12. Samueloo

  Rekisteröitynyt:
  05.02.2011
  Viestejä:
  497
  Hei mistä saa tavallisia taustavalaisemattomia keycapseja cherry mx? Pitäis olla laadukkaat ja kokomittaiselle Duckyn näppäimistölle nordic layoutilla. Tavan mustat ois jees. En löytänyt googlettelemalla helposti ainakaan.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti