Marsin asuttaminen

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja hkultala, 16.01.2017.

 1. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  8 270
  Tehdään tälle oma ketjunsa ettei sotketa esim. sähköautoketjua tällä.

  Ehkä tämän hetken kaikkein aikaansaavin teollisuuspohatta ja täysin omilla bisneksillään rikastunut Elon Musk on ottanut elämäntehtäväkseen Marsin asuttamisen,
  ja hänen firmansa SpaceX kehittää avaruusalusta, jolla Marsiin voitaisiin viedä jopa 100 ihmistä kerrallaan.

  http://www.spacex.com/mars

  Itse en näe tuossa avaruusalussuunnitelmissa mitään pahoja ongelmia.
  Aluksen ja raketin kehittämiseen toki tarvitaan miljardeja rahaa, mutta spaceX voi rahoittaa tätä falcon 9- ja falcon heavy-raketeillaan suorittamillaan kaupallisilla laukaisuilla, NASAn avaruusaseman huoltolennoilla ja ensi vuonna alkavilla miehistönkuljetuslennoilla avaruusasemalle.

  Toki rahoituksen kasaan saamisessa ja raketin kehittämsiessä menee selvästi aikaa, mutta suurin epäilyksenaihe itselleni tuossa raketissa on oikeastaan tuo kantoraketin 1. vaiheen laskeutuminen suoraan laskeutumisalustalle, voi olla että sitä ei kuitenkaan saada toimimaan riittävän hyvin vaan joudutaan laittamaan rakettiin isommat jalat ja tekemään raketin prosessointi lentojen välillä selvästi hitaammin. Tämä ei kuitenkaan ole mikään este suunnitelmalle.  Se mikä itseäni sen sijaan epäilyttää suuresti on siirtokunnan saaminen omavaraiseksi:

  Esim. BioSphere 2 oli melko iso alue eikä sen pitänyt ruokkia kovin montaa ihmistä, mutta siellä tehdyt kokeet epäonnistuivat melko nopeasti.


  Suuri ongelma on myös homman taloudellinen pointti:

  Kun Mars on hyvin riippuvainen maasta tuotavista tarvikkeista, mitä Marsilla on tarjota vastikkeeksi?
  En vaan keksi yhtään mitään, mitä Marsissa olisi niin paljon halvempi valmistaa, että sitä kannattaisi sieltä asti maahan roudata.
  Päinvastoin, käytännössä kaikki olisi siellä paljon kalliimpaa valmistaa.

  Toki jotkut maksavat turismista, siitä että pääsevät käymään Marsissa, mutta en näe turismia Marsia pystyssäpitävänä elinkeinona.

  Oikeastaan ainoa asia mitä tulee mieleen mitä Mars voi maahan myydä on tieteelliset saavutukset sellaisilta aloilta, joita maassa ei eettisistä syistä haluta tutkia.
  Kloonatut ja geenimanipuloidut ihmiset, kyborgit yms. , ja todennäköisesti maan pinnallakin kuitenkin jollain Kiinalla riittää intoa tutkia tällaisia vaikka muu maailma vastustaisi.


  Eli siirtokunnasta pitäisi mahdollisimman nopeasti saada omavarainen. Se vaan on todella vaikeaa. Kaikki pitäisi pystyä rakentamaan siellä paikan päällä. Kaikkea erilaista ruokatuotantoa pitäisi saada siellä toimimaan.


  Sitten se "miksi lähteä"-pointti:

  Eläminen ahtaassa tilassa luolassa syöden jotain leväleivoksia ole kovin pitkän päälle mukavaa elämää, vaikka ehkä alussa innostus voikin olla suuri. Ennen pitkää ne reaaliteetit iskee kunnolla naamalle ja sitten alkaa tulla paha ikävä takaisin maahan. Ikävä avointa taivasta, tuulenvirettä, suuria avoimia paikkoja ilman avaruuspukua, merta, jokia tai järviä, ...
   
 2. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 344
  Juurikin näin. Ensinnäkin Marsissa asuminen on käytännössä mahdotonta ja toisaalta, kuka siellä haluaisi asua? Ja miksi? Eihän siellä ole edes naisia.
   
 3. _o/ ALTTERI \o_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  2 881
  Ei kai perus muro muutenkaan ulkona käy ja kyllähän asemaan saadaan rakennettua tuulenvirettä myöten hienoja viidakkomaisia puutarhoja vaikka vielä parempia kuin viidakossa, nimittäin ilman pistäviä ötököitä, se vaan maksaa varsinkin jos sellainen rakennetaan marssiin, miksi sellainen sitten rakennettaisi marssiin ja kuka sen haluaa rahoittaa, suurvaltojen sotateollisuus voisi olla kiinnostunut esim, mutta luulis että kuu olisi parempi paikka, sieltä voi ampua helposti nuken kenen tahansa niskaan maapallolla, ilman että tämänhetkiset ilmatorjunta kalustot kerkeisi edes totemaan, et tuli lähtö nyt.

  Jotta sinne saataisiin jotain hulluja lähtemään, pitää aivopestä ihmisiä ensin kuvittelemaan, että se saataisi maankaltaistettua, jonkunhan se base tarvii rakentaa ja kukaan tervejärkinen ei sinne lähde ainakaan rakentamaan sitä.
   
 4. TeknoR

  Rekisteröitynyt:
  10.08.2002
  Viestejä:
  16 367
  mut siellähän on perkeleen kylmät yöt.
   
 5. Jupiter

  Rekisteröitynyt:
  28.08.2016
  Viestejä:
  752
  Paukuttaisin kaikki miljardit robotteihin ja tekoälyyn, jotka voisivat aikanaan sitten asuttaa Marssia. Kaipa siellä voisi jotain tutkimusta harrastaa. Ihmisen on turha sinne mennä.
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2017
 6. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 921
  Pistäviä ötököitäkin tarvitaan jos halutaan toimiva ekosysteemi viidakolle rakentaa lasikupuun.
   
 7. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  10 261
  Suunnitelmat Marsin asuttamiseksi ovat ei ainoastaan jo pitkällä, vaan ihan käytännössä käynnistetty. Näyttäisi siltä että sinne saadaan pysyvää ihmisasutusta 20-40 vuoden sisällä.
   
 8. ojisama

  Rekisteröitynyt:
  23.11.2006
  Viestejä:
  5 067
  En lopulta juuri pitänyt kirjoista (toisin kuin tuosta tuoreemmasta 2312:sta), mutta https://en.wikipedia.org/wiki/Mars_trilogy oli sinänsä ihan mielenkiintoinen fiktiivinen näkemys siitä, että minkälaisia ongelmia ja ratkaisuja tuollaisessa on.
   
 9. -ATE-

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2003
  Viestejä:
  6 921
  Suunnitelmat nyt on lasten leikkiä toteutukseen verrattuna. Kuunkin asuttamiseen on ollut suunnitelmat jo valmiina ties kuinka monta kymmentä vuotta. Kellään vain ei ole intoa toteuttaa kun ei siitä mitään oikeaa hyötyä juuri ole.
   
 10. Mehtikkö

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  263
  Marsissa asuminen tuskin tulee kyseeseen, ellei a) maapallolta jokin kriittinen mineraali lopu tyystin b) ihmiskunnan on pakko tehdä jokin järkyttävän kokoluokan projekti, mihin ei maapallon mineraalit yksistään riitä c) upporikkaan oma pikku Mars-mökki.
  Jonkinasteinen kaivoskunta sinne saatettaisiin perustaa tapauksissa a ja b, mutta mitään massamuuttoa en kyllä näe teelehtieni joukossa.
   
 11. cam70

  Rekisteröitynyt:
  31.10.2006
  Viestejä:
  5 344
  Höpönlöpön. Ei tule onnistumaan. Ja piste.
   
 12. Steeltape

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  17 060
  Minkään mineraalin tai muun vuoksi ei kannata Marsiin mitään perustaa. Niitä voidaan louhia paljon paremmin asteroideilta.

  Meidän elinaikana Marsiin tuskin ihmisiä lähetetään. Jo pelkästään näiden tutkimusluotainten/robottien osalta onnistumisprosentti ehjänä perille pääsyssä on noin 53%, joten sellainen projekti ihmisten lähettämiseksi olisi paitsi aivan helvetin kallis, myös vaarallinen ja siltä ei olisi odotettavissa mitään erityistä hyötyä tieteellisesti tai taloudellisesti.
   
 13. hermannipelle

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  2 438
  Pitäisi ekana saada toimimaan jollain roboteilla BioSphere 3 täällä maassa. Tonkisivat ekana tuon kuun läpi jollain roboteilla, että ei tarttisi arvailla esim. onko siellä vettä vai ei.
   
 14. tsn81

  Rekisteröitynyt:
  13.03.2003
  Viestejä:
  1 746
  Tuossa pitää ottaa huomioon sekin, että jos mukana olisi ollut ihmisiä joilla reaaliaikaiset datat käytössä niin kuinka monta laskeutumisongelmaa olisi voitu korjata? Moni luotain tuhoutunut koska laskelmat olleet väärässä/raketit lauenneet liian aikaisin tai myöhään tms. Harvassa taitaa olla luotaimet mitkä on matkalla hukkuneet.
   
 15. Steeltape

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  17 060
  No, toisaalta nuo ovat menneet pieleen inhimillisten virheiden, eli ihmisten virheiden vuoksi. Kuinka monta virhettä olisi tullut lisää, jos mukana olisi ollut ihmisiä? Lisäksi nuo luotaimet ovat paljon helpompia ja yksinkertaisempia toimittaa täältä Marsiin kuin ihmisiä sisältävän ja elossa pitävän aluksen toimittaminen sinne. Silloin puhutaan aivan erilaisista haasteista ja potentiaalisista riskeistä jo matkalla, ei pelkästään laskeutuessa.
   
 16. Mehtikkö

  Rekisteröitynyt:
  26.11.2002
  Viestejä:
  263
  Taloudellisesti ajatellen näin, ainoastaan jos asteroideista ei saa riittävästi raaka-aine volyymia, niin Mars _voi_ olla (kalliimpi) vaihtoehto. Metalleja olisi saatavilla lähempääkin, kun maankuoren varat ehtyvät, nimittäin maapallon ydin. Mars voi siis tulla kyseeseen lähinnä poikkeustapauksissa, joilla on hauskaa spekuloida!
   
 17. ontelo

  Rekisteröitynyt:
  22.11.2002
  Viestejä:
  4 344
  Itse näen Marsin vain varsin mainiona tutkimuskohteena ja koekaniinina siihen miten elämä maan ulkopuolella onnistuu.
  Lisäksi joskus kaukaisessa tulevaisuudessa, myös ehkä täydennys/tankkausasemana pidemmille matkoille.
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2017
 18. vinklubrulez

  Rekisteröitynyt:
  29.09.2007
  Viestejä:
  11 784
  Eihän sinne maapallon ulkoytimeen ole matkaa pinnalta kuin 3000 kilometriä. Tällä hetkellä maailman syvin porattu reikä on 12 kilometriä syvä. Eihän tuosta puutu kuin enää vajaa 3000 kilometriä. Maapalloon poratuilla reijillä ja kaivetuilla tunneleilla on veikeä tapa eli taipumus mennä umpeen ympäröivän maa- ja kivimassan painosta ja se taipumus vain kasvaa mitä syvemmälle mennään.

  Em. syystä se voi olla ihmisen helpompi lentää vaikka naapuritähdelle kuin kairata reikää maapallon ytimeen.

  Mielenkiintoista nähdä onnistuuko ihmisiltä lento meidän elinaikana Marsin pinnalle. Nykytekniikalla matka voisi jo onnistua, mutta se matkalippu on yhden suuntainen eikä sieltä ole mitään tekniikkaa tulla koskaan pois. Vaatinee aikamoisen määrän tavaraa ja kaikenlaista romua lennättää Marsiin että niiden varassa edes yksi ihminen voisi siellä mahdollisesti vuosikymmeniä yksin asua. Toki sinne voi lennättää jonkun joka on kuolemansairas ja elinikä muutenkin mitataan kuukausissa sen sijaan kuin vuosissa niin ei tarvi mitään vuosikymmenten tarvikkeita sinne lennättää.

  Kunhan saisivat edes kuuhun rakennettua ensin pysyvän avaruusaseman. On kuitenkin maan kuu "hieman" lähempänä kuin etäisyys Marsiin kun toiseen on matkaa valosekuntti ja toiseen etäisyys on valon kululla mitattuna 4-24 minuuttia riippuen missäpäin kiertorataa sattuu kumpikin planeetta olemaan.

  Mukava olisi nähdä joskus edes se suorana lähetyksenä kun ihminen astuu kuun pinnalle. Itse en ole ollut edes syntynyt silloin kun ihminen on astunut viimeksi kuun pinnalle. Tosin harvassa taitavat olla ne murot jotka olisivat syntyneet siihen aikaan ja vielä harvemmassa ne joilla olisi mitään muistikuvaa siitä kun sitä ovat katsoneet suorana televisiosta. En tiedä onko sillä mitään tieteellistä arvoa jos ihminen lentää taas kuuhun, mutta mukavaa viihdettä sitä olisi nykyajan tekniikalla suorana televisiosta katsoa jollakin fullhd, 4k tai 8k-tarkkuudella.
   
 19. Steeltape

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  17 060
  Asteroideista saadaan aivan valtavasti materiaalia ja vielä olennaisempaa on, ettei sitä materiaalia tarvitse rahdata kalliisti minkään planeetan pinnalta avaruuteen. Arvometallit ja harvinaisemmat alkuaineet voidaan toimittaa vaikka Maahan, mutta vielä tärkeämpi materiaalin lähde nuo asteroidit ovat kaikelle avaruusmatkailulle ja avaruuteen rakentamiselle. Maasta voidaan lähettää vain varsin kevyitä ja heppoisia rakenteita avaruuteen painovoiman aiheuttaman polttoainekulutuksen vuoksi, eikä noin heppoisilla vehkeillä voi matkata turvallisesti avaruudessa tai perustaa kunnollisia avaruusasemia jne. Ne tulevaisuuden alukset ja asemat rakennetaan avaruudessa, materiaaleilla jotka on hankittu avaruudesta eikä Maasta tai Marsista. Marsin asuttaminen ei tule olemaan läheinen tulevaisuuden asia, eikä edes käynti siellä tai muullakaan Aurinkokunnan kappaleella. Sen sijaan juurikin asteroidilouhinta ja materiaalituotanto avaruudessa on varmasti tulossa. Ei ehkä minun elinaikanani, mutta luulen ettei mene sataakaan vuotta. Luultavammin vuosikymmeniä vain.
   
 20. Steeltape

  Rekisteröitynyt:
  01.12.2009
  Viestejä:
  17 060
  Fiksumpaa olisi aloittaa se kokeilu Kuussa, eikä Marsia oikein voi pitää kovin järkevänä kohteena tankkausasemalle koska kaiken materiaalin nostaminen Marsin pinnalta avaruuteen vie enemmän resursseja kuin mitä siitä saadaan.
   
 21. _o/ ALTTERI \o_

  Rekisteröitynyt:
  07.01.2004
  Viestejä:
  2 881
  No joo pieni tarkennus, tarkoitin lähinnä verenimiöitä, voi sinne viedä kimalaisia ja mehiläisiä, ei ne pistä ellei mene itse ärsyttämään niitä, verenimiät ja muut nahkan järsiät voidaan korvata jollain muulla linnunruualla.
   
  Viimeksi muokattu: 18.01.2017
 22. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  52
  Teknarissa oli syksyllä artikkeli tuosta Muskin visiosta Marsin asuttamiseksi. Siinähän on ideana, että vain pieni osa aluksista kuljettaisi ihmisiä ja loput käytettäisiin tarvikkeiden kuljetukseen. Oli myös jonkunlaista karkeaa laskelmaa, mitä vaatisi siirtokunnan tekeminen omavaraiseksi ihan vain logistiikan kannalta. Siinä puhuttiin jopa miljoonasta ihmisestä, jotka jotenkuten pystyisivät perustamaan omavaraisen yhteiskunnan karulle autioplaneetalle. Tähän päälle vielä huima määrä varustekuljetuksia kaiken starttaamiseksi, niin puhuttiin jo tuhansista lennoista edestakaisin. Tietty tuo alusten uudelleenkäyttäminen tuo jonkun verran säästöjä, mutta halpaa hupia tuo ei tulisi olemaan ja rahoittajat toki vaatisivat, että projektin kate jäisi plussan puolelle...

  Tuo Biosphere 2 oli aikanaan ihan jännä tutkielma, mutta se alkuperäinen syy rakentamiseen taisi olla lähinnä pr-tempaus. Onhan tuosta kuitenkin ollut jälkikäteen tutkijoille hyötyä muissa projekteissa, mutta ne nyt eivät ole juurikaan saaneet mediassa huimaa huomiota. En nyt löytänyt tähän hätään erästä vanhaa dokkaria tuosta, mutta tämä oli ihan ok ja saa suurinpiirtein käsityksen mikä tuossa alunperin kusi:
   
 23. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  8 270
  Ainoat asiat mitkä niitä metalleja täältä maasta oikeasti kuluttaa on avaruuslennot jotka suuntautuu matalaa kiertorataa kauemmas(josta se ei putoa alas inhimillisessä ajassa). Ja määrä mitä niillä sitä kuluu on nykytahdilla luokkaa kymmeniä tonneja vuodessa, eli ei käytännössä yhtään mitään.


  Kun metallia käytetään, ei se katoa, vaan päätyy laitteiden rakenteisiin ja sen jälkeen romuksi. Pitää vaan alkaa kierrättää ja jälleenkäsitellä sitä romua paremmin.
   
 24. hkultala

  Rekisteröitynyt:
  18.06.2001
  Viestejä:
  8 270
  Mars on elämiseen selvästi helpompi paikka kuin kuu.

  Esim. lämpötila on marsissa paljon tasaisempi, kuun 27 päivän vuorokausi johtaa hyvin suuriin lämmönvaihteiluihin, päivän aikana ehtii lämpötila kasvaa aika kuumaksi ja yön aikana pudota hyvin kylmäksi.

  Ja raaka-aine-tilanne Marsissa on paljon parempi.

  Lisäksi painovoima (0.4g) on huomattavasti helpompi ihmisille kuin kuussa (0.16g).


  Marsin kaasukehä sen sijaan on ehkä vähän ongelmallinen; Se on liian ohut että siellä selviäisi kunnolla ilman painepukua, ja liian ohut että sen pinnalle ei voi laskeutua millään isolla laskuvarjoilla, ja liian ohut että on vaikea(ei kuitenkaan täysin mahdoton) tehdä siellä toimivia lentokoneita.

  Toisaalta se on liian paksu, että sitä ei voi täysin ignorata avaruusalusta suunnitellessa, aluksesta pitää kuitenkin tehdä aerodynaaminen, ja liian paksu että siellä kuitenkin on sääilmiöitä joilta täytyy suojautua (oikeasti ei kuitenkaan mitään läheskään niin rajuja kuin "The Martian"in alkukohtaus).

  On siitä sen verran hyötyä kuitenkin että aerocapture ja aerobraking voidaan tehdä eli marsiin saapuessa voidaan jarruttaa ilmakehän avulla ja myös laskeutuessa osa aluksen vauhdista voidaan jarruttaa ilmakehän avulla.

  Kuuhun mennessä taas kaikki jarruttaminen pitää tapahtua avaruusaluksen moottorilla, polttoainetta haaskaten.

  Ja itseasiassa yksisuuntainen matka marsiin vaatii VÄHEMMÄN polttoainetta kuin kuuhun juuri tästä syystä, kuuhun mennessä pitää hidastaa n. 2.4km/s verran mutta verrattuna kuuhun vievään rataan, Marsiin vievä rata tarvii vain 0.5km/s enemmän kuin kuuhun vievä rata. Toki mars-laskeutujalle vaatii sitten lämpökilven ja laskuvarjoja. (ja jos alus on liian iso laskuvarjoille, sitten vielä hiukan polttoainetta viimeiseen hidastukseen laskeutuessa)
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2017
 25. splice

  Rekisteröitynyt:
  16.07.2011
  Viestejä:
  10 261
  http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/mars green-62291

  Punaista planeettaa aiotaan auttaa lämpenemään ja muuntumaan asuttavaksi.

  Popular Mechanics kertoo NASAn planeettatieteen osaston johtajan Jim Greenin hurjista futuristisista ajatuksista.

  NASAssa pidetään parhaillaan työryhmäseminaareja Vision 2050 -teemalla. Jim Greenin siellä esittämä idea on laukaista "magneettisuoja" kiertoradalle Marsin ja Auringon väliin. Se suojaisi Marsia keinotekoisella magneettisuojalla haitalliselta säteilyltä.

  Suoja antaisi Marsin ryhtyä palauttamaan ilmakehäänsä, joka aikojen myötä on karsiutunut pois planeetalta. Muutaman vuoden aikana Mars saavuttaisi simulaatioiden mukaan puolet Maan ilmakehän paineesta.

  Aurinkotuulilta suojassa Marsin jäätynyt hiilidioksidi alkaisi kaasuuntua ja lämmittää planeettaa, jolloin myös sen jäätyneet vedet tulisivat esiin

  Vain yksi niistä keinoista joillla lopulta Mars saadaan asutavaksi. Suunnitelmia on kyllä paljon muitakin, ihan vakavasti otettavia.


   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti