Maastopyöräily ja treenaaminen

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja zpetke, 23.08.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. zpetke

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2003
  Viestejä:
  719
  Varsinaisesti tästä aiheesta en vielä löytänyt aloitettua thredia, joten pistetään uusi listalle. Modet, yhdistäkää toiseen ketjuun, jos niin parhaaksi näette.

  Otsikonmukainen keskustelu, mielellään rakentavaa ja idearikasta. :)

  Itseäni aihe kiinnostaa ja kiinnostaisi kuulla ajatuksia muilta, miten olette treenanneet mtb-osastoa ja mitä mahdollisia muita harrasteita teillä on?
  Niinkään välineistä en kaipaa vertailua, vinkkejä toki voi esittää.

  Taustaa:
  - 35v.
  - aktiivista pyöräilytaustaa n. 3 vuotta, pääasiassa maasto.
  - muita liikuntaharrastuksia salibandy, lihastreeni
  - Gary Fisher jäykkäperä fillarina

  Keskustelun nostin siksi esille, koska itselläni tuli muutaman "kauden" tauko, lähinnä terveysongelmien takia. Nämä ongelmat ovat nyttemmin todettu vaarattomiksi ja lekuri kehoitti palaamaan takaisin lenkille.
  Nyt tuo muutaman kauden tauko perheenlisäyksineen on tuonut lisäkiloja kroppaan ja kuntokaan ei paras mahdollinen ole tällähetkellä.
  Fillari on jälleen tuunattu ja otettu ajoon, mutta nyt kaipaisinkin vinkkejä, millaista kunto-ohjelmaa olisi hyvä vetää. Jos näin äkkisiltään lähden vetäseen maksimisykkeillä mettään, niin jälkeenpäin ei hyvää seuraa.

  Oma ajatukseni on lähteä tekemään peruskuntolenkkiä ajaen tasaisella sykkeellä sekä muutama kerta viikkoon lihaskuntoa. Välillä käydä koittamassa miltä metsässä tuntuu. Palauttaminen varmaankin tehtävä myös asiallisesti.
  Salibandy tuon rinnalla lienee hyvä, mutta kovin aggressiivista kaveria pyöräilylle en juuri nyt ottaisi.. :)
  Ruokavalion saan kohdalleen ja se ei sinänsä ongelma ole ollutkaan. Pientä repsahtamista on siinä tietty tapahtunut.

  Pistäkää ajatuksia kehiin!
   
 2. JuhaH

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2003
  Viestejä:
  1 873
  Koulukuntia on paljon, mutta suosittelisin maksimissaan yhtä reipastemposempaa lenkkia viikossa ja loput tuota pitkäkestoista kevyttä pk-treeniä. Etenkin jos alla on pidempi tauko ja haluaa paikkojen kestävän. Tämä sopii hyvin myös rasvanpolttoon. Kokemuksesta voin sanoa että rauhallinen alku kannattaa, mikään ei ole v-mäisempää kuin treenata hampaat irveessä itsensä johonkin kondikseen huomatakseen että esimerkiksi polven rasitusvamma laittaa lepäilemään muutamaksi kuukaudeksi jonka jälkeen saa aloitella taas hommaa alusta.
   
 3. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  Itse olen huomannut, että yksin ajaessa tulee ajettua monesti liian hiljaa. Kannattaa välillä ajaa myös muiden kanssa niin joutuu välillä pois siltä omalta mukavuusalueelta.
   
 4. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  Juuh, helppo löysää heti kun reisissä alkaa polttelemaan.. :o Mutta jos kaveri mukana lenkillä, niin pakko vain vetää pokerinaamalla nousuja, ei tunnu vielä missään. Välillä meinaa vaan mennä tarinoinniksi, jos lähtee lenkille kaverin kanssa, jota ei ole hetkeen nähnyt. Juomatauot venähtää helposti. :D Ei sen niin totista tarvi ollakaan. Oma vakiolenkki on helppo heittää "yhdeltä istumalta".
   
 5. AIF Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2003
  Viestejä:
  6 583
  itellä TÄYSIN päinvastoin! Kun ajelen kaverin kans olen jatkuvasti venaamassa kaveria ja ihmettelemässä mihin se nyt taas jäi.
   
 6. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  Jos tuo häiritsee niin kannattaa varmaan ajella yksin tai oman tasoisessa seurassa, tai sitten vain odotella kaveria ja ottaa ilo irti yhdessä ajamisesta.
   
 7. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  Ei tämä totista ole missään nimessä. Rentoa ajanvietettä, raitista ilmaa ja kuntoilua samassa paketissa.

  Tietenkin jos on kovin eri tasoiset kuskit niin siinä käy helposti noin kuten AIF kuvasi. Itse olen käynyt paikallisen epävirallisen porukan porukkalenkeillä aina silloin tällöin. Siellä on sekä kymmenen vuotta harrastaneita että ihan vasta-alkajia ja samaan letkaan on mahduttu. Siinä on mahdollisuus oppia paljon ajotekniikastakin kun ajaa jonkun paljon ajaneen perässä. Vauhti on yleensä aika leppoista, jos kaipaa vähän enemmän vauhtia voi jättäytyä letkan perälle jossa haitariliikkeen takia vauhti kasvaa yllättävästi.
   
 8. AIF Moderaattori

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2003
  Viestejä:
  6 583
  Ei se varsinaisesti haittaa, lähinnä tarkotan sitä, ettei se aina tarkota sitä että mennään kovempaa. Tässäkin huvittaa se, että itse olen ajanut pari kk ja kaveri jo pari vuotta.

  Olen kai vain sen verran kovempi hurjapää etten varmistele kokoaikaa.
   
 9. zpetke

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2003
  Viestejä:
  719
  Tuosta varmaan olisi hyvä lähteä. Ajotuntuma nyt näyttää löytyneen suht helpolla taas ja kun on uudet lukot ja kengät alla on jalassakin mukava olo. :p

  Peruslenkkini on menee suurinpiirtein näin:
  - n. 5km lämmittelyä (tasaista asfaltti/hiekkatietä
  - n. 10km metsäpolkuja osittain pururataa, hyvin vaihtelevaa maastoa
  - muutama kilometri jälleen tasaisempaa asfaltti/hiekkatietä
  - n. 10km jälleen ryteikköä, metsäpolkuja, pari todella jyrkkää nousua
  - n. 5km tasaisempaa hiekkaa/asfalttia - palauttelua kotiinpäin mennessä
  Yht. n. 30km.

  Rankempi lenkki on periaatteessa tuo edellinen, mutta tuohon n. yhteensä 20km
  maasto-osuuteen kuuluu todella vaativaa latupohjaa, ylä- ja alamäkiä erilaisella hiekalla sekä pururadalla. Kaikkien harhailuineen ym. matkaa tulee kymppi lisää plus kotimatkaan muutama kilsa.

  Tuttuja lenkkejä molemmat joten aina tietää, mitä on tulossa eikä vielä kertaakaan (ainakaan aiemmin) ole alkanu v*tuttamaan reitti.

  Lisäksi on sitten sitä pk-huruttelua hiekkateitä, asfalttia ym.

  Josko noihin taas pääsisin, niin alkais homma toimia.
   
 10. Raiggu

  Rekisteröitynyt:
  30.01.2006
  Viestejä:
  7 985
  Itse en ole koskaan ajanut kenenkään muu ohessa. Aina olen yksin fillaroimassa. Se on vähän kuin paskalla käynti; mies ei halua sinne seuraa.
   
 11. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  :D

  Toisaalta jotkut käy paskallakin vessan ovi auki..

  No joo, kyllä maantielenkillä seura kelpaa, voi vaihdella vetovuoroja jne. Maastossa ei välttämättä niin paljoa "hyötyä", mutta kiriapuna kylläkin. Toisaalta, jos pääsee pois kotoa sillä verukkeella, että lähtee kaverin kanssa lenkille, niin eikö tuo ole hyödynnettävä.. :rolleyes:
  Maastossa ajaminen muutenkin terapeuttista, ei tarvi paljoa pyöritellä mielessä maallisia asioita, keskittyy vain jumppaamaan seuraavasta kivestä ja juuresta ohitse.
   
 12. E_Mustakari Banned

  Rekisteröitynyt:
  31.05.2006
  Viestejä:
  754
  Yksikseen sitä tulee pelkästään ajeltua, ehkä tosin olisi parempi että välillä olisi seuraakin kiristämässä/rauhoittamassa menoa. Useimmiten länsipuolella Tamperetta ajan, harjuilla tunnin-parin lenkkejä. Kunto ja ajotaito on kasvanut lähes huomaamatta, muutamia paikkoja voi ajaa jo melko huoletta joista en vielä vuosi sitten uskonut koskaan selviäväni. Nyt menoa rajoittaa lähinnä pyörän soveltumattomuus kovaan ajoon.
   
 13. forza intel

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2009
  Viestejä:
  373
  juu yksikseen ajelen mäkin. ja ois se kiva toki välil ajaa seuranki kaa. vetelen pää asias sellasii 30 km hiekkatie lenkkei, jos on seas vähän mettäpolkuu ja sit toki tulee aika usein vedettyy teknistä maastoo. esim. kodin lähel on mäki, mikä on osittain hakattu lakeeks. sinne on sit tullu mettäkoneen urat jotka menee kiemurrellen ja pomppien mäkee alas. ura on onnekseni kova, joten siin on kiva laskeskella, hyppii ja harjotella tekniikkaa. mäen pituutta en tiiä mut juju on myös siinä et se sitte ajetaan myös ylös pienellä vaihteella ;) pyöränä insera mx-p3 et ei mikää huippu mut ajaa asiansa
   
 14. Karban

  Rekisteröitynyt:
  27.05.2001
  Viestejä:
  498
  Eiks kukaan harrasta "maastokeskareita"?

  Joku paikka josta löytyy hyvää nousua, droppia, ylitettävää tms jota on mukava tekniikkamielessä hinkkailla. Lisää tuohon vielä jonkin lyhyen rundin, 10 min tms jollai voi sitten vetää aikaennätyksiä jollei muuten tuu tarpeeksi hiki. Yksinään tollasia "temppuja" voi olla vähän ykstoikkoista hieroa, mutta kaverin kanssa hauskaa.
   
 15. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  En tiedä mitä tuolla "maastokeskareilla" haetaan tässä..

  Mutta tuollainen nyppylän hinkkaaminen voi olla aika kuivaa touhua, kaverin kanssa tai ilman. Ehkä pari kertaa vuodessa voi käydä kellottamassa vanhaa aikaa vastaan. Luulisi maastoa riittävän pidempäänkin lenkkiin. Dirtit on sitten asia erikseen.
   
 16. anthax

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2003
  Viestejä:
  1 091
  Viitaten juurikin tuollaiseen kokoontumiseen porukalla joku ilta. Sitten hierotaan jotain juttuja kuten tuossakin mainittiin. Fixuttelijoiden parissa suosittu sanamuoto keskarit, juodaan bisseä ja hierotaan temppuja, ajellaan ja jauhetaan paskaa.
   
 17. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  Tiedän kyllä, mutta en oikein osannut yhdistää maastossa ajokamat päällä tempomista hiki pinnassa ja bissen juontia kuppilassa, jos ei tarkoiteta pussikaljaa maastossa tai juomarepun täyttämistä ko. juomalla. :rolleyes:
  Voihan sitä ajaa porukalla vaikka isomman lenkin, sen jälkeen saunoa palautusjuoman merkeissä ja jauhaa osasarjoista auringonnousuun... :p
   
 18. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  Nyt kannattaa muuten mennä ajelemaan koiran kusettajien ja muiden lenkkeilijöiden tallaamia polkuja. Kummasti oppii varsinkin pyörittämitekniikkaa kun vetopito on sen verran heikko ettei voi voimalla runnoa tai jää pienimpäänkin tömpäreeseen kiinni.
   
 19. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  Taitaa tämänpäiväisellä vesikelillä mennä paikallaan pyörittelyksi jos maastoon lähtisi.. :rolleyes:
  En ole keskuspuistossa hetkeen käynyt, mutta lumen määrästä päätellen voi olla polkujen reunat sen verran korkeat, että kapealla polulla alkaa kengän sivut kyntämään penkkaa.
   
 20. John Troll

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2001
  Viestejä:
  10 161
  No sori en voinu tietää lauantaina minkälaiset kelit Hellsingissä on tänään.
   
 21. Dirtyharry

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2007
  Viestejä:
  3 137
  Havaittavissa pientä alkuviikon kireyttä.. ;) Ei se mitään, alkaa omakin viikko kevyellä päänsäryllä.

  No hätä, ei tarvinnutkaan tietää. Viittasin vain nykyiseen pyöräilykeliin, minkä tosin jo tiesinkin loppuviikosta sääennustuksia seuraamalla (mikäli noihin on luottamista). Josko keskiviikosta eteenpäin voisi taas harkita ajelua, tosin tuo sohjo kun jäätyy, niin joka paikka on perunapeltona..
   
 22. snowfake

  Rekisteröitynyt:
  13.07.2000
  Viestejä:
  952
  Paljon paremmin ja nopeammin oppii tekniikkaa kun ajaa porukkalenkeissä. Ei tuosta yksin tule kuin nysväämistä. Yksin ei viitsi kokeilla, ja porukassa kun näkee jonkun ajavan tietyn paikan niin tulee mieleen että tjaa tonhan vois ajaa noin. Ja ainahan porukassa on pakko vähän yrittää extraa :)
  Porukkalenkeillä tahti on myös yleensä sopivan verkkainen, ellei kyse ole jostain ajokoiralenkistä. Fillarifoorumilta voi tähystää noita, kyllä siellä aina etukäteen mainitaan minkäalsiesta menosta on kyse.

  Jos nyt ei ihan SM-huipulle halua, niin turha tuosta tehdä elämää suurempia suunnitelmia :) Sen kuin vain pyörää alle ja metsään. Ajaa tarpeeksi rauhallisesti, kyllä se kunto siinä kasvaa.
   
 23. ivelaK

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  21
  Eksyin tuossa aihetta sivuaville sivustoille pari päivää takaperin ja iski hieman kipinää lähteä kokeilemaan, että miltä maastofillarointi tuntuu.

  Tähän asti siis ajanut pyörällä lähinnä duunimatkaa ja n. 20km lenkkejä kaverin kanssa ympäri kyliä. Hiekkatietä ja asfalttia. Pyöräni ei sovellu juurikaan poluille(Helkama kulkuri) joten mistä minun kannattaa aloittaa? Elopaino huitelee sadan nurjalla puolen.

  Asun Uudellamaalla ja mietin, että saako täältä vuokrattua fillaria ja tossuja, että pääsee ensin ihan vaan kokeilemaan ja ottamaan tuntumaa lukkopolkimiin. Jos laji ei innosta parin kerran jälkeen, niin tuntuisi aika roisilta sijoittaa kiloeuro fillariin ja varusteisiin jotka komeilee varastossa.

  Tarkoitus olisi käydä testaamassa pyörää lähimetsissä poluilla joita on tullut käveltyä, niin ei tule mitään suuria yllätyksiä vastaan.
   
 24. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Ei sinun tarvitse, eikä kannata, ottaa tuntumaa lukkopolkimiin kokeillessasi lajia. Ne eivät ole pakollinen varuste ja toisekseen sinun kylkesi tekee ainakin kerran tuttavuutta kiviin polun vieressä, jos lähdet opettelemaan lukkoja jollekin polulle vieraan pyörän kanssa. Vauhti pysähtyy ja kellahdat nurin saamatta jalkaa irti ajoissa. Jätä ne myöhemmäksi.

  Joku pyöräharrastaja saattaisi lainata fillariaan yhteislenkille. Ehkä jostain pyöräilyseurasta voisi kysyä tai Fillarifoorumilta, jos auttaisivat ihmistä mahdollisesti uuden harrastuksen pariin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti