Lumilautailu

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja Siervo, 15.01.2009.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Morjesta! Torstaina olis tarkotus lähtee aloittamaan lautailua Ellivuorelle ja kokemusta pohjalla nolla. Tasapainoilu varmaan luonnistuu, kun sitä harrastuksen puolesta tulee harjoitettua, mutta mites nuo muut? Bladeilla olen laskenut viimeiset 10v.

  Saan kaveriksi opettamaan tyttöystävän, mutta olis kiva valmistautua jotenkin etukäteen. Mitäs kaikkea pitäisi ottaa huomioon kun tekniikasta puhutaan? Mites tuon turvallisuuden laita?

  Neuvoja saa antaa :)

  PS. saa tulla nauramaan. Oon se pitkä ja kömpelö ketä on aina kumossa :p
   
 2. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 855
  Kypärä päähän niin uskaltaa harjoitella. Tyttöystävän opettaessa tulee helposti sanomista enemmän kuin ulkopuolisen. Ota autoon vaikka vara vaatteet, koska alussa voi helposti kaatua ja kastua.
   
 3. Tmu^

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2009
  Viestejä:
  403
  Huomenna pitäisi lauta voidella ja suunnistaa mäkeen jo toista kertaa tälle kaudelle. Varmaankin 14-15 vuotta tullut laudalla laskettua, joista viimeiset 6 vuotta vähemmän aktiivisesti. 2 laskettelukeskusta on tässä lähettyvillä, joissa tulee käytyä, Kasurila ja Tahko.

  Ennen tuli temppuiltua ja laskettua parkkia, mutta nyt viime vuosina olen keskittynyt ihan vain laskemaan rauhallisesti. Ei ole juuri sen tunteen voittanutta, kun kuulokkeissa soi hyvä musiikki ja laskee laudalla pitkää rinnettä rauhallisesti. Miltei parasta hommaa mitä voi tehdä housut jalassa. :smoke:
   
 4. Jopz

  Rekisteröitynyt:
  18.09.2006
  Viestejä:
  264
  Jos laskettelu/lautailukamat on ostamassa johonkin muuhun tarkoitukseen kuin kavereille elvistelyyn, suosittelen ylivuotisia kamoja.

  Itse menin Intersporttiin ja sanoin että lauta pitäis saada sekalaiseen laskemiseen, pituus 162-165 ja ei tarvi olla se kauden suosituin malli. Myyjä haki takahuoneesta Burtonin laudan jossa hintalappu 462e viimevuodelta, otti hyllystä Burtonin siteen joita ei enään ollut varastossa ja sanoi "tästä viimevuotinen paketti, olisiko kolmesataa käypä hinta?"

  Kaupat tuli ja nyt on viis vuotta paineltu tuolla paketilla menemään. Laskua tulee ehkä 25 päivää talvessa ja nyt ois uuden hankinta edessä kun alkaa aika löysä tuo lauta olemaan. Harmi kun ei tullut keväällä ostettua... toivotaan että löytyy takahuoneesta taas jotain ylivuotista :)
   
 5. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 855
  Ehdottomasti jos mahdollista kannattaa ostaa vanhoja malleja. Itse ostin tuolta Myboard.fi - Tervetuloa ja säästin 300euroa. Ainoa eroa laudassa oli muutaman raidan väri.
   
 6. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Kiitti näistä sanoista :)

  Jos tästä nyt innostuu oikeesti, niin käyn marraskuun lopulla hakemassa setin jostain paikallisesta liikkeestä. Varmaan irtoaa halvalla niihin aikoihin.

  Intoa löytyy kamalasti ja en usko luovuttavani heti ekalla laskulla. Miten voitte sanoilla kuvata, miten tuota lauta kesytetään ja hallitaan?
   
 7. a1mo

  Rekisteröitynyt:
  04.12.2008
  Viestejä:
  995
  Mitä rennommin olet siinä laudan päällä niin sitä helpommin alkaa sujua. Koko vartalo jäykkänä kaatuu helpommin ja väsyy nopeammin.

  Ei kyllä vastannut kysymykseen, mutta neuvo kuitenkin.
   
 8. Tmu^

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2009
  Viestejä:
  403
  Voi tuntua aluksi maailman hankalimmalta asialta, mutta jos omaat hyvän tasapainon ja jalkojen lihaskordinaation, niin ei lautailun opettelu ole vaikeaa. Kun sen oppii, niin se on yhtä helppoa kuin polkupyörällä ajo.

  Vaikea kuvailla miten lauta kesytettäisiin ja hallisiin. Tasapainolla on ratkaiseva tekijä asiassa ja myös itsesuojeluvaistosi saattaa pistää aluksi kovasti vastaan, sillä keho tulee liikkumaan sivuttaissuunnassa ja kallistumaan samalla eteen ja taaksepäin. Jaloissa olisi hyvä olla edes jonkin verran lihasta, ettei jalat mene aivan makarooniksi jo heti parin tunnin jälkeen.
   
 9. poroGOD

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2002
  Viestejä:
  3 298
  Olennaista on hallita kantit. Tapahtuu pitkälti painon siirtämisellä varpaisiin ja kantapäihin, mutta liike lähtee tietenkin koko jalasta. Kantin pitää purra jotta lauta saa pisteen jonka ympäri kääntyä, mutta kanttia pitää pyös liuttaa jotta se ei leikkaa kiinni. Alussa kannattaa keskittyä etujalkaan ja antaa takajalan vain seurata perässä - nojaamalla hieman etujalalle voi painottaa laudan etupään merkitystä käännöksessä. Myöhemmin kun hallitsee laudan paremmin, voi painopistettä keskittää optimaalisemmin.
   
 10. hyperion

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2001
  Viestejä:
  4 823
  OT: Siirretään urheilupuolelle.
   
 11. Madrunner

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2004
  Viestejä:
  409
  Aijai, maaliskuun alussa Ylläkselle laskemaan viikoksi.
  Tuli vaan myytyä koko lautapaketti viime lopputalvesta, kun oli vähän turhan pitkä ja jäykkä lauta, vaikka en nyt mikään ammattilainen olekaan. Täytyy tässä katsella jos sopiva käytetty setti taas löytyisi. Hinnat toki ei parhaat tähän aikaan:o

  Mitä näistä nyt ymmärrän, niin tuommoinen pitkähkö ja jäykähkö freestyle-lauta kai sinänsä melko hyvä peruslasketteluun. Semmoista tosin lähinnä tulee se viikko vuodesta laskettuakin, mutta jotenkin tuntui että hieman lyhyempi (suositusten mukainen) lauta olisi parempi.
   
 12. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Kiitti paljon :)

  Osaa vähän miettiä tota asiaa eikä vaan kokeilla ja kaatua. Pitää varmaan ottaa videota ekasta laskusta, jotta kaikki näkee kuinka helppoa on laskea :D
   
 13. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Torstaina tuli sitten lautailua kokeiltua ja ihan positiiviset fiilikset jäi kaikenkaikkiaan. Kerrotaas juttua kronologisessa järjestyksessä:
  Ekana haettiin lauta vuokraamosta ja pituutta laudalla oli 159cm oman pituuden ollessa 190cm. Heitin Sompahissin juurella lautaa jalkaan ja kokeilin, miten pitäisi tasapainoitella. Tämän jälkeen kävellen mäkeä ylös kymmeniä metrejä ja kokeilu. Kääntyminen oli todella vaikeaa, kun ei oikein tiennyt mitä jalkaa käyttäisi. Kaatuiltua tuli useampaan otteeseen, mutta lähinnä vauhdin kasvettua tuli vain otettua maasta tukea :D

  Sompahissillä jatkettiin ja oli sitten vaikeaa päästä ekasta nykäisystä jatkamaan. Koitin ilmeisesti korjata laudan kulkusuuntaa liian aggressiivisesti ja aina nokallaan. Ylös päästyäni kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen alas tultiin lähinnä varpaat menosuuntaan eli siis pelkästään jarruttamalla. Kaatuilua paljon, mutta eipä tullut törmättyä kehenkään. Alas kun päästiin, heti toinen lasku ja jo kolmannella yrittämällä ylös. Alas hieman samalla tavalla.

  Kolmas nousu otettiinkin jo ankkurihississä ja alkoi vähän pelottaa, kun sompahississä tuli kaatuiltua niin paljon. Hissillä heitin viimeiset lipat sen työntekijän jalkoihin, mutta ylös mentiin KAATUMATTA. Oli siinä kuulemma takaa tulevan mukaan työntekijän ilme ollut :eek:.

  Isoa mäkeä tultiin sitten todella varovasti, mutta aina sopivassa välissä kokeiltiin jotain uutta. Kokonaisuudessaan tuli varmaan kahdeksan kertaa iso mäki tultua alas. Aina kokeilin jotain uutta ja kerran koitin laskea jo vähän kovempaa ja miten siinä nyt sitten kävi: Varpaat ylämäkeen päin ja tökstöks. Lauta ilmaan ja takaraivo + selkä lumeen. Vähän piti keräillä itseään siitä, ennen kuin pääsi uudelleen koittamaan :rolleyes:

  Viimeisillä laskuilla tuli kääntyiltyä jo ihan ok, vaikkei vauhtia ollut hirveästi. Varpaitten puolelta kanttaaminen on paljon vaikeampaa, kuin kantapäitten varassa. Lopulta onnistui myös täysi kääntyminen, niin oikealta kuin vasemmalta puoleltakin. Mestari on syntynyt!

  Voisin tähän hieman keräillä juttuja, jotka jäi mieleen:
  Lauta poikittain ja varpaat eteenpäin mäkeä alas! Tulee näin pakostakin harjoitettua sitä tasapainoa ja haettua tuntumaa mäkeen.
  Rohkeasti kokeilee juttuja ja kehittää niitä! Toistoja!
  Varaa tilaa laskemiselle! Pienet hiihtokoululaiset kannattaa kiertää kaukaa.
  Uskalla kaatua! Heti vaan kumoon, jos on liian vaikea asento tai vauhti kasvaa. Ilman kaatumista ei voi yrittää uusia juttuja.
  Älä hermostu, jos ei onnistu! Jokainen kaatuminen ja yritys tuo sinut lähemmäksi tavoitetta, vaikkei siltä välttämättä tunnu.
  Pidä hengähdystaukoja! Kaveri on kiva pitää lähellä, jotta voi hetkeksi heittää lumeen selälleen ja keskityttyä johonkin muuhun.


  Voisin tähän vielä päivitellä jos jotain muistuu mieleen :kippis:
   
 14. ppjra

  Rekisteröitynyt:
  14.09.2005
  Viestejä:
  201
  Onnee vaan! On se hauska harrastus. Muistuu hyvin elävästi oma aloitus mieleen tuosta listasta, etenkin poikittain lanaamisesta ja hississä kompuroinnista. Varmasti ite tein sen virheen, että yritin väkisin lähteä heti alkuun laskemaan ns. normaalisti, sen sijaan että lanatessa olisi rauhallisesti harjoitellut painon siirtelyä ja hakenut tuntumaa miten lauta lähtee kääntymään kun painoa siirtelee. Muistan elävästi sen kauhun tunteen joka iski, kun käänsi nokan alamäkeen, eikä saanutkaan lautaa enää kääntymään käännöstä loppuun :D

  Nämä muistelot siis jostain 90-luvun puolenvälin tienoolta. Tänä vuonna olisi vakaa aikomus käydä laskemassa edes kerran. Edellisestä kerrasta taitaa olla vierähtänyt viisi vuotta. Valitettavan kallis harrastus toi kyllä on, varsinkin opiskeluaikona ei ollut kyllä mitään mahdollisuuksia laskea kovin montaa viikonloppua. Riippuu tietysti kuinka pitkä siirtymä on lähimpään rinteeseen.
   
 15. Lepuff

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2005
  Viestejä:
  680
  Kyllähän tuota pitäisi joku päivä käydä laskemassa. ~7 vuotta olen laudalla laskenut, tosin viimeiseen 3 vuoteen käynyt varmaan 2 kertaa.

  Varmaankin sen takia ei ole tullut käytyä laskemassa, kun kaikki kaverit joiden kanssa aktiivisesti tuli laskettua, ovat muuttaneet pois jne.

  Takaraivossa on kyllä nyt himo jyskyttänyt myös noihin twintippeihin, mutta jos sitä kävisi ensin verestämässä laudalla muistoja ennenkuin pistää varustuksen täysin uusiksi. :D
   
 16. Gallotus

  Rekisteröitynyt:
  14.11.2007
  Viestejä:
  160
  Kerrottakoon myös omia tuntemuksia laudan kanssa.

  Vuosia laudalla on vietetty ~16 vuotta; todella aktiivisesti, paitsi nämä pari viime vuotta on mennyt vähän niin ja näin, mutta kiitos avovaimon, pieni palo on syttynyt taas (ainoa vaan että joutuu emäntää opettamaan).

  Aikaisemmin (nuorempana) tuli hypittyä/pompittua/temppuiltua tosi reilusti ja meinasi koko touhu mennä itsensä särkemiseksi joka talvi. Onneksi (?) tajusi sitten lopettaa kaiken isomman temppuilun, nykyään mennään vain vauhdilla kanteilla ja silloin tällöin Suomi Slalom - kisoja tulee laskettua (muutamia kertoja tullut kutsu loppukilpailuun, yay).
  Nyt ensi kaudeksi tulee sitten päivitettyä koko kalusto täysin. Lauta/siteet (Burton Dominant&Burton Freestyle) ovat jo reilusti kouluikäisiä.

  Aloittaville ihmisille voi kertoa, että hommaa ei parissa tunnissa opi (tai jos oppii niin hattu päästä). Laji vaatii paljon, mutta omasta mielestäni antaa vielä enemmän kun homman osaa. Rohkeasti vaan kengät jalkaan, jalat lautaan ja baanalle.
   
 17. Antti Alien

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2001
  Viestejä:
  2 142
  Saattaa tulla vähän myöhässä tämän talven aloitteluille, mutta ajattelin silti kirjata tähän muutaman vinkin, joilla itse pääsin alkuun 15 vuotta sitten.

  - Lautaa ei ohjata jaloilla, vaan yläkeholla. Kun lauta on hallinnassa, voi takajalkaa käyttää tiukempien käännösten aikaansaamiseksi ja pyörähtelyyn, mutta noin yleisesti ottaen laudan suunta muuttuu kääntämällä hartiat uuteen haluttuun menosuuntaan.
  - Suurin virhe, jonka voi tehdä, on etujalan suoristaminen. Ainakin itselläni aluksi jalka alkoi suoristumaan heti kun vauhtia kertyi enemmän, ja senpä jälkeen lauta ei ollutkaan enää takapainoisena ohjattavissa. Etujalka siis rohkeasti koukkuun ja asento rinteen suuntaiseksi.
  - Hissiin pääsee helpommin, kun ottaa ensin nykäisyn pois kädellä ja vasta liikkeelle pääsemisen jälkeen asettelee kapulan jalkoihin. Tässä on tärkeää muistaa, ettei lähde kaatumaan eteenpäin kapulan perään, vaan pikemminkin nojaa taaksepäin. Toinen kikka on irrottaa takajalka ja potkuttaa vauhtia. Se tosin voi taas sitten johtaa kaatumiseen siksi, että pitäisi tasapainoilla yhdellä jalalla :) Jos hississä on henkilökuntaa, niin voi toki myös pyytää pukkaamaan alkuvauhdit.

  Enpä ole kolmeen talveen päässyt mäkeen, kun on muka ollut niin kiire opiskella ja työskennellä. Ehkä tänä talvena vielä ehtisi. :o
   
 18. Lepuff

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2005
  Viestejä:
  680
  Jossain vaiheessahan lautalijoita käskettiin irrottamaan takajalka siteestä nousun ajaksi. Kokeneille laskijoillehan tuo ei nyt ongelmia tuottanut, mutta kuten Antti Alien sanoi että aloittelijalle se saattaa olla hankalaa.

  Tiedä sitten mikä on nykysuuntaus keskuksissa, joutuuko sen takajalan irroittamaan siteestä kapulahississä.
   
 19. alter_ego

  Rekisteröitynyt:
  22.07.2007
  Viestejä:
  865
  Ei ainakaan sappeen tai himoksen hisseissä ole pakko irrottaa.
   
 20. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Vois huomenna käydä kattelemassa uutta settiä urheiluliikkeistä. Kuinkakohan alas nuo hinnat menevät? Nyt näyttäisi olevan -50%...
   
 21. Blondie_

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  1 756
  Saas nähä millon lautailemaan. Innostuin lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen pari vuotta sitten ostamaan kevät-alesta laudan, siteet jne. Odotin tätä talvea erityisen paljon kun viime talven laskut meni vituiksi nivustyräleikkauksen vuoksi. No kas kummaa, painitreeneissä elokuussa oikean polven eturistiside poikki ja pientä lisävaurioo polveen. Leikkauksesta on nyt aikalailla 4kk aikaa ja ajattelin aikasintaan ens syksynä lähteä kokeilemaan laskemista. Sikäli kun saa jalkaan tehoja taas.

  Onko murolaisilla kokemusta rekonstroidun eturisteen kanssa laskemisesta? Tai ylipäätään urheilusta? Lääkäri antoi luvan huhtikuun lopussa lähteä rinteeseen, mutta ajattelin kuitenkin vasta ensi talvena lähteä laskemaan.

  Itellä on sikäli liikunnallinen tausta että olen aina harrastanut jotain lajia kilpailumielessä (lätkää, karatea, bjj:tä, lukkopainia, uintia) mutta vasta nyt lähes kolmekymppisenä eka iso vamma ja sitä myöten lähes totaalinen lepo. Eli ei oo vierasta se pohjalta uudelleen aloittaminen kohti normaalia tasoa, mutta vituttaahan tämä aivan armottomasti.
   
 22. iltanen

  Rekisteröitynyt:
  16.12.2006
  Viestejä:
  1 275
  Tuli nyt lautasetti hankittua 20%/60% alennuksilla:
  Lauta 120e (300e)
  Kengät 70e (170e)
  Siteet 130e (170e)

  Pitäsköhän noille tehä jotain ennen mäkeen menoa? Siteet kiinnitettiin lautaan liikkeessä.
   
 23. Blondie_

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  1 756
  Lauta kannattee voidella, onnistuu myös jossain laskettelukeskuksessa melko edullisesti. Siteiden säädöt kannattee katsoa läpi että on omaan stanceen sopivat. Tosin paras löytyy sitten vasta laskemalla eli ota joku pieni työkalu mukaan rinteeseen niin voit säätää siellä.
   
 24. Jasso-

  Rekisteröitynyt:
  29.06.2003
  Viestejä:
  23
  Itellä meni viime toukokuussa heliski reissulla kaatumisessa eturisti side joka sitten leikattiin heinäkuun alussa. Kuntouttamisella ja jumpalla oli iso merkitys tuossa toipumisessa. Syyskuun loppupuolella olin ekaa kertaa maastopyörällä rymyämässä metsässä leikatun jalan kanssa ja tammikuussa rinteessä ensimmäistä kertaa.

  Kipeetähän se laskeminen teki mutta itellä kinesioteipin kanssa paineen tuntu jalassa auttoi ja maaliskuussa tuli eka alppireissu tehtyä.
  Nyt sit taas ens viikolla lähetään pääsiäiseks kopterihiihtoa harrastelemaan.
  Vieläkin leikattu polvi olemassa olostaan muistuttaa, mutta koko ajan parempaan päin :)

   
 25. Blondie_

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  1 756
  Hieno homma että sait kuntoon. Parilta treenikaverilta on kans leikattu eturistiside uusiokuntoon mutta yksikään ei lautaile tai laske edes suksilla niin ei juurikaan kokemuksia ollut jakaa.

  Jumpalla tosiaan iso merkitys. Tuossa kun laiskotti kuukausi takaperin ja olin neljä päivää tekemättä miltei yhtään mitään niin karmeet säryt oli. Mutta kun vaan on ahkeraan tehnyt noita kuntoutusjumppia niin siedettävää eloa. Toissapäivänä ekan kerran pystyi hölkkäämään ilman isompia kipuja ja ontumisia.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti