Lipastomylly

Viestiketju alueella 'Koteloprojektit' , aloittaja npeeee, 09.02.2017.

 1. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Okei,  Eli ideana olisi lähteä kasaamaan mahdollisimman tehokas, hiljainen ja tyylikäs kokonaisuus, jossa tietokone kasataan lipaston sisälle. Prokkista ei ole mietitty kauaa, budjetti on hyvinkin pieni ja rakentajana toimii henkilö, jonka hienomotoriikka ja kädentaidot ovat samalla tasolla apinan kanssa.


  Sounds fun.


  Miksi? Vastaus löytyy ensimmäisestä lauseesta. Kasasin syksyn aikana omalla mittapuulla hyvinkin järeän myllyn 1080p pelaamiseen, mutta säästin väärässä asiassa: kotelossa. Ostin halvimman mahdollisen valkoisen kotelon jossa on ikkuna (loistavat kriteerit:D), ja kuvittelin saavani laatikollisen onnea ja sateenkaaria postissa. Todellisuudessa kotelo on painajaismainen johdottaa nätisti, ilmantulo koppaan on hyvinkin pientä ja yleisesti tietokoneen kasaaminen oli tuskallista. Kyseinen kotelo siis BitFenix Nova. Ei häävi.

  Itse kasaamalla koneen lipastoon saan siis ensinnäkin tilaa vetää johdot nätisti, sekä mahdollisuuden päivitellä systeemeitä esim. vesijäähyillä tarpeen mukaan. I know, olen air cooling peasant, mutta tähän asti nillä ollaan pärjätty vaikka prossu ja näyttis ovat melko rajusti kellotettuja. Jotenkin kiihottaa myös ajatus tietokoneesta, joka on piilotettu näkyvistä.:think: Todennäköisesti tulen jakamaan lipaston (mahdollinen vaihtoehto) kahteen osaan: Alapuolella virtalähde, johtohelvetti sekä muistit, jolloin yläosa jää sitten kaikelle tärkeälle:cool: Tuuletusta en ole niinkään miettinyt, mutta todennäköisesti laitan 4x120mm koppatuulettimia kumpaankin sivuun. Overkill ilman suhteen, but why the duck not! Hylkään myös idean vetolaatikoista ja laitan nuo kaksi ''ovea'' saranoilla kiinni, jolloin pääsen helposti käsiksi kumpaankin puoleen. Eli koneessa olisi ylä - ja alaovi, joista pääsisi operoimaan mitä sitten haluaa. Ovien väliin laitetaan levy, jonka päälle emolevy istuu.  Sitten koneen specsit pääpiirteittäin:

  i7-6700K (4,5ghz)
  Asus GeForce GTX 1060 STRIX OC (turbot jossain 2100mhz)
  GTX 760 (ohjaa kakkos ja pian kolmosnäyttöä)
  Kingston 16GB HyperX Fury DDR4 2133MHz
  MSI Z170A Krait Gaming
  Fractal Design 750W puolimodulaarinen
  Samsung 500GB 750 EVO


  Paljon on vielä asioita mietittävänä ja suunnitelmat kerkeävät vielä moneen kertaan vaihtua, joten saas nähdä koska menetän hermoni :hammer:
   
 2. Oui

  Rekisteröitynyt:
  22.06.2009
  Viestejä:
  67
  Mielenkiintoinen prokkis.
  Itse en lähtisi heti hylkäämään ideaa vetolaatikoista. Voisi olla hieman erilainen ja luulisi toteutuskin onnistuvan pidemmillä powerin piuhoilla. Varsinkin jos meinaa ilmajäähdytteisenä pitää. :think:
   
 3. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Ihan mielenkiintoinen idea, mutta ongelmaksi tulisi virtalähteen puolimodulaarisuus:( Näyttisten virtaletkut tietenkin pystyisi venyttämän, mutta esim. emoa varten olevat letkut kauhean lyhkäisiä, enkä haluaisi uutta ostaa. Tietenkin jostain voisi löytää jotain jatkopaloja, joten pidetään mielessä! ;)
   
 4. Lone Wolf

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2013
  Viestejä:
  1 057
  Jimmsiltä saa valmiita bitfenixin ja thermaltaken jatkojohtoja melko edullisesti, monessa eri värissä. https://www.jimms.fi/fi/Product/Sho...atx-24-pin-jatkokaapeli-300mm-valkoinen-musta
   
 5. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
 6. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Koitan ainakin alkuvaiheissa laittaa miltei joka päivä uusia mietteitä ja ideoita tulille, jotta prokkis pysyy mielenkiintoisena ja helposti seurattavana:comp:


  Käytiin töissä keskustelua kaverin kanssa tuulettimista ja ilman kierrättämisestä kopan ympäri. Hän heitti ilmoille idean, jossa ilma tulisi sisään lipaston oikeasta reunasta alhaalta ja hengittelisi lämpimät ilmat samalta seinustalta mutta vain ylhäältä. Tässä välissä tietenkin emolevyn alusta yms., jolloin ilma kulkisi tavallaan lenkin koko lipaston lävitse vasemmassa laidassa koko leveydellä olevan ''kolon'' kautta. Itse vähän kyseenalaistin aluksi jäähdytystehon, mutta tarkemmin mietittynä makes sense. Alakertaan tulee ''ylimääräistä'' ilmaa tuulettimien takia, ja ylhäällä sitten taas puhalletaan ulos, joten veto käy koko ajan tasaisena läpi laatikon. Otan kuitenkin mielipiteitä vastaan, onko tämä hyvä setup tuulettimille? Miksei ilma kiertäisi? Mikä vaihtoehto olisi parempi?


  Mietein myös mahdollisesti AIO vesijäähyn hankkimista. Eipä niissä hinta päätä huimaa ja uskaltaisi prossun kelloja viedä vähän vielä ylemmäs, mutta en tiedä hyödynkö siitä tarpeeksi... Tällä hetkellä prossu kuitenkin pysyy alle 75c lämpötiloissa, vaikka pyöriteltäisiinkin benchmarkkeja pitkiäkin aikoja. Vaikkei tuollaiset jäähyt nykypäivänä kalliita olekkaan, niin prokkiksen kokonaishintaa kuitenkin nostaa. Idea kuitenkin on tehdä mahdollisimman hieno, persoonallinen ja helposti toteutettava koppa pienellä rahalla. Mielipiteitä myös tästä!

  Onko kellään mielessä jotain hyviä tuulettimia, jotka olisivat hiljaisia eivätkä kuluttaisi kukkaroa kuin noctua? 6-8 tuuletinta pitäisi hankkia, ja sieluun sattuu sijoittaa kertaheitolla pelkästään tuulettimiin pitkälti yli 120€, kun samalla rahalla voisi kasvattaa muistin määrää tms. :D Ymmärrän kuitenkin noctuan laadunkin päälle, tällä hetkellä yksi sellainen pyörii täysin äänettömästi kopassa.


  Tuosta vielä linkki kuvaan, jossa näkee vähän piirustusta suunnitellusta tuuletuksesta. Tarjouspyyntöä voi laittaa, jos tarvitsee meikäläisen henkeäsalpaavia piirustustaitoja johonkin :D
   
  Viimeksi muokattu: 10.02.2017
 7. LeagueOfCoffee

  Rekisteröitynyt:
  23.02.2016
  Viestejä:
  54
  Tässä kun katselen näitä tuulettimia, olettaen että haluat 120mm tuulettimet, löysin muutaman ehdotuksen.

  Corsairin Magnetic Levitation-tuulettimet, 2-Pack (Linkki)
  Fractal Design (Linkki)
  Cooler Master Silencio (Linkki)

  En yhtään tiedä minkälaisia tuulettimia siis etsit aluksikkaan, mutta toivottavasti tämä tuo ideoita pöydälle:)
   
 8. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Tosiaan 120mm tuulettimia hakusessa, olisin tietenkin voinut sen kertoa tuossa edellisessä :D Kattelin noi linkit nopeasti läpi ja varsinkin Fractal Designin luvut pisti silmään. Päästään kuitenkin alle 20dBa meluilla iha kiitettäviin virtauksiin ja hinta hyvinkin houkutteleva! Onko jostain noista kokemuksia? Ja kiitos vinkeistä, jää itselle aina vähemmän mietittävää kun ei tarvitse koko jimmssin tuotevalikoimaa käydä läpi:D:cool:

  edit: Nytkun vielä selailin, niin löysin Fractalilta saman tuotteen 140mm kokoisena, vähän paremmat virtaukset ja melutaso karvan verran alhaisempi. Toisaalta tekisi mieli laittaa 120mm tuulettimet, koska jos radia joskus aikoo tuohon viritellä niin olisi tuulettimien kolot jo jossainmäärin valmiina, niissä kuitenkin saatavuus paremmin 120mm tuulettimille :think: Mietintämyssyyn menee!
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2017
 9. Bahamies

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  454
  Jos haluat sen parhaimman jäähdytystehon ilmankiertoa ajatellessa, niin yksinkertaisin ratkaisu on lähes taatusti paras. Onhan tuo kierto toimiva teoriatasolla noinkin, mutta kannattaa huomioida, että mikäli kone aiotaan pitää hiljaisena (meteli ei-serveri-luokkaa), niin se on hyvin vaikea toteuttaa, jos ilma laitetaan tekemään U-mallinen reitti suorimman mahdollisen sijaan. Tarvitset todennäköisesti enemmän tuulettimia/enemmän kierroksia, jotta saat hyödyn irti täysin tuolla suunnitelmalla. Ongelma olisi myös kuuman poistoilman ja viileän sisäänottoilman sekoittuminen, jos ne ovat kovin lähekkäin.

  Itse tekisin sisäänoton ja ulostulon eri reunoille, kolme sisään ja kaksi ulos tai kolme sisään ja kolme ulos. Tuolla saat ilman vaihtumaan rivakasti, säästät päänvaivaa rakentamisessa ja saat hyvin lähelle niin hyvät tulokset lämpöjen suhteen kuin on saatavissa. Kokoonpanosta on myös mahdollista saada kompaktimpi korkeussuunnassa ja voit halutessasi vaikka toteuttaa kokonaan erillisen kammion ja kierron kovalevyille jos niin haluat. Sitten puuttuukin enää lämpötila-anturi ja softa/Aquero, jolla säädät kotelotuuletuksen pyörimään ilmalämpöjen perusteella. Näin itse toteutin ja hyvin pelittää, vaatii tosin hieman kokeilua ja säätämistä, mutta oikein säädettynä ei allekirjoittaneella ole enää custom-looppia ikävä.
   
 10. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Tuo on kyllä äkkiseltään mietittynä se varmempi vaihtoehto ja lämmöt saisi todella järkeviksi komponenttien osalta:think: Lähinnä U-mallisessa reitissä kiehtoi ajatus siitä, että tuulettimet saisi ''piiloon'' seinän puoleiselle seinustalle.. Mutta hyvin tehtyä ei toisaalta tarvitse piilotella :cool: Toi anturisysteemi kuulostaa kyllä mielenkiintoselta ja prokkis saisi jotain pientä extraa, mulla nyt kuitenkaan ei ole 3D tulostimia, mallinnusohjelmia ja hardlineletkuja käytössä niinkuin muissa töissä tuntuu olevan, joten olkoon tämä oodi ilmajäähdytykselle :D

  Ps. Rupesin nyt vasta miettimään, että puu on täydellinen materiaali jos miettii hiljaista konetta. Lastulevy kuitenkin paksumpaa mikä tietokoneen perus paneeli ja puun pinta väkisinkin huokoisempaa ja epätasaisempaa kuin metalli, jolloin ääniaallot ei pouki niistä ihan samalla tavalla. Tietenkin melu koneissa johtuu aina kahden kappaleen välisestä resonoinnista, mutta jotenkin tuntuu että puu resonoi huomattavasti vähemmän kuin metalli. Nyt on jollain nerolla paikka roustata meikäläinen jos selittelin iha omiani:comp:
   
  Viimeksi muokattu: 11.02.2017
 11. Bahamies

  Rekisteröitynyt:
  29.11.2013
  Viestejä:
  454
  Ei taida puu itsessään olla mikään loistava ääntä eristämään, mutta jos jätät tarpeeksi tilaa koko koteloon, niin voit vuorata sen seiniä jollain aineella. Esimerkiksi studioissa käytetty profiloitu vaahtomuovi saattaa auttaa aavistuksen, mutta Jimm'siltäkin löytyy ihan oma tuotekategoriansa tätä varten. Projekteissa on aina se etu, että suunnittelemalla fiksusti etukäteen saat juuri sellaisen mikä itselle sopii. Valmiin kotelon äänieristyksen eteen on tehtävissä loppupeleissä aika vähän.

  Tuosta koneen hiljaisuudesta ja ilmakierrosta vielä myös sen verran, että jos haluat käyttää luontaista konvenktiota hyödyksi, niin tee kotelon tuuletus siten, että sisäänotto on alhaalla ja ulosmeno ylhäällä. Lämmin ilma nousee ylös, joten voit vaikka pudottaa poistopuolelta tuulettimia, kun ilma virtaa pois väkisinkin. Tällöin tosin on jätettävä ilmarakoja ylös ja ongelmaksi tulee pöly ja sen pöydän yläpinnan "suojaaminen", että mitään ei putoa tai valu sisään (ts. pöytäpinnan käytettävyys kärsii).

  Tuo vihjaamani ilmalämpötilan mukaan säätyvä kotelotuuletus on melko helppo toteuttaa. Periaatteessa tarvitset vain softan (Asuksen emoilla on oma FanExpert, joka mahdollistaa tämän), joka osaa yhdistää lämpötila-anturin tiedot tuulettimen käyrään. Aquero on toinen melko edullinen kapistus, mutta toisaalta tämä menee jo hifistelyn puolelle sitten.

  Eikun vaan spcr.com osoitteeseen opiskelemaan hieman pohjatietoa. Ei kannata vetäistä projektia ihan vaan fiilispohjalta, koska monet asiat on ihan tutkittu. Silentpcreview on aikalailla parhaita tiedonlähteitä koneen hiljentämiseen.
   
 12. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Joo, pitää huolella miettiä tuuletus ennenkuin lähtee vain fiilispohjalta vetelemään reikiä kylkeen:D Fysiikka sen varran hallussa itselläkin, että ajattelin ulostulos mahdollisimman ylös toteuttaa! Ja perjaatteessa kattoon ei tarvitse koskea, koska vetäähän ylhäällä olevat poistotuulettimet ilman sieltä sitten pois.

  Yläkerran toteutus suuripiirtein onkin jo hahmottunut itselle, mutta alapuoli (virta, johdot, muistit) on vielä vähän suunnitteluasteella. Rupesin miettimään, että jos virtalähteen ruuvaisi tuuletin alaspäin emoa pitävän levyn alapuolelle, niin saisin toteutettua tuon vetolaatikkoidean. Siitä sitten johdot luikertelemaan pohjaa pitkin (kukaan ei sinne nää, joten ne ovat näkymättömiä) ja taktisista paikoista ne nätisti emoon yms. Sitten ssd:tä varten jostain kopasta screwless kelkka nätisti virtalähteen viereen, jolloin senkin saa piiloon ja helposti pois. Tällöin pienellä modauksella alalaatikko jää joissainmäärin käyttökelpoiseksi, eli siitä saa hyvän pienen säilytystilan :cool:
   
 13. Lone Wolf

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2013
  Viestejä:
  1 057
  Tuo lastulevy ei ole kovin hyvä äänieriste sinänsä. Kannattaa ehdottomasti bitumimattoa vetäistä ja siihen akustiikkalevyä päälle, jotta tulee painoa tuolle. Ihan motonetistä saa jo hyviä äänieristeitä.

  Ilmankierrosta samaa mieltä edellisten kanssa. Suora ja mahdollisimman yksinkertainen ilmankierto. Lisänä hiljaisiin tuulettimiin corsairin SP120 QE sekä AP120 QE. Hyviä, hiljaisia ja tehokaita. EKn vardarit myös hyviä.
   
 14. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Nykyisessä kopassa just jotain motonetin tiivistettä ja kyllä se hiljensi! :cool: Emäntä kysellyt jo pitkään omiin tarpeisiinsa musiikkitouhuissa käytettäviä sellaisia ''aaltoilevia'' eristepaloja, jos tilaisi kasan sellaisia ja vuoraisi sisäpuolet sillä. Olisi kuitenkin tyylikkäämmän näköistä kun jollain foliolla päälystetty oksennuksen värinen eriste :D Pitää vielä katsella nuo tuulettimet!
   
 15. Lone Wolf

  Rekisteröitynyt:
  04.06.2013
  Viestejä:
  1 057
  Itsellä oli bitumi alla ja tuollainen vaahtomuovi päällä vanhassa kopassa. Oli hiljainen. Noita tuulettimia kannattaa seurailla ihan käytettynäkin. :)
   
 16. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Onko muuten kokemuksia noista kaukosäätimellä toimivista kytkimistä? Linkki. Mietein että vois olla ihan hauska, kuitenkin käynnistyspainike pitää jotenkin toteuttaa :D
   
 17. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Prokkis etenee!

  Eilen tuli haettua lipasto/kaappi ja tsiisus se sopii tähän kuin nyrkki nenään:cool: Lähti myös tilaukseen tuulettimet, johdot, hole coverit ja kytkimet. Kaikki muut pitäisi tulla alkuviikosta, mutta hole covereita saa odotella varmaan ensikuun puolelle :( Mutta ne voi ''lisätä'' sitten muuten valmiiseen settiin, eli rakentelu alkaa ensiviikolla:cool:
   
 18. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Postista tuli viestiä, että jimmssin paketti olisi noudettavissa, hell yeah :cool: pikapuoliin hakemaan se, sitten mittailemaan että mitä täytyy vielä poistattaa k-raudasta!


  Haluan muistuttaa, että tarkoitus ei ole heti saada täydellistä koteloa joka lähtee massatuotantoon ja minusta tulee miljonääri. Netissä ylipäätään (mielestäni ainakin) todella vähän ylipäätään puusta tehtyjä koteloita, ja sama koskee huonekaluihin ''piilotettuja'' settejä. Todennäköisesti tämä menee monella tapaa vihkoon ja tulee jatkuvasti ideoita, mutta niitä toteutetaan sitä mukaan kun ideoita tulee esille :) Ylipäätään lipasto/kaappi johon tämän rakennan on halpa kuin mikä, joten aion pitää työn kokeilumielisenä. Eli jos joku kokeilu menee vihkoon niin ei muuta kuin ikeaan, kallein yksittäinen osa maksaa 15€ :D

  Prokkiksessa ei ole nyt siis idea luoda täydellistä koteloa, vaan antaa ideoita muille kasaajille. Mielipiteethän luovat keskustelua, joten minun päätökset ja ratkaisut toivottavasti antavat ideoita siitä, mitä kannattaa ja ei kannata tehdä tällaisessa setissä :geek:
   
 19. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Noniin, ensiaskeleet rakentamiseen otettu :) Kuvia voi käydä katsomassa linkin takaa (siksi linkin takaa, koska en osaa lisätä kuvia suoraan tähän :D:D:D)

  Tosiaan tänään tein reiät toisen puolen ritilöille. Mielestäni aika siistit. Porailin myös paikan emolevylle, ja apuna käytin vanhempieni vanhan koneen emolelvyä :D

  Niinkuin joku varmaan huomaa, ovi roikkuu jostain syystä aika paljonkin. Koko kaappi on vinossa, joten pitää hakea muutema kulmarauta, jolla saa sitten koko setin suoristettua. Huomenna pitäisi porailla toinen puoli, tehdä reiät johdoille ja mahdollisesti jopa lyödä koneen osat sisälle! Ja sitten vain odottelemaan uusia ideoita :cool:
   
 20. Ropozka

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2000
  Viestejä:
  124
  Itsekin miettinyt, erttä lipastoon ois näppärä vetästä kone, mutta taidot on tasoa tohvelieläin, niin ei oo tullu tehtyä. Mielenkiinnolla seurantaan tämä.
   
 21. npeeee

  Rekisteröitynyt:
  03.02.2016
  Viestejä:
  14
  Raksafirma pystyyn meidän kahden voimin? :D Itsekin melkonen möhlijä, mutta eiköhän tosta jotain saada aikaiseksi! Eikä puu maailmasta lopu, joten virheille on jätetty tilaa :cool:
   
 22. Ropozka

  Rekisteröitynyt:
  08.05.2000
  Viestejä:
  124
  Mikä ettei, firmaa pystyyn vaan :D Jos saat lopputuloksesta nätin, niin voishan tuota itekin jossain vaiheessa koittaa.
   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti