Linux-kysymyksiä

Viestiketju alueella 'Ohjelmat, käyttöjärjestelmät ja ajurit' , aloittaja Dheath, 30.07.2006.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. mkkinde

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2009
  Viestejä:
  190
  Kyseessä on miniläppäri, jossa on AMD C-50 prossu (2 * 1ghz -core), joka sisältää integroidun HD6250 (3D-kiihdytellyn) näytönohjaimen. Esim. Windowsilla tuo pyörittää iloisesti Full HD -videota, kunhan playeri tukee gpu-kiihdytystä... Muistia on 2gb, joka sinällään riittää MATE:lle hyvin (tyhjällä työpöydällä MATE vie n. 500mb muistia). Tuota muistia peräänkuulutin, koska esim. selain imaisee aika iloisesti muistia, joten haluaisin maksimoida softille jäävän muistimäärän. Prossun kuormitus ei ole tuottanut ongelmia, normikäytössä se puoli riittää mainiosti. Esim. Ubuntu 14.04 pyöri ihan jees, jos unohtaa ylisuuret muistivaatimukset, jotka osaltaan työsivät pois Ubuntusta (ja se Unityn kikkare).

  MATE ei ole mielestäni mainostetusta keveydestään huolimatta mitenkään sulavakäyttöinen. Sovellukset toimivat sulavasti, mutta itse MATE ei. Etenkin se menun avaus on aika syvältä. Mitä luin MATE:n foorumia, niin se hidas avautuminen on tietoinen valinta, joka ilmeisesti johtuu icon cachen latauksesta (mitä enemmän kamaa menussa, sitä hitaampi). Taustalla juurikin muistin "säästäminen". Cinnamon tuli ekana mieleeni, kun Mintistä sinällään on hyviä kokemuksia. Lisäksi tuli lukaistua, että Cinnamonin muistinkulutus on jopa MATE:a vähäisempää (edellinen postini). Mintin Xfce:stä ei ole kokemusta, mutta Xubuntua tuli keväällä pikaisesti kokeiltua. Se ei oikein vakuuttanut sillä erää, tosin takana oli vain pikainen kokeilu.
   
 2. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  598
  Olisi kaksi palikkakysymystä, joihin en löytänyt vastausta aivan liian pitkällä googlettamisella:

  1.) Miten kopioidaan tiedosto samaan kansioon yhdellä komennolla? Tietenkin tämä hoituu tyyliin cp /aa/bb/cc /aa/bb/dd, mutta pitempien polkujen kanssa rupeaa toistaminen ärsyttämään.

  2.) Millä kevyellä ohjelmalla xfce:ssä saisi otettua screenshotin yhdellä komennolla suoraan kansioon, ilman että tarvitsee minkään guin kanssa välissä räpeltää? Kokeilin xfce4-screenshooteria, mutta joku älypää oli ilmeisesti mennyt uudessa versiossa korvaamaan -h optionin manuaalin näyttämisellä... Ikään kuin tähän ei tapoja valmiiksi olisi riittänyt :mad: Scrotti kanssa antoi erroria.
   
 3. tonkar Banned

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2012
  Viestejä:
  658
  e: poistettu
   
  Viimeksi muokattu: 12.01.2015
 4. SweeneyTodd

  Rekisteröitynyt:
  03.03.2011
  Viestejä:
  1 072
  En tiedä, mitä tuon -h pitäisi tehdä, mutta eikö näillä vivuilla toimi?
  apps:screenshooter:usage [Xfce Docs]
   
 5. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  598
  1.) cp ~/.config/rc.lua ./kopio luo näköjään tiedoston nimellä "kopio" kansioon, jossa itse sijaitsee, eli oletuksena /home:en. Ihan kätevän oloinen toiminto, mutta mitä haen on varmuuskopion ottaminen tiedostosta samaan tiedostopolkuun, ilman tarvetta vaihtaa työskentelyn alla olevaa kansiota cd:llä. Olen käyttänyt seuraavan tapaista komentoa: cp ~/.config/rc.lua{,.bck}, joka luo tiedoston ~/.config/rc.lua.bck Toki voisin ruveta keksimään kuvaavia tiedostopäätteitä, mutta mielummin haluaisin nimetä itse tiedostot.

  Tai tarkemmin mietittynä varmaan yleisempi käyttötapa haetulle syntaksille olisi tiedoston uudelleennimeäminen jossain kansiossa. Eli sama kysymys toisin asetettuna: miten nimetään tiedosto uudelleen yhden rivin komennolla ilman seuraavanlaista toistoa tiedostopolussa mv ~/Documents/Tekstit/jokuteksti ~/Documents/Tekstit/muistiinpanot

  2.) Jonkin sortin giblib erroria se antoi. Olin siinä määrin tympääntynyt tuon xfce4-screenshooterin kanssa, että en jaksanut Scrotin kanssa pitkään touhuta. Asensin uudestaan ja sain toimimaan, komento: scrot '%Y-%m-%d_$wx$h.png' -e 'mv $f ~/Kuvat/' bindattuna print screen -näppäimeen tekee juuri mitä haluan, joten tällä mennään.

  Kutsuessa ohjelmaa ilman määreitä aukeaa ensin ikkuna, jossa määritetään mistä otetaan kuva, mitä sille tehdään ja käytetäänkö viivettä. Tästä olisi päässyt -fs (eli save full screen) rivoilla. Tämän jälkeen taas aukeaa ikkuna, joka kysyy mihin tallennetaan ja millä nimellä. Vaikka tiedostosijainnin määrittäisikin tyyliin xfce-screenshooter -fs ~/Kuvat niin aukeaa jälkimmäinen ikkuna ja haluaa painettavan ok:ta, jolloin se tallentaa oletusnimellä, joka on ajan pohjalta luotu. h-ripa olisi vanhempien manuaalien mukaan jättänyt avaamatta tuon viimeisen ikkunan. Ehkä ohjelman olisi saanut toimimaan antamalla suoraan tiedostonimen samaan tyyliin kuin Scrotissa, mutta tästä ei manuaaleissa tai missään mainita. Sain kuitenkin Scrotin toimimaan, eikä minulla ole toistaiseksi tarvetta ohjelman gui:lle, joten screenshooteri jääköön.
   
 6. linuxisnotunix

  Rekisteröitynyt:
  21.05.2014
  Viestejä:
  442
  En tiedä onko tuohon mitään vipua tai onnistuuko toisella työkalulla, ainakaan kätevästi. Mutta readlinen(man readline) editointikomennoilla homma nopeutuu, jos et niistä tiedä vielä.

  Kirjoitettuasi(tabia hakaten ehkä) muutettavan tiedoston polun voit painaa ctrl-w, joka poistaa polun, voit kopioida sen takaisin ctrl-y:llä ja toistamiseen kohdepoluksi. Sitten painamalla alt-backspace(voi joutua painamaan useammankin kerran riippuen tiedoston nimestä) voit poistaa tiedoston nimen.

  cp /aa/bb/cc # C-w
  cp # C-y
  cp /aa/bb/cc # C-y
  cp /aa/bb/cc /aa/bb/cc # alt-bs
  cp /aa/bb/cc /aa/bb/
   
 7. mikon

  Rekisteröitynyt:
  16.09.2005
  Viestejä:
  528
  #!/bin/bash
  IFS=
  cp $1 $(dirname $1)/$2


  siinä nyt o ainaki scripti ilman mitään virhetilanteiden käsittelyä
   
 8. rikn00

  Rekisteröitynyt:
  01.01.2013
  Viestejä:
  92
  Koodi:
  mv ~/polku/{alkup,uusi}
  mv ~/polku/alkup ~/polku/uusi
  Nuo tekevät saman.

  Jos on tiedostopääte, jonka haluat säilyttää niin:
  Koodi:
  mv ~/polku/{alkup,uusi}.paate
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2014
 9. Fincer

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2011
  Viestejä:
  857
  Tällainen basic-kysymys on vaivannut itseäni jo hieman pidemmän aikaan:

  Miten otan print screenin siten, että kuvankaappauksen sisältö tallentuu automaattisesti leikepöydälle sen sijaan, etä se tallennettaisiin kuvahakemistoon tiedostoksi? Työpöytäympäristö on Cinnamon, eli GTK-pohjaisesta sovelluksesta plussaa. Olen tässä nyt muutamia softia kokeillut (mm. gnome-screenshot), mutta tuntuu, että kokeilemani softat ovat enemmän tai vähemmän kasa paskaa: ne eivät toimi odotetulla tavalla tai bugittavat.

  Haen siis täsmälleen samaa funktionalisuutta kuin Windowsissa Print Screen -painiketta painaessa. Enkä halua mitään raskasta/monipuolista softaa täynnä toimintoja, vaan haluan pitäytyä erittäin yksinkertaisessa softakikkareessa, joka ajaa asiansa.
   
 10. User-ID #1234

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2009
  Viestejä:
  5 003
  Koko työpöydästä vai aktiivisesta ikkunasta?

  Koko työpöytä:
  Koodi:
  [FONT="Courier New"]import -window root bmp:- | xclip -in -selection clipboard[/FONT]
  Käsky tarttee ImageMagick ja xclip paketit.

  Tuon ymppäät jonkinlaiseen skriptitiedostoon joka ajetaan aina kun painetaan Print Screen näppäintä.

  Testaa xev ohjelmalla se että Print Screen näppäimen painaminen onnistuu. Jossain tapauksissa kerneli syö Print Screen/SysRq näppäimen painalluksen.
   
 11. kiku1

  Rekisteröitynyt:
  10.09.2009
  Viestejä:
  20
  Tai sitten vain:
  Koodi:
  gnome-screenshot --clipboard
  Pitäisi toimia myös
  Ja print screen-näppäimen toimintaa voi muuttaa dconf-editorilla jos haluat sen toimivan Print Screenistä;
  https://wiki.ubuntu.com/Keybindings

  Muuten asetuksista keyboard -> custom shortcuts tms. distrosta/de:stä riippuen.
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2014
 12. ChickenLegs

  Rekisteröitynyt:
  12.12.2012
  Viestejä:
  3 430
  No mikset sitten tee niin, kun kerta tiedät jo shellikikankin siihen?
  Koodi:
  cp /foo/{bar,baz}
  Yritä nyt päättää, että puhutko kopioimisesta vai siirtämisestä (uudelleen nimeämisestä). Komento cp kopioi, mv siirtää. Lisäksi monista Linux-asennuksista löytyy työkalu rename, jolla voi korvata merkkijonon useista tiedostoista yhdellä komennolla.
   
 13. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  598
  Juuri tätä hain, kiitoksia näistä!

  Minulla on vielä opettelu niin alkuvaiheessa, että oppiminen hoituu pitkälti apinoimalla ensin mallin mukaan ja ymmärtämällä jälkikäteen. Sillähän minä arvelin tuollaisen olevan mahdollista, kun kerran tiedostonimen loppuun pystyi heittämään ylimääräisen pätkän tekstiä. Nyt kuitenkin tajusin miten homma toimii.

  Ei minun pointti ollut ollenkaan niissä komennoissa, vaan miten viitataan saman komennon kohteena oleviin tiedostoihin, jotka sijaitsevat keskenään samassa polussa. Komennot oli vain esimerkkeinä, joilla yritin tarkentaa mitä halusin tietää. Tosin ihmettelin kyllä etsinnän lomassa mikä hyöty tuota renamea on käyttää mv sijasta. Opin nyt senkin.
   
 14. Too Late

  Rekisteröitynyt:
  03.03.2008
  Viestejä:
  1 790
  Tiesitkö, että jos vaihdat cd:llä työhakemistoa, niin palataksesi takaisin ei tarvitse kirjoittaa muuta kuin "cd -"? Eli voit esim. tehdä:
  cd joku/polku
  mv alkup uusi
  cd -
   
 15. Fincer

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2011
  Viestejä:
  857
  Kiitti User-ID #1234 ja kiku1 vastauksista. Pitänee tänään kikkailla. :comp:
   
 16. Fincer

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2011
  Viestejä:
  857
  Jeespoks, sain toimimaan. Loppupeleissä hoitui yksinkertaisesti gnome-screenshotilla sittenkin. Perusongelmana oli vaan se, että kuvankaappauksen taltiointi tapahtui aina viiveellä. Kokeilin kaappausta myös suoraan terminaalin kautta, jolloin viivettä ei kuitenkaan tullut. Tällöin syy viiveelle löytyi lopulta Cinnamonista, johon olin määritellyt kuvankaappauksen pikanäppäimeksi vain Print Screen -näppäimen. Kun vaihdoin pikanäppäinyhdistelmän Print Screen + Ctrl -komboon, hävisi viiveongelma samantien. Kyseinen viive oli siis usean sekunnin luokkaa ja häiritsi paljon. Mene ja tiedä, mikä on ongelman syy pohjimmiltaan, mutta nyt homma toimii.

  Print Screen -asetukseni Cinnamonissa:

  Cinnamon Settings -> Keyboard -> Keyboard Shortcuts -> Custom Shortcuts -> Add custom shortcut

  Name: Print Screen
  Command: gnome-screenshot --clipboard

  Keyboard bindings: Ctrl+Print
   
 17. SV2003

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2003
  Viestejä:
  523
  Tein Linux-imagen Vmware ESXin päälle ja nyt on tarkoitus monistaa sitä muutama kappale. Tuli ajatus että koneet saisivat olla mahdollisimman pitkälle omia yksilöitään eli kannattaisiko luoda SSH-avaimen lisäksi jotain muutakin uusiksi?
   
 18. p150313

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2004
  Viestejä:
  466
  Terve!
  Pitäisi pitkästä aikaa softakehitystä varten asentaa Linux. Onko ehdotuksia mikä olisi paras paketti eli perusvarma ja helposti paketteina saa kaiken tarvittavan? Asennus tulisi Windowsin alle virtuaalikoneeseen. Mikä olisi paras ilmainen virtualisointisofta? Linuxin pitäisi olla joku Google Cloudin tukemista https://cloud.google.com/compute/docs/operating-systems, mikä rajoittaa aika paljon valinnanvaraa. Softa tulee tuonne pyörimään niin lienee järkevää samaa distroa käyttää kehityksessäkin. Ja ikkunointipuoli pitäisi olla mukana paketissa.
   
 19. Fincer

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2011
  Viestejä:
  857
  Jos joku KDE:n käyttäjä on kyllästynyt perus Kickoff-launcheriin, kannattaa katsoa oheista vaihtoehtoista launcheria:

  https://blogs.kde.org/2014/01/29/homerun-120

  http://forum.siduction.org/index.php?topic=4280.0

  [​IMG]

  Archille löytyy AUR:sta kdeplasma-applets-homerun -nimisenä pakettina. Kubuntulle komennolla

  Koodi:
  sudo add-apt-repository ppa:blue-shell/homerun
  sudo apt-get update
  sudo apt-get install plasma-widget-homerun-kicker
  Myös Appmenu QML:ää koitin, mutta homma kusahti tietokoneen virranhallintaa koskeviin painikkeisiin eikä kehittäjää kiinnostanut vastata sähköpostiini asian tiimoilta.

  Ja jos joku KDE:n käyttäjä kaipaa Windowsista tuttua toiminnallisuutta, eli Windows-painikkeesta (Super_L) avaa ns. käynnistä-valikon, niin kannattaa asentaa ksuperkey ja ajaa se heti järjestelmän käynnistyksen yhteydessä käynnistyvien ohjelmien joukossa. ksuperkey vaatii, että käytetään pikanäppäinyhdistelmää alt+f1 halutun widgetin kohdalla, niin Windows-painikkeen painallus korvaa tuon yhdistelmän. Vaikuttaa purkkaviritelmältä ja sitä se onkin, mutta muuta ei tällä hetkellä näytä olevan tarjolla. KDE ei suostu yhden painikkeen pikapainalluksiin natiivisti.
   
 20. EmJay

  Rekisteröitynyt:
  02.10.2013
  Viestejä:
  116
  Onko terminaalista ajettava dmidecode työkalu Ubuntun mukana tuleva ohjelma vakiona kaikissa jakeluversioissa? Teen ohjelmaa joka noukkii tarvittavat tiedot laitteistosta ja dmidecode näyttää sisältävän kaiken tarpeellisen näiden tietojen poimimiseen. Voiko tällaisia tapauksia tarkistaa jostakin?

  Pyrin välttämään käyttäjälle jätettäviä vaatimuksia jotta ohjelman käyttöönotto onnistuisi suoraan. Opparia varten.
   
 21. fiuner

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2006
  Viestejä:
  905
  En tiedä Ubuntusta, mutta Mintistä ainakin löytyy vakiona.
   
 22. Bakufu

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2004
  Viestejä:
  1 451
  Tuli hankittua HTPC laitteeksi Intel NUC N2820 ja Win7 sillä pyörittelen nyt.

  On vaan hieman raskas tuo Win ja Linuxia pitäisi laitella tilalle.
  Kysymys kuuluukin että miten toimii Katsomo uusimmalla Ubuntulla / Mintillä? Netflixin toimivuuden sain jo testattua Live tikulla mutta Katsomon toimivuus jäi hieman auki?

  HTPC siis ajaa virkaa leffa/sarja/netflix/katsomo ja mp3/flac soittimena pääosin ja sivussa myös surffailua. Pelata ei tarvitse. XBMC testasin ja ei oikeen maistunut.
   
 23. fiuner

  Rekisteröitynyt:
  25.02.2006
  Viestejä:
  905
  Voin nyt vahvistaa Ubuntu 14.10:stäkin, että löytyy suoraan.
   
 24. Fincer

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2011
  Viestejä:
  857
  Pipelight - linux.fi

  ja päälle asenna vielä selaimeen user agent override -addon, jolla muutat selaimen user agentin Linuxista Windowsiin.

  https://addons.mozilla.org/fi/firefox/addon/user-agent-overrider/
   
 25. SweeneyTodd

  Rekisteröitynyt:
  03.03.2011
  Viestejä:
  1 072
  Netflix-desktop on ollut ongelmaton ratkaisu sekä netflixin että katsomon katsomiseen. Netflixhän tosin toimii nykyään chrome betalla html5-tilassa natiivina kun huijaa käyttävänsä win/IE:tä. Oikea natiivituki on tuloillaan.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti