Lenkkeilyn aloittamisesta

Viestiketju alueella 'Urheilu' , aloittaja PekkaM, 26.10.2005.

 1. muroman

  Rekisteröitynyt:
  10.03.2008
  Viestejä:
  1 758
  Pitääpä testata tota "Lap Pacea", jos sillä hahmottas paremmin. Tilasin Forerunner 630:n, kun lähti juoksukauppa.fi:stä todella edullisesti. Toi 225:n rannemittaus ei oo kovin tarkka ja laahaa kovin perässä, eikä tohon saa mitään pyöräily tms. profiileita. 630:ssa olettasin, että sykevyön kans sais sykkeetkin paljon tarkemmin ja vyössä on jotain anturia, että mittaa askelpituutta, kadenssia ja vertikaalista liikettä. Lie sitte yhtään tarkempi ilman footpodia? Ominaisuuksia siinä on ainakin vähän joka lähtöön.
   
  Viimeksi muokattu: 18.12.2016
 2. hermannipelle

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  2 423
  Ei tullut pururadalla hölkkäämisestä mitään, kun oli jäätä kuin luistinradassa tai ainakin mäissä. Takaisin piti mennä tutulle asfalttiradalle, joka oli hyvin hiekoitettu.

  Miten tuollaiset nastajuoksukengät niin hidastaako ne vauhtia ja onko niillä paljoakin käyttöä?
   
 3. vaappu79

  Rekisteröitynyt:
  06.10.2012
  Viestejä:
  230
  Jos on jäätä niin ei ole muuta vaihtoehtoa kuin nastakengät. Eikö se nyt ole aivan sama hidastaako ne. Treeniähän sen pitäisi olla? Talvella nyt ei muutenkaan ulkona voi juosta yhtä lujaa kuin kesällä.
   
 4. jackcox

  Rekisteröitynyt:
  07.05.2016
  Viestejä:
  770
  Olen ihan sunnuntailenkkeilijä, mutta nastakengillä on ollut mukava hölkkäillä otsavalon kanssa pimeillä metsäteillä. Toimivat hyvin matalassa lumessa ja jäällä, mutta paljaalla asvaltilla eivät niinkään.

  Totta kai talvivarusteet ainakin kaltaisellani noobilla vauhtiin vaikuttavat, mutta eipä sillä itselleni ole merkitystä - pääasia, että joutuu fyysisesti ponnistelemaan.
   
  Viimeksi muokattu: 01.01.2017
 5. hermannipelle

  Rekisteröitynyt:
  01.04.2013
  Viestejä:
  2 423
  Kuinka hyvä pito on nastajuoksukengillä jäisissä alamäissä? Lähteekö pito kuin nastarenkailla liikennevaloissa?
   
 6. Pzaz

  Rekisteröitynyt:
  03.01.2014
  Viestejä:
  368
  Mulla on talvijuoksuun icebug merkkiset nastalenkkarit. Hyvin riittää pitoa myös mäeissä. Vauhtiahan nuo syö aika paljon muiden talviromppeiden kanssa yhdessä.
  En muuta negatiivista sanottavaa keksi kuin rapina sisätiloissa, joka ulkona jäällä tuntuu moninkertaistuvan melkoisesti. Jos ei ihmettelevistä katseista välitä niin eipä tuo haittaa.
   
 7. Gugi^

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2002
  Viestejä:
  1 475
  Itse kokeeksi käyttänyt vanhoissa lenkkareissa irrallisia liukuesteitä, niitä nastoilla varustettuja kumilärpäkkeitä missä on nastoja kannan ja päivän kohdalla.
  Ihan kohtuullisesti niilläkin pärjää, jos ei nastalenkkareita raaski investoida.
   
 8. Embankment

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  1 265
  Suosituksia juoksutakiksi tai asuksi, materiaaliksi/malliksi? Alkaa vanhat kamppeet olla aika finaalissa. Mihin hintaan olette hankkineet hyviä? Voisi olla myös muuhun liikuntaan soveltuva.
   
  Viimeksi muokattu: 03.03.2017
 9. Sport_FIN

  Rekisteröitynyt:
  11.12.2015
  Viestejä:
  1 965
  Oletan että asut Suomessa, jossa keli voi vaihdella -30 ja +30 välillä (lumi-, räntä- ja vesisateet päälle + tuuli) niin pieni tarkennus voisi olla paikallaan. Takkia käytän vain kun sataa reilusti tai on liikaa pakkasta (-10 tai enemmän) ja silloin vain joku ohut joka suojaa tuulelta (ja tarvittaessa pitää vähän vettä).
   
 10. Embankment

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  1 265
  Nyt ollut käytössä Adidaksen vanha tuommoinen hyvin hengittävä takki ja Niken vähemmän hyvin hengittävä (storm fit), ei vissiin edes tarkoitettu juoksutakiksi. Kiinnostaisi hankkia semmoinen missä olisi tuulen pitoa ihan kivasti mutta kuitenkin hengittäisi niin hyvin että sitä voisi pitää jo loppusyksystä ja keväällä. Itse en oikein harrasta ilman takkia juoksua -10 asteessa mutta voimaa ja respektiä heille ketkä niin tekevät. En etsi paksua takkia vaan kerroksia lisäämällä hankin tarvittaessa lisää lämpöä.
   
  Viimeksi muokattu: 03.03.2017
 11. komendantti

  Rekisteröitynyt:
  17.06.2009
  Viestejä:
  1 134
  Itse käytän tuulelta suojaavaa Rukan hieman laadukkaampaa hiihtoasua, jota käytän talvella myös hiihdossa ja pelkkää takkia muutenkin (hinta muistaakseni tarjouksessa alle 300 €). Alle 15 asteen pakkasissa alle riittää t-paita ja lyhyet alushousut. Hyvin toimii vielä kolmenkympin pakkasissa, kun alle laittaa kevyen lämpökerraston. Tärkeää niin talvijuoksussa kuin muinakin vuodenaikoina on mielestäni se, että asu on kevyt eikä se hiosta. Nastakengät on kyllä myös ihan välttämättömät. Tänä talvena on tullut juostua (nastakengillä) jo n. 700 km.
   
 12. Embankment

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  1 265
  Joo nuo nastakengät olisi kyllä hyvät olla, itse olen pärjännyt ilman. En ole matkoja laskenut, joskus on sports tracker päällä muttei läheskään aina. Eilen tuli 17 km lenkki, oli hauskaa, vaikkei kylläkään ollut varsinaista juoksua läheskään koko matka, alustana suurelta osin koneella tampattu lumi mikä upotti aina joka askeleella kivasti.
   
  Viimeksi muokattu: 04.03.2017
 13. Gugi^

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2002
  Viestejä:
  1 475
  Lenkkeillessä ei kannata pitää liian tuulenpitävää kampetta, kun sellaista tuulipukua ei olekaan joka pitää tuulta ja hengittää.
  Esim. Takki jossa etupuoli pitää tuulta, mutta takaosa ei, on passeli kylmällä viimalla.
  Tuulipuku joka pitää kauttaaltaan tuulta on sama kuin juoksisi sadeasu päällä, olet siis hiessä uitettu kun kosteus ei pääse haihtumaan iholta/vaatteista. Juostessa keho tuottaa uskomattoman paljon lämpöä, enemmän kuin esim. pyöräillessä.

  Itse pidän kylmemmillä keleillä selkäpuolelta hengittäviä hiihto/pyöräily kamppeita (itsellä hiihtotakkina paksuhko pyöräilytakki), nollan pinnassa ja plussan puolella sitten kokonaan tuulta läpäisevä vaatetus että kosteus/hiki pääsee haihtumaan. Kierroksilla sitten säätää lämpötilan mukaan. Kovalla pohjoisviimalla sitten ohuempi etupuolelta tuulenpitävä pyöräilytakki, mutta monesti sekin ollut liikaa.

  Tuulipuku/kuoripuku ei sovi mihinkään muuhun kuin kävelyyn tai seisoskeluun. Sellaista kangasta ei olekaan joka pitää tuulta ja hengittää, vaan se on joko tai.

  Nastalenkkareita on tullut kuolattua pitkään mutta vielä ei ole raaskinut investoida toistasataa euroa kenkiin joiden tarpeellinen käyttöaika on noin 1kk vuodesta kevään liukkailla. Kilometrejä tulee kuitenkin se noin 1700km vuodessa ja tosi harvoin on tarvinnut manailla lenkkarin pitoa, mutta silloin kun on liukasta niin ajattelee että ollappa nastalenkkarit.
   
 14. Embankment

  Rekisteröitynyt:
  02.12.2006
  Viestejä:
  1 265
  Joo, mitä kaupoissa on vähän käynyt katselemassa niin takkipuolella on 'pehmeää' kangasta (oisko puuvillaa) joka varmasti päästää tuulen läpi ja sitten 'kovaa' kangasta (polyester) joka luultavasti ainakin vähän pitää tuulta ja kosteutta. Sitten on hiihto- ja pyöräilytakit erikseen jotka näyttivät olevan vähän paksumpaa kangasta. Housupuolella sitten oli 'tuulipuku'-kangasta ja 'spandex'-tyyppistä ratkaisua. Taskuja saisi myös olla ihan takissa kuin housuissakin ainakin yksi vetoketjullinen ja ainakin takissa kännykälle ja ehkä juomapullollekin, joissakin oli.
   
  Viimeksi muokattu: 07.03.2017
 15. Tokemo

  Rekisteröitynyt:
  19.04.2017
  Viestejä:
  16
  Ite en oo vielä nastakenkiä ehtiny kokeilemaan, mutta tutut jotka niitä käyttää on kyllä kehunu paljon.
   
 16. Gugi^

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2002
  Viestejä:
  1 475
  Tulipa tuossa pienimuotoisen kokeilun myötä huomattua että juoksukenkiin kannattaa oikeasti panostaa.

  Ostin Prismasta kevään alennusmyynnistä 89€ maksavat Asicsen neutraalit lenkkarit 50% alennuksella, ihan vaan for shits and gigles.
  Verrokkina kotona on kaksi paria Asicsen pronaatiotuettuja 160-200€ Intersportissa aikoinaan maksaneita ja noin 1000km juostuja lenkkareita.

  Noihin 1000km juostuihin piakkoin eläkkeelle päästettäviin tossuihin verrattuna nuo Prisman alennuslenkkarit on paljon raskaammat juosta eikä askel tunnu rullaavan kunnolla.
  Semmoinen 5-10km on aikalailla maksimi matka mitä noilla halvoilla lenkkareilla viitsii juosta.

  Jos siis haluaa oikeasti aloittaa lenkkeilyn, niin kannattaa panostaa niihin lenkkareihin.
  Joissakin liikkeissä on vakiohenkilökuntaa jotka osaa katsoa millainen on juuri sinun askelluksesi, ja suosittelevat sitten sen mukaan tuettua tai neutraalia kenkää.
  Pienemmillä paikkakunnilla on aika usein keväällä kampanja jolloin liikkeessä on esim. fysioterapeutti joka katsoo askelluksesi ja suosittelee sen mukaan kenkiä.

  Huonolla lenkkarilla aloitteleva saattaa tuskastua koko lajiin kun juoksua/hölkkää ei vaan saa millään rullaamaan kunnolla.
  Itse kokeilin isän vanhoilla ruohonleikkuukengillä ekat lenkit, ja kun huomasi että "vitsi, täähän vois olla oikeesti kivaa" kävin hakemassa paikallisesta Intersportista muistaakseni ~150€ tienoilla olleet lenkkarit.
  Paikallisessa liikkeessä sattui onneksi olemaan myyjä joka on entinen maratoonari ja osasi suositella hyviä lenkkarita, vaikka varmaan tuuriakin oli vähän matkassa valinnassa.
  Päivääkään ei ole tuo 150€ investointi harmittanut, ja jos olisin hankkinut ensimmäisiksi "kunnon" lenkkareiksi tuollaiset Prisman halpikset niin olisin varmasti tuskastunut koko lajiin.

  Nyt mennään semmoista ~1800km/vuosi tahtia, lenkkareita kuluu ja meno maistuu.

  Viikonpäästä Forssaan elämäni toiseen täyspitkään maratoniin hakemaan vapinat.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti