Lasten ja nuorten hyysääminen seis - kurinpalautuksen aika

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Jupiter, 13.10.2016.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Cutty

  Rekisteröitynyt:
  11.03.2015
  Viestejä:
  1 621
  Se älypuhelimien kanssa perseily on seuraus, ei syy. Niihin syihin, jotka johtavat lapset keskittymään mieluummin älypuhelimiinsa kuin opetukseen, pitää keskittyä. Syyt löytyvät yleensä sieltä kotoa. Kyllä fiksu lapsi selviää älypuhelimen kanssa ilman, että se vaikuttaa oppimiseen.

  Jos nyt sitten kiellettäisiin älypuhelimet kouluista, niin olisihan se hetkellinen ratkaisu. Mutta ei sillä ole vaikutusta siihen miten vanhemmat lapsensa kasvattavat. Vähän sama kuin, jos kiellettäisiin alkoholi ja odotettaisiin masentunteiden ja mt-sairauksia sairastavien ihmisten määrän pienenevän. Masennukseenkin ratkaisuna on ihan joku muu kuin niiden seurausten kontrollointi.

  Lisäksi molemmissa tapauksissa kielloilla rangaistaisiin niitä joilla ei ole mitään ongelmia puhelimen käytön/alkoholin kanssa. Luulisi, että me ollaan yhteiskuntana kasvettu ulos näistä 'kielletään kaikki'-ajoista.
   
 2. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Juu fiksut lapset pärjäävät aina siihen ei vaikuta mikään..
  EI tuolla puhelimien kiellolla lapsia kasvatetakkaan siinä oli se idea että jengi ehkä vähän keskittyisi siihen mihin pitää. Mulla on aika vahvoja ajatuksia kasvatuksestakin mun mielestä yksi pahimpia syöpiä yhteiskunnassa on tämä NS vapaa kasvatus. Kehittyy hiljalleen ja kohta lävähtää pahasti silmille.

  Näin aikuisena väittäisin omankin elämän olleen aikalailla erilainen jos olisin saanut vapaan kasvatuksen.. Pahimmat perseilyt jäi yksinkertaisesti faijan takia tekemättä.
   
  Viimeksi muokattu: 14.10.2016
 3. 4kex

  Rekisteröitynyt:
  13.04.2012
  Viestejä:
  1 772
  Tuo puhelimen käyttö mennyt työpaikoillakin ihan älyvapaaksi. Meillä duunarit perseili luurien kanssa sen verran, että aiheuttivatpa itselleen kännykkäkäyttökiellon työaikana. Luurit reppuun vaan niin ei ole sitten työelämä niin kauhea shokki.
   
 4. Savolae

  Rekisteröitynyt:
  17.04.2013
  Viestejä:
  598
  Ongelmahan on tuo Suomen koulujärjestelmän vanhakantaisuus. Koulutunnit on ihan viime vuosiin nähden muistuttaneet sitä samaa mikä on Seitsemässä veljeksessä kuvattu 140 vuotta sitten. Jos yrittää katsoa tilannetta sellaisen ulkopuolisen silmin, jolle koulutunnit olisi käsitteenä ihan uusi juttu, niin miten mielekkäiltä ne koulutunnit vaikuttaisi? Miten moni aikuinen pystyy kuvittelemaan itsensä motivoituneeksi istumaan 8 tuntia päivässä koululuokassa kuuntelemassa sitä "noniin lapset kuunnelkaapas" vuodesta toiseen? Ei se lasten motivoituneisuus näytä eroavan aikuisten vastaavasta, kun vertaa aikuisten asennoitumista esim. näihin työpaikkojen "lakisääteisiin haistapaskakoulutuksiin". Nämä koulutukset tosin vaan ovat sitten ohi pääasiassa kahdessa tunnissa. Ja sitten tämä sama aikuissakki haikailee, että kouluihin pitäisi saada takaisin karttakepit :rolleyes:

  Viime vuosina on ollut onneksi hyvin esillä yritystä nostaa esiin näitä opettajan harkinnalle enemmän tilaa jättäville opetusmetodeille. Omat 90-luvun kokemukset ala-asteen opettajista oli sitä luokkaa, että puolestakymmennestä kenestä tahansa olisi saanut "Hui kauheaa!" -videon Youtubeen. Tätä opettajien käytöstä jälkikäteen miettinyt ja oikeastaan yritys komentaa armeijassa omanikäisiä lapsia on ollut sellainen hitaasti, vuosien saatossa, avautuva kokemus, jonka kautta on jonkinlaisen kuvan onnistunut raapimaan opettajien asemasta ja mielenliikkeistä. Nuo jäykät "perse pulpettiin ja kuunnellaan" mallit ei palvele ketään, mutta niitä on ollut vaikea muutta, koska ne koetaan jotenkin pyhinä ja suomalaisen sivistyksen perustana. Sitten kun opetusta uudistetaan, niin suomalaiseen tapaan perustaan ei kosketa, vaan uskotaan uskomattoman lapselliseen tapaan kaikkien ongelmien korjautuvan jollain poppaskonsteilla, kuten kirjojen siirtämisellä paperilta tableteille...

  Meillä oli ala-asteella yhden vuoden ajan vitosluokalla ajan kuitenkin myös tosi hyvä opettaja. Hän oli sellainen tapaus, että oli jatkuvasti riidoissa/vastakkain (tai millä sanalla sitä nyt kuvailisi) rehtorin kanssa. Rehtori kun oli sellainen 1600-luvulta oleva mummo, jonka käsitys opetusmetodeista oli yhtä jäykkä kuin hänen nivelet ja meidän opettaja taas ei noita asenteita arvostanut. Tämä johti sitten välillä siihen, että kurrikulumista poikkeamisen toissijaisena tarkoituksena oli välillä henkilökohtainen vittuilu rehtorille. Esimerkiksi äidinkielen tunnilla pesäpalloa pelatessa: "vilkuttakaapas rouva rehtorille, kun hän näyttää olevan ikkunassa". Pesäpalloa pelattiin silloin tällöin äidinkielen ja matematiikan tunneilla, mutta silti opiskeltiinkin. Meillä oli tosi vahva me-henki, eikä aikaa kulunut yhtään opettajan kanssa pokkuroidessa. Peruskoulussa käytävä oppimäärä on loppujen lopuksi niin mitätön ja sille on varattu niin paljon aikaa, että usein oltiin tilanteessa "Me ollaan nyt 2 viikkoa toisia luokkia edellä, mitäs tehdään?". Opettajaa kunnioitettiin tuon me-hengen takia, ei minkään helvetin karttakepin (ja muutenkin luulo siitä, että selkäänantajaa ruvettaisiin terveellä tavalla kunnioittaman on taas näitä...).

  Meillä tunnit eivät myöskään olleet näitä puhuva-pää edessä, vaan ne oli yhteisiä tilaisuuksia, kuten olivat myös testit. Opettaja saattoi kesken testin kertoa vastauksia kysymyksiin. Eräässä mieleen jääneessä tapauksessa yksi, oiskohan normaalisti vitosen tai kutosen, oppilas istui normaalia pidempään yrittäessä miettiä vastausta johonkin kysymykseen. No opettaja kysyi mitä kohtaa tämä miettii, ja tämä sai yllätyksekseen vastaukseksi Gizan pyramidit. Olisin itse luullut tämän oppilaan vain kirjoittavan vastauksen ylös ja palauttavan paperin hyvillä mielin, mutta hän yllättyi niin paljon, että rupesi pistämään vastaan, että onko tämä muka ok, kun hän ei sitä itse tiennyt. Opettaja rupesi sitten juttelemaan tämän kanssa ja muistelemaan mitä tehtiin sillä kertaa tehtiin ja käytiin läpi. Tuossa vaiheessa kyseinenkin oppilas kyllä sanoi muistavansa vastauksen, mutta unohtaneensa sen. Tähän opettaja tokaisi, että kun kerran tiesi vastauksen niin sen voi antaa siellä olla, ja kehotti tarkastamaan mitä muita kysymyksiä paperista tiesi, mutta ei muistanut. Itseäni kyseinen tapaus mietitytti pitkään, sillä onhan se ihan väärin, että toiset saavat valmiita vastauksia kokeessa ja toiset eivät, mutta tosasiassa kyseessä oli aika yksinkertainen silmänkääntötemppu. Opettajahan ne numerot loppujen lopuksi niihin todistuksiin päättää, ja varmasti oppilaillekin jälkikäteen jäänyt enemmän käteen, kun testit olivat oppimistilaisuuksia, ja niissä myös pitemmän päälle tärkeämpiä asioita kuin nippelitieto.
   
 5. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Joo mä trollaan :facepalm:

  Onko se niin vaikea hyväksyä ajatus, että sun ideat on yksinkertaisesti monen mielestä helvetin huonoja (en ole ainoa täällä tuota mieltä, kuten huomaat)? Kaikenlainen summittainen kieltäminen koska subjektiivinen näkemys sanoo, ettei moiseen ole tarvetta, johtaa lähinnä paskoihin tuloksiin ja sääntöihin, joita ei noudateta koska niitä ei pidetä mielekkäinä. Tämä puolestaan vie lopunkin kunnioituksen sääntöjä kohtaan. Olihan noita omassa nuoruudessakin: Ei saa pelata pallolla välitunnilla kun voi osua jonkun silmään (pelattiin), ei saa heitellä lumipalloja (heiteltiin), ei saa tulla polkupyörällä kouluun jos ei asu tarpeeksi kaukana (tultiin), ei saa poistua koulun alueelta välitunnilla (poistuttiin).
   
 6. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Huomannet itsekkin pienen eron noissa sinun kielloissa?
  Puhelimen käyttöä tunnilla on erittäin helppoa valvoa. Puhelimen käyttö on myös ainut noista asioista joka todennäköisesti vaikuttaa negatiivisesti oppimiseen.

  Kuten sanottu jo aiemmin niin ei edes kaikilla työpaikoilla sallita puhelimia..
   
 7. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Huomannen. Huomannet. yms.
   
 8. MadPike

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2016
  Viestejä:
  2 160
  Miten ihmeessä kukaan viitsii puolustella jotain älypuhelimella räpläämistä oppitunnilla? :confused:
  Ei noilla vehkeillä räplätä tunneilla, firman kokouksissa, elokuvateatterissa, kun joku on pitämässä puhetta, jne.
  Alkeellisia käytöstapoja, jotka on hyvä oppia lapsena, ettei aikuisena ole täysin juntti idiootti.
  Kyllä se häiritsee kaikissa noissa esimerkeissäni muitakin ihmisiä, että yksi keskittyy kännynräpläykseen. Koitapa itse pitää vaikka puhe 100 ihmiselle,
  joista kaikki joko kuuntelee sinua, tai kaikki haukottelee ja räplää kännykkää. Tai jos olet toimistotyössä ollut, niin varmaan ei hyvällä katsota jätkää joka
  kokouksessa räplää jotain pokemonia. Puhumattakaan siitä, että jos kahdelle luokan Jonnelle tuon sallii, niin pian muutkin seuraa perästä, joko siksi että haluaa mieluummin pelata jotain, tai siksi, että Jonnet ei vittuile tälle kun on open lellivauva.

  Känny pois, jos räplää tunnilla. Jos ei anna kännyä, niin koko tyyppi luokasta pois. Jos ei suostu lähtemään luokasta, niin soitto vanhemmille että tulevat hakemaan
  lapsensa koulusta, kun tämä ei suostu opiskelemaan tunnilla. Turha suuttua tai alkaa tekemään draamaa sen enempää. Mutta vielä turhempaa on mitenkään puolustella jotain
  kännyn räpläystä.
   
 9. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Koska vapaa kasvatus.. Nuoren kehitys, itsetunto ja luovuus kärsii jos joutuu olemaan 45min ilman kännyä..


  Tai jotain vastaavaa puutaheinää.
   
 10. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Kukaan ei puolustellut kännykän räpläämistä tunnilla paitsi se yksi kirjoittaja, joka suhtautui siihen "oma menetyksensä" asenteella. Ja nimenomaan joka vitun palaverissa ja koulutuksessa joku räplää kännykkää ihan korkeasti koulutettujenkin keskuudessa joten lieneekö se mikään ihme, että jälkikasvu on samalla mallilla?

  Aiemmin vielä kirjoitit kännyköiden kieltämisestä koulussa, et siitä, että niitä ei käytettäisi tunneilla. Huomannet nyt sen pienen eron summittaisessa ja järjettömässä kiellossa ja todellisessa ongelmassa?
   
 11. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Okei mun moka. Täyskieltoa tuntien ajaksi pitäisin hyvänä asiana.
   
 12. Akkorokamui

  Rekisteröitynyt:
  14.08.2016
  Viestejä:
  66
  Kyllä käy sääliksi tuota opettajaa, kun videota katsoo. Ilkeämielinen henkilö voi toki ilkkua paskasta uravalinnasta, mutta on hatunnoston arvoista että jotkut vielä viitsivät moista työtä tehdä. Toisaalta eiväthän nuo kakarat ole oppineet pahoille tavoille vasta älyluurien myötä, mitä nyt omaa yläasteaikaa 15 vuotta sitten muistelee...

  En muista että kielten tunneilla olisi mitään tavallisesta poikkeavaa perseilyä ollut. Tavallinen perseily siis sisältää nimenomaan ne takarivin "kovikset", joita ei liiemmin tunnille osallistuminen kiinnosta. Sekopäisimmät episodit mitä muistan, liittyvät kuvaamataitoon, kotitalouteen ja tekniseen työhön. Kesken tunnin alkava savisota, master chefien aloittama tulipalo ja tulevien elämäm koululaisten itsensä viiltelyt ja haulikonrakentelut metallitöiden lomassa ovat varmasti sen luokan kamaa, että turhan ruusuisia kuvia opettajantyöstä maalaillut filosofian maisteri saanee aika karun palautuksen todellisuuteen. Kyseisessä oppilaitoksessa oli jopa niin terve meininki, että erästä rinnakkaisluokkalaista puukotettiin kesken lukuvuoden.

  Mutta asiaan. Tuo kännykkäkielto olisi tosiaan toimiva ratkaisu. Mikähän sen toteuttamisessa mahtaa olla niin vaikeaa, kun tamagotchitkin olivat aikanaan kiellettyjä? Puuttuuko opettajankoulutuksesta nykyisin täysin joku "perseilevän kakaran taltuttaminen, 3 op"? Varsinainen auktoriteetin opettaminen ei taida oikeen olla mahdollista, jos opiskelijalla ei siihen ole taipumusta.
   
 13. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Tää nyt on vaan yhden maallikon mielipide mutta mun mielestä tamagotchilla (lelu) ja kännykällä (yhteyspiste käytännössä kaikkeen nykyisin) on valtava ero. Koululaiset pitäisi opettaa käyttämään kännykkäänsä, ei summittaisesti kieltää niitä koulupäivän ajaksi. Kyllä minä keksin helposti kasan ihan asiallista käyttöä kännyköille tuossakin iässä.
   
 14. IsoAhven

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2007
  Viestejä:
  1 313
  Teinit voi nykyään googlata vaikka kesken tunnin, kuinka ope ei voi tehdä oikeasti yhtään mitään, jos alkaa perseileen. Meneppä koskemaan, nii se on helventinmoinen haloo ja varmasti joka-vitun sosiaallisesta mediasta löytyy videota (sopivasti leikattuna vieläpä) etkä voi asialle mitään, ne on siellä ku ne kertaalleen on upattu.

  Omana aikana kännyt, 3110 ja 5110(?), tuli kasiluokalla joulun jälkeen. Itellä oli joku kämänen telefon(vaimikäsoli?). Äkkiä lähti taskuun, jos ope huomas.. nykyään ne on jo ennen koulua, nii onhan se iha eri meininki. Lapset kasvaa sosiaalliseen mediaan.
   
 15. peneplaani

  Rekisteröitynyt:
  13.10.2010
  Viestejä:
  303
  Kuten jo aikaisemmin totesin, ni sen rajan kännykän käyttöön tunneilla voisi vetää peruskoulun ja toisen asteen väliin. Välitunneilla toki voisivat käyttää kännyköitä haluamaansa tarkoitukseen. Eli silloin kun joutuu itse ottamaan vastuun omasta opiskelustaan, niin käyttäkööt kukin halutessaan kännykkää/kannettavaa ym. laitteita tunneilla/luennoilla. Ainoa oletus on, että toiminta ei häiritse muita opiskelijoita.

  Ei kännykän hyötykäytön opettaminen varmastikaan tekisi muksuille pahaa, sillä onhan kyseessä parhaimmillaan upea apuväline opiskeluun. Jos se kuitenkin tehdään opetuksen yhteydessä, niin silloin koulun tulee tarjota kännykät opetuskäyttöä varten, jotta kaikilla olisi samat käyttikset/ohjelmat ja yhtäläiset mahdollisuudet oppia.
   
 16. G-MIES JERRY COTTON

  Rekisteröitynyt:
  20.03.2001
  Viestejä:
  10 629
  Kaikille samaa eli kenellekään ei juuri mitään. Tuntuukin olevan opetuksen tärkein ohjesääntö tämän maan koululaitoksella :(
   
 17. Teepee1

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2014
  Viestejä:
  3 236
  Voiko ihan noinkaan sanoa maasta jonka peruskoulutuksen taso on parhaimmistoa vuodesta toiseen?
  https://fi.wikipedia.org/wiki/PISA
   
 18. Jani Jokeri Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  198
  Videolla esiintyvä opettaja vaikuttaa olevan päihteiden alaisena tai muulla tavalla vakavasti sekaisin. Tietääkseni kyseessä on englannin opettaja mutta en ole varma löytyykö henkilön tietoja enää koulun sivuilta (poistettu?). Murosalapoliisit ohoi, selvittäkääs tuon opettajan henkilöllisyys ja vaikkapa Facebook profiili tänne jakoon.
   
 19. Jani Jokeri Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  198
  Katoitko sen videon? Akkahan on ihan latvasta laho..
   
 20. Mörrimöykky

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 676
  Murosalapoliisit ohoi, selvittäkää käyttäjätunnus Jani Jokerin henkilöllisyys ja laittakaa tänne jakoon.
   
 21. Jani Jokeri Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  198
  Ja tämä liittyy topicciin miten?
   
 22. Mörrimöykky

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 676
  Käyttäkööt vaikka kuinka asiallisesti, mutta minusta joka ikisen koulun sääntöihin pitäisi kirjata että kännykät ovat jokaisessa opetustilanteessa äänettömänä/värinättömänä ja poissa näkyvistä.
   
 23. Mörrimöykky

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 676
  Yhtä paljon kuin opettajan henkilöllisyyden julkistaminen.
   
 24. Jani Jokeri Banned

  Rekisteröitynyt:
  16.05.2016
  Viestejä:
  198
  Totta helvetissäö verovaroilla rahoitetuissa laitoksissa skitsoavat hullut pitää paljastaa ja tuoda julkisuuteen
   
 25. Mörrimöykky

  Rekisteröitynyt:
  20.11.2003
  Viestejä:
  2 676
  Niele vaikka purkillinen aspiriineja. Koko tapauksesta ei tiedettäisi yhtään mitään jos joku kusinen jonne ei olisi ensin rassannut opettajaa ja sitten opportunistisesti kikatellut vieressä ja kuvannut siitä videota. Jos opettaja olisi vaikka alkanut huitoa oppilaita karttakepillä päin näköä, asia olisi eri. Sinulla ja minulla ei ole mitään syytä tai oikeutta tietää tuon opettajan henkilöllisyyttä.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti