Lankapuhelin ja ADSL samassa linjassa

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja pcman, 06.10.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. pcman

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2019
  Viestejä:
  4
  Jos otsikon laitteet ovat samassa linjassa, niin muistaakseni ne jotenkin pitää jollakin komponentilla (suodin?) erottaa toisistaan, jotta eivät häiritse toisiaan. Mutta millä komponentilla se tehdään?
   
 2. telcoM

  Rekisteröitynyt:
  27.08.2015
  Viestejä:
  717
  ADSL-puolelle menee ulkoa tulevasta linjasta "suora johto", ja puhelimen puolella on alipäästösuodatin, joka leikkaa normaalia puhelimen taajuuskaistaa korkeataajuisemmat signaalit pois - sekä meno-että tulosuunnassa, jotta toisaalta puhelimeen ei tulisi epämääräisiä korkeataajuisia häiriöitä jos sen oma suodatus sattuisi olemaan huono, ja toisaalta jotta puhelimessa mahdollisesti syntyvät häiriöt eivät sotkisi ADSL-liikennettä.

  Alipäästösuodatin voidaan toteuttaa monella tavalla. Yksinkertaisimmillaan se ei ole muuta kuin oikein mitoitettu vastus ja kondensaattori niin että vastus on signaalilähteen kanssa sarjassa ja kondensaattori rinnalla. Parempi analoginen suodatin saadaan aikaan "tikapuuverkkona" jossa tikapuiden puolat ovat kondensaattoreita ja "pystytuet" koostuvat keloista. Mitä enemmän "askelmia" tikapuissa on, sitä jyrkemmin suodattimen vaimennus muuttuu rajataajuuden lähistöllä.

  Jotta ymmärtäisi miten noista peruskomponenteista syntyy suodatin, tarvitaan vähän matematiikkaa... ja suodattimen komponenttien arvojen valintaan vähän enemmän matematiikkaa (ellei käytä valmiita taulukoita).
   
 3. pcman

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2019
  Viestejä:
  4
  Eli, kun menen operaattorille pyytämään ADSL-modeemia sille asunnolle, jossa lankapuhelin, niin samalla pyydän myös mukaan alipäästösuotimen?
  Nettiyhteyden avaaminen kait sitten tapahtuu siten, että annan ADSL-laitteen tunnuksen operaattorille, jolla operaattori liittää modeemin internetiin.
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 261
  Juu, ja jos heillä ei ole (eikä tule modeemin mukana), niin siten alan liikkeestä.
  Operaattori ei tarvitse tietoja ADSL modeemista, jos olet sen liittymän tilannut niin riittää yhteensopiva modeemi oikeilla asetuksilla. Jos ostit/ostat modeeminen liittymän hankinnan yhteydessä niin todennäköisesti on valmiina operaaattorin asetuksilla/ automaattisesti ne tunnistaa. (operaattorin modeemi yleensä yhteensopivuuden ja ongelma tapausten ratkomisen kannalta hyvä valinta)

  Eli menet operaattorin liikkeeseen ja tilaat ADLS liittymän asuntoosi, yleensä kytketään samaan kuparipariin kuin puhe liittymä, jos asuntoon tulee useampi pari niin joissain tapauksissa on mahdollista kytkeä toiseenkin pariin.

  Jos liittymää et ole vielä hankkinut, niin älä ennakkoon hankin modeemia, se että saatavuus on ollut kk sitten ei tarkotia että enään saatavuutta on, tai paremmassa tapauksessa toteutus on muuttunut/muuttumassa VDSL pohjaiseksi, jolloin VDSL modeemi (tukevat yleensä olemassaolevia ADSL toteutuksia)

  Jos nyt on puheliittymä kuparissa (joissain alueilla se voi olla pelastus ettei ole kupareita purettu pois), jos haluaa kustannuksia miettiä niin ADSL kyktmisen jälkeen voi kartoittaa voiko sen puhelittymän korvata jollain muulla tekniikalla (vähän riippuen mihin sitä käytetään), se voi tulla myös tulla ajankohtaiseksi operaattorinkin puolesta jos operaattori on niitä muutenkin irtisanomassa.
   
 5. pcman

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2019
  Viestejä:
  4
  Tuohon kyseessä olevaan lankapuhelimeen tulee nykyisellään puheluita todella harvoin, ehkä yksi puhelu kuukaudessa. Tarviiko silloin mitään häiriösuotimia niin kauan, kun puheluita ei tule samaan liittymään (puhelinpistorasiaan) missä on myös ADSL? Eli puhelinlinja häiritsee ADSL:ää vaan silloin kun tulee puhelu?
   
 6. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 261
  Kokeilemalla selviää, eli soita lankanumeroon ja tuleeko siitä häiriöitä puheluun häiritsevästi.
  Jos lankapuhelin häiritsee ADSLää, niin sitten voi vaatia palikan väliin.
  Ei tuo kauheastimaksa, eli sen takia ei tarvi jättää hankkimatta.

  Jos samasta rasiasta kummatkin, niin pitää vähän katsoa miten saat ne yhtäaikaa oikein kiinni.

  Onko rasia vanha perinteinen kolmireikäinen, vai tuoreempi mudulaari liitin ?
  Jos vanha kolmireikäinen, niin tarvit ADSLää varten kolmireikäisen pistokkeen minkä perään voi kytkeä toisen pistokkeen, eli tässä tapauksessa sen suotimen, jonka perään puhelin.

  Jos puhelin että ADSL on modulaarilittimin, ja seinässä kolmireikäinen rasia, niin sellainen suodin käy missä kaksi modulaari naarasta, toinen "TEL/Phone" ja toinen "ADSL" kytke modeemi ja puhelin vastaaviin reikiin, osa näistä sellainen että myös kolmireikäinen TEL reijät perässä (osassa vain TEL ja ADSL modulaariliittimellä, modulaariliitin on se pieni liitin)

  Mutta jos osoitteeseen saa VDSL liittymän (ja sen ottaa käyttöön), niin sitten ei kay ADSL suodin.

  Onko lankaliittymän tarpeessa jotain sellaista lisäarvoa miksi se pitää olla tuolla tekniikalla toteutettu. Eli hinta vastaa hyötyä (usein todella reilusti yli 10€/kk).
   
 7. pcman

  Rekisteröitynyt:
  05.09.2019
  Viestejä:
  4
  Tuo liittymä on erään wanhan naapurin miehen, joka kysyi tästä asiassa. Vaikka tiedän, että hän ei enää lankapuhelinta käytäkään, niin ei aio siitä kuitenkaan luopua.
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 261
  Selvä, jos kokee sen hintasa arvoiseksi niin ilman muuta kannattaa pitää.

  Jos on tullut toisiin aatoksiin, esim alkaa mutisemaan hinnasta, niin sitten miettiä vaihtoehtoja, jos sopiva väli mainita, niin voi sen tehdä, sillä joskus jotkut ovat irtisanoneet langan hätäsesti ja siinä yhteydessä sitten menettäneet sen nuemeron ja voi olla aika haasteellista saada takaisin.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti