Langattomaan E5776:een langallinen ethernet?

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja optimistx, 06.05.2018.

 1. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Pulmana on saada lisää käytännön nopeutta kotiverkkoon laitteidemme välille, kun katselemme useita UHD-telkkareita
  Chromecast Ultran avulla yhtä aikaa. Ethernet langattoman sijasta/lisäksi?

  On Huawein E5776 langaton reititin, ja siinä langaton nettiliittymä 4G omakotitalossa käytettäväksi. Valokuitua ei saa.

  E5776:ssa ei ole ethernet-kaapeleita varten liittimiä, vaan se toimii langattomana tukiasemana hyvin, noin 72 Mbps (half duplex).
  Siinä on kuitenkin USB-liitin, johon yhdistettynä kannettavani käyttää sitäkin , windows 8.1:n kertoman mukaan jotenkin ethernet-
  yhteytenä.


  Chromecast Ultra voi vastaanottaa dataa myös ethernet-kaapelilla. Wifi on toiminut muuten hyvin,
  mutta kapasiteetti ei riitä pysähtelemättä , kun yksi telkku vie jo noin 25 megabittiä sekunnissa.

  Yksi ratkaisu olisi varmaan vaihtaa Huawein E5776 reititin sellaiseen, jossa on ethernet-liittimiä.

  Harmittaa kuitenkin heittää tuo toimiva reititin pois varsinkin, kun nurkissa pyörii langallinen reititin
  tp-link wr741nd , jossa on 5 ethernet-liitintä, joista yksi varattuna langalliselle liittymälle (jota siis ei nyt ole)
  ja kytkin tplink sf1005d (10/100 Mbit desktop switch) . Saisiko näistä kokoamalla jotain nopeaa? Jos saisi, miten?

  Netti download toimii käytännössä noin 30 Megabit/s, joten tarvittaneen nopeampi liitymäkin kaiken lisäksi.
   
 2. FireExit

  Rekisteröitynyt:
  09.06.2016
  Viestejä:
  477
  Ei onnistu noilla laitteilla...
   
 3. Satelite

  Rekisteröitynyt:
  10.11.2004
  Viestejä:
  4 594
  Suosittelen hommaa vaikka ton CAT16 luokan Netgearin uutta lähetystekniikkaa ajatellen ja sen perään giganen kytkin. DNA 300 liittymä nii voi saada jopa reilusti sen yli nopeuksia niin riittää varmana kaista 4K kuvalle.
   
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 249
  Streemaatko kotiverkosta, vai netistä, eli onko ongelma pelkästään WLAN vai onko ongelma nuhasessa netissä.

  Toistain muita, ei noilla kannata rakentaa. Eli tee 1Gbit ethernet, eli jos kotiverkosta streemaat niin minimissään 1Gbit kytkin. jossa nuo toistavat laitteet ja sisältöä jakava palvelin. Sille sitten nettivarten jokin sopiva 4G reititin ethernetillä ja Wlanilla.
  TPlinkin reititin ei taida tukea taskumokkulaasi, eli menee aika rakenteluksi ja rahanmenoksi sitä taskumokkulaa hyödyntää ilman mitään kunnon tulosta. (teorissa se mokkula on liitettävissä reitittimeen muutamalla kympillä)

  Jos samalla teet kelvollisen kotiverkon, niin 4G modeemireititin (siis ethernet LAN) siltaavaksi, sen perään reititin 1Gbit porteilla ja 1Gbit kytkin jos portit ei riitä. ja AC (kaksitaajuus) Wlan APt sijoteltuna sopivasti.

  Jos sijoitus hyvä ja asunto muuten sopiva niin reittimen voi korvata riittävän suorituskykyisellä AC wlan reittimellä jossa 1Gbit LAN portit. ja tarpeenvaatiessa siihen perään riittävän moniporttinen 1Gbit kytkin. Osa noista wlan reittimistä saattaa tukea joitain taskumokkuloita USBilla.

  Mutta jos streemaat netistä 4K videota niin taskumokkulan suorityskyky ei riitä, eli joudut sen jokatapauksessa päivittään.

  Minimissään 4G reititin LTEa tuellinen niillä taajuuksilla joita sijoituspaikassa tarjolla, jos kohteessa on tuoreempaa tekniikkaa niin hanki sellainen joka tukee minimissään sitä mitä siellä operaattorit tarjoaa. tuen osalta jos pelaa varman päälle niin Netgear MR1100 , lue ensin miltä sen vakaus tänäpäivänä näyttää.

  Huippunopueden takia et tarvi tuoreinta rautaa, vaan sen takia että netin nuhasuus ei johdu siitä että modeemi ei tue tehokkainta. Tarkoittaa sitä että jokin CAT 3 mokkula ei pärjää CAT 6 -> mokkuloille vaikka tilattu nopeus olisi 50Mbit, jos verkko tukee CAT6 tai parempaa.

  Jos 4G sisäkuuluvuus on haasteellinen, niin sitten ulos asennettava modeemi pohdintaan.
   
 5. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Kiitos sisältöpitoisista vastauksista, tuli paljon mietittävää!

  Olen striimannut netistä youtubea, ja useimmiten yksi uhd-telkku saa riittävän nopeasti dataa uhd-tarkkuuteen. Kaksi yhtäaikaista pysähtelee.

  Olen myös yrittänyt käyttää plex-palvelinta kotiverkon sisällä, kun katsotaan samoja videoita monta kertaa. Plex ei osaa ongelmitta toistaa uhd - tarkkuudella youtubesta downloadattuja tiedostoja , ja konversioissa tukkii palvelimen cpu:n oitis.

  (pääasiallinen katsoja on 97-vuotias teräväsilmäinen ja hyväkuuloinen mutta liikuntakyvytön ja muistisairas vanhus, joka tykkää katsella kauniita juttuja yhä uudestaa, mm. avainsanat relaxation uhd antavat mukavia katsottavia ympäri maailmaa youtubesta. Hän ei pysty itse vaihtamaan kohteita, joten rakensin useita isoja ruutuja sänkynsä ympärille kuin telkkukaupassa niin, että voi katsoa sillä hetkellä kiinnostavinta, ilman ääntä tosin. Hoitelen häntä 24h vrk).

  Päivitin tänä aamunai 50 megabitin saunalahden liittymän 300 megabittiin. Huomenna näkee, onko mitään vaikutusta.

  Saattaa tosiaan olla niin, että menee tuhraamiseksi vanhojen osien hyödyntäminen varsinkin kun ei ole oikeastaan rahasta kiinni vaan omasta kiinnostuksesta kerätä muinaismuistoja hyötykäyttöön ;).

  Onpa uusilla reitittimillä laaja hintahaarukka.
   
  Viimeksi muokattu: 07.05.2018
 6. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Eipä liittymän vaihtaminen 50 Mbps --> 300 Mbps nopeuttanut ooklan nopeustestin mukaan downloadia. Oli edelleen 30 Mbps - 50 Mbps. Kuitenkin ehkä useiden testien keskiarvo hieman parantunut. Samaa luokkaa testitulokset olipa läppäri kiinni reitittimessä usb-kaapelilla tai langattomalla yhteydellä. Merkillistä. Ehkä reititin itsessään on niin hidas, että se onkin pullonkaula (?). Paikallisverkon koneet kaikki enintään 3 metrin päässä reitittimestä. Reitittimen signaalissa 4 palkkia viidestä. Elisan masto ehkä noin 2 km päässä. Kokeilen seuraavaksi vaihtaa reitittimen käytettyyn ZTE mf286:een, jonka ostin satasella tori.fi:sta (toivottavasti matkalla tänne nyt). Ehkä olisi ollut järkevintä vaihtaa suoraan upeimpiin ja kalleimpiin laitteisiin, mutta kun leikityttää vielä vähän...
   
 7. pirimv

  Rekisteröitynyt:
  18.02.2004
  Viestejä:
  125
  Onko Huawei yleensäkkin lukittunut 4G-verkkoon? Mitä näkyy näytössä? Kuinka vanha SIM-kortti on? Tutullani SIM-kortti ei toiminut 4G-verkossa (kortti vanha kuin mikä)..


  300Mbps on tuolle liikaa tulle E5776 ei kykene siihen..

  Lähetysnopeus (max) usb-kaapelilla:
  • 4G verkossa: 150 Mbit/s (vastaanotto) / 50 Mbit/s (lähetys)
  • 3Gverkossa: 42 Mbit/s (vastaanotto) / 5 Mbit/s (lähetys)
  Lähetysnopeus (max) langattomasti:
  • 4G verkossa: 65 Mbit/s (vastaanotto) / 40 Mbit/s (lähetys)
  • 3G verkossa: 42 mbit/s (vastaanotto) / 5Mbit/s (lähetys)
   
 8. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 249
  Mokkulasi ei tuo kovinkaan kummoisia vauhteja, eli on niitä vanhoja CAT 3 laitteita, toki sen tekninen maximi on enemmän kuin saavuttamasi, mutta vähän alueesta (verkosta) riippuen olet sillä saavuttanut ihan hyviä lukemia. Ooklan tulokset ovat toki usein vähän ruusuisempia kuin käytäntö.
  Laitteen vaihto _voi_ piristää merkittävästi käytännön nopeuksia, mikä ei tosin varmaa, ja pettymyskin voi tulla.

  Jos et aiemmin saavuttannut tilattua maximia, niin maximin nosto ei muuten samalla kokoonpanolla vaikuta. Operaattorit ei kuitenkaan kerro miten nopeusluokat vaikuttaa liittymään muuten, eli onko mahdollista että se olisi nopeampi, priorisointi on kielletty, elli kiellon piirissä olevat konstit ei ole sallittuja.

  Mutta siihen tarpeeseesi, joka on aika raju, jos ihan oikeasti kaipailet jotain 3x25Mbit suoratoisti video streemiä, niin 4Gllä aika haasteellista, satunnaisesti joissain paikoissa mahdollista, ja on Suomessa paikkoja joissa on viimeaikoina on toteutunut mobiilisti erittäin hyviä yhteyksiä. Mennyt ja nykyinen ei ole tae yhtä hyvästä jatkosta.
  Mutta jos videot tulee kotiverkosta, niin vaihteleva 4G ei ongelma.

  Singnaali (4G) palkit ja niiden merkitys vaihtelee malli ja jopa softakohtaisesti, neljä viidestä voi olla hyvä, tai sitten kaukana sellaisesta millä voi saada parhaat vauhdit.
  2km viittaa haja-asetusaleuulle , joka ei välttämättä ongelma, se ratkaisee onko ruuhkaa, miten sijoittunut tukiasemaan nähden ja mitä tekniikkaa siellä tarjolla.
  Mutta jos vanhalla mokkulla saavutit 30-50 mbit/s vauhdit, niin se vaikuttaa hyvältä.
  Tuossa 1gbit portit, kaksitaajuus WLAN, tuolla hyvä lähteä ja tuohon saa WLAN yhteyspisteitä lisättyä parempaan sijaintiin jos tarve. ja/tai se iso 1Gbit kytkin.
   
 9. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Luulen 4G-verkkoyhteyden olevan ongelmitta päällä aina, mutta panin äsken vain 4G sallituksi. Katson, alkaako pätkiä.

  Sijainti on noin 20 000 asukkaan taajama. Naapureiden salattuja lähiverkkoja näkyy pari todella heikolla signaalilla (noin -90 dBm)


  Onpa iloinen yllätys lukea noin päteväntuntuisia kirjoituksia. Kiitos!

  3 kpl 25 Mpbs uhd striimiä verkosta on mukava tavoite. Telkkuja on nyt 4 kpl, mutta Plexillä voi ottaa paikallisesta verkosta loput, tai jopa katsoa tavallista tv-lähetystä (hui, yäk, voih!).

  Eihän oikeasti hd- ja uhd-tarkkuuden ero maailmaakaatava ole. Vanhus tosin pyydettäessä tunnistaa niiden eron aika luotettavasti. Mutta jos teknisesti on kohtuudella mahdollista katsella enimmäkseen uhd-tasoista kuvaa maailman paratiisinäkymistä huojuvine palmuineen ja loiskivine vesineen, niin miksi tyytyisi vähempään? Tässä leikkiessä on tullut havaittua mm., että 65" tuuman uhd-kuva hämärässä huoneessa 1-2 m etäisyydeltä YHDELLÄ silmällä katsottuna on minulle täydellisen hyvä stereokuva!

  Verrattuna siihen, että pitäisi raahustaa paikan päälle hotellista toiseen ihastelemaan maailmaa, on tämä järjestely ylivoimainen. Halpakin...

  Jatkoideat ja mielipiteet ovat tervetulleita.
   
  Viimeksi muokattu: 09.05.2018
 10. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Huh huh, tulipa paljon tutkittavaa, kun ZTE mf286 saapui. Elisan liittymä antaa nyt hieman enempi ja hieman tasaisemmin bittejä, noin 50 Mbps.
  Mutta se ei tietenkään riitä ruokkimaan 4 telkkua uhd-tarkkuudella (kun yksi tarvitsee noin 25 Mbps).
  Videoiden siirtäminen paikalliselta palvelimelta törmäilee ongelmiin jatkuvasti, kun en tajua Plexin logiikkaa hyvin. Plexin ei ole tosin tarkoituskaan pystyä soittamaan vp9-kodekilla, jolla youtube enimmäkseen on tehty. Mutta lisäksi on selvitettävä, mitä reittejä pitkin bitit olisi järkevintä siirtää, kun wifiä on 2 lania, 2.4 Gigahz ja 5.0 Gigahz, ja 65" telkuissa on myös oma wifi-yhteytensä (chromecast ultran wifin ohella, jonko olen lisännyt telkkuihin varmuuden vuoksi) ja sitten on ethernet-liittimiä joka paikassa. Isoimmat telkut näkyvät Windows 8.1:ssä omina dmr-laitteinaan, joille läppäri voi heittää paikallisen tiedoston lähes ilman cpu-rasitusta (ilman Plexiä siis). Pullonkaulana silloin lienee wifi. (ethernet vielä tutkittava siinä yhteydessä).
  Ethernet voi olla enintään vain 100 Mbps, kun telkuissa(?), chromecastissa ja läppärissäni on se enimmäisnopeus.
  On aika työlästä selvitellä, millä nopeudella mikin yhteysväli toimii. Silloin, kun bittivirta tulee youtubella netistä, näkyy "nörttien tilastot" ruudulla, tosin kiusallisen hankalasti tulkittavina.
  Joka tapauksessa ethernet näyttää toimivan ja auttavan isompiin bittivirtoihin.
  Telkkujen takana näyttää olevan myös USB-liittimet. Jos muuten ei onnistu paikallinen soittelu, niin download usb-tikulle ja tikku telkun taakse kiinni. Kömpelöä, mutta parempi kuin olla ilman UHD...

  Onpa tämä ongelmista huolimatta yhtä juhlaa! Kaipaisi tosin vihjeitä käytännön työkaluista mukavien ratkaisujen tekoon. Luulisi olevan tämmöisen viihdekeskuksen pystyttämisen aika yleinen tilanne.
   
  Viimeksi muokattu: 15.05.2018
 11. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 249
  Piuha, 5Ghz, ja jos ei sekään niin 2,4Ghz.
  Piuha helppo, Wlanien suorituskykykyyn vaikuttaa suuresti säädöt, paikka ja rajoittaa tietenkin laitteiden ominaisuudet, määrtä jne. ja käyttöpaikka. Jos 5Ghz kuuluu, niin se ehkä vaivaton valinta. (huomaa että kuuluvuus siellä missä se antenni, TV edessä testailu ei kuvaa tilannetta sen takana.
  2,4Ghz alueella jos meinaa suorituskykyä, niin kerrostalot voi olla ylivoimainen haaste, Omakotitalossakin vaatii kovasti jumppaa ja tuskin saat neljää 25 mbit streemiä meneen nätisti.

  Satamegaa varmaan riittää asiakaslaitteisiin, jos 1Gbit kytkin ja dataa tarjoileva laite 1Gbit porteilla, jos se tarjoileva PC on 100Megasella ethernetillä, niin onkohan siitä PLEX touhuun muutenkaan.
   
  Viimeksi muokattu: 17.05.2018
 12. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Kiitos ampula taas repliikistä, joka tuntuu kaikin puolin sopivan havaintoihini. Eilen kokeilin 4 telkkariin bittivirtaa maailmalta: 3 uhd telkkua ja 1 hd. Noin 70 Mbps tuli langattomasti maailmalta reitittimeen, välillä hieman vähempi. Parhaimmillaan kaikki telkut pystyivät näyttämän kuvaa maksimiresoluutiollaan ilman pysähtelyä (jippii!), mutta enimmän osan ajasta yksi satunnainen uhd-telkku joutui automaattisesti vähentämään resoluutiota hieman . Vähennystä ei juurikaan huomannut. Yhteydet ethernetipiuhalla kaikkiin.
  Paikallisesti meille taitaa sittenkin sopia parhaiten USB-tikkujen käyttäminen kahdessa telkussa plexillä taistelemisen sijasta, kun ne telkut näköjään pystyvät nikottelematta näyttämään vp9-koodatun streamin uhd-resoluutiolla usb-liittimestä. Muistisairaudesta on se etu, että voi katsoa saman kivan videon yhä uudestaan kuin uuden ... ;). On tosin järjesteltävä telkut niin, että pääsee helposti tökkäämään USB-tikun telkkujen taakse.

  Onpa tässä vielä opettelemista. Kiintoisaa leikkimistä. Keskustelu jatkukoon !
   
 13. optimistx

  Rekisteröitynyt:
  29.03.2007
  Viestejä:
  198
  Loppuraporttina nämä havainnot:

  - telian prepaid-liittymällä (max 100 Mbps) sain usein 95 Mbps download-nopeuden , ja enimmäkseen yli 80 Mbps, eli noin 50 % paremmin kuin elisan 300 Mbps liittymällä. (dna-ta en vielä kokeillut)
  - ethernet-yhteydet kotiverkon sisällä kaikkiin telkkuihin toimivat hieman rivakammin kuin langattomat
  - Telian ja langallisen sisäverkon avulla 3 telkkua näyttää uhd-tarkkuutta, ja 1 hd-tarkkuutta (kun tv ei pysty parempaan) lähes takeltelematta yhtä aikaa
  - usb-tikkujen käyttö telkun takaliittimissä antaa aivan moitteettoman kuvan youtuben vp9-codecilla (kun sen telkku ymmärtää)
  - plex-palvelimen käyttöyrityksistä kotiverkossa luovuin, kun ei ole tosiasiatietoja . Muita kilpailevia palvelimia en edes kokeillut, kun uhd-tarkkuutta ei ole tai ei tiedä, pitäisikö olla
  - tikulle lataaminen youtubesta onnistuu 4K Video Downloaderilla, kun koodauksessa valitaan MKV (ei MP4). Sallitun 25 kokeilulatauksen jälkeen maksoin mukisematta noin 15 e "elinikäisestä" lisenssistä

  Kiitos kaikille kirjoittajille vielä kerran !
   
 14. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  1 249
  Jos se sun serveri ei ihan nuhanen ole, ja sen gigabitin verkon teit, niin tarviiko tuo mitään erityistä stream serveriä, jos telkut osaa natiivisti suoraan verkon yli tiedostoa toistaa. Tosin Jos se serveri tosiaan joku satamegasten verkkokortti aikakauden tuotos, niin voi olla että vaatis vähän virittelyä ennenkuin pystyy tarjoilemaan riittävästi.
  Ajajtus siis se ettei tarvi niiden tikkujen kanssa pelata. Mutta jos se ei ole hankalaa, niin varmin varmaan tikkujen/ulkoisten kovalevyjen kanssa touhuilu.
   
Tagit:

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti