Laadukas tarttumaton paistinpannu

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja SetTainte, 28.05.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. carrbon

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2011
    Viestejä:
    390
    Tätä ketjua taaksepäin selailemallahan näitä löytyy, mutta oma prosessi pähkinänkuoressa:

    - pellavansiemenöljyä (huom: ruoanlaittoon kelpaavaa, saa ainakin Ruohonjuuresta)
    - uuni lämpiämään täysille, pannu samalla hetkeksi kyytiin että vähän lämpiää
    - todella, todella ohut kerros öljyä (saa näyttää melkein kuivalta)
    - lämmenneessä uunissa tunti
    - uuni pois päältä, anna pannun jäähtyä uunin mukana (itse olen oikaissut tässä, antanut jäähtyä tunnin verran ja sitten uusi öljykerros ja takasin uuniin)
    -> toista 8-10 kertaa
     
  2. Tommi_82

    Rekisteröitynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    3 290
    Eiringin sivuilla oli linkki jossa näytetään pannun valmistusta ja rasvapolttoa, onko tuo nyt ollenkaan sen näköinen kun pitäisi..?



    Kohdassa 2.02 alkaa poltto
     
    Viimeksi muokattu: 22.11.2017
  3. Alppis

    Rekisteröitynyt:
    16.09.2008
    Viestejä:
    1 263
    Jos olisin uutta hiiliteräspannua hommaamassa, niin tekisin seuraavasti:
    1. Pese pannu kuumalla vedellä ja tipalla saippuaa
    2. Kuivaa pannu pyyhkeellä ja vielä lopuksi liedellä alhaisella lämmöllä
    3. Pannulle noin 0,8dl esim. rypsiöljyä, 1,2dl suolaa ja kuoret kahdesta perunasta, joita paistetaan pannulla niin kauan, että kuoret ovat rapeita (https://www.cooksillustrated.com/how_tos/9588-how-to-season-a-carbon-steel-pan)
    4. Suolat ja kuoret roskiin, lopuksi pannun huuhtelu ja kuivaus liedellä (voit toistaa kohdan 3 halutessasi, mikäli intoa perunoiden kuorimiseen riittää)
    5. Pannu alhaisella lämmöllä liedelle ja pannun koosta riippuen +- teelusikallinen rypsiöljyä pannulle, joka levitetään vaikkapa talouspaperilla pannun pintaan
    6. Uusi talouspaperi kehiin ja pyyhit mahdollisimman paljon siitä öljystä pois, jonka jälkeen liesi isommalle (1-6 liedellä 5 sopiva)
    7. Kun alkaa savuttaa, pyyhit pannua koko ajan parin minuutin ajan, jottei se rypsiöljy pääse "kasaantumaan" mihinkään kohtaan
    8. Lämmöt nollille ja annat pannun jäähtyä itsekseen huoneenlämpötilaan
    9. Toista kohdat 5-8 ~10 kertaa
    Muutamia huomioita:
    • Jos öljyä on liikaa pannulla tai sitä ei pyyhitä, öljy tahtoo kasaantua, jolloin pannuun tulee tahmeita läiskiä (tarkoitus on saada pannun pintaan useita todella ohuita kerroksia)
    • Liian kuuma hella vain kärventää öljyn pannun pintaan, joka sitten hilseilee parilla ensimmäisellä käyttökerralla pois
    • De buyer mineral b pannua en alkaisi kahvan pinnoitteen (joka valmistajan mukaan kestää 10min 200 asteisessa uunissa), tai muutakaan pinnoitetun kahvan omaavaa pannua, rasvapolttamaan uunissa (joillain oli kahvan pinnoite alkanut kuplimaan uunissa, tiedä sitten onko ainoa haitta esteettinen)
    • Lieden levyllä ei oikein pannun reunoille saa pintaa, joten suosittelisin itse ostamaan hiiliteräspannun, jossa ei ole kahvassa mitään ihme pinnoitteita ja jolloin sen voi rasvapolttaa helposti uunissa (ja onhan tuollainen pannu, jota voi uunissakin käyttää paljon monipuolisempi)
    • Ensimmäisillä käyttökerroilla rasvapolton jälkeen kannattaa paistella esim. lättyjä tai pekonia, jotka eivät muutenkaan tartu pannun pintaan kiinni niin helposti
     
    Viimeksi muokattu: 23.11.2017
  4. carrbon

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2011
    Viestejä:
    390
    Oma Mineral B tosiaan ollut yli 10 min yli 200°C uunissa niin em. rasvapoltot kuin ihan kokkailutkin eikä kahvan pinnoitteelle ole käynyt mitään.

    Voiko tästä vetää johtopäätöksiä / yleistyksiä on sitten toki eri asia.
     
  5. Cumbo

    Rekisteröitynyt:
    01.04.2010
    Viestejä:
    1 506
    Jännästi eivät videolla näyttäneet ollenkaan, miten nätisti - tai vähemmän nätisti - tuo kananmuna lähtee pannusta. :D
     
  6. Tommi_82

    Rekisteröitynyt:
    27.11.2003
    Viestejä:
    3 290
    Tänään taas uusi yritys tuon rasvapolton kanssa...
    Hioin pannun taas puhtaaksi, tällä kertas päätin kokeilla aivan minimaalisen ohutta öljykerrosta, pari tippaa öljyä talouspaperiin ja levitin sen pannuun, lämmöt vielä hitusen edelliskertoja pienemmällä (4/9)
    Nyt kolmas kerros menossa tuolla samalla tekniikalla, hyvältä näyttää tähän asti, tiedä vaikka nyt onnistuisi.

    Edit:
    Tähän astisista yrityksistä ehdottomasti paras lopputulos!
    8-9 kerrosta kaikkiaan polttelin tuolla tekniikalla.
    Ensimmäisellä paistokerralla paistoin pekonia, olin jo valmis lähtemään pannukauppaan kun tuntui että jopa pekoni tarttuu pannuun kiinni.
    Päätin kuitenkin puhdistaa pannun ja poltin vielä yhden kerroksen rasvaa, tänään sitten paistoin sipuli-jauheliha seosta ja kerrassaan yhtään mitään ei tarttunut kiinni ja pannu käyttäytyi lähes kuin teflon pannu!
    Kokkailun jälkeen poltin pintaan taas ohuen rasvakerroksen, ikään kuin varmuudeksi...
     
    Viimeksi muokattu: 03.12.2017
  7. bonggoo

    Rekisteröitynyt:
    30.07.2009
    Viestejä:
    90
    Suosituksia korkeareunaiseksi paistinpannuksi/paistokasariksi kastikkeiden yms isojen ruokamäärien valmistukseen?
     
  8. sorrii

    Rekisteröitynyt:
    24.05.2006
    Viestejä:
    420
    IKEA'n Sensuel-sarjan padat, kasarit ja pannut on terästä .... ruostumatonta, ja paksua. Mulla sellainen 4l pata ollut käytössä jo kauan. Tomii haudutuksessa kuin valurautapata.
    http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/50324549/

    Ruostumattomaan teräkseen pitää tottua, eikä sillä kyllä sittenkään jotain kalaa kannata paistaa. Sehän tarttuu kyllä ...
    RST on sikäli kiva, ettei tarvitse varoa raapimasta tai polttamasta piloille. Takuu taitaa olla 25v ...
    Kumma muuten, etteivät kerro minkä vahvuista terästä nuo on!?! Mä arvioisin että ainakin selvästi yli 2mm paksu se materiaali reunassa: Ei siis mitään peltiä.

    Näin muuten joskus netissä juttua, että ruostumattomankin pannun voi omalla tavallaan rasvapolttaa kookosöljyllä tarttumattomaksi. En ole kyllä kokeillut, kun en sitä pataa ole paistamiseen käyttänyt: Harkinnassa oli saman sarjan paistinpannu, mutta jäänyt vielä ostamatta. Onhan noita toimivia vanhojakin liikaa :cool:

    Hyvänä IKEA'n naapurina, kun asun ½km päässä, on tullut tutustuttua firman tuotteisiin aika perusteellisesti ja ostettua varsinkin outletista vaikka mitä. Oon havainnut yllätyksekseni, että IKEAlla on laatu kohdallaan pääsääntöisesti kaikissa tuotteissa. Tokihan ihan halvimmissa laatu on sitä mitä hintakin lupaa. Näissä IKEAn mittapuulla kalliimmissa tuotteissa taas laatu menee samoihin kuin jopa 2-4 kertaa kalliimmissa merkkituotteissa. Jos siis vaikka katsoo mitä maksaa 28cm RST paistinpannu [39€] muualla ...

    Samaten yllätyin iloisesti kerran kun unohdin IKEA 365+ pannun [teräs/Teflon Pro] liedelle esilämpenemään 5-teholla [5/6] varmaan tunniksi! Se pannu näytti käryävän punaisena tai ainakin ruskeana savuten siinä levyllä ja olin varma ettei sillä tee enää mitään. Pesin sen jäähdyttyä kunnolla ja sehän näytti melkein virheettömältä. Oon sitä käyttänyt senkin jälkeen jo pitkään eikä tunnu mitään vikaa olevan. Tarkaan katsoen teflon-pinnoitteessa on vähän värjääntymää keskellä, mutta toimii hyvin. Sekin 25€ pannu on ollut jopa parempi käytössä kuin Hacmannin 100€ Rotisseur -pannu. Nyt kestänyt vuoden verran viikoittaista käyttöä ja näyttää hyvältä muuten, paitsiettä on se teräksinen ulkopuoli ruskistunut ...
     
  9. tonalt

    Rekisteröitynyt:
    11.08.2002
    Viestejä:
    659
  10. Drakkath

    Rekisteröitynyt:
    31.01.2014
    Viestejä:
    121
    Lodgen pannut ovat hyviä ja täyttä tavaraa. Painavat kuin synti, mutta toisaalta niin valuraudan pitääkin. Itselläni on Lodgelta toinen pannu ja se on toinen luottopannuistani. Ei tuokaan suoraan mikään tefloni ole ja siihenkin jää kiinni jos haluaa. Mutta sanoisin että hieman helpompi ylläpidettävä kuin hiiliteräs koska tätä voi pestä kevyesti saippualla ja käyttää ronskimpia otteita.

    Tärkeää on että antaa kunnolla lämmetä tasaisesti ja pitää puhdistuksen jälkeen kuivana, koska ruostuu helposti jos jättää märäksi. Tässäkin pätee sama kuin hiiliteräksessä, että mitä enemmän käyttää, sen parempi siitä tulee.

    https://www.seriouseats.com/2014/11/the-truth-about-cast-iron.html
     
  11. lukkohullu

    Rekisteröitynyt:
    03.04.2018
    Viestejä:
    2
    Hankin 3 de buyer pannua vuonna 2013 tämän keskusteluketjun perusteella (2 x perus paistinpannua ja 1 maalaispannu). Ei ollut mitään kokemusta tällaisista, aikaisemmin vain teflon-pannuja yms. Nyt piti ihan rekisteröityä tänne, koska huomasin, että jostain syystä täällä on problematisoitu hirveesti tätä rasvanpolttoa ja pannujen käyttöä yleensä. Joku on ilmeisesti jopa hionut pannuja, ei kuulosta tarkoituksenmukaiselta.

    Itse tein ihan sen valmistajan omalla ohjeella ja pelittävät loistavasti. Ei tarvi kahta päivää käyttää uunikikkailuun. Pannuja en vaihtaisi mihinkään, ovat päivittäisessä käytössä. Tässä muutama huomio perustuen omiin kokemuksiin:
    • Rasvanpolttoon riittää muutama kerta valmistajan esittämällä tavalla (se youtubevideo).
    • Hiiliteräs ei anna niin paljon anteeksi kuin pinnoitepannu. Liharuoka kannattaa siis ottaa huoneenlämpöön vähän ennen paistamista, tämä vähentää kiinnijäämistä. Pannut eivät siten välttämättä ole amatööreille.
    • Oikea paistolämpötila on kaiken a ja o. Ei kannata mitään laittaa savuavalle pannulle eikä jääkylmälle.
    • Ei aleta heti sekoittamaan ruokaa kun se pannulle laitetaan. Annetaan sen aina paistua vähän. Tämän huomaa etenkin kanafileen kanssa.
    • Ajan kanssa pannu paranee. Käytön jälkeen riittää tiskiharjalla pesasu kuuman hanaveden alla ja sen jälkeen lieden jälkilämmölle kuivumaan. Jos jaksaa, voi sutasta pullasudilla öljyä vähän, tämä kannattaa enemmän pannun eliniän alkuvaiheessa.
    • Hiiliteräksen "non-stick" ei tarkoita ihan samaa kuin teflonin, mutta hyvin, hyvin lähelle sitä päästään. Esim. munakkaan tekee helposti, mutta toisinaan ruuasta jää jokunen "tahra" pannuun (tahra, ei ruoka). Tämä on mielestäni normaalia.
    • Kokkailun opettelu näillä pannuilla on jonkinlainen prosessi (oikea lämpötila jne.), mutta ajan kanssa.
    EDIT: meillä pannuja käytetään ihan kaikkeen (tavallinen keraaminen liesi). Pannuilla valmistetaan pastabologneset, lihat, padat, munakkaat, letut, kasvikset, välillä paistit uunissa, jne eli kaikki mahdollinen perusruoka. Ovat kaikki pikimustia ja ruoka ei jää kiinni. Jotakin paistotahroja toisinaan.
     
    Viimeksi muokattu: 03.04.2018
  12. MuhkeaY

    Rekisteröitynyt:
    23.07.2009
    Viestejä:
    30
    Tuli innostuttua ja hankittua Ronnebyn kevytvalurautapannu halvalla ja voin sanoa, että sillä pärjää oikein hyvin kokemattomampikin kokki ja vieläpä kivempi paistella, kuin swissdiamondeilla tai ikean pannuilla, kun on tirisevää fiilistä. Ei mulla muuta. :)
     
  13. Pasi0

    Rekisteröitynyt:
    18.03.2013
    Viestejä:
    115
    • Oletko käyttänyt omaa tiskiharjaa pesasuun? Meinaan vaan että ainakin meillä saattanut edellisestä pesusta jäädä fairyä harjaan ja muistaakseni kielletty pesuaineella pesu. Siis itse en vielä omista hiiliteräspannua mutta tarkoitus ostaa.
     
  14. jmjh

    Rekisteröitynyt:
    27.09.2001
    Viestejä:
    2 834
    No ei se nyt niin tarkkaa ole tuon pesuaineen kanssa. Itse jopa vähän astianpesuaineen kanssa huuhtasen jos kalaa esimerkiksi on tehnyt, mutta tietysti jos kokoajan kunnolla pesuaineella sitä hinkkaa niin voi pinta lähtee sen mukana.
     
  15. lukkohullu

    Rekisteröitynyt:
    03.04.2018
    Viestejä:
    2
    Jep, käytän tota meijän ainoaa tiskiharjaa. Ei ole niin justiinsa.
     
  16. JiiPee77

    Rekisteröitynyt:
    06.03.2007
    Viestejä:
    855
    Kannattaa käyttää luonnonharjastiskiharjaa, sillä tuollainen tavallinen on helposti kertalaakista entinen, kun kuumaa pannua lähtee hinkkaamaan.
     
  17. carrbon

    Rekisteröitynyt:
    13.01.2011
    Viestejä:
    390
    Oma tiskiharja käytössä. Musta, niin ei näy paska.
     
  18. ansku72

    Rekisteröitynyt:
    29.06.2013
    Viestejä:
    6
    Moikka :)
    Pitkä oli ketju, kaikkea en jaksanut lukea...
    Eli hiiliteräspannusta. Minulla on ollut keväästä asti sellainen ja alkuun tein rasvapolton. Ei ihan onnistunut mun mielestä kun vain keskus tummui mutta ulkoreunat (siis pohjasta) ei. Mutta suht hyvin sain ruokia paistettua siinä kuitenkin (paitsi kananmunaa tietty :P)
    Nyt on vaan se että se vähäinenkin musta pinta on melkein kuoriutunut pois.
    Mikä olisi nyt paras tapa toimia? Hion pohjan puhtaaksi ja sitten? Perunankuoret ja suola? Vai uusi yritys pelkällä öljyllä? Vai sekä että? Luulen, että ekan kerran kun rasvapoltin oli pannu liian kuuma...
    Ja laitetaanko se öljy kuumalle pannulle vai kylmälle ja sitten lämmitetään savuamispisteseen?

    Toinen asia, eli hiiliteräspannu on siis ilmeisesti ihan kirjamellisesti siis PAISTINpannu? Siinä ei esimerkiksi jauhelihakastiketta tehää?
     
  19. sorrii

    Rekisteröitynyt:
    24.05.2006
    Viestejä:
    420
    Mä ostin DeBuyerin kanssa vähän ennen joulua. Tein rasvapoltossa minäkin varmaan vähän tyhmiä. Säästelin sitä mehiläisvahaa pinnassa pestessäni sen ennen rasvapolttoa. Kävi niin että tuli turhan paksu siitä ekasta kerroksesta ja pohjan puoli värjäytyi ruman ruskeaksi. Olisi kait kannattanut pestä ulkopuoli kunnolla pesuaineen kanssa. Ja sisäpuolikin vähän huolellisemmin ...

    Juttelin tuosta Verkkokaupan osastomyyjän kanssa joka tuntui tietävän. Kehuskeli itsellään olevan vähän joka sortin pannuja. Se sanoi siitä paksusta karstasta pannussa, että tulee lohkeilemaan pois jos on liian paksu kerros. Sitten vaan uusi poltto. Mä olen käsittänyt ettei se normaalin lieden levyllä liian kuumaksi voi mennä, mutta jos rasvaa jää siihen palamaan liikaa, niin tulee se paksu kerros. Tarkoitus on että lämmitetään rasva niin että alkaa savuamaan ja sitten kuumana pyyhitään pois. Silloin siihen jää sellainen mikrokalvo vain.

    Mä olen putsannut valurautaisia pannuja hyvällä menestyksellä "Rööri-Roopella" eli kunnon lipeällä. Silloin ei tarvitse hangata naarmuille. Huuhtoo vaan hyvin ja tekee heti rasvapolton.

    Valurautaisille suositteli Jaakko Kolmonen jossain blogissa, että paras on se putsata heittämällä vaikka saunanpesään kunnon hiillokseen, niin että hehkuu. En tiedä saisiko hiiliteräspannua kuumennettua lieden levyllä niin kuumaksi, että ne karstat palaisi pois!? Muurikka pannurasva on muuten hyvältä vaikuttava aine: Silavaa ja rypsiöljyä jotenkin fifty-sixty-suhteessa. Tuubi riittää pariinkymmeneen polttoon, ainakin ...

    PS: Youtubessa löytyy ohjevideoita ym. "De Buyer Mineral B element" -haulla
     
    Viimeksi muokattu: 30.12.2018
  20. sorrii

    Rekisteröitynyt:
    24.05.2006
    Viestejä:
    420
    Yksinpuhelua ... :cool:

    Oon nyt kaksi kertaa saanut sen rasvapoltetun pinnan liukenemaan heti ekalla käytöllä!?! Hittu kun taitaa miehellä olla paksut kantapäät. Polttelin illalla ja aamulla DeBuyerin kolmanteen kertaan. Yritin hieroa niiiin ohuesti Muurikka-silavaa, kuin vaan onnistun. Ja nyt annoin olla levylläkin vähän pitempään. Pistoolimittarilla muuten mittailin lämpöä ja yllätyin kuinka suuria on erot eri puolella sitä paistolevyä. Kuumimmassa reunassa ~300 C ja vastakkaisella puolella ~200 C ... Kääntelin siis pannua välillä ja annoin olla kuumalla (5/6) levyllä nyt ehkä vajaa 10min levy päällä ja jälkilämmöllä ~15min ennen uutta polttoa ...

    Silmämääräisesti huomaan yhden oudon jutun siinä pannussa: Näyttää että kun pannu on rasvapoltossa pitempään siinä levyllä, niin pannun keskiosa vaalenee ikäänkuin se pinta haihtuisi siitä pois?!?
    PAnnun reuna-alueilla on nyt jo varmaan liiankin paksu se musta kerros ...

    EN kokeile nyt heti sitä. Annan levätä tyhmän pannun seuraavaan kertaan kun paistan oikeeta pihviä. Eilen luulin sen pannun polttaneeni oikein, perusteellisen puhdistuksen (lipeä) ja teräsvillahankauksen jälkeen.
    Paistoin paketillisen halvinta Rainbow pekonia oikeaoppisesti, eli siivut kylmään pannuun ja sitten levy 4'selle. Kunnon (HK) pekoni tällä tavalla sulattelee liikoja rasvoja ja ruskistuu rapeaksi. Nythän tästä vitu Rainbow-läskistä tuli pannulle ½cm kerros suolavettä jonka haihduttua valkoista vaahtoa joka paloi pannuun kiinni kuin purukumi. Kärsivällisesti pekonista tuli ihan hyvää, mutta pannu oli tahmassa jota ei kertakaikkiaan saanut pois kuin liottamalla kuuman veden kanssa: Kirkas teräspinta taas pannussa ... :confused::mad:

    *******************

    Täytyy taas todeta, että paras pannu mulla melkein 60 ikävuoteni aijalta on IKEA 365+
    On ollut erinomaisia valurautapannuja -ja on edelleen- ja monen sorttisia Hackmanin Kovanaamoja, Rotiseureja sekä Swiss Diamond ym. Valurautaahan ei niistä mikään täysin korvaa. Sitten kerran ostin piruuttani IKEA'n outletista varmaan 10'llä sellaisen 365+ -pannun ihan vaan halvan hinnan ja kivan ulkonäön takia: Sehän on aika linjakas RST-pannu jossa Teflon Professional [=paras Teflon] pinnoite. 3-kerros-rakenne, eli teräslevyjen välissä alumiiini. Teräskahva joka kestää uunin. Sitä ei ole edes DeBuyerin Mineral B -pannussa!

    Tuo IKEA pannu unohtui kerran "esilämpenemään" levylle [5/6] reiluksi ½-tunniksi. Pannulla oli tapani mukaan sentti vettä, joka tietysti haihtui aika pian. Menin keittöön hakemaan kahvia, niin huomasin jo iholla kun pannun hehkuu levyllä ja savuaa kevyesti. Ajattelin että siinä meni se pannu! ... hah. Annoin sen pannun jäähtyä rauhassa ja putsasin sen ruskistuneen RST-pinnan kiiltäväksi. Pannu näytti aika hyvältä edelleen. Teflon-pinnoite oli vähän keskeltä tummunut ja pinta sellannen matta. Se on kuitenkin tuon polton jälkeen ollut käytössä kohta vuoden ja toimii edelleen. Ostin jo toisenkin, pienemmän ...

    EDIT: Tullut näköjään kirjoitettua samat jutut jo kolmeen kertaan :rolleyes: ... En oo IKEA'n osakkeenomistaja ..

    Mielenkiintoinen linkki PTFE'stä ja PTFOA'sta ym: https://www.thecookwareadvisor.com/what-do-you-mean-its-not-teflon/
     
    Viimeksi muokattu: 23.02.2019
  21. enolerobotti Banned

    Rekisteröitynyt:
    20.02.2019
    Viestejä:
    28
    En tiedä onko ketjussa aiemmin ollut, varmaan; Olelllisinta sille ettei paistettava tartu paistinpannuun on se, että pannu lämmitetään ensin kuumaksi ja sitten tiputetaan lämpöä ja aletaan paistelemaan. Itse ostin joskus vajaa vuosi sitten jonkun 30e halpispannun, eikä tarvitse ainakaan vielä rasvaa paistamiseen käyttää.
     
  22. jmjh

    Rekisteröitynyt:
    27.09.2001
    Viestejä:
    2 834
    Ja usein ei sitä paistamiseen tarvitse kuin pieni tilkka esimerkiksi jotain kasvisrasvapohjaista. Antaa yleensä paremman paistopinnan kuin jos ihan paljaalla paistaa. Jos tilkka tuntuu liialliselta rasvankäytöltä, niin kannattaa suoraan esimerkiksi suurinosa leivonnaisista unohtaa.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti