Kysymys guruille kotiverkon wifi-roamingista

Viestiketju alueella 'Internet, tietoturva ja muu tietoliikenne' , aloittaja Raffwal, 11.06.2019.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Raffwal

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2019
  Viestejä:
  4
  Päivää. Homman nimi on se, että asuntooni tulee sulakekaappiin 100 Mbps -yhteys. Sulakekaapissa on kytkin, jolla jaan yhteyden eri huoneisiin. Yhdessä huoneessa on tukiasema/reititin, josta jaan yhteyden langalla sen huoneen vermeisiin ja langattomasti muuhun asuntoon. Kuuluvuus asunnon toiseen päähän ei ole riittävän hyvä enkä mielelläni siirtäisi tukiasemaa pois tuosta huoneesta. Periaate on se, että haluan liittää langalla mahdollisimman monta kiinteää vermettä ja langattomasti vain mobiilit laitteet. Siksi haluaisin toisen tukiaseman saman kytkimen taakse eri huoneeseen samalla SSID:llä ja salasanalla, niin että roaming laitteiden välillä toimii ongelmitta.

  Laitetietoja sen verran, että olen aiemmin käyttänyt erilaisessa raudassa Tomato- ja DD-WRT -firmiksiä, mutta kyllästyin hakemaan aina tietoa siitä mikä softaversio milloinkin toimii hyvin. Sen vuoksi päädyin viimeksi hankkimaan Applen AirPort Extreme -tukiaseman hyvin tietoisena siitä, että niiden valmistus on lopetettu ja valmistajan tuki loppuu vajaan neljän vuoden päästä.

  Onko siis ehdotuksia millä laitekokoonpanolla saisin hyvin toimivan kahden tukiaseman roaming-verkon kotiin? Ilmeisesti toisella AirPortilla se onnistuisi, mutta niitä liikkuu aika vähän käytettyinä ja laitetuki on tosiaankin loppumassa. Noita mesh-verkkoja olen pohtinut ja useimmillahan ne vaikuttavat toimivan aika hyvin. Minä haluaisin kuitenkin periaatteesta välttää viimeiseen asti sitä, että data kulkee tukiasemien välillä langattomasti ja häiriöalttiisti. Googlen Wifi -setin saisin käsittääkseni toimimaan haluamallani tavalla niin, että yksi tukiasema olisi siellä sulakekaapissa ennen kytkintä ja ne kaksi muuta sitten eri huoneissa kytkimen takana. Mutta tuossa mietityttää lähinnä Google ja se, että kussakin tukiasemassa on vain yksi lähtevä ethernet.

  Ideoita tai ehdotuksia? Kiitos!
   
 2. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 586
  Amatäärinä kommentoin, eli alkuun vähän pohdintaa,
  Reittimen sijoitus on pieni ongelma, mutta kotikäytössä kuvio menee seuraavasti, reitin(sis mahdollinen palomuuri), kytkin, WLAN tukiasemat, WLAN tukiasemissa SSID saman nimiset, ja PSK (salasana sama) ja siis samassa kotiverkossa, Roaming toimivuuteen on lisäksi moni juttuja, mutta helppo suh yleispätevä lisäohje on säätää teho , muutaman desibelin (dbm) pienemmäksi yleensä oletuksena olevasta maksimista, mobiililaite käytössä tuosta ei ole kuin etua, ja kannattaa tehdä jo yhdellä tukiasemalla.

  Tukiasemissa voi olla roamign juttuihin lisäominaisuuksia, suht yleinen on asetus millä tukiasema potkii heikon kuuluvuuden asiakkaan pois, jolloin asiakas siis siirtyy seuraavalle. Asiakas laitteissa voi olla asetuksia jotka auttavat siirtymistä. Monesti näillä saa ihan riittävän jouhevan roaming toimivuude, jopa Vowifi puhelut voivat toimia.

  Kotikäytössä voi toimia myös se että laitteet ovat samalla kanavalla, siinä haittana on langattoman suorituskyvyn heikkeneminen jos eri laitteet yhtäaikaa käyttävät eri tukiasemia. Tuo myös vähän korostaa wlan verkon nopeus/toimivuus säätöjen suhdetta.

  Paras "roaming" on jos pystyt homman toteuttaamaan pelkästään yhdellä tukiasemalla sijoittamalla se optimaalisesti. jos jokin ei käsilaite jää ulkopuolelle niin sitä voi tukea erillisellä tukiasemalla, jolloin sen kaista ei ole pois muilta.

  Valmiit mesh paketit on toki näppärämpiä asentaa, varteen otettavissa on ihan piuha ethernet tuki, eli saat jokaisen piuhalla kiinni. Jossain hyvässä toteutuksessa isäntä purkki voi auttaa tukiaseman vaihdossa.


  Eli kokeileen, netti suoraan reittimeen (ohi kytkimen), siitä reitittimestä toista kaapelia pitkin kytkimelle, josta sitten eri huoneisiin (rasioihin), WLAN tukiasemat sijoitat optimi paikkoihin. WLAN tukiasemat siis tukiasema tilassa, jos reititin tilassa niin roaming kärsii, eli siitä tulee lähinnä yhteyden vaihto. Jos ainoa reititin on WLAN reititin, niin se onnistuu, eli siihen netti, ja siitä WLAN reitittimestä kytkimelle jne. ja se toinen WLAN purkki tukiasema tilaan, eli ei reititin. Muista tiputtaa tehot, mielumin reilusti, kuin liianvähän. Jos wlan purkista näkee asiakkaiden sinkun voimakkuuden, niin voit vähän arvioida, eli turha tukiaseman on huutaa, jos tukiasema ei kuitenkaan kuule asiakasta (mistä seuraa että asiakas roikkuu huonosti toimivassa yhteydessä), lisäksi max teho on osalle tukiasemia suorityskykyä (vauhtia) heikentävä tekiä.
   
 3. Raffwal

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2019
  Viestejä:
  4
  Kiitos pohdinnasta! Tuo yllä oleva tapa on juuri se, jota kokeilen jos päädyn hankkimaan sen Googlen setin. Eka tukari toimittaa DHCP-palvelut muille. Mutta tosiaan niissä Googlen lätkissä on vain yksi eetteri, mikä tökkii.

  Tuo lähetysvirran rajaaminen alle oletustason ei ole käynyt mielessä. Pitää kokeilla jos nykyinen pömpeli sallii sen. Noilla Tomatoilla ja DD-WRT -purkeilla tuli kokeiltua sitäkin, että veti lähetystehot ihan tappiin, mutta eipä se nopeutta parantanut kun oli ilmeisesti niin häiriöistä kamaa.
   
  Viimeksi muokattu: 12.06.2019
 4. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 586
  Edelleen mutuillen, mutta eikä siinä isäntä purkissa ole WAN ja LAN eetterit, eli jos en sekoile niin niilläkin piuhatoteutus onnistuu.
  Jos sinulla sellainen ongelma että kaapeli käy vähiin, eli WLAN tukiasema tilaan tulee liianvähän vetoja ristiinkytkentäkaapilta, niin laita sinne tilaa kytkin, suorituskyvyn kannalta ihan sama onko ne portit tukariin integroitu, vai ei, erillisinä toki vievät tilaa ja powereitakin tulee enemmän, POE virittelykin hankalampaa.

  Mitä haasteita niillä tuli. Tehon alentamisen ajatus roamingin parantamiseksi perustuu siihen että asiakas lähtisi etsimää parempaa ajoissa, eli varsinkin taskulaitteissa on pienitehoiset wlanit, jolloin tukari voi "kuulua" asiakkaalle hyvin, mutta yhteys ei toimi, kun tukari ei kuule asiakasta, menee turhaa aikaa hukkaan kun luuri yrittää roikkua muka hyvässä tukarissa.
  Toinen tosiaan tuo että jos ei kaikilla niin ainakin osalla tukareita se ongelma etteivät suoritudu muutenkaan max tehoista kunnialla.

  Valintoihin vaikuttaa myös paikka/asunnon tyyppi. Rivi ja varsinkin kerrostaloissa on ruuhka iso ongelma, 2,4Ghz taajuudella voi tulla jo haasteita syrjäisessä omakotitalossa omien verkkojen kanssa.

  (laitteissa tehot ilmoitetaan eri tavoin, ja osa on laskenut oikeaoppisesti mukaan antennit, osa ei, opitimin hakeminen kuitekin kokeilua)

  Eli Rivi/kerrostalot, 2,4Ghz on lähinnä tuki laitteille jotka eivät tue 5Ghz taajuuksia, muutenkin ja varsinkin tuollaisissa kohteissa säädä kapeakaistaiseksi (20Mhz), sillä käytännössä parempi suorituskyky kuin 40Mhz leveyisenä (ajatus perustuu mm siihen että 20Mhz kaistasta löytyy helpommin vapaa hetkin). Rivi/kerrostalo kohteissa se 5Gh verkko kannattaa nimetä eri nimellä kuin 2,4Ghz, ajatus se että laitteet parittaa vain siihen. vaihtoehtoisesti nimetä kaksi 5Ghz verkkoa, joista toinen sama kuin 2,4Ghz ja toinen eriniminen ja siis liittää laitteet tuohon erinimiseen.

  Syrjässä 2,4Ghz voi toimia laajemman peittoalueen luomiseksi ja siellä voi ola tarvetta 5-2,4 ghz hyppyihin, jolloin kummatkin samalla nimellä (ei estä nimeämästä rinnalle toisen nimisiä), saman nimisen ongelma on siinä että laitteet liittyy 2,4 verkkoon, ei 5ghz, osassa tukiasemia on ominaisuuksia joilla asiakas voidaan siirtää 5Ghz puolelle, tai asiakkaissa voi olla ominaisuuksia tehdä sama.
   
 5. Raffwal

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2019
  Viestejä:
  4
  Juu, on toki. Mutta tarkoitan, että lähtevään käyttöön vain se yksi, kun haluaisin 2-3.
   
 6. Raffwal

  Rekisteröitynyt:
  11.06.2019
  Viestejä:
  4
  Ei muuta haastetta, kuin että siellä kantaman reunoilla se tehon nostaminen ei parantanut yhtään saavutettavaa langatonta nopeutta, joka jäi kauas teoreettisesta tasosta ja siitä mitä langalla tuli.

  MUOKS: Ja luin siihen aikaan joistakin testeistä, joiden mukaan ainakin siinä TP-Linkin laitteessa tehon nosto lisäsi enemmän kohinaa kuin signaalia.
   
  Viimeksi muokattu: 13.06.2019
 7. ampula

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2015
  Viestejä:
  2 586
  OK, Eli tarvtiset kytkimen, mutta tosiaan jos haluat yhdellä laitteella pärjätä niin osassa WLAN tukiasemia on useampi portti, tosin nekin lähinnä sellaisia monitoimi laitteita (Wlan reititin, Wlan tukiasema (Wlan AP), Wlan silta, jne), puhtaissa wlan tukiasemissa usein vain yksi, joissain kaksi.

  Totta, kuten sanoit niin tehon nosto voi jopa laskea suorituskykyä (myös lähellä), ja muutkin asetukset vaikuttaa.
  Toinen oleellinen syy on se että tukiaseman sähköisen tehon nosto ei nosta sen asiakkaan tehoa. -> kannattaa panostaa tukiasemaan jossa hyvät antennit ja "isompi" Mimo . (Antennit auttaa vastaanottoonkin ja niillä saadaan osa desibeleistä) ,
  Ajan takaa että kantaman reuna on jossain, ja se raja tulee yleensä asiakkaasta, tukarin tehon lasku laskee asiakkaan näytössä "tolppia", joka roaming jutussa tärkein, asiakas lähtee etsimään parampaa ajoissa.

  Wlanilla gigabitin kaapelin nopeuksiin ei pääse, 5Ghz alueella toki voi päästä käytännössä hyviin, aidosti usean sadanmegabitin vauhteihin, yli 500mbit/s ei tavatonta. (joku kohta postaa ja kertoo päässeensä modernilla laitteistoilla selkeästi parempaa en sitä kiistä). Jos vertaat kaapeliin, niin kaapelilla yleensä mennään eteenpäin, mikä luonollisesti rajoittaa siihen (ei tarkoita että 1Gbit olisi katto), kahden wlan laitteen välillä kaapeli nopeammaksi pääseminen vaatii jo enemmän, tai sitten se piuha ethernet on hidas, esim satameganen.

  Jos haluaa vakaata laajaa peittoaluetta niin siihen pystyy vaikuttamaan tukarin asetuksilla, ne kuitekin lähes järjestäien komromissejä (lähi)nopeuden kanssa.

  Ensisijaisesti tärkeintä on sijoitus, puolimetriä voi vaikuttaa huimasti.

  Puhuit kantaman äärirajoista, onko ongelma 5Ghz peitto, ja 2,4 riittäisi ? ja pitäisi parantaa noiden välillä liikkumista ?
   
  Viimeksi muokattu: 14.06.2019

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti