Kuvankäsittely

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja jmjh, 17.08.2013.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. SVS

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2011
  Viestejä:
  119
  Osaisiko joku antaa neuvoja seuraavan ongelmaan: Kun kuvia on editoitu Lightroom 5 ohjelmalla niin Samsung Smart TV ei enään pysty näyttämään jpg kuvan thumbnailia. TV lukee kuvat DLNA protokollan avulla verkkolevyltä. Originaalien (jpg suoraan kamerasta) kuvien thumbnailit kyllä toimivat.
  Olen kokeillut eri metadata asetuksia, jpg laatu asetuksia ja jopa tiedostopäätettä (jpg vs JPG) mutta ei vaan onnistu...
   
 2. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Siis exportoitko kuvat alkuperäisten päälle? Lightroomhan ei oletuksena tallenna originaalien päälle ainakaan raw:ien tapauksessa ja tuskin jpegin kanssa.
   
 3. SVS

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2011
  Viestejä:
  119
  Kamerasta tulee RAW ja JPG tiedosto samasta kuvasta. Editoin siis RAW kuvia jotka export toiminnolla kirjoitan originellien jpg kuvien päälle. Lightroom kysyy "These files exist, do you want to overwrite" tms. Ja siihen vastaan että kyllä, kirjoita yli. Olen myös kokeillut minidlna serverillä rescan toimintoa jotta tiedot päivittyisivät mutta ei auta.
   
 4. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Näkyykö kuitenkin Windowsin resurssienhallinnassa/Macin Finderissä thumbnail? Se ainakin mulla näkyy Macissä. Voi tietysti olla että LR kirjoittaa thumbnailin jossain sellaisessa muodossa että Smart TV ei sitä ymmärrä ja sille ei sit oikein mahda mitään ellei sitten jollain muulla ohjelmalla generoi.
   
 5. SVS

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2011
  Viestejä:
  119
  Windowsissa ja Ubuntussa thumbnail näkyy oikein. Veikkaan että Lightroom laittaa metadataan jotain extraa ettei minidlna tai Samsung osaa sitä enään näyttää. Vaikka Samsungista katsottaessa muokatun kuvan thumbnail on kokonaan musta niin kuitenkin sitä klikkaamalla aukeaa oikea kuva näkyville.

  Osaisitteko suositella jotain metadata editoria jolla voisin tarkastella miten originaali ja Lightroomin muokattu versio eroavat toisistaan?
   
 6. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Kokeiles muuten vielä näkyykö thumbnailit vielä jos vaan exporttaat jonnekkin muualle, etkä vanhojen päälle ja kokeilet niitä katsoa Smart TV:llä. Jos Smart TV sekoaa siitä että tiedostot vaihtuu?
   
 7. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Saako Lightroomissa siirrettyä avainsanoja hierarkisesti toisten alle jossain muuallakin kuin oikean laidan Keyword list-paneelissa?

  Entä voiko sama avainsana olla kahden ylemmän luokan alla, esim:
  Luonto > Siili
  Eläimet > Siili ?

  (Tajusin tuon avainsanojen hierarkisuuden "hieman" liian myöhäisessä vaiheessa, ja nyt onkin edessä vuoden aikana kertyneiden avainsanojen uudelleenjärjestely. Ja eipä siinä muuten mitään, mutta kun tuo Keyword List-laatikko on järkyttävän kankea käyttää, kun siellä on muutama sata avainsanaa odottamassa järjestelyään...)
   
 8. Lifeless

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2000
  Viestejä:
  4 708
  Exporttasitko varmasti JPG formaattiin ? (LR:lla onnistuu kylla exportata esim TIFF formaattiin vaikka tiedostopaate on JPG) Ei olisi ensimmainen kerta kun vahinko tapahtuu.

  Kaytatko exportauksessa mitaan plugeja ? Jos kaytat, koeta disabloida ne. Ehka joku niista bugaa ja corruptoi JPEG tiedoston.

  Exporttauksen yhteydessa voit valita ettei LR kirjoita mitaan metadataa, joten kokeile sitakin jos epailet etta se on metadatan ongelma.


  Jos kaikki feilaa, niin sitten luultavasti televisio vain ei tykkaa siita... Viallisia JPEG tukia on ennenkin tullut vastaan.

  Tosin, onpa tullut vastaan etta LR exporttaa viallisia tiedostoja. Esim joskus GD2 (PHP:n "grafiikka" moduuli) ei osaa kasitella kaikkia LR tiedostoja. Tiedoston avaus missa tahansa muussa ohjelmassa ja uudelleen savetus korjaa asian. (jolloin tietenkin laatu huononee, joten se ei missaan tapauksessa ole vaihtoehto! )
   
 9. SVS

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2011
  Viestejä:
  119
  Ei auttanut.

  Katson juuri exif tietoja PhotoME ohjelmalla ja näyttävät olevan ihan erilaisia Tumbnail Infon osalta. Lightoorm exportatussa on paljon vähemmän tietoa. Siitä puuttuu mm. Image title, Manufacturer, Image input equipment model, Orientation of image...
   
 10. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  No jopas, mutta ei se nyt välttämättä exif:stä ole kiinni. Ehkä ennemminkin siitä millaiset thumbnailin lightroom generoi.
   
 11. Lifeless

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2000
  Viestejä:
  4 708
  En ole kokeillut tuota joten en tieda.

  Mutta miksi et vain anna molemmille "siili" keywordin ja sit "luonto" tai "elaimet" oman fiiliksen mukaan ja handlaat ne smart collectionilla.

  Eli teet smart colelction molemmille "luonto" ja "elaimet" (jotka esim etsii noita luonto ja elaimet keywordeja). Riippuen mita olet sitten etsimassa menet oikeaan collectioniin ja fillteroit "siili". Talla tavalla voit pitaa sen siilen jopa molemmissa kuvasta ja fiiliksesta riippuen.
   
 12. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Ok, täytyykin siis seuraavaksi opetella hyöndyntämään smart collectioneja, jos ne auttavat tämänkaltaisten hakujen tekemisessä. Tämä kysymykseni oli kuitenkin toistaiseksi lähinnä teoreettinen, joka vain tuli mieleen, kun järjestelin noita avainsanoja.

  Mutta osaisiko joku vastata ensimmäiseen kysymykseeni; sisältääkö Lightroom järkevää työkalua avainsanojen (hierarkiseen) hallitsemiseen? Keyword list ei tosiaan toimi, jos se on täynnä sekalaisia ja järjestämättömiä avainsanoja.
   
 13. Lifeless

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2000
  Viestejä:
  4 708
  Joo, se on todella kankeaa niita jarjestella jalkikateen. Olet onnellinen jos keywordeja on vain sata tai pari...

  Kannattaa etsia jos joku plugin ois tehty tuota varten. Monia hyodyllisia plugineja on kylla olemassa, mutta en ole tuota varten koskaan etsinyt.
   
 14. SVS

  Rekisteröitynyt:
  31.07.2011
  Viestejä:
  119
  Olen valinnut "Image format: JPEG, Color Space: sRGB" Eikös se tuolla pitäisi mennä oikein?

  En käytä plugineja.

  Olen kokeillut valintaa "Metadata / Include: Copyright Only"
  Ei auttanut. Ja tässä 5 versiossa tuo on valinta "vähimmälle" metadatalle eli vähempää ei voi valita.
   
 15. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Keyword listissä pystyy ihan viemään avainsanojan muiden sisään. Aloitin oikeastaan itse tekemään juuri noin, mutta aika työläältä vaikuttaa varsinkin jos haluaa viedä aakkosien alussa olevan keywordsin ihan lopussa olevan alle.
   
 16. Kopernikus

  Rekisteröitynyt:
  06.11.2003
  Viestejä:
  1 409
  Viimeksi muokattu: 18.06.2014
 17. Droopy

  Rekisteröitynyt:
  03.04.2004
  Viestejä:
  267
  Tuota ohjelmalistaa voisi päivitää. DigiKam kehittyy kovasti ja siitä löytyy versioita monelle alustalle. DigiKam kilpailee lähinnä LihgtRoomin kanssa. Tuon voisi lisätä etusivulle. Aloittemassa myös kuvankäsittlyn maailmaa. Käytän paljon Linuxia. Olen ajatellut käyttää DigiKamia kuvien arkistointiin. Hieman vaan pelottaa se miten tietokannan saa siirrettyä toiseen systeemiin. Joskushan sitä rautaa täytyy päivitellä. Toistaiseksi kuvat vaan levyllä "järkevässä" kansiorakenteessa.
   
 18. noonas

  Rekisteröitynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  84
  Tiedättekö, onko olemassa itsenäistä tai toiseen ohjelmaan ympättyä kunnollista (raw-)kuvien tuonti- ja taggaustyökalua Windowsille (8.1)? Olen parin vuoden ajan käyttänyt Light Room 4:ä ja siinä on omiin tarpeisiini sopiva ja mielestäni hyvin toteuttu kuvien tuonti. Viimeaikoina ohjelma on alkanut takkuilemaan ja käyttöliittymän osalta bugaamaan. En tiedä johtuuko tämä kasvaneesta kuvamäärästä vai mistä.

  Olen käyttänyt raw-käsittelyyn LR:n lisäksi satunnaisesti RawTherapee-ohjelmaa ja se on riittänyt vallan hyvin tarpeisiini. Niinpä ajattelin jättää LR:n pois uudesta tietokoneestani. Nyt vain tarvitsisin kuvien muistikortilta tuontiin kunnollisen ohjelman. Kokeilin tähän DigiKamia, mutta ohjelma kaatui Import-napin painamiseen.

  Mikäli teillä on antaa ohjelmasuosituksia tai muita vinkkejä asiaan liittyen, niin kaikki kommentit otetaan mielellään vastaan.
   
 19. jmjh

  Rekisteröitynyt:
  27.09.2001
  Viestejä:
  2 836
  Kokeiles tehdä uusi katalogi Lightroomissa. Voi johtua katalogin korruptoitumisesta. Lisäksi voit kokeilla Lightroomin uusimman verision (5.6) kokeiluversiota, mutta vitoseen ei ehkä kannata tällähetkellä alkaa päivittämään koska kohta varmaankin tulee 6 versio.

  Muista ei ole kokemusta kuin Bridgestä joka on myös ihan ok, mutta kokeiluversion jälkeen pitäisi kai ostaa CS subscriptioni mikä voi pelkästään tuohon käyttöön olla aika kallis.

  edit: julkaisupäivä LR6:lle näyttää olevankin Maaliskuu 2015 ei ei ihan heti. Mutta kohta pitäisi tulla testiversiota jotka saattaa olla ilmaisia
   
 20. Gugi^

  Rekisteröitynyt:
  17.01.2002
  Viestejä:
  1 493
  Toistaiseksi normaali windowsin resurssienhallinnan copy-paste on toiminut hyvin. Ei kai tuohon mitään erillisiä import-ohjelmia tarvinne?

  RawTherapeella pärjännyt itsekkin toistaiseksi, Lightroomia kokeilin sen 30päivän trialin verran enkä ole sen jälkeen kaivannut.
   
 21. noonas

  Rekisteröitynyt:
  14.07.2011
  Viestejä:
  84
  Kiitoksia kommenteista.

  Kyllähän tuolla resurssienhallinnallakin pärjää, mutta pidän silti edelleen parempaan LR:n import-ominaisuutta, jossa voin samalla antaa kuviin tagit ja pystyn säätämään kuvien metatietoja.

  Asensin LR 4.4:n koneelleni ja loin kuvakansiosta uuden katalogin. Ainakin näin parin päivän perusteella aiemmin vaivannutta käyttöliittymän bugittamista ei esiinny.
   
 22. molari

  Rekisteröitynyt:
  04.11.2012
  Viestejä:
  7 738
  Olisiko kenelläkään suositella pluginia, että saisi yksinkertaisesti Lightroomista png:tä ulos?
   
 23. SV2003

  Rekisteröitynyt:
  12.09.2003
  Viestejä:
  523
  Pitäisikö rekisteröimäni Lightroom 5 näkyä My Adobe -sivun productsin alla? Rekisteröidyin ohjelman sisällä käyttäen samaa sähköpostia johon Adobe ID on kytketty mutta tilin salasanaa ei kysytty. Jälkeenpäin yritin lisätä vielä suoraan My Adobeen mutta se piti sarjanumeroa virheellisenä. LR sekä muut tilin ohjelmat eivät ole cloud-versioita.
   
 24. Diuziac

  Rekisteröitynyt:
  22.10.2007
  Viestejä:
  774
  Itselläni tulee mahdollisesti tässä lähiaikoina vastaan tilanne, että Lightroomia tulisi pelkän pöytäkoneen lisäksi päästä käyttämään myös läppäriltä.

  Käytännössä siis kuva-arkisto pysyisi edelleenkin pöytäkoneella, mutta toisinaan reissun päällä voisin aloittaa käsittelyn jo kannettavalla, ja siirtää kuvat pöytäkoneelle pääkirjastoon sitten, kun tilanne sen sallii. Säädöt olisi hyvä saada siirrettyä kuvien mukana, etenkin kannettavalta pöytäkoneelle - toiseen suuntaan tuo ei ole niin tärkeää...

  Saako tämän toteutettua jotenkin näppärästi Lightroomissa?
   
 25. Lifeless

  Rekisteröitynyt:
  25.03.2000
  Viestejä:
  4 708
  export catalog - import catalog

  (tai sit XMP filuja kayttaen (ei siirry aivan kaikki asetukset/meta))
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti