Kuvan- ja äänenlaadun merkitys katselukokemuksessa

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Moreover, 27.02.2008.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. mackey

  Rekisteröitynyt:
  23.07.2007
  Viestejä:
  58
  Useimmiten leffoja tulee katseltua makkarissa olohuoneen sijasta, vaikka niin kuvan- kuin äänentoistonkin puolesta paremmat laitteet löytyvät nimenomaan olkkarista. Jotain Simpsonien tapaisia sarjoja tuijottelen jopa läppärin näytöltä ja läppärin omalla äänentoistolla. Totta kai jos oikein tarkoituksella leffailtaa viettää, niin silloin tulee viilattua valaistuksesta ja oheismässyistä lähtien kaikki vimpan päälle, mutta enemmän silloinkin kyse on tunnelmasta kuin että jotkin tekniset viilaukset parantaisivat radikaalisti elokuvanautintoa.

  Silti vaikka en elokuvien katseluympäristön suhteen kovin kranttu olekaan, niin musiikinkuuntelussa aidosti arvostan hyvää äänenlaatua ja lähtökohtaisesti siksi olenkin investoinut vähän laadukkaampiin kaiuttimiin, vaikka samat pömpelit toki myös kotiteatterikäytössä palvevat.
   
 2. Pare

  Rekisteröitynyt:
  22.01.2003
  Viestejä:
  181
  Loistavaa settiä jatka hyvää työtäsi:)
  [signature]Jokainen ihminen on laulun arvoinen[/signature]
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Elvis Jagger

  Rekisteröitynyt:
  12.02.2007
  Viestejä:
  15 690
  Ei hyvää, vaan riittävää tasoa. Eli tasoa, mihin on tottunut. Leffaanhan ei voi keskittyä, jos joutuu miettimään kuvan kokoa tai jotain sellaista. Jos on tyytyväinen tasoon, niin silloin ei tarvitse sitä miettiä.

  Omasta mielestäni hifismi menee ainakin siinä vaiheessa yli, kun itse elokuvan sisältö muuttuu toissijaiseksi. Eli toisin sanoen katsotaan keskinkertaisen geneerisiä Hollywood-tusinaäksöneitä, vain koska ne tarjoavat yksinkertaisesti sisäistettävää audiovisuaalista elämystä.
   
 5. Tdude

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2007
  Viestejä:
  80
  Tottakai laadukas kaiutin kuulostaa pienelläkin äänenvoimakkuudella hyvältä. Mutta tuolla sanoinkin että viimeistään kun sitä äänenvoimakkuutta lisätään. Kerrostalovoimakkuuksilla kun kuunnellaan niin pitääkin panostaa laatuun, ei määrään.
   
 6. Rysty

  Rekisteröitynyt:
  14.05.2001
  Viestejä:
  1 145
  Entäpä jos sattuu tykkäämään tusinarymistelyistä? Aika subjektiivista mitä tykkää katsella, eikä välttämättä liity mitenkään skriinin kokoon tai äänijärjestelmään. Toisaalta voihan se näin päin olla että nämä jotka katsovat pelkästään unkarilaisia taide-elokuvia viiskytluvulta tuskin omistavat sitä videotykkiä ja monen tonnin äänentoistoa.

  Tuli tuo vaan mieleen kun eilen katselin rymistelypätkää niin että ikkunat helisi isolta skriiniltä ja leffa itsessään ei ollut mikään taidepläjäys mutta nautin siitä silti. Ei aina jaksa katsoa niitä leffoja jossa gay-cowboyt syö vanukasta.

  Osaan myös katsoa leffoja matkatelkusta monoäänellä, mutta aina välillä tulee mieleen että olispa isompi ruutu ja parempi ääni..


  [signature]""Näin unta että elin kaaoksen ja järjestyksen rajamailla.
  Sitten nukahdin ja huomasin olleeni valveilla""
  -Viivi ja Wagner[/signature]
   
 7. petepeluri

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2003
  Viestejä:
  8 982
  Riippuu mihin tottuu millä viitsii elokuvia katsella, vaatimustaso kun nousee tietysti vuosien saatossa.
  Ensimmäisiä ei markettisarjan kaiuttimia jaksoin kuunnella jopa 2kk kunnes ääni ei enää miellyttänyt, seuraavia huomattavasti laadukkaampia pönttöjä kuuntelin 4v.
  Kaiuttimien hinta on moninkertaistunut vuosien saatossa, mutta sen huomaa kyllä äänestäkin.
  Tosin vaikka katselusohvan ruuvitkin olisi platinaa, ei pelasta tylsyydeltä jos katseltava tai kuunneltava materiaali on tylsää/paskaa/päin helvettiä tuotettu.  [signature]E8400, DS4, 2gt Micron d9, Gayhorse 8800Gts 320mt, 500+250+200gt, E5-450w, X-fi, 5.1, vettä. HcOc[/signature]
   
 8. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  En kyllä ymmärrä, että mitä helvettiä tämä aabee valittaa. Onko se itseltä pois, jos toisella on jotain kalliimpaa ja hienompaa? Suomi, kateellisten maa...

  Jos henkilö A ahkeroi nuorempana ja hankkii menestyksekkäästi akateemisen tutkinnon, päätyy hyvään työhön, jossa jatkuvan itsekehityksen kautta saa myös rahaa. Tämä siis tekemällä työtä, jonka haasteista nauttii. Rahaa tulee sen verran, että sitä voi käyttää elintason nostamiseen. Samainen henkilö asuu isossa omakotitalossa, katsoo isoa kuvaa, juo viiniä kiljun sijaan, ajaa isolla edustusautolla ja maksaa isoja veroja. Minkä hiton takia tuosta pitää alkaa jonkun itkemään, että henkilön täytyy olla itsekeskeinen kusipää, joka ei ajattele muita? Vastaus on todella yksinkertainen. Se on kateus. Jos ei itsellä paukut riitä niin sitten ei naapurillakaan saa olla.

  Live and let live. Jos joku haluaa maksaa isosta kuvasta, hyvästä viinistä tai mistä nyt onkaan kyse niin tämä heille suotakoon. Leimaaminen on turhaa ja joku voi ihan vilpittömästi olla iloinen omista hankkeistaan, eikä kyseessä ole mikään snobeilu tai muu vouhotus.[signature]To truly understand recursion, one must first understand recursion![/signature]
   
 9. SandWiz

  Rekisteröitynyt:
  21.06.2002
  Viestejä:
  1 250
  Niinhän se menee, ihan sama onko kyseessä hifi, autot, talot, tietokoneet, jne joku idiootti kateellinen tulee avautumaan kuinka turhaa rahantuhlausta ja että niillä kalleimmilla värkeillä on vain yksi tarkoitus omistajalleen, munanjatke. Samaten kun ottaa "kateuskortin" esiin tulee kahta kauheammat selitykset kuinka "ei vois vähempää kiinnostaa jonkun mulkunjatkeet", siitä huolimatta nämä asiat näitä valittajia tuntuu suunnattomasti vituttavan ;)

   
 10. Moreover

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  351
  [offtopik]
  Höh. Miksi sitten yk-alueella keskusteltiin leivänpaahtimista; sehän olisi kuulunut rautaosastolle ;)
  [/offtopik][signature]"If you offer - nay, push on me - a free piece of computer system, I have to wonder why. Especially if you have the appearance and demeanour of some kind of zealot, with an almost religious fervor in trying to push me to use this software." -plierhead[/signature]
   
 11. TKorho

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2000
  Viestejä:
  439
  Minusta äänen- ja kuvanlaadussa on joku minimiraja, jonka jälkeen se alkaa haitata. Sanotaan nyt vaikka että itselleni ei enää 80-luvun mankka, ainakaan sellainen edullinen, toimisi äänentoistoon vaikka signaalin siihen saisi vietyäkin. Toisaalta sitten jo vaikka käytettynä ostettu viritinvahvistin ja kohtuulliset edulliset kajarit voivat tarjoat arkikäytössä abouttiarallaa sen kaiken mitä äänentoistolta odotan. Sama koskee kuvaakin: vahvasti värittynyt ja vääntynyt laukeamaisillaan olevan vanhan putkitöllön kuva ei ihan vakuuta enää.

  Mutta myönnän että aika vähän on kokemuksessa eroa katsonko jotain geneeristä telkkuleffaa alakerran kotiteatterisetillä hyvillä kajareilla ja projektorilla (aneemisella kuluttaja-LCD:llä) vai yläkerran käytettynä ostetuilla telkkarilla ja tuolla yllämainitulla arkistereovahvarilla... Sit jos mennään siitä alaspäin pieneen monitelkkariin niin silloin se jo vähän haittaa kokemusta.

  Ylöspäin taas en ihan tällaista kvanttihyppyrajaa ole täysin löytänyt. Varmaan jossain huippuprojuissa ja varsinkin HD-matskulla sitä eroa on, mutta se ei yleensä enää lisää nautintoa leffasta (joskun joskus sellaista settiä pääsen katsomaan), vaan ehkä antaa vain vähän sitä ooh-efektiä, kunnes taas keskitytään sen leffan katsomiseen, jolloin se paremmuus taas unohtuu.

  (Itse olen valitettavasti itävä hifisti, ja ylläoleva teksti varmaan taas rauhoittaa mieltäni ja olen näillä eväillä tyytyväinen pitkään!)
  [signature]TKorho -[/signature]
   
 12. Moukula

  Rekisteröitynyt:
  31.12.2001
  Viestejä:
  1 615
  Hidastempoisissa draamaleffoissa tuskin onkaan väliä millä niitä katsoo, kunhan dialogista saa selvän. Sitten kun ruudulle pitäisi saada massiivinen avaruustaistelu tai järkälemäisiä taistelurobotteja, niin sillä kuvan koolla alkaa olla jo merkitystä, ja erityisesti subbarin koolla.
  [signature]"So many strange things have chanced that to learn the praise of a fair lady under the loving strokes of a Dwarf's axe will seem no great wonder." -Eómer[/signature]
   
 13. alpha_mf

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2003
  Viestejä:
  347
  Tässä tuli muuten tärkeä pointti. Muistakaa, lapset, että onnellisuus ei loppujen lopuksi ole tavarasta riippuvaista, ja sikälikin toisen elintasosta on turha olla kateellinen. Yhtä lailla isoissa omakotitaloissa riidellään, petetään, kyräillään ja mökötetään kuin vuokrakaksioissakin.

  Silloinkaan, kun harhautunut ihminen kuvittelee olevansa automaattisesti toista parempi koulutuksensa, statuksensa tai varallisuutensa ansiosta, ei siitä kannata ruveta itkemään.

  Sellaiselle hölmöilylle kannattaa näet jo nauraa.
  [signature]Inna Rub-a-Dub style[/signature]
   
 14. Geefabio

  Rekisteröitynyt:
  12.06.2003
  Viestejä:
  19 317
  Sehän on selvää, että ihmisillä on erilaiset arvot ja mammona ei yksinomaan tee ketään onnelliseksi saati toista paremmaksi.

  Ps. En muista lähdettä tälle lainaukselle, mutta hyvin sopii ketjun teemaan "Money doesn't make anyone happy but I'd rather cry in a Jaguar than in a bus."
  [signature]To truly understand recursion, one must first understand recursion![/signature]
   
 15. alpha_mf

  Rekisteröitynyt:
  24.04.2003
  Viestejä:
  347
  Joku on toisaalta myös sanonut, että Ladan takapenkillä rakastelu voittaa Ferrarissa masturboinnin...

  edit. Ei rahassa sinänsä mitään pahaa ole, mutta sen tavoittelu tuntuu vain tekevän monista ihmisistä aika onnettomia.[signature]Inna Rub-a-Dub style[/signature]
   
 16. Safa

  Rekisteröitynyt:
  17.02.2000
  Viestejä:
  841
  Itse en ole mikään kultakorva, enkä ymmärrä useiden tuhansien eurojen kotiteatteriin satsaamisia. Kuitenkin tietyt elokuvat on katsottava hyvillä laitteilla. Ei siksi, että tarina muuttuis miksikään, mutta tunnelma jonka elokuva luo, on aivan eri. Yhtenä hyvänä esimerkkinä voidaan ottaa vaikkapa elokuva K-Pax. Sen voi kyllä katsoa millaisesta ruudusta ja millaisilla äänillä tahansa, mutta oman tunnelman kyllä tuo hyvä äänenlaatu ja laadukas kuva.

  Itselläni on vanha ja nykymittakaavassa pienehkö Sonyn televisio, jonka ostin käytettynä n. 8 vuotta sitten. Se on kyllä seuraavaksi menossa vaihtoon. Äänistä vastaa käytettynä hankittu Yamahan kohtuuhyvä vahvistin, mutta kaiuttimet sille on melkoisen alimitoitettuja. Edessä on televisiotakin vanhemmat Jamon kolmitiekaiuttimet ja takana jonkin stereosarjan vanhat kaiuttimet. Subwooferia en omista. Kun tuon Yamahan ostin, muuttui äänenlaatu huomattavasti parempaan suuntaan verrattuna vanhaan vahvistimeen (Akai:n Quadrofonic surround). Nyt kun olohuoneeseen vaihtui digiboksi Medionin (Vision/DiVision) MDC2220:stä Topfieldin uutuuteen ja äänet sai otettua digiboksista optisella piuhalla vahvariin, parani myös televisiokatselussa kuultava ääni huomattavasti. Periaatteessa kaiuttimia ei tarvitsisi enää vaihtaa, mutta nuo vanhat kaiuttimet on yksinkertaisesti rumat ja syy niiden vaihtamiseen on pelkästään sisustuksellinen (hellasärö). Todennäköisesti jälkikäteen eron tulen huomaamaan taas äänenlaadussakin.

  Mitään välttämättömyyksiä eivät hyvät laitteet ole, mutta kyllä ne parantaa elokuvanautintoa. Se on sitten itse kunkin oma asia, paljonko niihin on valmis tai halukas satsaamaan. Joillakin se menee hieman överiksi ranteenpaksuisilla kaapeleilla ja tuhansien wattien vahvistimilla. Kukin kuitenkin taplaa tyylillään ja naapurisopua kannattaa pitää yllä. Jos naapuri joutuu kuuntelemaan jatkuvasti musiikkisi bassoääniä, ollaan överiksi homma viety. Siinä vaiheessa se ei ole pelkästään sinun asiasi, koska häiritset harrastuksellasi jatkuvasti muita.
  [signature]Maailmankuva on aivojemme luoma illuusio todellisuudesta.
  -Safa[/signature]
   
 17. TKorho

  Rekisteröitynyt:
  03.10.2000
  Viestejä:
  439
  On hieman eri asia se että onko paremmat laitteet paremmat, ja se että kuinka paljon ne vaikuttavat leffanautintoon! :) Minulla on ollut muutama uudehko kajarihankinta (muinaiset->G1029A, Magnat 503 ja G8030A, Monolith) ja joka kerta ääni on muuttunut tosi positiivisesti. Ei, M503 ei korvannut G1029:jä. Eron KYLLÄ HUOMAA. Se tuo ihan uutta musiikkiin ja ihan uutta erotteluun. Iso kuva antaa tunnelmaa - mutta tuo toki huonon materiaalin viat esille niin että kuva voi näyttää paremmalta pienellä kuvalla! (Koskee lähinnä huonoja telkkumatskuja. Huonolaatuinen DVD-matskukin näyttää projulla vähän tyhmän tuhnuiselta.)

  Mutta tämä ei välttämättä tee sitä suurta eroa leffanautinnossa. En ole niin kauheasti huomannut eroa Blade Runnerilla isossa teatterissa, töllöstä kuin kotiprojektorillakaan. Elokuvaan keskittymisellä ja muiden ihmisten läsnäololla on paljon suurempi vaikutus.

  On myöskin totta että joistain leffoista olen erottanut ihan uusia asioita kun olen sitä nyt uudella laitteistolla nähnyt ja kuullut. Jopa niin että esimerkiksi äänen kirkastumisen myötä olen kuullut uusia asioita. Totta kai tämä siihen leffaan tuo uutta syvyyttä. Mutta ei niin paljoa kuin mitä ohjaajan ote ja käsikirjoitus. Sitä eläymystä ei saa vain isolla kuvalla - tosin paremmat laitteistot saavat fokusoimaan leffan eri asioihin. Jurassic Park ilman jurassic-subbaria ei ole sama asia. Toisaalta tämä ei välttämättä paranna leffaa, osa muutoksesta voi olla huonoakin.

  Itse siis pidän edelleen monotelkkarin ja erillisillä kajareilla varustetun "normaalin" (sanotaan nyt 22"+) väliä isona, siitä eteenpäin se on mukavuustekijä.
  [signature]TKorho -[/signature]
   
 18. Pokkus

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2005
  Viestejä:
  3 970
  Itse kyllä lähtisin siitä liikkeelle että jos haluaisin parannusta omaan teatteriini niin menisin aluksi kauppaan kuuntelemaan useaa erilaista kaiutinta, useassa eri hintaluokassa. Siinä sitten yrittää omalla korvalla kuunnella missä menee se raja jossa huomaa kaiuttimen hinnalla olevan suuri merkitys. Huomaako siis esimerkiksi eroa 500 euron ja 1000 euron kaiuttimien välillä. Jos eroa ei huomaa niin kannattaa päätyä halvempaan malliin. Itselläni esimerkiksi kävi näin että kolme kertaa kalliimpi kaiutin ei omasta mielestä ollut juuri ollenkaan parempi kuin toinen verrokkina ollut halvempi malli. Valinta oli siis helppo. Tietenkin oma budjetti määrää sitten hintaluokan missä liikutaan. Lopuksi tämä liikkeessä kuunneltu "voittajakaiutinpari" kannattaa raahata vielä lainaksi kotiin ja verrata sitä omaan vanhaan kaiutinpariin. Jos kokee uuden parin sijoituksen arvoiseksi niin ostospäätös luulisi olevan selvä. Itse en ainakaan osta kaiuttimia sen perusteella että ne paperilla tai testeissä näyttävät paremmalta. Kyllä ehdottomasti jotain käytännön eroakin on pakko löytyä ja järkevässä hinnassa. Itse esim. kävin tuossa pari viikkoa sitten testimielessä kuuntelemassa MB:n ja hifimaailman testit voittanutta Aureliaa ja vertasin sitä liikkeessä omiin kaiuttimiin. Yli kaksinkertainen hinta ei vakuuttanut tarpeeksi eikä saundi merkittävästi, jos ollenkaan, ollut parempi. Halvaksi tuli siis tuo testaus ;)
  [signature]Asus A8N-SLI Deluxe+ZM-NB47J|A64 3500+ Venice @2300MHz|MSI GF7900GTO 512Mb @780/1550|4x512 Twinmos DDR400
  Seagate Barracuda 80+250Gb|Antec SLK 3700 BQE 350W|Näyttönä Philips 19"/PT-AX100|TV LG 50PC55 + PS3
  Ääni: Onkyo TX-SR604E|5kpl Monitor Audio BR2 + 2kpl BR-FX|BK Electronics XLS200 MK2[/signature]
   
 19. aabee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  63
  Asiasta viidenteen -kö? Lue ajatuksen kanssa uudelleen aloittaen sieltä lainauksesta. Viestin sisällön oli tarkoitus iskostaa vähän järkeä lainatun tekstin kirjoittajan ilmiselvän mustavalkoiseen maailmaan. Suoraan sanoen sen sisältö oli aika pitkälti sama kuin sinunkin, ehkä se kannattaisi lukea kunnolla ennen kirjoittajan arvostelemista.
  [signature]"Monet murotkin kelluvat vielä tietämättöminä siitä että maidon imeydyttyä riksuminen ja raksuminen loppuu ja muro uppoaa maitoon." -InTerms[/signature]
   
 20. Jultsu

  Rekisteröitynyt:
  04.02.2007
  Viestejä:
  3 718
  Kannattaa toki myös pitää mielessä, että liikkeessä oheiskalusto on yleensä "riittävää" kaiuttimien välisten erojen huomaamiseen. Kotona taas saattaapi olla se JVC:n 10 vuotta vanha av-vahvari joka suhisee ja rätisee ja paukkuu ja honottaa jne jne. Että ei ihmekään, jos kotona kaiutin A kuullostaa identtiseltä kaiuttimeen B nähden. Se kun vaan on tosi juttu, että kaiutin ei yksin määrää siitä minkälaista ääntä se ulostaa.
  [signature]q6600 @ 3,3GHz | Asus P5N32-E SLI Plus | 8GB Transcend 1066MHz | 2* 8800GTX @ SLI | PC P&C Turbo-Cool 1kW | Dell 3008WFP | VATER KOOLING | HERVANTA, TAMPERE :--D

  Moi tytöt ;)[/signature]
   
 21. Jipa

  Rekisteröitynyt:
  21.09.2002
  Viestejä:
  1 890
  Tuli luettua aika skippailevasti sepustuksia läpi, mutta härregud ku meni syvälliseksi.

  Itse olen huomannu katsovani ennemmin leffani 24" näytöllä ja kunnollisilla 5.1 äänillä, kuin 720p videotykillä ja aikanaan hyvillä stereoilla. Ja äänen- ja kuvanlaatu todella merkkaa, en olisi muuten kamppeistani maksanut. En koe että kyseessä olis mikään egon jatke tai psyykessäni olevan tyhjiön täyttöyritys, vaan kaikessa yksinkertaisuudessaan kuuntelen paljon musiikkia ja katson leffoja ja nautin laadukkaasta äänentoistosta.

  Jos olette tyytyväisiä Logitechin tms muovipurkkeihin tai kierrätyskeskuksesta pelastettuihin kaiuttimiinne niin siinäpähän olette, mutta turha sanoa ettei kalliimpaa settiä erottaisi, tai että hifilaitteet olis tuhlausta.

  EDIT: Ja leffat katson ennemmin kotona kuin missään muualla, teattereissa on aina hullu härdelli päällä kun joku pässi rapisee, ryystää tai näprää puhelintaan. Kotona saa painaa pausea jos tulee tarvetta jääkaapille, ja aina saa parhaan paikan katsomosta.

  EDIT2: ja olihan siellä kunnon aivopieru mukana.. Jos nyt selviäis paremmin.[signature]Abit IP35, E6750, 2 GB 800 MHz, 8800GT 1024 MB, P180B, Silverstone 560W, 800+ GB.[/signature]
   
 22. Pokkus

  Rekisteröitynyt:
  11.07.2005
  Viestejä:
  3 970
  Nyt on kyllä sen verran sekavaa tekstiä ettei selvää saa..
  [signature]Asus A8N-SLI Deluxe+ZM-NB47J|A64 3500+ Venice @2300MHz|MSI GF7900GTO 512Mb @780/1550|4x512 Twinmos DDR400
  Seagate Barracuda 80+250Gb|Antec SLK 3700 BQE 350W|Näyttönä Philips 19"/PT-AX100|TV LG 50PC55 + PS3
  Ääni: Onkyo TX-SR604E|5kpl Monitor Audio BR2 + 2kpl BR-FX|BK Electronics XLS200 MK2[/signature]
   
 23. janolle

  Rekisteröitynyt:
  29.06.2003
  Viestejä:
  2 277
  On laitteilla suurikin merkitys elokuvaelämyksen kannalta. Totta on kuitenkin myös se että hyvä elokuva naulaa perseen penkkiin ja katseen töllöön vaikka laitteisto koostuisikin pelkästä 28" putkitöllöstä. Omassa olkkarissa on kuitenkin tykki ja hyvät äänet joita en pois vaihda enkä kotona katso leffoja muilla laitteilla mistään hinnasta.
  [signature]Jaa-a... [/signature]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti