Kuvan- ja äänenlaadun merkitys katselukokemuksessa

Viestiketju alueella 'Viihde-elektroniikka, kamerat ja Hifi' , aloittaja Moreover, 27.02.2008.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Moreover

  Rekisteröitynyt:
  18.04.2005
  Viestejä:
  351
  Usein on tullut kaverin kanssa katsottua elokuvia omalla "kotiteatterilla", johon kuuluu keskinkertainen pc, 20v. vanha kasettimankka ja talon käytävältä löydetty 17" kuvaputkinäyttö. Laitteiston arvo siis lähellä nollaa, ja alan harrastajat varmasti kuolisivat, jos joutuisivat moisella laitteistolla elokuvia katsomaan tai musiikkia kuuntelemaan. Nykyään kun puhutaan teräväpiirtotykeistä ja tuhansien (tai kymmenien tuhansien) arvoisista äänentoistojärjestelmistä, niin onko jotain pahasti pielessä, kun elokuvakokemus voi olla elämyksellinen tällaisellakin laitteistolla? Tai entäpä se, kun mielimusiikki kuulostaa hyvältä huonoillakin kaiuttimilla? Rahaa olisi kyllä parempien laitteiden hankintaan, mutta en vain ole koennut tarvetta sellaiseen. Eli voiko sisällöllä olla enemmän merkitystä kuin teknisellä toteutuksella? Onko tässä kyse vain liian vilkkaasta sisäisestä maailmasta, ja voiko tästä lofismin tilasta parantua?


  [signature]"If you offer - nay, push on me - a free piece of computer system, I have to wonder why. Especially if you have the appearance and demeanour of some kind of zealot, with an almost religious fervor in trying to push me to use this software." -plierhead[/signature]
   
 2. Tdude

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2007
  Viestejä:
  80
  Väärä alue?

  Jos mielimusiikki kuulostaa hyvältä "huonoilla" kaiuttimilla, ne kaiuttimet taitavat olla sinulle sitten ihan riittävät. Jokaisen oma korva sanoo mistä tykkää. Mutta voithan käydä kuuntelemassa jossain hifi-liikkeessä parempia kaiuttimia ja testata vuotaako korvat verta. Sama pätee varmasti osittain myös televisioon, tällöin ei korvat sanele mikä riittää vaan korvien väli hoitaa homman.
   
 3. HugoPugo

  Rekisteröitynyt:
  09.08.2007
  Viestejä:
  1 034
  Toiset tyytyvät venäläiseen vosuun, Ladaan ja Nilsiään asuinpaikkana, toiset taas arvostavat elämäänsä. Ei sioillekaan oikeasti helmiä syötetä.
  [signature]"Te käärmeensikiöt, masturboijat!"[/signature]
   
 4. Johto

  Rekisteröitynyt:
  14.04.2001
  Viestejä:
  997
  Ignorance is bliss
   
 5. Daemoni

  Rekisteröitynyt:
  20.06.2009
  Viestejä:
  1 189
  Eiköhän itse elokuva ole se eniten katselukokemukseen vaikuttava tekijä. Riippuen genrestä, elokuvat kyllä paranevat jonkin verran kun laitteistokin paranee. Tai siis kokemus. Ei joku romanttinen komedia paremmaksi muutu vaikka kuinka isolta ruudulta katselisi, mutta kyllähän toimintaleffat yms. ovat monta kertaa parempia (mielestäni) kunnon jytkeellä ja isolla kuvalla varustettuna.
   
 6. aabee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  63
  Vai "arvostavat elämäänsä", tarkoitat kai määrittelevät elämänsä laadun maallisen mammonan määrän ja laadun perusteella? Näitä sekasikiöitähän on muro suorastaan pullollaan ja ylimielisyys paistaa mielipiteistä läpi paremmin kuin aurinko kuumana kesäpäivänä. Tälläiset ihmiset ovat juuri niitä joiden elämällä ei ole mitään todellista sisältöä ja jotka harvemmin ymmärtävät (tai välittävät) muusta kuin itsestään, muista välittäminen on kuvioissa vain jos sitä kautta saa nostettua itsensä muiden yläpuolelle.

  Aiheeseen liittyen voisi sanoa, että jos elokuva/musiikki oli hyvä vain sillä perusteella että toistolaitteisto on hyvä niin voi sanoa että on kyllä aivan pihalla siitä miksi niitä katsotaan/kuunnellaan.

  Eipä sillä, omasta puolesta kuka tahansa saa katsella elokuvia niiden karkkiefektien takia tai kuunnella musiikkia kristallinkirkkaan äänen takia, mutta jos sisältö on pelkästään ulkoasua ja kehtaa vielä arvostella muita jotka eivät ole samaa mieltä niin kyseinen henkilö voi suksia hevon kuuseen ja pysyä siellä.
   
 7. Whig

  Rekisteröitynyt:
  13.06.2000
  Viestejä:
  6 305
  Suurinosa näistä "hifisteistä" ei erota niitä parempia laitteita huonoista elleivät nää minkä merkkiseltä/malliselta laitteelta se meteli tulee.
  Jos ne "huonot kaiuttimet" ovat riittävät etkä näe tarvetta hankkia "parempia" niin miksi kutsut niitä nykyisiä kaiuttimiasi huonoiksi?

  Jos nyt ostaisit "paremmat kaiuittimet" olisit tod.näk. tyypillinen "hifisti" jonka täytyy ostaa "paremmat" laitteet vain, koska joku sanoo, että nämä ovat paremmat ja kaipaat uusia leluja jotta olisit katu-uskottava "hifisti" =)[signature][ Kotisivut valokuvia ja muuta roskaa | myydään kamaa | kuvia halvoilla suttuzoomeilla: pBase ]
  MacBook Pro... Stink Different...[/signature]
   
 8. madaxel

  Rekisteröitynyt:
  27.11.2002
  Viestejä:
  816
  Aika läheltä joudut katsomaan sitä 17"putkea . Itse juuri värkkään 90" screeniä seinälle =)
   
 9. Yanney

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2003
  Viestejä:
  2 028
  Ei suhteellisen laadukkaaseen katselukokemukseen mitään suuria summia tänä päivänä tarvita... Taulutelevisio löytyy nykyään melkein joka kodista ja äänentoiston saa hoidettua 5.1 -tasolle hyvinkin halvalla. HD-toistimena toimii tietysti tietokone.

  Puutteellinen kuvan- ja äänenlaatu ei toki estä katsomasta ohjelmaa/elokuvaa, mutta jotta voidaan puhua todellisesta NAUTTIMISESTA, on teknisen laadun syytä olla hyvää tasoa. Hifisteille ei toki hyväkään taso riitä vaan pitää olla loistava, mutta me tavalliset kuolevaiset selviämme halvemmallakin.
   
 10. Tdude

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2007
  Viestejä:
  80
  Huonolla laitteistolla ei välttämättä materiaali ole sellaista, millaiseksi tekijä sen on halunnut. Eli musiikista voi jäädä jotain yksityiskohtia kuulematta ja samoin elokuvista. Ja oma mielipide on että ääni menee kuvan edelle. Pienemmältäkin ruudulta varmasti näkee mitä tapahtuu, mutta esim TV:n omilla kaiuttimilla ei välttämättä kuule niitä kaikkia hienoja taustaääniä ja muita hienouksia mitä siellä materiaalissa voi olla.
   
 11. naaby

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  103
  Jokainen harrastakoot mitä tahtoo. Asiaa joskus mietin siltä kantilta, että voisin lähteä pariksi viikoksi etelään tai sitten hankki hyvät musiikkivermeet. Päätös ei ollut vaikea ja katunut en ole päivääkään.

  Hifimessuilla kerran olen käynyt ja siellä sitä oli ihmettelemistä. Toinen toistaan mystisempiä testilevyjä soi lähes jokaisessa laitteistossa. Tietenkin siellä kuunnellaan laitteita, mutta voisi sentään olla jotain "kunnon" musiikkia. Ei siis mikään ihme, että hifistejä pidetään vähän propellihattuina tai muuten vain "hörhöinä".
   
 12. Tdude

  Rekisteröitynyt:
  28.09.2007
  Viestejä:
  80
  En minä ainakaan mitään testilevyjä kuuntele. :) Tosin en olekaan mikään hardcore elitisti hifisti.
   
 13. naaby

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2007
  Viestejä:
  103
  Pointtina siis oli, että siellä messuilla tosiaankin soitellaan niitä testilevyjä. Messuthan käsittääkseni on suunnattu sekä harrastajille että valtaväestölle. Vaikeaa nähdä mitä se teppo tuulipuvunkuluttaja ymmärtää testilevyistä, kun en itsekkään niistä tajua juuri mitään, vaikka on noita hifilaitteita tullut harrastettua jonkin verran.
   
 14. ddawg

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2001
  Viestejä:
  1 527
  Hah, ei todellakaan löydy.

  Höpöhöpö, täysin subjektiivista. Minä ainakin olen nauttinut elokuvista 14" mono-putkitelkkarista katottuna. Eikä kukaan voi toisen elämyksen NAUTINNOLLISUUTTA määrittää.
   
 15. ddawg

  Rekisteröitynyt:
  19.06.2001
  Viestejä:
  1 527
  Se johtuu siitä että lähdemateriaalina nykyinen rock-musiikki on niin kompressoitua ja pilalle masteroitua, että ei sillä voi mitään kaiuttimia testata. Dynamiikkaa ei ole nimeksikään, ja cd:t kuulostavat parhailta 2 euron purkkikaiuttimilla ja autojen vakiokaiuttimilla. Sen takia on pakko kuunnella klassista ja testilevyjä.
   
 16. Luddiitti

  Rekisteröitynyt:
  05.12.2007
  Viestejä:
  283
  Kyllä mun mielestä monessa asiassa analogisuus on digiä parempaa, tykkään kuvailla filkalle koska digi on aivan liian steriili, sama pätee vähän leffoihin, eli tykkään katsella leffani suuressa salissa jossa kuvassa vilahtelee vähän roskaa siellä roskaa täällä, yleisö köhii ja popkornin rasva haisee. Kyllä katselukokemuksessa on - ainakin allekirjoittaneelle - niin monta muutakin tekijää mitkä tekevät jostakin leffasta hyvän kokemuksen (mm. yhteisöllisyys, eli koetaan jokin juttu kollektiivisesti).

  Summa summarum, teräväpiirtotekniikka ei tuo leffakokemukseen mielestäni mitään lisää. DVD:nkin paras puoli on elokuvan kelattavuus, eli kohtauksen haku on syy miksi DVD-kokoelmaa aikoinaan aloin ylläpitämään. Bluerayn tulen jättämän varmasti kokonaan väliin, sillä turhaakos noita leffoja on alkaa hamstraamaan kun kymmenen vuoden välein siirrytään aina uusiin laitteisiin. Kuvanlaadullisesti mulle olisi hyvin kelvannut VHS.
  [signature]Nikon F100, Nikkor 50/1.7, Nikkor 20/2.8.
  Mamiya 645Pro, Sekor-C 80/1.9, Sekor-C 210/4.

  Ja automaattinen tietojenkäsittelylaite.[/signature]
   
 17. Mama70

  Rekisteröitynyt:
  26.08.2007
  Viestejä:
  7 518
  Tämän vuoksi itse voitelen aina tv-ruudun akselirasvalla, jotta voin keskittyä hengellisyyteen ja toisten ihmisten mielipiteiden arvostamiseen.

  [signature]Ihmiset ilman mielipiteitä ovat mukavia.
  Sellaset talot millaset miehet.[/signature]
   
 18. Inhuman

  Rekisteröitynyt:
  06.08.2002
  Viestejä:
  1 775
  Joo.. eipä kyllä jokakodista löydy mitään taulutelevisiota.. tai voisi löytyä jos joku muu maksaisi sen.

  Toki elokuvista voi nauttia siitä 14" putkelta. Mutta, kyllä ainakin itselleni mukavamman elokuvanautinnon saa jos bassot jytisee pienten purkkikaiuttimien sijasta ja televisio lähentelisi 50-tuumaa ja jos pitäisi kahdesta valita, niin valtaosa taitaisi valita kuitenkin tämän isomman paketin.

  Mutta lähinnä itsekin tyydyn tällähetkellä katselemaan leffoja 17" TFT-näytöltä ja tavallisilla 20vuotta vanhoilla purkeilla. Välillä yhdistän tämän 28" putkitöllöön, josta on hieman mukavampi katsoa, mutta tällähetkellä s-videokaapeli ei yllä.

  Pointtina siis on, että kyllä varmaan jokainen katsoisi mieluiten isolta tv:ltä ja kunnon kotiteatterista leffoja, mutta ei kuitenkaan niin tarpeellisena että olisi valmis sijoittamaan niihin paljon rahaa. Kyllä se erilainen on nautinto silti kunnon laitteista vs. huonot, tosin en puhu mistään superhifilaitteista vaan lähinnä 14" vs. 50" ja purkit vs. kotiteatteri. Kyllä ne vaikuttaa.
  [signature]Qui A Du Caca Kaki Colle Au Cucul Jusquau Kiki

  Jos lapsi näyttää isältä niin kyseessä on perintötekijä. Jos taas lapsi näyttää postinkantajalle niin kyseessä on ympäristötekijä.

  Se on KUKA eikä KETÄ.[/signature]
   
 19. pepsodentti-pentti

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2005
  Viestejä:
  1 072
  Kyllähän se varmasti näin on monissa asioissa, vähän samaan tyyliin kun eri kaljamerkkien vertailu, mielikuvan vaikutus on valtaisia. Tosiasiahan kuitenkin on se, että jos puhutaan "katselukokemuksesta" tai "musiikkikokemuksesta" se hifistin nautinto paranee kun laitteet paranevat, vaikka absoluuttisesti mitattuna mitään merkittävää eroa esim kahden vahvistimen välillä ei olisikaan. Perimäisenä taustalla lienee yksinkertaisesti omien halujen tyydyttäminen ja sitä kautta saavutettava onnen tunne. Maslowin tarvehierarkia varmana kuvaa hyvin tällaista kehitystä.


  E: Tosin et nyt oikeasti voi sanoa niin kärkkäästi, että hifistit ei tunnista "huonoja laitteita hyvistä".. Jos joku ei erota oikeita hifilaitteita kasettimankasta, niin sillon on kyllä jo oikeasti korvissa vikaa.

  [signature]Sinä päivänä kun sain Thinkpad x61s -koneen pippelini kasvoi ainakin 2 senttiä.[/signature]
   
 20. Espoorican

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2000
  Viestejä:
  1 222
  Täällä taas täysin päinvastaiset mietteet.
  Full-HD tykillä HD-DVD ja Bluray kuva, saa joka kerta aikaan WTF efektin niin itsessäni kuin muissakin katselijoissa. 6.1 äänet hyvillä laitteilla, kaiuttimilla ja tuplasubilla saa sitten hetken päästä leuat taas uudestaan loksahtelemaan.

  Kuvanlaatu ja äänenlaatu peittoaa leffateatterit mennen tullen ja todellakin vaikuttavat katselukokemukseen.

  edit:
  10 vuotta voi olla jo aika pitkä aika jos odotetaan bluraylle seuraajaa.[signature]Lapsi Vaimo Auto
  Kone Koti
  Espoorican dream.[/signature]
   
 21. Azu-nyan

  Rekisteröitynyt:
  14.02.2004
  Viestejä:
  3 388
  Kuvan- ja äänenlaatu ovat pitkälti katsojasta riippuvaisia asioita. Luulisi, että ihmiset näkevät ja kuulevat täysin samalla tavalla, mutta oikeasti niissä on eroja. Muutenhan kaikilla olisi sama maku jokaisen asian suhteen. Jotkut ovat sitten päättäneet, että heidän tapansa on se oikea. Vähän samalla tavalla kuin uskonnotkin tyyliin "Minä olen oikeassa. Sinä olet väärässä."

  Monella hifistillä ainoa tavoite ei ole se itselle sopiva elämys vaan myös kilpailuvietti, jossa on pakko saada "ainakin virallisesti parempaa" kuin naapurilla tai tuttavilla. Näin saa luotua kuplan, jossa itse on parempi kuin muut. Parempi elämys siis syntyykin illuusiosta. Tällaiset "hifistit" tunnistavat itsensä kun nauravat mielessään jonkun tyypin laitteistovalintaa vaikka kyseessä olisikin marginaalinen ero muihin verrattuna.

  Ihminen haluaa olla parempi kuin muut. Tällaista tunnetta esiintyy eri muodoissa. Olkoot vaikka minkälainen hyväntekijä tahansa tai puolueeton niin siinä on taka-ajatus. Jotkut uskovat kuoleman jälkeiseen hyvitykseen eivätkä vaadi mitään korvausta elämänsä aikana teoistaan. Toisille taas riittää se illuusio paremmuudesta ja saavat päivittäisen mielihyvänsä luuloistaan. Suurin osa kuitenkin haluaa jotain käsin kosketeltavaa, jotta olisi hyvä olla.
   
 22. aabee

  Rekisteröitynyt:
  16.08.2006
  Viestejä:
  63
  Eli mielestäsi ihmisiä on kahdenlaisia, niitä jotka katsovat telkkaria ja kuuntelevat musiikkia vain koska laitteisto on huippuluokkaa (sisältö merkityksetön) ja niitä, jotka valelevat ruutunsa akselirasvalla ja leikkivät dalai lamaa? Niinpä niin, miksi ihmeessä sitten kirjoitit tämän järjettömän vastauksen? Nouseeko itsetuntosi kun pääset sanomaan viimeisen sanan (oli se sitten mitä paskaa tahansa)?

  Lueppa vielä kerran tuo viesti oikein ajatuksella, keskity lauseisiin pelkkien yksittäisten sanojen sijaan ja muista että piste ei tarkoita sitä että voit unohtaa edelliset lauseet ja keskittyä seuraavaan, ne kaikki liittyvät toisiinsa jollain tavalla.

  Ymmärrettävää tietysti on että muroon kirjoitettaessa kämpän neliömäärään tulee nolla lisää, pihassa oleva lada muuttuu ferrariksi, kulli kasvaa kaksinkertaiseksi ja muutenkin muuttuu paremmaksi ihmiseksi kuin kaikki muut yhteensä, silti olisi suositeltavaa jos oikeasti edes yrittäisit näyttää siltä että ymmärtäisit sen että maailmassa on muitakin ihmisiä kuin sinä ja jokaisella on omat mielipiteensä ja ne harvemmin ovat täysin samassa linjassa kuin sinulla, tämä ei kuitenkaan tarkoita että sinä olisit yhtään sen oikeammassa kuin kukaan muukaan.

  Helpottaaksesi tätä voit myös tallentaa seuraavan lauseen jollain vapaavalintaisella ohjelmalla: "Muista että sinä olet ihminen". Tämän voit laittaa pyörimään ikilooppiin vapaavalintaiseen toisto-ohjelmaan aina kun luet muroa.

  Vaan eipä sillä, jos enemmistön äänillä mennään, olet varmasti niiden joukossa joille oma napa on ainoa napa.

  PS. Tarkoituksena ei ole haukkua sinua tai arvostella (mielestäni) typerää kommenttiasi sen enempää, ehkä viestini sisältää liian provosoivaa tekstiä mutta sen tarkoitus onkin laittaa sinut ajattelemaan mikä on tärkeää ja mikä ei, oletan (ehkä virheellisesti) että pieni provosointi on paras tapa saada älynystyrät resonoimaan. Ehkä tämänkin olisi voinut kirjoittaa viestin alkuun, sillä pelkään että menetät malttisi tätä lukiessasi ja menetät kyvyn ajatella objektiivisesti. Pahoittelen.

  PPS. Jos ihmettelet miksi ajattelen niinkuin ajattelen, voin kertoa: Se johtuu siitä että minä en elätä ajatuksia (tai pyrkimyksiä [tai harhakuvia] ) siitä että olisin jollain (tai millään) tavalla ylempänä kuin joku muu (poisluettuna subjektiivisien ajatuksieni mielipiteet lähi-idän hulluista ja itserakkaista "minä-minä-minä" pyrkyreistä). En myöskään usko (faith) mihinkään jumalaan enkä mihinkään yksittäiseen teoriaan maailmankaikkeuden synnystä, pidän niitä kaikkia mahdollisina joista osa poissulkee toisensa ja osa ei.

  Elä miten elät, mutta älä valehtele itsellesi.

  PPPS. Pahoittelen vuodatusta ja aiheen ohi menemistä, mutta lyhyt kommentti aiheeseen: On aivan sama mistä purkista katsot elokuvasi/kuuntelet musiikkisi, jos se riittää sinulle, tosin jos purkin laatuvaatimukset määrittelee se, mitä mieltä luulet muiden olevan sinusta kun omistat "niin hienot vehkeet", on kyse itsepetoksesta ja se ei johda mihinkään, suosittelen psykiatrilla käyntiä tai kaveripiirin vaihtoa.
   
 23. Espoorican

  Rekisteröitynyt:
  17.05.2000
  Viestejä:
  1 222
  Nämä henkilöt tunnistaa myös kaapeleistaan.. ;)
  [signature]Lapsi Vaimo Auto
  Kone Koti
  Espoorican dream.[/signature]
   
 24. Burana

  Rekisteröitynyt:
  03.07.2004
  Viestejä:
  1 378
  Vähän kuin kattoisi leffan perse puuduksissa lattialla istuen mukavan nojatuolin sijaan, ei se siitä parane/huonone.
  [signature]9mm[/signature]
   
 25. DropIt

  Rekisteröitynyt:
  20.09.2002
  Viestejä:
  49
  Älä pumppaa rahaa semmoseen kiinni mikä ei niin kiinnosta. Jos taas tykkäät vaikka hiihtämisestä kovasti niin osta siihen tarkotukseen 2 kertaa kalliimmat vehkeet kun ei mene hifeihin rahaa :)
  [signature]""BMW-kuskit käyttävät urpomaisia ""kondoomin_kireitä"" imago-pipoja""

  BTCF MEMBER[/signature]
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti