Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Nythän on mysteerinen juttu kun pysähty käyminen ensimmäistä kertaa ikinä kesken jonnekin 1.060 tienoille eli eihän tuo ole vielä kuin puolessa välissä. Karahvin kirsikka valmispakkaus ja googlen mukaan joku muu valitti samaa mutta käyny sentään 1.030 asti siellä :confused:

    Voiko liika sokeri kerralla tehdä tuon, että ensin käy hyvin mutta sitten hyytyy kun laittanu aina kaiken kerralla vaikka ei pitäisi "kun ennenkin toiminu hyvin". Eikö se silloin pitäisi hyytyä heti alussa kun sokeria on eniten?

    Päiväys oli kunnossa ja en tuota hiivaakaan huonona pitäny kun joskus tehny karahvin viinihiivalla omista marjoista ja kävi täysin kuivaksi suunnilleen samalla sokerimäärällä (6-7kg). Liekö sitten eri hiiva noissa valmiissa pakkauksissa.

    Rusinapommia ja turbohiivaa sitten varmaan seuraavaksi. :confused:
     
    Viimeksi muokattu: 29.06.2017
  2. Ogram

    Rekisteröitynyt:
    11.11.2000
    Viestejä:
    957
    Oliko hiivaravinteita pakkauksessa mukana ja käytössä?
     
  3. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Muistelen ravinteenkin laittaneeni, ei ainakaan yli jääneissä pusseissa ollut. Lämpötila on ollut n. 18 asteen paikkeilla että liekö se sitten liian vähän tuolle hiivalle vaikka aiemmin tehny preston ym. hiivoilla paljon kylmemmässäkin oikein hyvän makuista.

    No lisäsin aamulla uudet hiivat pyttyyn. Turbo missä oli ravinne samassa ja sokeria veteen liotettuna kun ei rusinoita ollut. Lähti ainakin kuohumaan siinä kattilassa kun vähän aikaa seurasin. Ei kai siitä turbolla yhtä hyvä tule mutta jos nyt kävisi loppuun edes.
     
    Viimeksi muokattu: 30.06.2017
  4. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Päivitystä sen verran, että tällä salamahiivalla lähti käyntiin ja tuntuu vielä hyvän matkaa olevan käymistä jäljellä. Ei mitään vedet lukosta heittävää vauhtia mutta se varmaan oliskin liikaa vaadittu kun lähtötilannekaan ei neitseellinen enää ollut.

    Ehkä sitten oli pielessä happamuus just sen verran että hyydyttää heikomman hiivan mutta ei kuitenkaan täysin käymiskelvotonta tee. Taikka sitten ne ravinteet loppu kesken. En tiedä. Ensimmäinen kerta kun joutui re-startit tekemään, kuitenkin.
     
  5. sosiaalipummija

    Rekisteröitynyt:
    21.03.2013
    Viestejä:
    3 209
    Mitenköhän viskin tekeminen itse onnistuisi? Alkuperäisen metodin mukaan 70-prosenttiseksi laimennettu alkoholi suodatetaan ensin aktiivihiilellä ja sen jälkeen laimennetaan uudestaan 60-prosenttiseksi ja ikäännytetään puulla. Käytännön syistä tammilastut olisivat helvetisti helpompi tapa tynnyrin sijaan ja lähteiden mukaan 2-4 viikkoa riittäisi maun mukaan. Lopullinen laimennus 40 prosenttiin tehdään sitten kun kaikki on valmista.
     
  6. mikronhsm

    Rekisteröitynyt:
    13.09.2009
    Viestejä:
    97
    Sieltä opettelemaan:
    http://homedistiller.org
     
  7. Minarkki

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2018
    Viestejä:
    297
    Teinpäs vähän hunajaviiniä aikani kuluksi. Vahvuudeksi sain kellotettua 12.5 pienellä kärsimättömyydellä, mutta tokalla yrittämällä maku ja makeus meni nappiin. Kolmannen satsin aion käyttää ihan täyteen vahvuuteen 16-17 prossaan.
     
    Viimeksi muokattu: 05.06.2018
  8. Trollax

    Rekisteröitynyt:
    11.05.2016
    Viestejä:
    24
    Kuulostsa mielenkiintoiselta... Saisikohan reseptiä tähän?
     
  9. Minarkki

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2018
    Viestejä:
    297
    3.5kg sokeria
    1.5kg hunajaa
    700g siirappia
    500g fariinisokeria
    balanssi vettä (22 litran carboy)
    rusinat (200g)
    sitruunan kuoret ja mehu

    Invertoin sokerin ja siirappia ja fariinisokeria käytin sekaisin lähinnä koska ko. pussit ja jämät löytyivät kaapista. Sekaan tuli 2 pussia eli muistaakseni 2x20 grammaa viinihiivaa ja 1 pussi hiivaravinnetta(DAP). Ekan viikon ajan soppa pulputti hullun lailla ja SG putosi 1.1:stä 1.0:n, mutta sen jälkeen käyminen hiipui lähes nolliin jolloin iskin sekaan käymisenpysäyttäjän ja säilöntäaineen ja sen jälkeen kirkastin sopan bentoniitilla. Tuli mieleen, että käymisen stallaaminen viikon jälkeen saattoi johtua myös hiivaravinteen hiipumisesta ja seuraavaan batchiin testaan ravinteen lisäystä viikon jälkeen ja katson, jos käyminen kiihtyisi taas. Nyt saavutettu ABV on n. 12, kun tavoiteltu ABV oli 15 ja maksimi teoreettinen tuolla sokerimäärällä 17.5. Tähtään puolimakeaan viiniin ja jälkimakeutan sitä tarvittaessa.

    Oikeaan hunajaviiniinhän käytetään pelkkää hunajaa, mutta omasta mielestä se ei ole niin justiinsa kun litku tulee kuitenkin enimmäkseen kännäämiseen ja se maistuu omaan preferaatioon hyvältä näinkin. Plus, teen viiniä itse siksi ettei alkoholista tarvitsisi maksaa. Tämä satsi maksaa halvimmillaan alle kympin ja sama määrä hyllyviiniä helposti 10-20-kertaisesti.
     
  10. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    ------------------------------------------------------------------------>

    Toimivaksi todettuja reseptejä (käymispakkauksilla)


    Omenainen Päärynäviini -n.13% - OG n. 1.100 FG n. 1.000

    -Päärynä 4.5kg
    -Omena (granny smith) 2.5kg
    -Rusina 500g

    Raaka-aineita yht. 7,5KG (+Omena Special käymispakkaus)

    -noin 4,5-5kg sokeria (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1,100, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) + jälkimakeutus oman maun mukaan.

    Kaikki raaka-aineet mehustetaan, paitsi rusinat, jotka survotaan pienessä määrässä vettä lämpimässä kattilassa. (voi myös tehdä pussissa, mutta reseptiä ei ole testattu kuin pelkästään mehustamalla)

    ------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------

    Marja Mättö (rose viini) n. 13% - OG n. 1.100 FG n. 1.000

    -Musta ja Punaviinimarja 3kg
    -Granaattiomena 1,7kg
    -Mansikka 1,5kg
    -Vadelma 500g
    -Mustikka 500g


    Raaka-aineita yht. n. 7,2KG (+ Barshop käymisainepakkaus)

    -noin 4,5-5kg sokeria (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1,100, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) +n.800-900g jälkimakeutukseen (tiedän... järkyttävä määrä, mutta tämä on suotavaa granaattiomenoiden hapokkuuden tasaamiseksi)

    Kaikki raaka-aineet mehustetaan. (voi myös tehdä pussissa, mutta reseptiä ei ole testattu kuin pelkästään mehustamalla)

    ------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------

    White Russo n.10% - OG 1.076 FG 1.000

    -Vaalea viinirypäle (Prime) 2,5kg
    -Rusina (California) 2,25kg
    -Appelsiini 1,45kg


    Raaka-aineita yht. 6,2KG (+ Melkon Rypäle)

    - noin 3,6kg sokeria (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1.076, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) + jälkimakeutus oman maun mukaan.

    Kaikki raaka-aineet survotaan pienessä määrässä vettä (kattilassa pienissä erissä). Survotut raaka-aineet ja mehu heitetään käymisastian pohjalle ilman pussia. Lisätään vettä 25-27 litraan asti vaikkakin käymisanepaketissa lukee 23 litraa.

    Lopuksi tuote lapotaan kahdesti harson läpi, ennen kirkastusta ja kypsyttämistä.

    ------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------

    Metrin halko -n.16% - OG n. 1.120 FG n. 1.000

    -Kirsikka 2.5kg
    -Granny Smith 1.6kg
    -Musta ja Punaviinimarja 1,5kg
    -Mansikka 750g
    -Vadelma 250g
    -Boysenmarja 250g
    -Rusina 500g

    -Tammenlastuja 35g
    -1/2 pulloa kirsikkaviini esanssia

    Raaka-aineita yht. 7,4 KG (+presto käymispakkaus)

    -noin 6kg sokeria (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1,120, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) + jälkimakeutus oman maun mukaan.

    Kaikki raaka-aineet mehustetaan. (voi myös tehdä pussissa)

    ------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------

    Grannys Special -n.13% - OG n. 1.100 FG n. 1.000

    -Omena 7kg (granny smith 3kg, idared 3kg ja golden italy 1kg)
    -Rusina 500g
    -Tyrnimarja 200g

    Raaka-aineita yht. 7,7 KG (+Omena Special käymisainepakkaus)

    -5kg sokeria (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1,100, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) + jälkimakeutus oman maun mukaan.

    Omenat pestään ja lohkotaan noin 8-16 osaan.

    ------------------------------------------------------------------------
    ------------------------------------------------------------------------

    Bonariksi yksi siideri resepti

    Omena siideri (Strong Flow) -n.6.9% - OG 1.052 FG 1.000

    -Omena (jona gold) 10kg
    -Omena (golden delicious) 4,5kg
    -Päärynä 2,3kg

    Raaka-aineita yht. 16,8 KG (+Melkon Cider käymisaineet, josta jätetään pois hiivaravinne)

    -Käymiseen lisätty sokeria n. 2.5kg (tarkalleen ottaen niin paljon, kunnes OG on 1,052, joten riippuu raaka-aineiden sokerimäärästä) + carbonointiin 139g (= 6,82g litra), kun valmista pullotettavaa on tasan 20 litraa, eli (tuo 139g on) laskettu 20 litran mukaan valmista pullotettavaa.

    Kaikki raaka-aineet mehustetaan! Mehua tulee noin 12 litraa ja satsi laimennetaan 25 litraan asti. Tästä määrästä tulee noin 20 litraa pullotettavaa (61 x 0,33l pullo) .

    Kuivaksi käynyt siideri lapotaan kertaalleen harson (tai minkä tahansa suodattimen) läpi ennen pullotusta. Varo hapettumista!!!

    Pullotuksen jälkeen annetaan kypsyä noin + 3 viikkoa pulloissa. Jälkimakeutus lisätään lasiin ennen kuin pullosta kaadetaan siideri esim stevian päälle. Stevia Drops :lla onnistuu hyvin.
     
    Viimeksi muokattu: 17.06.2018

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti