Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. N4hkiss

  Rekisteröitynyt:
  31.08.2009
  Viestejä:
  249
  Veikkaan että HS:n jutussa oleva vaan on käytellyt aika kylmässä ja pitänyt korkit heikosti kiinni / päästellyt usein hiilidioksiidit pois.

  Ei se 30L käymisastia lopulta ole niin iso, ainakin itsellä se tuolla vaatekaapin lattialla makoilee eikä se korkeuden puolestakaan erotu muiden siellä olevien säilytyslaatikoiden välistä. Suosittelen kuitenkin hankkimaan ne hiivat, toisin kuin HS:n jutun mukaan jossa oli ilmeisesti villihiivalla käytetty. Brewcatiltä tai lappolta ainakin löytyy hyviä nestehiivoja.
   
 2. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  30L kovin iso ole. Kannattaa olla vaan varalla toinen astia mihin lapoa. Ite hommasin nyt vähän paremman käymisastian. Ei jaksanu noita 15€ reikäjuusto käymisastioita. Mutta tollanen halpiskäymisastia käy hyvin lapoamisen avuksi. Halvimillaan Speidelin käymisastiaa sais shop.brewcat.fi:stä. Toki löytyy pienempiäkin.

  http://www.shop.brewcat.fi/muovinen-kaymisastia-12l-pyorea-p-1203.html
  http://www.shop.brewcat.fi/muovinen-kaymisastia-20l-pyorea-p-1204.html
  http://www.shop.brewcat.fi/muovinen-kaymisastia-30l-pyorea-p-821.html

   
 3. Moebbels

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2011
  Viestejä:
  559
  Tai tästä halvempi kotimainen vaihtoehto. Korkkiin joutuu kyllä tekemään reiän vesilukolle. Tuon hommasin itse koska oli ainut oikein iso astia, joka mahtui käymistilana toimivaan jääkaappiin.
  https://www.panimonurkka.fi/tuote/kanisteri-30l/
   
 4. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Muuten hyvä mutta liian pieni reikä. Veemäinen puhdistaa tollasta. Toki on siellä brewcatissa vähän halvempaakin käymisastiaa tarjolla jonka kansi kierretään kiinni. On kai siellä tiivistekin vielä välissä. Mutta ite jätän nyt viinin tekemiset sikseen ja siirryn olut linjalle kun muutenkin lähempänä sydäntä kuin joku viini. Sain vihdoin ja viimein sisua ja uskallusta alkaa tehdä olutta :kippis: Rahaa uponnu vasta 200€ enkä ole edes alottanu vielä :D
   
 5. Moebbels

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2011
  Viestejä:
  559
  Oluenteko on itsellänikin se pääasia, harrastus on vain jo vähän karannut käsistä. :D
  Tuollaisen kanisterin, niinkuin lasisen käymispullonkin saa puhtaaksi vedellä ja valkaisuaineella. Kaikki pinttynytkin paska irtoaa hankaamatta, jonka jälkeen vain reipas huuhtelu vedellä.
   
 6. ars0n

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2009
  Viestejä:
  1 347
  Jos se on näitä mopoikäisiä kyselijöitä, dear Eki, voiko kiljua tehdä limsapullossa ja haiseeko se niin paljon että äitimuori huomaa? :kahvi:

  Tänään pullotin kellariviinit. Kaunis viinin punainen oli väri, haju muistutti vattumehua, hiivan haju puuttui ensimmäistä kertaa kokonaan jo tässä vaiheessa että liekö tuolla hitaudella ollut sitten oikeasti lopputuloksesta hiivoja ja sikunoita siistivä vaikutus. Maistelemaan ei harmillisesti pääse yhtään nyt sattuneesta syystä.

  998 näytti loppupainoksi 5,5 viikon käymisen jälkeen, eli jälkimakeutuksen puolellahan se taisi lipsahtaa sitten kuitenkin. Alkupainoa en kattonu.

  Joku hyvin pienessä pussissa ollut hiiva oli käytössä, harmittaa kun en merkkiä tiedä. Näköjään riittää sellainen teelusikallinenkin isoon pyttyyn, kun ei kiirettä pidä. Turbot on sitten asia erikseen. :think:
   
 7. jonesky12345

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2015
  Viestejä:
  1 056
  Hiivahan tosiaan vaikuttaa lisääntyvän käymisastiassa, joten ajan kanssa riittää pienikin määrä. Kaverin ukki veti parikymmentä vuotta sellasta paria sataa litraa vuoteen kotiviiniä omiin tissutteluihin ja käynnisti seuraavan erän aina vanhan viinin jämillä. Maku oli tuossa kamassa kyllä ensiluokkaista

   
 8. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Tämmöstä tuli lidlin aineksista. Tarvii vielä kypsyttää. Snadisti sameata. Prosentteja noin 15%. Sokereita <1,5%. Tammilastuja 50-60 grammaa. Itse paahdoin. Olikohan ollu 5 minuuttia 225°C grillivastuksella.

  [​IMG]
   
 9. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Nyt uudelleen maisteltuna. Niin ai että. Ihmetyttää että näinkin kelpoa tavaraa tollasista ainesosista. Kiva tammi tuoksussa ja maussa. Omenaa, etäisesti lehtiä ja oksaa. Makeista. Ällö siirappisuus oikeastaan kadonnut jo. Alkaa maullisesti ja suutuntumaisesti puolikuivaa/kuivaa. Lalvin EC-1118 hiivä on tehokasta ja nopeaa mutta kyllä se vaikuttaa makuun jos sitä ei saa kokonaan pois. Kun olutta nyt alkanut tekee niin ihan eritasoa maullisesti ja hajullisesti. Paljon parempaa nuo olut hiivat mutta ei kestä tälläsiä prosentteja.
   
 10. ddali

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2009
  Viestejä:
  140
  Olisiko muroilla jotain vinkkejä seuraavaan tilanteeseen. Yritin tehdä puolukkakotiviinia, aluksi survotut puolukat sokerin kanssa pönttöön, lähti käymään hyvin vaisusti, lisäsin viikon jälkeen sokeria 1,5kg (virhe!) ja käyminen sammui totaalisesti. Yritin laittaa uuden viinihiivan, ei vaikutusta. Eli liikaa sokeria ja puolukka myös neutraloi hiivan? Nooh, lappasin noin 7 litraa pöntöstä puolukka+sokeri seosta roskiin ja täytin puhtaalla vedellä, ei lähtenyt käyntiin hiivaa lisäämällä. Tässä vaiheessa alkoi jo ärsyttää ja tuuppasin sekaan rusinapommin, jossa oli turbohiivaa ja rusinoita pussillinen, rusinat kuplivat tunnin hiivassa ennen lisäämistä. No nyt lähti käyntiin ja pulputti iloisesti viikon, käyminen on nyt hidastunut ja päätin ottaa mauta. Helvetin pahaa, makua en osaa kuvailla, ei se suoraan homeelta maistu mutta jotenkin todella ällöä on, makaus ei maistu mutta ei maistu alkoholikaan. Nyt kysymykseni onkin että kannattaako koko paska kipata vessanpöntöstä alas vai mitä tehdä? Todennäköisesti turbohiiva on polttanut kaiken sokerin ja lisää sokeria voisi lisätä käymisen jouduttamiseksi taas? Eli alussa oli 4,5kg sokeria ja viikon päästä lisättiin 1,5 kg joka tappoi käymisen kokonaan. 6 kilosta sokeria lapattiin noin 1/3 osa pöntästä roskiin joten tällä logiikalla pöntössä olisi ollut sokeria noin 4 kiloa kun turbohiiva viimein lähti käymään. Viini oli yhteensä käymättä noin 2 päivää, käymisen sammumisen ja turbohiivan lisäämisen välillä.

  Tilanne nyt siis se että käyminen hidastunut, kannattaako elvyttää käymistä sokerilla ja toivoa että turbohiiva polttaa sen vai kipata kaikki roskiin? Jos lisäisi sokeria niin käyminen todennäköisesti vauhdittuisi ja voisi jatkua aina turvohiivan elinrajalle asti, voisiko tämä parantaa makua? Maku on niin paha että sen puolesta joutaa posliini kurkusta alas nykyisellään.
   
 11. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Survottu puolukka on kyllä iso virhe käyttää isoissa määrissä. Ite kun joskus tein pakaste puolukasta niin ohje oli tällänen: 25-26 litraa yhteensä, sokereita 6-7 kg, 4 kg puolukkaa. Käyny parissa viikossa loppuun. Viimeks kun laitoin about samanlaisen satsin mutta 5 kg survottua puolukkaa niin ei suostunut käymään. Ja hiiva kannattaa nesteyttää ennen laittoa varsinkin jos käyttää puolukkaa.
   
 12. jonesky12345

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2015
  Viestejä:
  1 056
  Joop, itselläkin oli puolukkaviinissä (n. 1kg/10l) vaikeuksia käymisen suhteen. Kippaa vaan vessanpöntöstä ja seuraavalla yrityksellä ohjeen mukaan puolukkaa ja kaikki sokerit yms kerralla ja rauhassa käyttelet :)
   
 13. ddali

  Rekisteröitynyt:
  08.12.2009
  Viestejä:
  140
  Juu roskiinhan tuo meni, aamulla vielä maistoin jos olisi maku parantunut kun oli yön saaneet hiivat laskeutua pohjalle mutta pilalla tosiaan oli, eilen siis sekoittelin ennen maistamista soossia. Kannattaako puolukkakotiviini tehdä laittomasti eli siis niin että käyttää vaikkapa mäskin ja sitten lisää sekaan käymisen päätyttyä esimeriksi mehumaijalla tehtyä puolukka "tiivistettä"?
   
 14. jonesky12345

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2015
  Viestejä:
  1 056
  jos haluat enemmän kuin mitä tossa on mainittu sopiviksi määriksi nin juu, sitäpaitsi laki on muuttunut ja nykyään saa tehdä kotiviiniä vaikkapa omenamehusta

  @ddali
   
 15. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Enemmänkin kokeile sitä pakastepuolukkaa. Vapauttaa hitaammin hapot. Tosin suomalaisia kun pointtina on olla keittämättä.
   
 16. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 421
  Rupesin nyt testailemaan siiderin tekoa pienellä, 4 litran panolla (pannaanko siideriä?) ja vesilukon pulputuksen harventumisesta päätellen käyminen lähestyy loppuaan.

  Ajattelin jälkikäyttää siiderin poreilevaksi pulloissa. Jatkaakseni kotikutoista puuhasteluani edelleen kotoa löytyvin varustein, ajattelin suodattaa siiderin (esim. ihan vaan kahvinkeittimen suodatinpaperilla, köh) usean lappoamiskierroksen sijaan. Kysymys kuitenkin kuuluu jäävätkö kaikki hiivasolut suodattimeen?
   
 17. Pekkala02

  Rekisteröitynyt:
  24.07.2013
  Viestejä:
  78
  Pullossa hiilihapotus ja suodattaminen ei oikein kotikonstein sovi yhteen. Hiilihapotus vaatii hiivaa jonka seurauksena pulloissa on aina jonkin verran hiivasakkaa. En tiedä miten toi suodatinpaperi toimii, mut vois kuvitella että hiivat siihen jää. Kirkasta tavaraa saa silti jättämällä hiivasakat pulloon tarjottaessa.
   
 18. jonesky12345

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2015
  Viestejä:
  1 056
  Homma on hyvin yksinkertainen. Laske sokerit prosenttien mukaan niin, että sokerin loppussa prosentteja on haluttu määrä. Anna käymisen pysähtyä ja odota se tarvittava pari viikkoa, että hiiva laskeutuu pohjalle. Kahvin suodatinpaperi ei hiivalle toimi. Menee muistaakseni nuoruuden kiljukokeilujen perusteella tukkoon.

  Noh anyway, kun hiiva on laskeutunut, lappoat kerran, se riittää kyllä, ihan omaa kokemusta. Hiivaa jää nesteeseen vaikka näyttäisikin kirkkaalta, jälkikäyttämiseen vaadittava määrä. Kannattaa jättää prosentit kuitenkin 7-9 kieppeille, ettei ole niin vahvaa että käyminen olisi hankalaa. Sit vaan se 5-10g sokeria pulloon ja pullo tiukalle. Tästähän äkkiä arvaa, että kuivaahan siitä tulee, mutta makeutat sitten sokerisiirapilla pullokohtaisesti jos tarve. Tollalailla tulee kirkasta ja hapokasta.
   
 19. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 421
  Perusteet on kyllä tiedossa, mutta panoksen pienuudesta sekä jo omenamehun itsensä korkeasta sakkapitoisuudesta johtuen en haluaisi lapota. Sakaa tulee aivan varmasti mukaan ja paljon. Eikä minulla edes ole lappoa, enkä rupea pelkillä letkuilla leikkimään. Hygienia kunniaan, ja silleen. Tarvoitteeni on siis puuhastella nyt vähän aikaa ilman mitään ylimääräisiä investointeja, vaikka eihän se automaattilappo paljon maksaisikaan.

  Taidanpa kuitenkin koettaa sitä suodatusta. Varmasti menee tukkoon, mutta menkööt. Suodatinpaperi on halpaa ja aikaa minulla riittää. Lähinnä kiinnostaa se, meneeköö hiiva läpi suodatinpaperista? Wikipedian perusteella suodatinpaperi päästää läpi 10 - 15 μm partikkelit, jonka pitäisi olla riittävän iso päästämään läpi yksittäiset hiivasolut. Tiedä sitten, onko ne kaikki flokkuloituneet sakan sekaan. Onko hiivan lisääminen pulloon mikään varteenotettava idea? Voi olla hankala lisätä riittävän vähän.
   
 20. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Oluessa ainakin toimii luonnollinen hiilihapotus. Osa belgialaiset oluet tehdään näin. Täyisin kuiville sitten viinihiivaa tai jotain siiderihiivaa. Jos puolikuivaa > kuivaa haluu niin oluthiiva voisi toimia. Oluthiivat on kuitenkin neutraalimpia kuin viinihiivat. Safale US-05 voisi toimia siiderille kanssa.

  Edit. Pullotus vaiheessa panimosokeria. Matalahiilihappoiselle siiderille jotain 2 ja 2,7 väliltä. Jos stydimpää niin >3 C2O:ta. Panimosokeri on sama kuin maissisokeri. Ite lähtisin eka varmaan kokeilee 2,5-3,5 C2O väliltä. Ensin lapotaan mielellään kaksi kertaa (ensimmäisen kerran 5 päivän jälkeen ja sitten toisen kerran 2-3 viikon jälkeen) ja sitten sokerit > pullotus. Ei kukaan rupee laittaa sokeria pulloihin nesteiden jälkeen.

  http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/
   
  Viimeksi muokattu: 28.10.2016
 21. jonesky12345

  Rekisteröitynyt:
  17.08.2015
  Viestejä:
  1 056
  Käytännössä tuo suodatus ei tule toimimaan. Uskoisit vaan. Pari viikkoa kun odotat niin sakka on pohjalla. Itse olen viinit ym laponnut aina ihan vaan letkulla. Yleensä olen hakenut kiepin jotain kikasta sisähalkaisijaltaan 6-7millistä tai vähän isompaa silikoni tms letkua jostain motonetistä tai clasulta ja sillä laponnut. Toki 4litraa on vähän, mutta kun tuo homma on niin yksinkertaista niin en viitsisi muuta edes itse tehdä kuin lapolla imaista. Voit vaikka imasun jälkeen taittaa letkun, huuhdella pään ja valuttaa ekat tipat hukkaan jos hygienia kiinnostaa
   
 22. RouVix

  Rekisteröitynyt:
  08.01.2009
  Viestejä:
  1 421
  En uskonut, ja hyvä niin.

  Suodatus toimi just ihan niin kätevästi, kuin uskoin sen toimivan. Tietysti se meni muutaman kerran tukkoon, mutta se oli odotettavissa, eikä haitannut tippaakaan. Ekasta panoksesta tuli 3.5 litraa valmista juomaa. Varmistin hiivan riittävyyden pullossa lisäämällä kuhunkin pulloon pikkuruisen määrän alkuperäistä käymishiivaa (jota tietysti jäi valtaosa käyttämättä, kun se myydään 30 litraan soveltuvassa pakkauksessa). Sokerin lisäsin keittämällä mahdollisimman konsentroidun yksinkertaisen siirapin. Siirappi auttoi myös herättelemään hiivan pullossa sillä aikaan kun suodattelin.

  Korkkasin nyt ensimmäisen pullon viikon pullokäymisen jälkeen. Hiilihappoisuus oli kohtalaisen lempeä. Joko laskin sokerini väärin, tai viikko ei ollut riittävän pitkä aika. Katsotaan miten hiilihapottuminen etenee seuraavien pullojen kohdalla, jotka ovat vielä lämpimässä.

  Siideri itsessään on, mausta päätellen, melko matalaprosenttista. Se oli odotettavissa, koska omenat olivat hyvin happamia. Maku on varsin kiva. Ranskalaiset maalaissiiderit tulee mieleen. Kuivuudesta päätellen kävi täysin loppuun, niin kuin pitikin. Kaipaisi enemmän kuplia. Toivottavasti seuraavat pullot ovat vähän kuplivampia.

  EDIT: Ja siis, käymisastia oli näinkin eksoottinen: http://i.imgur.com/kOFVSCi.jpg

  Ihan jo astian materiaalista johtuen en halunnut odotella sakan laskeutumista käymisen loputtua. Varmasti päästä hapen läpi.
   
  Viimeksi muokattu: 11.11.2016
 23. SiiliMulkeroinen

  Rekisteröitynyt:
  09.10.2013
  Viestejä:
  3 219
  Nyt alkaa olla vähän turhankin hyvää :) Vaikka olut ihmisiä olen. Viimeinen viini minkä pyöräytin. Kristallin kirkasta vaaleankeltaista hedelmäviiniä.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 12.11.2016
 24. sosiaalipummija

  Rekisteröitynyt:
  21.03.2013
  Viestejä:
  3 209
  Olisiko kenelläkään mitään hyviä reseptejä kiljutyyliselle makealle viinijuomalle klassisten appelsiinilitkujen ja muiden ruunankusisovellusten lisäksi? Homedistillerin sivuilta löytyy koko nippu erilaisia reseptejä mutta ne on tarkoitettu etupäässä tislausta varten. Tarkoitus olisi siis valmistaa n. 10% vahvuista, mahdollisimman päärynä/hedelmäsiiderin kaltaista makeaa juomaa. Kaveri testasi HD:sta saatua "allbran"-litkua jossa oli invertoitua sokeria, tuorehiivaa, täysjyvämuroja ja mitähän vielä. Litku oli itse asiassa varsin siedettävän makuista.
   
  Viimeksi muokattu: 01.02.2017
 25. Ogram

  Rekisteröitynyt:
  11.11.2000
  Viestejä:
  957
  No niin, nyt on vapuksi sotasimaa tulossa, tosin jäi 'veret' lisäämättä kun ei ollut sopivaa mehua hollilla ja kaupan litkuja en halunnut käyttää. Hiivana meni Wyestin Dry Cider-nestehiiva. Startteri oli alkanut yön aikana jo iloisesti pihisemään kun nyt aamulla sotkin sen vierteeseen. Karvan verran matala on tuo SG kun oli noin 1.06. Pitää ehkä vielä ruokosokeria heittää 500g-1000g joukkoon. 27l on tuota tavaraa pöntössä tällä hetkellä.

  Onko ideoita voisiko tuota jollakin maustaa fiksusti pullotusvaiheessa? Mintunoksia pari per pullo pariin testipulloon tjsp?

  http://www.thuleia.com/sotasima.html tuolla reseptillä itse tein, tuohon voinee heittää tuon 'veren' tilalle jotakin haluttua makua antavaa.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti