Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Ei ole menny tekniseksi. Noudattaa vaan muiden ohjeita jos ei itellä ole välineet kunnossa :) Ja varoo niitä muutamai ainesosia jotka sitten estää hiivan elämisen liian suurissa määrissä, kuten puolukka korkean bentsoehappo pitoisuuden takia. 17 grammaa sokeria litraa kohden antaa yhden tilavuusprosentin verran alkoholia. Elikkäs haluat 25 litraa viiniä jonka alkoholiprosentti on vaikka 10%, niin se lasketaan näin: 25L X 17 X 10% = 4250 grammaa sokeria tarvitset. Pitää muistaa että jos vaikka laitat marjoja, hedelmiä niin laskea paljonko niiden tilavuus on ja paljonko vettä/sokeria. Finelistä saa aika hyvin keskiarvot melkein kaikesta.
     
  2. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Miten paljon lämpötila vaikuttaa käymisen nopeuteen?

    Ilmaiseksi sain yhden valmispakkauksen missä oli vähän menny päiväys yli mutta näytti lähtevän käyntiin kuitenkin. Ohje suositteli tekemään vahvaa ja lidlissä on sokeri halpaa niin tehdään sitten vahvaa, pistin 6,5kg sokeria vähän reiluun 20 litraan vettä, eikä haittaisi yhtään jos ja kun jää vähän makeaksi. :think:

    Arvelin että saisi käydä rauhassa ja ilman sivumakuja kun noin voimakasta tulee, niin raahasin pytyn kellariin missä on tällä hetkellä ollu aika tasainen 19 asteen lämpötila, menköön kuukausi tai kaksi ei tässä niin kiire ole mutta paljonko tuollanen 5 asteen tiputus lämpötilassa nyt yleensä rauhottaa käymistä. Jotain tuollastahan sen kai pitäs ollakin kun puhutaan hiivalle sopivasta huoneen lämmöstä, ei varmaan tarkoiteta näitä neukkukuution 25 asteen sisälämpöjä.
     
  3. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nyt tainnu laskut mennä pieleen tai jotain kun tarkistin viinimittarilla prosentit ja sain 13%. Sokereita vielä 120 grammaa litraa kohden ja siitä tulee vielä 7% lisää, Huhuh. Saas nähä paljonko sinne sitten prosentteja tulee lopulta jos käy kuivaksi. Hyvin vielä pulputtaa.
    Varmaa ihan hyvä lämpötila :) Mulla lähti aika hitaasti käymään kun tein appelsiiniviiniä kun nesteen lämpötila oli 17°C. Ajan mittaa nous reilusti yli 20 asteen enkä huomannut niinkään virhemakuja muuta kun että snadi hiiva ekan parin kuukauden aikana. Aika pitkään meni että hiivaa sai pois sieltä mausta. Täytyy ite laittaa uudet viinit talvella kunhan lämpötila laskee :) Pahimillaan alle 20 astetta. En osaa sanoa miten vaikuttaa marjojen ja hedelmien makuun mutta jos pitäis veikata niin sanoisin että maut säilyy paremmin (raikkaamman makusta).
     
  4. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Juuh lämmöt oli laskenu nyt näköjään 17 asteeseen vaan tuollahan tuo näytti vieläkin pulputtavan sen 3-4 kertaa minuutissa että ei kai sillä mikään suurempi hätä ole. Liekö sitten pari astetta enemmän itse pytyssä kun on pahvin takana suojassa, niin ei ainakaan pitäisi veto käydä ja tuo lämpötila käytävältä mitattuna. Ei kyllä tarviis tuosta enää pahemmin laskea ettei tarvitsisi takaisin sisälle tuoda.

    Harmillisesti ei tullu mitattua ominaispainoja lähtötilanteessa, vaan ehtiihän tuon ainakin kattoa mitä on kun pulputus loppuu tai tarpeeksi hidastuu. :kahvi:

    e: 2,5 viikkoa nyt ollu
     
  5. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Oho. Aika pitkä aika. Mitäs laittanut?

    Tossa mun litkussa enään sokereita 100 grammaa litraa kohden. Hitaasti käy mutta käy edelleen. Viimeks tarkistin ominaispainon sunnuntaina. Jos käyminen hidastuu liikaa niin vois nakata kilon omppua tuonne. Vanhat omenat poistin jo. Pidin niitä vajaa viikon.
     
  6. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Puristettiin kaverin kanssa 30L omenamehua. Laitettiin 22L lasipulloon n. Litra vettä jossa oli sokerit liuotettuna ja loput pelkkää mehua. Toiseen pulloon vedettiin 50/50 suhteella mehua ja vettä sokerin kera. Jaettiin yhden viinipakkauksen hiiva ja ravinne puoliksi noille. Hyvin käy 25 asteisessa lämmönjakohuoneessa.

    Kaverin ukki väänsi samoilla kamoilla kaupan omenamhusta pari vuosikymmentä ja itsekin sitä testailtu. Nyt vedettiin tuoreesta mehusta. Aika kirpeetä ja tummaa mehua tuli ja siksi 2 satsia jossa toisessa täydet mehut ja toisessa puolet.

    Koska oom vähän huono muistamaan kikkakakkosia niin joutuu aina sokerin pilkkoutumisen alkoholiksi laskea kemian kaavoilla ja moolimassoista laskea suhde jolla sokerista tulee alkoholia ja siitä sit tilavuus huomioiden saada sokerimäärä nesteeseen.
     
  7. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Viiniliidulla saa happamuutta alennettua niin ei tarvi hampaat irvessä juoda :) Tai sitten lisää jotain emäksisempää hedelmää joukkoon.

    http://www.lappo.fi/product/42/viiniliitu-vinoferm-desacid
    http://www.pickyourown.org/ph_of_foods.htm
     
  8. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
  9. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    En edes tiedä, kun tuli ilman sitä ulommaista pakkausta :confused: jotakin tummia marjoja oli vakuumipussissa muutamaa erilaista laatua, omenan kuutioita ilmeisesti ja jotain mausteita. Melkein jouluinen tuoksu. Mehu mikä siitä liotusvaiheessa tuli, oli hyvin tummaa ja uskoin ohjetta, kun suositteli tekemään vahvaa ja makeaa. Kai se tuo lämpötila hidastaa niin paljon.

    Omenoita olisi tänä vuonna niin että tekisi vaikka kuution tankillisen omppuviintä mutta itselle ei niin maistu nuo vaaleammat. Siideriä ehkä olisi pitäny koittaa.
     
  10. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Joo. Pahin kovuus lähtee 1-2 kuukaudessa. Mutta sellanen 2 kk aika hyvä kypsytys jos malttaa olla juomatta kaikkea heti :) Kannattaa säilöö isoihin lasipulloihi, >30L tai sitten isoihin olut- tai viinipulloihin.
     
  11. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Ollaan säilötty sopivan kokoisiin muovitonkkiin. Pelkkä käyttäminen vie muutaman viikon, siihen päälle pari-3 viikkoa kylmähuoneessa, jotta hiiva valuu pohjalle ja sitten lappoaminen, joten eiköhän tuo ihan ehdi seistä ennen juomista :D
     
  12. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Muistaakseni heitin maanantai illalla tonne mun viiniin kilon lisää granny smithiä. Kaks kiloa aluista alkaen viikon (poistin ne viikon jälkeen), käyminen hidastu kun alettiin olla vähän yli puolen välin liikaa niin lisäsin vielä kilon omppua. Sunnuntaina sokereita oli vielä 120 g/L, maanantaina 100 g/L, tiistaina 85 g/L ja nyt 75 g/L. Uhkaavasti hidastuu olemattomaan vauhtiin että kohta joutuu varmaan sen vuos venaa että käy kuivaksi.
     
    Viimeksi muokattu: 07.09.2016
  13. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    En tiiä, saako näin toimia, mutta jotkut hiivathan käyttää kuivemmaksi niin lisää sellasta.
     
  14. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Mulla on Lalvin EC-1118 :) Pitäs sillä tulla kuivaksi jos nyt ei oikeasti aleta olla 18 prosentin rajoilla jo. Tällä hetkellä lämpötila 24°C. Tolle hiivalle optimaalinen lämpötila. Mutta nyt on ainakin vielä käynyt kun on se kilo omenaa kaverina tuolla.

    http://www.murphyandson.co.uk/Datasheets/Yeast - EC1118.pdf

    Edit. Eilen (ke) 75 g/L ja nyt (to) 70 g/L. 0,5% lähtenyt sokereita vuorokaudessa. Nyt lähtee uus pussi lalvinia josko suostuis käymään loppuun.

    Edit2. Innostu vähän. Nyt enää (la) 55 g/L. Tuota pystyy kohta juomaan ilman sokerihumalaa :)
     
    Viimeksi muokattu: 09.09.2016
  15. OEM

    Rekisteröitynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    271
    Tuli kokeeksi laitettua 1997 parasta ennen hiivaa omenaviini satsiin ja lähti heti seuraava päivänä käymään. Tullut ennenkin käytettyä vanhoja hiivoja ja lähteneet käymään normaalisti. Säilyttänyt olen ihan huoneenlämmnössä.
     
  16. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Hieman ikääntynyttä :)

    Nyt kun käyttänyt useamman kerran tuota lalvin ec-1118 hiivaa niin laadukasta se on mutta olen huomannut että 13% jälkeen alkaa kyllä hidastumaan todella paljon. Käyminen voi siis kestää useamman viikon. Nyt käyny pari viikkoa ja käyttäny lähes kaikki sokerit. Vielä olis 40 g/L sokereita. Eli 250-270 g/L sokeria parissa viikossa syöny. Uskoisin että käy kuivaksi kun antaa rauhassa käydä vielä ~viikon.
     
  17. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Omat viinit oli aika kuivaksi käyneet. Raa-ahkon omenan kirpeä maku vielä oli ja maku aikalailla magnersmainen. Pysäytettiin käyminen ja jätettiin kirkastumaan viileään.
     
  18. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Jos joku kaipaa noita Lalvinin hiivoja niin täältä halvalla http://www.ebay.com/itm/331064253547?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT

    Itellä lähtee tilaukseen Speidel käymisastia kun en jaksa noita vuotavia parin kerran käyttöasioita. Ebaysta Saksan mailta sais 70€ toimitettuna mutta DHL ja BrewCatista 80€:lla Suomi postilla. Paljon parempi tuo jälkinmäinen omasta mielestä kun ei tarvi miettiä milloin hakee mutta jos on auto niin töihin voi kätevästi ottaa paketin (jos käy työnantajalle) niin silloin kannattaa ottaa se kuriiri lähetys jos nyt välttämättä ei halua tukea Suomen markkinoita.

    Edit. Kaipa se 25%:n on mahdollista kunhan antaa käydä vuosia... ehkä 10 vuotta :) Sitkeitä nuo hiivat lopulta on. Mutta jännitys tiivistyy kuinka vahvaa tuosta mun litkusta tulee lopulta. Kun jouduin sinne vielä 1 kg omenoita heittämään niin laimensi hieman mutta uskoakseni 16+ tulossa.

    Edit2. 13.9. päivitystä. Sokereita enään 2,5%. Alkoholi vahvasti tuoksussa. Aika puhtaan tuoksuista. Sulfiitti ei niinkään tuoksussa enään kauheasti. Omenoiden poiston jälkeen sulfiittin tuoksu väheni, sokerit väheni ja alkoholi esillä enemmän. Mielenkiinnolla odottelen miltä maistuu ja paljonko prosentit lopulta.
     
    Viimeksi muokattu: 13.09.2016
  19. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Hmm. Hitaasti tapahtuu muutosta. Sokereita noin 1% vielä. Mikähän tuossa on kun käy noin tuhnusti. Pistäkö sitten alkaa käyttää muita hiivoja? Keskenkäynyttä litkua mittasin eilen niin viinimittari sano 15%. En luota täysin tuohon mittariinkaan.
     
  20. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 346
    Tasan kuukauden käyny, mutta sen kun kiihtyy vaan :think: välillä hidastu jo 2-3 kuplaan minuutissa mutta nyt pulputtaa taas niin kuin tuorekin pytty olisi kyseessä.

    Sääli lopettaa väkisin mutta parin viikon päästä tulee viimestään hommalle stoppi, kun muuttaa pitäisi ja pullottaa ennen sitä. :D Katellaan painot sitten.

    e: tämä sama viileässä käyny tapaus
     
    Viimeksi muokattu: 18.09.2016
  21. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Ite pistin nyt sitten eilen tappajan. Tuo <1.5% sokereita paha ole. Paljon vähemmän mitä maidossa esimerkiksi :) Kato vaan ominaispaino että tietää missä mennään.

    Ihmetyttää ettei noita speidelin käymisastioita mistään löydy. Kaikkialta loppu. Ollu useamman viikon ei ole. Mutta Saksasta saa heti. Mutta eipä ole eka kerta kun joutunut joskus tavaraa oottaa useita viikkoja kun eivät saa tavaraa tänne.
     
  22. RouVix

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2009
    Viestejä:
    1 423
    Tarjolla on läjä omenaa, joka näin kerrostaloasujalle on tietysti silkkaa luksusta. Tekisi mieli testata siiderin tekemistä ja törmäsin hesarin juttuun viime syksyltä: http://www.hs.fi/ruoka/a1439349093439 Jutussa kiinnostaa erityisesti tämä varsin yksinkertainen tekotapa:

    Mutta onko se käytännössä tosiaan noin yksinkertaista? En haluaisi ostaa mitään isoja käymisastioita, eikä asunnossa oikein niille tilaa olisikaan. Saanko muka oikeasti ihan juomakelpoista siideria vaan pistämällä mehut esim. patenttikorkkipulloihin ja venailemalla muutaman viikon?
     
  23. Teknkik

    Rekisteröitynyt:
    15.06.2011
    Viestejä:
    68
    Itseäni ainakin pelottaisi pullojen räjähtäminen kaapissa :)
     
  24. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Epäilen, että onnistuminen ei kovin taattua ole. Helpoiten sen siiderin saa kun käyttää sokeriltaan sopivan määrän niin kauan että käyminen pysähtyy ja prosentit haluttua luokkaa, odottelee rauhassa pari viikkoa kirkastumista ja sit pullottelee lapon kanssa. Jälkikäymistä varten jokaiseen pulloon riittää ihan 5-10g sokeria happoja varten kun perus omenamehussa on jo se n. 40kcal eli 10g per 100ml.
     
  25. RouVix

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2009
    Viestejä:
    1 423
    Tätähän minäkin siinä pelkään. Mikäköhän tuossa Hesarin jutun takana sitten oikein on. Johonkinhan sen hiilidioksidin on siitä mentävä...

    Pointtina kuitenkin nimenomaan se, että ei huvittaisi hankkia isoja käymisastioita jotka eivät jälkikäteen oikein mahdu minnekään.
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti