Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. foenix

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2000
    Viestejä:
    379
    Luulisin riittävän kunhan vettä on sen verran ettei mahdolliset pöpöt pääse ilman kautta kulkemaan röörissä vastavirtaan ja sinne pönttöön. Eikä tuo varmaan helposti tapahdu vaikkei sitä vettä olisi ollenkaan.
     
  2. CuMine667

    Rekisteröitynyt:
    18.05.2001
    Viestejä:
    101
    onkos kellään hyvää siideriohjetta?
    Kohta on taas omena-aika ja puristutan joka vuosi noin 100litraa omppumehua, tänä vuonna sato näyttää sen verran hyvältä, että voisi kokeilla tehdä 25l satsin siideriä.
    Eroaako paljon viinin tekemisestä?
     
  3. astacus

    Rekisteröitynyt:
    08.11.2000
    Viestejä:
    1 801
    Selaillessa nettiä googlen avulla satuin löytämään tämänkin ketjun :) Googlen avulla oli tarkoitus löytää keskustelua turbohiiva vs viinihiiva, sitä en kuitenkaan sielä löytänyt. Kokeillaas tänne avata aiheesta keskustelua kummalla viinit on parempi tehdä. Omalle kohdalle voinen sanoa, että en ole tässä asiassa hifisteliä, mutta harrastukseksi tätä voi sanoa sen verran että kun jotain tekee niin tekee kunnolla. Kolmatta päivää on käynnissä turbon avulla 5kg punaviinimarjaa, 1kg rusinoita ja 7kg sokeria. Arvelin että käyminen olisi ollut valmis kolmess päivässä, mutta vielä joutuu odottamaan käymistä että omainais paino laskee 10-15:sta. Onkos tämä tarkka arvo 1.10 - 1.15. Ajatuksena pysäyttää käyminen, että ei tarvitse jälki makeutusta tehdä.

    Aikaisemmin olen tehnyt viinit omenoista. Omenoita n.5kg, joista pilkon kodat pois, 10l ämpäri tule piri pintaan. 7kg sokeria ja turbolla käymään, hyvin lähtee satsi käymään ilman rusinoita. Aikaisemmin olen tehnyt viinihiivalla ja maku eroa en ole huomannut valmiin tuotteen kohdalla. Käymisainapakkauksen mukana tulee yleensä käymisen pysäyttäjä. Käymisen pysäyttäjää ei kuitenkaan saa ostettua erikseen mistään, mikä jäi minua mietityttämään kun tein ensimmäisen kerran turbolla. Sattumalta kun olin viinitarvikkeita ostamassa kaupasta, sattui paikalla edustaja joka oli hyllyttämässä tavaraa paikoilleen ja kysyin häneltä, miksi käymisen pysäyttäjää ei ole erikseen myynnissä. Hän sanoi, että sitä ei tarvitse kun ostaa selvikkeen erikseen. Selvike on Preston valmistama ja tuotteen mukana tulee kaksi selvike pussia E1 piihappo ja 7 kitosaniini. Näitä sitten testataan kun saan omanaispainon haluamalle tasolle. Omenaviiniä tehdessä ominaispaino omaan makuun pitää olla 4-6 niin sitä ei tarvitse jälkimakeuttaa ja silloin jää yksi lappo kerta vähemmäksi.
     
  4. foenix

    Rekisteröitynyt:
    29.12.2000
    Viestejä:
    379
    Turbohiivasta ei ole kokemusta, mutta kun itsellä ei kiire ole (eikä pitäisi muutenkaan olla viinin tekemisessä), niin siksi olen viinihiivoja käyttänyt. Turbohiivan jalostuksessa luultavasti on se nopeus ollut suuremmalla painoarvolla, ehkä muiden asioiden kustannuksella. Jos makueroa ei huomaa niin hyvinhän sitä sitten voi käyttää :) Voi muissakin ominaisuuksissa eroja olla tietty, esim siinä kuinka korkealle hiiva käy tai miten hyvin se sakkautuu pohjalle.
     
  5. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630

    Noniiin pönttö sai olla kaikessa rauhassa nyt tuon 16 päivää ja avasin ekan kerran nyt ja otin marjat pois, sekoittelin pönttöä ja vieläkin pulputtaa ainakin 10 kertaa minuutissa.

    Maistoin ruokalusikallisen ja kyllä on nyt tulossa niin vahvaa tappokamaa tuosta satsista että huh :D :)

    Antaa käydä vielä vaan, kyllä se siihen 16% sitten käymisen viimeistään lopettaa. Aika kuivan makuista oli kyllä jo. Viikonloppuna pullotus hommiin.

    LIDL appelsiinimehu lasipulloja on 20kpl mutta ne ei riitä tuohon satsiin, n. 24 litraa tulossa valmista juomaa eli 32 pulloa..

    Mistäköhän saisi halvimmalla sellaisia 1 litran muovisia elintarvikepulloja? Tokmanni?

    Pitää laittaa toinen satsi tulemaan heti perään myös että on keväälle asti viiniä kaapissa.
     
  6. Moebbels

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2011
    Viestejä:
    559
  7. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630

    Kiitoksia, pitää tilata seuraavaan satsiin. Tähän satsiin ei nyt ehdi kun näköjään on Helsingissä tietty tuokin firma.. Edullisia ovat. Tuskin postikulutkaan kovin paljoa on, eihän nuo paljoa varmaan paina.

    Taidan hommata korkit + vehkeet että teen ihan virallisia viinipulloja pidempään säilytykseen tästä lähtien joka satsista ja sitten ryyppäämistä varten nuo lasipullot ja miksei 1,5 litran vissypullotkin käy.
     
  8. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630
    kauankohan tuo viini nyt meinaa oikein käydä
    nyt on 17. käymispäivä jo meneillään, edelleen pulputtaa kun otin marjat pois sieltä ja sekoittelin astiaa. Kyllä se niin tolkuttoman vahvalta jo maistui että prosenttien puolesta ei tarvitsisi enempää käydä..
    Lappoan tänään tai huomenna toiseen pönttöön ja pistän käymisenpysäytys aineen
     
  9. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630
    18 päivää käynyt jo. Edellee pulputtaa, on se nyt perhana eikö tuo käy koskaan loppuun.
    Pulputtaa rauhallisesti varmaan 15-20 kertaa minuutissa. Ei mitään agressiivista pulputusta mutta kuitenkin.
    Prosentteja on varmasti ihan törkeästi jo nyt, 7kg sokeria ja nestettä on n. 26 litraa. Punaherukoissakin varmaan vähän sokeria itsessään ollut.
     
  10. SuperNiva

    Rekisteröitynyt:
    12.06.2008
    Viestejä:
    165
    Nyt olisi tarkoitus aloittaa tämäkin hieno harrastus ja ensikertalaisena aloitellaan helposti Preston mustikka/vadelmalla. Tarvittavat romppeet on hankittu ja muutama kysymys herännyt.

    1. Lyödäänkö vesi ämpäriin kylmästi vaan hanasta? Tuntuu jotenkin karulta kaiken astioiden puhistamisen ja desifioinnin jälkeen.

    2. Miten tuota ominaispainomittaria käytännössä käytetään? Pitääkö neste siis ottaa erilliseen astiaan vai voiko mitata suoraan ämpäristä? Ja missä vaiheessa teen ensimmäisen mittauksen? Hiivan lisäämisen jälkeen, kun lämpötila rupea olemaan lähempänä 20C?
     
  11. Maso

    Rekisteröitynyt:
    16.10.2003
    Viestejä:
    474
    -
     
    Viimeksi muokattu: 07.11.2017
  12. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630

    Hanasta tulee kyllä puhdasta vettä Suomessa.

    Itse kuumennan kattilassa vettä johon sulatan sokerit. Apuna myös vedenkeitin.
    Käymisastiaan laitan pohjalle kylmää vettä ensin ettei lähes kiehuvaa sokerivettä sinne kaada, tuskin on suunniteltu sellaista kestämään.
    Sitten pitää odotella seuraavaa päivään yleensä että sokerivesi jäähtyy 25 asteiseksi ennen hiivan yms laittoa.


    Ominaispainomittarista en tiedä.. käytän loppuun asti jota tässä nyt itse odottelen että prkl tuntuu käyvän 3 viikkoa tämä satsi. Tosin tuleekin sitten varmaan 15-16 prosenttia vahvaa punaherukkaviiniä :)
     
  13. SuperNiva

    Rekisteröitynyt:
    12.06.2008
    Viestejä:
    165
    Kiitoksia vaan vastauksista! Aamuyöllä pulputti jo iloisesti ja nyt vajaa 20 jo minuutissa.

    Laitoin tosin vain 5kg panimosokeria tuohon ja nestetettä tuli yhteensä 25L. Ominaispainomittari näytti +60, eli aika mietoa käsittääkseni tulossa. Nyt rupes hieman kaduttaan :D
    Voinko luottaa 1kg sokeria kuumaan veteen ja heittää vielä tässä vaiheessa sekaan?
     
  14. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Voi mutta anna nyt ensin käydä vähän aikaa :) Ota vaikka käynyttä viiniä ja laita siihen sokeri.
     
  15. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630

    Laittaisin 2kg niin tulee vahvaa tavaraa. Eikä tarvitse mitään odotella. Liuota sokerit veteen ja anna jäähtyä, sitten kaadat joukkoon. Jos kaadat tulikuumaa tavaraa sinne pönttöön niin hiiva voi kuolla.

    Itsellä pöntössä nyt marjat poistettuna n. 26-27 litraa tavaraa ja 7kg laitoin sokeria. Pian on 3 viikkoa jo käynyt, taidan lapota nyt tänään ne toiseen pönttöön, kai se käyminen siinäkin jatkuu. Käykööt kuivaksi asti vaan, saa sitä sitten punaherukkamehulla laimennettua (punaherukoista viinikin)
     
  16. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Ääk. Lidlistä oli loppunut dizzy omenamehu. Taitaa mennä turhan hyvin kaupaks. Työntekijä sanoi että ehkä huomenna lisää. Toivotaan. Sokerit nyt ainakin otin sieltä. Alle 50 snt/kg. Ei tuu kalliiks viinit kun lidlistä kipasee raaka-aineet. Oisko suosituksia mikä olis hyvä viiniomena? Granny smith? Pink lady?
     
  17. Maso

    Rekisteröitynyt:
    16.10.2003
    Viestejä:
    474
    -
     
    Viimeksi muokattu: 06.11.2017
  18. SuperNiva

    Rekisteröitynyt:
    12.06.2008
    Viestejä:
    165
    Nyt kun kerta viinikärpänen puras kunnolla, niin laitetaan samantien seuraava satsi pöhiseen.

    Tyhjensin loput valkoviinimarjat pensaasta ja tuli ~3kg kasaan. Mitäs marjoille sopisi kaveriksi? Rusinat? Vai teenkö suosiolla vaan pienemmän satsin pelkillä marjoilla
     
  19. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Sen verran mietoja marjoja että laittaisin vaan mietoja noiden kanssa. Itellä oli mieteillä valkoherukat mutta oli niin tylsiä takapihalta niin jätin käyttämättä. Mutta punaherukka toimii mutta maksaa paljon jos pakasteena. Peittää valkoherukan maunkin.
     
  20. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Itellä lähtenyt tässä muutama päivä sitten käymään 99% lidlin aineksista viiniä. Omenamehu dizzyä 20 litraa, 2 kg granny smithia, 4 kg sokeria. Hiiva on lalvin ec-1118 ja viiniliitua piti heittää vielä sekaan kymmenisen grammaa kun pH oli mittarin mukaan 3,7. Näyttäis käyvän oikein iloisesti. Laskujen mukaan ja ominaispainomittarin mukaan pitäs tulla noin 15%. Harkkinan alla heitänkö sinne vielä kilon sokeria loppua kohden ja yritän pinnistää hiivan tekemään >17%. Aika pöhkö ajatus kun hiiva voi kuolla ja viini jäädä makeaksi.
     
  21. Pekkala02

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2013
    Viestejä:
    78
    Kyllä toi EC-1118 voi helpostikkin mennä yli 17%, monet sanoo että on päässyt yli 20% tolla hiivalla, on senverran jytkyä kamaa.

    Itse tein eilen ensimmäisen perinteisen Meadin eli pelkästään hunajaa ja vettä. 1.75kg appelsiininkukka hunajaa 5 litran erään. N. 12% tarkoitus saada, Hiivana Fermentis T-58 jonka ilmoitettu toleranssi 11,5%, toivottavasti ei kyykkää liian aikasin.
     
  22. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Oho :) Täytyy kokeilla. Nyt käy taas siihen tahtiin että alkaa rikki tuoksua... Voisi lisätä sokrua tuonne.

    Edit. Aika hyvin sokerit on kadonnut. Noin 7 kg sokereitra oli 25 litrassa. Nyt enään 160 g/L jäljellä. Vaikka halvinta sokeria ostin kokeilumielessä niin ei hullumpi vauhti. Panimosokerilla ja hedelmän omalla sokerilla päässy 5,3 kg sokeria kuudessa vuorokaudessa. Eli 36 g/L vuorokaudessa. Tällä hetkellä noin 26 g/L vuorokaudeessa.
     
    Viimeksi muokattu: 02.09.2016
  23. tonalt

    Rekisteröitynyt:
    11.08.2002
    Viestejä:
    658
  24. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    On ihan luotettavia. Vaatii kalibroinnin. Osta sellanen missä tulee kalibrointi mukana. Tuossa pitäs tulla mukana jos ostat kyseiseltä myyjältä. Ite käyttäny samoja mittareita viinin teossa ja kasvien kasteluveden mittauksessa. Kannattaa jokaiselle olla omansa. Aika tarkkaan pitää paikkansa. Olen siis katsonut netistä löytyviä viittauksia eri asioille että pitääkö edes sinnepäin. Mutta aikalailla +-0,1 tarkkuudella päässy.
     
  25. nosedigger

    Rekisteröitynyt:
    28.08.2005
    Viestejä:
    884
    Mä en ole tehnyt piiiiiitkään aikaan, eli varman viimeksi vuonna -93. Onko se mennyt näin tekniseksi?

    Oli mulla se ominaisuusmittari ja ei ollut Prismoja ja ne viinintekoaineet ostettiin pienemmistä (erikois) kaupoista.

    Päähän meni kuin metrinen halko ja kaveri täytti samana päivänä 18 vuotta eikä päässyt syntymäpäivänä ravintolkaan ekaa kertaa :D
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti