Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. Perse-Laakkonen

    Rekisteröitynyt:
    23.10.2015
    Viestejä:
    404
    Mielestäni viiniä ei kannata tehdä itse koska se on niin vaivalloista ja aikaa tuhraantuu runsaasti ja lopputulos on aina huonompi kuin mikä tahansa Alkon tuote. Huttunenkin on parempaa kuin yksikään kotiviini.
     
  2. OliverJ

    Rekisteröitynyt:
    28.04.2010
    Viestejä:
    511
    Laitoin n. viikko sitten viinin käymään, Lidlin omenamehua n. 18 litraa, 5kg pakastemansikoita ja about 2,4kg sokeria. Olevinaan laskeskelin, että mehun ja marjojen sokeri huomioiden sokeria olisi yhteensä n. 4,7kg ja viiniä yhteensä semmoiset 23 litraa ja sen pitäisi olla suurinpiirtein 12%.

    Ilmalukko lopetti pulputtamisen melkein kokonaan nyt viikon kuluttua ja ominaispainomittari näyttää ihan kuivaksi käyneen. Jotenkin kuvittelin sen pulputtelevan 2-3 viikkoa, eli kysymys kuuluukin kuseeko minun laskelmat sokerin suhteen, esimerkiksi onko mehun sokerit ihan käypää tavaraa ja voidaan huomioida laskelmassa (1,7kg laskin), vai onko viini todella käynyt nopeasti valmiiksi? Hiivana käytin Lalvin EC-1118 5g Shampanjahiivaa.
     
  3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

    Päivän tarjoukset
    Yhteistyössä
  4. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Todellakin voi käydä noin nopeasti. Itellä käyny alle viikossa 13% saman hiivan kanssa. Nykyään muuta käytäkkään.

    Edit. Viimeisiä tippoja viedään. Alkaa maku olla aika namia. Vaikka liian hapanta vieläkin. Täytyy kokeilla ensi kerralla jotain neutraalimpaa mutta maullisesti aika jees. Hedelmää, appelsiinia, lehden/oksan hajua/makua, tyrniä, voimakas tammi.

    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 28.05.2016
  5. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nyt on käynnistymisonelmia. Osaakos joku sanoo missä vika? Tilavuutta 20 litraa, 7 kg panimosokeria, litra mustaherukkamehua (1 dl sokeria). Desifoin välineet ja huuhtelin hyvin. Ominaispainomittari näyttää 1.102. Eli ei ole edes maksimirajoissa. Tuohon oli tarkoitus kiskoa 5 kg puuolukkaa vähitellen kunhan lähtis käymään... Lalvin EC-1118 hiivaa käytän.
     
  6. Pekkala02

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2013
    Viestejä:
    78
    Milloin lisäsit hiivan? Entä mitä mehua, onko kaupan kamaa?
     
  7. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Herättelin ohjeiden mukaan hiivan. Panimosokeria niin liukenee heti. Eli jotain 20-25 minuuttia odottelin että ei saa lämpötila shokkia. Maks 10 astetta lämpötila eroa saa olla. 22 astetta oli sokeriliemen lämpötila. Juu kaupan mehua mutta pullossa luki säilöntäaineeton, lisäaineeton. Saman merkin tyrnimehua käyttänyt ja ei mitään käymisongelmia ole ollut. Aten merkki.

    Edit. Lisäsin tuonne toisen pussin lalvinia ja katsellaan. Pientä vaahtoa nyt pinnassa. Eli hyvin pieniä elonmerkkejä. Oisko sitten voinut jäädä pientä jäämää sulfiittia edellisestä satsista tai desifointiainetta?
     
    Viimeksi muokattu: 21.06.2016
  8. Pekkala02

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2013
    Viestejä:
    78
    Vaikka tuo 1118 aika peto onkin niin yksi pussi kuulostaa vähältä 20 litraan noin sokeripitoista tavaraa. Kahdella pussilla varmaan lähtee jo ihan nätisti käymään. Muutenkin hiivan kanssa ei juurikaan kannata lähteä säästelemään, ennemmin paljon kuin vähän. Sillä yleensä saa minimoitua myös hiivan stressaantumisesta aiheutuvia sivumakuja.
     
  9. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nyt on pari pussia ja toivotaan parasta. Enempää ei nyt ole :(

    Edit. Ratkaisu! Oli liian alhainen pH. Enpä tuota nyt tajunnu mustaherukan kanssa. Lisäsin 15 grammaa kalkkia ja alko heräilemään. Katsellaan tarviiko vielä 5 grammaa heittää lisää myöhemmin.
     
    Viimeksi muokattu: 21.06.2016
  10. Pekkala02

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2013
    Viestejä:
    78
    Paljonko PH sitten oli? Aika jännä että litra mehua vaikuttaisi noin paljon, mutta hyvä jos lähti toimimaan.
     
  11. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Noh se "lähti" nyt taas kituuttelee tuolla. Lopulta heitin kalkkia noin 16-17 grammaa. Nyt ph oli jotain 3,8. PH oli 2,9 kun tarkistin ilman kalkin lisäämistä. En ymmärrä miten voi olla noin alhainen vai mittari rikki? Mutta nyt ainakin pientä porinaa ja vaahtoa pinnassa. Aneemista on vielä käyminen. Vielä kokeilen marketti bulk viinihiivaa jos lähtis käymään. Piti ostaa mutta unohdin kun oli kaikkea muuta asioita.
     
  12. Pekkala02

    Rekisteröitynyt:
    24.07.2013
    Viestejä:
    78
    Kyllä se noilla hiivoilla luulisi lähtevän jos ei nyt oo solut pusseissa täysin kuolleet, mikä on hyvin epätodennäköistä jos ei ole päiväykset mennyt. Ja tuskin olisi silloinkaan. Noin alhainen pH kyllä voi estää käymistä, jos tosiaan pitää paikkanasa.
     
  13. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Hiiva vaahtosi hyvin herätyksessä. Edelleeen pientä porinaa. Mitähän tästäkin nyt sitten tulee. En ole vielä lisänny kolmatta pussia hiivaa. Vain nuo kaksi lalvinia.

    Edit. Ähh. Nyt näyttää liian korkeata ph:ta... Ei ollu ehtiny tasaantua kalkki kunnolla ennen kuin lisäsin. Joudun sitten hapolla alentamaan tuota. Ei tää nyt mee nappiin ollenkaan.

    Edit2. Parempi idea tuli tässä mieleen. Lisäilen nytten puolukkaa vähitellen ja odotan että ph laskee. Lähti jo käymään voimakkaasti pulputtaen kun lisäsin noin 100 grammaa survottua puolukkaa. Nyt voin sanoa varmuudella että käy hyvin. On tää erikoista.
     
    Viimeksi muokattu: 23.06.2016
  14. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Vähän veikkaan että oli liian makeata litkua. Niin ei lähtenyt käymään. Mitä enemmän heittänyt survottua puolukkaa sitä voimakkaammin lähtenyt pulputtamaan. Melkko käymisastian litra asteikkoa tuijottelin ja sen mukaan 20 litraa nestettä yhteensä, josta 7 kg panimosokeria ja 1L mustaherukkamehua (100 grammaa sokeria). Ominaispainomittari näytti 1.102 kun laitoin käymään. Survottua puolukkaa tohon tulee 5 kg (jossa sokereita noin 445 grammaa). Mutta eipä nyt sitten enää mitään hätää. Saattaa olla että tulee 17% sitten jos laskukaava pitää paikkansa.

    Edit. Ja nyt taas oli pH liian matala. Nyt heitin 4-5 grammaa kalkkia käymisliemeen sekoitettuna ja pulputtaa taas iloisesti. PH oli tippunut 3,2-3,3. On tuo puolukka haastellinen. Eli pitäs lisätä vähitellen ja seurata ph:ta myös ja jos käyminen hidastuu tai pysähtyy liikaa niin lisää kalkia vaan. Tai sitten heittää emäksistä hedelmää sekaan :)

    Edit2. Alkoholia jo 10%. Pitäs laskujen mukaan tulla 6% lisää. Joutuu ostaa uuden ominaispainomittarinkin kun näyttää ihan mitä vaan lukemia. Varmaan sisällä oleva paperikäärö lähtenyt liikkumaan. Nyt oon heittänyt tonne viikunaa, banaania ja nyt viimeisenä cantoloupe melonia. Viikunoissa pH 5-5,9, banaaneissa pH noin 5 ja cantaloupeissa 6,1-6,5 pH. Saanut nyt nostettua pH:n 3,5. Pitäs saada vielä korkeammaksi jos haluun että käy loppuun asti. Katotaan miten tuo cantaloupe vaikuttaa. Mutta iloista pulputusta taas jälleen. Noh ens kerralla tulee sitten vähän fiksummin järkeiltyä. Täytyy varmaan jokaisen hedelmän/marjan jälkeen katsoa pH arvot ennen kuin pistää hiivan. Säätämiseks menny.

    Edit3. PH oli noussu 3,6. Pienin askelin kyllä se siitä. Pitäs varmaan yks meloni heittää tonne sekaan vielä. Puolukat on jo poistettu kun antoivat melkein kaikki aromit.
     
    Viimeksi muokattu: 27.06.2016
  15. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Kuivaksi tuo kävi. Sokereita jäi noin 6 g/L ja happoja vähintään saman verran. Pitää sitten tarkistaa paljonko prosentteja mutta veikkaan että alkaen 14%.
     
  16. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Tällästä tuli. Pääosin maistuu puolukalta, hieman hedelmää. Ei noita mun lisä juttuja maista kauheasti tuolta. Aloin vaan panikoimaan niin piti saada mahdollisimman kuivaksi kuin mahdollista. Viinimittari sano 13,5% mutta vahvaa tää on. Alkoholia ei oikein maistu joka on hyvä. On tuo vaan lalvin ihme hiiva kun alkoholi ei maistu eikä haise kauheasti. Täytyy taas kokeilla pakastamista josko sais jotain 25% tehtyä :)

    Pieni liila heijastus tuli mun kasvilampuista.
    [​IMG]
     
    Viimeksi muokattu: 08.07.2016
  17. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 347
    Jos onnistusin löytämään tuoreita kirsikoita jostakin, niin laittasin kirsikkaviinit seuraavaksi.

    Miten nuo kirsikat pitäisi käsitellä? Ohjeissa kun mainitaan 5kg/25 litraa niin tarkoittaa painoa kivien kanssa?

    Kivet varmaan tulee poistaa, mutta onko noita järkeä mehustaa ennen käymään laittamista vaiko sellasenaan käymisastiaan?

    Pakastemarjat olen aina keittänyt ettei mene paskatautibakteerit sekoittamaan käymistä, mutta onko siitä muuta hyötyä?
    :confused:
     
  18. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Viimeks kun tein niin en jaksanut poistaa kiviä. Käsin murskasin ja jätin lillumaan. Ei ollu kiven poistajaa. Onkohan edes tehokkaita kun miettii että jokainen kirsikka pitäs käydä yksitellen läpi.
     
  19. -Qwerty-

    Rekisteröitynyt:
    26.04.2010
    Viestejä:
    1 589
    Löysin kirpparilta rosterisen mehumaijan. Onko kellään kokemusta näistä viinintekoa ajatellen?

    Ainakin noissa edellä mainituissa kirsikoissa toimisi varmaan poistamatta kiviä. Säästää varmaan aikaa myös muissa marjoissa kun ei tarvitse niin tarkkaan putsata:kippis:
     
  20. Sedai1

    Rekisteröitynyt:
    08.01.2012
    Viestejä:
    56
    Itsellä olisi tarkoitus myös tehdä viiniä mehumaijalla tehdystä mustikkamehusta ja vinkit olisi tervetulleita.

    Varmaan jollain 1/3 suhteella vettä ja mustikkamehua. Sen verran oon opiskellut ettei kannata kerralla laittaa mehua ettei tapa hiivaa.

    Kokeilumielessä olisi tarkoitus tehdä n. 10 litran satsi.
     
  21. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Mustikkaa voi laittaa ihan reilusti. PH on optimaalisella tasolla hiivalle. Ei pitäis tulla ongelmia :)

    Tuosta kätevät mittarit halvalla

    http://www.ebay.com/itm/1pcs-Useful...188257?hash=item43eeeb0421:g:G74AAOSwDNdV66~B
    http://www.ebay.com/itm/121986004776?_trksid=p2060353.m2749.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
     
    Viimeksi muokattu: 17.07.2016
  22. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630
    Juuri keittelin n. 6 litraa eilen keräämiäni punaherukoita ja sulatin 7kg sokeria veteen. Nyt pitää antaa jäähtyä ja huomenna käymisaineet. Haen vielä kuivattuja karpaloita Lidlistä jossa niitä näytti olevan halvalla.. lisään rusinat myöhemmässä vaiheessa kun käyminen on alkanut.

    Tästä lähtien aina keitän kaikki marjat joita viineihin laitan, tulee väriä ja makua aivan eri tavalla esiin. Lisäksi puhdistuu linnunpaskat yms marjoista pois kun niitä keittelee.

    25 litran käymisastia, tavaraa pöntössä suurinpiirtein 27-28 litraan saakka.
    Toivottavasti tulee vahvaa.

    Nyt pitää etsiä pihlajanmarjoja ja omenoita, tehdään nyt 50 litraa kerralla tällä kertaa kun kaksi pönttöäkin löytyy.
     
  23. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Kannattaa kattoo pH ennen kuin tökkäset hiivan. Itellä käyny nyt tässä vähän huonosti kun en ole tarkistanut pH:ta ja ollu käymisongelmia.
     
  24. etusukunimi

    Rekisteröitynyt:
    21.01.2015
    Viestejä:
    3 630

    En jaksa. Kyllä noi aina on käyny loppuun asti mitä litkuja oon tehny..
    7kg sokeria niin pitäis tulla ainakin voltteja riittävästi.
     
  25. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Mietteillä 20 litraa omeamehua 100% ja 5 kg sokeria. Pari kilogrammaa tuoreita omenia. Noista kun ei saa 100% viiniä tekemälläkään ellei sitten lisää jotain rusinaa monta kiloa. Onkohan kukaan täällä kokeillut käyttää viini 4-7 kg rusinoilla ja loput mehulla? Tuleeko ihan kauheen makuista?
     
  26. Xweeter

    Rekisteröitynyt:
    28.12.2011
    Viestejä:
    275
    Nyt on laitettu eka viini satsi käymään, karahvin villimansikka tuli valittua. Saas nähä mitä tulee, lämpötila on pöntön ulkopuolella 25-26
    Voiko muuten vesilukossa olla liian vähän vettä? Alle puolet tuli jätettyä ja viini käy jo. Sillä kyselen että onko siitä mitään haittaa?
     
    Viimeksi muokattu: 15.08.2016

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti