Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
  1. -Qwerty-

    Rekisteröitynyt:
    26.04.2010
    Viestejä:
    1 589
    Sen verran tuosta reseptistä voisin mainita, että kuusi kiloa sokeria tuota marjamäärä kohden on aika yläkanttiin laitettu. Tuloksena voi olla lähinnä alkoholilta maistuva viini.
    Entsyymin toimintaan tuskin paljon haittaa tuo alempi lämpötila, mutta entsyymi tulisi lisätä mielellään 12h ennen hiivan lisäämistä. Pidempi aika ennen hiivan lisäämistä antaa entsyymille enemmän aikaa toimia.
    Entsyymin tarkoituksena on hajoittaa marjoissa olevaa pektiiniä ja sitä kautta lisätä marjoista irtoavaa mehua ja vähentää lopputuotteen sameutta.
     
  2. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Kiitos tiedosta, ens kerralla annan vaikuttaa huomattavasti pidempään. :kippis:

    Tuota sokeria eka meinasin laittaa 5kg, mutta tuli sitten kuitenkin kaadettua vielä se kuudes kilo ja nesteraja oli tolla satsilla lopuksi jossain 27litrassa, eli ehkä hieman enemmän kuin ohjeen mukaan. Mutta saas nähdä mitä lientä sieltä tulee..

    Preston ohjeen mukaan entsyymin olisi pitänyt olla pari tuntia. Aluksi vähän alle 60 asteessa ja siitä sitten pari tuntia ja hiivat perän (35asteeseen). Itse kun huomasin, että seos oli 35 asteista kun piti laittaa entsyymi, niin laitoin sen silti ja annoin sen vaikuttaa kolme tuntia ja sitten lisäsin hiivan 35 asteiseksi lämmitettyyn mehuliemeen. Jos oikein olen ymmärtänyt, niin paketin ohjeita ei voi tai välttämättä kannata täysin luottaa (poislukien hiivan lisäys ohje), vaan ajat ovat pidempiä tai ainakin moni niitä jostain syystä pidentää. Kuten kirkastusta ja jälkikypsytystä toki luonnollisesti.

    Mutta joo, onhan tässä aikaa oppia :) Pitää yrittää pitää jotain pientä dataa näistä kokkailuista ylhäällä, niin helpottaa jatkossa.
     
  3. miimaa

    Rekisteröitynyt:
    25.03.2013
    Viestejä:
    304
    Mahdollisesti hemmetin tyhmä kysymys:
    Tuttavallani on käynyt kotiviini kellarissaan jo yli vuoden. Onko tuo mitenkään juomakelpoista?
    Se siis on maannut siinä muovisessa käymisastiassa. Hiivaa eikä mitään ei ole lisätty ensimmäisen kerran jälkeen.
     
  4. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Jaa-a... Itse sen verran rookie näissä karkeloissa, että en uskalla varmaksi sanoa, mutta itse en kyllä joisi. Pullotettunakin viini jossain vaiheessa muuttuu kuraksi, ja esimerkiksi jotkut kotiviinit on juotava viimeistään reilu vuoden päästä pullotuksesta (ainakin jonkun ohjeen/näkemyksen mukaan). Eli en kyllä usko, että se kovinkaan maukasta viinä enää olisi. Mutta eihän se paha ole pyöräyttää uusiakaan :)
     
  5. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    1800-1900 luvun ohjeita... Hyviä respapohjia ja luultavasti hyviä jo itsessään...

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
  6. Moose

    Rekisteröitynyt:
    24.06.2003
    Viestejä:
    718
    Maku on saattanut ottaa osumaa makaavasta hiivasakasta. Maistamalla selviää. Jos vesilukossa on säilynyt vettä niin kukaties, ehkä se on juotavaa. Reilu kymmenen volttia estää kohtuu tehokkaasti bakteerien kasvua, vaikka ei mikään desinfioiva pitoisuus olekaan.
     
  7. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nyt lähti uus satsi tuota appelsiini tyrni viiniä. Pienillä muutoksilla. Kaiken suodatin siivilipussin läpi varmistaakseen pienetkin hedelmälihan palaset ja muut pienet palat. pH oli 3,9 ja ominaispaono 1.90. Eli pitäs tulla alkaen 13%. Tammeksi valitsin tynnyri.fi:n naturel lastut jota sitten lisään jälkikypsytyksen ajaksi.

    20 litraa 100% appelsiinimehua (dizzyn)
    0,5 litraa tuorepuristettua tyrnimehua (aten)
    3 kg panimosokeria
    1 kg juoksevaa hunajaa (mesi mestarin)
    20 g pekto-entsyymiä
    10 g viiniliitua

    Edit. Jätin tällä kertaa kannen hieman raolleen ettei käy niin kuin viimeksi. Toistaiseksi kaikki hyvin.
     
    Viimeksi muokattu: 26.03.2016
  8. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Viis vuorokautta saanu käydä. Tarkistin nesteen sokeripitoisuuden ja näytti pettymykseksi 2,5% :( Täytyy vielä antaa muhia vuorokaus ja tarkistaa huomenna tilanne. Vähemmän sulfiittia kuitenkin ja tuoksussa hieman hunajaa.

    Edit. Kuivaa tuli :) Nyt lähti hiivan tappaja. Hieman pidempään näköjään käyminen kesti. Varmaan johtui tuosta hunajasta kun ei ole 100% glukoosia.

    Edit2. Viinimittarin mukaan tasan 13%.
     
    Viimeksi muokattu: 02.04.2016
  9. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Jeps, eli setti valmis ja tässä muistiinpanoja..
    [​IMG]



    "Mukiinmenevä" (presto) -n.16%

    -Kirsikoita 2.5kg
    -Marjasekoitus 2.5kg (mansikka33%, mustaherukka29%, punaherukka28%, vadelma10%)
    -Happamia omenoita 1.6kg
    -Boysenmarjoja 250g
    -Rusinoita 500g
    -Tammenlastuja 35g
    -1/2 pulloa kirsikkaviini esanssia

    Raaka-aineita yht. 7,4 KG

    -6kg sokeria (+n.500g jälkimakeutukseen)

    28.02.16:
    Satsi laitettu käymään. Alkoi pulputtamaan alle tunnissa.

    29.02.16:
    12 tuntia käymässä ja pulputtaa lähes tauotta.

    08.03.16:
    päivä9, käyminen rauhottunut viimeisen kahden päivän aikana noin kuuteen kertaan/min.

    10.03.16:
    päivä11, pulputtaa noin 2 kertaa/min.

    11.03.16:
    päivä12, pulputtaa noin 1 kertaa 1-1,5min.
    käyminen pysäytetty. Lappoamisen jälkeen viiniä jäi noin +17 litraa (otin varman päälle sakat ja heitin noin 4 litraa pohjalta menemään, ei kyllä pakollista vaan olisi voinu heittää vähemmänkin)

    13.03.16:
    päivä14 ja kirkastus aloitettu + lisätty tammenlastut.

    20.03.16:
    päivä21, viini kirkasta ja valmista ensi maisteluun.
    Todella kuiva, viinamainen (Ihan kuin ruutikuivaa kirsikkamehua ja leijona viinaa 50/50 suhteella, irvistys), lisätty sokeria noin +500g ja vajaa puol pulloo kirsikkaviini esanssia.

    22.03.16:
    päivä23, viini seisonut pari päivää ja makeus ok, voisi olla makeampikin, mutta omaan makuun ok (voi silti jälki-jälkimakeuttaa ken haluaa).
    Viini valmis juotavaksi ja pullotettavaksi.

    31.03.16:
    Viiniä jäi jemmaan noin5,5 litraa. Tuli erittäin hyvä loppukypsytyksellä, kun antoi vielä seisoa noin viikon pöntössä.
    Loput pullotettu/pussitettu. Pohjalla oli hyvin vähän sakkaa ja pohja näkyi lähes täysin, vain hienoa mustaa "jauhoa" siellä täällä pohjassa. Viiniä meni vielä lopuksi hukkaan noin litra-kaks (varman päälle).


    Lopullinen arvio:

    -Erittäin voimakas kirsikkainen ja marjainen, kuivahko tamminen, savuinen, kuitenkin pehmeä ja suun mukainen.
    -Koukuttava (jää bisset juomatta).
    -Käy päähän ku metrin halko.

    [​IMG]

    [​IMG]

    [​IMG]


    Tulee kyllä tehtyä uudestaan. Ei tarvinnut juurikaan poiketa paketin ohjeesta ja homma toimi ihan kohtuullisella tasolla. Ei valittanut kukaan ja niin kuin sanottu, oluet jäi laatikkoon kun otti mehun pöytään.
     
    Viimeksi muokattu: 03.04.2016
  10. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Ja sittten seuraava setti tuloillaan. Ihan perus omppua kokeilussa...
    [​IMG]


    Omenaviini (Omena Special)

    -Omenoita 7kg (granny smith 3kg, idared 3kg ja golden italy 1kg)
    -Rusinoita 500g
    -Tyrnimarjoja 200g

    Raaka-aineita yht. 7,7 KG

    -5kg sokeria (+n.?g jälkimakeutukseen)

    ...kaikki muut paitsi idered, pirkan tuotteita :I

    31.03.16:
    Satsi laitettu käymään. Omenat puhdistettu tulikuumalla vedellä harjaten ja lohkottu 12-16 lohkoon, sekä poistettu siemenkodat (omenoita oli pesun jälkeen noin vajaa ruokakassillinen).

    01.04.16:
    päivä1, vajaassa parissa tunnissa lähti eilen käymään ja nyt jo pulputtaa tasaseen.

    03.04.16:
    päivä3, johan porisee. Semmonen meteli ollu jo eilisestä illasta, että oksat pois. Voisi todeta, että tämä käy ja hyvin. Tää on non stop hurinaa ollu viimeset 3tuntii (ei taukoa, kiivas käyminstila).
     
    Viimeksi muokattu: 03.04.2016
  11. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    @No jo on kumma

    Tyrni on kyllä hyvä raaka-aine :) Tekis mieli kokeilla tuoripuristettua appelsiinimehua mutta tulis niin pirun kalliiks :( Kaipa se jossain vaiheessa kokeiltava.

    Tässä omaa käymistä. Eikä ole mitään turbohiivaa vaan ihan Lalvin EC-1118.

    Edit. Nyt kun pääs hieman maistamaan pinnasta niin vähemmän happamampi ja hiiva ei haise ollenkaan lasissa. Näyttäis tulleen ihan hyvä satsi. Tosin jostain syystä maussa hieman pellavaa. Ottiko sitten edellisesti kerrasta pellavapussista makua tuo muovinen käymisastia. Täytyypä ensi kerralla liottaa sitten ihan kunnolla veden kanssa useampi päivä.
     
    Viimeksi muokattu: 06.04.2016
  12. OEM

    Rekisteröitynyt:
    12.12.2008
    Viestejä:
    271
    Pari vuotta sitten tein pelkästä tyrnistä viinin. Pakkaseen oli unohtunut äitiltäni 5kg 3-4v vanhoja marjoja ja ei niillä oikein muuta käyttöä ollut niin pistin viiniksi.
    Paljaaltaan kun joi niin oli aika karvasta ei mitenkään huonoa, mutta kun sekoitti tuon liemen sodastream päärynä makuun niin oli yksi parhaista "siidereistä" jonka juonut, moni kaverikin sanoi, että pirun onnistunut satsi tuli. Varmaan jälkimakeutuksella tuokin olisi ollut OK ihan pelkkänä tyrninä, raakana liian tyrnä maku. Tyrnit siis hyvä perus raakaaine, mutta vaativat jotain lisää vähän samoja ovat nuo pihlajanmarjatkin.

    Tuli myös tehtyä sellaista omenasiideria 2v sitten eli omista omenista prässätään mehua ja pistetään keppuun ilman kantta, odotetaan villihiivan tuloa ja annetaan käydä. Melko kuivaa tavaraa ja olisi kanssa vaatinut jälkimakeutusta. Tosin tuli ostettua jostain real cideriä kaupasta ja oli ihan saman makuista kuin omani eli helvetin kuivaa.
     
  13. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nom nom. Alkaa maku olla kohillaan. Sitä mitä hakenutkin. Vähän sameaksi meni kun laitoin sekaan höyrystetyt naturel tammilastut . Nyt vaan odotellaan kaikessa rauhassa niin voi sitten pullottaa lopuksi. Noin 50 grammaa lastuja käytin.

    [​IMG]

    Edit. Vuorokauden päästä kun maistelin vähän reilummin. Paranee vaan. Kirkkaampi. Nyt jo mukavaa nektaria joka sujahtaa kurkusta alas mitään isompia tuskia. Koittas nyt malttaa juomatta kaikkea ennen kuin pääsee pullottaa. Tuoksussa samanlaista hunajaista makeutta kuin cherry lastujen kanssa. Suklaata ei ole tuoksussa kuten cherry lastujen kanssa. Eikä se hunaja, karamelli nyt dominoi vaan tulee mukavan selkeästi esille tuoksussa. Hento pölyinen hiiva tuoksahtaa lopussa mutta annan tämän satsin vielä odottaa.

    Tästä voisi saada hyvää vahvaa sidukkaa kunhan unohtaa panimosokerin.

    Edit. 13.4. Kirkastunut ja maut pehmittyneet Tammin maku keventynyt. Hieman tamminen nyt. Hunja tuoksuu hennosti. Ei tästä vahvempaa kannata kylläkään tehdä koska alkoholi nytkin selkeästi siellä mutta tuo tyrni onneksi kirpsakkuudellaan häiventää tilannetta. Hieman lehti/kuori jälkimakua josta tulee appelsiini mieleen.
     
    Viimeksi muokattu: 13.04.2016
  14. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Hyvin porisee :) Aika pitkälti samalla forcella tuo omena special. Tais olla parhaillaan jotain puolta minuuttia ilman "taukoa", mutta ei sentään korkki vuotanu. Tuo omppuviinin käyminen loppui yhtä nopeasti kuin alkoikin. Kovaa poris reilu viikon ja sitten parissa-kolmessa päivässä loppui kuin seinään.
     
  15. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    12.04.16:
    päivä 12, hätäseen loppu käyminen. Parissa päivässä hiipui kokonaan. Yksi hento pulpahus 5 minuutissa. Käyminen pysäytetty.

    13.04.16:
    päivä 13, lappoaminen hoidettu ja kirkastus aloitettu. Tuotetta +17l.

    20.04.16:
    päivä 20, lapottu toistamiseen. Pohjalla pari milliä kuraa. Viinin väri hieman samea (light scrumpy), vaatii vielä kypsytystä.
    Kuiva, kirpakka omenainen. Ei hiivainen ollenkaan.
    Granny Smith paistaa läpi voimakkaimmin. Luonnollisesti.
    Tuotetta jäi tasan 17l. Jätetään muhimaan...
     
  16. No jo on kumma

    Rekisteröitynyt:
    29.02.2016
    Viestejä:
    10
    Tyrni on kyllä tosi hyvä ja toimii myös vivahteena monessakin, mutta se hinta juurikin.. Ja appelsiineja sais kyllä puristella paljon. Joskus tein omat mehut puristellen, mutta en nyt muista mitä se pari desiä vaati.. oisko ollu vissiin kaks appelsiinii (eli noin 300-400g). Tai jopa enemmän. Mut joo, ei hullumpi idea, vaikka muutamasta eri lajikkeesta.

    Oliko muuten tietoa tuon riisin laittomuudesta? Jostain muistan lukeneeni, että ei saisi riisistä tehdä viiniä.. Tuli vaan mieleen, kun noissa vanhoissa respoissa oli 20 litran mukaan riisiä n.4,5kg, rusinoita n.2-2,5kg, 5 appelsiinia ja sokeria n.4,5kg. Olis hauska kokeilla, että minkälaista tosta setistä tulisi vaikka ihan rypäle käymisainepakkauksella. Ei ainakaan litrahinnat paljoa painais. :)
     
    Viimeksi muokattu: 21.04.2016
  17. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Miksei sais :D Korkeintaan viinin väkevöittäminen tislaamalla (ehkä jäädyttämälläkin) kiellettyä. Jäädyttämällä tehdään vahvimmat oluetkien.
     
  18. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Sopiikos täällä tiedustella siman valmistuksesta jos nyt puhutaan alkoholillisemman ja hiilihapollisen siman valmistuksesta.

    Tämän vuoden siman aloitin maaliskuun puolenvälin jälkeen ja laitoin vaan sen puoli t-lusikkaa kuivahiivaa. Kävi niin samperin hitaasti ämpärissä, että ehti kirkastua vaan pari viikkoa ennen pullotusta -> samea lopputulos, mutta ei kauhean hiivainen.

    Strategiana oli käyttää 8 litraan vettä kilo sokeria ja käyttää sokeri loppuun. Sitten kirkastus ja sitten lapolla toiseen ämpäriin. Sinne sitten makeutukseen toinen kilo sokeria (normaalin sima-ohjeen mukaan) ja sekotus. Kun käynnistyy uudelleen käymään (jäännöshiivalla) niin pullotus, hieman huoneenlämpöä korkit kiinni että saa vähän painetta ja sit samantien loppuajaksi jääkaappiin.

    Ensi vuonna ajattelin joko laittaa aiemmin tai isommalla hiivamäärällä. Kumpi olisi parempi strategia. Kannattaako duunata jollain muulla tekniikalla jos haluaa kirkasta ja hapokasta simaa?

    Kotiviinejä olen tehnyt kaupan omenamehusta kaverin kanssa ihan hyvällä menestyksellä, mutta niissä homma on helpompaa kun saa käyttää loppuun ja antaa kirkastua kun ei vaadita sitä happoa.
     
  19. Tont0

    Rekisteröitynyt:
    15.10.2012
    Viestejä:
    136
    Ongelma tuossa on lähinnä se siman vaatima makeus - muutenhan voisi lisätä pullotuksen yhteydessä vain happoihin tarvittavan määrän sokeria. Yksi vaihtoehto voisi olla myös käymiskelvottoman sokerin käyttö makeutuksessa.

    Jos hyväksyy sen, että pulloista tulee potentiaalisia pullopommeja mikäli säilytetään liian kauan tai pullot saavat lämpöä, niin saattaisin itse tehdä kirkastuksen liivatteella. Eli käytetään loppuun ja käymisastia jäähdytetään, jonka jälkeen joukkoon sekoitetaan (lämpimään vesitilkkaan sekoitettu) teelusikallinen liivatejauhetta ja annetaan käymisastian olla kylmässä esim. yön yli. Sen jälkeen lapotaan toiseen astiaan, sekaan lisää sokeria, pullotus ja annetaan pulloille hieman huoneenlämpöä happojen kehitykseen. Loppusäilytys sitten taas kylmässä.
     
  20. jonesky12345

    Rekisteröitynyt:
    17.08.2015
    Viestejä:
    1 056
    Itse ajattelin että ennalta ainoastaan prosentteja varten sokeria. Nyt meni liikaa, ens vuonna vähemmän ja sit kun käyminen loppuu niin antaa kirkastua. Mietin vaan, että onko tohon ylipäänsä järkevämpää tapaa, mutta ei taida olla.. jääkaapissakin taitaa pullahiivalla käydä kun vaan riittävän kauan antaa olla?
     
  21. Tont0

    Rekisteröitynyt:
    15.10.2012
    Viestejä:
    136
    Kyllä, varsinkin pullahiivalla jatkaa käymistä myös jääkaapissa. Jokin korkeampiin lämpötiloihin tarkoitettu oluthiiva (lähinnä pintahiivat) voisi toimia paremmin, ts. pysähtyä lähes kokonaan kylmässä.
     
  22. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 347
    Jotain meni vikaan ny viinin kanssa. Hitain startti mitä koskaan nähnyt, puoli vuorokautta meni ennen elon merkkejä ja laiskaa on vieläkin.

    Puolikas pytyllinen reilu 10 litraa marjaviiniä, pari kiloa mansikkaa, mustikkaa ja puolen litran purkillinen puolukkasurvosta.

    Onko se tuo puolukka noin pirullinen aine käymisen kannalta, että ei meinaa käyntiin lähteä vaikka selvästi vähemmistössä on. Turbohiivaa vielä käytin n. 2 lusikallista siitä valtavan kokoisesta pussista, mutta onhan siinäkin puolet enemmän kuin mitä viinihiivoissa koko pussillinen.

    Hiivan luulin jo tappaneeni kun ei mitään eloa ensimmäiseen puoleen päivään, ohje sano sille 40 astetta, todellisuus saattoi olla päälle 50 lisäämisen aikaan, mutta lähti käymään kuitenkin nii ei kai se siitä voi kiinni olla. Tarkistin vielä että ei ollu säilöntäaineita missään marjoissa muuta kuin mitä nyt puolukassa ne luontaiset.

    Laittasko tuota hiivaa vielä lisää, vai yrittäskö herätellä jollain rusinapommilla, nykysellä tahdilla saa maistella ehkä jouluna enemmin kuin juhannuksena.
     
  23. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Itelläkin kävi noin kun liikaa puolukkaa. Ite tein niin että poistin marjat ja lisäsin sitten vähitellen takas kun käyminen alkoi kunnolla.
     
  24. ars0n

    Rekisteröitynyt:
    04.01.2009
    Viestejä:
    1 347
    Mistä voi ostaa kirsikoita pakasteena? Pitkään olen etsinyt.

    Ja lähtihän tuo puolukkasotkukin nyt käymään suunnilleen normaalilla vauhdilla, vuorokauden ajan vaati miettimistä.

    Kovapintainen on kyllä salama kiljuhiiva kun hengissä selvisi vaikka tuossahan oli lämpötilat aivan päin helvettiä lisäämisen aikaan, pinnalta ehkä sinnepäin oikein mutta polttavan kuuma sokeriliemi jämähtäny pohjan tuntumaan mikä lämmitti koko pytyn kun sekotti kunnolla.
     
    Viimeksi muokattu: 25.04.2016
  25. SiiliMulkeroinen

    Rekisteröitynyt:
    09.10.2013
    Viestejä:
    3 219
    Nyt jokseenkin appelsiini tuli mieleen heti kun maisto ja tyrni sitten siellä sopivasti. Pehmeätä, kuivaa, hapokasta. Aika pitkää kypstytystä tämäkin vaatii.

    Väri hieman syventynyt ja kirkastunut.
    [​IMG]
     

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti