Kotiviinin teko-ohjeet ja reseptit

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Miikka M, 03.09.2010.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Miikka M

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  5 309
  Itellä olis nyt sellanen ongelma et ostin irtonaisena kaikki käymiseen liittyvät ainekset ja nyt pitäs tietää mitä oikeesti tarviin ja missä järjestyksessä ja miten lisätä... Viimeks oli dulcen paketti ja ohje mut ei ole ohjetta enää tallessa.

  Eli mulla on:
  hiiva
  ravintolisä
  pysäyttäjä
  superselvike 1
  superselvike 2
  ja kai joku happamuuden vähentäjä
   
 2. vipe

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2000
  Viestejä:
  8 045
  Ja dokaamaan pitäis päästä?

  No tossa jotkut ohjeet:
  Samin kotiviiniohje

  Edit: Pitkälti ne muistaakseni tossa järjestyksessä menee "sisään" mitä tossa sun listassa on. Selvike lienee sama kuin kirkaste. Paitti toi happamuuden vähentäjä, ei tietoa siitä.
   
 3. MUROPAKETIN HINTAVERTAILU

  Päivän tarjoukset
  Yhteistyössä
 4. Miikka M

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  5 309
  Juu. Koittanu täs funaa vaan tota järjestystä ja muistaakseni ravintolisä piti kai lisätä 50°C lämpöiseen vesikuppiin tai jotain sellaista ja sit sankoon. Sit tietenkin ehdotuksia parhaista aineksista mistä voi tehdä. Halvalla kuitenkin pitäis päästä. Omenoista vois tehdä mut mistään en ole saanu kelvollisia omenoita ilmatteeks ;( Ja pakastepuolukka olis varmaan se maistuvin itelle. Tori puolukka maksaa sellaset 20-30% enemmän.
   
 5. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 356
  ite yks vuosi tein variksenmarjasta ja mustikoista, maku alkuun oli varsin hyvää, etten sanoisi jopa erittäin hyvä vaan ei olisi uskonut kuin taivaallista litkua se oli puolen vuoden jääkaappisession jälkeen (oli unohtunut pullo kaverille ja se oli säilöny jääkaapissa :P)
   
 6. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
 7. vipe

  Rekisteröitynyt:
  20.07.2000
  Viestejä:
  8 045
  Mulla oli muuten iso kolmen litran leka kotiviiniä säilynyt jonkun varmaan 5 vuotta vähintään. Melkoista vuosikertaa siis. :D

  "Löysin" sen lekan tossa taannoin. Avasin sen, haistoin korkkia, otin pienen kulauksen, kurlasin, ihan juotavan oloista, ei edes kovin hapokasta. Mutta sitten isoa lasia esiin kaivaessani muija alkoi pelotella että se on jotenkin pilallista, et vaan huomaa, paskot yöllä koko sängyn, aamulla jotkut juhlat ja paskat housussa siellä darran lisäksi yms... Pelästyin ja kaadoin viemäristä alas. Vitutti. :(
   
 8. pauke

  Rekisteröitynyt:
  18.08.2000
  Viestejä:
  754
  Toissa viikolla join mökillä edesmenneen isäni vuonna 2000 tekemää väkevää marjaviiniä. Maku aivan loistava, tosin faijan resepti oli aika exclusiivinen ja yhden pöntön käyttäminen kesti pisimmillään 5-6kk ja sen jälkeen tuvan lattian alle kellariin säilöttäväksi.
   
 9. Suomu

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2009
  Viestejä:
  30
  1. Pönttöö 5kg sokeria, (sitruunahappopussi), kuivahedelmälisukepussi.
  2. Kuumaa vettä niskaan muutama litra ja sekoitus.
  3. Jos ei ole mitään kuivahedelmälisukevalmispusseja, niin lisää ne tässä vaiheessa mistä meinaat viiniä tehdä.
  4. kylmää vettä niskaan ja pöntön kyljestä tarkkailee et on jossain 25L viivoilla pinta. Hiiva ja lisäravinnepussi pönttöön.
  5.Sitten kun aikansa porissu niin pysäytyspussukka pönttöön.
  6. Pari päivää murotusta ja pullotus.

  Puhtaudesta kannattaa pitää huolta desinfioimalla kaiken ja kaikkialta. Suihkuhuoneessa on hyvä läträtä. Desinfiointiliuosta sumutuspulloon ja sillä on hyvä myrkytellä. Tai jos ei jaksa niin menee Alkoon tukemaan valtiota.
   
 10. immoT

  Rekisteröitynyt:
  24.02.2003
  Viestejä:
  1 089
  Kyllä noista ihan hyviä saa, valmisainepakkauksistakin tulee hyvää. Eräs tuttu "alan mies" käyttää aina presto-merkkiä. Joskus opiskeluaikoina tein enemmänkin kemistihommia. Kotiviinikaupoista saa panimosokeria, sitä laitoin aina puolet ja normisokeria puolet.

  Muistaakseni jostain kiivi-banaani-omena viinistä tuli aika hyvää, säilyi monta vuotta ja litku muuttui hienoksi liköörin oloiseksi aineeksi. ;)

  :kippis:
   
 11. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 356
  ei banaania viiniin, kuten sanottu niin sakkautuu aika helpolla ja isosti. Muutenkin maku on aika... mielenkiintoinen :)
   
 12. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 356
  suihkuhuone on ihan jees jos on 100 varma ettei siellä idä home, jois näin niin home saattaa tarttua viiniin ja se on sen viinin meno sitten ja tämänhän huomaa oikeastaan vasta maistamalla.
   
 13. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Hometta on joka paikassa, eikä siitä tarvitse välittää. Marjat ja rypäleet ovat kauttaaltaan luonnossa elävien homeitten peitossa.

  Olen tehnyt kymmeniä satseja kotiviinejä omista pensaista kerätyistä marjoista ja myös kaupan valmissatseista. Pysäytys ja desinfiointipussukat on turhia. Annetaan sen viinin käydä rauhassa noin 2 viikkoa. Sitten lapotaan se toiseen saaviin ilman niitä pohjasakkoja, jotka huuhdotaan viemäriin. Annetaan taas olla noin 2 viikkoa, ja lapotaan taas uuteen saaviin. Voi lapota vielä kolmannenkin kerran. Nyt viini on periaatteessa valmista pullotettavaksi. Kun käyminen on täysin pysähtynyt, hiiva ei saa enää ravintoa ja vajoaa pohjaan. Se ei tarvitse mitään pysäyttämisainetta.

  Pysäyttämisainetta tarvitaan vain, jos halutaan makeaa viiniä. Silloin hiiva pitää tappaa myrkyllä, ettei se söisi sitä sokeria eli makeutta. Mutta kuka haluaa makeaa viiniä? Ja kuka haluaa myrkkyä viiniinsä? Älä osta makeaa viiniä, se sisältää aina myrkkyä. Myrkyllä on pysäytetty viinin luonnollinen käyminen.


  Kuvan punaviini on pullotettu kolme vuotta sitten, se on lapottu kolme kertaa, ja täysin kirkasta. Pullon kyljellään maatessa se pitää korkin tiiviinä (se ei kuivu). Näet samentumaa pullon kyljessä, se on todennäköisesti kiteytynyttä viinihappoa.

  [​IMG]

  Taken on September 4, 2010 at 8.58am PDT
  Posted to Flickr September 3, 2010 at 11.06PM PDT
  Exif data
  Camera Canon EOS 5D Mark II
  Exposure 0.006 sec (1/160)
  Aperture f/2.0
  Focal Length 50 mm
  ISO Speed 12800
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2010
 14. korvaoo

  Rekisteröitynyt:
  19.03.2003
  Viestejä:
  4 356
  makeata saa myös jälkimakeuttamalla, vaan tästä itse viinin aromi kärsii
   
 15. El Chapo

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  1 088
  Yritän tässä ehtiä jouluksi saamaan pulloihin viiniä. Pari 30L astiaa ajattelin pistää huomenna tulemaan. Vielä on mietinnässä hiukan ainesten suhteet. Toiseen kuitenkin tulee kiiviä 6-8kg, kilo rusinoita ja ehkä pari kiloa tuoreita viinirypäleitä.
  Toisen ämpärin resepti on vielä mietinnässä, olisko suosituksia?
   
 16. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Käy poimimassa tai osta torilta 10 litraa punaisia ja mustia viinimarjoja. Niistä se paras viini tulee. Ei niitten nimi ihan turhaan ole viinimarja. Väriä saa mustaseljan marjoista, niitä saa ilmaiseksi lähes joka puistosta, ja siellä on muitakin mustia marjoja pensaissa, niitä mitä pikkujätkät ampuu talojen seiniin kumihanskan sormilla, sopii hyvin viinin värjäykseen, muuten aika mauttomia.
   
 17. El Chapo

  Rekisteröitynyt:
  09.01.2002
  Viestejä:
  1 088
  Noi viinimarjat taidan laittaakin. Jos samassa mestassa on hollilla mustikkaa, laitan sitä ehkä sinerryttämään?
  Mustikan maun ei luulis olevan kauheen voimakas viinissä missä on noita viinimarjoja kuitenkin jo enemmän?
  Noiden kans ei varmaan tarvi miettiä et paljon ne sisältää sokeria, aika happamia taitaa olla, eli "täyden" määrän varmaan voi laittaa rypälesokeria huoletta?
  Kiitti vinkistä.
   
 18. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Jos käyttää paljon mustikkaa, kannattaa lisätä viinihappoa, koska mustikka on viinissä liian hapoton, hyvin vetinen ja pliisu, ellei käytä todella suurta marjamäärää, itse tein joskus 30 litrasta mustikoita 25 litraa viiniä, hyvää oli, ja ei ollut kallis, maksoi euron laatikko, kun torikauppiaalla alkoi marjat mehustua ja se meinasi heittää ne roskiin. Tuli samalla auton takakonttikin värjättyä.
   
 19. pyreksi

  Rekisteröitynyt:
  20.12.2005
  Viestejä:
  4 098
  Näin syksyllä kannattaa muistaa pihlajanmarjat, syödä niitä ei oikein voi happamuuden takia, mutta niistä saa maistuvaa kotiviiniä, ja kasvaa puissa isoissa tertuissa. Happamuuttakin siis löytyy itse marjoista jo valmiiksi, jos tuntuu että on liikaa niin pikainen googletus kertoo, että pakastamalla ennen viiniin laittoa miedontuu maku.

  Ainakin taannoin maistoin varsin hyvää tekelettä pihlajanmarjoista, tosin tyypillä olikin pitkä kokemus kotiviinin teosta. Itse en ole siis tehnyt joten en osaa neuvoa enempää, mutta hyvää on ollut kun muiden tekemiä on maistanut.
   
 20. Miikka M

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  5 309
  Tätäkin vois joskus kokeilla. No ohan tässä vielä elinikää jäljellä valmistaa juomia :smoke: Mitä vielä se on ilmaista. Tosin linnut syö ne pois aika nopiaan..

  Eilen illalla laitoin padan porisemaan. Puolukkaa. Viinimarjoista vois joskus tehdä, mut nekin maksaa. Ellei sitten saa tutun kautta ilmaseks tai puoli. Mustikasta tulee sitten sellaista liköörimäistä... Noh, kaikilla omat makunsa.

  Edit: Mustaherukan lehtiä kannattaa käyttää. Tuomaan villiä aromia.
   
 21. Rubbish

  Rekisteröitynyt:
  03.06.2003
  Viestejä:
  3 855
  kuumenna vesi. Sekoita sokeri sekaan. Jäähdytä 42 asteeseen ja heitä hiiva sekaan.

  Tämä on lähinnä kiljun makuista sotkua, mutta tuota pohjaa voi käyttää myös viineihin kunhan maustaa sopivalla tavalla.
   
 22. Miikka M

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2005
  Viestejä:
  5 309
  Toi toimii jossain 1,5 litran satseissa. Pidemmän päälle hiiva kuolee Yli 25°C. Tiedätkö kauan 25 litran veden jäähtymisessä menee kun se on vielä muovisangossa? : )
   
 23. Vihainen Kapteeni Haddock

  Rekisteröitynyt:
  27.07.2010
  Viestejä:
  22
  Itse laitoin eilen omenasiiderit tulille, 13kg omenaa "hilloksi" blenderillä ja käymisastian pohjalle, päälle 10l vettä ja lopputuloksena oli reilu 17l käymisainetta. 500g panimosokeria sekaan, viinihiivaa ja hiivan ravinneainepussi joukkoon ja käymään. Nyt jos antaisin käydä pari viikkoa kunnes suodatan harson läpi toiseen astiaan, siellä vielä viikon verran ja pullotus. Noista ajattelin muutamaan pullolliseen kokeilla joulusiideriä, eli maustaa vähän kanelilla ja makeuttaa. Käytetyt omenat olivat hyvin happamia, suoraan kotipuusta. Muutaman kilon jouduin ostamaan kaupasta (makeita omenia).
  Varsinaisesta viinistähän tämä eroaa vain sillä, että siiderin käymistä ei keskeytetä eikä siideriä kirkasteta, vaan laitetaan pulloon tuottamaan vielä hiilihappojakin. Pitäisi tulla melko voimakasta siideriä joka menee päähän kuin metrinen halko.
   
 24. Ja hiivat mukaan! Kirkkaat siiderit on suunnattu naisille...
   
 25. fella5s

  Rekisteröitynyt:
  04.01.2008
  Viestejä:
  1 346
  Harmi kun äiteellä ei oo enää omenapuuta. :kippis: Hyvältä kuulostaa.
   
 26. kansaIainen

  Rekisteröitynyt:
  11.05.2003
  Viestejä:
  5 879
  Käypäs jossain siirtolapuutarha-alueella, ja juttele niitten ihmisten kanssa. Kaikilla tulee omenoita niin paljon, että ne menee kompostiin, joten kun kauniisti pyytää, niin ehkä saa käydä poimimassa siideriomenat.
   

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti