Kotitekoinen olut?

Viestiketju alueella 'Ruoka ja juomat' , aloittaja Tavara1, 10.03.2007.

NOSTOJA MUROPAKETIN SISÄLLÖSTÄ
 1. Moebbels

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2011
  Viestejä:
  559
  Nuo humalalajikkeet ei ole minulle tuttuja. Kato jollain laskurilla sopivat määrät haluamallesi katkeromäärälle. Kakkosastia ei ole tarpeen jos et kuivahumaloi, lisää hedelmiä/marjoja tai kypsytä siinä olutta kuukausien ajan.
  Noin muuten tuosta tullee ihan mukiinmenevää olutta. Oliko mielessä joku tietty oluttyyli/volttimäärä tms?
   
 2. Maso

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  474
  -
   
  Viimeksi muokattu: 12.12.2017
 3. mamoller

  Rekisteröitynyt:
  28.10.2009
  Viestejä:
  113
  Suosittelen beersmith ohjelmaa, sillä voi säätää noita reseptejä.

  Samalla vaivalla teet kyl enemmänki ku 5 l. Lappoamiseen ja sakkaan menee hävikkiä.

  Vaikka teet mutulla, ni pidä kirjaa mitä teet, paljon laitat humalaa jne.
  Voit myös kuivahumaloida, jos haluat lisää aromia.

  kotiolut.com sitä kantsii myös selailla, jos aihe kiinnostaa.
   
 4. Catmint

  Rekisteröitynyt:
  21.10.2010
  Viestejä:
  34
  Kiitokset vain vastauksista, beersmith on seuraava etappi. Ajattelin että tekisin vierrettä aluksi 7 litraa, jotta hävikki pohjasakan takia olisi minimoitu. Eli ainakin ensimmäinen kokeilu vain yhdessä käymisastiassa? Makua ajatellessani visio olisi lievästi katkerohumaloitu, enemmän sitä aromihumalan makua ja caracrystal 15 prossaa kokonaismäärästä. Ajattelin volttimääräksi 5-6, taitaa olla aika helppo saavuttaa? Varmaan suurin "ongelma" tulee olemaan sopivan sopukan löytäminen lämpötilan suhteen ja aineksien määrien laskeskeleminen :P

  Edit: ihan ekana teen suunnitelman valmiiksi wordiin ja prosessin aikana kirjoitan myös huomautuksia jne. Dokumentointi ja desinfioidut välineet (sekä lämpötila) tärkeitä juttuja
   
 5. Applepie

  Rekisteröitynyt:
  08.03.2008
  Viestejä:
  4 912
  saako tuota spraymallasta mistään normikaupasta vai joutuuko netistä tilaamaan?
   
 6. Moebbels

  Rekisteröitynyt:
  23.10.2011
  Viestejä:
  559
  Melkon jälleenmyyjiltä tai netistä. Tavallisissa ruokakaupoissa ei ole näkynyt.
  Esim. Lappo.fi:stä 5 kg:n säkki riittää jo jonkin aikaa vaikka onkin melko sotkuista.
   
 7. perusmursu

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2008
  Viestejä:
  512
  Mielessä on ensimmäisen oman oluen valmistus. Viinejä ja siidereitä on tullut jo tehtyä, joten perusasiat ovat hallussa. Ajattelin, että on ehkä syytä aloittaa uutteesta tuunaamalla. Mäskäyksen voi jättää sitten seuraaviin kokeiluihin.

  Olisikohan fiksuinta aloittaa jostain uutekitistä ja parantaa makua spraymaltaalla ja kuivahumaloinnilla? IPA/APA olisi ehkä kiinnostavin tyyli. Onko ehdotuksia, mistä uutteesta/humalista kannattaisi lähteä liikkeelle?
   
 8. -Qwerty-

  Rekisteröitynyt:
  26.04.2010
  Viestejä:
  1 589
  Normaali ruokakaupoista ei saa, mutta netin lisäksi kotiolut/viini kaupoista löytyy. Tässä listaa Suomessa toimivista kyseisen alan liikkeistä http://www.kotiviini.fi/fi/myynti.php
   
 9. Keppiräikkä

  Rekisteröitynyt:
  15.06.2014
  Viestejä:
  33
  En oo koskaan tehnyt uutteista, mutta mäskäämimen ei kuitenkaan mitään työlästä tai vaikeaa ole. http://www.reittausblogi.info/p/kotioluen-valmistus.html Tän linkin kaikkia reseptejä, paitsi sahtibelgiä, oon kokeillut ja on tullut oikein herkullista. Ja muutenkin ihan käypäset ohjeet.
   
 10. ma_nu_

  Rekisteröitynyt:
  18.03.2013
  Viestejä:
  708
  Kotikaljaa vehnämaltaasta tms.? Onnistuuko? Haluaisin siis mahdollisimman vähäalkoholisen janojuoman kotiin ja ruismaltaalla on tähän asti menty. Vaihtelun vuoksi olisi kiva, jos saisi vehnäoluen makuisen kotikaljan. Kokemuksia, reseptejä?
   
 11. perusmursu

  Rekisteröitynyt:
  13.09.2008
  Viestejä:
  512
  Kiitoksia! Nuo reseptit vaikuttavat oikein hyviltä.
   
 12. MIL-Tec

  Rekisteröitynyt:
  22.04.2002
  Viestejä:
  418
  Tuli tehtyä toinen satsi nyt olutta.

  Ensimmäinen erä oli kutakuinkin tällainen:
  1kg finlandia uutetta
  600g pöytäsokeria (8,5dl?)
  noin 16l valmista tavaraa
  käyntiaika 2 viikkoa
  ~1tl pöytäsokeria 0,33l pulloa kohti pullotettaessa
  lämpösessä 2 viikkoa
  jääkaapissa 3 viikkoa
  Voltit jossain 3,5% tuntumassa?

  Toinen erä:
  2kpl 1,7kg Cooper's stout uutetta
  750g tummaa siirappia
  22l vierrettä
  käymisaika 2,5 viikkoa
  1tl / 0,33L panimosokeria pullotuksessa
  Voltit jotain 6% pintaan?
  tarkoitus säilöä pari viikkoa lämpimässä ja sitten kylmään, nautitaan sitä mukaa kun janottaa.

  Ensimmäisen erän maistaminen oli tosi hämärää hommaa koska oli takana tipaton tammikuu. Olut maistui todella pahalta, kitkerää eikä ohran makua ollut ollenkaan. Maistoin myös kaupan olutta ja sama juttu. Seuraavana iltana alkoi olut maistua paremmalta, ja nyt kun tuota ensimmäistä erää on tässä tullut maisteltua niin ihan kelpo tavaraa se on vaikka aluksi ei maistunut sitten yhtään.

  Ehkä jo seuraavan erän jaksan tehdä maltaasta, tuli hankittua 15L kattilakin jo heti ekaan erään.
   
 13. Qud

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  759
  Morjens!

  Nyt tartteis olut-guruilta vinkkejä. 3 kertaa maltaista mäskännyt savuolutta ja tässä tulokset:

  1 kerta. Alottelijan tuuria, aivan loistavaa olutta. Ette uskois miten hyvää tuli. Schlenkerlan doppelbockin tasoista tavaraa. Tehtiin 10 litran kattilassa ja uunissa, tuli aika pieni satsi.

  2 kerta. Tilattiin kaverin kanssa vastus joka asennettiin mäskäys astiaan. Lämpömittari hajos joten typeränä mitattiin inframittarilla = Lämpökontrolli kusi, ja oluesta tuli jotenkin... vaikea luonehtia. No, juomakelvotonta.

  3 kerta. Kuumalla vedellä nostettiin lämpöjä, kunnes jäätiin pikkasen vaille halutun lämmön. Kuumennettiin loppu mäski vastuksella haluttuun lämpöön. Kaikki meni hyvin, mutta oluesta tuli hieman olut nro. 2 tyylistä. Jokin sivumaku siinä on, mikä maistui samalle kun liian korkeassa lämmössä mäskätty. Sellainen hieman imelä.

  Mietin, että mikä hitto tossa satsi nro. 3 oikein meni pilalle, ja ainut mitä keksin on se, että kun lopussa mäski kuumennettiin vastuksella (kokoajan sekoittaen), niin se silti poltti niitä maltaita samalla. Se vastushan käy julmetun kuumana. Suhkot löysä mäski oli, mutta näin sen täytyi olla.

  Mietin myös eroa tuon ensimmäisen onnistuneen oluen, ja kolmannen oluen välillä, ja ainut iso ero oli lämpökontrolli. Eka satsi tehtiin uunissa, pikkuhiljaa lämpöjä nostaen, ja kolmas vedellä + vastuksella.

  Mitä veikkaatte, voiko se johtua tuosta? Mietittiin, että seuraava olut mäskätään vesihauteessa, saadaan sitten lämpötilat osumaan just eikä miltein. :)

  Vähä meinaa jo keljuttaa, no, jospa 4. kerta osuis niin kuin toi eka satsi. :)
   
 14. StiNgeRWeb

  Rekisteröitynyt:
  07.09.2001
  Viestejä:
  3 034
  Itse en juurikaan hallitse tuota oluen panemista mutta satuin tuossa vuodenvaihteessa törmäämään yhteen vanhaan tuttuun joka on hurahtanut hommaan enemmänkin. Hänellä on mökillä (tai oikeastaan kesäasunnossa) vanha käytöstä poistettu ulkosauna kun hän rakensi isomman saunan viereen. Tämä vanha sauna muuttui "kotipanimoksi" eli siellä kaveri valmistaa viiniä, siideriä ja tietty olutta omiin tarpeisiin.

  Pääsin tutustumaan tuohon panimoon sen verran että hänellä on vanha muuripata johon on asennettu lämmitysvastus ja sen sisällä on toinen astia. Muuripata on täytetty vedellä jonka voi lämmittää termostaattiohjatusti haluttuun lämpötilaan ja sisäastia on siten luonnollisesti halutussa lämpötilassa. Pukuhuoneen puolella on viini- ja siiderisysteemit. Saunan puoli on termostaattiohjattu, samoin pihan perällä oleva maakellari. Kaikista tiloista tulee lämpötilatieto reaaliaikaisena itse mökissä olevalle tietokoneelle josta voi seurata mitä missäkin tapahtuu.

  Kuulemma viinissä ja siiderissä lämpötila ei ole ihan niin tarkka mutta oluessa pitää olla hyvinkin tarkkana että lämpöprofiili on juuri sopiva että tulee haluttua tavaraa. Katselin kyllä että pullotuskin on jo sen verran automatisoitua että homma on jo lähes puoliammattimaista kun on pumppu joka täyttää katonrajassa olevan säiliön ja sen perässä on hana jolla on kätevä täyttää pullot ja vieressä on korkituskone jne. Hommaa on siis oikeasti mietitty ja homma on jokavuotista.

  Sain maistiaisia kahdesta eri erästä, toinen oli mietoa, jotain vähän reilu 3-volttista ja toinen "loppuun asti tehtyä" vahvaa olutta. Molemmat olivat oikein mainioita, vahvempi olut vaan oli ehkä minun makuuni karvan verran makeaa.

  Eli tuon ekskursion perusteella voisin uskaltaa sanoa että kannattaa seurailla lämpötiloja että saa hyvää olutta. Liian kuuma kuulemma on pahempi kuin pari astetta liian viileä eli liialla lämmöllä pilaa herkästi koko erän.
   
 15. Qud

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  759
  Juuri näin, oluen kanssa on pirun tarkkaa lämpöjen kanssa. Muotoilin itseni hieman huonosti, lämmöt siis kolmos satsissa pysyivät haluttuina, mutta käytettiin sitä vastusta kun lopussa nostettiin hieman lämpöä. Mietin kun maltaat ovat päässeet vastuksen kanssa kosketukseen, vaikka oli löysä mäski ja kokoajan sekoitettiin, niin onkohan tämä voinut olla se olut erän pilannut asia? Mietin vaan mistä muusta olisi voinut, hygienia oli hyvä ja kaikki meni muuten smoothisti. :)
   
  Viimeksi muokattu: 08.02.2015
 16. Maso

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  474
  -
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2017
 17. Qud

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  759
  Itekki oon noita pusseja miettiny, varmaa löytyy brewcatilta tai laposta? Hyvää infoa lämmöistä, kiitän! Periaatteessa vois onnistua että sisäänmäskää, ottaa nesteen talteen, kuumentaa nesteen haluttuun lämpöön ja snadisti yli, yhdistää maltaisiin ja venailee. Kerää nesteet talteen ja kuumentaa just tonne 72 hujakoille, ehkä viel aste kaks ylemmäksi (savuoluella saa olla runkoa) ja yhdistää taas. Kuulostaa melko pätevälle. Ei tartteis alkaa vesihauteella leikkimään. Ehkäpä tätä voisi koittaa seuraavan satsin kanssa. Maltaita tulisi juurikin olemaan tuo 4-5 kiloa. :)


  Osaatko sanoa miten nopeeta se lämpö putoaa sieltä 72c hujakoilta tuonne 66-68c? Onko heti yhdistäessä, vai sen pitkän sokeroitumis tauon aikana? Väsäsin pienen lämpökilven meidän käymisastiaan ja se tuntu toimivan yllättävänkin hyvin viimeksi. :)

  Kiitos vinkeistä!

  EDIT: Siinä vaiheessa kun ottaa nesteen talteen, ja kuumentaa vastuksella esim sinne 72c hujakoille, niin sehän ei enää tuhoa siitä jo osittain sokeroituneesta nesteestä niitä sokereita? Ei minkään järjen mukaan ainakaan koska sittenhän ne menisi vierteen keiton aikana jo piloille. :)
   
 18. Maso

  Rekisteröitynyt:
  16.10.2003
  Viestejä:
  474
  -
   
  Viimeksi muokattu: 10.12.2017
 19. Qud

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  759
  Kiitän Maso!

  Pitää käydä ehtii noita pusseja, nopeuttaa koko hommaa melkosesti. Aste pari tunnissa menee varmaan meidän pöntölläkin mikä on hyvä, sais olla 70-72 hujakoilla kun pää-sokeroitumistauko alkaa, ja pudota sinne 68 kieppeille. Mutta mutta, pitänee asteesta kahdesta luopua niin ei mene liian lähelle 78c rajaa. Kiitokset vielä kertaalleen, tuli sellainen suhkot selkeä kuva miten seuraavan satsin väsää. :)

  Ilmottelen tänne joskus kuhan saa homma tehtyä ja tuloksen selville. :)
   
 20. Taajuuskorjain

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2013
  Viestejä:
  372
  Ihan Prismasta saa isoja mäskäyspusseja. Se ainakin oli sopiva mun 27 litran keitintsydeemille.

  Onko se vastus ihan "paljaalteen" siellä keittoastiassa esillä? Ehkä ihan ilmiselvä neuvo, mutta suojatkaa se jotenkin ennenkun lyötte pussia sinne tai muuten saatte palaneen kankaan sen savunmaun ohelle. Monet on tehneet omat suojia esim. Ikean keittiövälinetelineistä: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30131716/  Eka oma IPA alkaa oleen tuhottuna ja seuraava tuotos on suunnittelussa. Varmaan meen Citra Kölsch -linjalla ja reenaan vähän hyvän kesäoluen tekemistä :cool:
   
 21. Qud

  Rekisteröitynyt:
  25.11.2010
  Viestejä:
  759
  Prismaan siis ennen seuraavaa satsia!
  Koitetaan tehdä seuraava ilman että vasusta käytetään ollenkaan maltaiden kanssa. Omassa astiassa lämmitellä sillä vedet ja yhdistää maltaisiin. Lopussa vasta keittämisessä sitten vastukselle. :)

  Kiitos Prisma-vinkistä o/
   
 22. Taajuuskorjain

  Rekisteröitynyt:
  06.03.2013
  Viestejä:
  372
  Meikäläisen Prismassa oli kahta eri kokoa niitä pusseja: iso ja tosi iso (tms). Isompi on se mikä kannattaa ostaa. Se toinen on liian pieni.
   
 23. Electricturboo

  Rekisteröitynyt:
  26.12.2014
  Viestejä:
  39
  Hei vaan, uusi harrastaja täällä.
  Koska en aio vielä keksiä pyörää uudelleen, niin kaipaisin apuja. Laitoin eilen käymään ensimmäisen satsini ikinä. Käytin uutteina Coopersin IPA ja jotain perusuutetta. Laitoin uutteet käymisastiaan (desinfioituun) ja ohjeen mukaan lensin kuumaa vettä, jonka jälkeen kylmää siten, että vierre oli noin 20-asteista. Tämän jälkeen sirottelin hiivan (mukana IPA-tölkissä) ja kansi kiinni. Mitään edistystä ei ole tapahtunut sen jälkeen, lukko ei pulppua eikä vaahtoa ole muodostunut. Kansi todnäk vuotaa, mutta sen ei kai pitäisi estää käymistä. Hiivaa ei herätelty alkuun, IPA:n päiväys oli 1.3.2015 ja aikaa on kulunut sen 18 tuntia.
  Mitä siis tehdä? Odottelenko, vai pitääkö sinne saada lisää hiivaa?
   
 24. luppis

  Rekisteröitynyt:
  14.10.2002
  Viestejä:
  28
  Odottele. Itsellä käymisen alkaminen on kestänyt muutamasta tunnista aina neljään päivään.

  Vuotava kansi ei estä käymistä, mutta saa koko satsin helposti pilaantumaan, kun käyminen loppuu.
   
 25. Kojashi

  Rekisteröitynyt:
  05.11.2008
  Viestejä:
  2 492

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti